Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier


De leukste boeken om voor te lezen

Als kind was ik geen lezer. Ik speelde liever buiten! Als ik toch in een boek dook las ik het in één ruk uit. Dan vond ik het fijn om even in die andere wereld te zijn. Vooral de boeken van Carry Slee en later ook Harry Potter waren favoriet. Maar over het algemeen had ik het geduld niet om te gaan lezen. Ik was liever actief bezig. Dat is nog steeds zo. Ik neem er de tijd niet voor. Toch is voorlezen op school één van mijn favoriete bezigheden. Elke dag lees ik voor tijdens het fruit en boterhammen eten en regelmatig is er ook nog tijd voor een mooi prentenboek. Ik vind kinderboeken geweldig en voor mijn werk lees ik er een heleboel ;). Daarom geef ik je hier graag tips voor de mooiste voorleesboeken, zodat ook jij en jouw klas kunnen genieten van de mooiste verhalen.


Mijn voorleesboeken Top 10

1. Vinnie & Flos - nieuwe vrienden
Marte Jongbloed & Natascha Stenvert - Luitingh-Sijthoff

voorleesboek kleuters

Mijn nummer 1 is een boek waar ik meteen helemaal weg van was. Dus ben je op zoek naar een nieuw voorleesboek? Stop maar met zoeken, je hebt het gevonden! Vinnie & Flos is zó ontzettend leuk! De kleuters waren het daar helemaal mee eens. Elke dag vroegen ze om een nieuw verhaal. Jammer dat we het boek al uit hebben en op zoek moeten naar iets anders.

In Vinnie & Flos - nieuwe vrienden verhuist Vinnie met zijn ouders naar een nieuw huis. Alles is anders en dat vindt Vinnie een beetje spannend. Maar in zijn nieuwe slaapkamer ontmoet hij Flos. Flos is verdwaald en woont sindsdien stiekem in Vinnies kamer. Vinnie en Flos worden al snel beste vrienden. Flos helpt Vinnie bij de dingen die hij spannend vindt. Samen kunnen ze alles.

Dit boek doet me een beetje denken aan De Gorgels. Ook een boek met kleine, grappige wezentjes. Flos is ook zo'n wezentje. Super grappig, ondeugend, stoer. Hij heeft alles wat Vinnie niet heeft. Vinnie vindt dingen snel spannend, maar Flos gaat ervoor. Zijn motto: Snotteflos. Als je het nou gewoon eens probeert! In elk verhaal komt dit zinnetje terug en de kinderen zeggen het al snel mee. Het gaat om heel herkenbare dingen, zoals de zwemles, alleen een boodschap doen, op ziekenbezoek gaan in het ziekenhuis. Allemaal dingen die kinderen spannend kunnen vinden. Door deze verhalen zien ze dat het helemaal niet eng is.
Naast herkenbaar is het boek super grappig! Flos die Vinnie wil leren door het gat te zwemmen, een gat knaagt in een handdoek en deze in het bad hangt, Flos die vastzit in een verbandrolletje en zo door het ziekenhuis zigzagt, Flos die stiekem overal waar hij komt van het lekkers snoept ... Omdat niemand mag weten dat Flos bestaat, zijn deze momenten extra spannend. Wat als iemand hem ziet?
Marte Jongbloed heeft echt een ontzettend leuk nieuw verhaal bedacht, dat hopelijk verder gaat in een volgende verhalenbundel over Vinnie en Flos. De illustraties van Natascha Stenvert zijn er harstikke leuk bij. De kinderen zeiden telkens als er iets grappigs of geks gebeurde met Flos: 'laten zien!'

2. Tommie & Lotje
Jacques Vriens - Van Holkema en Warendorf

De avonturen van Tommie en Lotje

Je kent hem vast wel, Jacques Vriens. O ja, ook hij was één van mijn favoriete schrijvers vroeger. Dat kwam doordat hij als schoolschrijver bij ons op de basisschool kwam en we zoveel mogelijk van zijn boeken moesten lezen, voorafgaand aan dit bezoek. Dat was geen straf, want zijn boeken, die veelal over school gaan, waren herkenbaar en ontzettend mooi.

Ook Tommie en Lotje is zo'n mooie klassieker. Toen Jacques Vriens de verhalen voorlas op een inspiratiedag van Kleuteruniversiteit was ik verkocht! Tommie en Lotje beleven gekke, stoute én vrolijke avonturen. Vooral dat stoute, ondeugende spreekt de kleuters aan, maar ook zelf moet ik regelmatig hardop lachen om deze verhalen.

3. De avonturen van Haas
Annemarie Bon en Gertie Jaquet - Uitgeverij Moon

Hiep hiep Haas Een jaar lang feest met Haas

Ken je Haas? Annemarie Bon schreef verschillende verhalen met hem in de hoofdrol. Hierboven zie je er drie van. De verhalen zijn ontzettend grappig. Haas en zijn vrienden zijn niet altijd de handigsten en dat levert de leukste sitauties op. Laatst nog las ik Haas in de stad voor. De kleuters en ik hebben veel lol gehad en konden eigenlijk niet stoppen met lezen!

Over Een jaar lang feest met Haas: In Een jaar lang feest met Haas beleeft Haas, samen met de andere dieren uit het bos, van alles tijdens de seizoenen en feestdagen. Zo verdwaalt hij midden in de winter in de sneeuw, houdt hij uil voor de gek op 1 april en legt hij per ongeluk een zwembad aan in zijn achtertuin. Ook kom je een super spannend verhaal over 'de mummie van Hetsjoepkip' tegen. De verhalen worden afgewisseld met leuke tips, knutsels en spelletjes.

Een jaar lang feest met Haas is een erg leuk boek om in de klas te hebben. Ik houd van boeken met korte verhalen om voor te lezen, die ook nog eens passen bij de seizoenen. Zo kun je met de kleuters op elk moment van het jaar éven van een verhaaltje genieten.
Voor iedere maand staat er namelijk wel een mooi voorleesverhaaltje in het boek. De verhalen zijn grappig, pakkend, soms ook spannend en voorzien van vrolijke, passende illustraties. Je zit meteen midden in het verhaal. De verhaaltjes zijn op het niveau van kleuters geschreven.

Heb je zin in een voorleesfeestje? Zoek je een leuk boek om voor te lezen tijdens de fruitkring? Of zoek je aandoenlijke verhaaltjes voor het slapengaan? Dan zijn de verhalen over Haas zeker een aanwinst voor je boekenkast, op school of thuis.

4. Pleuntje & Joep
Isabelle de Ridder & Monique Dozy

Van een kleuterjuf hoorde ik dat de verhalen over Joep en Pleuntje zo leuk zijn. Toen ik zag dat er verschillende voorleesboeken over deze twee vriendjes zijn, was ik verkocht! Ik houd van boeken met voorleesverhalen en kan er niet genoeg hebben ;). In deze serie zijn al vier boeken verschenen: Pleuntje, Joep, Wiebeltand en het nieuwste boek Waterpret.

Waterpret leek me een leuk boek. Kleuters zitten altijd vol van de zwemles en willen er veel over vertellen. Verhalen over zwemmen zullen dus wel aanslaan. Verrassend genoeg staat er in Waterpret veel meer dan dat. Twee verhalen gaan over de zwemles en de andere verhalen gaan over andere herkenbare onderwerpen zoals vieze woorden, een brandoefening op school, naar de bioscoop, een gebroken arm, spullen die kwijt zijn en nog veel meer.

Wat een fijn, eigentijds boek is dit! Sommige verhalen die ik voorlees zijn wat verouderd, maar deze verhalen over het alledaagse leven zijn helemaal van nu. Super leuk! De kleuters Joep en Pleuntje maken dezelfde dingen mee als onze kleuters, waardoor de verhalen ontzettend goed aansluiten bij hun belevingswereld. Het taalgebruik is niet moeilijk, soms heel grappig en de verhalen zijn niet te lang. Ideaal om voor te lezen tijdens het fruit eten. De vrolijke illustraties maken het verhaal levendig en zorgen voor afwisseling. Ze zijn afwisselend klein en paginagroot en sommige pagina's hebben een kleurtje gekregen voor een speels uiterlijk. Een mooi voorleesboek voor elke kleuterleerkracht!

5. Kolletje
Pieter Feller & Natascha Stenvert - Luitingh-Sijthoff

Kolletje, het meisje met de rood-wit gestreepte toversokken. Over dit vrolijke meisje zijn al zo veel boeken geschreven. Die moet je wel gezien hebben. Zo verschijnt er elk jaar met de Kinderboekenweek een boek passend bij het thema, is er een boek bij elk seizoen en ook bij verschillende feestdagen zoals Kerstmis en Sinterklaas. Verschillende van deze boeken zijn nu gebundeld in Kolletje tovert verhalen en De dikke Kolletje.
De verhalen over Kolletje zijn zeer herkenbaar, grappig en eigentijds.

Over Een jaar lang toveren met Kolletje & Dirk: Ja, daar is Kolletje weer met een splinternieuwe verhalenbundel! In Een jaar lang toveren met Kolletje & Dirk zijn de boeken Lentekriebels, Taart met zomerkoninkjes, Herfstbeesten en Koning Winter valt in het water gebundeld. Boeken vol verhalen over de vier seizoenen. Wat fijn dat deze nu gebundeld zijn. Deze bundel is ideaal om te gebruiken op school. Tijdens het fruit eten of vlak voor het naar huis gaan kun je altijd een verhaaltje lezen. De kleuters zijn gek op Kolletje en Dirk. Verschillende kinderen uit mijn groep hebben de verhalen over deze twee ook thuis. Vol spanning wachten ze iedere keer op het moment waarop Kolletje gaat toveren. Want dat kan ze, met haar toversokken. De kleuters knijpen dan, samen met mij, de ogen stijf dicht en we zeggen de spreuk die in elk verhaaltje terugkeert.

Leuk aan de verhalen over Kolletje is dat ze altijd gaan over onderwerpen die bij kleuters erg leven. Ze zijn zo herkenbaar. Verder zit er humor in de verhalen, komen de personages elke keer weer terug en zijn de verhalen heel mooi opgemaakt. Met verschillende lettertypen, af en toe wat kleur en heerlijke, humoristische, kleurrijke tekeningen van Natascha Stenvert is elk boek over Kolletje en Dirk weer een feestje!

6. Voorleesboeken van Marianne Busser en Ron Schröder zoals Papa Wapper, Het mannenkoor en De ettertjes
Marianne Busser & Ron Schröder

De grappigste verhalen over het mannenkoor Papa Wapper wordt een held

Marianne Busser en Ron Schröder hebben al zo ontzettend veel voorleesverhalen geschreven. Ik heb er een boekenplank mee vol staan in mijn boekenkast. De mooiste verhalen vind ik die over de ettertjes, hilarisch! Ik heb ze zo vaak voorgelezen dat ik ze uit m'n hoofd kan vertellen. Ze blijven ontzettend leuk. Ook Het mannenkoor, De griezeltjes en Papa Wapper zijn erg leuk. Keuze genoeg!

Over Het mannenkoor: De verhalen over het mannenkoor zijn zó leuk! Mijn kleuters moeten er altijd erg om lachen. Volwassen mannen die zich gedragen als kleine kinderen, op een potje plassen, in een boom klimmen maar er niet meer uit durven, kralenkettingen rijgen ...
Je kunt het zo gek niet verzinnen of het gebeurt in de verhalen over het mannenkoor. Ik ben daarom heel blij met deze verzamelbundel waarin je 16 leuke verhalen vindt. De verhalen zijn ideaal om voor te lezen tijdens het fruit eten of net voor het naar huis gaan.

Over Papa Wapper: Daar is hij weer, Papa Wapper! Wat zouden Papa Wapper en zijn dochter Spruitje deze keer beleven?
In 'Papa Wapper wordt een held' slingert de super vervelende politieagent Bonnemans iedereen zomaar op de bon en verkoopt Bakker Krent de meest vieze taartjes en krentenbollen. Het dierenasiel zit in geldnood en Papa Wapper en Spruitje bedenken een wel heel bijzondere geldinzamelingsactie.

Wat is Papa Wapper wordt een held een geweldig grappig en spannend verhaal! De namen van de personages zijn door Marianne en Ron weer geestig gevonden en er gebeuren de meest vreemde dingen in het boek. Wat dacht je van een parkeerbon krijgen, omdat je een noodstop moet maken als er plotseling een boom voor je auto op de weg belandt? Of Papa Wapper die voor driehonderd euro de 'kapotte' jammachine repareert door even de stekker in het stopcontact te steken.
Sommige grapjes zullen de kleuters nog niet doorhebben, maar zijn voor jou als leerkracht weer erg leuk! Zo heeft de hele klas dolle pret.

7. Krabbel & Nies
Pieter Feller en Marieke Nelissen - Luitingh-Sijthoff

krabbel en nies Krabbel en Nies

Voor kattenvrienden! Krabbel en Nies zijn zwerfkatten die in de kelder van een leegstaand huis gaan wonen. Het valt niet mee om elke dag weer eten te vinden. Gelukkig krijgen ze hulp van een ekster en een verlegen mopshondje. Ze raken bevriend met ander katten, maar steeds komt Poelie de Verschrikkelijke op hun pad, de kater die de hele buurt terroriseert. Hij wil de twee zwervertjes wegjagen. Maar daar laten Krabbel en Nies het niet bij zitten!

Wat een mooi voorleesboek is Krabbel & Nies! Al vanaf bladzijde één is het verhaal heel herkenbaar. De katten die ik zelf had, gedroegen zich hetzelfde als Krabbel en Nies. Ook zij gingen heel onschuldig door kattenluikjes van anderen een huis binnen, op zoek naar iets lekkers. Het verhaal neemt je vanaf het begin mee de kattenwereld in. Je maakt kennis met verschillende dieren en bekijkt de wereld vanuit hun oogpunt. Het verhaal is spannend, vermakelijk en grappig. De kleuters zullen het vast leuk vinden. De tekeningen bij het verhaal zijn kleurrijk en geven de karakters van de verschillende katten goed weer.

Krabbel & Nies en de grote kattengriezel is het tweede deel in de reeks over de zwerfkatten Krabbel en Nies. Het is altijd leuk om nieuwe voorleesboeken te hebben, dus ik was dan ook blij toen ik hoorde dat er een tweede deel kwam. Ik heb het boek meteen voorgelezen aan de kleuters. Elke dag tijdens het fruit eten vroegen ze 'juf, ga je lezen?' Ze konden niet wachten. Het verhaal is heel mooi. Het is spannend (want wie is nu die kattengriezel?), grappig en herkenbaar. Zelf heb ik twee zwerfkatten in huis gehaald, wat de kleuters heel interessant vinden en waardoor ze graag verhaaltjes over katten horen. Er ontstond zelfs een rollenspel in de huishoek met een kat, waarna we kattenspullen toegevoegd hebben en een knuffelkat met de naam Krabbel.
Pieter Feller, bekend van de boeken over Kolletje, heeft weer een mooi verhaal geschreven. Het verhaal neemt je mee naar de tuin van Krabbel en Nies, waar je even weg kunt zijn van de werkelijkheid. De illustraties zijn van Marieke Nelissen. Ze spreken de kleuters aan en vrolijken het boek op. De kleuters wilden nog wel meer illustraties zien! Vooral Poelie de Verschrikkelijke vinden ze heel interessant.

8. Ties & Trijntje
Yvon Jaspers en Philip Hopman - Ploegsma

Ties en Trijntje in december recensie

Yvon Jaspers is regelmatig op televisie te zien, maar wist je dat ze ook schrijft? Zo heeft ze al verschillende boeken over de kinderen Ties en Trijntje geschreven. Dit boek speciaal voor december is natuurlijk hartstikke leuk. Sfeervolle verhalen voor de Sinterklaas- en Kersttijd. Zoek je iets voor het voorjaar? Dan is Ties en Trijntje op de boerderij geschikt.

Trijntje en haar broertje Ties krijgen van moeder een adventskalender, dit is een kalender met 24 luikjes. Ze mogen elke dag een luikje openmaken. Achter elk luikje zit een nieuw verhaal.
De eerste verhalen van december gaan over het sinterklaasfeest. Ook Ties en Trijntje worden verwend met cadeaus.
Daarna volgen enkele winterse verhalen en verhalen die ons voorbereiden op het kerstfeest. Op 24 december zijn alle luikjes van de adventskalender open. Het laatste verhaal is dan aan de beurt. Een verhaal met pakjes onder de kerstboom en veel familie er omheen. Een gezellige afsluiter!

De verhaaltjes uit deze bundel zijn goed voor te lezen omdat ze niet te lang zijn. Ze zijn heel herkenbaar voor jonge kinderen. Elk avontuur spreekt meteen tot hun verbeelding. Ook Philip Hopman heeft hier een geweldige bijdrage in. Zijn illustraties zijn prachtig van kleur en nodigen uit om er goed naar te kijken.

9. De klassiekers van Annie M.G. Schmidt zoals Otje en Pluk van de Petteflet
Annie M.G. Schmidt - Querido

Natuurlijk mogen de boeken van Annie M.G. Schmidt niet in dit lijstje ontbreken. Boeken zoals Jip en Janneke, Otje, Abeltje en Pluk van de Petteflet blijven gewoon geweldig!

10. Sprookjesboeken zoals De droom van Pinocchio en De Notenkraker
An Leysen - Clavis

de droom van Pinocchio

Toen ik de boeken van An Leysen ontdekte, was ik verkocht! Prachtig! Klassieke sprookjes worden door haar opnieuw verteld met daarbij de allermooiste illustraties waar je in verdrinkt. Ook geschikt voor de middenbouw!

Over De droom van Pinocchio: Ken jij het verhaal over Pinocchio? Pinocchio is een houten pop die tot leven kwam toen zijn vader, de timmerman Gepetto, hem maakte. Pinocchio leek wel een echte jongen en wilde dat ook graag worden. Maar... om een echte jongen te worden, moest Pinocchio leren dat hij niet mocht liegen.

In De droom van Pinocchio wordt het verhaal van Pinocchio door An Leysen op haar eigen en verrassende manier verteld. Pinocchio komt in dit prachtige prentenboek écht tot leven door de mooie, sfeervolle, sprekende illustraties. Het boek ademt een bijzondere, spannende sfeer uit. Een nostalgische sfeer die je mee terug neemt naar lang geleden.
Het verhaal over Pinocchio is net zo spannend en tegelijkertijd heel mooi. Lukt het Pinocchio de verleidingen te weerstaan en terug te keren naar zijn vader? Wordt Pinocchio een eerlijke jongen?
Een boek waar heel wat uit te leren valt.

Over De notenkraker: Eerder verscheen het boek Pinnocchio van An Leysen. Ik was meteen verkocht, evenals de kleuters in mijn klas en was dan ook erg benieuwd naar het nieuwe boek: De notenkraker.
De notenkraker ... ik heb er wel eens van gehoord, maar waar gaat het verhaal eigenlijk over? Weet jij het?
De notenkraker vertelt het verhaal van een houten pop, die Clara als kerstcadeau van oom Drosselmeier krijgt. Het is een bijzonder kerstcadeau. De notenkraker ziet er wel wat dom uit, met zijn grote tanden die noten kunnen kraken, maar Clara is meteen weg van hem.
Als Clara die nacht in bed ligt, wordt ze door de notenkraker meegenomen in een spannend avontuur en ontdekt ze een groot geheim.
Ook het boek De notenkraker ziet er prachtig uit. De illustraties, twee pagina's groot en afwisselend in kleur en grijstinten gemaakt, slepen je mee het verhaal in, terug naar vroeger, naar lang geleden. Ze zijn zo mooi om naar te kijken, bijzonder en anders dan anders! Alleen daarvoor wil je dit boek al hebben.

11. Vrolijke voorleesboeken bij elk seizoen
Diverse auteurs - Overamstel

lente, voorlezen, voorleesverhalen, kleuters voorlezen, kleuters, voorleesbundel, zomer voorlezen, kleuters, voorleesbundel, herfst voorlezen, kleuters, voorleesbundel, winter

Een prachtige voorleesbundel voor elk seizoen. In elke bundel vind je afwisselend korte en langere verhalen, bekende en nieuwe verhalen, afgewisseld met grappige versjes. De verhalen zijn voor kinderen uit de groepen 1 tot en met 4 geschreven en nemen je helemaal mee in de sfeer van het seizoen.

Tja, en toen verscheen er in mijn top 10 een nummer 11. In deze nummer 11 komen verschillende verhalen uit mijn top 10 nog eens terug, zoals verhalen over Kolletje, Ties en Trijntje, Haas en de personages van Marianne Busser en Ron Schröder.

Als je naar de vrolijke voorkanten van deze dikke verhalenbundels kijkt dan weet je meteen hoe blij je van de verhalen gaat worden. Verhalen die helemaal bij de seizoenen passen, geschreven door onder andere Carry Slee, Marianne Busser en Ron Schröder, Annemarie Bon, Yvon Jaspers, Pieter Feller en Erik van Os en Elle van Lieshout. Over deze fijne verhalenbundels kan ik kort zijn: een must-have voor in elke klas! Heb je alle bundels, dan kun je het jaar rond gevarieerd voorlezen en hoef je nooit meer naar een passend verhaal op zoek.

Meer voorleesboeken

Bijbel voor kinderen
Marianne Busser & Ron Schröder, Pieter van Winden - Van Holkema & Warendorf

Bijbel voor kinderen bijbel kleuters

Al jaren heb ik het Nieuwe Testament van deze Bijbel voor kinderen op school staan. Elke week lees ik eruit voor. De kinderen vragen er zelfs om en zijn teleurgesteld als er een week overgeslagen wordt. Ze vinden de verhalen spannend en interessant en luisteren ademloos. Er gebeuren immers wonderlijke dingen.
Wij zijn geen school waar actief iets met geloof gedaan wordt. Toch vind ik het belangrijk dat kinderen dit stukje van onze cultuur mee krijgen. Daarbij zijn de verhalen gewoon hartstikke mooi en valt er uit elk verhaal iets te leren. Daar worden we toch niet slechter van?

Deze Bijbel voor kinderen is een vernieuwde uitgave van het gelijknamige boek dat Marianne en Ron al eerder schreven. In deze bijbel vind je het Oude en het Nieuwe Testament gebundeld. De verhalen zijn toegankelijk, helder en kort. Ze zijn begrijpelijk geschreven voor kleuters, maar ook voor kinderen uit de hogere groepen. Dit boek kan in elke klas voorgelezen worden! En op een school zoals de onze zijn de verhalen ook voor de leerkrachten nog leerzaam! Want wat vieren we nou eigenlijk met Pasen? Wat zijn Hemelvaart en Pinksteren? Dit boek maakt het voor de kinderen (en misschien ook wel voor jou?) begrijpelijk. De mooie, herkenbare illustraties van Alex de Wolf ondersteunen daarbij.

Alle verhalen van Ridder Florian
Marjet Huiberts en Philip Hopman - Gottmer

Alle verhalen van Ridder Florian juf Anke

In Alle verhalen van Ridder Florian vind je twintig grappige, korte verhalen op rijm geschreven over de bange Ridder Florian. Elk verhaal begint met Ridder Florian de Bange ... en elk verhaal krijgt een verrassende wending waarna Ridder Florian telkens weer de held is.

Zo staat Florian trillend voor het drakenhol, maar de draak is nergens te zien. Als het gaat onweren, vluchten Florian en zijn paard een grot in. Daar treffen ze een snikkende draak aan. Hij is zo blij Florian te zien, hij voelde zich zo alleen!
In een ander verhaal gluurt de akelige man Heer de Lange door het raam van het kasteel. Florian is doodsbang voor hem en verstopt zich snel in het harnas in de hal. Als hij zo begint te beven dat het harnas gaat rammelen, schrikt de heer enorm. Het harnas komt in beweging en de heer weet niet hoe snel hij weg moet komen.

De verhalen van Marjet Huiberts zijn ontzettend grappig, soms griezelig en lekker kort geschreven. Het is leuk dat ze rijmen, zodat de kinderen mee kunnen doen en de verhaaltjes fijn in het gehoor liggen. De tekeningen van Philip zijn net zo humoristisch en soms eng. Je ziet en voelt de spanning van het verhaal. Een fijne bundel voor het thema ridders of een gesprek over 'bang zijn'.

Het grote seizoenenboek
Marianne Busser en Ron Schröder - Van Holkema en Warendorf

Het grote seizoenenboek juf Anke

Ken je de seizoensboeken van Marianne en Ron? Het vrolijke herfstvoorleesboek, Het vrolijke winter voorleesboek, Het vrolijke lente voorleesboek en Het vrolijke zomer voorleesboek? Deze boeken zijn nu gebundeld in Het grote seizoenenboek. Super handig, nu heb je alle verhalen in één keer bij elkaar. Het boek staat vol versjes, liedjes en verhalen over de verschillende seizoenen. Ook dat is heel handig, zo heb je een alles-in-één boek voor een heel seizoen (en zelfs voor het hele jaar) en kunnen de kinderen volop rijmen, meezingen en luisteren naar mooie verhalen.
In de verhalen komen bekende personages voorbij zoals het altijd grappige en wat onhandige mannenkoor, de ondeugende ettertjes, de blote koning en olifantje Oliebol. Ze beleven nieuwe avonturen, waar de kleuters weer van kunnen genieten. De verhalen sluiten aan bij de seizoenen, waardoor de kinderen meer over de seizoenen leren en die passen bij hun belevingswereld. De illustraties zijn van Dagmar Stam. Ze zijn lief, vrolijk en heerlijk herkenbaar.

download een gratis lespakket voor kleuters voor de vastentijd

een mooi voorleesboek voor kleuters over pasen

een boek over een eigenwijze geit, leuk voor de Kinderboekenweek

een mooi prentenboek voor kleuters van de schijfster van Help! Een verrassing!

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke