juf-anke, lesidee, kleuters, inspiratie, kleutergroep, groep12, juf, meester, gratis, downloads, jonge-kind

juf-anke, lesidee, kleuters, groep-1-2, kleutergroep, spel, spelen, Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

juf-Anke, lesidee, kleuteruniversiteit, projecten, kleuters

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads
  • Pietengym, Sint- / Pietenochtend


Lesideeën voor kleuters | thema Sinterklaas

Boekentips

sinterklaasliedjes, mark-janssen, kleuters het-huis-van-sinterklaas, boekentip, kleuters, sinterklaas, prentenboek sinterklaas, prentenboek, boer-boris-een-paard-voor-sinterklaas, kleuters sinterklaas, peuters, kleuters, luuk-en-lotje pietje-moet-je-plassen, prentenboek, sinterklaas

Kringactiviteiten & projecten

sinterklaas, charlotte-dematons, lesidee, kleuters, inspiratie, les, project, kleuteruniversiteit, sint, piet

Nieuw! Sinterklaas - Charlotte Dematons

Kijk eens wat er bij de post zit: het nieuwste boek van Charlotte!
Ze mocht langskomen op het landgoed van Sinterklaas en de Pieten. Wat ze daar zag, heeft ze getekend en het resultaat is te zien in het prentenboek Sinterklaas.

Dit project is ontwikkeld bij het prachtige ‘Sinterklaas‘ van Charlotte Dematons. Elke activiteit start met een zoekopdracht in het boek waarna een (kring)activiteit volgt op het gebied van taal, rekenen, muziek of spel en beweging. Daarnaast vind je in dit project suggesties voor de hoeken.

--> Bekijk Sinterklaas


sinterklaas, kleuters, lesidee, juf-Anke

Het grappigste Sinterklaasproject

Foute stickers op de pakjes, Sint achterstevoren op zijn paard,
de grappigste avonturen hebben we voor jou bewaard!

Dit project is geschreven bij het versjesboek ‘Het grappigste sinterklaasboekje ter wereld‘ van Marianne Busser en Ron Schröder. Het bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel en beweging, motoriek, de creatieve ontwikkeling en een denksleutel in sinterklaasstijl voor elke dag!

--> Bekijk het grappigste sinterklaasproject


De activiteit 'Verkeerd ingepakt' uit Het grappigste sinterklaasproject.


Project Sinterklaas bij Sinterklaasliedjes van Mark Janssen

Zeven kinderen zijn op weg naar de Sint.
Onderweg gaat er van alles mis.
Het is nog niet zo makkelijk om bij Sinterklaas te komen.

Bij het boek Sinterklaasliedjes van Mark Janssen schreven wij twee sinterklaasprojecten. In het 'gewone' project vind je reken-, taal-, en muziekactiviteiten voor de kring en suggesties voor de hoeken. Het plusproject sluit hierop aan met meer uitdagende activiteiten voor een kleine groep.

Tijdens de activiteiten helpen de kinderen de zeven kinderen uit het verhaal bij de Sint te komen. Het verhaal wordt verteld in prachtige, paginagrote illustraties, en staat los van de liedjes in het boek.
In zowel het boek als de projecten komen geen (zwarte) pieten voor.

--> Bekijk het project 'Sinterklaas'
--> Bekijk het plusproject 'Sinterklaas'

sinterklaas, kleuters, project, onderwijs, rekenen, taal, muziek, spel-en-beweging, hoeken sinterklaas, project, plusproject, kleuters, groep-3, onderwijs

sinterklaas, boer-boris, kleuteruniversiteit

Boer Boris. Een paard voor Sinterklaas

Boer Boris krijgt een brief van Sinterklaas.
Zijn paard is gevallen. Kan Boer Boris helpen?

Dit nieuwe project van Kleuteruniversiteit is geschreven bij het boek Boer Boris. Een paard voor Sinterklaas van Ted van Lieshout en Philip Hopman. In het project vind je reken- en taalactiviteiten, een spel en bewegingsles, een muziekles, natuur en techniek, een sociaal-emotionele activiteit en suggesties voor de hoeken. Hiermee beleef je drie weken lang een gezellige sinterklaastijd!

--> Bekijk het project Sinterklaas


Gratis download
bij Boer Boris. Een paard voor Sinterklaas.

Speciaal voor dit project maakte ik kralenplankvoorbeelden passend bij het boek. In de download vind je boer Boris, boer Boris verkleed als Sinterklaas, een vogelverschrikker en Knol, het paard.

Let op! Kies bij de afdrukinstellingen voor 'ware grootte'. Zo kunnen de voorbeelden eventueel ook onder een doorzichtige kralenplank worden gelegd.

--> Download de kralenplankvoorbeelden van Boer Boris

boer-boris, kralenplankvoorbeeld, kralenplank, kleuters boer-boris, kralenplankvoorbeeld, kralenplank, kleuters

boer-boris, kralenplankvoorbeeld, kralenplank, kleuters boer-boris, kralenplankvoorbeeld, kralenplank, kleuters

Het huis van Sinterklaas

Sinterklaas is niet thuis. De kleine Pietjes passen op het huis. Een beetje ondeugend zijn ze wel. De leukste activiteiten voer je uit met dit stel!

Met dit vrolijke sinterklaasproject van Kleuteruniversiteit heb je zeker een supergezellige sinterklaastijd! De kleine Pietjes beleven de gekste avonturen in het huis van Sinterklaas. Maak een keuze uit twintig kringactiviteiten op het gebied van rekenen, taal en beweging. Het project is geschreven bij het boek Het huis van Sinterklaas van Naomi Tieman en Marieke Nelissen.

--> Bekijk 'Het huis van Sinterklaas'


bakker, beroepen, kleuters, kindernboekenweek, boer-boris, juf-Anke

De bakker

Het paard van Boer Boris is jarig. Er moet taart komen.
Wie bel je dan? Bakkertje Bas natuurlijk!

Dit project bevat activiteiten voor taal, rekenen en muziek. Daarnaast vind je in het pakket een bakactiviteit, een suggestie voor spel- en beweging, voor buitenspel en de spelhoek bij het boek ‘Boer Boris en Bakkertje Bas‘ van Ted van Lieshout en Philip Hopman. Het project is geschreven bij het beroep 'de bakker', maar ook leuk om in de sinterklaastijd te gebruiken, met als insteek het bakken van de pepernoten, speculaaspoppen etc.

--> Bekijk het project 'De bakker - Boer Boris en Bakkertje Bas'


Sinterklaas voor peuters

sinterklaas peuters, project

Luuk en Lotje. Het is Sinterklaas

Het is bijna Sinterklaas!
De verjaardag van Sinterklaas is het leukste feest van het jaar.
Vier dit samen met de vrolijke tweeling Luuk en Lotje.

Dit peuterproject is geschreven bij het prentenboek ‘Luuk en Lotje. Het is Sinterklaas‘ van Ruth Wielockx. Het project bevat reken- en taalactiviteiten, een bewegingsles, een dansactiviteit en vijf spellen. Te gebruiken op de peuterspeelzaal, de eerste kleuterklas, het asielzoekerscentrum of op het kinderdagverblijf.

--> Bekijk Luuk en Lotje. Het is Sinterklaas


Gratis les- en spelsuggesties bij Sinterklaasliedjes

Zeven kinderen, verkleed als sinterklaasjes en pietjes, proberen bij de échte Sint te komen. Maar op elke prent gaat er iets mis… dus je mag raden hoe ze er op de laatste prent uitzien.

Bij dit vrolijke en feestelijke boek van Mark Janssen bedachten Karin en in les- en spelsuggesties. Je kunt ze gratis downloaden op de site van uitgeverij Lemniscaat.

--> Bekijk de suggesties bij Sinterklaasliedjes


Kringactiviteiten Sinterklaas

Kringactiviteiten met de zak van Piet

sinterklaas kringactiviteiten

40 Suggesties met kleine zakken.

De download bevat o.a. taalactiviteiten, rekenactiviteiten en suggesties voor spel en beweging.

--> Download de '40 Suggesties met...'


Taalactiviteiten

De zak van Piet - rijmen
Zoek van tevoren enkele spulletjes bij elkaar waar je makkelijk op kunt rijmen en stop ze in een juten zak (paard, schaar, pak, kraal, muts, papier enz).
Vertel de kinderen dat je 's morgens op school een zak vond van Piet. Er lag een briefje bij van de rijmpiet waarop stond dat het de rijmpiet niet lukte om een goede rijm te maken. Kunnen de kinderen hem helpen? Een voorbeeldbrief vind je onder deze activiteit.
In de zak heeft Piet voorwerpen gestopt waarop hij geen rijmwoord weet. Weten de kinderen hier wel een rijmwoord op? Er is vast een luisterpiet in de buurt die de kinderen hoort en de rijmwoorden door geeft aan de rijmpiet.
Maak de activiteit spannend door de spullen één voor één uit de zak te halen door middel van een spelletje. Eén kind voelt en kijkt in de zak en omschrijft het voorwerp. Voelt het hard of zacht, groot of klein, wat kun je ermee enz. De kinderen in de klas raden. Daarna rijmen.
Variaties:
- Spullen in de zak stoppen, voelen en omschrijven.
- Spelletje: wat is weg? Spullen uit de zak halen en in de kring leggen. Kinderen kijken er goed naar en doen de ogen dicht. Je stopt één voorwerp terug in de zak. Wat is weg?
- Taalspelletje: Spullen uit de zak halen. Wat begint met de m..? Kun je ....... (woord) klappen? Welk woord is heel lang? enz.

--> Download de brief van de rijmpiet

rijmen

Chocoladeletters
Met de kinderen uit groep 2 kun je leuke spelletjes doen met chocoladeletters, zoals woorden bedenken waar een bepaalde letter in zit en deze op een groot vel papier schrijven. Kijk voor meer letterspelletjes bij de taalactiviteiten (menu-item 'vakgebieden') op deze site. Deze letterspelletjes kun je makkelijk aanpassen naar spelletjes rondom Sinterklaaswoorden of chocoladeletters.

Precisie strooien - letters
Laat de kinderen de eerste letter van hun naam met pepernoten leggen! Wanneer dit nog lastig is kun je op een A4tje tekenen waar ze de pepernoten moeten leggen. Je tekent de letter van het kind dan gewoon met cirkels en het kind legt op elke cirkel een pepernoot.
Tip! leg de letter van de week samen met de kinderen met pepernoten. Maak er een foto van voor de lettermuur / lettertafel.

Pepernoten bakken - woordenschat uitbreiden, praten en luisteren
Maak van het pepernoten bakken een taalactiviteit door de kinderen bij het hele proces te betrekken. Begin met te vragen wat je nodig hebt om pepernoten te bakken (bijv. deeg, bakmix, een beslagkom, een lepel, maatbeker). Benoem de verschillende benodigdheden en laat ze aan de kinderen zien. Vraag de kinderen wat zij denken dat er gebeurt als je de mix in de kom doet en hier water bij doet. Maak het deeg samen. Laat de kinderen vertellen wat er gebeurt en laat hen kneden / mixen. Vraag de kinderen ook hoe je nu van dit deeg pepernoten kunt maken. En kun je de pepernoten meteen opeten als je balletjes gerold hebt?
Laat de kinderen aan tafel pepernoten rollen en vraag een ouder eventueel om ze af te bakken.

Pepernoten bakken

Rekenactiviteiten

Tellen met pepernoten - algemeen
Met pepernoten kun je natuurlijk allerlei leuke telspelletjes bedenken, zoals hoeveel pepernoten hebben we nodig om alle kinderen uit de klas één pepernoot te geven? Hoeveel voor de jongens en hoeveel voor de meisjes?
Hoeveel pepernoten hebben we nodig als we telkens 4 kinderen één pepernoot geven?
Hoe kun je 5 pepernoten verdelen? (2 hoepels neerleggen en daar pepernoten in "splitsen").
Kun je 4 pepernoten eerlijk verdelen met 2 kinderen?
2 Groepjes met pepernoten maken. Waar liggen er meer? Waarom denk je dat? Kun je van beide groepjes evenveel maken?

Activiteiten met getalkaartjes
Onder het menu-item rekenen (vakgebieden --> rekenen) vind je bij de inspiratie en de downloads een heleboel leuke activiteiten om met getalkaartjes te doen. Print de kaartjes uit en spelen maar!

Pepernoten tellen, terugtellen, dobbelsteenstructuur en cijfersymbolen - jongste kleuters
Leg een aantal pepernoten op een rij. Hier gaan we uit van 6.
Neem een handpop, bijv. van Piet.

Piet heeft wat pepernootjes gebakken! Hij is er super trots op. Hij vertelt de kinderen: 'Kijk, mijn pepernoten! Mooi zijn ze hé!' 'Hoeveel zijn het er eigenlijk?' De kinderen tellen.
Piet vertelt verder: 'Ik was na het bakken nog wat in de fabriek aan het werk. Poetsen enzo. Toen kwam mijn beste vriend, Profpiet (de piet vertelt dit, de profpiet hoeft er niet écht te zijn). Hij wilde wel een pepernootje. Dus ja, wat zei ik? Tuurlijk mag dat! Pak er maar één. Dus de profpiet nam een pepernoot'.
Laat een leerling een pepernoot wegpakken.
Hoeveel pepernoten zijn er nu nog? Kunnen we de pepernoten mooi neerleggen, zodat we meteen zien hoeveel het er zijn?
Een kleuter uit mijn klas legde de 5 pepernoten in de dobbelsteen structuur. We hebben toen een dobbelsteen bij de pepernoten gelegd en ook een cijferkaartje met de 5.
'Hé, daar komt de hoofdpiet. Die is wel belangrijk hé?! Die zal ik ook maar een pepernoot geven'. Hoeveel pepernoten zijn er nu nog?
Telkens komt er zogenaamd een Piet of de Sint langs die een pepernoot mag eten. Speel dit op een leuke, grappige manier.
Leg telkens een cijferkaartje bij het aantal wat er ligt en een dobbelsteen met de juiste hoeveelheid.
Piet blijft uitdelen, net zolang tot er niets meer ligt.
'Zo en nu ga ik zelf maar eens wat eten, ik heb er honger van gekregen!' Hé, wat is dat nou? Waar zijn mijn pepernoten gebleven?'

Fantaseer en tel volop tijdens deze activiteit. De kinderen van mijn groep 1 vonden het erg leuk en grappig en waren een half uurtje enthousiast!
Helemaal toen de piet zelf wilde gaan eten en niets meer had.

De pepernotendief - hoeveelheden tot 5 / 10 overzien
In de pepernotenfabriek liggen 5 of 10 pepernoten. Maar op een nacht, als alle pietjes slapen, komt er een dief. Hij lust maar al te graag wat pepernoten. De kinderen hebben de ogen dicht, de dief pakt wat pepernoten weg. De kinderen mogen weer kijken. Hoeveel pepernoten liggen er nog? Hoeveel pepernoten zijn er weg? Waarom denk je dat?

Cadeautjes bezorgen - tellen, getalbeelden op de dobbelsteen, meer / minder
Neem twee kleine, jute zakken en twee handpoppen van Piet. Stop in elke jute zak 20 teldopjes.
Vertel de kinderen dat er vannacht iets vreselijk mis ging. Piet ging op pad om cadeaus te bezorgen, maar... er zat een gat in zijn zak. Eén voor één verloor hij de cadeaus en nu liggen ze op straat. Haal de teldopjes één voor één uit één van de zakken en tel ze met de kinderen. Hoeveel teldopjes (cadeautjes) zijn het?
Vertel dat je op straat nog meer cadeautjes zag. Er was nóg een Piet met een kapotte zak! Haal de teldopjes ook uit de andere zak en tel ze met de kinderen.
Leg de pieten in de kring en leg de teldopjes in twee lange rijen voor hen. Leg de jute zakken erbij.
Verdeel de klas in twee groepen. Elke groep helpt een Piet met het terugvinden van de cadeaus. Om de beurt gooien de groepen met de dobbelsteen (liefst een 1-2-3 dobbelsteen) en stoppen het aantal teldopjes gelijk aan het aantal gegooide ogen in de jute zak.
Vraag tijdens de activiteit regelmatig hoeveel cadeaus er nog liggen, hoeveel er al teruggevonden zijn en welke groep de meeste of minste cadeaus in zijn zak heeft gestopt.
Ga door tot één groep alle cadeaus teruggevonden heeft.
sint kring
In plaats van Pieten neer te leggen, kun je ook huizen neerzetten.

Pepernotenspel - rangtelwoorden
Leg 10 pepernoten op een rij. Spreek af welke pepernoot de eerste is en welke de laatste.
Eén kind gaat naar de gang. De klas spreekt af welke pepernoot geraden moet worden. Is het de eerste, de derde, de zesde?
Het kind van de gang komt terug en wijst pepernoten aan. Als het kind het kan, moet hij/zij ze benoemen: "is het de tweede?" Hoeveel pepernoten heeft het kind aangewezen voordat het de juiste vindt?

Wegen met de weegpiet
De pieten sjouwen zich een breuk. Zakken vol met pepernoten gaan het pietenhuis uit. De pepernoten worden ’s nachts bij de kinderen in de schoen gelegd. Soms ligt daar wat lekkers voor het paard. Dat neemt piet in de zak mee terug naar het pietenhuis. Maar wat weegt nu eigenlijk het zwaarst? Al die pepernoten of het lekkers voor het paard?
Piet besluit het te wegen en stopt alleen het lichtste in zijn zak.

Print de weegkaartjes, zorg voor pepernoten en wortelschijfjes en zet de balans in de kring.
Bekijk één van de weegkaartjes samen met de kinderen en weeg wat hierop staat met de balans. Wat weegt zwaar en wat weegt licht?
Herhaal de activiteit met verschillende weegkaartjes en leg de weegkaartjes daarna in de sinthoek of het pietenhuis.

--> Download 'Wegen met de weegpiet'

weegkaartjes sint

Een zware zak vol cadeaus - wegen en de begrippen zwaar en licht herkennen en gebruiken
Nodig: voorwerpen uit de klas die als cadeau kunnen dienen, zoals knuffels, auto's, een bal, potloden, plak, knikkers, kralen, speeldieren, twee jute zakken en een balans.

Leg de voorwerpen in de kring en leg de twee jute zakken erbij. Zet de balans in de kring. Vertel de kinderen dat deze voorwerpen cadeaus zijn die Piet rond gaat brengen. Piet stopt alle cadeaus in zijn zak, maar wanneer hij zijn zak vol zware cadeaus stopt, kan hij de zak nauwelijks meer dragen. Daarom vraagt Piet of de kinderen de cadeaus voor hem willen wegen. Laat de kinderen telkens twee voorwerpen in de bakjes van de balans leggen en deze met elkaar vergelijken. Wat weegt zwaar en wat weegt licht? Maak twee groepen in de kring: een groep met de zware cadeaus en een groep met lichte cadeaus.
Wanneer alles gewogen is, verdeel je de spullen over de twee zakken. Doe dit zo dat in beide zakken zowel zware als lichte cadeaus zitten.

De zak - meten en wegen
Vul 2 zakken. Eén zak vol met knuffels of ander licht materiaal. Eén zak halfvol met blokken of ander zwaar materiaal.
Laat de zakken zien. Laat de kinderen erin kijken. De ene zak zit vol. De andere niet. Welke zou nu het zwaarst zijn? Onderzoek het maar.
Stop ook eens andere voorwerpen in de zak.

Cadeaus inpakken - meten
Nodig: enkele doosjes, verschillend van grootte, stukken pakpapier, verschillend van grootte.
De pakpiet begint aan zijn eerste dag als pakpiet! Pff, hoe moet hij beginnen? Wat veel pakjes, wat veel papier!
In de kring liggen doosjes van verschillende grootte en stukken pakpapier van verschillende grootte. Kunnen de kinderen raden welk stukje pakpapier bij welk doosje hoort? Waarom denken ze dat? Hoe kunnen we weten of dat zo is?

Het allerkleinste pietje - seriëren met cadeautjes
Nodig: verschillende ingepakte cadeautjes van verschillende grootte, huizen van blokken en een klein pietje.
Het allerkleinste pietje mag vandaag voor de eerste keer pakjes gaan bezorgen. Gebruik een handpop van Sinterklaas die dit aan het allerkleinste pietje komt vertellen. Het allerkleinste pietje is heel erg blij en trots. Maar, Sinterklaas heeft gezegd dat het pietje met het kleinste pakje moet beginnen en als dat goed gaat het pakje dat een beetje groter is en zo verder.
Het allerkleinste pietje vraagt de kinderen om hulp. Kunnen zij hem het kleinste pakje aanwijzen? Dit pakje wordt naar één van de huizen gebracht. Daarna gaat het kleine pietje verder met zijn werk en de kinderen helpen hem daarbij.
De volgende morgen komt het allerkleinste pietje bij Sinterklaas op het kantoor. De Sint vraagt aan de kinderen of het bezorgen goed gelukt is.
Als dat zo is, mag het kleinste pietje nu ook naar de huisnummers kijken. Schrijf nummers op de pakjes en leg getalkaartjes bij de huizen, bijvoorbeeld 2, 4, 6, 8 en 10. Naar welk huis moet het kleinste pakje gebracht worden? En het grootste pakje?

Over de daken - ruimtelijk inzicht
Voorbereiding: Bouw met kleine blokken 3 huisjes, een klein huis (bijv. 6 blokjes), groot huis (10 blokjes) en een huis daar tussenin (8 blokjes). Bouw de huisjes zodanig dat niet meteen duidelijk is welk huis het grootst is.
De pieten lopen over de daken. Kleine piet (vingerpoppetje), de middelste piet (handpop) en grote piet (handpop).
Sinterklaas heeft kleine piet de opdracht gegeven een pakje in de schoorsteen van het kleinste huis te doen. De middelste piet heeft een pakje voor het middelgrote huis en de grote piet heeft een pakje voor het grootste huis.
De huisjes staan in de kring. Leg een doek over 2 van de 3 huisjes. Het eerste huis is zichtbaar. Uit hoeveel blokjes bestaat dit huis? Hoe kunnen we dat te weten komen? Ziet het huis er aan alle kanten hetzelfde uit?
Laat het 2de huis zien en daarna ook het 3de. Welke piet moet nu naar welk huis? Wat denken de kinderen? Waarom denken ze dat? Hoe kunnen we het zeker weten? Laat de kinderen maar vertellen en laat ze het aan de klas zien. Is er een kind dat komt met het idee om de huizen af te breken en de blokken in een rij te zetten, zodat je kunt tellen en vergelijken?

Het grootste huis - ruimtelijk inzicht
Bouw 2 huizen van een verschillend aantal blokken. Eén huis is heel hoog (alle blokken op elkaar). Dit is het huis met de minste blokken.
Het huis met de meeste blokken is laag en compact.
Welke huis is nu het grootst (voor welk huis zijn de meeste stenen gebruikt)?

De wegwijspiet - links en rechts
De wegwijspiet is zijn wegwijsboek kwijt. Het ligt nog in het grote pietenhuis. Zonder wegwijsboek kan de wegwijspiet niks. Kunnen de kinderen de wegwijspiet helpen terug naar het pietenhuis te komen? De juf of meester weet de weg vast wel. De wegwijspiet gluurt door een kiertje mee en kan de route zo onthouden.
Alle kinderen houden hun rechterarm voor zich uit en krijgen hier een lintje om. De kinderen gaan voor hun stoel staan en blijven hier staan.
Jij vertelt de route. We gaan rechtdoor. De kinderen houden hun beide armen gestrekt voor zich. Nu gaan we rechtsaf. De kinderen steken hun rechterarm omhoog. We lopen weer een stukje rechtdoor. Nu slaan we linksaf. De kinderen steken hun linkerarm omhoog. We komen bij een plein. We steken het plein schuin over. De kinderen steken hun armen schuin naar voren. We gaan een rotonde over en moeten een stukje terug. De kinderen draaien een rondje. We gaan rechtsaf en dan achter de kerk (de kinderen gaan achter hun stoel staan) nog een keer rechtsaf. Verzin zo een hele route waarbij de kinderen de richtingen rechts en links en de begrippen schuin, rechtdoor, achter en voor veelvuldig oefenen.

Ontdekkend leren

Glad en stroef
O jee, Piet is van het dak gegleden! Zijn schoenen waren te glad!
Zoek een paar schoenen met gladde zolen en laat ze maar eens van een glijbaan, bank of tafel die je schuin houdt glijden.
Wat nu? Hoe kunnen we piet helpen, zodat hij de volgende keer niet meer van het dak glijdt?
Bekijk de eigen schoenen van de kinderen en test uit welke schoenen snel (van de tafel) glijden en welke niet. Hoe komt dat? Wat voor soort schoenen zijn het meest geschikt voor piet?
Bekijk materiaal, zoals een wc rol, schuurspons, juten zak, papier.
Wat voelt ruw aan en wat is glad?


Muziek | Sinterklaas

Storm op zee - luisteren naar muziek
Laat de kinderen naar een instrumentaal muziekstuk luisteren waarin je, met fantasie, de wind kunt horen. Ik gebruikte het klassieke muziekstuk 'The Moldau' (Mà Vlast). Het was de dag voor de intocht van Sinterklaas, dus ik vertelde de kinderen dat het waaide op zee.

Luister naar het muziekstuk en laat de kinderen de wind, zittend op hun stoel, uitbeelden. Dit kunnen ze met het hoofd, de handen, armen, buik en/of benen doen.
Na het muziekstuk een keer geluisterd te hebben (op een gegeven moment wordt het duidelijk heel vrolijk, hier gaat de wind liggen en kun je het stuk stoppen), mogen de kinderen op de muziek door het lokaal bewegen.
De derde keer deel je grote vellen papier en wascokrijt uit. De kinderen gaan op de grond zitten of liggen. Het muziekstuk klinkt en ze tekenen de wind op het papier.
Hierna kunnen de kinderen tijdens de speel-/werktijd de stoomboot van Sinterklaas tekenen of knippen en plakken.

sinterklaas, muziekstuk, bewegen, motoriek, wind, zee, kleuters, klassiek sinterklaas, muziekstuk, bewegen, motoriek, wind, zee, kleuters, klassiek

Bewegen met sjaaltjes
Juf Joanna van Toontje Hoger Muzieklessen bedacht sjaaltjesliedjes waarbij de kinderen met een sjaaltje bewegen op een sinterklaasliedje.

Bij 'Hoor wie klopt daar?' maken de kinderen 'klop'-bewegingen met het sjaaltje in de hand. Als de 'vreemdeling' komt, beweegt het sjaaltje heen en weer. Zo hoort er bij elke zin een beweging. Het maakt het zingen nóg leuker, het lied onthouden makkelijker en er wordt tegemoet gekomen aan de bewegingsdrang van de kleuters.

Je vindt de liedjes en bijbehorende bewegingen in de gratis download.

--> Download 'Sjaaltjesliedjes feest'

bewegen, sjaaltjes, muziek, kleuters bewegen, sjaaltjes, muziek, kleuters bewegen, sjaaltjes, muziek, kleuters

Liedjes voor kleuters | Sinterklaas

Langzame Piet en vlugge Piet
Langzame Piet pakt op één dag hoogstens zeven pakjes in.
Lanzame Piet heeft in zijn werk eigenlijk nooit echt eens zin.
Maar vlugge Piet, vlugge Piet, vlugge, vlugge, vlugge Piet
die doet zoveel dat geloof je bijna niet.
Vlugge Piet, vlugge Piet, vlugge, vlugge, vlugge Piet
die doet zoveel, dat geloof je bijna niet.

Pietengym
Op de wijs van Altijd is Kortjakje ziek.
Elke ochtend om half 6
krijgen alle pieten les.
Ze doen dan ochtendgymnastiek
op de maat van de muziek.
Sinterklaas zegt: luister goed
ik zal zeggen hoe het moet:
voor en achter, laag en hoog
en maak nu een mooie boog.
Ga eens zitten en weer staan
draai eens rond en het is gedaan.

Linkerbeen, rechterbeen
Onze Piet kan klimmen zeker weten
want hij heeft op de Pietenschool gezeten,
maar kan ie dansen zoals wij
van voor en achter en opzij?
Hé best Piet, ik heb een idee
als je het kan, doe dan met ons mee!

Linkerbeen, rechterbeen, draai maar om een ander heen
handen vast, zwaaien maar, een buiging en de dans is klaar.
Linkerbeen, rechterbeen, draai maar om een ander heen,
handen vast, zwaaien maar, een buiging en de dans is klaar.

Kleine Pieten Gymles
Kleine Pieten moeten alle dagen gymmen
dat is nodig voor het klimmen.
Elke middag tegen enen
gaan de kleine pieten trainen.
Van je één van je twee, van je één van je twee
alle kleine pieten doen dan mee, doen mee
van je één van je twee, van je één van je twee
Alle kleine pieten doen dan mee.

Pepernoten Samba
Pepernoten Samba, pepernotenlied
Pepernoten Samba, coole Pietenbeat
Pepernoten Samba, pepernotenbaas
Pepernoten Samba, hit voor Sinterklaas!
Zing met mij die samba, wie doet er met me mee?
Swing met mij die samba, 'k bracht hem voor je mee.
Pepernoten Samba, pepernotenlied
Pepernoten Samba, coole Pietenbeat
Pepernoten Samba, pepernotenbaas
Pepernoten Samba, hit voor Sinterklaas!
Lieve Piet, wiedewiedewiet, 'k hoor je wel,
maar 'k zie je niet
wil je Sint de groeten doen, gooi wat in m'n lege schoen.
Pepernoten Samba, pepernotenlied
Pepernoten Samba, etc.

Sinterklaas had zeven Pieten
Sinterklaas had zeven Pieten
zeven Pieten had Sinterklaas
ze werkten hard, ze strooiden rond
en deden allemaal zo.
(bij 'deden allemaal zo' mag één kind iets bedenken dat uitgebeeld wordt, bijv. klimmen, bakken, iets in de schoen doen, kunstjes maken...)

Versjes voor kleuters | Sinterklaas

Zeven Pietjes
7 Pietjes pakken cadeautjes in
één gaat er weg, hij heeft geen zin.

6 Pietjes klimmen op het dak
één gaat er weg, hij heeft een lege zak.

5 Pietjes bakken speculaas
één gaat er weg, hij moet naar Sinterklaas.

4 Pietjes fietsen door het land
één gaat er weg, hij heeft een slappe band.

3 Pietjes maken marsepein
één gaat er weg, hij vindt het niet fijn.

2 Pietjes halen schoentjes leeg
één gaat er weg, omdat hij niets kreeg.

1 Pietje is nu helemaal alleen
hij gaat snel naar bedje toe
nu zie je er geen één.

Snoepjespiet
In een hoekje van de kelder
naast de pepernotenberg
zit een heel klein Pietje
maar hij snoept, o wat erg!
Ja, wel honderd pepernoten,
stopt hij vlug, vlug in zijn mond
en zijn buik wordt steeds maar dikker
Piet toch, dat is ongezond.
Straks kun jij niet meer klimmen.
Ja, het is je eigen schuld
omdat je in plaats van de zakjes
steeds je eigen buikje vult.
Beter kun je broodjes eten,
nou, je moet het zelf maar weten.


Ideeën voor de hoeken en aankleding van het lokaal

Huishoek
Breng de huishoek in Sinterklaassferen. Leg een matras neer als bed, zodat de kinderen 's nachts, wanneer Sint en Piet langs komen, kunnen slapen.
Maak van een kartonnen doos een open haard en zorg ervoor dat de kinderen hier hun schoen met een wortel bij kunnen zetten.
Leg tekenpapier klaar voor het maken van een tekening van de Sint of het maken van een verlanglijst.
Zet eventueel een cd speler met koptelefoon in de huishoek, waarop de kinderen sinterklaasmuziek kunnen luisteren, zo kunnen ze, wanneer ze hun schoen gezet hebben zingen voor de Sint.
Ook kun je in deze hoek voorleesboeken rondom Sinterklaas leggen. De kinderen kunnen elkaar dan, bij het naar bed gaan, voorlezen.

open haard sinterklaas open-haard, sinterklaas, kerst sinterklaas, kleuters, huishoek, sinterklaasjournaal
huishoek, spel, sinterklaas, kleuters sinterklaas, huishoek, kleuters, juf-Anke
Een open haard in huis, gezellig! Ook kan er naar het Sinterklaasjournaal worden gekeken.

Het kasteel van Sinterklaas
Maak van een doos een kasteel door er kantelen in te zagen (dit kunnen de kleuters zelf doen met de zaagjes van Make-do). Bestempel het kasteel met schuursponzen.
Zet een inpaktafel in het kasteel, een makkelijke stoel voor Sinterklaas en zorg voor cadeautjes en chocoladeletters die rondgebracht kunnen worden.

kasteel, sinterklaas, spelhoek, kleuters

kasteel, sinterklaas, spelhoek, kleuters, vlag kasteel, sinterklaas, spelhoek, kleuters

Inpakkamer
Zet een groepje tafels bij elkaar. Leg hierop inpakpapier, een heleboel doosjes, plakband... en laat de kinderen maar lekker inpakken.
Hierbij zijn de kinderen volop met rekenvaardigheden bezig. Hoeveel papier heb ik nodig? Past dit? Is dit wel groot genoeg?
Geef de inpakpieten de naamkaartjes van de kinderen en laat hen deze op de pakjes plakken. Zo kunnen de pakjes 'echt' bij de kinderen bezorgd worden.

inpakhoek sinterklaas sinterklaas, spelhoek, kleuters sinterklaas, spelhoek
Het inpakhoekje in mijn klas. Gemaakt in de speelhoek. In deze hoek liggen ook verkleedkleren, het boek van Sinterklaas, een lekkere stoel voor de Sint, jute zakken en een namenlijst van alle kinderen.

Op de stoomboot
De stoomboot komt naar Nederland! Zorg voor flinke stukken karton of tafels waarmee je een stoomboot kunt creëren. Zet een inpak-/schrijftafel in de stoomboot of maak de slaapkamer van Sinterklaas. Laat enkele kleuters een roer knippen uit een groot vel karton.
In mijn groep maakten de kinderen de boot, de vlag, de vlaggenlijn, het roer en de sinterklaasstoel zelf.

sinterklaas, spelhoek, stoomboot, kleuters sinterklaas, spelhoek, stoomboot, kleuters

In de bakkerij
In het pietenhuis wordt hard gewerkt. In de bakkerij wordt vanalles gebakken. Maak een bakkerij in het lokaal. Zorg voor klei in een deegkleur en keukenspullen als een garde, mixer, beslagkom, maatbeker, deegroller en springvorm. Leg bakkerskleding en pietenpakken klaar. Maak een oven van een doos.

bakkerij, sinterklaas bakkerij, spelhoek, kleuters

Gratis downloads voor de bakkerij

Sintsmulsels - tellen en getalsymbolen

Sinterklaas is bijna jarig. Wellespiet wil zo graag een taart voor hem bakken, maar het gaat telkens mis. Help Wellespiet en versier de mooiste cakes met deze telkaartjes. De kinderen oefen het tellen en de getalsymbolen spelenderwijs. De kaartjes zijn er in twee varianten. Voor de eerste download heb je snoepgoed nodig, voor de tweede download gebruik je (tel)dopjes of fiches in verschillende kleuren.

--> Download de telkaartjes met snoepgoed
--> Download de telkaartjes met (tel)dopjes

sinterklaasjournaal 2016 telkaartjes cake kleuters sintsmulsels sinterklaasjournaal 2016 sintsmulsels sinterklaasjournaal 2016

Taart voor Sinterklaas - kleien

Wellespiet wil een taart voor de verjaardag van de Sint maken. Help jij hem? Versier de taart voor Sinterklaas. De taarten op deze telkaarten kunnen met pepernoten, snoepgoed of kaarsjes versierd worden. Ze kunnen ook als kleikaarten gebruikt worden. De kinderen kleien het aangegeven aantal versieringen.

--> Download de tel-/kleikaarten

sinterklaasjournaal 2016 tellen kleuters telkaarten sinterklaas

Bouwhoek
* Laat de kinderen de aankomst van Sinterklaas in de bouwhoek bouwen. Leg een blauw vel Engels karton in de bouwhoek en geef de kinderen een heleboel poppetjes die als publiek dienen. Zorg ook voor Sint en zijn pieten.
bouwhoek sinterklaas
De kleuters hebben de aankomst in Meppel gebouwd. De stoomboot vaart onder een brug door, waar auto's over kunnen rijden. Het publiek zit op de kade.

* Geef de kinderen de opdracht het kasteel van Sinterklaas of het Pietenhuis te bouwen in de bouwhoek, met kleine blokken, grote blokken of kapla.
Leg er pieten en een Sint bij (vingerpoppetjes, handpoppen, kleine figuurtjes o.i.d.).
Print afbeeldingen van kastelen en grote huizen uit ter inspiratie voor de kinderen.

bouwhoek sinterklaas pietenhuis

* Bouw de stoomboot van de Sint in de bouwhoek na.

bouwhoek sinterklaas bouwhoek sinterklaas

* Maak een open haard met de blokken uit de bouwhoek. Zet er LED-theelichtjes in en leg er rood/oranje crêpepapier in. Klaar is de haard.

open-haard, bouwhoek, sinterklaas open-haard, bouwhoek, sinterklaas

* Leg Sinterklaas met bouwblokken.

sint, blokken, kleuters sinterklaas, blokken, bouwhoek

Flex-Puzzle
Laat de kinderen dingen die te maken hebben met Sinterklaas maken van de Flex-Puzzle.

Spelen met wegdelen
Laat de kinderen met wegdelen een weg leggen en laat ze hier huisje bij plaatsen (ik gebruikte de AH-mini's). Zet Sint en Piet op de weg en het vullen van de pakjes kan beginnen!

In de activiteitenbak voegde ik (kerst)lichtjes en Playmobil poppetjes toe. Met blokken maakten we een podium waar bij de intocht optredens op gegeven worden.

sinterklaas, spelen, spel, kleuters, juf-Anke sinterklaas, speeltafel, sint, kleuters, fantasie, spel, spelen

Bouwtafel / speeltafel
Teken huizen op oude blokken of maak huizen van melkpakken of kleine dozen. Voeg Playmobil figuren toe en zorg voor cadeautjes die kunnnen worden bezorgd. Op deze tafel werd ook de stoomboot aangelegd in de haven.

speeltafel, sinterklaas, kleuters

Kapla
Leg een Sint of Piet van kapla en 'kleur' deze eventueel in met vloermozaïek.

piet kapla sinterklaas, kapla sinterklaas, kapla, kleuters

Clics
Maak een staf voor de Sint, een zak voor Piet of de stoomboot van clics.

sinterklaas, clics piet, clics stoomboot, clics, kleuters sinterklaas, clics
sinterklaas, clics, kleuters sinterklaas, clics, kleuters sinterklaas, clics, kleuters

Cadeaus versieren met figurovorm
Laat de kinderen met figurovorm een cadeau versieren. Het format is van Vouwjuf en vind je op haar site.

figurovorm, sinterklaas, kleuters

De pepernotenfabriek
Neem een groot stuk karton en bevestig hier buizen, slangen en keukenrollen aan. Tover het karton zo om tot een pepernotenfabriek. Je kunt ook een stuk karton tegen het verfbord zetten en hier de pepernotenfabriek op maken. Gebruik de pepernotenfabriek in combinatie met de telkaartjes 'Schoentjes vullen' of de weegkaartjes 'Wegen met de weegpiet' die je vindt onder het tabblad 'downloads'.

pepernotenfabriek, sinterklaas, kleuters pepernotenfabriek
pepernotenfabriek sinterklaas kleuters sint pepernotenfabriek

Op de stoomboot
Maak op de gang, het leerplein of in de speelzaal een stoomboot waar de kinderen als Sint en pieten op kunnen spelen.

sint stoomboot kleuters

Schoentjes vullen
Voeg de telkaartjes, die je vindt onder de downloads, aan de pepernotenfabriek toe. Laat de kinderen de pepernoten die op het kaartje staan in de fabriek maken en vervolgens in de schoenen van de kinderen doen. Zet hiervoor verschillende schoenen, klompen en laarzen bij de pepernotenfabriek.

sint

Stoomboot van mozaïek
Laat de kinderen een stoomboot leggen met mozaïek.

sinterklaas, kleuters, mozaiek, creatief, spelinloop sinterklaas, kleuters, mozaiek, creatief, spelinloop

Motorische activiteiten
* Vul een dienblad of bak met gekleurde rijst, kikkererwten, linzen of pasta. Voeg materiaal om mee te spelen toe, zoals kleine scheppen, vulvormen, bekers, kleine cadeautjes of speelfiguren.

sinterklaas, vulvormen, rijst, macaroni, sensomotoriek

* Versier de mijter van de Sint met diamanten.
Je vindt de mijters onder het tabblad 'downloads'.

sint mijter versieren

* Laat de kinderen een Sint tekenen met een Woody en geef Sint een baard van scheerschuim.

sinterklaas, scheerschuim, baard, motoriek, kleuters

* Klei de baard van Sint. Deze kleikaart komt uit de methode Krullenbol.

sint klei

* Maak een schoorsteen van bijvoorbeeld een wc-rol. Laat de kinderen hier met een pincet 'pakjes' in doen. De pincetten komen van Credu.nl.

sint motoriek

* Maak Sint, Piet of de stoomboot met Hamertje Tik. Deze kinderen hebben Piet op het dak gemaakt.

sint hamertje tik

Inrichting van het lokaal

sint hartjes-vouwen, sinterklaas, strooigoed
Huisjes getekend met krijtstift (Edding chalk marker) en strooigoed dat de kinderen gevouwen hebben.

sint raamschildering raamschildering piet
Raamschilderingen


Knutselen | thema Sinterklaas

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas vouwen
Vouw van 2 rode blaadjes en 1 roze blaadje 3 huisjes. Plak ze op elkaar (de roze op z'n kop). Maak daarna een baard van watten, ogen van rondjes, een neus en een mond.
www.vouwwerkjes.nl

Sinterklaas plakken en vouwen
Plak een Sint van vouwblaadjes en plakfiguurtjes. Vouw de mijter. Versier de Sint. Zie foto.

sint vouwen
Van 't Palet in Vlijmen

Vouwen: Sinterklaas
Tabberd van Sinterklaas:
Vouw het rechte en het schuine kruis.
Vouw één punt naar het midden.
Draai het werk om en vouw de zijkanten naar het midden.
Vouw de onderste punt naar achteren.


Voor meer vouwwerkjes en Sinterklaasknutsels: www.vouwwerkjes.nl

Sinterklaas vouwen (2)
sint vouwen kleuters

Sint van wc- of keukenrol
Een sint maken van een wat grotere rol, bijv. een keukenrol. Om de rol een wit vel papier draaien. Dan een stuk rood papier als mantel. Het bovenste gedeelte van de rol wit laten voor het hoofd. Hier kan een stuk oranje papier overheen geplakt worden. Een mijter en staf knippen. Watten voor de baard.

Sint knutselen kleuters sinterklaas, knutselen, kleuters
sinterklaas, knutselen, kleuters

Sint & Piet vouwen en knippen
Een kleuter uit mijn klas kwam met dit leuke werkje op school. Een grote knutsel Sint en Piet.
De pakjes (trui van Piet en tabbert) heeft ze gewoon geknipt, maar zou je ook van 16 vierkantjes kunnen maken en er dan 3 hokjes afknippen.

sint piet knutselen

Sint & Piet met gezellige achtergrond
Laat de kinderen een Sint of Piet tekenen met zwarte stift en deze inkleuren met kleurpotlood. Hierna knippen ze de Sint of Piet uit en plakken deze op een achtergrond met letters.
De achtergronden vond ik op de site van juf Esther.
--> Download de achtergrond 'Sinterklaas' bij juf Esther
--> Download de achtergrond 'Piet' bij juf Esther

sinterklaas, tekenen, achtergrond, letters, juf-Anke sinterklaas, tekenen, achtergrond, letters, juf-Anke

Sint & Piet tekenen
De kleuters uit mijn klas tekenen erop los. Overal verschijnt Sint met zijn pieten. Zo mooi, dat ze een plekje op mijn site verdienen.

sinterklaas tekenen sint tekening

Piet knutselen

Piet ruimtelijk
Beplak een doos voor de buik van Piet (een hagelslagdoos of schoendoos is geschikt). Beplak een kleinere doos voor het hoofd van Piet.
Maak een muts van crêpepapier. Neem lange, stevige stroken voor de armen en benen. Versier deze.

piet ruimtelijk
Gemaakt door kinderen van 't Palet in Vlijmen

Piet van 1 A4tje
Neem een gekleurd A4tje. Knip er aan de ene kant, bij de voeten, een stuk uit.
Aan de andere kant knip je een stuk in, maar je knipt dit stukje er niet af. Je rolt het op naar het midden en dit stuk wordt zo het hoofd van Piet. Zie foto.
De kinderen geven Piet voeten, handen, een gezicht en een muts. Daarna versieren ze de Piet met bijv. plakfiguurtjes. Hang de pietjes op aan een touw zodat het echte kunstjespieten worden.
piet

Piet van een grote doos
Beplak de grote doos met zwart papier.
Plak er ogen op en een strook voor de broek/rok.
Knip een muts.
Maak de armen en benen van muizentrapjes. Gebruik hier dikke stroken voor. Zie foto.

piet doos

Piet op het dak, platte vlak
Stempel met een spons en verschillende kleuren blauwe en zwarte verf de achtergrond op een groot vel papier. Laat dit drogen.
Knip een dak. Teken dakpannen (meteen een goede voorbereidende schrijfoefening). Knip uit restpapier een Sint en/of Piet.

sint op het dak sinterklaas, knutselen, kleuters

Piet op het dak, ruimtelijk
Knutsel een pietje van een wc rol, muizentrapjes en een rond vouwblaadje. Maak een dak van 'dakpapier'. Plak het pietje op het dak.

piet op het dak
Van 't Palet

Pietje met muizentrapjes
Een pietje maken van een wc-rol en muizentrapjes. Het hoofd is gemaakt van een prop krantenpapier met daar omheen zwart of bruin crêpepapier. Deze zit in de wc-rol vastgemaakt.

piet piet, muizentrap, wc-rol

Postpiet (1)
Maak een postpiet van ronde en ovale vouwblaadjes, zie foto.

postpiet

Postpiet (2)
Een iets eenvoudigere versie van bovenstaande postpiet

postpieten
De postpieten zijn afkomstig van 't Palet, Vlijmen

Piet vouwen en plakken, jongsten

piet platte vlak groep 1

Piet vouwen, oudsten

piet, vouwen, kleuters

Pietentekening (1)
Teken piet op een groot vel papier. Verf de piet daarna met waterverf of plakaatverf.

piet tekenen piet tekenen

Pietentekening (2)
Teken een Pietje met een zwarte fijnschrijver of stiftje. Kleur de Piet in met kleurpotlood.

piet, tekenen, kleuters, sinterklaas

Piet in de schoorsteen, ruimtelijk (1)
Knutsel een pietje van een wc-rol met daarop een prop papier voor het hoofd. Vouw een schoorsteen van 'dakpapier'. Zie foto.

piet knutselen

Piet in de schoorsteen, ruimtelijk (2)

pieten knutselen

Piet in de schoorsteen, ruimtelijk (3)

piet knutselen
Van 't Palet

Piet vouwen (1)
Vouw een Piet van verschillende formaten vierkante vouwblaadjes

piet, vouwen, sinterklaas

Piet vouwen (2)
Vouw een Piet van vliegers.

vlieger piet

De babypiet
Knip een wandelwagen van 2 ronde, halve vouwblaadjes. Plak er een klein pietje in.

baby piet
Een aantal van bovenstaande leuke werkjes zijn afkomstig van 't Palet, Vlijmen

Piet op het verfbord
Plak een bruine of zwarte cirkel op het verfbord. Dit wordt het hoofd van Piet. De kinderen mogen de piet zelf afmaken.

piet verfbord piet verven

Wascopiet
Teken piet met zwarte wasco op een vel A3-papier. Verf Piet met waterverf of ecoline.

Piet verven

Piet verven

Piet voor het huis
Teken de contouren van een huis op zwart papier. Laat de kinderen het huis uitprikken. De kinderen plakken vloeipapier achter de ramen en tekenen een piet met zwarte stift op wit papier. Deze kleuren ze met kleurpotlood in. Daarna plakken ze de piet voor het huis. Plak de huizen in een rij tegen het raam.

sint huis

sint huis

Mutsen
pietenmuts-versieren, sinterklaas
Deze mutsen kregen we van de regionale krant. De kinderen versierden ze met stift en glitters.

sinterklaas, muts

sinterklaas, muts
De kinderen tekenden met wasco op een zwarte hoofdstrook. Hierna bedachten ze zelf een versiering voor op hun muts die ze knutselden. Deze mutsen droegen de kinderen bij het bezoek aan Sinterklaas.

Ozosnel knutselen

Het paard en Sinterklaas vouwen
Paard: Vouw 16 vierkantjes.
Knip er 2x 3 vierkantjes vanaf. Dus je knipt er de 2 bovenste rijen vanaf, op één hokje in elke rij na!
Bewaar het stuk wat je eraf geknipt hebt, want hier knip je de benen, het oor en het hoofd uit. Zie foto.
Sinterklaas: Vouw een vlieger en vouw het smalste puntje van de vlieger naar achter. Zie foto. Gebruik een rondje voor het hoofd of laat de kinderen zelf een hoofd maken. Knip een mijter en maak een baard van een watje.

sint op het paard sint, paard, vouwen

Het paard van Sinterklaas op het dak
amerigo

De stoomboot knutselen

Stoomboot mozaïeken
Inspiratie: Het blokjesboek van Thea van Mierlo.
Leg een stoomboot met vierkante mozaïekfiguurtjes. De oudste kleuters kunnen de stoomboot zelf a.d.h.v. een voorbeeld naleggen (eerst leggen en dan plakken). De jongste kleuters kun je een format geven waar ze de vierkantjes op plakken.
Let op, de vlaggetjeslijn past niet precies, daarom overlappen de vlaggetjes elkaar wat.

stoomboot knutselen stoomboot, sinterklaas, blokjes, kleuters

stoomboot, sinterklaas, blokjes, kleuters

--> Download het format 'stoomboot'

Stoomboot ruimtelijk
Beplak een wat groter doosje (bijv. van liga-koeken) met gekleurd papier. Plak grote plakrondjes op dikke stroken papier. Plak de stroken aan beide kanten van het doosje vast en plak de stroken aan de uiteinden aan elkaar vast.
Beplak een wc-rol met gekleurd papier en lijm deze vast op de boot. Maak vlaggetjes en plak ze aan een touwtje op de boot. De stoomboot is nu klaar.
In een volgende werkles kun je van wc-rollen een Sint en Piet maken. De worden ook op de stoomboot geplakt.

stoomboot sinterklaas stoomboot sinterklaas
Stoomboot zoals in de beschrijving

stoomboot sint stoomboot, sinterklaas, kleuters, knutselen

Stoomboot op het platte vlak
Stempel met een spons en verschillende kleuren blauwe en zwarte verf de achtergrond op een groot vel papier. Laat dit drogen.
Knip een boot. Versier hem met plakfiguurtjes.stoomboot plakken

Stoomboot tekenen
Stoomboot tekenen

Stoomboot van een eierdoos
Verf de hele buitenkant van een eierdoos (van 10 eieren). Doe de eierdoos dicht. Beplak een wc-rol met een vouwblaadje. Lijm de wc-rol in het midden op de eierdoos. Maak een vlaggetjeslijn op de boot.

Stoomboot verven
Teken de boot met zwarte wasco op een A3-vel. Verf de boot met waterverf of ecoline.

stoomboot tekenen stoomboot verven

Op de daken
Laat de kinderen met ijslollystokjes een zigzagpatroon leggen. Dit zijn de daken van huizen. Laat ze er een tekening bij maken, van Sint of Piet op het dak.
Idee uit: Krullenbol

sinterklaas, dak, motoriek, krullenbol

Taarten en cupcakes

Werk in de sinterklaastijd rondom het thema 'de bakkerij'. Maak een bakkerij voor de bakpieten in je lokaal en teken en knutsel de mooiste taarten voor de verjaardag van Sinterklaas!

taart, verven, kleuters, sinterklaas, feest kleuters, sinterklaas, feest kleuters, sinterklaas, taart, feest
kleuters, cupcake, vouwen

Voorbereidend schrijven

Voorbereidend schrijven & Sinterklaas
Laat de kinderen eerst met verf, stift of wasco golfbewegingen maken op een groot vel papier. Tover dit werk later om tot een zee met de stoomboot van Sinterklaas. Hieronder verschillende manieren om dit uit te werken

sint motoriek sinterklaas, stoomboot, motoriek, kleuters, creatief
sint, motoriek sint, motorische-activiteit, golven, zee

Overige knutsels

Chocoladeletter

sint, propjes, chocoladeletter, knutselen, kleuters

Vlaggenlijn
De kleuters uit mijn groep kwamen zelf op het idee om een vlaggenlijn te maken. Elk kind versierde een vlag en ik maakte alle vlaggen aan een draad. Ons lokaal was mooi versierd!

sint, vlaggenlijn, kleuters

Brooddeeg of pepernotendeeg
Laat de kinderen een letter, pietje, sint, taai-taai pop, cadeau o.i.d. maken van brooddeeg of pepernotendeeg! Het werkje kan mooi versierd worden. Het brooddeeg kun je ook beschilderen.

Zak vouwen
Vouw de zak van Piet van 16 vierkantjes. Laat de kinderen cadeautjes in de zak plakken. Daarna schrijven of stempelen de kinderen zelf hun naamkaartje dat aan de zak wordt gehangen.

zak vouwen sinterklaas zak, vouwen, sinterklaas, piet, kleuters

Letters borduren
Teken of typ de eerste letter van de naam van elk kind groot op een A4 vel. De kinderen kleuren deze letter mooi in en knippen hem uit. Plak de letter op een gekleurd papier, zodat hij wat steviger wordt.
Teken met een stift punten op de letter. Dit zijn de punten waar het kind gaatjes in gaat prikken en door gaat borduren. Zie foto.

borduren kleuters
Met dank aan mijn collega!

Schoen vouwen
Vouw 16 vierkantjes.
Knip er één reep, dus 4 vierkantjes, af.
Knip de twee vierkantjes, A, uit.
Knip de lijn tussen de B's.
Plak B op B op B.
Vouw het vierkantje tussen de A's naar binnen.
Plak de puntjes X op elkaar.

sinterklaas, schoen-vouwen, kleuters  sinterklaas, schoen-vouwen, kleuters sinterklaas, schoen-vouwen, kleuters

sinterklaas, schoen-vouwen, kleuters sinterklaas, schoen-vouwen, kleuters

De zak van Sinterklaas
Teken op een groot vel papier een zak. Laat het kind de zak uitknippen. De kinderen mogen in tijdschriften plaatjes zoeken van dingen die ze graag willen hebben. Deze worden in de zak geplakt.
Bij het tabblad 'werkbladen' vind je verschillende zakken tussen de Sintwerkbladen.


Downloads | thema Sinterklaas

Programmeerpakket voor de kralenplank

Met de opdrachten uit dit pakket programmeren de kinderen op de kralenplank. Ze leggen met kralen een route van Sint of Piet naar de schoorsteen. Als dit juist gebeurt, zien ze wat het kind dat hier woont in zijn schoen krijgt. Het pakket bevat opdrachten in drie verschillende niveaus.

Let op! Kies bij het afdrukken van dit document voor de instelling 'ware grootte'. Zo passen de onderleggers precies onder een doorzichtige kralenplank.

--> Download 'programmeren op de kralenplank'

programmeren, sinterklaas, kleuters, kralenplank, juf-Anke programmeren, sinterklaas, kleuters, kralenplank, juf-Anke programmeren, sinterklaas, kleuters, kralenplank, juf-Anke

Programmeeropdrachten Sinterklaas

Vanavond hebben veel kinderen hun schoen gezet. Piet heeft het druk! De kinderen oefenen de beginselen van het programmeren en leiden Piet naar de schoorsteen. Hier aangekomen zien ze wat het kind in de schoen krijgt.

Tip! Laat de kinderen een klein pakje of (tel)dopje op de schoorsteen leggen waar Piet bij uitkomt. Hier is een pakje bezorgd. Zo zien de kinderen bij welke schoorstenen ze zijn geweest.

--> Download het programmeerpakket

Sinterklaas, programmeren, 21-century-skills, kleuters Sinterklaas, programmeren, 21-century-skills, kleuters Sinterklaas, programmeren, 21-century-skills, kleuters

Cijferdoolhoven Sinterklaas

Met de cijferdoolhoven oefenen de kinderen het herkennen van de cijfers, de visuele waarneming, visuele discriminatie en het onthouden en herhalen van een reeks cijfers. De doolhoven zijn er in drie niveau's.

--> Download de cijferdoolhoven

cijferdoolhof, sinterklaas, juf-Anke, kleuters, cijfers, rekenen cijferdoolhof, sinterklaas, juf-Anke, kleuters, cijfers, rekenen

Kralenplankenpakket Sinterklaas

Deze download bevat kralenplankvoorbeelden van Sint, Piet, het paard, de stoomboot en de mijter, een samenwerkopdracht waarbij twee kinderen samen een stoomboot leggen, twee kralenplankvoorbeelden om te spiegelen en twee 'kraak-de-code' opdrachten.

--> Download het kralenplankenpakket

kralenplank, sinterklaas, kraak-de-code, spiegelen, kralenplankvorbeeld, juf-Anke, kleuters kralenplank, sinterklaas, kraak-de-code, spiegelen, kralenplankvorbeeld, juf-Anke, kleuters kralenplank, sinterklaas, kraak-de-code, spiegelen, kralenplankvorbeeld, juf-Anke, kleuters

Boer Boris. Een paard voor Sinterklaas - kralenplankvoorbeelden

Speciaal voor het Boer Boris project van Kleuteruniversiteit maakte ik kralenplankvoorbeelden passend bij het boek. In de download vind je boer Boris, boer Boris verkleed als Sinterklaas, een vogelverschrikker en Knol, het paard.

Let op! Kies bij de afdrukinstellingen voor 'ware grootte'. Zo kunnen de voorbeelden eventueel ook onder een doorzichtige kralenplank worden gelegd.

--> Download de kralenplankvoorbeelden van Boer Boris

boer-boris, kralenplankvoorbeeld, kralenplank, kleuters boer-boris, kralenplankvoorbeeld, kralenplank, kleuters

boer-boris, kralenplankvoorbeeld, kralenplank, kleuters boer-boris, kralenplankvoorbeeld, kralenplank, kleuters

Tel- en kleikaarten Sinterklaas

Deze download bevat jute zakken waarmee de volgende opdrachten kunnen worden uitgevoerd:

Jute zakken met cirkels erop
Hier tellen de kinderen de cirkels. Het getal op de kaart geeft aan hoeveel cirkels er zijn. Deze kaarten zijn handig voor kinderen die de getalsymbolen nog niet goed kennen.
- De kinderen kleien pepernoten en leggen deze op de cirkels in de zak.
- De kinderen leggen met een pincet ponpons op de cirkels in de zak. Dit zijn cadeaus.
- De kinderen leggen pepernoten of (tel)dopjes op de cirkels.

Lege jute zak
Schrijf een cijfer in het lege vak naast de zak. De kinderen leggen dit aantal cadeaus of pepernoten op de zak. Dit kunnen ze doen door te kleien, ponpons met een pincet op de zak te leggen of teldopjes of pepernoten neer te leggen. De kinderen oefenen op deze manier het herkennen van de getalsymbolen en doen een motorische activiteit.

--> Download de tel- en kleikaarten

sinterklaas, telkaarten, kleikaarten, Juf-Anke, kleuters sinterklaas, telkaarten, kleikaarten, Juf-Anke, kleuters

Vernieuwd! Schoorsteen Surpries - tellen en getalsymbolen

Oefen de kleuren, het tellen, de getalsymbolen en het mikken spelenderwijs met deze telkaartjes. De kinderen verkleden zich als Sint en de Pieten en bezorgen het juiste aantal cadeautjes in de juiste kleur. De cadeautjes zijn bijvoorbeeld pittenzakjes die ze in de schoorstenen mikken.

--> Download de telkaarten 'schoorsteen surprises'

sinterklaas, kleuters, tellen, telkaarten, pakjes, juf-Anke, inspiratie, gratis sinterklaas, kleuters, tellen, telkaarten, pakjes, juf-Anke, inspiratie, gratis sinterklaas, kleuters, tellen, telkaarten, pakjes, juf-Anke, inspiratie, gratis

Knijpkaartjes Sinterklaas - beginklank in een woord

Welk pakje zou er in de zak zitten? De kinderen kijken naar de naam van het kind en zoeken het cadeautje dat met dezelfde klank begint of eindigt. Bij dit cadeautje plaatsen ze een wasknijper. De opdrachtkaarten hebben twee varianten, zodat de kinderen er volop mee kunnen oefenen.

--> Download 'Knijpkaartjes Sinterklaas'

knijpkaartjes sinterklaas letterrs kleuters knijpkaartjes sint kleuters

Werkboekje Sinterklaas - allerlei oefeningen

Leuke en leerzame werkbladen voor de Sinterklaastijd.
Aan bod komen onder andere auditieve analyse, letterkennis, visuele waarneming, tellen, classificeren, seriëren, verlanglijstje maken.
De werkbladen kun je bundelen tot een werkboekje of los gebruiken.

--> Download de sinterklaaswerkbladen

werkboekje sinterklaas sinterklaas werkboekje kleuters

Schoentjes vullen - tellen en getalsymbolen herkennen

Met deze leuke opdrachtkaartjes voor Sinterklaas oefenen de kinderen het tellen en het herkennen van de getallen t/m 15.
Print de opdrachtkaartjes uit en lamineer ze.
Zorg voor pepernoten en voor een schoen, laars en klomp.
De Pieten pakken een opdrachtkaartje en vullen de schoentjes.
De opdrachtkaarten verschillen in moeilijkheidsgraad, te zien aan de kleur van de buitenrand.

Tip! Maak van de huishoek een gezellige huiskamer met een open haard. Leg pietenkleding en een zak klaar, zodat de Pieten echt op pad kunnen gaan.

--> Download de opdrachtkaartjes

Schoentjes vullen schoentjes vullen

Wegen met de weegpiet - wegen en getalsymbolen

De pieten sjouwen zich een breuk. Zakken vol met pepernoten gaan het pietenhuis uit. De pepernoten worden ’s nachts bij de kinderen in de schoen gelegd. Soms ligt daar wat lekkers voor het paard. Dat neemt piet in de zak mee terug naar het pietenhuis. Maar wat weegt nu eigenlijk het zwaarst? Al die pepernoten of het lekkers voor het paard?
Piet besluit het te wegen en stopt alleen het lichtste in zijn zak.

Met de weegkaartjes oefenen de kinderen het tellen, de getalsymbolen, het wegen en de begrippen zwaar en licht.

--> Download 'Wegen met de weegpiet

weegkaartjes sint Weegkaartjes Sint

Diamanten dobbelen - tellen en getalbeelden op de dobbelsteen

Dobbel diamanten voor de mijter van de Sint. Dit spelblad heeft vele mogelijkheden waarbij de kinderen spelenderwijs bezig zijn met tellen, de getalbeelden op de dobbelsteen en het omgaan met een wedstrijdelement.

--> Download 'Diamanten dobbelen'

sinterklaas spel kleuters diamanten dobbelen sint kleuters

Cadeaulabels - letterkennis

Geef de kinderen een cadeaulabel en laat ze hier hun eigen naam of de naam van een klasgenootje op stempelen. Zorg voor een namenlijst of naamkaartjes, zodat de kinderen de namen na kunnen stempelen of schrijven.
Tip! Leg de cadeaulabels in de sinthoek. De kinderen zijn Piet en pakken cadeau's in. Op een cadeau bevestigen ze een naamlabel.

--> Download de cadeaulabels

sint cadeaulabels

Chocoladeletters - kleien

Hmm, chocoladeletters! Deze download bevat kaarten met letters die de kinderen na kunnen leggen met speelklei of chocoladeklei.
Tip! Geef de kinderen een letter en laat hen speelgoed in speelgoedboeken zoeken dat met deze letter begint. De kinderen knippen het speelgoed uit en leggen het bij de letter.

--> Download 'Chocoladetters'

chocoladeletters chocoladeletters

Getalkaartjes - getalsymbolen en tellen

Getalkaartjes voor het thema Sinterklaas met daarop de getallen 0 t/m 20. Print de kaartjes uit en lamineer ze. Je kunt er allerlei leuke spelletjes mee spelen.

Getalkaarten met Piet
Op deze getalkaartjes staan alleen getallen. Zo kun je o.a. checken of de kinderen de getallen kennen en je kunt ze de getallen in de juiste volgorde laten leggen.

Getalkaarten met pepernoten
Op deze getalkaartjes kunnen de kinderen aan het aantal pepernoten zien welk getal er op het kaartje staat. Handig voor kinderen die nog niet alle getalsymbolen kennen.

--> Download de getalkaarten
--> Download de getalkaarten met aantallen

telkaarten, getalkaarten, sinterklaas, kleuters telkaarten, getalkaarten, sinterklaas, kleuters

Dobbelspel - letters herkennen

Ga op zoek naar chocoladeletters van de 'p' of de 's'. Met deze spelbladen oefenen de kinderen de letterherkenning en gaan ze op zoek naar de kleinste chocoladeletters. De download bevat vier variaties.

--> Download 'Kijk en kleur - Sinterklaas'

sinterklaas, dobbelblad, letters, chocoladeletters, juf-Anke sinterklaas, dobbelblad, letters, chocoladeletters, juf-Anke

Pakjes bezorgen - dobbelspel hoger / lager

Met dit leuke dobbelspel oefenen de kinderen de getalbeelden op de dobbelsteen, de volgorde van de telrij en de begrippen meer en minder.
De kinderen hebben elk een dobbelsteen en gooien hier tegelijk mee. Degene die, afhankelijk van het spelblad, het hoogst of laagst gooit, mag zijn pion op het volgende pakje zetten. Wie is het eerst bij het laatste pakje? Pakjes bezorgen is een dobbelspel voor 2 tot 3 kinderen.

--> Download Pakjes bezorgen

Dobbelspel sinterklaas

Rol de dobbelsteen - getalbeelden en getalsymbolen

Spel om met een groepje tot ongeveer 4 kinderen te spelen.
Print het werkblad voor elk kind uit.
Eén kind gooit met de dobbelsteen/dobbelstenen en kleurt het getal dat gegooid is in op zijn/haar werkblad.
Gooit het kind de volgende beurt hetzelfde getal? Dan gaat de beurt naar de volgende en kun je niks kleuren.
Wie heeft al zijn getallen het eerst ingekleurd?
Het eerste werkblad bevat de getallen 1 t/m 5.
Het tweede en derde werkblad bevatten de getallen 2 t/m 12.

--> Download Rol de dobbelsteen

Rol de dobbelsteen Sinterklaas

Tel en kleur - tellen en getalbeelden

Het bovenstaande spel 'Rol de dobbelsteen' is vooral geschikt voor groep 2. Dit spel 'Tel en kleur' is ook erg leuk voor de jongste kleuters!
Je speelt het spel met ongeveer 4 kinderen.
Het spel bevat 2 niveaus.
1: Gooi met de dobbelsteen en kleur het aantal pepernoten dat je gegooid hebt in. Wie heeft al zijn pepernoten het eerst gekleurd?
2: Gooi met de dobbelsteen en gooi met de kleurendobbelsteen. Je kleurt het aantal dat je gegooid hebt in met de kleur die je gegooid hebt, bijv. 5 rode pakjes, 3 blauwe pakjes. Wie heeft zijn pakjes het eerst gekleurd?

--> Download Tel en kleur!

tel en kleur sinterklaas

Downloads bij het Sinterklaasjournaal

Sinterklaasjournaal 2016, Sintsmulsels - tellen en getalsymbolen

Sinterklaas is bijna jarig. Wellespiet wil zo graag een taart voor hem bakken, maar het gaat telkens mis. Help Wellespiet en versier de mooiste cakes met deze telkaartjes. De kinderen oefen het tellen en de getalsymbolen spelenderwijs. De kaartjes zijn er in twee varianten. Voor de eerste download heb je snoepgoed nodig, voor de tweede download gebruik je (tel)dopjes of fiches in verschillende kleuren.

--> Download de telkaartjes met snoepgoed
--> Download de telkaartjes met (tel)dopjes

sinterklaasjournaal 2016 telkaartjes cake kleuters sintsmulsels sinterklaasjournaal 2016 sintsmulsels sinterklaasjournaal 2016

Sinterklaasjournaal 2016, Taart voor Sinterklaas - kleien

Wellespiet wil een taart voor de verjaardag van de Sint maken. Help jij hem? Versier de taart voor Sinterklaas. De taarten op deze telkaarten kunnen met pepernoten, snoepgoed of kaarsjes versierd worden. Ze kunnen ook als kleikaarten gebruikt worden. De kinderen kleien het aangegeven aantal versieringen.

--> Download de telkaarten

sinterklaasjournaal 2016 tellen kleuters telkaarten sinterklaas

Sinterklaasjournaal 2014, 40 Suggesties met...

Heb jij ze al gezien? De kleine rode zakken van het Sinterklaasjournaal 2014.
Je kunt er allerlei leuke en leerzame activiteiten mee doen.
Hier vind je 40 suggesties zomaar in je schoen.

--> Download '40 Suggesties met kleine rode zakken'

40 suggesties met... 40 suggesties met... sinterklaas


Pietengym & Pietenspelletjes

Sinterklaas Spellencircuit

Word Sinterklaas in één dag met de spelletjes uit het 'Sinterklaas spellencircuit' van Kleuteruniversiteit. Het pakket bevat 25 spellen, waaruit een keuze gemaakt kan worden. Speel de mijter race, het schuimpjes schuiven spel, zoek de verdwenen ring en nog veel meer! Gebaseerd op het boek Klaasje Sinterklaasje van Kathleen Amant.
--> Bekijk het Sinterklaas spellencircuit

sinterklaasochtend kleuters spellencircuit sint

De Pietenschool - spel

De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd.
Het spel is met de klas, klassikaal te spelen, maar ook in kleine groepjes of met meerdere groepen tegelijk. Je kunt er bijvoorbeeld een pietenochtend mee vullen!
Het spel bestaat uit verschillende, korte opdrachten die de kinderen uitvoeren. Ze gaan van de ene opdracht naar de andere of spelen de opdrachten klassikaal na elkaar, net zolang als je er tijd voor hebt. Kijk voor meer informatie over het spel in de download.

--> Download De Pietenschool

pietenschool, spelletjes, sint, piet, pietenspelletjes, sinterklaas, juf-Anke, onderwijs, kleuters pietenschool, spelletjes, sint, piet, pietenspelletjes, sinterklaas, juf-Anke, onderwijs, kleuters

Pietengymles

Zet in de speelzaal of sporthal activiteiten uit voor de pietengym. In de download vind je ideeën voor een pietengymles in hoeken. De download bevat meerdere kaarten met activiteiten waar je een keuze uit kunt maken.

Tip! Een pietendiploma voor de pietengym vind je onderaan op deze pagina.

--> Download de pietengym

pietengym, pietengymles, kleuters, sinterklaas, gym, beweging, sint, groep-3-4 pietengym, pietengymles, kleuters, sinterklaas, gym, beweging, sint

Kringspelletjes voor de gymles

Pakje leggen
De kinderen zitten in een kring op de grond. Eén kind loopt met een pakje in de hand om de kring heen, terwijl de groep op de wijs van 'Zakdoekje leggen' zingt:

Pakje leggen, niemand zeggen,
'k heb de hele nacht gewerkt.
Tweehonderd pakjes zijn gemaakt
met een strik of met een lint
kijk maar of je je pakje vindt.

Kijk toch hier, kijk toch daar,
als je hem ziet dan zeg je 't maar.
Tweehonderd pakjes zijn gemaakt,
met een strik of met een lint,
kijk maar of je je pakje vindt.

Klik hier voor de muziek.

Degene die het pakje achter zich heeft liggen, staat op en probeert het kind dat om de kring liep te tikken. Dit kind probeert zo snel mogelijk op de plek van de tikker te gaan zitten. Dan is het vrij.

Piet op het dak
De kinderen zitten in een kring op de grond. Eén kind loopt met een pakje om de kring heen.
Zing het volgende liedje op de wijs van 'k heb een euro in mijn hand':

Piet loop op het dak
haalt een pakje uit zijn zak
legt hij 't hier
legt hij 't daar
als je 't ziet dan zeg je 't maar.

Het kind dat het pakje achter zich heeft liggen, gaat het andere kind tikken.

Tikspelletjes

Sinterklaas hoe laat is het?
De juf of meester is de Sint. De kinderen lopen achter de Sint aan en vragen 'Sinterklaas hoe laat is het?' De Sint noemt een tijd. De Sint loopt verder en de kinderen vragen weer 'Sinterklaas hoe laat is het?" etc. Wanneer de Sint zegt "ETENSTIJD", rennen de kinderen snel weg! Sint gaat de kinderen tikken. Wanneer de Sint stil gaat staan, met de armen in de lucht, komen de kinderen weer terug en begint het spel opnieuw. De kinderen kunnen spelen dat zij de Pieten zijn.

Het kasteel van Sinterklaas
Leg een flink aantal hoepels in de speelzaal en een mat in het midden. De mat is het kasteel van Sinterklaas. Eén kind is de Sint en ligt op de mat. De andere kinderen zijn de pietjes en staan in een hoepel.
Het is nacht. Maak de lamp uit. De Pieten gaan aan het werk. Ze stoppen cadeautjes in alle schoorstenen. Ze lopen door de zaal en stoppen zogenaamd cadeautjes in de hoepels.
Wanneer de lamp aan gaat, wil Sinterklaas alle pieten terug naar het kasteel brengen, maar de pieten proberen zich in de schoorstenen (hoepels) te verstoppen! Eén pietje per hoepel.
Sinterklaas probeert pietjes die nog niet in een hoepel zitten te tikken. Deze kinderen gaan op de bank zitten.
Wanneer de lamp weer uit gaat, is het weer nacht en gaat de Sint terug naar het kasteel. Er wordt geteld hoeveel kinderen er getikt zijn. Deze kinderen worden de hulpjes van de Sint en krijgen een lint om. De pietjes gaan ondertussen weer aan het werk... etc.
Idee ingestuurd door Anniek. Dankjewel!

Pietengymles met toestellen - ideeën voor eigen invulling

Verdeel de gymzaal in een aantal hoeken. Suggesties voor die hoeken staan hieronder. Vertel de kinderen een spannend verhaal over pieten die 's nachts over de daken lopen en daarom heel lenig moeten zijn! Nu heeft Sinterklaas extra pietjes nodig, omdat er deze nacht een paar Pieten van het dak gevallen zijn. Sinterklaas vroeg daarom of wij hem willen helpen. Als dat goed lukt krijgen we een echt Pietendiploma!

Suggestie 1
Pakjes in de schoorsteen mikken 
Zet verschillende dingen neer om in te gooien: korf, bak, emmer, hoepel. De kinderen staan achter pionnen en proberen een pakje in een schoorsteen te gooien. Wanneer ze gegooid hebben halen ze hun eigen pakje weer op en gooien opnieuw.
Alternatief: knutsel van een kartonnen doos een schoorsteen en laat de kinderen daar in mikken.

Suggestie 2
Pakjes overgooien
Pieten moeten op de daken goed samen kunnen werken. Soms gooien ze een pakje van het ene dak naar het andere. Ga een eindje uit elkaar staan en gooi de pakjes over. Máár... laat ze niet vallen!

Suggestie 3
Klimmen op de daken
Zet een parcours uit met het wandrek, banken, de kast, kippentrap, glijbaan etc. Laat de kinderen over het parcours lopen en zo hun behendigheid oefenen! Denk aan: klimmen, balanderen, glijden, springen etc.
Variatie: laat de kinderen tijdens het afleggen van het parcours een zak met cadeautjes meedragen.

Suggestie 4
Pakjes naar beneden mikken
Zet een aantal banken en klimrekken tegen het wandrek. De kinderen pakken een pakje, klimmen omhoog en mikken als ze boven zijn het pakje naar beneden, waar een doos of korf staat. Vervolgens klimmen de kinderen omlaag en sluiten opnieuw aan. Zet pionnen neer waar de rij moet staan. Breng variatie aan in de hoogte van de banken.

Suggestie 5
Pietendans
Zorg voor een leuk muziekje en dans met de kinderen een Pietendans!

Suggestie 6
Springen op de daken
Leg enkele matten een eindje uit elkaar. Dit zijn de daken. De kinderen springen van mat naar mat zonder "naar beneden te vallen".

Suggestie 7
Over de schoorstenen klimmen
Zet een parcour van banken neer. Op de banken zet je om de zoveel meter een kleine pion. De kinderen moeten hier overheen stappen.

Suggestie 8
Balanceren op het dak
Zet een bank op z'n kop of een balanceerbalk neer. Laat de kinderen hierover balanceren.

Pietendiploma

Hebben de kinderen goed geoefend? Dan hebben ze vast een pietendiploma verdiend!

--> Download het pietendiploma

pietendiploma, diploma, sinterklaas, piet, kleuters, pietengym, juf-Anke

kerst, advent, vastenactie, juf-anke, kleuters, lesidee

kleuters, prentenboeken, kerst, voorlezen, juf, meester, lesidee

de-kleine-kerstboom, kleuters, kerst, lesidee

kleuters, kerst, voorlezen, prentenboek, kleutergroep, juf-Anke

kleuters, voorlezen, prentenboek, alle-dieren-sliepen, lemniscaat

juf-anke, lesidee, inspiratie, kleutergroep, kleuters, onderwijs, groep-1-2, prentenboeken, voorlezen