Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht van een kleutergroep in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. In 2017 verscheen mijn eerste eigen boek bij Lemniscaat: Spelen met prentenboeken!
Inrichting van een kleuterklas

Op naar het nieuwe schooljaar... De klas moet (opnieuw) ingericht worden. Hier vind je wat foto's van mijn lokaal, ter inspiratie.
Kijk ook even op mijn pagina over het inrichten van hoeken voor leuke tips bij elke hoek.

Tips voor het inrichten van je lokaal

1. Bekijk de ruimte die je hebt. Bedenk welke hoeken je wilt maken en waar je welke hoek wilt hebben. Wat is een mooie plek om de huishoek te creëren? Waar komt de bouwhoek? (liefst niet naast de huishoek). Wat is de beste plek voor de tafel waaraan geknutseld gaat worden? (dicht bij het aanrecht)? Waar zet je je bureau? (gebruik je je bureau vaak, kies dan een centrale plek. Zit je er alleen na schooltijd, zet je bureau dan op een plek die 'over' blijft.
2. Bedenk waar je de kring maakt en wat jouw plaats in de kring wordt. Wil je zelf zicht op de deur hebben, zodat je ziet wie er binnenkomen? Wil je vlakbij je bureau zitten, waar je benodigdheden voor je activiteiten op klaar kunt leggen?
Maak je de kring om een groepstafel of juist niet? Het bespaart ruimte wanneer je dit wel doet. Zorg voor een groepstafel die je makkelijk op kunt tillen of kunt verschuiven, wanneer je een kringactiviteit doet waarbij de tafel in de weg staat.
3. Zet de kasten neer. Zorg ervoor dat je bij binnenkomst niet recht in alle kasten kijkt. Het oogt rustiger om tegen een achter- of zijkant van een kast aan te kijken. Zet dichte kasten en kasten met lades op de plekken die in het zicht staan. Pimp oude kasten op door er een leuk doek overheen te hangen of een poster tegen te plakken.
4. Zet het materiaal netjes in de kasten en stapel zo min mogelijk. Materiaal dat de kinderen niet zien staan, zal minder vaak gepakt worden. Heb je echt te veel materiaal? Zet een kast apart waarin je materiaal stapelt dat gewisseld kan worden of dat je even niet gebruikt. Hang een vrolijk doek over deze kast. Hier hoef je toch niet vaak iets uit te pakken.
5. Zorg voor ruimte bij de deur waardoor de kinderen (en ouders) binnenkomen, zodat daar geen opstoppingen ontstaan.
6. Hang een fleurig zeil over het verfbord of leg dit op de verftafel. Dit vrolijkt je lokaal op!
7. Bedenk hoeveel ruimte je nodig hebt voor de tafels van de kinderen. Wil je voor elk kind een tafel? Is dat nodig? Werken alle kinderen tegelijkertijd aan hun eigen tafel?
Zet alleen het aantal tafels dat écht nodig is neer, zodat er ruimte over blijft om de treinrails op de grond te leggen, te bouwen met de lego, een vloerpuzzel te maken enzovoorts.
8. Kleed je lokaal aan met posters, raamschilderingen, plantjes, een gezellige klok en decoraties zoals vlinders aan de wand en babouskapoppen op het boekenrek. Gebruik een kookboekstandaard om een themaboek open op neer te zetten.
Shop eens lekker bij IKEA voor een plastic-tassen opberger, een mooie wandopberger, kleurige spullen voor de huishoek en decoratie voor aan het plafond.
9. Zet of leg iets leuks op de groepstafels, zoals een vaasje met een bloem. Dit kun je soms aanpassen, bijvoorbeeld een rood-wit-blauw vlaggetje rondom Koningsdag.
10. Leg een kladblok of agenda neer waar de ouders bijzonderheden in kunnen schrijven, wanneer jij 's morgens druk bent met andere zaken.
Hang een lijst, met pen, voor het overblijven en de BSO bij de deur. Ouders kunnen deze lijst aanvullen.
Leg een kalender neer waar ouders verjaardagen van zichzelf en opa's / oma's op in kunnen vullen, wanneer je de kinderen in de klas wensjes laat maken.
11. Handigheidjes! Vul een zeeppomp met kleuterlijm. Zet deze op het kleuteraanrecht. De kinderen kunnen hun lijmpotjes nu zelf bijvullen.
Doe boterhamzakjes of kartonnen bekertjes in de verfpotten voordat je er de verf in doet. Makkelijk met schoonmaken! Je hoeft het zakje of de beker er maar uit te halen en weg te gooien.
12. En tenslotte ... ben je klaar? Ga dan eens op de ooghoogte van een kleuter door het lokaal. Wat zie je? Wat zie je niet? Oogt het rustig? Zien de kleuters alles wat voor hen belangrijk is?

lijm-kleuters

Een kijkje in mijn klas ... (2012 - 2015)

inrichting lokaal kleuters lokaal inrichten kleuters
Linksboven: Op elk groepje ligt een dierenplacemat. Dit is groepje 'aap'.
Rechtsboven op de eerste collage: deze 'bollen' vond ik bij IKEA. Rechtsonder: van een doos maakte ik een tv voor de huishoek.


De bouwhoek. Aan de muur hangen foto's van bekende gebouwen, ter inspiratie. In de groene bakken (IKEA) zit materiaal om mee te spelen, zoals de auto's en dieren. Op de kast staan twee manden, roze en blauw. Hierin zit materiaal dat elke maand wisselt. Op dit moment zitten er wc-rollen en glasstenen in. De kinderen gebruiken deze bij hun bouwwerken.

huishoek kleuters


De huishoek. We hebben nog veel 'oud' materiaal, daarom kocht ik bij IKEA een blauw tafeltje, groene krukjes, een blauwe opbergkist en enkele opbergers voor aan de wand.


Elk jaar schilder ik iets op het raam. Kikker, Pompom, heksje Mimi of... De mooiste vis!


Mijn bureau staat tegen een muurtje met daarboven planken, waar ik mijn methodemappen en dozen met themamateriaal kwijt kan.

inrichting-kleuters


Het nog lege planbord met daarnaast een heel handig belletje voor wannneer de kinderen moeten opruimen.

werkbord-kleuters

inrichting-kleuters
Veel opbergruimte in de 'natte hoek', rode bakken van IKEA vol constructiemateriaal en wat lampionnen van de Action voor wat kleur!

aankleding klaslokaal
Of... lampionnen van IKEA!

inrichting-kleuters

inrichting-kleuters
Een knus leeshoekje. De boeken die ik voorlees worden op de blauwe kast uitgestald.

inrichting-kleuters
Computerhoekje met aan de muur een cadeautje van mijn ex duo-collega en lieve kaartjes van mijn kleuters. Inmiddels zijn de computers het lokaal uit en is deze tafel mijn thematafel.

Een kijkje in mijn klas ... (2017)

Inmiddels is onze school verbouwd en ziet mijn lokaal er wat anders uit. De grijze muren zijn wit geverfd en alle blauwe kozijnen zijn oranje. De donkere planken in het midden van het lokaal hebben plaatsgemaakt voor een mooie wit / oranje kast. De 'natte' hoek is verdwenen, waardoor de kinderen nog meer speelruimte hebben. Gelukkig hebben we nog steeds een natte hoek, maar deze is buiten, waar een waterpomp staat en veel speelzand ligt.
Het lokaal lijkt heel ruim. Door de lichte kleuren en de rustige inrichting, lijkt het nog ruimer dan het is.

inrichting-kleuters

inrichting-kleuters

inrichting-kleuters

inrichting-kleuters

inrichting-kleuters

Een kijkje in mijn klas ... (2019)

inrichting-kleuters
Het inloopwerk ligt klaar voor de eerste schooldag en voor het raam hangen vlaggen met de namen van de kinderen en 'welkom'.

inrichting-kleuters
Ik heb vijf groepstafels in mijn lokaal staan.

inrichting-kleuters
Mijn bureau en de deur naar de binnentuin.

inrichting-kleuters
De bouwhoek

inrichting-kleuters
De achterkant van de bouwhoekkast en de oranje en rode bakken met het constructiemateriaal. Links een verf- en krijtbord.

inrichting-kleuters
Mijn bureau en daarachter een open kast waarin de kinderen hun werkjes mogen zetten en waarin materiaal van het thema staat.

inrichting-kleuters
De kast met het knutselmateriaal en een mand voor lege dozen.

inrichting-kleuters
De waterpomp en buitenruimte.

inrichting-kleuters
De huishoek. Reglmatig verander ik de inrichting. Nu is het een woonkamer met keuken. Soms staan de babyspullen er of is er een huisdier aanwezig.

inrichting-kleuters
De boekenkast met aan de andere kant een bank met kussens om lekker op te zitten.


facebook juf Anke