Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier


Start & einde schooljaar

Start schooljaar

Groepsvorming - de gouden weken

Elk schooljaar opnieuw wordt er een nieuwe groep gevormd. Er ontstaan nieuwe klassen, er komen klasgenootjes bij of klasgenootjes verlaten de groep. Ook als de groep helemaal hetzelfde blijft, wordt de groep na de zomervakantie opnieuw gevormd. Na zo'n lange periode uit elkaar geweest te zijn, worden de regels en groepsnormen vanzelf opnieuw bepaald. Ook een andere leerkracht voor de groep maakt dat de groep zich opnieuw vormt.

Een goede begeleiding bij deze groepsvorming is essentieel en je kunt hier het hele jaar plezier van hebben. Wanneer de leiding ontbreekt, vormt de groep zichzelf. Het kan dan gebeuren dat er een negatieve groep ontstaat. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om een goede groep te vormen.

--> Ga naar de groepsvormende activiteiten

Boeken met als thema 'naar school'

school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start

school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start

school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start school, schooljaar, kleuters, voorlezen, prentenboeken, groep-1-2, juf, meester, start

Activiteiten start schooljaar

Leuk voor op de deur of op het raam wanneer het schooljaar begint. Zoek kleurplaatjes op Google, laat ze inkleuren en plak ze met kleuterlijm op de deur.

* Groep ... is onwIJS leuk!
Laat de kinderen ijsjes knutselen of kleurplaatjes van een ijsje inkleuren.

* Klaar voor de start!
Plak racewagens op, eventueel met een foto van het hoofd van elk kind in een racewagentje.

lesidee start schooljaar

* De snoepjes van groep...
Snoepjeswikkels of ingekleurde snoepjes opplakken met daarop de namen van de kinderen.

* In groep... is het DOLFIJN!

* Welkom in groep....
We gaan er een BEREgezellig jaar van maken.

* Wij stappen samen het schoojaar in!
De kinderen tekenen zichzelf in een voetstap.

nieuw schooljaar instappen

* Jij hoort erBIJ! / Wij horen er allemaal BIJ! / Kom erBIJ!

--> Download de bij voor deze opdracht

Wij horen erbij Wij horen erbij

Versier het lokaal met papieren vlaggen. Schrijf de namen van de kinderen elk op een vlag. Een warm welkom! Ik vond de vlaggen bij de Hema en Flying Tiger.

welkom op school

Kant-en-klare projecten voor het nieuwe schooljaar

Start het nieuwe schooljaar goed met een groepsvormend project van Kleuteruniversiteit. De projecten bevatten een activiteit voor elke dag van de eerste schoolweken. De activiteiten zijn gericht op groepsvorming, elkaar, het klaslokaal en het schoolgebouw leren kennen, samenwerken en het maken van afspraken.

--> Bekijk 'Een nieuw schooljaar' - pakket 4 (Willewete Naar school)
--> Bekijk 'Een nieuw schooljaar' - pakket 5 (Kolletje gaat naar school)
--> Bekijk 'Een nieuw schooljaar' - pakket 6 (Het kleurenmonster gaat naar school)

start-schooljaar, nieuw-schooljaar, groepsvorming, kleurenmonster Kolletje, school, kleuters, schooljaar

Het Kleurenmonster gaat naar school

Een impressie van de activiteiten uit 'Een nieuw schooljaar' - pakket 6. Het Kleurenmonster staat in dit project centraal en we zijn het schooljaar gestart met groepsvormende activiteiten samen met het Kleurenmonster. Ons monster is niet zo goedgezind gestart, hij is namelijk rood ;)!

het-kleurenmonster, nieuw-schooljaar, juf-Anke, groepsvorming het-kleurenmonster, nieuw-schooljaar, juf-Anke, groepsvorming

Kralenplankvoorbeelden 'Het Kleurenmonster'
In het project 'Het Kleurenmonster' van Kleuteruniversiteit vind je kralenplankvoorbeelden van het Kleurenmonster in alle kleuren. Voor de start van het schooljaar maakte ik enkele extra voorbeelden: een blanco Kleurenmonster dat de kinderen met een kleur naar keuze na kunnen leggen, het Kleurenmonster met rode rugzak om, het schoolgebouw uit Het Kleurenmonster gaat naar school en het Kleurenmonster op de schommel. Ook bevat het pakket een opdracht om te spiegelen en een codeeropdracht.

--> Download het kralenplankenpakket

Let op! Zorg ervoor dat de afdrukinstellingen bij het afdrukken op 'ware grootte' staan, anders wordt het document iets verkleind en passen de voorbeelden niet meer precies onder de kralenplanken.

kleurenmonster, kralenplank, kralenplanken, kralenplankvoorbeeld, naar-school, start-schooljaar, juf-Anke kleurenmonster, kralenplank, kralenplanken, kralenplankvoorbeeld, naar-school, start-schooljaar, juf-Anke

kleurenmonster, kralenplank, kralenplanken, kralenplankvoorbeeld, naar-school, start-schooljaar, juf-Anke kleurenmonster, kralenplank, kralenplanken, kralenplankvoorbeeld, naar-school, start-schooljaar, juf-Anke

Tel- en sorteerkaartjes 'Het Kleurenmonster'
Zorg voor een bak knopen en doorzichtige potten. De kinderen pakken een telkaartje en kijken naar de kleur van de knopen die erop staan afgebeeld. Ze doen het juiste aantal knopen in een pot of sorteren deze in meerdere potten. Zo helpen ze het monster zijn gevoelens te ordenen en oefenen ze spelenderwijs de kleuren, getalsymbolen en het tellen.

--> Download de telkaartjes

kleurenmonster, telkaartjes, tellen, rekenen, kleuren, knopen, sorteren, juf-Anke, start-schooljaar kleurenmonster, telkaartjes, tellen, rekenen, kleuren, knopen, sorteren, juf-Anke, start-schooljaar

Het Kleurenmonster in de activiteitenbak
Vul de activiteitenbak (tuff tray) met knopen en/of pompons. Zet er (glazen) potten bij. De kinderen sorteren de knopen / pompons. Voeg pincetten toe om de fijne motoriek te stimuleren. Ook bovenstaande telkaartjes zijn een leerzame toevoeging.

kleurenmonster, kleuters, motoriek, lesidee, tufftray, juf-Anke, start-schooljaar, gouden-weken kleurenmonster, kleuters, motoriek, lesidee, tufftray, juf-Anke, start-schooljaar, gouden-weken

Het Kleurenmonster in een bak met gekleurde rijst
Kleur rijst (doe wat rijst in een plastic zak, voeg een heel klein beetje ecoline toe, kneed de zak, schud de rijst eruit op een krant en laat het drogen). Doe de rijst in een bak of op een dienblad. Voeg kleine scheppen en potjes toe.

kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken

Motorische oefeningen 'Het Kleurenmonster'
Print een kleurplaat van het Kleurenmonster en leg deze in een deksel, bijvoorbeeld van het kopieerpapier. Doe enkele dotjes verf op het papier en leg twee knikkers in de deksel. De kinderen bewegen de deksel op en neer en laten de knikkers rollen. Doordat de knikkers door de verf rollen, ontstaan er strepen op het papier. Het Kleurenmonster raakt in de war.

kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken

Laat de kinderen een vierkant of rechthoek tekenen en dit vaak omtrekken (schrijfoefening). Dit wordt het lijf van het Kleurenmonster. Geef het lijf oren en poten en kleur het in met een kleur waterverf naar keuze. Hoe voelt het monster zich?

kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken

Het Kleurenmonster op de lichttafel
Teken met een Woody een Kleurenmonster op de lichttafel of teken een Kleurenmonster op een vel papier en lamineer dit. Laat de kinderen het Kleurenmonster opvullen met doorzichtige materialen.

kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken

Creatieve opdrachten met Het Kleurenmonster
- Print een duidelijke kleurplaat van Het Kleurenmonster. Trek deze over met potlood en teken met een zwarte stift stippen op de omtrek. De kinderen prikken in de stippen en borduren de lijn daarna.
- De kinderen maken met een kwast waterverfvlekken op een vel papier. Hierna blazen ze met een rietje naar de verf. De verfvlekken lopen uit en worden spatten. Laat het werk drogen. De kinderen kiezen een spat die ze omtoveren tot monster door er ogen op te plakken en armen en benen aan te tekenen.

kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken
- Laat de kinderen een Kleurenmonster tekenen met zwarte wasco. Laat ze het monster verven met waterverf.

kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken

- Vouw vrolijke, bange, boze, verdrietige en verliefde kleurenmonsters. Vouw twee keer 16 vierkantjes. Knip aan de onderkant korte stukjes in en vouw deze om. Knip aan de bovenkant een stuk in voor de oren en hier tussenin ook korte stukjes om om te vouwen. Vouw een bek of kin. Geef het monster ogen, een bek met tanden en armen en benen (van twee vierkantjes).

kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken

- Print een kleurplaat van Het Kleurenmonster en laat de kinderen deze opvullen door stukjes papier te scheuren. Leg hiervoor papier klaar in de kleuren van de emoties van Het Kleurenmonster.

Tip! Bied stukken papier aan waarvan de randen gescheurd zijn. Zo krijg je geen rechte hoeken in het werk.

kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken

- Laat de kinderen een doosje beplakken in een kleur (emotie) naar keuze. Daarna voegen ze ogen, een mond, armen, benen en haren toe om er een Kleurenmonster van te maken.

kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken

Het Kleurenmonster in de bouwhoek
Geef de kinderen de opdracht een Kleurenmonster te bouwen met blokken.

kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken, bouwehoek, bouwen kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken, bouwhoek, bouwen, blokken
kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken

Het Kleuremonster opvullen
Teken met een Woody van Stabilo een groot Kleuremonster op tafel, op de vloer of in de activiteitenbak (Tuff-tray) en laat het met gekleurde doppen of knopen opvullen.

kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken

Het Kleurenmonster op het krijtbord
Teken een half Kleurenmonster op het krijtbord en laat de kinderen de andere helft tekenen door te spiegelen.

kleurenmonster, start-schooljaar, lesidee, kleuters, groep12, juf-Anke, gouden-weken

Kleurenmonster verjaardagskalender en verjaardagsmutsen
De kinderen kiezen een kleur Kleurenmonster naar keuze en knippen of prikken deze uit. Ze geven het Kleurenmonster ogen en een mond. Daarna kiezen de kinderen een muts en versieren deze. De verjaardagsdatum wordt op de muts geschreven en de muts wordt op het Kleuremonster geplakt.
Hang de Kleuremonsters in een rij op, als verjaardagskalender.
Tip! Geef de jarige de feesthoed op als hij jarig is. Bevestig de feesthoed op een hoofdstrook.

kleurenmonster, jarig, verjaardag, verjaardagskalender, feestmuts, kleuters

Kolletje gaat naar school

Een impressie van de activiteiten uit 'Een nieuw schooljaar' - pakket 5.
De kinderen doen allerlei groepsvormende activiteiten bij het boek Kolletje gaat naar school. Veel van deze activiteiten worden gedaan met sokken. Toversokken!

Sokken versieren
De kinderen leggen een patroon op een lege sok.

Kralenplankvoorbeelden

kralenplank-kolletje kralenplank-kolletje kralenplank-kolletje kralenplank-kolletje

In deze download vind je kralenplankvoorbeelden van Kolletje, Dirk en de toversokken.

--> Download de kralenplankvoorbeelden

Let op! Zorg ervoor dat de afdrukinstellingen bij het afdrukken op 'ware grootte' staan, anders wordt het document iets verkleind en passen de voorbeelden niet meer precies onder de kralenplanken.

Sokkenspel
Bij HABA vond ik een leuk sokkenspel. Perfect voor kleuters én voor dit thema. Dit kinderen gaan op zoek naar sokkenparen. Wie vindt het eerst vijf paren en grijpt het sokkenmonster?

sokkenspel, HABA, kleuters

Impressie van de activiteiten uit de 'nieuw schooljaar' pakketten

Groepsfoto
'Groepsfoto' uit het pakket 'Een nieuw schooljaar' (1)

nieuw schooljaar
Met de groepsknuffel de school verkennen, pakket 2

dromenvanger nieuw schooljaar dromenvanger nieuw schooljaar
Dromenvangers die de dromen voor het nieuwe schooljaar vangen, pakket 2

hand in hand het schooljaar in
Hand in hand het schooljaar in, pakket 2

Spellencircuit vriendschap

Voor de Kinderboekenweek van 2018 bedachten we spelletjes bij het thema vriendschap. Bij deze spelletjes staan samenwerken en communiceren centraal. Ook hierbij wordt gewerkt aan groepsvorming. Daarom is dit spellencircuit hartstikke leuk voor de start van het schooljaar. Je kunt ervoor kiezen om de spelletjes op één dagdeel, in kleine groepjes, te spelen, maar je kunt ook enkele spellen uitkiezen en er elke dag één met de groep spelen. Handig tijdens de gouden weken!

--> Bekijk het spellencircuit 'Vriendschap'

Kinderboekenweek 2018 vriendschap kleuters juf Anke

Codeeropdrachten - Weer naar school

Gebruik de kralenplank op een andere manier en leer de kinderen coderen!
Een uitdagende, spannende opdracht. Wat zou er tevoorschijn komen?

De kinderen krijgen een blad met codes en pakken een lege, vierkante kralenplank. Ze kijken naar de getallen en kleuren in de bovenste rij en leggen de kralen op de kralenplank (ook in de bovenste rij).
Een wit vakje betekent: geen kraal, laat dit aantal pinnen leeg. Een gekleurd vakje betekent: leg dit aantal gekleurde kralen naast elkaar op de pinnen.
Zo worden alle rijen gemaakt en komt er een figuur tevoorschijn.

In de download vind je een uitgebreidere uitleg en codeeropdrachten voor een kleurpotlood, Kolletje en een stuk meloen.

--> Download de codeeropdrachten voor de kralenplank

coderen-programmeren-kleuters-kralenplank kralenplank-coderen-kleuters-programmeren

Dobbelspel - Weer naar school

De kinderen krijgen elk een spelblad en gooien met de dobbelsteen. Ze kleuren het aantal rondjes gelijk aan het aantal gegooide ogen en 'lopen' zo naar school
--> Download 'Weer naar school' 1
--> Download 'Weer naar school' 2

weer-naar-school, dobbelblad, kleutersschool, dobbelblad, kleuters

Puzzelstukken - Wij passen bij elkaar!

Laat de kinderen zichzelf op een leeg puzzelstuk tekenen. Hang de puzzelstukken op en schuif ze in elkaar. Wij passen bij elkaar!

--> Download een leeg puzzelstuk

schooljaar-puzzelstuk-leeg-kleuters puzzelstuk-leeg

Rollenkaarten voor de huis- en themahoek

Bij het thema 'naar school' past natuurlijk een hoek waarin de kinderen 'schooltje' kunnen spelen. Voor deze hoek maakte ik rollenkaarten. Ook voor de huishoek vind je hier rollenkaarten. De kinderen kunnen in de huishoek spelen en vanuit de huishoek naar school gaan.
--> Download de rollenkaarten

rollenkaarten, kleuters rollenkaarten, kleuters

'Dit ben ik' tekening

Het is altijd leuk om het schooljaar te starten met een 'dit ben ik' tekening. Je ziet meteen hoe de kinderen gegroeid zijn in hun tekenkunsten.

Kleurige kunstwerken
Verdeel een A3-vel in 6 vakken. Vul elk vak op met een andere kleur waterverf. Laat de kinderen zichzelf met zwarte stift op een A3-vel tekenen. Plak deze tekening op de gekleurde achtergrond. Je krijgt een vrolijk resultaat:

start schooljaar lesideeen dit-ben-ik, kleuters

Dit-ben-ik tekening
Deze download bevat vijf verschillende formats voor een 'Dit-ben-ik tekening'. Handig voor je eigen observaties en voor de plakboeken of portfolio's van de kinderen. Je kunt zelf de datum waarop de tekening is gemaakt toevoegen.
--> Download de formats

dit-ben-ik tekening, kleuters dit-ben-ik tekening, kleuters
Portfolio

Bij ons krijgen de kleuters elk schooljaar een map waar we werkjes en foto's van ruimtelijk werk in bewaren: het portfolio. We kiezen voor een map in een effen kleur, waar de kleuters een 'dit ben ik' tekening op kunnen maken.


Groepsfoto

Wil je een leuke foto maken van je groep? Probeer dit dan eens:
Zorg voor veel ruimte in de klas of speelzaal. Leg de groepsknuffel op de grond. De kinderen gaan hier omheen liggen, op de rug, met het hoofd naar de groepsknuffel en de benen precies de andere kant op. Zo maak je een cirkel. Ga zelf op een tafeltje staan, dicht bij de voeten van één kind. Houd je fototoestel hoog en in het midden boven de groep en klikken maar!
Dit lukt het best met groepen van max. 20 kinderen.

Versje voor kleuters

Kom eens kijken in de klas
aan de kapstok hangt mijn jas
in het mandje ligt mijn koek
ik speel in de huishoek
ik kook soep op het fornuis
mama, ga maar gauw naar huis
mama, kusje! Knuffelknuf!
ik blijf lekker bij de juf.

Kleurkaartjes

Na de vakantie starten we graag met bakjes vol nieuwe kleurpotloden die netjes verdeeld zijn. De kinderen willen vast wel een handje helpen.
Met de kleurkaartjes oefenen de kinderen spelenderwijs de kleuren, het tellen, de begrippen kort en lang en de getalsymbolen t/m 12. Daarnaast bevat het pakket 'Tellen met Kleurkaartjes' 20 suggesties met kleurpotloden.
--> Bekijk het pakket 'Tellen met Kleurkaartjes'

Kleurkaartjes

Kralenplankvoorbeelden voor het nieuwe schooljaar

Deze download bevat kralenplankvoorbeelden van Pompom, kleurpotloden en fruit. Leuk voor de eerste week!

--> Download de kralenplanken

kralenplank pompom

Einde schooljaar

Terugblikken

Het eind van het schooljaar komt in zicht. Tijd om terug te blikken. Voor Praxisbulletin schreef ik een artikel met tips om terug te blikken.
Met de activiteiten in het artikel kun je de kinderen de gezelligste, mooiste en leerzaamste momenten nog eens laten beleven.

--> Lees het artikel 'Terugblikken'

Mijn kleuterperiode

Voor de oudste kleuters die volgend schooljaar naar groep 3 gaan, maakte ik een blad voor in hun plakboek, rapport of portfolio. Op het blad maken de kinderen tekeningen en de leerkracht kan er iets bij schrijven.

--> Download het invulblad

kleuters, groep-3, einde-schooljaar, afscheid

Aftelkalender: Wij piepen er tussenuit

Laat alle kinderen een muisje knutselen of inkleuren en uitknippen. Hang de muizen op in het lokaal en schrijf er de volgende zin bij: Wij piepen er over .... dagen tussenuit! Tel met de kleuters af naar de zomervakantie door het cijfer bij de muizen elke dag te veranderen.

Op schoolreisje

Dobbel de bus naar de plaats van bestemming. De kinderen gooien met de dobbelsteen en kleuren evenveel cirkels als het aantal gegooide ogen. Ze gaan door tot ze op de plaats van bestemming zijn. De download bevat verschillende bestemmingen voor een schoolreis, zoals de speeltuin, een boerderij, een attractiepark of dierentuin.

--> Download het dobbelblad

Cadeautje voor de hulpouders

Maak met de klas een bedankje voor de ouders die het hele jaar zo goed geholpen hebben met van alles. Hier enkele ideeën:

* Bedankt voor je DOLFIJN(e) hulp! Laat de kinderen een dolfijnenknutsel maken, bijv. een canvasschilderij met dolfijntjes, dolfijntjes kleuren en opplakken, een fotolijstje versieren met dolfijntjes, een dolfijnenkaart maken.
bedankje hulpouders

* Kalender. Print een maandkalender uit, die bijv. als verjaardagskalender kan dienen. Laat op elk blad een kind iets tekenen of plak hier een foto bij.

* Jouw hulp was OLIFANTastisch! Maak iets met olifantjes, zoals een schilderijtje, fotolijstje, kleurplaatjes inkleuren en op een groot vel plakken.

* Een bloem voor de hulpouder. Neem een groot, rond vouwblaadje. Vouw vliegertjes en plak deze er omheen als blaadjes. Maak er een steel aan van een lange satéprikker. Plak in het midden van de bloem een foto van de klas.
afscheid

* Voor een super fijne HELPENDE HAND! Laat de kinderen hun hand verven en afdrukken op papier, een tegel of een schilderij. Geef deze aan de hulpouder.

* Lieve ouders, bedankt! Print een leuke bedanktekst voor de hulpouders uit. Print elke letter op 1 A4tje. Maak een groepsfoto van je klas waarbij de kinderen de letters in de juiste volgorde omhoog houden. Op de foto komt zo te staan: Lieve ouders, bedankt!

Gedichtjes voor het eind van het jaar

* Voor jou een gouden zonnetje
voor jou het mooiste lied
voor jou het liefste bloempje
het heet: ik-vergeet-jou-niet!
Groetjes van juf..... / meester......

* Groep 2 gaat uit, groep 2 gaat uit
't is voor de laatste keer
want jij gaat naar groep 3,
je bent geen kleuter meer.

Dag grote vriendin, dag grote vriend
tot ziens, het was heel fijn
maar in groep 3 zal het voor jou
ook heel gezellig zijn.

Je gaat daar lezen uit een boek
en schrijven op papier
en rekenen van 1 en 1 is twee
en 2 en 2 is vier.

Je gaat ook zingen en spelen
en knutselwerkjes doen
lachen met de nieuwe juf/meester
en gymkleren aandoen.

Dag grote meid, dag grote knul
het was met jou heel fijn
ik weet dat je heel gauw ook
de vriend(in) van je nieuwe juf/meester zal zijn!

Afscheidscadeautjes

Kijk voor ideetjes rondom het afscheid van een collega, stagiair(e) of leerling bij het menu-item Verjaardag & Afscheid.

Afscheidsrituelen

Afscheid van de oudste kleuters
De oudste kleuters gaan na de zomervakantie naar groep 3. Zij nemen afscheid van hun kleuterperiode. Op school kun je ze op verschillende manieren uitzwaaien. Laat de jongste kleuters een erehaag vormen en geef ze eventueel mooi versierde bogen om vast te houden of vlaggetjes om mee te zwaaien. De oudste kleuters doen hun schooltas op de rug en glijden, springen, rollen, klimmen de vakantie in! Op de speelplaats aangekomen wordt er een foto van ze gemaakt. Dag kleutertijd!

* De kleuters roetsjen het schooljaar uit via een glijbaan. Ze klimmen bij de buitendeur op een klimrek / kast en glijden het schoolplein op.
* De kleuters springen uit het raam van het lokaal.
* De kleuters klimmen uit het raam en duikelen het schoolplein op over een dikke mat die buiten klaarligt.
* De kleuters klimmen met gymladders of banken uit het raam.
* De kleuters verlaten de kleuteringang via een rode loper.
* De kleuters springen via een mini-trampoline de vakantie in.

Afscheid van groep 8

Aan het eind van het schooljaar neemt groep 8 afscheid van hun basisschoolperiode. Vaak met een afscheidsmusical. Op sommige scholen ook met het uitzwaaien op de rode loper.
Hier enkele ideeën voor het afscheid van groep 8:

* Het brugpieperspel
Alle groep 8-ers lopen in de laatste schoolweek met een grote rugzak op door de school. De kinderen gaan alle klassen langs. Een paar leerlingen beginnen bij de kleuters, een paar bij groep 3 etc., zodat niet alle kinderen tegelijk een klas binnenkomen.
In elke klas moeten ze een opdracht uitvoeren die bij die groep past. Bij de kleuters moeten de kinderen van groep 8 bijv. een kleuterpuzzel maken, in groep 3 maken ze een bladzijde uit het schrijfschrift, in groep 4 tafelsommen etc. Als ze de opdacht goed uitvoeren wordt deze afgetekend op een kaart, waar alle opdrachten op staan. Ook verdienen ze een aardappel (pieper) met het goed afronden van een opdracht.
Zo komen de kinderen van groep 8 nog eens in alle klassen en zien ze nog één keer wat ze allemaal geleerd hebben op school.
Tip: zorg voor opdrachten die de kinderen zelfstandig uit kunnen voeren, zodat niet je hele dag verstoord wordt ;).

* Groep 8 op het podium
Op een van de scholen waar ik gewerkt heb kwamen de kinderen uit groep 8 's middags met de hele groep in passend vervoer op school aan. De kinderen hadden mooie kleren aan. Ze liepen over de rode loper het schoolplein op. Daar was een podium. Op het podium kregen de kinderen een glaasje kinderchampagne.
De hele school stond buiten. De kinderen van groep 7 hadden een lied voor groep 8 gemaakt en ze lazen een abc voor. Telkens las een kind uit gr 7 iets over een kind uit gr. 8.
De rest van de dag ded groep 8 wat leuks met de klas en eigen leerkracht, bowlen of een dergelijke activiteit.

* Verrassingsdag
Bereid een gezellige dag voor groep 8 voor, met sport en spel. De ouders helpen mee aan de voorbereiding, bedenken leuke spelletjes en zijn op deze dag ook aanwezig. De kinderen weten niet wanneer de verrassingsdag is! Ze worden door de ouders op school overvallen.
Sluit de dag af met een gezellige bbq met alle ouders of een sportwedstrijd van de kinderen tegen de ouders.

* Groep 8 in het zonnetje tijdens de slotviering
Organiseer een slotviering voor de hele school in een grote ruimte, bijv. de gymzaal/sporthal. Elke groep treedt op. Ouders mogen komen kijken. De leerkrachten spelen een leuk toneelstuk om het geheel aan elkaar te breien.
De kinderen uit groep 8 zijn de eregasten tijdens de slotviering. Zij komen in galakleding over de rode loper binnen wanneer iedereen al in de zaal zit. De kinderen krijgen wat te drinken uit chique glazen en hebben een ereplaats op hoge krukken aan bartafeltjes.
Aan het eind van de viering verlaat groep 8 de zaal als eerst over de loper, op een liedje dat over afscheid nemen gaat, een emotioneel moment!

 

download een gratis lespakket voor kleuters voor de vastentijd

een mooi voorleesboek voor kleuters over pasen

een boek over een eigenwijze geit, leuk voor de Kinderboekenweek

een mooi prentenboek voor kleuters van de schijfster van Help! Een verrassing!

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke