juf-Anke, lesidee, kleuters, kleutergroep, onderwijs, basisschool-Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.

juf-Anke, lesidee, kleuteruniversiteit, projecten, kleuters

  • (Kring)activiteiten
  • Boeken
  • Liedjes & versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads


Kinderboekenweek 2022 - Gi-ga-groen
Natuur

Aan deze pagina wordt gewerkt ...

De Kinderboekenweek 2022 is van 5 t/m 16 oktober. Thema van de Kinderboekenweek is: Gi-ga-groen. Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen. 

Onder de tabbladen (bovenin) vind je suggesties voor de Kinderboekenweek.

Illustrator Marije Tolman maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

Het kinderboekenweekgeschenk komt van Andy Griffiths en Terry Denton, bekend van de populaire De waanzinnige boomhut reeks. Zij maken als eerste buitenlandse auteur en illustrator het Kinderboekenweekgeschenk. Edward van de Vendel vertaalt het boek.


Prentenboeken over de natuur

Thematitels Kinderboekenweek groep 1/2

Onderstaande boeken zijn thematitel tijdens de Kinderboekenweek 2022. Je kunt ze bestellen door erop te klikken.

kinderboekenweek 2022, kerntitels, kleuters, voorlezen, natuur, juf-Anke kinderboekenweek 2022, kerntitels, kleuters, voorlezen, natuur, juf-Anke kinderboekenweek 2022, kerntitels, kleuters, voorlezen, natuur, juf-Anke kinderboekenweek 2022, kerntitels, kleuters, voorlezen, natuur, juf-Anke kinderboekenweek 2022, kerntitels, kleuters, voorlezen, natuur, juf-Anke

Mijn tips voor boeken over de natuur

natuur, kinderboekenweek, voorlezen, kleuters, boekentips natuur, kinderboekenweek, voorlezen, kleuters, boekentips natuur, kinderboekenweek, voorlezen, kleuters, boekentips natuur, kinderboekenweek, voorlezen, kleuters, boekentips
natuur, kinderboekenweek, voorlezen, kleuters, boekentips natuur, kinderboekenweek, voorlezen, kleuters, boekentips natuur, kinderboekenweek, voorlezen, kleuters, boekentips natuur, kinderboekenweek, voorlezen, kleuters, boekentips

Boeken over boeken


Opening en sluiting van de Kinderboekenweek

Ideeën voor de opening

Op avontuur in de natuur
Open de Kinderboekenweek met het team. Ieder teamlid gaat verkleed als iemand die zich verwondert over de natuur: een wandelaar, een vogelspotter, een boswachter, een imker, een natuurgids, een schaapsherder, een bergbeklimmer. Loop met z'n allen over de speelplaats en speel je rol. Als de kinderen op school aankomen, ontmoeten ze de natuurliefhebbers.
Verzamel de kinderen op een centrale plek en laat de kinderen vertellen wat ze bij aankomst op school hebben gezien. Laat ze raden wat het thema van de Kinderboekenweek is.

Toneelstuk n.a.v. een kinderboek
Neem een (prenten)boek dat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek en speel het verhaal uit dit boek voor de kinderen na tijdens de opening.

Gezellig samen dansen
Dans met de hele school op het kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen. Je vindt het lied onder het tabblad 'liedjes en versjes' (zie boven).

Ideeën voor een schoolbrede activiteit tijdens de Kbw

Boekenmarkt
Organiseer een boekenmarkt. Richt een mooie tafel in waarop de boeken uitgestald gaan worden. Kleed deze extra leuk aan met (houten) kistjes. De kinderen mogen een boek meebrengen dat ze gelezen hebben en niet meer nodig hebben. Ze leveren dit in bij de boekenmarkt. In ruil hiervoor krijgen ze een bon om een nieuw boek uit te zoeken. Eventueel kun je de boeken voor schooltijd in laten leveren en mogen de kinderen na schooltijd een boek uit komen zoeken.

Boekenkastje
Ken je de kastjes die je wel eens langs de weg ziet staan? Kastjes (vogelhuisjes, oude telefooncellen) met boeken erin. Maak zo'n mooi boekenkastje en zet het op school of bij je lokaal. Kinderen mogen er een boek in zetten en een boek uit pakken.
Tip! Laat de kinderen de kastjes zelf mooi maken door ze te verven of te versieren.

Boekencadeau's
Voor de hogere groepen: zet een tafel in de gang of op het leerplein. Leg er een mooi kleed overheen. Pak een aantal boeken in aantrekkelijk cadeaupapier in. Schrijf op stroken kort in welk genre het boek valt, wie de auteur is en voor welke leeftijd het boek is. Plak de stroken op het cadeaupapier. Kinderen kijken naar de steekwoorden op het boek en kiezen een boek. Het is een verrassing welk boek het wordt.

Voorlezen
Lees tijdens de Kinderboekenweek veel voor. Laat oudere kinderen voorlezen bij de jongere kinderen, lees voor in het verzorgingshuis, vraag de directeur om in de klassen voor te komen lezen of nodig een schrijver uit.

Ideeën voor de sluiting

Kinderboekenweek, kleuters, juf Anke, afsluiting

Boekenfeest

Sluit de Kinderboekenweek af met een boekenfeest. Dit pakket bevat 12 spelletjes met boeken die zorgen voor volop gezelligheid en de interesse in boeken en (voor)lezen bevorderen.

--> Bekijk het Boekenfeest


Insectenfeest

Sluit de Kinderboekenweek 2022 af met de gezellige spelletjes bij de kriebelbeestjes uit dit pakket van Kleuteruniversiteit.

Dit pakket bevat een uitnodiging, een gezamenlijke start en afsluiting en veertien kriebelbeestjesspellen voor een gezellige dag op school of feestje thuis. De spelletjes zijn zowel met (meerdere) grote als kleine groepen te spelen.

--> Bekijk het insectenfeest


Projecten over de natuur

de-blaadjesdief, natuur, kinderboekenweek, gi-ga-groen, herfst, project, kleuters

Thematitel! Natuur & herfst - De blaadjesdief

Eekhoorn is boos! Er zijn een paar blaadjes van zijn mooie boom verdwenen. Ze zijn vast gestolen! En dat betekent dat er een blaadjesdief rondloopt!

Het prentenboek ‘De Blaadjesdief’ van Alice Hemming en Nicola Slater is een grappig verhaal over een eekhoorn die verbaasd is over de wisseling van de seizoenen. Dit project bij dat prentenboek bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging, Engels, natuur en techniek, mindfulness en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je vier weken aan de slag.

--> Bekijk het project 'De blaadjesdief'


project-natuur-milieu, kleine-schildpad, vervuiling, plastic-soep, kleuters

Nieuw! Natuur en milieu - Kleine Schildpad en de grote zee

Kleine Schildpad houdt van de zee. Ze maakt steeds dezelfde reis naar de prachtige koraalriffen, maar op een dag ziet ze dat de oceaan is veranderd.

In dit project volg je een kleine schildpad die in de problemen komt door plastic en vervuiling. Het project bevat activiteiten voor drie weken op het gebied van natuur, muziek, taal, rekenen, kunstzinnige vorming, spel en filosofie bij het boek ‘Kleine Schildpad en de grote zee‘ van Becky Davies en Jennie Poh.

--> Bekijk het project natuur en milieu


natuur, kinderboekenweek, herfst, project, kleuters

Tip! Project natuur - Kolletje & Dirk

Kolletje en Dirk gaan in het bos op zoek naar de wolf.
Ze zien een staart, poot of oor tussen de struiken of achter een boom. Maar een wolf heeft toch geen pluimstaart? Of een wroetneus? Of stekels? Waar zit de wolf verstopt?

Ga met Kolletje en Dirk mee, op zoek naar de wolf! Dit natuurproject is geschreven bij het prentenboek ‘Kolletje & Dirk, Daar is de wolf’ van Pieter Feller en Natascha Stenvert. Het bevat taal- en rekenactiviteiten, een creatieve activiteit, een spel- en bewegingsles, een muziekles en suggesties voor natuuronderwijs.

--> Bekijk het project 'De bakker - Boer Boris en Bakkertje Bas'


insecten, natuur, kinderboekenweek, project, gi-ga-groen

Project insecten

Er leven onvoorstelbaar veel mini-diertjes op deze wereld.
Wist je dat er meer dan een miljoen soorten insecten zijn?

Leer alles over de kriebelbeestjes in en rondom huis met dit project bij ‘Het dikke kriebelbeestjesboek‘ van Marianne Busser en Ron Schröder met vrolijke illustraties van Ivan en Ilia. Het project bevat taal- en rekenactiviteiten, activiteiten voor natuur en techniek, muzieklessen, een spel en bewegingsles, een les Engels en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je zeker vier weken aan de slag.

--> Bekijk het project 'Insecten'


plusproject, insecten, kleuters, uitdaging, kinderboekenweek, natuur, gi-ga-groen

Plusproject Insecten

Misschien denk je weleens: wat zijn insecten toch vervelend en vies,ik zou willen dat ze er niet waren. Maar wist je dat insecten heel nuttig zijn? We kunnen echt niet zonder ze!

Met dit plusproject voor voor beginnende lezers en rekenaars in de kleutergroep en groep 3 leer je alles over insecten. Het project is geschreven bij het informatieve boek ‘Willewete Insecten'. Je kunt dit plusproject naast het project Insecten van Kleuteruniversiteit gebruiken.

--> Bekijk het plusproject 'Insecten'


Plusproject slimme kleuters olifant, kinderboekenweek, natuur, gi-ga-groen

Plusproject De olifant

De olifant is het grootste landzoogdier van de wereld.
Olifanten zijn erg slim en hebben een buitengewoon geheugen.

Kom alles te weten over de olifant met dit plusproject voor beginnende lezers en rekenaars in de kleutergroep en groep 3. Het project bevat activiteiten bij het informatieve prentenboek De olifant van Jenni Desmond.

--> Bekijk het plusproject 'De olifant'


kinderboekenweek, natuur, gi-ga-groen

Plusproject Bijzondere dieren

Wow, daar komt een tovenaar de klas in. Met dit plusproject voor beginnende lezers en rekenaars in een kleutergroep en groep 3 heeft iedereen het naar zijn zin!

Maak kennis met ongelooflijke dieren: kameleons, zwarte panters, vuurvliegjes, slangen … Ze kunnen stuk voor stuk toveren. Dit plusproject bevat reken- en taalactiviteiten, creatieve opdrachten, een muziekles en een les Engels bij het boek ‘Ik kan toveren‘ van Mack.

--> Bekijk het plusproject 'Bijzondere dieren'


ijsbeer winter slimme kleuters, kinderboekenweek, natuur, gi-ga-groen

Plusproject De ijsbeer

Een ijsbeer wordt ook wel een poolbeer genoemd. Dit enorme zeezoogdier brengt het grootste deel van zijn leven door op het ijs en de sneeuw van de Noordelijke IJszee.

Leer alles over de ijsbeer met dit plusproject voor beginnende lezers en rekenaars in de kleutergroep en groep 3. Het project bevat activiteiten bij het informatieve prentenboek De ijsbeer van Jenni Desmond.

--> Bekijk het plusproject 'De ijsbeer'


plusproject, de-blauwe-vinvis, kleuters, natuur, kinderboekenweek, gi-ga-groen

Plusproject De blauwe vinvis

De blauwe vinvis is het meest bijzondere wezen dat er bestaat. Hij kan wel dertig meter lang worden en zijn bek is zo groot dat er vijftig mensen in kunnen staan.

Leer alles over de blauwe vinvis met dit plusproject voor beginnende lezers en rekenaars in de kleutergroep en groep 3. Het project bevat activiteiten bij het informatieve prentenboek ‘De blauwe vinvis’ van Jenni Desmond.

--> Bekijk het plusproject 'De blauwe vinvis'


Lesmateriaal over de natuur

Uitgeverij Lemniscaat heeft onder de naam Lemniscaat Natuurlijk! een prachtige collectie natuurboeken. Bij enkele van deze boeken schreef ik lessuggesties voor kleuters. Je kunt ze hier gratis downloaden. --> Bekijk de boeken van Lemniscaat Natuurlijk!

Ontdek ... Dierenhuizen

In Ontdek dierenhuizen leren de kinderen alles over de woningen van verschillende dieren.
De kinderen ontdekken een hol in het lokaal. Wie zou er wonen? Elke dag verschijnt er een ander dier in of bij de woning. De kinderen leren meer over dit dier en zijn leefomgeving en lezen erover in het boek Ontdek ... Dierenhuizen. Bij elk dier doen ze vervolgens een (kring)activiteit.

--> Download de gratis lessuggesties

natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke

Ontdek ... Dierenbaby's

In Ontdek dierenbaby’s leren de kinderen hoe dieren geboren worden. De komende weken wordt er op school elke dag een knuffeldier geboren. De kinderen krijgen een raadsel mee naar huis en raden welk dier er de volgende dag geboren is. Bij dit dier wordt een passende activiteit gedaan. Een leuk project om te starten rond dierendag en tijdens de Kinderboekenweek mee verder te gaan.

--> Download de gratis lessuggesties

natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke

Berenkriebel

Als Beer uit zijn winterslaap ontwaakt, ontdekt hij een vreselijke kriebel. Het is niet zomaar een kriebel, het is een BERENkriebel. Maar als hij naar zijn favoriete boom gaat om zich aan te krabben, valt deze plotseling op de grond. Het blijkt dat Bever ook van bomen houdt. Gelukkig weet Bever heel veel andere bomen en hij belooft Beer een nieuwe krabboom voor hem te vinden. De BERENkriebel wordt erger en erger en geen van Bevers bomen is precies goed. Misschien is het wel geen boom, die Beer nodig heeft?

Berenkriebel! is een grappig verhaal over vriendschap, delen en de vreugde die de natuur je brengt.

--> Download de gratis lessuggesties

natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke

Ei moet uit

Een jongen vindt een ei, midden in de sneeuw en het ijs. Dat is natuurlijk veel te koud voor zo’n ei, dat begrijpt iedereen. Dus gaat het kind op zoek naar iemand om het uit te broeden. Het trekt de hele wereld over en bezoekt allerlei dieren. Maar niemand wil of is goed genoeg. En net als het kind het op wil geven..

In ei moet uit komen verschillende dieren die eieren leggen voorbij. Is het ei dat de jongen heeft gevonden misschien van dit dier?

--> Download de gratis lessuggesties

natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke

Ik vlieg!

Heb je wel eens gedroomd dat je kon vliegen? Helemaal los van de grond, vrij in de lucht? Wat een gevoel is dat! Maar hoe vloog je? Vlak boven de grond als een libelle? Flitsend tussen de boomtoppen als een vliegende slang? Of juist heel, héél hoog, als een condor boven de bergen?

In Ik vlieg! geeft Kim Veenman je vleugels. Je vliegt mee met allerlei bijzondere dieren, waarvan je soms niet eens zou verwachten dat ze kunnen vliegen.

--> Download de gratis lessuggesties

natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke

Het briljante bloemenboek

Wat vreet een venusvliegenvanger? Hoe sterk is een reuzenwaterlelie? Kan een cactus bloeien? Lees het allemaal – en nog veel meer – in Het Briljante Bloemen Boek. Ontmoet allerlei kleurige, vreemde, vleesetende en wonderlijke bloeiende planten van over de hele wereld. Ontdek onder andere waar ze groeien, hoe ze overleven en hoe ze de dieren lokken.

De lessuggesties bij Het Briljante Bloemenboek zijn geschreven voor de middenbouw.

--> Download de gratis lessuggesties

natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke

Kringactiviteiten

Zoeken in boeken
Verzamel een aantal boeken met als thema 'beroepen' die je tijdens deze Kinderboekenweek zeker voor wilt lezen. Kopieer uit elk boek één illustratie. Hang de illustraties bij elkaar op een zichtbare plaats in het lokaal. Vertel de kinderen dat zij de komende tijd naar deze illustraties op zoek gaan. Wanneer jij voorleest, letten de kinderen goed op. Zien ze een illustratie die in het lokaal hangt? Wanneer dit zo is, wordt dit boek 'afgecheckt'. Plak bijvoorbeeld een sticker op de illustratie of draai deze om. Ga door tot alle illustraties gevonden zijn. Dit kun je bijvoorbeeld gedurende twee weken doen.

Mijn tips voor boeken over beroepen vind je bovenaan op deze pagina.

Woordweb beroepen - voorkennis activeren en woordenschat
Maak met de kinderen een woord- of mindmap rondom 'beroepen' of het beroep dat je tijdens de Kinderboekenweek centraal stelt. Haal hun voorkennis op door ze te laten vertellen wat ze er al over weten. Noteer dit op een vel papier. Plak later afbeeldingen of foto's in het woordweb of laat de oudste kleuters tekeningen maken.

Kringactiviteiten natuur

Van wie is het? - woordenschat en uitbeelden
Verzamel kleding en attributen die bij verschillende beroepen passen. Doe ze in een leuke kist en zet deze in de kring. Tover de kleding / attributen één voor één tevoorschijn. Vraag de kinderen bij wie dit hoort. Wat weten ze over dit beroep? Doe alsof jullie dit beroepen gaan uitoefenen. Bedenk welke kleding je nodig hebt en kleed je denkbeeldig om. Ga daarna aan de slag (beeld uit).

Beroepenmix - visuele waarneming en woordenschat
Verzamel verkleedkleding en attributen die bij verschillende beroepen passen en maak setjes met dingen die bij elkaar horen, bijvoorbeeld: een schort, koksmuts en deegroller, een politiepet, hesje en handboeien, een brandweerhelm, brandblusser en handschoenen, een kwast, verf en een schildersdoek.
Vraag een kind naar voren te komen. Laat hem drie dingen van drie verschillende sets kiezen en aandoen of in de hand nemen, bijvoorbeeld een verfkwast, koksmuts en handboeien. De groep vertelt welke beroepen zij zien.
Variatie: Vraag drie kinderen naar voren. Ze kiezen drie sets en elk kind doet van elke set iets aan / houdt iets vast. Welke drie beroepen ziet de groep in de mix?

Hints - visuele waarneming en woordenschat
Laat een kind een beroep uitbeelden voor de groep. Kan de groep raden welk beroep het is? Gebruik eventueel woordkaarten van beroepen of wijs een beroep aan in een boek. Dit wordt uitgebeeld.

Beroepenslang - letters en klanken
Bedenk samen bij elke letter van het alfabet een beroep. Hoe ver komen jullie?

Een brief voor mijn lief - rijmen
Verzamel een aantal attributen of kledingstukken die kenmerkend zijn voor een beroep, zoals kwast, meel, brief, bloem, steen, voer, spuit
Neem het eerste attribuut erbij en vraag de kinderen wat het is en van wie het zou zijn. Geef het attribuut de kring rond. Elk kind dat het attribuut krijgt, rijmt erop. Ga door tot de kinderen geen rijmwoorden meer weten. Kies dan het volgende attribuut.

Naar het werk - tellen en getalbeelden op de dobbelsteen
Leg een pad van ongeveer dertig vouwbladen in de kring. Zet enkele (Playmobil)poppetjes of afbeeldingen van mensen die een beroep uitoefenen voor de eerste cirkel. Gooi om de beurt voor elk poppetje met de dobbelsteen en verplaats hem het aantal gegooide ogen over het pad. Wie is het eerst op zijn werk? Laat de kinderen bedenken waar zo iemand werkt. Binnen, buiten? In een kantoorgebouw, in een winkel, in een ziekenhuis?

Meten maar! - meten en seriëren
De timmerman is hard aan het werk. Hij meet verschillende latten op. Zorg voor latten die verschillen in lengte. Vraag de kinderen hoe lang ze zijn. Laat de kinderen bedenken hoe ze de latten op kunnen meten: met een meetinstrument, afpassen met de voet, afpassen met de hand, er kleine voorwerpen langs leggen en deze tellen. Vergelijk de latten met elkaar. Wat is het verschil in lengte? Laat ze op volgorde leggen van kort naar lang.

Schudden met pillenpotjes - muziek
De apotheker maakt de potjes met pillen in orde. Geef elk kind een potje gevuld met enkele teldopjes (pillen). Bedenkt samen drie woorden die passen bij het thema 'ziek zijn': Eén woord dat uit één klankgroep bestaat, een woord dat uit twee klankgroepen bestaat en een woord van drie klankgroepen. Teken de woorden op een vel papier en maak er evenveel stippen als aantal klankgroepen bij. Leg de woorden op een rij en speel ze door met de pillenpotjes te schudden, bijvoorbeeld: drank (één keer schudden), dok-ter (twee keer schudden), zie-ken-huis (drie keer schudden).
Variaties:
- Verander de volgorde.
- Varieer in luid en zacht, snel en langzaam.
- Teken de woorden nog een paar keer, zodat ze kunnen worden herhaald.
- Draai een vel papier om. Dit woord spelen de kinderen in hun hoofd.
- Verdeel de woorden onder de kinderen. Elk kind speelt zijn eigen woord.

Pillenpartituren - muziek
Deze activiteit is een vervolg op de vorige activiteit.

muziek noteren, kleuters, thema ziekenhuis

Geef de kinderen opnieuw ieder een potje met pillen (teldopjes). Herhaal de vorige activiteit kort en maak daarna groepjes. Geef elk groepje tekenmateriaal en papier. De kinderen tekenen stippen op de vellen papier: één, twee of drie. Eventueel bedenken ze hier woorden bij, die ze erboven tekenen. Geef ze een flink aantal vellen papier, zodat ze de stippen kunnen erhalen. De groepjes leggen een partituur en oefenen dit. Ze kunnen varieren in luid en zacht en afspreken hoe ze dit weergeven. Na enige tijd oefenen verzamel je iedereen in de kring. De kinderen laten horen wat ze hebben bedacht.

muziek kleuters, thema ziekenhuis, muziek noteren muziek kleuters, noteren


Nieuw verschenen! Boeken over de natuur

Rond de Kinderboekenweek verschijnen er nieuwe titels met als thema 'natuur'. Op deze pagina bespreek ik een aantal boeken die mijn aandacht trokken. Ook onder het tabblad '(Kring)activiteiten, vind je boeken over natuur.

Zara Zoemmm redt de bijen
Catherine Jacob en Lucy Fleming - Veltman Uitgevers

zara-zoemmm, prentenboek, bijen, insecten, kleuters, voorlezen, recensie

Wat ziet het boek Zara Zoemmm redt de bijen er vrolijk uit! Ik hoop dat de toekomst voor de bijen net zo vrolijk gaat zijn. Omdat dit een actueel onderwerp is en de natuur me aan het hart gaat, ben ik benieuwd naar dit nieuwe prentenboek.

Zara Zoemmm woont in de stad. Elke dag is ze in haar tuin, die vol zit met kriebelbeestjes. Ze zorgt goed voor ze en is er gek op. Van haar oma krijgt ze een magisch vergrootglas. Als ze erdoor kijkt, hoort ze de insecten praten. Zo hoort ze de bijen zeggen dat de tuin van haar buurjongetje betegeld gaat worden. Tijd voor actie!

Zara Zoemmm redt de bijen is een ontzettend lief en aansprekend prentenboek voor jonge kinderen. Het vertelt ze op begrijpelijke wijze in een vrolijk, spannend en fantasievol verhaal waarom insecten zo belangrijk zijn. De illustraties knallen van de pagina en maken dat je smelt voor al die leuke, kriebelende beestjes (zelfs als je ze eigenlijk niet zo leuk vindt). Het verhaal leest lekker voor en is op rijm geschreven. Ik word vrolijk van dit kleurrijke prentenboek en de boodschap die ermee wordt gegeven. Dit verhaal maakt de kinderen duidelijk hoe belangrijk de natuur is. Ik denk dat ze mee willen strijden met Zara Zoemmm! Missie geslaagd.

Een klein avontuur
Michelle Leuveld - Moon

een-klein-avontuur, prentenboek, natuur, kleuters, voorlezen

Suus kijkt het liefst tv, samen met haar luie kater Koos. Zo worden ze niet vies en beleven ze toch spannende avonturen.

Herkenbaar. Helaas. Steeds minder kinderen spelen buiten, op straat, in de tuin, op het schoolplein of in het park. Waar ik als kind na schooltijd elke dag met de straatgenootjes buiten hutten bouwde, verstoppertje speelde en skateboards achter fietsen bond kom ik nu, op weg van school naar huis, nauwelijks kinderen tegen.
Als ik met de kleuters buiten speel vragen ze al snel of we weer naar binnen gaan en als het regent stampvoeten ze boos: 'We willen naar binnen, juf, wat doe je?'

Een klein avontuur speelt hierop in. Sommige kleuters zullen zich in Suus herkennen. Toch komt Suus per ongeluk buiten terecht en daar verwondert ze zich over alles wat ze ziet: de prachtige bloemen, de mooie vlinders en kleine kriebelbeestjes. Ze ruikt de natuur, hoort de geluiden van de struiken, de vogels en ... Ineens is daar een jongetje, een kind dat wél graag buiten speelt. Mijn buurjongetje van vroeger ;). Hij heeft de schoonheid van de natuur allang ontdekt en neemt Suus mee in deze magische wereld. Vanaf dan is ze niet meer te stoppen. Tijd voor een nieuw avontuur!

Wat een mooi verhaal heeft Michelle Leuveld geschreven. Een verhaal dat helemaal past bij deze tijd en kinderen het moois van de natuur laat zien. De illustraties zijn zacht, fris groen en vrolijk. Je waant je even echt in de natuur. Zou het verhaal, net als het jongetje, de kinderen overhalen om naar buiten te gaan, op avontuur? Ik denk het wel!

Ontdek de grote wereld van kleine insecten
Patricia Hegarty en Britta Teckentrup - Veltman Uitgevers

insecten, voorlezen, natuur, prentenboek, juf-Anke, recensie

Kijk eens naar beneden, naar de grond. Daar lopen de mooiste beestjes rond.
Het is lente, de winter is voorbij. Er komt overal nieuw leven bij.

In Ontdek de grote wereld van kleine insecten komen de insecten in verschillende seizoenen tot leven. Op elke pagina wordt in twee zinnen op rijm iets over een insect geschreven. Een leuk weetje, een leerzaam feitje of een grapje. De opengewerkte bladeren van de boom in het boek veranderen met de seizoenen mee. Richting de lente en zomer groeit de boom en worden het er meer en richting de herfst en winter weer minder, tot de boom uiteindelijk kaal is en alles daarna, in de lente, weer opnieuw begint. Een heerlijk, duidelijk boek dat de natuur, met al zijn mooie kleuren en wonderlijke insecten op een voor jonge kinderen begrijpelijke wijze weergeeft.


Liedjes en versjes over de natuur

Kinderen voor Kinderen

 

Liedjes

Ra, ra wie ben ik?
Door: Muzieklessen Toontje Hoger

Ra, ra, wie ben ik
wie ben ik, wie ben ik?
Ra, ra, wie ben ik
wie ben ik?

1. Help, daar is een brand
ga snel aan de kant
met de waterspuit
doof ik alles uit.
Wie ben ik?

2. Ruimtepakken aan
we gaan nu naar de maan
druk maar op de knop
kijk we stijgen op.
Wie ben ik?

3. Zing je met mij mee
één en één is twee
spelen in de hoek
of lezen in een boek
Wie ben ik?

Goed geraden, dat ben ik!

 

Later als ik groot ben
Door: Muzieklessen Toontje Hoger

Een swingend lied over beroepen voor de midden- en bovenbouw.

 

Wat zal ik later worden?
Wat zal ik later worden als ik groot ben
word ik een groenteman of bakker of een held
wat zal ik later worden als ik groot ben
ja hoe verdien ik toch mijn geld?

Word ik een brandweerman die elke brand kan blussen
word ik een dokter die je beter maken kan
zal ik als filmster straks de mooiste meisjes kussen
word ik een kok die staat te roeren in een pan?
Uit: Het Grote Liedjesboek

De bakker
Elke morgen, opgelet
springt de bakker uit zijn bed
hij pakt meel uit grote zakken
hij moet honderd broden bakken
honderd broden, bruin en wit
krentenbrood waar spijs in zit.

Elke morgen, keer op keer
is de bakker in de weer
taarten maken, koekjes bakken
hij verkoopt vaak volle zakken
maar soms eet hij, wat een mop
zelf de meeste dingen op.
Uit: Het grote liedjesboek

Zeg bakkertje
Zeg bakkertje, zeg bakkertje
Wat doe je met dat meel
Ik maak er grote broden van
En koekjes, o, zo veel

Zeg bakkertje, zeg bakkertje
Wat doe je met dat meel
Ik maak er appelflappen van
En spritsen, o, zo veel

Zeg bakkertje, zeg bakkertje
Wat doe je met dat meel
Ik maak er krentenbollen van
En wafels, o, zo veel.

Beste tandarts
Op de wijs van Vader Jacob
Beste tandarts, beste tandarts
kijk eens gauw, kijk eens gauw
een gaatje in mijn tanden, een gaatje in mijn tanden
auw, auw, auw,
auw, auw, auw!

De brandweermannen
Op de wijs van: De wielen van de bus
De brandweersirene doet wiehoewie, wiehoewie, wiehoewie
de brandweersirene doet wiehoewie, als we een brand gaan blussen.
De brandweermannen doen dan snel, doen dan snel, doen dan snel,
de brandweermannen doen dan snel hun brandweerkleren aan.
Ze gaan in de wagen, vlug, vlug, vlug,
vlug, vlug, vlug, vlug, vlug, vlug
ze gaan in de wagen vlug, vlug, vlug
op weg naar het brandje.
De slangen rollen, roetsj, roetsj, roetsj,
roetsj, roetsj, roetsj,
roetsj, roetsj, roetsj
de slangen roetsj, roetsj, roetsj en daar komt dan het water.
De mannen blussen pffff, pfff, pfff
pfff, pfff, pfff, pfff, pfff, pfff
de mannen blussen pfff, pfff, pfff
en weg is het brandje!

1, 2, 3, 4, brandweerman
Op de wijs van hoedje van papier
Eén, twee, drie, vier, brandweerman, brandweerman
één, twee, drie, vier kom de brand is hier
neem nu vlug de waterspuit
spuit het vuur nu maar snel uit
één, twee, drie, vier, kom de brand is hier.

Versjes

Een petje met een klep
Een timmerman heeft een hamer
een schoonmaker een dweil
een slager heeft zijn messen
en een houthakker een bijl
een metselaar een troffel
een tuinman heeft een schep
en een politiemannetje
een petje met een klep.
Uit: Het grote versjesboek

De kapper
Dag meneer de kapper
mijn haren zijn te lang
wilt u ze even knippen
want ik ben echt niet bang
knip, knip knippen maar
beste kapper pak je schaar
knip knip knippen maar
ik ben klaar.
Uit: Het grote versjesboek

De brandweer-olifant
Zeg heb jij het ook gelezen?
Het stond in elke krant.
Er woont hier in de dierentuin
een brandweer-olifant.

En als er ergens brand is
drinkt hij een hele vijver op
dan loopt hij vlug de stad in
met een zwaailicht op zijn kop.

Snel rent hij naar een brandje.
En met zijn lange snuit
spuit hij in een ogenblik
alle vlammen uit.


Ideeën voor de hoeken | beroepen

Algemene ideeën

De bibliotheek
Maak een bibliotheek in de klas. Hier kunnen kinderen in werken en kinderen boeken komen lenen. Zorg voor veel boeken, pasjes, een scanapparaatje, een computer of toetsenbord.
Zet een tafeltje met stoelen of zitzak in de bieb, zodat de kinderen er ook lekker kunnen lezen.

De leeshoek
Gezellig, een leeshoekje in de klas waarin je even weg kunt duiken in een boek. Leg een zitzak, kussens of matras in de leeshoek en zet een aantal boeken overzichtelijk neer.

kinderboekenweek, leeshoek, kleuters

Boekenbingo!
Leg in een hoek een stapel boeken neer. Maak een bingokaart met daarop illustraties uit deze boeken. De kinderen bladeren in de boeken en gaan op zoek naar de illustraties. Als ze er één vinden, strepen ze deze door op hun bingokaart. Ze zoeken door tot ze BINGO! mogen roepen.

boekenbingo, kleuters, kinderboekenweek, prentenboeken

Ideeën bij het thema beroepen

Onderstaande ideeën zijn afkomstig van andere pagina's op mijn site. Op zoek naar meer ideeën en gratis downloads bij dit beroep? Kijk dan op de desbetreffende pagina. Tip! Kun je deze niet vinden, even Googlen.

Bij de fietsenmaker

De kinderen gaan aan het werk in een fietsenwinkel. Zet een tafel neer die als balie dient. Zet hier een computer met toetsenbord of laptop op en zet een telefoon en kassa met pinapparaat klaar. Hier kan de winkelmedewerker de telefoontjes aannemen, betalingen doen en bestelling intypen. Richt een winkel in met enkele kinderfietsen, fietshelmen, fietstassen, fietsmanden, bagagebinders, verlichting voor de fiets, fietsbellen enzovoorts.
In de winkel helpt een winkelmedewerker de klanten die op zoek zijn naar een nieuwe fiets.
Maak een werkplaats en leg hier gereedschap en werkkleding klaar. Zorg voor een kinderfiets waaraan (zogenaamd) gesleuteld kan worden.
De kinderen doen de werkkleding aan en gaan aan het werk in de werkplaats. Ze horen van de klant wat er aan de fiets gedaan moet worden en gaan aan de slag.

fietsenwinkel, kleuters fietsenwinkel, kleuters
fietenwinkel, kleuters fietsenwinkel, kleuters

In de trein

Tover de huishoek om tot een treinstation mét trein. Zo kunnen de kinderen spelen alsof ze op reis gaan. Denk bij de aankleding van deze hoek aan:
- een loket, bijv. een poppenkast die als loket dient
- kaartjes (gebruikte treinkaartjes die je hebt verzameld)
- iets om de kaartjes te knippen, bijv lege niettang
- conducteurskleding of pet
- koffer (om mee op reis te gaan)
- grote klok
- trein (enkele stoelen achter elkaar is al voldoende)

vervoer, kleuters, trein, spel, hoeken vervoer, kleuters, trein, spel, hoeken vervoer, kleuters, trein, spel, hoeken
1. Een treinrails door het lokaal. 2. De trein van mijn collega's: juf Annemieke en juf Marjolein.

vervoer, kleuters, trein, spel, hoeken vervoer, kleuters, trein, spel, hoeken
1. De kinderen hebben op de ramen getekend.
2. Ook aan de binnenkant zijn ramen geschilderd. Buiten zie je gebouwen en een molen.

In de bloemenwinkel

Richt een bloemenwinkel in. Zorg voor allerlei soorten kunststof bloemen. Zet deze bij elkaar in bijvoorbeeld Pringles bussen. Bekleed deze met een vel A4 papier en schrijf er de prijs van de bloemen op. Zet een kassa met speelgeld klaar en leg portemonnees neer. Zorg voor telefoons waarmee de klanten naar de winkel kunnen bellen.
Laat de kinderen een prijslijst maken, naamkaartjes om bij de bloemen te zetten en een bordje waarop staat of de winkel geopend of gesloten is.

bloemenwinkel, lente, themahoek, kleuters themahoek, kleuters, lente, juf-Anke lente, kleuters, juf-Anke

In het restaurant

Richt een restaurant in. Enkele tafeltjes met leuke kleedjes erop kunnen al genoeg zijn. Zorg voor een plekje waar de kok het eten klaar kan maken. Maak samen met de kinderen menukaarten waarop ze aangeven wat ze willen eten. Zorg voor een dienblad voor de serveersters, een pinapparaat, een kassa en kassabonnen.

Tip! Knip frietjes van schuuursponzen.

Bij de dokter

Richt een wachtkamer en spreekkamer van de dokter in. Heb je weinig ruimte, houd het dan klein. Een wachtkamer kan ook alleen maar bestaan uit één of twee stoelen. Denk bij de inrichting van de hoek aan: stoelen of een bankje in de wachtkamer, een tijdschrift voor de wachtende mensen, iets waar de wachtende kinderen mee kunnen spelen, doktersjas, doktersspullen in een koffertje, verband, pleisters: spreek af dat elk kind per keer één pleister mag plakken, een behandeltafel: een groepstafel of de bovenkast van de kast (gym) met daarop een laken en kussen waar de patiënt op kan gaan liggen, een tafel met stoel waaraan de patiënt vertelt wat er aan de hand is, computer of laptop, telefoon, materiaal voor een ogentest, materiaal voor een gehoortest, weegschaal, meetlat, handschoenen

dokter kleuters thema ziek zijn kleuters hoek
thema ziek zijn kleuters dokter kleuters hoek

In het ziekenhuis

Als de patiënt bij de dokter is geweest, kan hij/zij doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Wanneer er geen doktershoek is, staat de ziekenhuishoek op zichzelf. Denk bij de inrichting van de ziekenhuishoek aan: twee tafels met laken en kussen als bedden of kindermatrassen op een tafel, poppenbed voor de baby's in het ziekenhuis, nachtkastjes (stoelen uit de huishoek), fruit en een fruitschaal, wat speelgoed, tijdschrift, een dienblad met kopjes en borden, zodat de patiënt wat te eten en drinken kan krijgen, bloemen, pyjama's en sloffen, doktersjas, doktersspullen, verband, pleisters, keelstokje, mitella, pillenpotjes en pillenstrips, beterschapskaarten en tekeningen die boven het bed hangen, televisie

Tip! Verf houten fruitkisten wit en gebruik ze als ziekenhuisbedden voor de poppen en beren.

ziekenhuis hoek kleuters ziek zijn ziekenhuishoek kleuters
1. De operatietafel met daarachter een röntgenfoto. De kleding voor de chirugen ligt klaar.
2.
Overzicht van het hele ziekenhuis met vooraan de recenptie (met de computer), daarachter het bed waar de patiënt in ligt en links de operatietafel.

In de dierentuin

Laat de kinderen een knuffel van een dier meebrengen dat in de dierentuin woont. Zet de dieren in een lege hoek en laat enkele kinderen hier een fijne leefomgeving voor de dieren creëren. Er kunnen hokken worden gebouwd met blokken, Kapla of clics. Er kunnen hokken worden gemaakt van kartonnen dozen of met papiertape op de vloer. Zorg voor eten voor de dieren, een bezem, hark en kruiwagen voor de verzorgers. Leg overalls klaar. Laat enkele kinderen een plattegrond van de dierentuin tekenen en maak richtingaanwijzers.

dierentuin, spelhoek, kleutes, ecoloog, bioloog dierentuin, spelhoek, kleutes, ecoloog, bioloog

Onderzoeksblad voor de bioloog in de dierentuin / jungle spelhoek

In de dierenhoek gaat de onderzoeker (de bioloog of Freek Vonk) aan het werk. Met een verrekijker, vergrootglas en notitieboekje bestudeert hij de dieren. Deze download kan hij vast goed gebruikt!

--> Download het onderzoeksblad

bioloog, kleuters, spelhoek, dieren, dierentuin

Bij de dierendokter

Richt een hoek in met enkele stoelen die als wachtkamer dienen, een tafel met computer en telefoon als balie, en een tafel of bovenkant van de gymkast als behandeltafel. Leg instrumenten klaar waar de dierenarts mee kan werken, zoals een stethoscoop, mondkapje, handschoenen en spuitjes. Zorg voor een bench en knuffeldieren.

Het baasje komt met de patiënt, een knuffeldier (in een bench), bij de dierenarts. Bij de balie vertelt hij hoe het dier heet en wat er aan de hand is, daarna neemt hij plaats in de wachtkamer. De dierenarts roept hem binnen als hij aan de beurt is en behandelt het dier.

Download voor de dierendokter spelhoek

Deze download bevat materiaal voor de spelhoek 'dierendokter':
* Behandelkaarten waarop de dierendokter aan kan geven wat hij heeft gedaan. Hij omcirkelt het dier of tekent dit, schrijft zijn naam op de kaart en zet een kruisje bij wat hij heeft gedaan.
* Receptenkaarten waarop de dierenarts aan kan geven wat het dier nodig heeft. Hij zet een streep op het spuitje om aan te geven hoeveel millimeter van een medicijn het dier krijgt, hij kleurt een aantal pillen of zet een kruisje bij de zalf.
* Rollenkaarten. Print de rollenkaarten en lamineer ze. Bevestig ze aan een keykoord of maak er met een perforator gaatjes in en doe er een draad door zodat de kinderen de kaart als een ketting om de nek kunnen hangen.

--> Download het pakket

dierenarts, spelhoek, rollenspel, kleuters, rollenkaarten dierenarts, spelhoek, rollenspel, kleuters, rollenkaarten dierenarts, spelhoek, rollenspel, kleuters, rollenkaarten

In de bakkerij

Richt een hoek in als bakkerij. Zet een tafel neer waaraan de kinderen kunnen werken. Hier worden de taarten 'gebakken'. Ze kunnen taarten van klei of papier maken. Zorg voor een doos die door de kinderen wordt omgetoverd tot oven. Leg ovenwanten, een schort en bakkersmuts klaar en zorg voor taart- en cakevormen.
Taarten die klaar zijn, worden in de vitrine gezet. Zet een kleutertafel op z'n kop en wikkel doorzichtig folie om de tafel, van poot naar poot. Omwikkel drie kanten en laat één kant vrij. Aan deze kant kan de medewerker de taarten in en uit de vitrine halen.
Maak een bestellijst waarop de medewerker aan kan vinken welke taarten de klant wil bestellen.
Zet een kassa met speelgeld klaar en een pinapparaat.
Tip! Leg een tablet neer met daarop de app 'Little Zebra Shopper', dit is een digitale kassa.
Laat de winkelmedewerker de prijzen van de taarten bedenken, op post-its schrijven en bij de taarten plakken.
De kinderen uit de huishoek komen in de bakkerij verjaardagstaarten kopen.

feest, kleuters, klei, taart, donut, knutselen, bakkerij, verjaardag feest, kleuters, klei, taart, cupcake, knutselen, bakkerij, verjaardag
De kinderen hebben donuts en cupcakes gekleid voor in de bakkerij.

feest, kleuters, bakkerij, spel, spelen, gebak feest, kleuters, verjaardag, bakkerij, thema, knutselen, taart, spel, spelen
Ze hebben gebakjes en taarten geknutseld en versierd.

Op het politiebureau

Tover de huishoek om tot politiebureau. Denk bij de inrichting aan: een tafel, computer of toetsenbord, telefoon, politiespullen zoals een pet, jasje, handboeien, blocnote met pen, stoelen, hoekje als gevangenis, gevonden voorwerpen waaronder kostbare spullen, voetafdrukken (verf), knuffel van een hond, eten voor de boef, zoals speelfruit en -brood, een bord, beker en bestek

Richt het politiebureau in. Zet een tafel neer voor de agent. Op de tafel staan zijn telefoon, computer en ligt zijn blocnote. In een hoek is de gevangenis voor de boef.
Print voetafdrukken en knip ze uit. Leg kostbare spullen in de hoek. Maak een plattegrond van het lokaal en doe deze in een plastic hoesje. Leg de plattegrond samen met een whiteboardmarker in de hoek.
De kinderen verdelen de rollen. Eén van de kinderen is de boef, de andere kinderen zijn agenten. De boef pakt de voetstappen en legt een spoor door het lokaal. Aan het eind legt hij iets kostbaars wat hij gestolen heeft, zoals een ketting, een diamant, een sleutel. Hierna verstopt de boef zich. De agenten komen. Ze volgen het spoor met hun speurhond en vinden het gestolen voorwerp. Ze zoeken de boef en slaan hem in de boeien. De boef wordt in de cel gezet.
De boef kan ook op de plattegrond aangeven waar hij zit door er een kruisje op te zetten. De agenten kijken op de plattegrond en zoeken de boef. De boef kan ook een knuffel zijn die in het lokaal verstopt wordt.

politie huishoek politie huishoek
politie huishoek kaart van het lokaal politie huishoek
1. Een plattegrond. Waar zit de boef? 2. Voetstappen die leiden naar de verstopplek van de boef.

Op het circuit

Onze huishoek heeft een deur naar buiten. Toen we met dit thema startten, was het net lente en werd het wat warmer. De deur kon open! Buiten maakten de kinderen met stoepkrijt, pionnen en autobanden een circuit. Met twee kleuterfietsen werd er over dit circuit geracet. De coureurs droegen een helm, een pak en handschoenen. Er stonden kinderen langs het circuit met de vlaggen: een blauwe, groene, rode, gele en zwart-witte vlag. Elke dag werd de pitstop gemaakt, ook met pionnen of stoepkrijt. In de pitstop stonden de monteurs klaar met een hesje aan, de reservebanden en een gereedschapskist.
Naast het circuit was het podium met drie stoelen, verschillend in hoogte, medailles, bekers en een fles champagne.

Leuke toevoeginen zijn: een tribune voor het publiek, een camera voor de fotograaf van de krant of cameraman van de tv, een microfoon voor de verslaggever.

huishoek kleuters autocoureur themahoek

Op de boerderij

Richt een boerderijhoek in. Denk bij de aankleding van deze hoek aan: knuffeldieren: schaap, lam, hond, kat, koe, kalf, varken, big, kip, kuiken, eend e.d. Laat alle kinderen één boerderijdier meebrengen. Een speelgoed tractor, plastic kruiwagen, eieren, wat hooi of stro, een plastic schep, hark of riek, een mand voor de kat, rubber laarsjes / klompen, een overal, boerenkiel, pet of rode zakdoek, geruite tafelkleden, een grote emmer, brokjes / voer voor de dieren, AH mini's, wortels, pepers etc., een gietertje, bananendozen of schoendozen

boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek
De kinderen hebben een schoenendoos meegebracht en deze zelf omgetoverd tot hok of weiland voor een dier. Dit dier hebben ze vervolgens geknutseld.

Verzamel bananendozen of kratjes. Maak hier hokken voor de dieren van. Leg er wat stro in en zet in elk hok een knuffeldier.
Span bruine vlechtstroken voor een banendoos dat het kippenhok met spijlen wordt. Leg plastic eieren in het kippenhok.
Stapel kratjes op, met de open kant naar je toe en zet in elke krat een konijnenknuffel.
Zet verschillende bakjes met brokken neer en zet voederbakjes in alle hokken (bijv. frietbakjes).
Maak een vijver voor de eenden met een blauw kleed, plastic of een groot stuk karton.
Maak een wei van een groen kleed, grasmatjes of groen karton. Zet knuffeldieren in de wei. Maak er met blokken een hek omheen.
Steek de AH-mini's in een oase. Zo worden de gewassen geteeld. Zet er een gietertje bij.
Vul de hoek aan met een overall, kruiwagen, schep en laarsjes en de kinderen kunnen aan het werk!

boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek
boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek


Beeldende activiteiten | beroepen

Later word ik ...
Laat de kinderen zichzelf tekenen in het beroep dat ze later willen worden.

--> Download een tekenformat

Politieagent
De kinderen vouwen een politieauto van 16 vierkantjes. Ze vouwen het vouwblaadje hierna dubbel en plakken het dicht. Eén hoekje wordt omgevouwd. De auto krijgt een raam, wielen en een zwaailicht. De kinderen plakken de auto op een vel papier en tekenen er een agent bij (in dit voorbeeld is de boef erbij getekend).

politie

Autocoureur
Laat de kinderen een doosje beplakken. Tover het doosje om tot racewagen door er wielen aan te maken (kurken, doppen, plakcirkels, vouwcirkels, wc-rollen). De kinderen tekenen een autocoureur die in de auto kan zitten en maken een stuur.

knutselen kleuters autocoureur racen

knutselen kleuters autocoureur racen

Astronaut
De kinderen vouwen 16 vierkantjes en knippen deze los. Dit doen ze twee keer met twee verschillende kleuren of ze wisselen kleuren met elkaar uit. Met de vierkantjes leggen ze een raket. Ze maken hierbij een patroon. Voor de punt van de raket vouwen ze één blaadje twee keer in de schuine vouw en knippen één van de vier driehoeken uit. De raket wordt aangekleed met een astronaut, sterren, de maan enzovoorts.

astronaut, ruimte, beroepen, kinderboekenweek astronaut, ruimte, beroepen, kinderboekenweek


Downloads voor de Kinderboekenweek

Thema boeken en letters

Boeken lezen - dobbelspel

Speel het spel 'Dubbeldobbel'. De kinderen gooien met de dobbelsteen en kleuren het boek boven het getal gelijk aan het aantal gegooide ogen. Er wordt opnieuw gedobbeld en gekleurd. Uit welke rij worden de meeste boeken gelezen?
De download bevat het spel in verschillende niveaus: met de getalbeelden van de dobbelsteen, met getalsymbolen en met twee dobbelstenen, waarbij de laagste worp van de hoogste afgetrokken wordt.

--> Download dubbeldobbel


Thema beroepen

Eén beroep gekozen dat tijdens de Kinderboekenweek centraal staat? Kijk bij de themapagina's of het thema dat je voor deze Kinderboekenweek hebt gekozen erbij staat. Op de themapagina's vind je gratis downloads. Hier vind je downloads over 'beroepen' in het algemeen.

Dobbelbladen beroepen

Dobbel de dokter, violist, bakker, politieagent, brandweerman en meer mensen naar hun werk.
Dit pakket bevat 6 verschillende dobbelbladen, verschillend in niveau.

--> Download de dobbelbladen

beroepen, kinderboekenweek, werkblad, dobbelblad, spel, kleuters beroepen, kinderboekenweek, werkblad, dobbelblad, spel, kleuters

Cijferdoolhoven beroepen

Met de cijferdoolhoven oefenen de kinderen het herkennen van de cijfers, de visuele waarneming, visuele discriminatie en het onthouden en herhalen van een reeks cijfers. De download bevat 15 pagina's met cijferdoolhoven, oplopend in moeilijkheid. De antwoordbladen kun je op de achterkant van de doolhoven printen of achter de hand houden voor eigen gebruik.

--> Download de cijferdoolhoven

beroepen, Kinderboekenweek, cijferdoolhof, kleuters, rekenen, tellen, getallen, werkblad, spelblad beroepen, Kinderboekenweek, cijferdoolhof, kleuters, rekenen, tellen, getallen, werkblad, spelblad beroepen, Kinderboekenweek, cijferdoolhof, kleuters, rekenen, tellen, getallen, werkblad, spelblad

Kralenplankenpakket beroepen

Dit pakket bevat kralenplankvoorbeelden van verschillende beroepen, onderverdeeld in drie opdrachten: klassieke kralenplankvoorbeelden om na te leggen, voorbeelden om het spiegelen te oefenen en een 'kraak de code' opdracht. De voorbeelden zijn geïnspireerd op beroepen uit de beroepenreeks van Liesbet Slegers.

Tip! Kies bij het afdrukken voor 'ware grootte', zodat de kralenplankvoorbeelden precies onder een doorzichtige kralenplank passen.

--> Download het kralenplankenpakket

beroepen, kralenplank, kralenplankvoorbeeld, kinderboekenweek, kleuters, coderen, spiegelen beroepen, kralenplank, kralenplankvoorbeeld, kinderboekenweek, kleuters, coderen, spiegelen beroepen, kralenplank, kralenplankvoorbeeld, kinderboekenweek, kleuters, coderen, spiegelen

Tekenopdracht beroepen

De kinderen tekenen zichzelf als wat ze later willen worden. De download bevat verschillende formats om uit te kiezen voor de Kinderboekenweek 2021.

--> Download een tekenformat

tekenen, kinderboekenweek, beroepen tekenen, kinderboekenweek, beroepen

Download voor de dierenarts in de spelhoek

Deze download bevat materiaal voor de spelhoek 'dierenarts':
* Behandelkaarten waarop de dierenarts aan kan geven wat hij heeft gedaan. Hij omcirkelt het dier of tekent dit, schrijft zijn naam op de kaart en zet een kruisje bij wat hij heeft gedaan.
* Receptenkaarten waarop de dierenarts aan kan geven wat het dier nodig heeft. Hij zet een streep op het spuitje om aan te geven hoeveel millimeter van een medicijn het dier krijgt, hij kleurt een aantal pillen of zet een kruisje bij de zalf.
* Rollenkaarten. Print de rollenkaarten en lamineer ze. Bevestig ze aan een keykoord of maak er met een perforator gaatjes in en doe er een draad door zodat de kinderen de kaart als een ketting om de nek kunnen hangen.

--> Download het pakket

dierenarts, spelhoek, rollenspel, kleuters, rollenkaarten dierenarts, spelhoek, rollenspel, kleuters, rollenkaarten dierenarts, spelhoek, rollenspel, kleuters, rollenkaarten

Onderzoeksblad voor de bioloog in de dierentuin / jungle spelhoek

Mijn groep wil tijdens de Kinderboekenweek graag 'Freek Vonk' spelen, bioloog dus. Daarom hebben we een dierenhoek ingericht. Alle kinderen hebben van thuis een knuffel meegebracht en de hoek wordt aangekleed, zodat de dieren een fijne leefomgeving hebben. In de hoek gaat Freek Vonk aan het werk. Met een verrekijker, vergrootglas en notitieboekje bestudeert hij de dieren. Deze download kan hij vast goed gebruikt!

--> Download het onderzoeksblad

bioloog, kleuters, spelhoek, dieren, dierentuin

 

prentenboek, kleuters, voorlezen, juf-Anke, lesidee, help-een-verrassing

zomer, kleuters, voorlezen

mentale-klachten, werkboek, autisme, onderwijs, jongeren, jeugd

dit-is-natuur, prentenboek, kleuters, lesidee

spelen-met-prentenboeken, juf-Anke, kleuters, voorlezen