Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier


Inrichting van een kleuterklas

Op naar het nieuwe schooljaar... De klas moet (opnieuw) ingericht worden. Hier vind je tips voor de inrichting en foto's van mijn lokaal, ter inspiratie.
Kijk ook even op mijn pagina over het inrichten van hoeken voor leuke tips bij elke hoek.

Tips voor het inrichten van je lokaal

1. Bekijk de ruimte die je hebt. Bedenk welke hoeken je wilt maken en waar je welke hoek wilt hebben. Wat is een mooie plek om de huishoek te creëren? Waar komt de bouwhoek? (liefst niet naast de huishoek). Wil je een aparte spelhoek creëren? Is daar ruimte voor? Of verbouw je de huishoek bij elk thema?
Wat is de beste plek voor de tafel waaraan geknutseld gaat worden? (dicht bij het aanrecht)? Waar zet je je bureau? (gebruik je je bureau vaak, kies dan een centrale plek. Zit je er alleen na schooltijd, zet je bureau dan op een plek die 'over' blijft.
Een hoek niet altijd 'letterlijk' in een hoek te zijn. Een tafel kan ook als 'hoek' dienen. Denk maar eens aan de rekenhoek, de schrijfhoek, de vertelhoek, de informatiehoek of een winkeltje (tafel met kassa).
2. Bedenk waar je de kring maakt en wat jouw plaats in de kring wordt. Wil je zelf zicht op de deur hebben, zodat je ziet wie er binnenkomen? Wil je vlakbij je bureau zitten, waar je benodigdheden voor je activiteiten op klaar kunt leggen? Gebruik je losse stoelen of een vaste kring met banken waar tijdens de speel-/werkles in gespeeld kan worden? Maak je de kring om een groepstafel of juist niet? Het bespaart ruimte wanneer je dit wel doet. Zorg voor een groepstafel die je makkelijk op kunt tillen of kunt verschuiven, wanneer je een kringactiviteit doet waarbij de tafel in de weg staat.
3. Zet de kasten neer. Zorg ervoor dat je bij binnenkomst niet recht in alle kasten kijkt. Het oogt rustiger om tegen een achter- of zijkant van een kast aan te kijken. Zet dichte kasten en kasten met lades op de plekken die in het zicht staan. Pimp oude kasten op door er een leuk doek overheen te hangen of een poster tegen te plakken.
4. Zet het materiaal netjes in de kasten en stapel zo min mogelijk. Materiaal dat de kinderen niet zien staan, zal minder vaak gepakt worden. Haal om deze reden ook de deksels van de kisten, zodat de kinderen zien wat erin zit en het aantrekkelijker wordt om met het materiaal aan de slag te gaan. Heb je echt te veel materiaal? Zet een kast apart waarin je materiaal stapelt dat gewisseld kan worden of dat je even niet gebruikt. Hang een vrolijk doek over deze kast. Hier hoef je toch niet vaak iets uit te pakken.
5. Zorg voor ruimte bij de deur waardoor de kinderen (en ouders) binnenkomen, zodat daar geen opstoppingen ontstaan.
6. Hang een fleurig zeil over het verfbord of leg dit op de verftafel. Dit vrolijkt je lokaal op!
7. Bedenk hoeveel ruimte je nodig hebt voor de tafels van de kinderen. Wil je voor elk kind een (plek aan) tafel? Is dat nodig? Werken alle kinderen tegelijkertijd aan hun eigen tafel?
Zet alleen het aantal tafels neer dat écht nodig is, zodat er ruimte over blijft om de treinrails op de grond te leggen, te bouwen met de lego, een vloerpuzzel te maken enzovoorts. Voor de motorische ontwikkeling van kinderen is het heel goed om zoveel mogelijk op de grond te spelen.
Ik heb lange tijd voor alle kinderen tafels in het lokaal gehad, voor de spelinloop en de lunch, tot ik bedacht wat ik nou echt belangrijk vind: spelen en het creëren van zoveel mogelijk spelplaatsen of eten aan tafel? Ja, eten aan tafel vind ik belangrijk, maar het weegt niet op tegen de rijke spelomgeving die ik wil bieden. En daar draait het om: goed onderwijs.
8. Kleed je lokaal aan met posters, raamschilderingen, plantjes (gezond!), een gezellige klok en decoraties zoals vlinders aan de wand of baboesjkapoppen op het boekenrek. Gebruik een kookboekstandaard om een themaboek open op neer te zetten. Denk er wel aan dat de inrichting rust uit blijft stralen.
Shop eens lekker bij IKEA voor een knutseldoosjes opberger, een mooie wandopberger, kleurige spullen voor de huishoek, fleurige bakjes voor de losse materialen in de bouwhoek en decoratie voor aan het plafond.
9. Zet of leg iets leuks op de groepstafels, zoals een vaasje met een bloem. Dit kun je soms aanpassen, bijvoorbeeld een rood-wit-blauw vlaggetje rondom Koningsdag.
10. Leg een kladblok of agenda neer waar de ouders bijzonderheden in kunnen schrijven, wanneer jij 's morgens druk bent met andere zaken.
Hang een lijst, met pen, voor het overblijven en de BSO bij de deur. Ouders kunnen deze lijst aanvullen.
Leg een kalender neer waar ouders verjaardagen van zichzelf en opa's / oma's op in kunnen vullen, wanneer je de kinderen in de klas wensjes laat maken.
11. Handigheidjes! Vul een zeeppomp met kleuterlijm. Zet deze op het kleuteraanrecht. De kinderen kunnen hun lijmpotjes nu zelf bijvullen.
Doe boterhamzakjes of kartonnen bekertjes in de verfpotten voordat je er de verf in doet. Makkelijk met schoonmaken! Je hoeft het zakje of de beker er maar uit te halen en weg te gooien.
12. En tenslotte ... ben je klaar? Ga op de ooghoogte van een kleuter door het lokaal. Wat zie je? Wat zie je niet? Oogt het rustig? Zien de kleuters alles wat voor hen belangrijk is?

lijm-kleuters

Een kijkje in de klas (schooljaar 2020-2021)

Overzicht van het lokaal

Dit schooljaar besloot ik enkele groepstafels weg te halen om zo meer speelruimte te creëren. Fruit eten en lunchen doen we daarom nu in de kring. Er is niet voor iedereen een plek aan tafel. De spelinloop bestaat uit twee 'werkjes' aan tafel die alle kinderen gedurende de week doen en verder kiezen ze van het keuzebord waar ik foto's van inloopwerkjes op hang die niet te lang duren (spelen met constructiemateriaal, een kist uit de kast, spelen met 'loose parts'). Deze werkjes staan klaar op ronde matten.
Tijdens de speel-/werkles mogen de kinderen vrij kiezen zonder het keuzebord.

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
Het lokaal bestaat uit twee ruimtes. Rechts achterin zie je het aanrecht met kastruimte. Daar tegenover is een ruimte om te knutselen, kleuren, kleien en verven en er is een bak voor zand en water. Ook staat hier een derde groepstafel (rond).

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
Bakken met constructiemateriaal

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
De hoek met het vloerkleed is de themahoek. Wanneer er geen themahoek is, kunnen de kinderen hier spelen met bijvoorbeeld constructiemateriaal. Is er wel een themahoek, dan gaat het kleed weg en wordt deze hoek omgetoverd. Kinderen kunnen dan vanuit de huishoek (linksachter) naar de themahoek.

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
Op het whiteboard hangen de dagritmekaarten en de Breinkrachten van Breinhelden (executieve functies). Onder het whiteboard staat de thematafel die ook als verteltafel kan worden ingericht.

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
De tipi tent vond ik bij het Kruidvat. Er staat een doos in met motorische spelletjes en kinderen kunnen zich erin terugtrekken als ze even rust willen. De tent kan makkelijk worden opgeborgen als ik deze hoek anders in wil richten.

Huishoek

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
De huishoek verander ik regelmatig. Nu is het een woonkamer met keuken, een andere keer een babykamer (met bad en bed) of er staan er spullen voor een huisdier. De huishoek is eenvoudig aan te passen aan het seizoen. In de herfst liggen er bladeren voor de deur en staan de kruiwagen en bezem / hark klaar, in de zomer is er een picknickmand met picknickkleed vol lekkernijen en in de lente een groentetuin.

Bouwhoek

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
Bouwinspiratie in de vorm van foto's en spiegels waarin de bouwwerken worden gespiegeld. De poster komt uit het eerste magazine van Kleuteruniversiteit. In het lokaal hangen ook de letter-, cijfer-, en beweegposter van Kleuteruniversiteit.

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
Mandjes met spullen die in de bouwhoek mogen worden gebruikt. Regelmatig verander ik de inhoud.

Knutselhoek of atelier

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
Het verfbord, krijtbord, een tafel om aan te knutselen en rechts in de hoek een bak voor zand of water. Rechts is ook nog een witte plank, waaraan de kinderen bijvoorbeeld kunnen kleien. Al het materiaal zit in het kleine kastje links en in de kikkerkast. Op tafel staat een klein bakje van IKEA met vier vakken. Hierin zitten scharen, kleurpotloden en stiften. Handig om bij de hand te hebben.

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
Mandjes met spullen die de kinderen mogen gebruiken bij het knutselen. Denk aan rietjes, chenille draad, kurken, doppen, knopen, stickers en schelpen.

Zand-/ en watertafel

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
We hebben een binnentuin met watertafel en zand. Deze leuke voetenveegmat voor bij de deur naar de binnentuin vond ik bij IKEA.

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
De waterpomp en buitenruimte.

Leeshoek

inrichting, lokaal, kleuters, kleutergroep, hoeken, spel, kleuter, juf Anke
De boekenkast met aan de andere kant een bank met kussens om lekker op te zitten. Deze staat in de gang.

download een gratis lespakket voor kleuters voor de vastentijd

een mooi voorleesboek voor kleuters over pasen

een boek over een eigenwijze geit, leuk voor de Kinderboekenweek

een mooi prentenboek voor kleuters van de schijfster van Help! Een verrassing!

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke

Door op deze boeken te klikken word je doorverwezen naar Bol.com. #affiliate