Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads


Lesideeën voor kleuters | griezelen en monsters

Opening en afsluiting van het thema

Ideeën voor de opening

Griezelen
De leerkrachten verkleden zich als griezelig figuur. Ga als griezel in je lokaal zitten of kom samen in de plenaire ruimte en laat de kinderen raden wie en wat elke leerkracht is.

Een griezel in de klas
Vraag een stagiaire of de congierge zich als griezel te verkleden. De griezel komt in de klas op bezoek. Hij neemt voor elke groep een griezelig boek mee en leest hier een stukje uit voor.

Samen griezelen
Vraag de kinderen zich als griezel te verkleden op de dag van de opening van het thema en dans het lied 'Gruwelijk eng' van Kinderen voor Kinderen samen.

Door de griezelige gang
Kleed een gang in de school, de speelzaal of een hoek van het lokaal griezelig aan. Zet tafels neer waar de kinderen onderdoor moeten kruipen en bedek deze met zwart zeil, hang nepspinnen op, verstop kunststof vleermuizen en skeletten, zorg voor spannende muziek enzooorts. De kinderen kruipen door de griezelige gang. Wie durft?

Een project vol monsters

Dit is een project vol monsters: kleine, walgelijke, gillende, doodenge monsters! Durf jij een kijkje bij ze te nemen? Weet je dat heel zeker? Je kunt nu nog terug!

In dit project van Kleuteruniversiteit ontmoet je zeven monsters uit ‘Dit is een boek vol monsters’ van Guido van Genechten. Bij elk monster vind je een taal- en rekenactiviteit. Daarnaast bevat het project enkele extra suggesties: een spel- en bewegingsles, een creatieve opdracht en een monsterspel.

--> Bekijk het project vol monsters

Griezelen - peuterpakket

De tweeling Luuk en Lotje gaat op griezeltocht.
Luuk verkleedt zich als spook en Lotje als heks.
Ze maken pompoenmannetjes en gaan dan samen met papa op pad.

Dit pakket bevat activiteiten voor peuters bij het boek Luuk en Lotje Het is Halloween! van Ruth Wielockx. Te gebruiken op de peuterspeelzaal, in de eerste kleuterklas, het asielzoekerscentrum of op het kinderdagverblijf.

--> Bekijk het peuterpakket 'griezelen'

Het kleurenmonster - kleuren en emoties

Dit is het kleurenmonster.
Hij is vanmorgen met een vreemd gevoel opgestaan.
Hij is in de war en heeft geen idee waarom.

Help het kleurenmonster zich weer fijn te voelen! Ontdek zijn gevoelens en geef ze een plek met de activiteiten uit dit pakket. Het pakket bevat kringactiviteiten, creatieve opdrachten en spellen rondom gevoelens en kleuren bij het boek ‘Het kleurenmonster’ van Anna Llenas.

--> Bekijk het project 'Het kleurenmonster'

Kringactiviteiten

Taalactiviteiten

Monsters met een 'm' - letterkennis
Teken een monster voor elk kind op een vel papier of print monsters van internet. Bied de letter 'm' aan. Geef elk kind een monster en laat ze een naam voor hun monster bedenken. De naam moet met de m-klank beginnen. Schrijf de namen op de monsters en laat de kinderen de letter 'm' onderstrepen. Noem vervolgens namen die wel of niet met de m-klank beginnen. Als de naam met de m-klank begint laten de kinderen hun monster een 'move' maken. Als de naam niet met de m-klank begint, blijven de monsters stil zitten.

Het spook dat wegdook - rijmen
Teken een spook op een wit vel papier en knip deze uit. Noem een woord waar de kinderen op gaan rijmen. Geef het spook de kring rond. Het kind dat het spook heeft, noemt een rijmwoord. Ga door tot de kinderen geen woorden meer weten. Noem het volgende woord. Het spook zweeft verder door de kring.
Suggesties voor woorden om op te rijmen: spook, geest, vleermuis, pompoen, toverdrank, spin, heksenhoed

Toverdrankjes brouwen - kritisch luisteren, auditief geheugen
Vertel dat Hettie de heks vandaag een nieuw toverdrankje uit gaat proberen. Zet een ketel in de kring en noem op wat er in het toverdrankje gaat. Begin met twee ingrediënten. Vraag de kinderen goed te luisteren en laat ze deze ingrediënten herhalen. Gebruik eventueel echte ingrediënten die de kinderen in de juiste volgorde in de ketel stoppen. Noem twee nieuwe ingrediënten. Breid dit uit naar drie en meer ingrediënten. Hoeveel ingrediënten kunnen de kinderen in de juiste volgorde onthouden?

In de ketel - auditieve synthese
Zet een ketel in de kring. Hettie de heks maakt het avondeten klaar. Vertel in losse klanken wat er in haar ketel gaat, bijvoorbeeld een s-p-i-n, s-oe-p of b-o-t. De kinderen synthetiseren de klanken en vertellen wat Hettie klaarmaakt.

Het verloren spook - luisteren
Paniek! Er is een spook vermist! Vraag de kinderen de ogen te sluiten. Tik één kind aan dat de ogen opent. Hij is het spook en verstopt zich in het lokaal. Hier roept hij heel zacht 'Boeh'. De groep opent de ogen. Waar komt het geluid vandaan? Eén van de kinderen mag in een richting wijzen en hier gaan kijken. Zit het spook hier? Als het spook er niet zit, mag een ander kind een richting aanwijzen en gaan kijken.

Mijn spook - beginklank herkennen en letterkennis
Teken een spook voor elk kind. De kinderen bedenken een naam voor hun spook die met zelfde klank begint als hun eigen naam. Schrijf de namen op de spoken. Noem een naam van een spook. Met welke klank begint deze naam? Van welk kind kan dit spook zijn?

Bezemstelenrace - woorden in een zin tellen
Zorg voor twee heksen op een bezemsteel zoals kunststof heksen of een afbeelding van internet. Verdeel een reep papier in vakken. Leg de heksen voor de reep, de ene heks links van de reep en de andere rechts. Wijs één heks aan en noem een zin. De kinderen tellen de woorden in de zin. Laat de heks evenveel vakken als het aantal woorden in de zin vooruit vliegen. Wijs nu op de tweede heks en noem een zin. De kinderen tellen de woorden en de heks vliegt. Welke zin was het langst? En welke het kortst?
Deze activiteit kan ook met woorden gedaan worden. De kinderen tellen de klankgroepen. Welk woord is kort en welk woord is lang?
Suggesties voor zinnen:
Ik vlieg.
Ik zweef in de lucht.
Ik ben snel.
Kijk uit, daar kom ik!
Ik vlieg op een steel.
Ik win de race.
Ik vlieg naar boven.
Mijn bezemsteel is snel.
Ik ben de snelste van het land.

Rekenactiviteiten

Spinnenweb - seriëren van lang naar kort
Zorg voor enkele kunststof spinnen en draden van verschillende lengte. Vertel dat de spinnen bezig zijn met het weven van een web. Welke spin heeft de langste draad geweven? Leg de draden elk achter een spin en laat de kinderen de draden met elkaar vergelijken. Welke is het langst? Welke het kortst? Laat ze een rij maken van kort naar lang.

Verdeel de klas in groepjes en geef elk groepje een draad. Laat ze in het lokaal naar iets op zoek gaan dat even langs is als de draad. Varieer door ze iets te laten zoeken wat korter is of langer is dan de draad. De kinderen nemen dit mee naar de kring.

Pompoenen - seriëren van groot naar klein
Teken pompoenen op oranje papier. Zorg ervoor dat ze verschillen in grootte. Leg de pompoenen in de kring. Vraag de kinderen wat ze opvalt. Vertel dat Hettie de heks een feestje geeft. Ze gaan griezelige spelletjes spelen. Eén van de spelletjes is pompoen sjouwen. Hettie wil de pompoenen hiervoor op een rij van klein naar groot leggen. Laat de kinderen helpen.
Als de pompoenen op een rij liggen, vraag je de kinderen de ogen te sluiten. Pak een pompoen weg en sluit de rij. De kinderen openen de ogen. Laat de pompoen zien die je weggepakt hebt. Waar hoort deze in de rij? Laat de kinderen eerst een schatting maken en later kijken door middel van meten en vergelijken.

Een griezel! - schaduwen
Lees het boek Het zwarte konijn voor. In dit prentenboek wordt Konijn achtervolgd door een ander konijn. Dit blijkt zijn eigen schaduw te zijn. Ga op een zonnige dag met de kinderen naar buiten. Laat ze hun eigen schaduw bekijken en geef opdrachten:
- zwaai naar je schaduw
- laat je schaduw springen
- probeer op je schaduw te stappen
- ren weg voor je schaduw!
Verdeel de kinderen in tweetallen en laat ze elkaars schaduw omtrekken.

Een spookkasteel - ruimtelijk inzicht
Bouw met grote blokken een spookkasteel in de kring. Bekijk het kasteel van alle kanten. Ziet het er voor alle kinderen hetzelfde uit? Teken een plattegrond van het kasteel en laat de kinderen zien hoe je dit doet. Laat ze helpen. Verstop een spookje in het kasteel en geef op de plattegrond aan waar het spook is. Kunnen de kinderen het spook vinden door naar de plattegrond te kijken?

Variatie: maak bouwtekeningen van kastelen en laat de kinderen deze in de kring bouwen.

Vleermuizen vangen - tellen
Zorg voor een flink aantal vleermuizen (afbeeldingen). Leg ze kris kras door elkaar in de kring. Vraag de kinderen hoeveel vleermuizen er zijn. De kinderen tellen de vleermuizen. Laat ze vervolgens groepjes van een bepaald aantal vleermuizen maken, bijvoorbeeld 'vang drie vleermuizen'. De kinderen kunnen de vleermuizen eventueel met een schepnet vangen door het net over drie vleermuizen te leggen.

Haal de vleermuizen weg. Vraag de kinderen de ogen te sluiten. Tik kinderen aan die de ogen openen en vleermuizen zijn. Zij gaan in de kring staan. Als de andere kinderen de ogen openen fladderen de vleermuizen door elkaar in de kring rond. De kinderen proberen de vleermuizen te tellen. Laat enkele kinderen antwoorden en vraag de vleermuizen dan stil te gaan staan. Tel de vleermuizen nu rustig. Hoeveel zijn het er? Wie had het juiste aantal vleermuizen geteld?

Pompenen puzzelen - inzicht
Teken een grote pompoen op een vel Engels karton en knip deze in stukken. Laat de kinderen de pompoen in elkaar puzzelen. Breid de activiteit uit door meerdere pompoenen op verschillende manieren (met rechte lijnen, met bochtige lijnen en zigzaglijnen) in stukken te knippen. Leg alle stukken door elkaar in de kring en laat de kinderen puzzelen.

Prentenboeken over griezelen

 

 

 


Liedjes en versjes

Gruwelijk eng! - Kinderen voor Kinderen

Bekijk hier de clip van 'Gruwelijk eng!'

Liedjes en versjes over griezelen

Spoken
Tijl Damen
Hoeoeoeoeoe!
Word je al een beetje bang
Hoeoeoeoeoe!
Kijk mijn wapperende laken
Hoeoeoeoeoe!
Ik zweef door de gang
En blijf net zo lang
Tot jij een gil gaat slaken!
Hoeoeoeoeoeoeoeoeoeoe!

Refrein
En als het middernacht is
Als de klok twaalf uren slaat
Dan dansen wij de griezeldans
Kijk maar hoe dat gaat

( De spoken voeren een dans uit)

Lange spoken
Lange spoken, korte spoken
spoken die sigaren roken
Knars, piept de deur
Krak, zegt de trap
Spoken bestaan niet
een spook is een grap

Dikke spoken, dunne spoken
Spoken die graag kleuters koken
Loei, roept de wind
Spook roept hap hap
Spoken bestaan niet
Een spook is een grap
Lieve spoken, enge spoken
Vader-moeder-kindje-spoken
Laken gescheurd
Klapperdeklap
Spoken bestaan niet
Een spook is een grap
Zwarte spoken, witte spoken
Spoken die graag onrust stoken
Brr, doet het spook
Lach je maar slap
Spoken bestaan niet
Een spook is een grap.

Hokus pokus pilaten pas maar op
Jeroen Schipper - Rood, rood mannetje
Hokus pokus pilatus pas maar op
Dat ik je niet beheks of betover in iets geks
Hokus pokus pilatus pas maar op
Want als ik je betover, dan gaat het nooit meer over
Simsalabim
Nu naar bed! roept m’n vader kwaad
Het is al negen uur geweest het is al veel te laat
Nu naar bed! roept m’n vader boos
Maar ik pak snel het stokje uit mijn broertjes goocheldoos
Papa papa papa wees eens stil
Voordat ik je verander in een paarse krokodil

Hokus pokus pilatus pas maar op…

In de hoek! Juffrouw geeft me straf
Weer te laat op school gekomen, weer mijn werk niet af
In de hoek! Roept de juffrouw woest
Ik pak snel m’n stokje daarmee krijg ik haar wel koest
Juffrouw, juffrouw, juffrouw houd je mond
Voordat ik je verander in een blauwgestreepte hond

Hokus pokus pilatus pas maar op…

Monsters
Tijl Damen
Refrein
Gillende kinderen
Ja!
Huilende meisjes
Ja!
Krijsende jongens
Ja!
Monsterlijk gelach!
Hahaha!

Wij hebben alle vormen
Soms heel dik en soms heel lang
Soms heel harig, vol met slijm
Onder je bed, of achter je gordijn
Wij houden zo van schrik en bang

Refrein
Kruip maar diep onder je deken
Doe je ogen heel stijf dicht
Houd je knuffel stevig beet
We zitten in je kast, of onder je kleed
We gaan pas weg bij licht

Refrein

Heksje, heksje
Heksje, heksje, klein maar fijn
Wat is het toch leuk om een heks te zijn
Keteltje, keteltje, rond en groot
We dansen samen in de goot
Pompoen, pompoen, wat moet ik met je doen
Zal ik een soepje van je maken of geef ik je een dikke zoen.

Zeven heksen bij elkaar
Sesamstraat

 

Zeven heksen bij elkaar
maken een heel vreemd soepje klaar.
Ze dansen om de ketel, maar wat een pech,
eentje neemt een slok, Floep nou is ze weg!
Spinnenkop met spruitjes, knekel met kandij!
Die soep is nog niet goed, daar moet nog wat bij.

een verse regenworm!

zes heksen bij elkaar
maken een heel vreemd soepje klaar.
Ze dansen om de ketel, maar wat een pech,
eentje neemt een slok, Floep nou is ze weg!
Spinnenkop met spruitjes, knekel met kandij!
Die soep is nog niet goed, daar moet nog wat bij.

Haar van een zwarte kat!

vijf heksen bij elkaar
maken een heel vreemd soepje klaar.
Ze dansen om de ketel, maar wat een pech,
eentje neemt een slok, Floep nou is ze weg!
Spinnenkop met spruitjes, knekel met kandij!
Die soep is nog niet goed, daar moet nog wat bij.

een groene snottebel!

vier heksen bij elkaar
maken een heel vreemd soepje klaar.
Ze dansen om de ketel, maar wat een pech,
eentje neemt een slok, Floep nou is ze weg!
Spinnenkop met spruitjes, knekel met kandij!
Die soep is nog niet goed, daar moet nog wat bij.

wratten!

drie heksen bij elkaar
maken een heel vreemd soepje klaar.
Ze dansen om de ketel, maar wat een pech,
eentje neemt een slok, Floep nou is ze weg!
Spinnenkop met spruitjes, knekel met kandij!
Die soep is nog niet goed, daar moet nog wat bij.

een paar konijnenkeutels!

twee heksen bij elkaar
maken een heel vreemd soepje klaar.
Ze dansen om de ketel, maar wat een pech,
eentje neemt een slok, Floep nou is ze weg!
Spinnenkop met spruitjes, knekel met kandij!
Die soep is nog niet goed, daar moet nog wat bij.

een beetje voetschimmel!

één heksje lacht gemeen.
die soep is nu voor mij alleen.
Ze danst om de ketel, maar lacht te vlug.
Want daar zijn opeens, Floep de heksen terug!
spinnenkop met spruitjes, knekel met kandij.
Wat een goeie soep, daar hoeft niets meer bij.

Zombiedans


Ideeën voor de hoeken

Griezelhoek
Maak een griezelhoek. Zorg ervoor dat het schemerig is in de hoek, door bijvoorbeeld een zwart stuk zeil op te hangen. Hang griezelige attributen op zoals spinnen en spinnenwebben, vleermuizen en skeletten. Zet pompoenen neer en zorg voor zachte, griezelige muziek. Zet een ketel neer waarin de kinderen toverdrankjes en soepjes kunnen brouwen. Wie durft er in de griezelige hoek te spelen?

Hoek met motorische activiteiten
Richt een hoek in waarin de kinderen met motorische activiteiten aan de slag kunnen gaan. Laat ze met een pincet spinnen vangen die in een mand vol draden liggen of laat ze monsters kleien en versieren.

Monsters van loose parts

Monster dobbelspel
N.a.v. het boek Het Kleurenmonster toverden we deze doppen om tot gezichten met een emotie. Bij elk gezicht staat de dobbelsteenstructuur. De kinderen dobbelden de 'monsters' weg.

Het kleurenmonster op de kralenplank

Monstermozaïek

Monsterlijke spelletjes

Zozoville Domino en Same Same (een memoryspel)
Zozoville

zozoville, same-same, memory zozoville, domino

Zozoville is een nieuw merk op de Nederlandse markt. Zozoville is bedacht door Johan Potma en Mateo, misschien ken je Mateo wel van het hilarische prentenboek Monsta.

Niemand is perfect, in een ieder van ons schuilt wel een monstertje. Johan Potma en Mateo Dineen zijn kunstenaars en de geestelijke vaders van de monsters in Zozoville; ze laten iedereen zien dat die monstertjes om te knuffelen zijn! Ze plaatsen de monsters in herkenbare situaties en laten zo zien dat niemand perfect is. Nieuw in de Zozville collectie zijn een domino en memoryspel voor jonge kinderen.

De spellen betaan uit stevige, kartonnen kaartjes met daarop leuke, aandoenlijke, harige monsters. De meeste monsters ogen niet eng, maar juist kindvriendelijk door de grappige dingen die ze doen. Zo steekt een monster zijn tong naar je uit, ligt een monster te chillen in een theekopje en toont een ander monster zijn losse wiebeltand op een kussentje. Sommige monsters hebben leuke bolle ogen, zoals je vaak bij monsters ziet. De monsters uit het dominospel hebben deze bolle ogen allemaal. Als de kinderen de ogen tellen, weten ze welk aantal het kaartje voorstelt.
De kaartjes van zowel het same same (memory) als het dominospel zijn ontzettend stevig, zodat kinderen er lang plezier van kunnen hebben. De monsterlijke illustraties op de kaartjes zijn in zachte kleuren getekend en ook de achterkant van de kaartjes heeft een zachte tint. Fijn rustgevend!

Deze spellen ga ik zeker gebruiken tijdens het thema 'monsters' en zijn ook leuk voor Halloween!

Tip! Gebruik het prentenboek Monsta ter introductie van de spellen.


Beeldende activiteiten

Monsters borduren
Ga op zoek naar een duidelijke kleurplaat van een monster. Trek deze over met potlood en teken met een zwarte stift stippen op de omtrek. De kinderen prikken in de stippen en borduren de lijn daarna.
Hieronder zie je kleurenmonsters uit het boek Het kleurenmonster.

Monsters vouwen
Vouw vrolijke, bange, boze, verdrietige en verliefde kleurenmonsters. Vouw twee keer 16 vierkantjes. Knip aan de onderkant korte stukjes in en vouw deze om. Knip aan de bovenkant een stuk in voor de oren en hier tussenin ook korte stukjes om om te vouwen. Vouw een bek of kin. Geef het monster ogen, een bek met tanden en armen en benen (van twee vierkantjes).

Monsters tekenen en verven

Spookje Spartacus

Monsters tekenen
Teken monsters met witte wasco op zwart papier en kleur ze in met wasco.

Monster boekenlegger
Deze monsters hebben mijn kleuters gevouwen met behulp van een filmpje op YouTube.

Monster opvullen


Downloads bij het thema monsters

Monstermaaltijden

De monsters hebben trek. Geef ze snel te eten! Met deze telkaartjes oefenen de kinderen het tellen en de getalsymbolen spelenderwijs. De telkaartjes lopen op in moeilijkheidsgraad.

--> Download de monstermaaltijden

 

Speel- en werkbladen monsters

In deze download vind je tien gratis speel- en werkbladen. Speel mee met de monsters tijdens de Kinderboekenweek 2017!

--> Download de speel- en werkbladen

Tel- en kleikaarten monsters

De monsters hebben trek! Klei het eten voor ze of leg insecten of dopjes bij de monsters. De kinderen leren met deze kaarten spelenderwijs het synchroon en resultatief tellen en oefenen het herkennen van de getalsymbolen.

--> Download de tel- en kleikaarten

Getalkaarten

Download getalkaarten in monsterstijl. Met getalkaarten kun je allerlei zinvolle activiteiten doen. Deze vind je onder het menu-item 'vakgebieden' --> 'rekenen'.

--> Download de getalkaarten

download een gratis lespakket voor kleuters voor de vastentijd

een mooi voorleesboek voor kleuters over pasen

een boek over een eigenwijze geit, leuk voor de Kinderboekenweek

een mooi prentenboek voor kleuters van de schijfster van Help! Een verrassing!

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke