Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht van een kleutergroep in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. In 2017 verscheen mijn eerste eigen boek bij Lemniscaat: Spelen met prentenboeken!
Start & einde schooljaar

Groepsvorming - de gouden weken

Elk schooljaar opnieuw wordt er een nieuwe groep gevormd. Er ontstaan nieuwe klassen, er komen klasgenootjes bij of klasgenootjes verlaten de groep. Ook als de groep helemaal hetzelfde blijft, wordt de groep na de zomervakantie opnieuw gevormd. Na zo'n lange periode uit elkaar geweest te zijn, worden de regels en groepsnormen vanzelf opnieuw bepaald. Ook een andere leerkracht voor de groep maakt dat de groep zich opnieuw vormt.

Een goede begeleiding bij deze groepsvorming is essentieel en je kunt hier het hele jaar plezier van hebben. Wanneer de leiding ontbreekt, vormt de groep zichzelf. Het kan dan gebeuren dat er een negatieve groep ontstaat. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om een goede groep te vormen.

--> Ga naar de groepsvormende activiteiten

Boeken met als thema 'naar school'

 

Activiteiten start schooljaar

Leuk voor op de deur of op het raam wanneer het schooljaar begint. Zoek kleurplaatjes op Google, laat ze inkleuren en plak ze met kleuterlijm op de deur.

* Groep ... is onwIJS leuk! Laat de kinderen ijsjes knutselen of kleurplaatjes van een ijsje inkleuren.

lesidee start schooljaar

* Klaar voor de start.... Plak racewagens op, eventueel met een foto van het hoofd van elk kind in een racewagentje.* De snoepjes van groep... Snoepjeswikkels of ingekleurde snoepjes opplakken met daarop de namen van de kinderen.

* In groep... is het DOLFIJN!

* Welkom in groep.... We gaan er een BEREgezellig jaar van maken.

* Wij stappen samen het schoojaar in! De kinderen tekenen zichzelf in een voetstap.

nieuw schooljaar instappen

* Jij hoort erBIJ! / Wij horen er allemaal BIJ! / Kom erBIJ!

Wij horen erbij

Wij horen erbij

--> Download de bij voor deze opdracht

Versier het lokaal met papieren vlaggen. Schrijf de namen van de kinderen elk op een vlag. Een warm welkom! Ik vond de vlaggen bij de Hema en Flying Tiger.

welkom op school

Kant-en-klare projecten voor het nieuwe schooljaar

Kolletje, school, kleuters, schooljaar

Start het nieuwe schooljaar goed met de gezellige, groepsvormende activiteiten uit deze pakketten. De pakketten bevatten een activiteit voor elke dag van de eerste schoolweek. Maak een keuze uit een van de vijf pakketten. Deze kunnen los van elkaar gebruikt worden. Het derde, vierde en vijfde pakket bevatten, naast groepsvormende activiteiten, ook reken- en taalactiviteiten voor een compleet thema 'naar school'. Deze activiteiten zijn geschreven bij de boeken Hoera, naar school! van David Melling (pakket 3), WilleWete Naar school van Jozua Douglas en juf Maike (pakket 4) en Kolletje gaat naar school van Pieter Feller (pakket 5).

start schooljaar groepsvorming kleuters

--> Bekijk 'Een nieuw schooljaar' - pakket 1
--> Bekijk 'Een nieuw schooljaar' - pakket 2
--> Bekijk 'Een nieuw schooljaar' - pakket 3 (Hoera, naar school!)
--> Bekijk 'Een nieuw schooljaar' - pakket 4 (Willewete Naar school)
--> Bekijk 'Een nieuw schooljaar' - pakket 5 (Kolletje gaat naar school)

Kolletje gaat naar school

Een impressie van de activiteiten uit 'Een nieuw schooljaar' - pakket 5.
De kinderen doen allerlei groepsvormende activiteiten bij het boek Kolletje gaat naar school. Veel van deze activiteiten worden gedaan met sokken. Toversokken!

Sokken versieren
De kinderen leggen een patroon op een lege sok.

Kralenplankvoorbeelden

kralenplank-kolletje kralenplank-kolletje kralenplank-kolletje kralenplank-kolletje

In deze download vind je kralenplankvoorbeelden van Kolletje, Dirk en de toversokken.

--> Download de kralenplankvoorbeelden

Let op! Zorg ervoor dat de afdrukinstellingen bij het afdrukken op 'ware grootte' staan, anders wordt het document iets verkleind en passen de voorbeelden niet meer precies onder de kralenplanken.

Sokkenspel
Bij HABA vond ik een leuk sokkenspel. Perfect voor kleuters én voor dit thema. Dit kinderen gaan op zoek naar sokkenparen. Wie vindt het eerst vijf paren en grijpt het sokkenmonster?

sokkenspel, HABA, kleuters

Impressie van de activiteiten uit de 'nieuw schooljaar' pakketten

Groepsfoto
'Groepsfoto' uit het pakket 'Een nieuw schooljaar' (1)

nieuw schooljaar
Met de groepsknuffel de school verkennen, pakket 2

dromenvanger nieuw schooljaar dromenvanger nieuw schooljaar
Dromenvangers die de dromen voor het nieuwe schooljaar vangen, pakket 2

hand in hand het schooljaar in
Hand in hand het schooljaar in, pakket 2

Spellencircuit vriendschap

Voor de Kinderboekenweek van 2018 bedachten we spelletjes bij het thema vriendschap. Bij deze spelletjes staan samenwerken en communiceren centraal. Ook hierbij wordt gewerkt aan groepsvorming. Daarom is dit spellencircuit hartstikke leuk voor de start van het schooljaar. Je kunt ervoor kiezen om de spelletjes op één dagdeel, in kleine groepjes, te spelen, maar je kunt ook enkele spellen uitkiezen en er elke dag één met de groep spelen. Handig tijdens de gouden weken!

--> Bekijk het spellencircuit 'Vriendschap'

Kinderboekenweek 2018 vriendschap kleuters juf Anke

De gouden weken

Dit schooljaar starten wij schoolbreed met 'de gouden weken'. Dit zijn de eerste weken van het schooljaar waarin we inzetten op groepsvorming en ouderbetrokkenheid. Meer over 'de gouden weken' vind je in het gelijknamige boek van Boaz Bijleveld.
Speciaal voor deze weken zijn we op zoek gegaan naar gouden spullen. De kinderen rijgen tijdens het inloopwerk gouden kralen en versieren iets met goud materiaal, in het lokaal hangt een vlaggenlijn van gouden vlaggen met de namen van de kinderen erop, we hangen gouden serpentines voor de ramen en de verjaardagskoffer wordt gevuld met een gouden toverstaf en gouden verjaardagsmutsen. Dit schooljaar staat in het teken van ... goud!

--> Bekijk de activiteiten bij 'De gouden weken'

gouden-weken, kleuters

Codeeropdrachten - Weer naar school

Gebruik de kralenplank op een andere manier en leer de kinderen coderen!
Een uitdagende, spannende opdracht. Wat zou er tevoorschijn komen?

De kinderen krijgen een blad met codes en pakken een lege, vierkante kralenplank. Ze kijken naar de getallen en kleuren in de bovenste rij en leggen de kralen op de kralenplank (ook in de bovenste rij).
Een wit vakje betekent: geen kraal, laat dit aantal pinnen leeg. Een gekleurd vakje betekent: leg dit aantal gekleurde kralen naast elkaar op de pinnen.
Zo worden alle rijen gemaakt en komt er een figuur tevoorschijn.

In de download vind je een uitgebreidere uitleg en codeeropdrachten voor een kleurpotlood, Kolletje en een stuk meloen.

--> Download de codeeropdrachten voor de kralenplank

coderen-programmeren-kleuters-kralenplank kralenplank-coderen-kleuters-programmeren

Dobbelspel - Weer naar school

De kinderen krijgen elk een spelblad en gooien met de dobbelsteen. Ze kleuren het aantal rondjes gelijk aan het aantal gegooide ogen en 'lopen' zo naar school
--> Download 'Weer naar school' 1
--> Download 'Weer naar school' 2

weer-naar-school, dobbelblad, kleutersschool, dobbelblad, kleuters

Puzzelstukken - Wij passen bij elkaar!

Laat de kinderen zichzelf op een leeg puzzelstuk tekenen. Hang de puzzelstukken op en schuif ze in elkaar. Wij passen bij elkaar!

--> Download een leeg puzzelstuk

schooljaar-puzzelstuk-leeg-kleuters

puzzelstuk-leeg

Rollenkaarten voor de huis- en themahoek

Bij het thema 'naar school' past natuurlijk een hoek waarin de kinderen 'schooltje' kunnen spelen. Voor deze hoek maakte ik rollenkaarten. Ook voor de huishoek vind je hier rollenkaarten. De kinderen kunnen in de huishoek spelen en vanuit de huishoek naar school gaan.
--> Download de rollenkaarten

rollenkaarten, kleuters rollenkaarten, kleuters

'Dit ben ik' tekening

Het is altijd leuk om het schooljaar te starten met een 'dit ben ik' tekening. Je ziet meteen hoe de kinderen gegroeid zijn in hun tekenkunsten.
Verdeel een A3-vel in 6 vakken. Vul elk vak op met een andere kleur waterverf. Laat de kinderen zichzelf met zwarte stift op een A3-vel tekenen. Plak deze tekening op de gekleurde achtergrond. Je krijgt een vrolijk resultaat:

start schooljaar lesideeen

dit-ben-ik, kleuters

Groepsfoto

Wil je een leuke foto maken van je groep? Probeer dit dan eens:
Zorg voor veel ruimte in de klas of speelzaal. Leg de groepsknuffel op de grond. De kinderen gaan hier omheen liggen, op de rug, met het hoofd naar de groepsknuffel en de benen precies de andere kant op. Zo maak je een cirkel. Ga zelf op een tafeltje staan, dicht bij de voeten van één kind. Houd je fototoestel hoog en in het midden boven de groep en klikken maar!
Dit lukt het best met groepen van max. 20 kinderen.

Versje voor kleuters

Kom eens kijken in de klas
aan de kapstok hangt mijn jas
in het mandje ligt mijn koek
ik speel in de huishoek
ik kook soep op het fornuis
mama, ga maar gauw naar huis
mama, kusje! Knuffelknuf!
ik blijf lekker bij de juf.

Kleurkaartjes

Na de vakantie starten we graag met bakjes vol nieuwe kleurpotloden die netjes verdeeld zijn. De kinderen willen vast wel een handje helpen.
Met de kleurkaartjes oefenen de kinderen spelenderwijs de kleuren, het tellen, de begrippen kort en lang en de getalsymbolen t/m 12. Daarnaast bevat het pakket 'Tellen met Kleurkaartjes' 20 suggesties met kleurpotloden.
--> Bekijk het pakket 'Tellen met Kleurkaartjes'

Kleurkaartjes

Kralenplankvoorbeelden voor het nieuwe schooljaar

Deze download bevat kralenplankvoorbeelden van Pompom, kleurpotloden en fruit. Leuk voor de eerste week!

--> Download de kralenplanken

kralenplank pompom

Mooie prentenboeken voor de start

 

Activiteiten einde schooljaar

Terugblikken

Het eind van het schooljaar komt in zicht. Tijd om terug te blikken. Voor Praxisbulletin schreven wij een artikel met tips om terug te blikken.
Met de activiteiten in het artikel kun je de kinderen de gezelligste, mooiste en leerzaamste momenten nog eens laten beleven.

--> Lees het artikel 'Terugblikken'

Wij piepen er tussenuit

Laat alle kinderen een muisje knutselen of inkleuren en uitknippen. Plak deze op de deur of voor het raam en zet er de zin bij: wij piepen er over .... weken tussenuit! Leuk om net voor de zomervakantie te doen.
Tip voor een kleurplaat: zoek bij Google op 'kleurplaat muis'

Op schoolreisje

Dobbel de bus naar de plaats van bestemming. De kinderen gooien met de dobbelsteen en kleuren evenveel cirkels als het aantal gegooide ogen. Ze gaan door tot ze op de plaats van bestemming zijn. De download bevat verschillende bestemmingen voor een schoolreis, zoals de speeltuin, een boerderij, een attractiepark of dierentuin.

--> Download het dobbelblad

Cadeautje voor de hulpouders

Maak met de klas een bedankje voor de ouders die het hele jaar zo goed geholpen hebben met van alles. Hier enkele ideeën:

* Bedankt voor je DOLFIJN(e) hulp! Laat de kinderen een dolfijnenknutsel maken, bijv. een canvasschilderij met dolfijntjes, dolfijntjes kleuren en opplakken, een fotolijstje versieren met dolfijntjes, een dolfijnenkaart maken.
bedankje hulpouders

* Kalender. Print een maandkalender uit, die bijv. als verjaardagskalender kan dienen. Laat op elk blad een kind iets tekenen of plak hier een foto bij.

* Jouw hulp was OLIFANTastisch! Maak iets met olifantjes, zoals een schilderijtje, fotolijstje, kleurplaatjes inkleuren en op een groot vel plakken.

* Een bloem voor de hulpouder. Neem een groot, rond vouwblaadje. Vouw vliegertjes en plak deze er omheen als blaadjes. Maak er een steel aan van een lange satéprikker. Plak in het midden van de bloem een foto van de klas.
afscheid

* Voor een super fijne HELPENDE HAND! Laat de kinderen hun hand verven en afdrukken op papier, een tegel of een schilderij. Geef deze aan de hulpouder.

* Lieve ouders, bedankt! Print een leuke bedanktekst voor de hulpouders uit. Print elke letter op 1 A4tje. Maak een groepsfoto van je klas waarbij de kinderen de letters in de juiste volgorde omhoog houden. Op de foto komt zo te staan: Lieve ouders, bedankt!

Gedichtjes voor het eind van het jaar

Leuke gedichtjes / versjes om te gebruiken als poezieversje, op een kaartje aan het eind van het jaar of om in het plakboek te plakken.

* Voor jou een gouden zonnetje
voor jou het mooiste lied
voor jou het liefste bloempje
het heet: ik-vergeet-jou-niet!
Groetjes van juf..... / meester......

* Groep 2 gaat uit, groep 2 gaat uit
't is voor de laatste keer
want jij gaat naar groep 3,
je bent geen kleuter meer.

Dag grote vriendin, dag grote vriend
tot ziens, het was heel fijn
maar in groep 3 zal het voor jou
ook heel gezellig zijn.

Je gaat daar lezen uit een boek
en schrijven op papier
en rekenen van 1 en 1 is twee
en 2 en 2 is vier.

Je gaat ook zingen en spelen
en knutselwerkjes doen
lachen met de nieuwe juf/meester
en gymkleren aandoen.

Dag grote meid, dag grote knul
het was met jou heel fijn
ik weet dat je heel gauw ook
de vriend(in) van je nieuwe juf/meester zal zijn!

* Inleidend stukje voor bijv. een kinderbrief:
We kennen elkaar nu bijna een jaar
want zo lang zijn we al bij elkaar
in het begin moesten we aan elkaar wennen
maar ik heb je steeds beter leren kennen.


facebook juf Anke