lesidee kleuters juf Anke


Over Juf Anke

Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op mijn site jufanke.nl. Ik wil anderen hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast schrijf ik, samen met Els, voor Kleuteruniversiteit, Praxisbulletin, De Vier Windstreken en Lemniscaat. In 2017 is ons eerste eigen boek verschenen: Spelen met prentenboeken!


  • (Kring)activiteiten
  • Boeken
  • Liedjes & versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads

Kinderboekenweek 2018
Vriendschap

De Kinderboekenweek 2018 vindt plaats van 3 tot en met 14 oktober. Thema van de Kinderboekenweek is: Vriendschap

* Aan deze pagina wordt nog gewerkt ... *

Prentenboeken over vriendschap

Kerntitels Kinderboekenweek groep 1 t/m 4


Boeken over boeken


Opening en sluiting van de Kinderboekenweek

Ideeën voor de opening

Vriendjes
De leekrachten maken tweetallen en verkleden zich als bekende vriendjes zoals Bert en Ernie, Dora en Diego, Mini en Mickey Mouse, Winnie the Pooh en Tijgetje, Kikker en Eend, Jip en Janneke, Bassie en Adriaan. Zo lopen ze voor schooltijd over de speelplaats of vangen de kinderen op in een centrale ruimte. De kinderen vertellen welke duo's ze zien. Hierna krijgt elke groep een boek over vriendschap. Dit boek kan tijdens de Kinderboekenweek (voor)gelezen worden.

Vriendjeszoekspel
Ga op zoek naar afbeeldingen van bekende duo's uit boeken zoals Kikker en Eend, Jip en Janneke, Rikki en Anni, Elmer en Roosje, Flop en Fladdertje (De ettertjes), Boer Boris en Sam, Hennie de heks en Helmer (haar kat). Print van elk duo één afbeelding op groot formaat en zet de ander op een zoekkaart. Schrijf een nummer op elke grote afbeelding en verspreid ze door de school. Geef elk kind een zoekkaart. De kinderen gaan hiermee op zoek naar de wederhelften van alle duo's. Als ze een wederhelft gevonden hebben, schrijven ze het nummer dat erbij staat op hun zoekkaart.

Toneelstuk n.a.v. een kinderboek
Neem een (prenten)boek dat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek en speel het verhaal uit dit boek voor de kinderen na tijdens de opening.

Gezellig samen dansen
Dans met de hele school op het kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen. Je vindt het lied onder het tabblad 'liedjes en versjes' (zie boven).

Ideeën voor de sluiting

Spellencircuit vriendschap
Elke avond gaat Rikki naar de open plek in het bos. Hij speelt er met al zijn vriendjes: witte, maar ook grijze, bruine en zwarte konijntjes.

Sluit de Kinderboekenweek af met een super gezellige spelletjes!
Dit spellencircuit bij het boek ‘Rikki en zijn vriendjes’ van Guido van Genechten, bevat gezellige spelletjes om samen met klasgenootjes te spelen. De spellen worden in kleine groepen gespeeld, in en rondom school.

--> Bekijk het spellencircuit 'Vriendschap'

Kinderboekenweek 2018 vriendschap kleuters juf Anke

Boekenfeest
Sluit de Kinderboekenweek 2017 af met een boekenfeest. Dit pakket bevat 12 spelletjes met boeken die zorgen voor volop gezelligheid en de interesse in boeken en (voor)lezen bevorderen.

--> Bekijk het Boekenfeest

Kinderboekenweek kleuters juf Anke

Projecten over vriendschap

Twee vechtende eekhoorntjes

Twee eekhoorntjes willen allebei dezelfde dennenappel hebben voor hun wintervoorraad. Het is de laatste die er in het woud te vinden is. Uh-oh, dat wordt ruzie!

Vier de Kinderboekenweek met de twee eekhoorntjes. Dit project over vriendschap en de herfst is ideaal voor deze periode. Het bevat taal- en rekenactiviteiten, sociaal-emotionele activiteiten, een les spel en beweging, Engels, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken bij het boek Twee vechtende eekhoorntjes van Rachel Bright en Jim Field.

--> Bekijk het project Twee vechtende eekhoorntjes

Kinderboekenweek 2018 kleuters vriendschap herfst juf Anke project

Rikki en zijn vriendjes

Elke avond gaat Rikki naar de open plek in het bos. Hij speelt er met al zijn vriendjes: witte, maar ook grijze, bruine en zwarte konijntjes.

Word ook een vriendje van Rikki en schrijf in zijn vriendenboek!
Dit project over vriendschap is geschreven bij het boek Rikki en zijn vriendjes van Guido van Genechten. Het bevat reken- en taalactiviteiten, activiteiten voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, een creatieve opdracht en enkele spellen.

--> Bekijk het project 'Rikki en zijn vriendjes'

Peuterproject Gonnie & vriendjes in ganzenpas

Gonnie is een gansje. Een klein, geel gansje met rode lievelingslaarsjes en héél veel vriendjes.

Maak kennis met Gonnie en haar vriendjes. De activiteiten in dit pakket zijn geschreven bij het boek ‘Gonnie & vriendjes in ganzenpas’ van Olivier Dunrea. Het pakket is geschikt voor de Kinderboekenweek 2018 en voor dierendag. Te gebruiken op de peuterspeelzaal, in de eerste kleuterklas, het asielzoekerscentrum of op het kinderdagverblijf.

--> Bekijk het peuterproject 'vriendschap'

Wat een geluk dat ik jou gevonden heb!

Herman de haas springt altijd zijn neus achterna,
zijn neus leidt hem deze keer naar iets heel bijzonders!

In het project 'Vriendschap' gaat Herman op zoek naar het allerliefste hazenmeisje. Tijdens reken- en taalactiviteiten, creatieve opdrachten en een spelles volg je zijn neus. Vindt Herman zijn liefde? De activiteiten zijn geschreven bij het vertederende boek Wat een geluk dat ik jou gevonden heb van Guido van Genechten.

--> Bekijk het project Vriendschap

Kinderboekenweek 2018 vriendschap kleuters project juf Anke

Zoevende Zebra

Versterk het groepsgevoel door met de kleuters te praten over vrienden maken en ruzies oplossen, door het maken van een vriendschapsslinger, met Zebra te zoeven in de speelzaal en andere gezellige activiteiten uit het vriendschapsproject 'Zoevende Zebra'.
Dit project is voor Kleuteruniversiteit en uitgeverij Lemniscaat geschreven aan de hand van het mooie, gelijknamige prentenboek van Jenni Desmond.

--> Bekijk het project Zoevende Zebra

Zoevende Zebra

Omgaan met elkaar

Het project 'Omgaan met elkaar' bevat activiteiten om met kleuters in te gaan op dit thema. Het project richt zich vooral op het creëren van een positief groepsklimaat door middel van gesprekken, spellen en creatieve opdrachten. Een fijn project om te gebruiken tijdens de Week tegen Pesten.

--> Bekijk het project Omgaan met elkaar

Omgaan met elkaar pesten kleuters lesidee

 

 

Kringactiviteiten

 

Webtips 'vriendschap'

Hier vind je links naar allerlei leuke websites en lespakketen over de Kinderboekenweek 2018.

Digibordlessen - Rian Visser

Op de site van Rian Visser vind je materiaal bij het thema van de Kinderboekenweek'. Kijk hier voor meer informatie.

Links naar allerlei websites

* Officiële website: www.kinderboekenweek.nl
* Yurls pagina over de Kinderboekenweek: kinderboekenweek.yurls.net
* Kbw op Kinderpleinen: www.kinderpleinen.nl
* Luisterprentenboeken, ook verschillende prentenboeken voor de Kinderboekenweek: luisterprentenboeken.nl


Mooie boeken over vriendschap

Er zijn volop boeken over vriendschap te vinden en ook de komende tijd verschijnen er nieuwe titels voor de Kinderboekenweek 2018. Hier tip ik enkele van deze boeken en ik geef er wat ideeën bij voor op school of thuis.

Panda wil een vriendje
Jonny Lambert – Veltman Uitgevers

In Panda wil een vriendje van Jonny Lambert ontmoet je Panda, helemaal alleen in het bos. Hij wil graag een vriendje. Wanneer hij een andere panda ziet, vraagt hij zich af hoe hij vriendjes moet maken. Kunnen andere dieren dat hem leren? Op zijn pad ziet hij flamingo’s, maki’s, blauwvoetgenten en een pauw. Maar deze dieren kunnen hem niet echt helpen. Uiteindelijk hoeft hij zelf niks te doen. Terwijl hij zit te eten komt een andere Panda naar hem toe en is een vriendschap snel gemaakt!

Een prachtig vormgegeven boek met zilverkleurige pagina's met een warm verhaal over vriendschap, waarin je ontdekt dat het belangrijk is om bij jezelf te blijven.

Activiteiten bij het boek

* Houd een gesprekje over vriendschap. Hebben de kinderen vrienden en wat doen ze met hun vrienden?
* Kies een klasgenootje uit en doe samen de bewegingen die in het verhaal voorkomen: dans als de flamingo's, spring op en neer als de maki’s of marcheer als de blauwvoetgenten. Bedenk daarna een beweging die je samen doet.
* Knutsel een cadeautje voor je vriendje.
* Panda gaat op pad. Welke dieren komt hij tegen? Bedenk allemaal dieren.
* Op het eind van het verhaal eet Panda met een andere Panda samen. Kies een vriendje uit en speel samen een spelletje, bouw samen in de bouwhoek of maak samen een knutselwerkje.

Iedereen is welkom, wie je ook bent ...
Patricia Hegarty/Greg Abbott – Veltman Uitgevers

Wat een prachtige titel voor een prentenboek Iedereen is welkom, wie je ook bent ... Het verhaal begint met een muis, die midden in het bos staat te dromen over een groot huis. Hij ontmoet een kikker, die zijn vijver kwijt is. Muis ontvangt hem met open armen en samen bouwen ze een huis. Terwijl ze aan het werk zijn, komen er steeds meer dieren bij. Iedereen is welkom, het maakt niet uit wie ze zijn. Konijnen en een grote beer… samen tillen ze mee. Aan het eind is het huis klaar en wonen alle dieren gezellig bij elkaar!
Het verhaal is speels neergezet op pagina’s van verschillend formaat. De stukjes rijmen, zodat kinderen uitgelokt worden om zelf een zin ‘af te maken’ met een rijmwoord. De illustraties zijn lief, in zachte kleuren zijn de dieren getekend. Ware pareltjes. Het boek kan uitstekend als uitgangspunt dienen voor als er een nieuwe leerling in de groep komt. Iedereen is toch welkom in de groep?

Activiteiten bij het boek

* Het verhaal begint met een muis. Hij ontmoet kikker. Kijk met de kinderen welke dieren er aansluiten. Kunnen ze de dieren allemaal onthouden?
* Ook jij mag een huis gaan bouwen. Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Laat kinderen hun droomhuis tekenen, knutselen met kosteloos materiaal of bouwen in de bouwhoek.
* Het verhaal is rijmend. Bied een rijmwoord aan. Kunnen de kinderen hierop rijmen. Suggesties: muis, beer, mus, vos, das.
* Houd een gesprek over hoe je eruit ziet, dat iedereen verschillend is, over de kwaliteiten die iedereen heeft. Dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet, dat iedereen zijn bijdrage kan leveren.
* Benoem de kamers in huis. Maak een kamer voor een dier van een schoenendoos en stapel de dozen op elkaar tot een huis.
* Geef de kinderen een fotolijstje en laat ze hier al hun vrienden in tekenen. Schrijf erbij: Iedereen is welkom.
* Laat kinderen op zoek gaan naar foto’s van mensen en hiervan een collage maken. Hoe zien ze eruit?

De nacht van de vallende ster
Amy Hest & Jenni Desmond - Lemniscaat

Nijn heeft een blauw huis en Hond een rood huis. Ze wonen allebei aan een andere kant van het hek. Ze zien elkaar vaak, maar geen van beiden zegt 'hallo' of 'hoi' of 'Leuk om je te zien.' Nijn zou het leuk vinden als Hond een fijne vriend krijgt en Hond zou het gezellig vinden voor Nijn als ze een vriend krijgt.
Op een nacht kijken Hond en Nijn naar de sterren. Ze zien een vallende ster. Ze gaan beiden terug naar hun huis en denken na. Ze denken lang na. En dan ... gaan er twee deuren tegelijk open. Nijn en Hond worden allerbeste vrienden.

De nacht van de vallende ster is een lief en warm boek over vriendschap. Het boek is duidelijk geschreven. Wat hij het ene dier gebeurt, gebeurt bij het andere ook, wat voor de kinderen voor voorspelbaarheid zorgt. Ze vinden het altijd leuk als ze al weten wat er gaat gebeuren. Nijn en Hond worden uiteindelijk vrienden en dan klopt het hele verhaal. Een mooi verhaal dat helemaal past bij de Kinderboekenweek 2018.

Activiteiten bij het boek

* Nijn en Hond wonen allebei aan een andere kant van het hek. Leg twee vellen groen Engels karton in de kring. Dit zijn de tuinen van Nijn en Hond. Zet er een hek tussen. Laat de kinderen de ene tuin inrichten met bloemen of bomen en laat ze de andere tuin hierna op precies dezelfde manier inrichten.
* Binnen staan een tafel om aan te eten, een bed om in te slapen en een lamp om bij te lezen. Zet poppenhuismeubels in de kring. Leg een bruin vel papier neer. Laat de kinderen het huis van Nijn inrichten. Vertel ze waar wat moet staan of laat ze dit doen aan de hand van een plattegrond. Teken deze voorafgaand aan deze activiteit.
* Nijn heeft een blauw huis en Hond een rood huis. Laat de kinderen blauwe en rode voorwerpen verzamelen.
* Seizoenen komen. Seizoenen gaan. Vraag de kinderen welke seizoenen er zijn. Hoe ziet het er buiten uit in deze seizoenen? Hoe zouden de tuintjes van Nijn en Hond er dan uitzien? Leg enkele voorwerpen die bij één van de seizoenen passen in de kring en laat de kinderen vertellen wat bij welk seizoen hoort.
* Hond en Nijn kijken naar de sterren. Leg sterren in de kring en doe hier telactiviteiten mee. Eén ster is een vallende ster. Haal deze ster weg. Hoeveel sterren zijn er nu nog?
* Nijn en Hond zijn de allerbeste vrienden. Houd een gesprek over 'vriendschap'. Heb jij een allerbeste vriend? Wat doe je met een allerbeste vriend?

Kever en de beer
Patricia Hegarty/Carmen Saldana – Veltman Uitgevers

Wat doe jij als je onverwacht bezoek krijgt? In Kever en Beer krijgt Beer bezoek van Kever, die onderdak zoekt. Maar Beer wil een dutje doen en probeert de onverwachte gast weg te jagen. Helaas, lukt dat niet één, twee, drie. Uiteindelijk is het de oude wijze Uil die raad heeft. Hij kent wel iemand die de Kever graag onderdak geeft.

Het thema vriendschap staat in Kever en Beer centraal. Het verhaal is op rijm verteld, waarbij enkele uitroepen vetgedrukt eruit springen. De illustraties zijn prachtig. De grote beer en het kleine rode kevertje komen goed tot hun recht

Activiteiten bij het boek

* In het bos klonk een zoemend geluid. Kun jij zoemen? Welke geluiden kun je nog meer maken?
* Een kleine gestreepte Kever landde op Beers snuit. Kijk in het boek waar Kever is en benoem zijn plaats met een plaatsbepalend begrip. Oefen daarna de plaatsbepalende begrippen: op, in, onder, boven, tussen, over, achter, voor enz.
* Kever wil graag in de vacht van beer kruipen. Bedenk waar jij graag ‘in’ wil kruipen.
* Teken een kever met zwarte wasco. Kleur de Kever daarna met waterverf in.
* Geef de kinderen een woord waarop ze kunnen rijmen.
* Beer heeft een warme vacht. Wat doe jij om het warm te krijgen?Liedjes en versjes

Kinderen voor Kinderen

 

Liedjes en versjes over vriendschap
Ideeën voor de hoeken

De bibliotheek
Maak een bibliotheek in de klas. Hier kunnen kinderen in werken en kinderen boeken komen lenen. Zorg voor veel boeken, pasjes, een scanapparaatje, een computer of toetsenbord.
Zet een tafeltje met stoelen of zitzak in de bieb, zodat de kinderen er ook lekker kunnen lezen.

Leeshoek
Gezellig, een leeshoekje in de klas waarin je even weg kunt duiken in een boek. Leg een zitzak, kussens of matras in de leeshoek en zet een aantal boeken overzichtelijk neer.


KnutselenDownloads voor de Kinderboekenweek

Dubbeldobbel

Speel het spel dubbeldobbel. De kinderen gooien de dobbelsteen en kleuren het boek dat boven het getal dat ze gegooid hebben staat. Er wordt opnieuw gedobbeld en gekleurd. Uit welke rij worden de meeste boeken gelezen?
De download bevat het spel in verschillende niveaus: met de getalbeelden van de dobbelsteen, met getalsymbolen en met de getalsymbolen door elkaar.

--> Download dubbeldobbel feest

dubbeldobbel Feest!

facebook juf Anke