Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads
  • Piratenfeest
  • Spelles


Lesideeën voor kleuters | Thema piraten

Kringactiviteiten

Project 'Piraten'

Ahoy, mijn naam is Sammie. Ik woon op nummer 2.
We zijn vanmiddag aangemeerd, na zeven jaar op zee.

Maak kennis met Sammie en zijn piratenfamilie tijdens de activiteiten uit dit project van Kleuteruniversiteit. Het bevat reken- en taalactiviteiten, een muziekles en creatieve opdracht bij het boek ‘Piraten in de straat‘ van Jonny Duddle.

--> Bekijk het project 'piraten'

piraten kleuters

Inleiding van het thema

Flessenpost
Leid het piratenthema in met flessenpost. Wanneer de kinderen de klas binnenkomen ligt er flessenpost in de kring.
In de fles zit een brief van de kleine piraat. De kleine piraat vertelt de kinderen dat hij zijn schat kwijtgeraakt is. Kunnen de kinderen hem helpen de schat en alle diamanten/goudstukken terug te vinden?
De kinderen kunnen tijdens kringactiviteiten diamanten voor de kleine piraat verdienen. Verzamel deze in een schatkist. Verstop ook elke dag een paar diamanten in de klas. Wie weet vinden de kinderen ze...

Je kunt ook een schatkaart (plattegrond van de school) in de fles stoppen. Brand de randen van de kaart af, zodat de kaart oud lijkt. Op de plattegrond staat ergens een groot kruis. Met de klas ga je op zoek naar deze plek. Hier ligt een piratenboek wat ter inleiding op het piratenthema voorgelezen wordt.
Leuke piratenboeken zijn bijvoorbeeld Woeste Willem, De kleine piraat, Aadje piraatje.

Taalactiviteiten

Piraatje, zoek wat je mist uit de kist - geheugenspel
Leg enkele piratenspullen naast een schatkist in de kring. Praat er met de kinderen over. Wat zie je allemaal? Hoe heten de voorwerpen en wat kun je ermee doen?
Alle kinderen kijken goed naar de voorwerpen. De kinderen doen de ogen dicht. Er wordt een voorwerp weg geroofd. Dan mogen de kinderen weer kijken. Wat is er verdwenen?

De p van piraat - letterkennis
Bedenk woorden met de p van piraat. Schrijf ze op een vel papier. Geef de p telkens een andere kleur.

Ra, ra wat zit er in de schatkist? - woordenschat
Wanneer je een schatkist hebt, kun je hier een leuk spel mee doen. Stop een aantal voorwerpen in de schatkist. De kinderen mogen jou vragen stellen. Jij antwoordt alleen met ja of nee. Kunnen de kinderen raden wat er in de schatkist zit?

De rijmende rover - rijmen
Stop een heleboel spullen uit de klas in een schatkist. De piraat is vandaag in een rijmbui. Op alles wat hij ziet, verzint hij een rijmwoord. Luister maar eens. Doe dit een paar keer voor. Gebruik een hand-/vingerpoppetje van een piraat als je deze hebt.
Maar... soms komt er iets uit de kist waar de piraat geen rijmwoord op weet. Kunnen de kinderen een handje helpen? Rijm er samen op los.

Pa-pe-gaaien - auditieve analyse
Nodig: handpop van een papegaai (of andere vogel)
Tip! Werk je op school met 'Met sprongen vooruit', gebruik deze handpop dan.

Jij bent de piraat. Je zegt een moeilijk piratenwoord. Een kind heeft de papegaai vast en zegt het woord in stukjes na. Bijvoorbeeld: avonturen, a - von - tu - ren. Daarna wordt de papegaai doorgegeven aan een volgend kind.
Piratenwoorden: vlaggenstok, piratenvlag, enteren, kraaiennest, landrotten, schatkist, schatkistslot, schatkaarten, flessenpost, diamanten, geldstukken, goudstukken, zeerover, verrekijker, telescoop, golven, haaientand, hangmat, palmboom, eiland, slingertouw.

Diamantroof - luisteren
Nodig: een diamant
De kinderen zitten in de kring. Vertel een spannend verhaal over bijv. de kleine piraat. De kleine piraat komt terug van een lange dag roven op zee. Hij heeft een super mooie diamant geroofd. De kleine piraat is er heel blij mee. Maar, het wordt al donker. De kleine piraat gaat is moe van zijn tocht op zee en gaat lekker slapen. De diamant ligt natuurlijk dicht bij hem in de buurt, daar mag niets mee gebeuren.
's Nachts komt er een rover die de diamant terug wil stelen. Lukt dit?

Eén van de kinderen speelt de kleine piraat en mag in de kring gaan liggen slapen. Achter hem/haar ligt de diamant. Het is muisstil in de klas. Wijs een kind aan dat de rover speelt. Dit kind sluipt naar de diamant en probeert de diamant te pakken. Hoort de kleine piraat iets, dan roept hij 'Ahoi!' De rover is betrapt en moet terug naar zijn plaats.
Lukt het de rover de diamant te pakken, dan wordt de kleine piraat wakker gemaakt. Het is ochtend en oh... de diamant is weg! Alle kinderen doen hun handen dicht. De kleine piraat mag 3 keer raden bij wie zijn diamant is.

Digitaal prentenboek Woeste Willem

Rekenactiviteiten

De 12 schatten van de piraat - tellen, de telrij, getalsymbolen, getalbeelden op de dobbelsteen
Verzamel 12 dezelfde doosjes (tip: doosjes van de schatkistijsjes of Red Band schatkistjes). Nummer de schatkistjes van 1 t/m 12.

Vertel de kinderen dat de piraat een heleboel schatten heeft geroofd.
Maar… de piraat kan maar tot 12 tellen. Deze activiteiten gaan dan ook over het tellen tot 12:

- Leg de schatkistjes in de juiste volgorde.
- Tel de schatkistjes. Tel verder vanaf een bepaald getal, tel terug, tel met sprongen.
- Gooi met 2 dobbelstenen. Kijk wat je gegooid hebt en pak het desbetreffende schatkistje.
- Speel diamantroof. De kinderen doen de ogen dicht. Er komt een piraat die één schatkistje weg mag pakken. De kinderen mogen weer kijken. Welk getal is weg?
Maak het spel moeilijker door meerdere schatkistjes weg te halen. Welke getallen zijn weg én hoeveel schatkistjes zijn er nu weg?

De buit van de kleine piraat – schatten en tellen
Nodig: een schatkist, 12 diamanten, fiches, cijferkaartjes van de getallen 1 t/m ten minste 12

In de kring staat een schatkist. De buit van de kleine piraat. De kleine piraat is heel benieuwd hoeveel diamanten hij vandaag geroofd heeft. Maar ja, de kleine piraat heeft zo’n hekel aan tellen! Weet je wat, we gaan schatten hoeveel diamanten het zouden kunnen zijn.
Schud een keer met de schatkist. Zou er 1 diamant in zitten? Laat het cijferkaartje van de 1 zien. Als de klas vindt dat er 1 diamant in de schatkist kan zitten, leg je dit kaartje met de 1 naar boven in de kring. Vindt de klas dat dit niet kan, leg dit kaartje dan op de kop in de kring. Leg zo alle cijferkaartjes, tot ongeveer 15, in de kring.
Nu krijgen alle kinderen 1 fiche. Ze mogen bedenken hoeveel diamanten zij denken dat er in de schatkist zitten.
Om de beurt mogen een aantal kinderen hun fiche op het cijferkaartje komen leggen met het aantal dat zij in gedachten hebben.
Als alle fiches liggen bekijk je met de klas wat er neergelegd is. Welk cijfer is niet geraden? Waar liggen de meeste fiches en waar de minste?
Tijd om in de schatkist te gaan kijken. Wie heeft het juiste aantal geschat?
Maak dit spannend door de diamanten 1 voor 1 langzaam uit de schatkist te halen. Uiteindelijk komt de klas te weten wat er écht in de schatkist zit. Wie heeft dit aantal geraden?
De kleine piraat is blij dat zijn diamanten geteld zijn. Hij kijkt nog eens naar de diamanten, legt ze netjes in een rij en kan dan lekker gaan slapen.
Maar… ’s nachts komt er een zeerover langs die de diamanten ook wel erg mooi vindt. De kinderen in de kring slapen ook. De zeerover pakt een aantal diamanten weg. Als de kleine piraat ’s morgens wakker wordt schrikt hij zich een hoedje. Er zijn diamanten gestolen! Kunnen de kinderen raden hoeveel diamanten er weg zijn? Als dit lukt, brengt de zeerover de diamanten weer terug. Speel dit spelletje een aantal keer. Laat een kind de zeerover spelen.
thema piraten kleuters

7 Schatkistjes op een rij - seriëren
Verzamel 7 doosjes van verschillende grootte. Voor de activiteiten is het het fijnst om niet al te grote doosjes te gebruiken. Denk aan een lucifer doosje, smartie-doosje en doosjes die telkens een beetje groter zijn.
Gebruik grote diamanten, zoals glasstenen.

Hier volgen een aantal suggesties voor activiteiten met schatkistjes en het tellen tot 7:
- Leg de doosjes neer van klein naar groot.
Wat is het kleinste/grootste schatkistje?
- Voor de volgende suggestie moeten de schatkistjes klein zijn en de diamantjes redelijk groot (bijv. glasstenen).
Laat een handje diamanten zien. In welk schatkistje denken de kinderen dat deze diamantjes het best passen? Laat de kinderen raden, schatten en vertellen waarom ze dat denken. Probeer bij een paar schatkistjes of de diamantjes erin passen. In welk schatkistje passen ze uiteindelijk het best?
Hoeveel diamantjes zitten er nu in dit schatkistje?
Vraag de kinderen hoeveel diamantjes er zouden passen in een schatkist die een beetje groter is en een schatkist die een beetje kleiner is. Vul alle schatkistjes.

- Weeg de schatkistjes met een balans. Welk schatkistje is het zwaarst en welk kistje het lichtst? Leg de schatkistjes van licht naar zwaar.
Zijn er schatkistjes even zwaar?
Vul daarna enkele schatkistjes met diamantjes. In elk kistje evenveel diamantjes. Wat gebeurt er met het gewicht?
Stop ook eens weinig diamantjes in de grootste schatkist en veel diamantjes in de kleinste schatkist. Welke schatkist zal het zwaarst zijn?

Piratenhandel - rekenbegrippen meer, minder en evenveel, tellen
Verkleed jezelf als piraat (ooglapje en hoofddoek) en deel muntstukken uit aan de kinderen. Houd een piratenveiling. De kinderen mogen piratenspullen kopen, ze moeten onderhandelen:
Vind je mijn ooglap meer of minder waard dan het zwaard? Waarom? Betaal je dan meer of minder?
Eén schelp kost twee kleine muntstukken, hoeveel kosten dan twee schelpen?
Twee kleine muntstukken zijn evenveel waard als één grote. Kun je dan met iemand muntstukken ruilen? Heb je dan evenveel, meer of minder?
Waarom kun je een muntstuk terugkrijgen als je betaald hebt?

Schatzoeken - oriënteren en lokaliseren
Maak een schatkaart, bijv. een plattegrond van de school. Geef op de schatkaart aan waar een schat verstopt ligt. Ga met de kinderen op zoek.
Of span een draad door de school die de kinderen moeten volgen, op zoek naar de schat.
Laat de kinderen zelf een schat verstoppen en schatkaarten maken.

Goudstukken tellen
Stop een heleboel munten, bijv. chocolademunten in een glazen pot.
De kinderen moeten schatten hoeveel goudstukken ze denken dat het zijn. Hoe kunnen we dit nu echt te weten komen?
Tel de goudstukken. Zijn dit genoeg goudstukken voor onze hele klas? Kunnen we de goudstukken verdelen? Blijven er goudstukken over? Stel allerlei vragen die de kinderen aanzetten tot denken en tellen.

De ketting - patronen ontdekken
Rijg verschillende kralenkettingen met verschillende patronen. Deze kettingen zijn de buit van de piraat. Ze zitten in een schatkist.
Haal de kettingen één voor één tevoorschijn. Laat de kinderen de volgorde afmaken. Welke kraal komt nu? Rijg deze kraal aan de snoer.
Tel de kralen aan een ketting. Blijf rond tellen. Hoe kant dat nou? Deze ketting heeft wel heel veel kralen. Zien de kinderen waar het tellen mis gaat?

Telversje - tellen tot 10 en terug
Ik ben de rode papegaai van de kleine piraat
ik ben de rode papegaai, waar hij tegen praat
ik kan een beetje praten
maar niet zo heel erg vlug
en als ik goed mijn best doe
tel ik tot 10 en ook weer terug
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
Ik ben de rode papegaai van de kleine piraat
ik ben de rode papegaai, soms ben ik wel eens kwaad
dan zeg ik rare dingen
je weet niet wat je hoort
dan zeg ik potjandoppie
en soms een heel vies woord.

Dans

Het thema 'piraten' is heel geschikt voor water- en zeedansjes. Hier enkele suggesties:

* Dans met de parachute. De kinderen staan in een kring en houden de parachute vast. De parachute is de zee.
Zet een rustig, instrumentaal 'zeemuziekje' op. De parachute golft rustig. Maar dan wordt de zee woest! De parachute gaat flink op en neer.
Laat de kinderen goed naar de muziek luisteren en golven op het volume of het tempo van de muziek.
Wanneer je geen parachute hebt, kun je ook een groot, licht stuk plastic gebruiken. Dit geeft een extra mooi golfeffect.
Gooi na een aantal keer oefenen visjes in de zee. Laat ze dansen.

* Dans met blauwe linten. Alle kinderen hebben een doekje of lint van crêpepapier vast. Ze dansen hiermee op de maat van de muziek.
Laat de kinderen elkaar na doen. De kinderen vormen tweetallen en staan tegenover elkaar. Eén kind doet de bewegingen voor, het andere kind volgt.

* Dieren in de zee
Welke zeedieren kan een piraat op zijn reis tegenkomen? We doen de zeedieren na. Zet een achtergrondmuziekje op met zeegeluiden.

* Op het piratenschip
De kinderen gaan in een lange rij op de grond zitten. De kinderen zitten met de benen gespreid naast het kind dat voor hen zit. We maken zo een heel lang piratenschip. Roei op piratenmuziek, bijvoorbeeld op het lied 'Heen en weer' van Kabouter Plop.

Overige activiteiten

'k Heb een diamant in mijn hand
Speel het spel 'k heb een euro in mijn hand met een diamant. Eén kind zit in het midden van de kring met de ogen dicht. De andere kinderen geven de diamant de kring rond zolang het liedje gezonden wordt:
'k Heb een diamant in mijn hand
die gaat reizen door het land
is hij hier, is hij daar
als je 'm ziet dan zeg je 't maar.

Prentenboeken

 


Liedjes | Thema piraten

Woeste Willem
Op de wijs van: Opa Bakkebaard
Hier is Willem, Woeste Willem
Woeste Willem is piraat
hij kan werken, heel hard werken
wil jij weten hoe dat gaat?
hij schrobt het dek, met een bezem, met een bezem
hij schrobt het dek, zo schrobt hij het dek.

- hij zoekt een schat, met een schatkaart
- hij snijdt zijn brood, met een sabel
- hij hijst het zeil, met z’n handen

Wij zijn piraten
Op de wijs van: Vader Jacob
Wij zijn piraten, wij zijn piraten
van de zee, van de zee
wij zijn echte piraten, wij zijn echte piraten
doe je mee, doe je mee?

Wij zijn piraten, wij zijn piraten,
schip ahoy, schip ahoy
wij zijn echte piraten, wij zijn echte piraten
en niet bang, en niet bang.

Wij zijn piraten, wij zijn piraten,
land in zicht, land in zicht
wij zijn echte piraten, wij zijn echte piraten
schatgraven, schatgraven!

Het lied van Woeste Willem
Op de wijs van: de dronken zeeman
Dit is het lied van Woeste Willem (3x)
Wat doet hij het liefste?

Hee, hoo, een zeelied zingen,
samen met de zeemeerminnen
Hee, hoo, een zeelied zingen,
dat doe ik het liefste!

Dit is het lied van Woeste Willem (3x)
Wat doet hij het liefste?

Hee, hoo, lekker varen
over de wilde baren
Hee, hoo, lekker varen,
dat doe ik het liefste!

Dit is het lied van Woeste Willem (3x)
Wat doet hij het liefste?

Hee, hoo, monsters vangen
van die groene lange.
Hee, hoo monsters vangen
dat doe ik het liefste

Dit is het lied van Woeste Willem (3x)
Wat doet hij het liefste?

Hee, hoo, schatten zoeken
speuren in alle hoeken
Hee, hoo, schatten zoeken
dat doe ik het liefste!

Dit is het lied van Woeste Willem (3x)
Is hij dan nergens bang voor?

Hee, hoo, 'k ben nergens bang voor
Stoer hé..nergens bang voor
Hee, hoo, 'k ben nergens bang voor
'k ben toch Woeste Willem

Kom, dan gaan we lekker zwemmen (3x)
in 't heldere water.

Hee, hoo, 'k moet je wat bekennen,
ik kan echt niet zwemmen
'k zal daar nooit aan wennen
ik ben bang in't water!

Kapitein op zee
Zit ik 's avonds in het bad
dan gaan de boten varen
De zee wordt ruw en wild en woest
komt langzaam tot bedaren.

Het is zo fijn, zo fijn, zo fijn
om kapitein op zee te zijn
Kapitein vol zeep en schuim
en eendjes in het ruim!

Wij zijn pi-ra-ten
Wij zijn pi pa poe piraten,
ja van de gi-ga grote boot
wij houden alles in de gaten
ja onze groep is sterk en groot
wij vallen elk vijandig schip aan
dat doen wij met plezier
helaas is ons schip gezonken
en daarom zijn wij hier.

Piet Piraat
Klik hier voor liedjes van Piet Piraat.

Piraten van de zee
Samson en Gert
Refrein:
wij zijn piraten van de zee
en al wie zin heeft gaat maar mee
wij zijn piraten, piraten van de zee (2x)

mijn vader zei: Gertjelief, word bakker of word boer
word handelaar in schapekaas of papegaaievoer
mijn moeder zei: word machinist
of stoker op een trein
maar ik zei: als ik groot ben word ik kaperkapitein

Doe je best voor de baas
jaag de ratten van de kaas
mooi is het leven van een kaper
pak die tros, pak die lijn
vis de ratten uit de wijn
mooi is het leven van een kaperkapitein

En we varen naar timboektoe toe
timboektoe toe
timboektoe toe
en we varen naar timboektoe toe
en wa zijn nog lang niet moe (2x)

De hond van de matrozen
gaat mee op reis
naar de hitte van de tropen
en de zeeën vol met ijs

Het hondje wordt niet zeeziek
hij houdt zich stevig vast
en heeft een eigen mandje
dat zit boven op de mast

Refrein (2x)

Onze stuurman die heet Sjaak
soep,soep, soep met sliertjes
hij moet eten met een haak
soep, soep, soep met sliertjes
daarom eten wij niet vaak
soep, soep, soep met sliertjes
soep, soep, soep met smaak
want de stuurman heeft een haak

Als de sterren naar me roepen
als de zeewind naar me fluit
dan moet ik naar het water
dan trek ik erop uit maar wanneer de meeuwen schreeuwen
boven storm en golfgebruis verlang ik naar Marlène
en wil ik naar huis

Een echte piraat heeft
een gaatjes in zijn oor
een gaatje in zijn oor
met een ringetje d'r door
een echte piraat heeft
een bootje op zijn borst
een bootje op zijn borst
en een vreselijke dorst
een echte piraat die herken je meteen
aan een gaatje
en zijn bootje
en zijn houten been

Refrein (4x)
Wij zijn piraten, piraten, piraten van de zee

Zeemansliedje
Herman van Veen
Op de Noordenwind
Zuidenwind
Oostenwind
Westenwind
vaar ik van hot naar haar

Op de Stille Zee
Wilde Zee Zwarte Zee
Rode Zee
vaar ik mijn neus achterna

Op de Noordenwind
Zuidenwind
Oostenwind
Westenwind
vaar ik van hot naar haar

Op de
Stille Zee Wilde Zee
Zwarte Zee Rode Zee
vaar ik mijn neus achterna

Een flinke bries
in de zeilen
een pijp vol tabak
een hand aan het roer
en de ander in mijn zak

Op de Noordenwind
Zuidenwind
Oostenwind
Westenwind
vaar ik van hier naar daar

Op de
Stille Zee Wilde Zee
Zwarte Zee Rode Zee
vaar ik mijn neus achterna

Op de Noordenwind
Zuidenwind
Oostenwind
Westenwind
vaar ik van hier naar daar

Op de
Stille Zee Wilde Zee
Zwarte Zee Rode Zee
vaar ik mijn neus achterna

Het hoog opstpattende water
twee maanden voor de boeg
dan gaat de boel voor anker
en wij gaan naar de kroeg

Op de Noordenwind
Zuidenwind
Oostenwind
Westenwind
vaar ik van hot naar haar

Op de
Stille Zee Wilde Zee
Zwarte Zee Rode Zee
vaar ik mijn neus achterna.


Ideeën voor de hoeken

Op het piratenschip
Maak een schip van een grote doos / meerdere dozen of de onderkant van de kast uit de speelzaal.
Je kunt er ook voor kiezen de huishoek om te toveren tot kajuit.
Maak een piratenvlag voor de boot. Zorg voor een stuurwiel.
Denk verder aan attributen zoals verrekijkers, een dik touw, een anker, een papegaai, schatkisten met goudstukken, kettingen en diamanten, piratenkleding en een ooglap.
Bespreek met de kinderen wat de piraten nog meer nodig hebben, zoals een landkaart, een plaats om te slapen en te eten etc.

In de watertafel
Leg een bootje in het water en zorg voor enkele poppetjes die de piraatjes voorstellen.

De verteltafel
Speel het verhaal uit een piratenprentenboek na. Denk aan Woeste Willem of De kleine piraat. Kleed de tafel aan met het prentenboek, een vingerpoppetje van Woeste Willem, een piratenschip enz.

De speeltafel
Plak een groen/bruin en blauw stuk Engels karton op tafel. Het groen/bruine stuk voor het land, het blauwe stuk voor de zee. Zet een piratenboot en andere scheepjes in de zee, zet poppetjes neer, palmbomen van bijv. de lego, schatkistjes etc. De kinderen kunnen er lekker op los fantaseren met de piraatjes.

Goudzoeken in de zandtafel
Zorg ervoor dat er zacht zand in de zandtafel zit. Verstop goudklompjes (bijv. goud gespoten steentjes of glasstenen) in de zandtafel. Leg enkele zeefjes bij de zandtafel. De kinderen gaan door het zand te zeven op zoek naar de goudklompjes.
Vertel de kinderen hoeveel goudklompjes er verstopt zitten, bijv. 10 of 20. Wanneer de kinderen alle klompjes gevonden hebben, mogen ze opnieuw beginnen of uit de zandtafel gaan. De opdracht is dan immers volbracht.


Knutselen | Thema piraten

Het piratenschip
Maak van doosjes en papier een boot of piratenschip. Zet deze op een blauwe ondergrond en maak zo in de klas een mooie zee-hoek.

Woeste Willem van blokjes
Vouw van een huidskleurig vouwblaadje 16 vierkantjes. Knip de vierkantjes uit. Doe hetzelfde met een rood vouwblaadje.
Plak de vierkantjes volgens het voorbeeld op een vel papier.
Gebruik voor het ooglapje een zwart vierkantje. Teken haren en een baard. Plak het zichtbare oog, de neus en de mond.
piraat van blokjes

Op zee - voorbereidend schrijven
Zoek op Google een leuke kleurplaat van een piratenschip. Plak deze op een verfvel of druk hem af op A3 formaat.
De kinderen verven of tekenen de golven van de zee op het papier. Een goede voorbereidende schrijfoefening!
Het is ook leuk om tijdens het thema piraten de letter w van Woeste Willem aan te bieden. In plaats van golven verven de kinderen dan een heleboel w's op het papier. Dit zijn de golven! De kinderen oefenen zo een voorbereidend schrijfpatroon en tegelijkertijd de letter w.
piraten knutselen

Ik ben een piraat!
Laat de kinderen zichzelf als piraat tekenen. Teken met dunne stiftjes en kleur de tekening met kleurpotlood in.
De hoofddoek van de piraat is al voorgedrukt. Hiervoor kun je onderstaand werkblad downloaden.
piraat lesidee
--> Download het werkblad

Piraat
Een piraat van een kartonnen bordje.

Land in zicht! - kleuren
Maak foto's van de kinderen in piratenkleding. Zoek een leuke kleurplaat van een piratenschip met kraaiennest. Plak het kind in het kraaiennest en laat het kind de kleurplaat inkleuren.


Downloads bij het thema piraten

Rol de dobbelsteen & Tel en kleur

Rol de dobbelsteen en Tel en kleur zijn leuke telspelletjes om in kleine groepjes te spelen. De kinderen leren het tellen en de getalsymbolen. De spelletjes verschillen in moeilijkheid.

thema piraten kleuters

Op de eerste bladzijde van de download zie je het spel ‘tel en kleur – diamantroof’. Een klein groepje kinderen, ongeveer 4, speelt dit spel.
De kinderen gooien om de beurt met een dobbelsteen waar alleen 1, 2 en 3 stippen op staan. De kinderen kijken wat ze gooien en kleuren het juiste aantal diamantjes in op hun werkblad. Wie heeft alle diamantjes het eerst gekleurd en zo geroofd?

Wanneer je alleen dobbelstenen met 6 stippen hebt kun je het spel op bladzijde 2, waar meer diamanten op staan, gebruiken.

Voor de oudste kleuters is het spel ‘Rol de dobbelsteen’, bladzijde 3, leuk. Ook dit spel wordt in kleine groepjes gespeeld.
De kinderen gooien met 2 dobbelstenen en kleuren het getal dat ze gooien in. Wanneer ze een getal gooien dat ze al ingekleurd hebben, gaat de beurt voorbij. Wie heeft het eerst alle getallen t/m 12 ingekleurd of wie heeft wanneer het spel stopt de meeste getallen in kunnen kleuren?

piraten tel en kleur
--> Download de spelletjes

Schatzoeken

Een spelletje voor de jongste kleuters om de kleuren en vormen te oefenen. Het schatkaartje wordt onder een kikkerkaartje verstopt. Het kind noemt de vorm en kleur die op het kaartje staan. Is dit goed, dan mag het kind kijken of de schat onder het kikkerkaartje ligt. Wie vindt de schat? Een uitgebreidere uitleg vind je in de download.


--> Download schatzoeken

Piratenrace - telspel

Doel: getalbeelden op de dobbelsteen, tellen, beurtgedrag.

Spelregels:
Dit spel kan met maximaal 4 spelers gespeeld worden.
Zet je pion op start. Gooi om de beurt met de dobbelsteen. Loop het aantal ogen dat je gooit. Wanneer je nummer 12 bereikt (je hoeft niet precies uit te komen)
mag je een gouden munt pakken en zet je je pion weer op start.
Je begint weer opnieuw en vaart naar een volgende gouden munt!
Wie verzamelt de meeste gouden munten? Het spel stopt als de munten op zijn of de tijd om is.


--> Download de piratenrace


Piratenfeest

Zin in een feestje? Een gezellige themadag met de kleuters, een leuke afsluiting van het piratenthema of een piratenfeest ter gelegenheid van je verjaardag? Vier feest met de kleine piraat! Naar het boek 'De kleine piraat' van Silke Brix en Kirsten Boie, De Vier Windstreken.

Benodigdheden voor het piratenfeest
- een schatkist
- veel diamanten (glasstenen o.i.d.)
- wat lekkers, bijvoorbeeld snoepsleutels, kleine schatkistjes met snoepjes, piratengezichten gemaakt van een eierkoek
- de brief van de kleine piraat

piratenfeest kleuters
--> Download de brief

De verhaallijn
De kleine piraat kwam terug van zijn reis op zee. Hij stapte de kade op mijn zijn buit, wel honderden diamanten! Maar o jee, de schatkaart lag nog in de kajuit. Snel rende de kleine piraat terug het schip op om zijn kaart te halen.
Toen de kleine piraat terug kwam, was zijn schatkist verdwenen…
De kleine piraat vraagt de hulp van de kinderen bij het zoeken naar zijn schat. Willen de kinderen rondom de school goed opletten of zij een spoor van de schat zien?

Wanneer de kleuters in de kring zitten, ligt daar de brief van de kleine piraat. De brief kan ook als flessenpost aankomen.
Het is leuk om de randen van de brief af te branden en de brief op bruinig papier uit te printen, zodat hij er wat oud uitziet.
Lees de brief voor.

Daarna ga je met de klas op pad. Het leukst is het om naar het bos te gaan. Is er geen bos in de buurt, dan kan dit feestje ook prima gevierd worden in een park, een speeltuin of op de speelplaats van de school.

piratenfeest

Activiteiten

Spel 1 – Diamanten zoeken

Een ongedwongen spel dat weinig voorbereiding vergt. De kinderen kunnen lekker buiten spelen en ondertussen wordt er naar de schat gezocht.

Ga met de kleuters naar een bos, park, speeltuin of de speelplaats van de school. Hier mogen de kinderen spelen. Natuurlijk letten ze ondertussen ook op of ze de schat van de kleine piraat zien.
Verstop van tevoren een heleboel diamanten op de plek waar je naartoe gaat of stop de diamanten in je zakken en laat er af en toe één ongemerkt vallen. Verstop de schatkist ook ergens.
De kinderen merken de diamanten vast op en dan kan het schatzoeken beginnen.
Verzamel alle diamanten in de schatkist, zo kunnen ze straks weer teruggegeven worden aan de kleine piraat.

Spel 2 – Het grote schatzoekspel

Benodigdheden
- fotokaartjes piraten, uitprinten en lamineren
- schatkaarten, voor elk kind 1, printen op stevig papier
- stickerrondjes in de kleuren rood, groen, blauw en geel

piratenfeest kleuters

--> Download de fotokaarten
--> Download de schatkaarten
--> Download het controleblad voor het schatzoekspel

In het bos, in het park of op de speelplaats (hier wordt uitgegaan van het bos) hangen fotokaartjes van dingen die met piraten te maken hebben. Hang de kaartjes met punaises aan bomen. Maak het niet te makkelijk, zodat de kinderen flink moeten zoeken.

Alle kleuters krijgen een schatkaart. De schatkaarten zijn allemaal verschillend. Wanneer je dit spel met meerdere kleuterklassen speelt, kun je zoveel kaarten als je nodig hebt afdrukken, waardoor er wat kinderen dezelfde kaart zullen hebben. Dit is niet erg.
De kleuters kijken naar de afbeeldingen op hun schatkaart. Ze volgen het spoor dat op de kaart staat en beginnen dus onderaan, bij plaatje 1. De kleuters gaan in het bos op zoek naar dat plaatje. Wanneer ze dezelfde afbeelding aan een boom zien hangen, zien ze daar een symbooltje bij staan. Een rode cirkel, een blauw vierkant etc. Dit symbool moeten de kinderen onthouden.

piraten thema kleuters

Hiermee komen ze terug naar jou. Ze vertellen welk symbooltje onder de afbeelding staat. Plak een stickerrondje op de schatkaart, bij de gevonden afbeelding. Nu gaat het kind op zoek naar afbeelding 2 en tenslotte naar het derde plaatje.

schatzoeken
Plaatje 1, de kleine piraat, is gevonden! Naar de leerkracht om te vertellen welk symbool erbij staat en dan op zoek naar de tweede afbeelding.

Afsluiting

De kleine piraat komt langs in het bos of in de klas. Het is leuk als je een ouder, leerling van groep 8 of stagiair(e) kunt regelen om de piraat te spelen.
Hebben de kinderen de schat al teruggevonden? Als dit gelukt is, is de kleine piraat super blij! Als beloning mogen alle kleuters een diamant uitzoeken.

 


Ideeën voor een piratenspelles

Diamantroof
Nodig: pittenzakjes, een kleine mat, hoepels

In het midden van de zaal ligt een kleine mat met daarop diamanten (pittenzakjes). Er is zijn 2 of 3 bewakers (de tikkers) en er zijn piraten (de andere kinderen). De piraten staan op hun schip (een hoepel) aan de rand van het speelveld. De piraten proberen de diamanten te stelen en naar hun schip te brengen. Ze mogen 1 diamant tegelijk pakken. Worden ze getik door een bewaker, dan moeten ze eerst weer terug naar hun schip (hebben ze op dat moment een diamant dan moet die weer op de mat). Het spel stopt als alle diamanten gestolen zijn. Eventueel wint de piraat die de meeste diamanten heeft gestolen.

Eilandje verwisselen
Nodig: hoepels

Leg net zoveel hoepels in de speelzaal als het aantal kinderen in de klas. Alle kinderen, de piraten, zoeken een eiland op. Wanneer alle piraten op een eiland staan, mogen ze onderling van eiland wisselen. Op elk leeg eiland mag een piraat gaan staan, maar er mogen nooit 2 of meer piraten tegelijk op een eiland zijn.
Dan komt er een tikker, de haai. De haai zwemt om de eilanden heen en mag alle piraten die niet op een eiland staan tikken. De piraten moeten nu dus goed uitkijken tijdens het wisselen van eiland.
Wanneer de haai een piraat tikt, wordt deze piraat de nieuwe haai of moet de piraat op de bank gaan zitten, of wordt deze piraat ook haai, waardoor er telkens meer haaien komen.

Haaien in zee
Nodig: de grote mat als piratenschip of enkele kleine matten

De piraten nemen een duik in zee. Eén kind is de haai, dat kind staat bij de leerkracht. Als de leerkracht klapt of fluit schiet de haai de zee in. Hij probeert zoveel mogelijk piraten te tikken. De piraten proberen ondertussen zo snel mogelijk bij hun schip te komen. Hier zijn ze veilig.

Piraatje, mag ik overvaren?
Speel het spel 'Schipper, mag ik overvaren' in de piratenvariant.

De slapende piraat
Nodig: een kleine mat en een schat

De kinderen zitten in de kring. Eén kind zit in het midden op een kleine mat. Dit kind is de piraat en wordt geblinddoekt. Vlakbij de piraat ligt een schat op de mat. Er wordt een kind uit de kring aangewezen dat de schat mag proberen te stelen. Wanneer de piraat geluid hoort, probeert hij het kind, terwijl hij op de mat zit, te tikken.

Goudstaventransport
Nodig: 5 matten, goudstaven, blokken of pittenzakjes

Leg in elke hoek van de speelzaal een mat. Leg de vijfde mat in het midden. Op deze mat liggen de goudstaven. Bij de goudstaven staan 1 of 2 bewakers.
Verdeel de overige kinderen over de andere 4 matten. Deze kinderen, de piraten, proberen de goudstaven 1 voor 1 te roven. Wanneer een piraat door een bewaker getikt wordt, moet de goudstaaf teruggelegd worden en de piraat terug naar de mat voordat hij een nieuwe poging mag wagen. Welke piratengroep heeft de meeste goudstaven geroofd?

download een gratis lespakket voor kleuters voor de vastentijd

een mooi voorleesboek voor kleuters over pasen

een boek over een eigenwijze geit, leuk voor de Kinderboekenweek

een mooi prentenboek voor kleuters van de schijfster van Help! Een verrassing!

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke