Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen


Lesideeën voor kleuters | thema baby

Cadeautjes voor een pasgeboren baby
Laat de kinderen vliegers vouwen van roze of blauwe en witte vouwblaadjes. Plak de vliegers, in het rond, tussen twee ronde vouwblaadjes. Versier de bloem en plak een leuke foto in het hart van de bloem of schrijf hier een mooie boodschap.
geboorte

Versier een beschuit met echte muisjes!
beschuit met muisjes

cadeau baby kleuters

Maak een kinderwagen.

Een beschuit met muisjes.

Kringactiviteiten thema baby

Babyspullen
Neem een grote tas of reiswieg mee met babyspullen erin. Vertel de kinderen dat je vanalles bij hebt voor een baby. Omschrijf de voorwerpen in je tas en laat de kinderen raden wat het kan zijn. Wanneer een kind iets raadt, mag het in de tas komen kijken en het voorwerp in de kring leggen. Wanneer alles in de kring ligt bekijk en benoem je de babyspullen nogmaals. Vertel de kinderen waar het voor dient. Wie kent het? Wie heeft het thuis? Denk aan spullen als: slab, maxi-cosi, wieg, box, speen, rammelaar, rompertje, babykleertjes, fles enz.

Het geboortekaartje
Bekijk met de kinderen een geboortekaartje. Vertel erover. Vraag de kinderen een geboortekaartje mee te nemen van thuis. Wat staat hierin? Wat is de naam van het kind? Heeft het kind doopnamen? Wat is een voornaam? Wat is een achternaam?

De geboorte
Bekijk in de kring babyfoto's. Laat de kinderen foto's meebrengen van zichzelf toen ze pas geboren waren. Praat over onderwerpen als de kraamverzorgster, het ziekenhuis en de kraamvisite.

Verschillende culturen
In Nederland worden beschuit met muisjes gegeten bij de geboorte van een kindje. Misschien is het in sommige gezinnen de gewoonte om andere lekkernijen te eten. Vraag ouders/verzorgers naar die gewoonten en nodig ze uit dat lekkers mee te nemen.  

Beschuit verdelen
Trakteer de kinderen op beschuit met muisjes en maak hier een leuke rekenactiviteit van, bijv. door te tellen hoeveel beschuiten je nodig hebt, beschuiten te verdelen, muisjes eerlijk te verdelen over de beschuiten, één beschuit te delen met vier kinderen etc.

Praatplaat baby
Bij Piramide zit een praatplaat met als thema "geboorte". Praat met de kinderen over wat je ziet op deze plaat en laat kinderen eigen ervaringen vertellen. Koppel taaloefeningen aan de plaat door de kinderen zinnen te laten maken, zinnen af te laten maken, woorden te klappen etc.

Boeken voor peuters en kleuters bij het thema baby


download een gratis lespakket voor kleuters voor de vastentijd

een mooi voorleesboek voor kleuters over pasen

een boek over een eigenwijze geit, leuk voor de Kinderboekenweek

een mooi prentenboek voor kleuters van de schijfster van Help! Een verrassing!

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke