juf-Anke, lesidee, kleuters, kleutergroep, onderwijs, basisschool-Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.


  • (Kring)activiteiten
  • Boeken
  • Liedjes & versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • DownloadsKinderboekenweek 2021 - Beroepen
Worden wat je wil

De Kinderboekenweek 2021 is van 6 t/m 17 oktober. Thema van de Kinderboekenweek is: Worden wat je wil waarbij kinderen alle beroepen kunnen worden die ze willen en alvast kunnen dromen over later.

Onder de tabbladen (bovenin) vind je suggesties voor de Kinderboekenweek.

 

Het prentenboek van de Kinderboekenweek wordt gemaakt door Mark Janssen.

Het kinderboekenweekgeschenkkomt van Bette Westera.

Prentenboeken over beroepen

Kerntitels Kinderboekenweek groep 1 t/m 4

Onderstaande boeken zijn kerntitel tijdens de Kinderboekenweek 2021.

de boeken volgen ...

Boeken over boeken


Opening en sluiting van de Kinderboekenweek

Ideeën voor de opening

Aan het werk!
Open de Kinderboekenweek met het team. Ieder teamlid gaat verkleed als iemand die een beroep uitoefent en is op het schoolplein aan het werk wanneer de kinderen op school aankomen. De kinderen zien de werknemers en raden welke beroepen worden uitgeoefend. Verzamel de kinderen op een centrale plek en laat de directeur of een leerkracht die de directeur speelt, vragen wat de kinderen hebben gezien.
Suggesties: brandweerman, leerkracht, politieagent, vuilnisman, postbode, tandarts, piloot, conducteur, schoonheidsspecialist, kapper, hondentrainer, metselaar, timmerman, stratenmaker.

Toneelstuk n.a.v. een kinderboek
Neem een (prenten)boek dat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek en speel het verhaal uit dit boek voor de kinderen na tijdens de opening.

Gezellig samen dansen
Dans met de hele school op het kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen. Je vindt het lied onder het tabblad 'liedjes en versjes' (zie boven).

Ideeën voor een schoolbrede activiteit tijdens de Kbw

Boekenmarkt
Organiseer een boekenmarkt. Richt een mooie tafel in waarop de boeken uitgestald gaan worden. Kleed deze extra leuk aan met (houten) kistjes. De kinderen mogen een boek meebrengen dat ze gelezen hebben en niet meer nodig hebben. Ze leveren dit in bij de boekenmarkt. In ruil hiervoor krijgen ze een bon om een nieuw boek uit te zoeken. Eventueel kun je de boeken voor schooltijd in laten leveren en mogen de kinderen na schooltijd een boek uit komen zoeken.

Boekenkastje
Ken je de kastjes die je wel eens langs de weg ziet staan? Kastjes (vogelhuisjes, oude telefooncellen) met boeken erin. Maak zo'n mooi boekenkastje en zet het op school of bij je lokaal. Kinderen mogen er een boek in zetten en een boek uit pakken.
Tip! Laat de kinderen de kastjes zelf mooi maken door ze te verven of te versieren.

Boekencadeau's
Voor de hogere groepen: zet een tafel in de gang of op het leerplein. Leg er een mooi kleed overheen. Pak een aantal boeken in aantrekkelijk cadeaupapier in. Schrijf op stroken kort in welk genre het boek valt, wie de auteur is en voor welke leeftijd het boek is. Plak de stroken op het cadeaupapier. Kinderen kijken naar de steekwoorden op het boek en kiezen een boek. Het is een verrassing welk boek het wordt.

Voorlezen
Lees tijdens de Kinderboekenweek veel voor. Laat oudere kinderen voorlezen bij de jongere kinderen, lees voor in het verzorgingshuis, vraag de directeur om in de klassen voor te komen lezen of nodig een schrijver uit.

Ideeën voor de sluiting

Boekenfeest
Sluit de Kinderboekenweek af met een boekenfeest. Dit pakket bevat 12 spelletjes met boeken die zorgen voor volop gezelligheid en de interesse in boeken en (voor)lezen bevorderen.
--> Bekijk het Boekenfeest

Kinderboekenweek, kleuters, juf Anke, afsluiting

Projecten over beroepen

Project beroepen & Muziekproject beroepen

Astronaut, bakker, ijscoman, olifantenwasser, politieagent,
piloot, schilder, meester, dokter of clown in een circustent.

In het project 'beroepen' vind je bij verschillende beroepen uit ‘Later word ik… De beroepengids voor kleuters‘ van Marianne Busser en Ron Schröder activiteiten op het gebied van taal, rekenen, spel- en beweging, Engels en natuur en techniek. Ook bevat het project suggesties voor de hoeken én als optie een raadsel van de dag.

Het muziekproject 'beroepen' sluit hier mooi op aan. Dit project is geschreven bij het versjes- en liedjesboek ‘Ik weet wat ik worden wil‘ van Erik van Os en Elle van Lieshout. Bij elk liedje uit het boek vind je een muzikale activiteit in het project, waarbij ook aandacht wordt besteed aan taal, rekenen, executieve functies en sociaal-emotionele vaardigheden. Het project is te gebruiken in de kleutergroep en groep 3. Met dit project krijg je volop muziekinspiratie voor het thema beroepen of gedurende het schooljaar én ... je hoeft er niet muzikaal voor te zijn.

--> Bekijk het project 'beroepen'
--> Bekijk het muziekproject 'beroepen'

project-beroepen, kleuters, kinderboekenweek muziek, kleuters, inspiratie, beroepen, muziekproject, muzieklessen, kleutergroep, juf-Anke

Als ik later groot ben

Op school vraagt de juf wat de kinderen later willen worden. Ze hebben volop ideeën, van politieagent tot postbode. Alleen Juliette heeft nog geen idee.

Maak kennis met verschillende beroepen aan de hand van een dagelijks raadsel. Na het raadsel volgt een taal- of rekenactiviteit of muzikale activiteit waarbij een beroep uit het boek ‘Als ik later groot ben‘ van Quentin Gréban centraal staat. Met dit pakket kun je zo’n 3 weken aan de slag.

--> Bekijk het project 'Als ik later groot ben'

als-ik-later-groot-ben, project, beroepen, kinderboekenweek, kleuters, juf-Anke

De bakker

Het paard van Boer Boris is jarig. Er moet taart komen.
Wie bel je dan? Bakkertje Bas natuurlijk!

Dit project bevat activiteiten voor taal, rekenen en muziek. Daarnaast vind je in het pakket een bakactiviteit, een suggestie voor spel- en beweging, voor buitenspel en de spelhoek bij het boek ‘Boer Boris en Bakkertje Bas‘ van Ted van Lieshout en Philip Hopman. Met dit project kun je drie weken aan de slag.

--> Bekijk het project 'De bakker - Boer Boris en Bakkertje Bas'

bakker, beroepen, kleuters, kindernboekenweek, boer-boris, juf-Anke

De astronaut

Hoe word ik astronaut? Dat is de meest gestelde vraag die André Kuipers van kinderen krijgt. Daarom bedacht hij een kinderboek dat hier een antwoord op geeft. Met dit boek en project van Kleuteruniversiteit word jij een astronaut!

Dit pakket bevat reken- en taalactiviteiten, creatieve opdrachten, een spel- en bewegingsles, een les Engels en spellen bij het boek ‘André het astronautje, hoe word je astronaut’ van André Kuipers en Natascha Stenvert.

--> Bekijk het project 'De astronaut'

de-astronaut, kinderboekenweek, beroepen

De vuilnisman

Elke dag gooi je afval weg. Gelukkig is daar de vuilnisman. Hij haalt het afval bij je op en brengt het naar de juiste plek.

Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, een Engelse les, bewegingsactiviteiten, activiteiten voor natuur en techniek en suggesties voor de hoeken bij het boek ‘De vuilnisman‘ van Liesbet Slegers. Met dit project kun je zeker drie weken aan de slag.

--> Bekijk het project 'Afval'

vuilnisman, beroepen, kinderboekenweek, kleuters

Later word ik brandweerman

Het staat vast: als Oscar groot is, wordt hij brandweerman. Hij moet nog veel leren, maar Oscar is moedig. Ga met Oscar mee op pad en word een echte brandweerman!

In dit project vind je twintig reken- en taalactiviteiten, een creatieve opdracht, een les Engels en een bewegingsles bij het boek ‘Later word ik brandweerman’ van Quentin Gréban.

--> Bekijk het project 'Later word ik brandweerman'

brandweerman, beroepen, kinderboekenweek, kleuters

Jan Politieman

Houd de dief! Achter deze boef aan, snel!

Met de aanwijzingen in dit pakket vind je ‘m wel! Ga met Jan Politieman mee op een spannende speurtocht naar de boef! Dit pakket bevat reken- en taalactiviteiten bij het boek ‘Jan Politieman’ van Ruth Wielockx, met activiteiten voor zeker twee weken rondom het thema ‘politie’.

--> Bekijk het project 'Jan Politieman'

jan-politieman, politie, agent, beroepen, kinderboekenweek, juf-Anke

Aan het werk in het restaurant

De kok maakt het eten klaar. De gasten komen. Smullen maar!

Neem een kijkje in het restaurant. Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, Engelse lessen, een bewegingsactiviteit en suggesties voor de hoeken bij het boek ‘De kok’ van Liesbet Slegers. Met dit project kun je zeker drie tot vier weken aan de slag.

--> Bekijk het project 'Het restaurant'

kok, beroepen, kinderboekenweek, restaurant, juf-Anke, kleuters

Aan het werk in de garage

Vroem! Vroem! Neem een kijkje in de garage en ontdek wat daar allemaal gebeurt!

Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, een muziekles met een uniek lied van Jeroen Schipper, een bewegingsles, activiteiten rondom natuur en techniek en Engels en suggesties voor de hoeken bij het boek ‘Willewete De garage’ van Pierre Winters en Frodo De Decker. Dit project bevat activiteiten voor ongeveer drie weken.

--> Bekijk het project 'De garage'

de-garage, kleuters, kinderboekenweek, beroepen, project

Aan het werk in de haven

In dit project kom je alles te weten over de haven. Over schepen en kapiteins, je leert wie er werken in de haven, telt de containers, leest een plattegrond af, traint het geheugen, maakt golvenmuziek en nog veel meer.

Het project is geschreven bij het informatieve boek ‘Willewete De haven‘ van Sanne Ramakers, Merel de Vink en Hélène Jorna. In het project vind je reken- en taalactiviteiten, een spel- en bewegingsles, Engels, muziek, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken. Een rijk gevuld project met activiteiten voor drie tot vier weken.

--> Bekijk het project 'De haven'

de-haven, kinderboekenweek, beroepen

Kringactiviteiten

Zoeken in boeken
Verzamel een aantal boeken met als thema 'beroepen' die je tijdens deze Kinderboekenweek zeker voor wilt lezen. Kopieer uit elk boek één illustratie. Hang de illustraties bij elkaar op een zichtbare plaats in het lokaal. Vertel de kinderen dat zij de komende tijd naar deze illustraties op zoek gaan. Wanneer jij voorleest, letten de kinderen goed op. Zien ze een illustratie die in het lokaal hangt? Wanneer dit zo is, wordt dit boek 'afgecheckt'. Plak bijvoorbeeld een sticker op de illustratie of draai deze om. Ga door tot alle illustraties gevonden zijn. Dit kun je bijvoorbeeld gedurende twee weken doen.

Mijn tips voor boeken over beroepen:


Woordweb geschiedenis - voorkennis activeren en woordenschat
Maak met de kinderen een woord- of mindmap rondom 'beroepen' of het beroep dat je tijdens de Kinderboekenweek centraal stelt. Haal hun voorkennis op door ze te laten vertellen wat ze er al over weten. Noteer dit op een vel papier. Plak later afbeeldingen of foto's in het woordweb of laat de oudste kleuters tekeningen maken.

Kringactiviteiten beroepen

De activiteiten volgen ...


Mooie boeken over de beroepen

De komende tijd verschijnen er nieuwe titels voor de Kinderboekenweek 2021. Op deze pagina zal ik deze boeken bespreken.

Dat wil ik later ook!
Vivian den Hollander en Dagmar Stam - Van Holkema & Warendorf

dat-wil-ik-later-ook

Ieder jaar schrijft Vivian den Hollander een nieuw avontuur over Lisa en Jimmy rond het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema 'geschiedenis' en dus duiken Lisa en Jimmy bij opa en oma in huis de geschiedenis in. Ze helpen met het opruimen van de rommelkamer, want opa en oma gaan verhuizen. Er komt van alles tevoorschijn: oud speelgoed, foto's van vroeger én de oude politiepet van opa. Jimmy vindt die pet hartstikke leuk en bedenkt dat hij later agent wordt. Lisa wordt liever dierendokter en vindt in de kringloopwinkel een mooie doktersjas.

Dat wil ik later ook! is een fijn voorleesboek over vroeger, nu en de toekomst. In het eerste verhaal ga je terug in de tijd, in het tweede verhaal ga je met Lisa en Jimmy naar de kringloopwinkel en in de verhalen die daarop volgen spelen Lisa en Jimmy een rollenspel: ze spelen wat ze later willen worden.

De verhalen over Lisa en Jimmy passen goed binnen de belevingswereld van kleuters. Ze zijn herkenbaar geschreven, vrolijk en grappig. Het wordt niet spannend of eng, wat de voorleesverhalen juist zo fijn maakt voor jonge kinderen.

De illustraties van Dagmar Stam passen goed bij de vrolijke kleutervriendjes en maken de boeken over Lisa en Jimmy herkenbaar.
Het boek is voor een klein prijsje verkrijgbaar en dus leuk om voor te lezen tijdens de Kinderboekenweek.

Kolletje & Dirk - Het grote ridderfeest
Pieter Feller & Natascha Stenvert - Luitingh-Sijthoff

kolletje-en-dirk-het-grote-ridderfeest

Naar dit boek keek ik uit! De laatste jaren verschijnt er elk jaar een verhaal over Kolletje en Dirk bij het thema van de Kinderboekenweek. Omdat de kleuters Kolletje en Dirk zo leuk vinden, en ik zelf natuurlijk ook, is dit nieuwe verhaal meer dan welkom. Gisteren las ik 'Kolletje gaat naar school' uit. De kleuters hebben ontzettend gelachen om Patrick poeptoeter en meneer De Jong die elke keer zegt: 'dag kleine vriendjes. Ook in dit verhaal komen Patrick en meneer De Jong voorbij.

De stad is jarig en daarom wordt er een groot middeleeuws feest gehouden. Kolletje en Dirk vragen zich af hoe oud de stad is. Opa Snor legt het uit. Hij gaat de geschiedenis in en vertelt over het ontstaan van de stad en de functie van een kasteel. Op school komt meester Lucas als troubadour de klas in en zingt een ridderliedje. De kinderen praten over het feest en denken na hoe ze verkleed willen gaan. Kolletje weet het al, zij gaat als ridderes.
In vier korte verhalen wordt naar het ridderfeest (het vijfde verhaal) toegewerkt en in elk verhaal spreekt Kolletje de bekende spreuk: Katharina, Orselia, Laetitia uit. De verhaaltjes zijn ideaal om voor te lezen tijdens het pauzemoment in de klas of thuis voor het slapen gaan. Ze zijn zo vrolijk, grappig en luchtig, waardoor je na het verhaal weer opgewekt verder gaat of 's avonds lekker in slaap valt. De illustraties van Natascha Stenvert zijn ook altijd erg leuk. Klein, kleurrijk, grappig en met oog voor detail. Met Kolletje en Dirk wordt de Kinderboekenweek zeker een feestje!Liedjes over beroepen

Kinderen voor Kinderen

Als het lied van Kinderen voor Kinderen voor de Kinderboekenweek 2021 bekend is, zal ik het hier plaatsen.


Ideeën voor de hoeken | beroepen

Algemene ideeën

De bibliotheek
Maak een bibliotheek in de klas. Hier kunnen kinderen in werken en kinderen boeken komen lenen. Zorg voor veel boeken, pasjes, een scanapparaatje, een computer of toetsenbord.
Zet een tafeltje met stoelen of zitzak in de bieb, zodat de kinderen er ook lekker kunnen lezen.

De leeshoek
Gezellig, een leeshoekje in de klas waarin je even weg kunt duiken in een boek. Leg een zitzak, kussens of matras in de leeshoek en zet een aantal boeken overzichtelijk neer.

kinderboekenweek, leeshoek, kleuters

Boekenbingo!
Leg in een hoek een stapel boeken neer. Maak een bingokaart met daarop illustraties uit deze boeken. De kinderen bladeren in de boeken en gaan op zoek naar de illustraties. Als ze er één vinden, strepen ze deze door op hun bingokaart. Ze zoeken door tot ze BINGO! mogen roepen.

boekenbingo, kleuters, kinderboekenweek, prentenboeken

Ideeën bij het thema beroepen

De ideeën volgen ...


Beeldende activiteiten | beroepenDownloads voor de Kinderboekenweek

Thema boeken en letters

Boeken lezen - dobbelspel

Speel het spel 'Dubbeldobbel'. De kinderen gooien met de dobbelsteen en kleuren het boek boven het getal gelijk aan het aantal gegooide ogen. Er wordt opnieuw gedobbeld en gekleurd. Uit welke rij worden de meeste boeken gelezen?
De download bevat het spel in verschillende niveaus: met de getalbeelden van de dobbelsteen, met getalsymbolen en met twee dobbelstenen, waarbij de laagste worp van de hoogste afgetrokken wordt.

--> Download dubbeldobbel

Thema beroepen

 

kleuters, juf-Anke

kleuters, lesidee, start-schooljaar, juf-Anke, tien-overheerlijke-juffen-en-meesters

juf-anke, kleuters, gouden-weken, start-schooljaar, lesidee

alfabet, charlotte-dematons, prentenboek, kleuters, juf-Anke

kleuters, lesidee, juf-Anke, prentenboeken

facebook juf Anke