Boeken bekeken
Als ik door de stad loop, ga ik altijd even een kinderboekenwinkel in. Ik ben gek op prentenboeken en lees elke dag verhalen voor aan mijn groep. De boeken komen uit mijn grote boekenkast, zo'n Engelse met een trapje ervoor. Een kast waar ik altijd van droomde en waar nu m'n mooiste boeken in staan.
Elke dag verschijnen er nieuwe boeken. Prentenboeken, voorleesboeken, boeken om zelf te lezen ...
De kinderboeken die mij aanspreken, bekijk ik voor jullie en bespreek ik hier. Er zit vast een tip tussen voor in jouw boekenkast!
De mooiste nieuwe kinderboeken
September 2023
Samen zijn we thuis
Stephanie Parsley Ledyard & Chris Sasaki - Gottmer
Wat maakt thuis echt thuis? Een voordeur, een raam en een knuffel als je thuiskomt. Thuis voelt alles veilig en fijn. Maar soms moet je je huis achterlaten om een nieuw thuis te maken.
Dit prachtige prentenboek draait helemaal om het begrip 'thuis'. Wat is een 'thuis'? Wat maakt een huis een thuis? Zijn het de spullen? Gaat het om hoe het huis eruit ziet? Of is er meer? In Samen zijn we thuis vóel je wat thuis is en na het lezen wens je iedereen zo'n fijn thuis toe!
Het verhaal is in korte, pakkende zinnen geschreven met prachtige illustraties die eenvoud uitstralen en het thuis-gevoel perfect weergeven. Het verhaal is ontzettend herkenbaar en het laat je zien dat je overal ter wereld een thuis kunt maken. Je kunt je aan de plekjes in huis hechten en aan de spullen. Voorgoed weggaan van thuis is moeilijk, maar Samen zijn we thuis laat zien dat het op een nieuwe plek ook goedkomt. Een echt thuis is meer dan een plek en spullen. In een ander huis ga je je vast opnieuw thuis voelen. Een stukje 'thuis' neem je immers altijd mee.
Mijn grote geweldige familie
Adam & Charlotte Guillain, Ali Pye - Gottmer
Toen pap en mam vertelden
dat papa weg zou gaan,
schreeuwde ik: 'NEE! Je moet blijven!'
en hield Blauwe Beer tegen me aan.
Wat een lief, positief prentenboek is Mijn grote geweldige familie. Het gaat over Luna, waarvan de ouders gaan scheiden. Dat vindt ze in het begin moeilijk, maar daarna zie je hoeveel plezier ze heeft en welke voordelen er zijn: mama speelt meer met haar, er komen twee 'broertjes' bij, het is overal een vrolijke boel en bij papa thuis krijgt ze een kat. Natuurlijk is er ook af en toe verdriet en het sterke aan dit verhaal is dat dat er mag zijn. Als Luna het moeilijk heeft, vindt ze troost bij Blauwe Beer. Ze denkt dan terug aan hoe het was en ziet daarna hoe het nu gaat, wat haar weer vrolijk maakt.
Dit prentenboek is een steun voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden. Het geeft ze hoop. Het is niet leuk, je mag verdrietig zijn, maar er zullen ook mooie momenten komen. Voor andere kinderen geeft het een helder inkijkje in het leven van een kind met gescheiden ouders. Het biedt hen de mogelijkheid zich beter in de ander in te leven.
Het boek leest heerlijk weg, met zinnen op rijm en de vrolijkste illustraties! Wat een fijne familie!
Juni 2023
Woezel & Pip - Beste vriendjes
Guusje Nederhorst - Dromenjager
De allereerste verhaaltjes van Woezel & Pip zijn terug in een nieuw, kleurrijk jasje met vrolijke nieuwe illustraties. In deze originele verhalen van Guusje Nederhorst beleven Woezel en Pip allerlei grappige en spannende avonturen.
Guusje Nederhorst wilde inspireren met mooie kinderverhalen. Hoe mooi is het dat haar oorspronkelijke verhalen over Woezel & Pip in een nieuw jasje zijn gestoken?! In dit boek Beste vriendjes beleven Woezel en Pip grappige, spannende en vrolijke avonturen in de Tovertuin. Het boek bestaat uit acht verhaaltjes waarin Woezel en Pip verstoppertje spelen, leren over morgen en vandaag, opruimen, in de sneeuw spelen en nog veel meer. In de verhaaltjes zitten allerlei leerzame dingen verstopt en ze sluiten helemaal aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Wie wil er nou niet met de twee vriendjes mee door de sneeuw rollen of een zandkasteel bouwen op het strand?
De Tovertuin blijft betoveren. Wat is het daar gezellig! Dat voel je als je het verhaal leest en de kleurrijke, vrolijke illustraties bekijkt. Ook de bewoners van de Tovertuin zijn weer van de partij en leren Woezel en Pip nieuwe dingen.
Van dit boek word je vrolijk en dat is ook precies de bedoeling! Ga je mee op avontuur, met Woezel en Pip?
Een bos vol muziek
Suzan Overmeer & Myriam Berenschot - Clavis
Wat fijn! Een nieuw prentenboek met muziek als thema. Dat spreekt me meteen aan. Kunnen we dit boek gebruiken in de klas?
In Een bos vol muziek droomt Toby Konijn ervan om met de merels mee te zingen. Maar wanneer zijn droom eindelijk werkelijkheid wordt, rent iedereen weg. Zo vreselijk klinkt zijn gezang! Teleurgesteld vlucht Toby het bos in. Daar ontdekt een specht het muzikale talent van Toby en samen beginnen ze met oefenen. Het klinkt zo mooi dat alle dieren uit het bos eropaf komen en ook hun eigen muzikale talent ontdekken. En zo blijkt dat er een heel orkest in het bos verscholen zit!
Wat een lief verhaal vol muziek is dit! Het laat zien dat iedereen muziek kan maken, als je er maar voor wil gaan. De één kan misschien mooi zingen, terwijl de ander goed is in het bespelen van een instrument. Alle bosdieren ontdekken zo hun eigen talent en samen klinkt dat best goed!
Ja, dit boek is een aanrader voor het thema muziek! Er staan zelfs leuke suggesties achterin om in de klas mee aan de slag te gaan.
Op dit moment is ons thema 'vogels' en ook daar past het boek goed bij. Het gaat immers ook over de merel die zo mooi zingt en de specht die op de bomen roffelt.
Februari 2023
Pim en Pom ontdekken Vermeer
Naar de tekeningen van Fiep Westendorp - Uitgeverij Volt
Vorig jaar werden onze kleuters heuse kunstenaars tijdens het thema 'kunst'. Het was toen een hele kunst om passende prenten- en voorleesboeken te vinden bij dit thema. Toen ik zag dat dit omdraaiboek zou verschijnen, ter gelegenheid van een Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum, was ik meteen verkocht. Het boek ziet er prachtig uit, gaat over twee wereldberoemde kunstwerken en de tekeningen zijn gebaseerd op de illustraties van Fiep Westendorp. Hoe leuk!
In Pim en Pom ontdekken Vermeer duiken Pim en Pom in een schilderij van Vermeer dat hun Vrouwtje ondertussen probeert na te schilderen. Ze komen in de slaapkamer van Het meisje met de parel terecht en zoeken samen met haar naar haar verloren oorbel. Ze drinken de melkkan van Het melkmeisje leeg en gaan samen met de de muizen op zoek naar nieuwe melk. Hiervoor komen ze bij een koe in een weiland. Als Pim en Pom weer terug in hun eigen huis zien, zie je hoe de schilderijen van het Vrouwtje zijn geworden. Ze heeft haar eigen interpretatie van Het meisje met de parel en Het melkmeisje gemaakt. Aan het eind van het verhaal vind je verdiepingsvragen en extra informatie bij deze beroemde schilderijen van Vermeer.
In dit omdraaiboek worden twee bekende kunstwerken aan kleuters voorgesteld. Door Pim en Pom in het kunstwerk te laten duiken, worden de kinderen meegenomen in een fantasieverhaal dat zich afspeelt in de tijd van Vermeer. Zo komen de schilderijen tot leven en wordt het abstracte onderwerp 'kunst', dat voor kinderen misschien saai lijkt, grijpbaar en beter te begrijpen. Je gaat van de kunstwerken houden en wordt er nieuwsgierig naar. Misschien ga je ze wel in het echt bekijken!
De illustraties zijn gebaseerd op de tekeningen van Fiep Westendorp, die iedereen wel kent. Wat zijn ze vrolijk, luchtig en zo herkenbaar. Een waar kunstwerk.
Waarom een tafel geen dier is
Meneer Zee & Melvin - Uitgeverij Horizon
Tafel, wat doe jij hier?
Je staat volkomen fout!
Alleen dieren horen thuis
in het Diep Verborgen Woud.
De tafel keek verbaasd
Wat hebben jullie tegen mij?
Ik heb vier poten aan mijn lijf.
Dan hoor ik er toch bij?
Waarom is een tafel geen dier? Hij heeft toch ook vier poten? Stel deze vraag maar eens aan de kleuters en ga samen op zoek naar het antwoord op deze vraag. In het boek Waarom een tafel geen dier is, staat deze vraag ook centraal. De dieren vinden de tafel absoluut geen dier, maar wat is hij dan en waar hoort hij thuis? Aan het eind van het verhaal ontdekken de dieren dit en voelt de tafel zich eindelijk gelukkig en op zijn plek.
Een mooi, diepgaand, filosofisch verhaal op rijm over anders zijn. Geschreven door Meneer Zee (Jan de Maeyer), een verteller, en geïllustreerd door Melvin met grappige, drukke, kleurrijke, doldwaze illustraties.
Dit verhaal een waar taalkunstwerk en daarmee anders dan andere prentenboeken. Een waardevolle toevoeging aan je eigen collectie of de schoolbibliotheek.
Deze rots is van ons
Kate en Jol Temple - Lannoo
Elk verhaal heeft twee kanten en dit unieke prentenboek heeft dat letterlijk. Je kunt het boek van voor naar achter lezen én van achter naar voor. Wanneer je het verhaal opnieuw leest, verandert het verhaal en verandert wellicht je eigen mening. Hoe bijzonder is dat!
In Deze rots is van ons liggen enkele otters heerlijk te luieren op een rots. Twee otters spoelen aan met een boomstam, maar de rots is al vol. Er is geen plek voor hen. De otters worden weggestuurd, terug naar hun eigen rots, waar een vulkaanuitbarsting is. Dan is het verhaal afgelopen en mag je het opnieuw lezen, maar nu van achter naar voor. Opeens lees je dat de gevluchte otters met open armen worden ontvangen op de volle rots. Welkom! Hier is ruimte voor iedereen.
Dit prachtige verhaal past zo in onze huidige maatschappij met vluchtelingenproblemen, een vol land, oorlogen die woeden en andere rampen. Ontvang je de ander met open armen en geef je hem een welkom gevoel of bescherm je je eigen 'rots', want vol is vol?
Dit verhaal, vol schattig geïllustreerde otters met grote ogen, zet je aan tot denken. Wat wil het verhaal ons vertellen? Wat is mijn mening? Hoe zou ik reageren? Welke oplossing zou ik bedenken?
Een mooi thema om met de kinderen te bespreken. Een actueel thema, dat misschien ook wel leeft in jouw groep.
November 2022
Gekkie de Gekko
Rachel Bright en Jim Field - Gottmer
De prentenboeken van Rachel Bright en Jim Field zijn mijn favorieten! De verhalen zijn heerlijk op rijm geschreven en elk boek heeft zijn eigen, unieke boodschap, een les voor het leven. De illustraties zijn zo sfeervol, kleurrijk en spreken enorm. Ze maken van elk boek een feestje. Ook jij hebt vast wel eens een boek van deze makers in handen gehad, zoals De leeuw in de muis, Laat maar los, koala, Twee vechtende eekhoorntjes, Wolfje wil naar huis of De walvis wilde meer. Nu is daar het nieuwste en allervrolijkste boek. Mag ik jullie voorstellen aan: Gekkie de Gekko!
Gekkie de Gekko vindt zichzelf fantastisch. Hij zingt graag en het liefst zo hard hij kan. Zijn schallende stem en valse gezang klinken luid over het eiland. Niet alleen overdag, maar ook 's avonds zingt Gekkie zijn lied, dat iedereen wakker houdt. Gekkie heeft het idee dat hij prachtig zingt, tot hij zijn eigen echo hoort ... Wie is dat? Hou op! Van een vlinder leert Gekkie dat hij te hard en te vaak zingt en hij realiseert zich dat dit voor de anderen op het eiland niet fijn is. Wat je zegt, wie je bent, hoe je praat, hoe je doet, komt terug als een echo, onthoud dat maar goed. Je krijgt wat je geeft, en van wat je kunt geven is liefde het grootst en het mooist in het leven. Met deze wijze woorden, eindigt dit prachtige verhaal. En daarmee heeft niet alleen Gekkie, maar hebben ook wij weer iets waardevols geleerd!
Pas op voor Puk!
Nathalie Clefas & Esther Bennink - Clavis
Puk is een gifkikker en die naam zal hij waarmaken ook! Tegen elk dier dat hij tegenkomt, doet hij zo giftig als hij maar kan. Het ei van kip vindt hij lelijk, over de dassen zegt hij dat ze stinken, schildpad is te traag, dus dringt Puk voor. Hoe de dieren hierop reageren, ziet Puk niet. Hij heeft alleen oog voor zichzelf.
Wat een mooi prentenboek is Pas op voor Puk! De illustraties zijn zo warm en lief. Wanneer alle dieren het zat zijn en Puk zijn eerste traan laat, krijg je meteen medelijden met hem. Piep, het eendenkuiken komt hem helpen. Ze vertelt hem hoe hij aardig kan zijn. Ook de kinderen in de klas kunnen vanaf dit moment meedenken. Wat moet Puk doen om het goed te maken met de dieren? Dit prentenboek is ideaal wanneer er kinderen in de klas zitten die ook wel eens gemene dingen doen of zeggen. Het laat ze zien wat dit met henzelf en met anderen kan doen en geeft ze handvatten om het voortaan anders aan te pakken.
Sneeuwwitje en de zeven dwergen
An Leysen - Clavis
Naast de prentenboeken van Rachel Bright en Jim Field heb ik nog een favoriet en ook deze maakster heeft inmiddels een hele serie pareltjes van boeken gemaakt: de sprookjesboeken van An Leysen. In mijn boekenkast staan De Notenkraker, De droom van Pinocchio, Belle en het Beest en Baba Jaga. Ik houd zo van deze boeken omdat de illustraties zó mooi zijn. Ze zijn vaak paginagroot, zacht van kleur en trekken je zo mee de sprookjeswereld in. Magisch mooi!
Het verhaal over Sneeuwwitje kennen we. An Leysen vertelt dit klassieke sprookje in haar nieuwste voorleesboek Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Het verhaal is redelijk lang, maar dat is niet erg, je kunt het in meerdere keren voorlezen. De kinderen zullen aan je lippen hangen! Naast het bekende sprookje, bedacht An een nieuw verhaal over zeven dwergen, die in het boek aan je worden voorgesteld. Ook vind je enkele (zoek)spelletjes achterin het boek. Dit alles maakt dit boek een juweeltje om toe te voegen aan je boekenkast (en om heel vaak voor te lezen natuurlijk!).
Vogel is dood
Tiny Fisscher & Herma Starreveld - Gottmer
Ben je op zoek naar een wat luchtiger én duidelijk boek over de dood? Dan is Vogel is dood een aanrader. In Vogel is dood is het zoals het is. Wanneer er een vogel sterft, is er een vogel die het niet kan geloven. Een andere vogel denkt dat hij slaapt en een derde is verbaasd, want gisteren leefde hij nog! Maar nee, op je rug + poten omhoog = dood vertelt de wijze vogel. De vogels beginnen druk door elkaar te kakelen ...
Het gesprek dat de vogels in dit boek voeren kan zó echt zijn. Ze zeggen wat jonge kinderen ook zeggen en wat wij wellicht denken. Ze praten druk door elkaar en elke vogel heeft zo zijn eigen manier om met het verlies om te gaan. Ze vragen of ze mogen huilen en hoe lang dat mag duren, ze maken ruzie over wie vogel mag begraven, ze praten over de goede en slechte kanten van vogel en maken opnieuw ruzie, waarop de wijze vogel zegt dat dat niet mag, want vogel is dood. Ze zoeken een plek om vogel te begraven en speechen voor hem, maar wat de één zegt vindt de ander niet goed en de één mist vogel echt wel meer dan de ander. Zo gaat het gekibbel door tot bij de thee met wormen (die één vogel niet lust) en cake.
Vogel is dood is een boek over een serieus onderwerp, waar je zo hier en daar een beetje om moet lachen. De vogels maken er ook zo'n heerlijke chaos van met z'n allen! Daarnaast zien ze er fantastisch uit, echte collage-kunstwerkjes met de allermooiste verenkleden. Een uniek, bijzonder boek. Zo vind je er geen twee.
September 2022
De gedachtentemmer
Adam Ciccio & Katrijn Jacobs - Clavis
In de reeks Mijn kop is top neemt Adam Ciccio dagelijkse obstakels en de mentale gezondheid van jonge kinderen onder de loep. Aan de hand van een herkenbaar verhaal en bruikbare tips, die de auteur meegeeft vanuit zijn eigen ervaringen, krijgen kinderen en volwassenen meer inzicht in wat er omgaat in jonge hoofden.
Adam Ciccio heeft een praktijk voor poliklinische geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en volwassenen.
Dit deel uit de reeks Mijn kop is top gaat over angst. Dat is al meteen duidelijk als je de voorkant van het boek bekijkt. Een angstaanjagend, gigantisch groot monster kijkt een kind boos aan. Het kind is ontzettend klein, zoals hij zich ook voelt.
Het verhaal gaat over dit kind, dat piekergedachten in zijn hoofd heeft. Dat gepieker groeit wel eens uit tot een groot monster, dat hij niet van zich af geschud krijgt. Het kind verzint van alles om van het piekermonster af te komen: ondersteboven hangen, zich verstoppen, wiebelen met zijn neus, maar niets helpt ... tot hij ontdekt wat wel werkt: bij elke piekergedachte ook een goede gedachte denken, dát maakt het piekermonster kleiner.
Dit boek leert (jonge) kinderen een handig gedachtentrucje om het piekeren en negatieve gedachten te verminderen. Heel beeldend wordt dit, door de prachtige, kleurrijke illustraties van de monsters, duidelijk gemaakt. Achterin het boek vind je extra informatie over het onderwerp voor de volwassene.
Fijn om dit boek in de boekenkast te hebben staan, om kinderen te ondersteunen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. In deze reeks verschenen onder andere ook: Dit boek is saai over ADHD, Goede reis, ballon over leren loslaten en Samen in de boom over verbinding tussen verschillende groepen.
Het einde van Iemand
Floor Bal & Grootzus - Gottmer
Iedereen heeft een begin. En iedereen heeft een eind. De start van het leven is het vertellen waard. Dat begint met de geboorte. Met een baby en blijdschap. Maar dat eind, dat is ook een heel verhaal. Dit is zo'n verhaal. Het gaat over Iemand. Of eigenlijk: over het einde van Iemand. Iemand is een mens. Nou ja: was een mens. Want Iemand is dood. En niet meer levend. Dat is jammer. Voor iedereen.
Prachtig beschrijft Floor Bal het einde van het leven. Het einde van Iemand. Ze gaat hierbij de moeilijke, pijnlijke onderwerpen niet uit het weg, maar beschrijft het in alle rust, op een heel mooie, geruststellende manier. Het laat de lezer voelen dat de dood bij het leven hoort. Iedereen wordt geboren en iedereen gaat een keer dood. Alle vragen die je over de dood kunt hebben, worden in het verhaal beantwoord. Dit doet ze op een bijna poëtische wijze. Heel passend bij het einde van het leven. Het verhaal is door dit prachtige taalgebruik dan ook geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Ook in de bovenbouw kun je dit verhaal prima voorlezen en er samen over in gesprek gaan. De illustraties van Grootzus zetten de sfeer van het verhaal heel passend neer. Ze ogen 'volwassen', rustig en kunstzinnig, precies zoals het verhaal.
Het einde van Iemand is niet fijn, maar de mooie herinneringen zullen er altijd zijn.
Vos is verdrietig
Sam Loman - Clavis
Eens in de zoveel tijd gebeurt het dat een kleuter uit je groep afscheid van iemand moet nemen. Hoe fijn is het dan om passende prentenboeken te hebben die het kind kunnen troosten. Die aanleiding geven tot een gesprek, laten zien dat het verdriet er mag zijn en vertellen hoe je hiermee om kunt gaan. Vos is verdrietig is zo'n prachtig prentenboek.
In tegenstelling tot het boek Het einde van Iemand (zie hierboven), is Vos is verdrietig echt een boek met een kleuterlook. Op de voorkant zie je schattige dieren, in zachte kleuren en een verdrietige vos. Naast hem staat een foto. Daarop staat vast degene die er niet meer is. Het is opa. Vos mist haar en denkt aan de vossenstreken die ze samen uithaalden. Opa is nu een sterretje in de lucht. Beer komt haar troosten en samen met Eekhoorn en Beer maakt ze een gedenkhoekje voor opa. Op deze mooie plek, halen ze herinneringen op. Van haar vrienden krijgt Vos een hanger met een foto van opa erin. Zo is opa altijd dichtbij. Steeds meer bosvrienden komen naar het gedenkhoekje en allemaal troosten ze Vos. Vos voelt zich plots niet meer zo grijs en grauw. Haar vrienden geven de wereld weer kleur. Ze zal opa altijd blijven missen, maar ze voelt zich minder verdrietig nu ze weet dat haar vriendjes er altijd voor haar zijn.
Vos is verdrietig vertelt op een heel zachte, vriendelijke wijze het verhaal van de dood. Precies dat wat jonge kinderen kan helpen het verdriet een plekje te geven, komt in dit boek aan bod: een gedenkplekje maken, iets bij je dragen, herinneringen ophalen en vriendjes om je heen hebben. Dit mooie, lieve verhaal kan het verdriet van een kind een beetje verzachten.
Voorzichtig Viktor!
Kim Koelewijn en Daniëlle Schothorst - Boeklyn
Viktor heeft het druk, want vandaag is hij de dokter. Zijn liefste knuffels zijn de patiënten en ze mankeren allemaal wat anders. Gelukkig zit zijn EHBO-koffer vol met spulletjes waarmee hij hen kan helpen. En als zijn vader in de keuken een ongelukje heeft, weet dokter Viktor direct wat hij moet doen!
Kleine ongelukjes, ze gebeuren bij jonge kinderen thuis en in de kleuterklas regelmatig: een bloedneus, een splinter, geprikt door een brandnetel of ergens tegenaan gebotst. Viktor weet met deze kleine ongelukjes wel raad en gaat als dokter met zijn knuffels aan de slag. Zij hebben dingen meegemaakt die Viktor vast zelf al eens heeft beleefd. Zo is beer door de kat gekrabd en dino door de brandnetels gelopen. Egel heeft een splinter en struisvogel heeft haar poot gestoten.
Het verhaal sluit perfect aan op de belevingswereld van jonge kinderen, door de ongelukjes klein te houden en ze na te spelen met knuffels. Dat is wat jonge kinderen doen. Op een speelse manier wordt een kijkje genomen bij dokter Viktor, waardoor een bezoek aan de echte dokter minder eng wordt en misschien zelfs wel gezellig!
De illustraties van Daniëlle Schothorst maken de gebeurtenissen in het verhaal een stuk minder beladen. Ze zijn vrolijk, kleurrijk en met humor getekend, met een zorgzame dokter Viktor waar de kleuters vast door beter gemaakt willen worden!
De kapitein
Liesbet Slegers - Clavis
Veel spullen die we thuis hebben, zijn met een zee- of binnenschip vervoerd. Het is de kapitein of schipper die zorgt voor het laden, vervoeren en lossen van al die dingen. Het schip vaart over zee of op rivieren en kanalen, en brengt alle spullen op tijd naar de juiste plek. De kapitein en de bemanning werken en wonen op het schip.
Gisteren zat ik op de pier van Hoek van Holland. Terwijl storm en regen me om de oren sloegen, keek ik naar de gigantische schepen die ons land in of uit voeren. Als Brabantse ben ik dit beeld niet gewend, terwijl Nederland toch echt een waterland is! Wat is het dan interessant om het boek De kapitein uit de beroepenreeks van Liesbet Slegers te lezen.
In De kapitein wordt op een voor kinderen begrijpelijke wijze uitgelegd wat een kapitein doet. Nieuwe, wat moeilijkere woorden, die belangrijk zijn voor het verhaal, worden daarbij uitgelicht. Zo wordt de woordenschat van de kinderen vergroot en leren ze meer over het werk op een schip en dat werk is super interessant. Zelfs een leek zoals ik kan van dit boek leren ;)!
De duidelijke illustraties maken veel van de belangrijke woorden uit verhaal visueel en illustreren ook wat er op en om het schip gebeurt. Als ik de tekst lees en naar de illustraties kijk, zie ik helemaal voor me hoe dat in het echt zal gaan. Een harstikke leerzaam en waardevol boek dus!
Juli 2022
Een beer met vlekken
Monique Bodegom & Natascha Stenvert - Ploegsma
Ik ben een leuke, bruine beer
met hier en daar een vlek.
Ik merk het zelf allang niet meer,
maar een ander vindt het soms gek.
Beer heeft vitiligo. Wellicht zit er in jouw klas ook een keer een kind met deze aandoening. Hoe fijn is het dan om een prentenboek te hebben waarin de hoofdpersoon hetzelfde heeft? Het laat zien dat iedereen uniek is en geeft je het gevoel dat je niet de enige bent.
In Een beer met vlekken loopt Beer door het bos en komt andere dieren tegen. Allemaal hebben ze iets wat hen bijzonder maakt: strepen, stippen, modder op hun huid, een lange nek of een grote snavel. En Beer, Beer heeft vlekken. Giraf vertelt hem dat hij zich daar geen zorgen om hoeft te maken. Ieder dier heeft zijn eigen probleem en dat maakt je niet raar, maar juist uniek. Ze geeft Beer de gouden tip dat anderen er vaak niet eens op letten, ze hebben het al druk genoeg met zichzelf. Je mag zijn wie je bent! Dat geeft Beer zelfvertrouwen.
Ik ben gewoon een bruine beer
met vlekjes op mijn huid.
Ik ben mooi en goed zoals ik ben
en zie er heel leuk uit!
En zo is het!
Tien olifanten op weg naar een dansfeest
Harmen van Straaten - Leopold
Het is nacht. De maan staat hoog in de lucht.
‘Welterusten, Luiaard,’ zegt Tijger met een zucht.
Overal is het stil. Nergens klinkt gekrijs van apen,
die liggen ook eindelijk allemaal te slapen.
Maar dan klinkt in de verte opeens gedreun...
Tien olifanten trekken vrolijk door de jungle, op weg naar een dansfeest.
Steeds meer dieren sluiten aan. Ze verheugen zich op de avond van hun leven...
Ken je de vrolijke prentenboeken op rijm van Harmen van Straaten? Alle wielen in de file, Retteketet! We gaan nog niet naar bed!, Wat rijmt er op stoep en Hé, wie zit er op de wc zijn enkele titels van zijn hand. Als je deze prentenboeken kent, weet je dat ze allemaal even hilarisch zijn. Toen wij met het thema dierentuin startten kwam dit nieuwe boek dan ook perfect van pas!
Ik gaf het een plekje op de thematafel en al snel werd het door de kinderen uitgekozen om voorgelezen te worden.
In Tien olifanten op weg naar een dansfeest wordt de rij met dansende dieren steeds langer. Elke keer voegen zich andere dieren bij de stoet, wat het voor de kinderen heerlijk voorspelbaar maakt. Ze genieten van de rijmende teksten, die zo lekker lopen dat ze als muziek in de oren klinken. Zo lopen niet alleen de dieren dansend op een ritme door het bos, maar ook de zinnen van het verhaal. Op het eind krijgt het verhaal een onverwachte, grappige wending en dan is het dansfeest afgelopen en dit mooie prentenboek uit.
Lievelingsplekjes - Woezel & Pip
Guusje Nederhorst - Dromenjager
Charlie wil graag spelen met zijn vriendjes, maar waar zijn ze allemaal? Vlindertje denkt wel te weten waar ze zijn: op hun eigen lievelingsplekjes! Klap de bladzijdes open en ga op ontdekkingstocht langs de allerfijnste en allerleukste plekjes in de Tovertuin van alle vriendjes!
Lievelingsplekjes is een kartonboek met openklappagina's voor de allerkleinsten. Het boek ziet er super vrolijk en vriendelijk uit. Daar word je blij van! De vriendjes Charlie, Woezel en Pip kijken je vanaf de voorkant van het boek aan en nodigen je uit in de Tovertuin. Samen met de dieren ontdekken de kinderen deze kleurrijke tuin waarin van alles te ontdekken valt: de dieren in de vijver, de vrolijk versierde boom op het eiland, buurpoes achter het muurtje, het leven onder de grond, het laboratorium van Wijze Varen en het lievelingsplekje van tante Perenboom. Bekijk de lievelingsplekjes en dompel je onder in al het moois van de Tovertuin!
In een potje
Deborah Marcero, vertaald door Edward van de Vendel - Moon
Verzamelen, kleuters doen niets liever. Veertjes, stenen, kralen, bloemen ... met volle zakken lopen ze over de speelplaats en als de papa's en mama's niet oppassen, verdwijnen deze schatten even later in de wasmachine. Laatst dacht ik, wat zou het handig zijn als alle kinderen standaard een 'schatten-verzamel' zakje in hun schooltas zouden hebben!
In het prentenboek In een potje verzamelt Benjamin dingen in potjes, heel gewone dingen die hem herinneren aan de fantastische dingen die hij heeft gezien en gedaan: bladeren, bloemen, stenen, veren en ook het licht van de zonsondergang. Tijdens die zonsondergang komt hij Julia tegen en samen verzamelen ze verder. Op een dag heeft Julia verdrietig nieuws, ze gaat verhuizen. Benjamins hart voelt als een lege pot. Ze verliezen elkaar uit het oog, maar vinden een manier om in verbinding te blijven en de pakketjes met potten vol belevenissen vliegen over en weer. En zo verwarmen de potjes uit dit prentenboek net als de schattige konijntjes Benjamin en Julia mijn hart!
April 2022
Het leuke lenteboek
Diverse auteurs - Overamstel Uitgevers
Het leuke lenteboek is een voorleesbundel met daarin de allerleukste voorleesverhalen over de lente. Over spullen verkopen op Koningsdag, lammetjes in de wei, lentekriebels, grappen uithalen op 1 april en paaseieren zoeken. En nog véél meer!
Als je naar de vrolijke voorkant van deze dikke verhalenbundel kijkt dan weet je meteen hoe blij je van de verhalen gaat worden. Het is dan ook lente, een seizoen vol vrolijke kleuren en nieuw leven. In deze bundel vind je bekende en nieuwe verhalen van verschillende auteurs, zoals Marianne Busser en Ron Schröder, Pieter Feller, Annemarie Bon en Carry Slee. In de bundel kom je bekende figuren zoals Kolletje en Haas tegen, maar ook onbekende karakers en spannende, nieuwe verhalen. Sommige verhalen zijn lang, andere kort, afgewisseld met leuke versjes. Over deze fijne verhalenbundel kan ik kort zijn: een must-have voor in elke klas! Ook bij de andere seizoenen is een bundel verschenen. Heb je ze allemaal, dan kun je het jaar rond gevarieerd voorlezen en hoef je nooit meer naar een passend verhaal op zoek.
In de voorleesbundel vind je ook geschikte verhalen voor de groepen 3 en 4.
Aaron Terhaar, tekenaar
Andrea Beaty en David Roberts - Nieuwezijds
Aaron Terhaar vindt niets zo fijn als met z’n allen in de tuin zitten en naar een verhaal luisteren. Hij zit alle zomerdagen buiten te tekenen en droomt van de dag dat hij zelf een verhaal zal verzinnen. Maar wanneer hij moet leren lezen, blijven de letters er steeds maar als krabbels uitzien. Het wordt al snel duidelijk dat lezen voor hem veel moeilijker is dan voor zijn klasgenoten. En dan vraagt juf Groenhart de klas om een verhaal te schrijven ...
Misschien heb je gehoord van de boeken Roza Rozeur, ingenieur en Ada Dapper, wetenschapper. Deze boeken verschenen eerder van de hand van Andrea Beaty en werden bestsellers. Ik ben benieuwd naar het verhaal van Aaron Terhaar.
Wauw, tekenen dat kan hij, Aaron Terhaar! Als ik het boek opensla, spatten de vrolijkste bloemen van de eerste pagina. Al van kleins af aan tekent Aaron, altijd en overal. Hij houdt van bloemen en ook op zijn kleding zijn de vrolijkste bloemen te zien. Op school leert Aaron lezen, maar dat lukt niet zo goed. De anderen zijn beter. Aaron blinkt niet uit en besluit gewoner te worden. Gewoon, zoals iedereen, met een wit T-shirt en witte schoenen, zodat hij niet opvalt. In groep 4 moet Aaron een verhaal schrijven, maar hoe hij zijn best ook doet, hij krijgt geen woord op papier. Als Aaron zijn verhaal moet voordragen aan de groep realiseert hij zich dat zijn droom om verhalen te verzinnen nooit uit zal komen. Tot hij de zonnebloemen op zijn sok ziet en ineens een heel goed idee krijgt!
Wat een prachtig verhaal is dit! Een verhaal met een mooie boodschap, waar veel kinderen hoop uit kunnen halen en herkenning in zullen vinden. Aaron heeft dyslexie, hij heeft moeite met lezen en schrijven. Zijn dyslexie vertelt ons iets over wie hij is, maar het bepaalt niet wie hij is. Iedereen heeft zijn eigen superkracht en worstelt met dingen. Dat maakt ons uniek, mooi, sterk en van belang voor de wereld. Aaron Douglas was zo'n uniek persoon. Hij was een Afrikaans-Amerikaanse tekenaar, muurschilder en graficus die een sleutelrol speelde in de Harlem Renaissance, een belangrijke literaire en artistieke beweging in de jaren twintig en dertig. Aaron Terhaar is naar hem vernoemd.
De tekenaar van dit boek, David Roberts, worstelde zelf met lezen en spellen en leerde hoe hij aan de hand van beelden een verhaal kon lezen en vertellen. Een afbeelding kan met onze fantasie spelen en door tekeningen kunnen we in iemands verdriet of vreugde delen. Dit boek is dan ook heel bijzonder voor hem geworden en misschien ook wel voor jou?
Aaron Terhaar, tekenaar is zeker ook aan te raden voor kinderen uit de hogere groepen van de basisschool (middenbouw).
Word nooit groot
Geïnspireerd op de ondeugende originaliteit van Roald Dahl, geïllustreerd door Quentin Blake - De Fontein
Wat zou er gebeuren als je ALTIJD kind bleef en NOOIT volwassen werd? Want wees eerlijk: wie wil er nou al die saaie en verantwoorde grotemensendingen doen?
Dit was nou precies wat ik als kind altijd dacht. Ik wilde écht niet groot worden, ik wilde spelen! Kind zijn. En toch werd ik volwassen ;) en leerkracht op basisschool Roald Dahl, bij de kleuters, waar ik gelukkig nog af en toe kind kan zijn. En ja, als leerkracht op een school genoemd naar een meesterverteller, moet ik dit boek natuurlijk hebben én voorlezen!
Word nooit groot zit vol met stoute, ondeugende en vieze dingen. Precies die dingen waar kleuters altijd zo hard om moeten lachen en dingen die ze stiekem best graag doen: scheten laten, soepjes brouwen, kliederen met verf, in bomen klimmen (en eruit vallen), zichzelf vies maken en lekker in hun neus peuteren. Volwassenen vinden dat allemaal maar niks. Gelukkig zijn er volwassenen die nooit zijn opgegroeid. Zij blijven kliederen met verf en worden kunstenaar. Ze duiken naar de bodem van de zee, klimmen een berg op of bouwen een vliegmasjien. Ze gebruiken hun superkrachten en rijden in een loader of zijn haarkunstenaar en worden kapper.
Dit heerlijke, op rijm geschreven verhaal staat dicht bij de kinderen. Het laat ze zien dat ze zichzelf mogen blijven. Wie de wereld anders ziet, moet vooral zijn gekke fratsen blijven houden en zijn eigen ongebaande pad kiezen.
Wees enig, eigen, ongewoon, draag lompen óf een gouden kroon. Stijg uit boven de middenmoot, maar beloof één ding: word groots, nooit groot!
Deze mooie woorden kunnen we de kinderen op basisschool Roald Dahl wel meegeven, toch? ;)
De zon achterna
Liu Hao - Clavis
In een prachtige wereld vol zonnebloemen, zaaiers en blauwe kamers zoekt een jongetje zijn weg naar het licht. Tijdens zijn reis naar de zon ontdekt hij hoe warm ze is en hoeveel vreugde ze brengt. Dat wil hij ook. Dus besluit hij de zon achterna te gaan. Maar is zij wel de enige die schijnt?
Terwijl we druk bezig zijn met het thema kunst, komt dit boek binnen. Wat een welkome verrassing! Meteen lees ik het verhaal voor, terwijl de kleuters ademloos naar de sfeervolle illustraties kijken. Wat zijn deze mooi geschilderd, helemaal in de stijl van Vincent van Gogh. Want, zoals je op de voorkant van het boek al kunt zien, is dit boek geïnspireerd op deze beroemde schilder. De kinderen herkennen direct De Sterrennacht op de voorkant van het boek. Deze hebben we ook zelf gemaakt, met verf en vorken. Bij het openslaan zien ze De Slaapkamer van Vincent, met aan de wand zijn zelfportret. Met het zelfportret zijn we al aan de slag gegaan en bij de slaapkamer hebben we Vincent gekleid en een schildersezel geknutseld. De zaaiers en de zonnebloemen komen voorbij en ook deze zijn bij ons bekend. We knutselden zonnebloemen van papier. Een feest van herkenning, dit prachtige, nieuwe, kunstzinnige prentenboek met een verhaal waar je even over na mag denken.
Februari 2022
Vos en Haas - Het grote groeiboek
Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing - Lannoo
Een dik boek plofte op de deurmat en toen ik de voorkant zag, werd ik meteen vrolijk: Vos en Haas! De verhalen van dit tweetal en hun vriendjes uit het bos zijn zó grappig, spannend en verrassend. Die wil je gewoon lezen, ook al ben je allang geen beginnende lezer meer ;).
Het grote groeiboek van Vos en Haas bevat verschillende korte verhalen die in dit boek gebundeld zijn. Deze verhalen kun je voorlezen, samen lezen of zelf lezen. In het boek vind je drie verhalen op AVI start niveau, drie verhalen vanaf AVI M3 en drie verhalen vanaf AVI E3.
Sylvia Vanden Heede heeft met Vos en Haas sterke karakters bedacht die ook de eenvoudige teksten voor beginnende lezers boeiend maken. De verhalen zitten vol grapjes en dingen om over na te denken. Na elk avontuur wil je meer lezen en ook ik als volwassene moet regelmatig gniffelen om de belevenissen van de dieren uit het bos. Daarnaast zitten er leerzame feitjes en boodschappen in de verhalen. Zo leer je koken met Uil en ontdek je dat de fijnste plek om te zijn vaak thuis is.
De tekeningen van de meesterillustrator Thé Tjong-Khing herken je meteen. Ze spreken tot de verbeelding en zitten vol humor. Ze geven de verhalen over Vos en Haas klasse.
Zara Zoemmm redt de bijen
Catherine Jacob en Lucy Fleming - Veltman Uitgevers
Wat ziet het boek Zara Zoemmm redt de bijen er vrolijk uit! Ik hoop dat de toekomst voor de bijen net zo vrolijk gaat zijn. Omdat dit een actueel onderwerp is en de natuur me aan het hart gaat, ben ik benieuwd naar dit nieuwe prentenboek.
Zara Zoemmm woont in de stad. Elke dag is ze in haar tuin, die vol zit met kriebelbeestjes. Ze zorgt goed voor ze en is er gek op. Van haar oma krijgt ze een magisch vergrootglas. Als ze erdoor kijkt, hoort ze de insecten praten. Zo hoort ze de bijen zeggen dat de tuin van haar buurjongetje betegeld gaat worden. Tijd voor actie!
Zara Zoemmm redt de bijen is een ontzettend lief en aansprekend prentenboek voor jonge kinderen. Het vertelt ze op begrijpelijke wijze in een vrolijk, spannend en fantasievol verhaal waarom insecten zo belangrijk zijn. De illustraties knallen van de pagina en maken dat je smelt voor al die leuke, kriebelende beestjes (zelfs als je ze eigenlijk niet zo leuk vindt). Het verhaal leest lekker voor en is op rijm geschreven. Ik word vrolijk van dit kleurrijke prentenboek en de boodschap die ermee wordt gegeven. Dit verhaal maakt de kinderen duidelijk hoe belangrijk de natuur is. Ik denk dat ze mee willen strijden met Zara Zoemmm! Missie geslaagd.
Een klein avontuur
Michelle Leuveld - Moon
Suus kijkt het liefst tv, samen met haar luie kater Koos. Zo worden ze niet vies en beleven ze toch spannende avonturen.
Herkenbaar. Helaas. Steeds minder kinderen spelen buiten, op straat, in de tuin, op het schoolplein of in het park. Waar ik als kind na schooltijd elke dag met de straatgenootjes buiten hutten bouwde, verstoppertje speelde en skateboards achter fietsen bond kom ik nu, op weg van school naar huis, nauwelijks kinderen tegen.
Als ik met de kleuters buiten speel vragen ze al snel of we weer naar binnen gaan en als het regent stampvoeten ze boos: 'We willen naar binnen, juf, wat doe je?'
Een klein avontuur speelt hierop in. Sommige kleuters zullen zich in Suus herkennen. Toch komt Suus per ongeluk buiten terecht en daar verwondert ze zich over alles wat ze ziet: de prachtige bloemen, de mooie vlinders en kleine kriebelbeestjes. Ze ruikt de natuur, hoort de geluiden van de struiken, de vogels en ... Ineens is daar een jongetje, een kind dat wél graag buiten speelt. Mijn buurjongetje van vroeger ;). Hij heeft de schoonheid van de natuur allang ontdekt en neemt Suus mee in deze magische wereld. Vanaf dan is ze niet meer te stoppen. Tijd voor een nieuw avontuur!
Wat een mooi verhaal heeft Michelle Leuveld geschreven. Een verhaal dat helemaal past bij deze tijd en kinderen het moois van de natuur laat zien. De illustraties zijn zacht, fris groen en vrolijk. Je waant je even echt in de natuur. Zou het verhaal, net als het jongetje, de kinderen overhalen om naar buiten te gaan, op avontuur? Ik denk het wel!
Dag Beer
Jane Chapman - Veltman Uitgevers
Als Beer doodgaat, kunnen Bever en Mol nauwelijks geloven dat hij er niet meer is. Ze troosten elkaar door over hem te praten, maar ze zijn ook weleens boos en verdrietig. Op een dag gaan ze naar Beers boomhut. Daar vinden ze iets waarmee ze hun vriendje op een heel bijzondere manier kunnen herdenken.
Dag Beer is een verhaal over rouwverwerking. Omdat het fijn is om wat prentenboeken over dit thema te hebben, sprak dit boek, met de eenvoudige titel en ontroerende kaft me aan. In Dag Beer volg je de vrienden van Beer vanaf de dag dat hij is gestorven. Terwijl de seizoenen voorbij komen, wordt er over Beer gepraat, worden er herinneringen opgehaald, worden er spullen van hem bewaard, wordt zijn werk afgemaakt en zoeken zijn vrienden troost bij elkaar. Ze putten kracht uit het samen zijn, het samen praten en het samen werken. Soms zijn ze verdrietig en soms zijn ze boos en die emoties mogen er zijn, maar bovenal zijn ze blij dat ze Beer hebben gekend. Dag Beer is een ontroerend verhaal dat tegelijkertijd kracht geeft en hoop voor de toekomst. De illustraties daarbij zijn sprekend, lief en bovenal opbeurend, wat het voor jonge kinderen een fijn en luchtig prentenboek maakt over dit zware thema.
Ontdek de grote wereld van kleine insecten
Patricia Hegarty en Britta Teckentrup - Veltman Uitgevers
Kijk eens naar beneden, naar de grond. Daar lopen de mooiste beestjes rond.
Het is lente, de winter is voorbij. Er komt overal nieuw leven bij.
In Ontdek de grote wereld van kleine insecten komen de insecten in verschillende seizoenen tot leven. Op elke pagina wordt in twee zinnen op rijm iets over een insect geschreven. Een leuk weetje, een leerzaam feitje of een grapje. De opengewerkte bladeren van de boom in het boek veranderen met de seizoenen mee. Richting de lente en zomer groeit de boom en worden het er meer en richting de herfst en winter weer minder, tot de boom uiteindelijk kaal is en alles daarna, in de lente, weer opnieuw begint. Een heerlijk, duidelijk boek dat de natuur, met al zijn mooie kleuren en wonderlijke insecten op een voor jonge kinderen begrijpelijke wijze weergeeft.
Januari 2022
Wat voel jij?
Pauline Oud - Clavis
Wat voel jij? Voelt een ander dat ook? En welke woorden zijn er voor wat je allemaal kunt voelen? Het is fijn als je een ander kunt helpen en als je kunt vertellen waarom je bang, boos of blij bent.
Ook kinderen hebben vaak kriebels in hun buik. Als ze hun eigen lichaam leren kennen, als ze voor het eerst verliefd worden, of als ze intimiteit en seksualiteit ontdekken. Dat is heel natuurlijk.
Wat voel jij? is een boek uit de serie 'Kriebels in je buik' van Pauline Oud en uitgeverij Clavis. Deze serie maakt thema's zoals het eigen lichaam, voortplanting, weerbaarheid en zelfvertrouwen, emoties, familie en relaties bespreekbaar met op maat gemaakte boeken.
Elk jaar doen wij op school mee aan de 'Week van de Lentekriebels' en daarom wekte de serie 'Kriebels in je buik' mijn interesse. In Wat voel jij? komen verschillende emoties voorbij. De basisemoties bang, blij, verdrietig en boos, maar ook gevoelens als trots, schuldig, je thuis voelen, verlegen en jaloers. Bij elk gevoel wordt verteld wat je voelt en hoe het gevoel eruit ziet als je naar iemand met dit gevoel kijkt. In welke situaties je je zo kunt voelen en wat kan helpen bij een gevoel dat niet fijn is. Ook wordt het gevoel in het kort verhaal beschreven. De heldere illustraties in de herkenbare, lieve stijl van Pauline Oud geven elk gevoel goed weer.
Wat voel jij? is een fijn boek om op school in de boekenkast te hebben. Gevoelens en het leren omgaan met je eigen gevoel en dat van de ander komen in de kleuterklas dagelijks voorbij. Het boek helpt de kinderen hun gevoelens en die van de ander te herkennen en geeft ze handvatten. Ik ben benieuwd naar de andere boeken uit deze serie!
December 2021
Sjakie en Jopie op voorleesavontuur
Kiki Jaski en Madeleine van der Raad - Leopold
Dit nieuwe voorleesboek kwam mijn mailbox binnen en ik was meteen verkocht! De schattige kleuters Sjakie en Jopie op de voorkant van het boek pakken je in!
Sjakie en Jopie wonen bij elkaar in de straat, op de Van Tienenweg. Jopie woont op nummer 1 en Sjakie op nummer 9. Dat maakt samen 10. Ze zijn beste vrienden. Sjakie heeft altijd minstens één pleister op zijn lichaam. Hij kan wat onhandig zijn. Jopie herken je meteen. Als ze rent, is ze net een paardje: ren, galop, ren, galop! Met veel fantasie verkennen de twee hun wereld.
Wat een leuke verhalen staan er in dit verhalenboek! Het is geen dikke bundel, maar met zestien verhalen wel een mooie aanvulling op je boekencollectie. De verhalen over Sjakie en Jopie zijn grappig, herkenbaar en vertederend. Van deze twee ga je meteen houden! Madeleine van der Raad heeft de twee vriendjes zo lief weergegeven, met van die mooie, grote ogen die verwonderd de wereld in kijken. Naar de pleisters op het lichaam van Sjakie ga je natuurlijk meteen op zoek.
Sjakie en Jopie beleven leuke, spannende en grappige avonturen. Ze maken prut met peertjes, vinden bloempotten bij het grofvuil van de buurvrouwen, waar ze aardbeienplantjes in zaaien en raken in de war wanneer ze ontdekken dat er woorden zijn met een dubbele betekenis. De verhalen zijn niet gebonden aan seizoenen of feestdagen en kun je dus elk moment van het jaar voorlezen.
De bewoners aan de Van Tienenweg zijn heerlijk hedendaags: samengestelde gezinnen, twee buurvrouwen in één huis, een weduwnaar die wat mopperig is en een buurvrouw die moeilijk op woorden kan komen. Een mooie weergave van de werkelijkheid.
Van Sjakie en Jopie word je vrolijk!
Kleine Vos en de stille wereld
Thysa Zevenbergen en Ru de Groen - Volt
Thysa Zevenbergen ken je misschien wel van het tv-programma 'Het Spaanse dorp Polopos'. Toen ik zag dat ze prentenboeken maakt op een wel heel bijzondere wijze, werd ik nieuwsgierig. Kleine Vos in de stille wereld is haar tweede boek over Kleine Vos.
Kleine Vos en de stille wereld is een uniek prentenboek. De beelden zijn door Thysa uit papier gesneden. Wat een werk moet dat zijn! Het maakt dit boek tot een waar kunstwerk met een wonderlijke sfeer. Alleen al naar de prachtige beelden op elke pagina kun je een hele tijd kijken. Er is zoveel te zien in het bos van Kleine Vos!
Het verhaal dat Ru de Groen erbij schreef, gaat over de winter. Een passend prentenboek dus, voor deze tijd. Het sneeuwt in het bos en eerst vindt Kleine Vos dat nog leuk, maar als het maar blijft sneeuwen, trekt ze zich met haar vriendje Gijs terug in een hol onder de grond. Daar is het gezellig, maar de twee maken zich ook zorgen om hun vriendjes boven de grond. De teksten zijn in kleine gedichtjes bij elk beeld geschreven.
Ben je op zoek naar een uniek prentenboek, een klein kunstwerk en wil je variatie in je boekenkast? Bekijk dan zeker de boeken over Kleine Vos eens.
Het grote avontuur van Kleine Muis - voorleesverhalen met een staartje
Gerda de Preter en Thé Tjong-Khing - Lannoo
Het is feest bij de familie Muis. Maar waar is opa? Kleine Muis gaat op zoek. Wanneer hij in het bos Uil ontmoet, is dat het begin van een groot avontuur. Meer dan eens moet Kleine Muis rennen voor zijn leven. Komt hij veilig thuis? En kan hij de plannen van Uil dwarsbomen?
Wauw, een nieuw boek met tekeningen van grootmeester Thé Tjong-Khing. Dat boek wil ik natuurlijk zien!
Het grote avontuur van Kleine Muis pakt je vanaf het begin. Gerda de Preter weet je aandacht al in het eerste, spannende hoofdstuk te trekken. Kleine Muis ontmoet een Uil die snode plannen met hem heeft. Als lezer voel je de spanning. Zal Kleine Muis in de plannen van de sluwe Uil trappen? Gaat hij met hem mee? Gerda gebruikt humor in haar tekst. Woordgrapjes, moeilijke woorden, uitdrukkingen en raadsels, het boek is ermee doorspekt. Haar taalgebruik is gevarieerd, zet aan tot nadenken en zal bijdragen tot uitbreiding van de woordenschat. Een zeer rijk, krachtig verhaal over moed en vriendschap.
Thé Tjong Khing brengt de personages op een meesterlijke manier tot leven. De illustraties trekken je in het verhaal. Elke illustratie is een pareltje en zet op een mooie manier de sfeer van het boek neer.
Het grote avontuur van Kleine Muis is een voorleesverhaal voor kinderen vanaf 6 jaar (groep 3/4). Het boek is spannend, de verhalen zijn lang en er staan redelijk wat moeilijke woorden in. Mijn kleuters haakten af, maar de hogere groepen raad ik dit prachtige boek met een boodschap zeker aan!
De Moomins en de onzichtbare gast
Naar het klassieke verhaal van Tove Jansson. Cecilia Davidsson en Filippa Widlund - Volt
In de Moominvallei is iedereen welkom. Dus wanneer Toe-Tikkie op een regenachtige avond voor de deur staat met een onzichtbare gast, Ninni, doen de Moomins er alles aan om hun bijzondere gast zich thuis te laten voelen. Door Ninni met liefde op te vangen proberen de Moomins haar weer zichtbaar te maken en haar veilig te laten voelen binnen de Moomin-familie.
De Moomins en de onzichtbare gast is een klassieker van Tove Jansson (1914 – 2001). Zij verwierf wereldwijde faam als schrijver en tekenaar van de Moomins. De boeken die ze over deze wezens schreef werden in 52 talen vertaald. Haar status in Scandinavië is vergelijkbaar met die van Astrid Lindgren of die van onze eigen Annie M.G. Schmidt. Voor haar gehele oeuvre ontving Jansson de Haas Christian Andersen Award. En dat maakte me nieuwsgierig! Dan moet het wel een goed boek zijn! :)
De Moomins en de onzichtbare gast is een voorleesverhaal uitgegeven in prentenboekformaat. Het verhaal begint spannend en origineel. Ik zit er meteen in. Het verhaal maakt nieuwsgierig: hoe zal dit aflopen? Krijgt de onzichtbare gast zoveel liefde dat ze weer zichtbaar wordt? Op het eind valt bij mij het kwartje echter niet. Ik vind het verhaal niet zo sterk als ik had verwacht. Of de klassieker ook zo is of dat het aan de hervertelling ligt, ik weet het niet. Er had voor mij meer emotie in het verhaal gemogen.
Een ark vol verhalen
Herma Vogel & Gitte Spee - Ploegsma
In Een ark vol verhalen vind je de mooiste verhalen uit de Bijbel, herverteld in eenvoudige, maar fantasievolle bewoordingen. Over Adam en Eva in het paradijs en over David die een reus verslaat, over de geboorte van Jezus en over Pasen en Pinksteren. De verhalen gaan uit van de belevingswereld van kleuters en laten hen op verrassende wijze kennismaken met de verhalen die zo'n grote rol spelen in onze cultuur.
En precies daarom is deze kleuterbijbel zo'n mooie aanvulling op alle kleuterbijbels die er al zijn. Als je de kinderen kennis wilt laten maken met verhalen uit onze cultuur, maar bijbelverhalen vertellen niet echt je ding is, of je het gevoel hebt er geen tijd voor te hebben, dan is Een ark vol verhalen een uitkomst. De verhalen zijn zo kort dat ze niet veel van je tijd vragen en zo eenvoudig, maar mooi geschreven, dat het niet zwaar wordt. Uit deze kleuterbijbel lees je met gemak elke week een verhaal voor.
Omdat de verhalen op eenvoudige wijze worden verteld, is dit boek ook heel geschikt voor bijvoorbeeld groep 1 of een groep met anderstalige leerlingen.
De sprankelende illustraties bij de verhalen zijn paginagroot en
door Gitte Spee getekend met rietpen en krijt.
Een mooi boek voor onder de boom!
November 2021
Het Muizenhuis - Het museum
Bedacht door Karina Schaapman - The Mouse Mansion Company BV
Dit schooljaar hebben wij een Muizenhuis logeerkoffertje in de klas. Dit koffertje gaat elk weekend met een kind mee naar huis. Thuis wordt het huis ingericht met de bijbehorende poppenhuismeubels en wordt er gespeeld met Sam en Julia. Elke week lees ik, voordat het koffertje mee naar huis gaat, een verhaal uit het Muizenhuis voor. Dit nieuwste prentenboek is een leuke aanvulling die de kinderen een kijkje in het museum geeft.
Wat is het Muizenhuis toch mooi! Naar elke foto in dit boek kun je ademloos een hele tijd kijken. En wat ziet het er allemaal gezellig en knus uit. Sam en Julia beleven een leuke, leerzame dag op de rommelmarkt en in het museum. Julia is nog nooit in een museum geweest en weet niet zo goed hoe ze zich er moet gedragen. Dat leidt tot grappige en spannende situaties, die de lezer laten zien hoe het gaat als je een museum bezoekt. De foto's zijn zo realistisch dat je het gevoel krijgt zelf in het museum te zijn. Een sfeervol museum met donkere houten vloeren, boekenkasten tot aan het plafond en prachtige kunstwerken. Ik wil er nog wel even blijven!
Hoe meer Muizenhuis verhalen je leest, hoe meer je Sam en Julia in je hart sluit. Ik hoop dat dit ook voor de kleuters geldt, ik neem ze in ieder geval mee naar dit museum!
Vast
Oliver Jeffers - Uitgeverij de Fontein
Wat doe je als je vlieger vast komt te zitten in een boom? Dan gooi je een schoen, in de hoop dat de vlieger los komt. Maar wat als ook je schoen in de boom blijft hangen? Dan gooi je iets in de boom om je schoen los te krijgen natuurlijk!
Vast is het nieuwe fantasierijke, hilarische verhaal van Oliver Jeffers dat steeds maar gekker en gekker wordt. Finn, de hoofdpersoon in het boek, verzint steeds gekkere dingen om in de boom te gooien, in de hoop dat de andere dingen los komen. Als volwassene zou je denken 'dat kan toch niet?', maar wat Finn bedenkt, is precies wat kleuters zouden verzinnen! Voor hen kan het niet gek genoeg zijn. Het boek heeft onverwachte wendingen, zoals wanneer Finn de ladder haalt of een zaag. Ze maken het verhaal nóg lachwekkender. Het eindigt ook heerlijk onverwacht, met stof tot nadenken.
Oliver Jeffers ken je vast wel van zijn eerder verschenen boeken De krijtjes staken, De Hugo's in het getal geen of De groeten van de krijtjes. Boeken waar je blij van wordt! Zijn nieuwste boek Vast gaat zeker mee naar school. Ik ben zo benieuwd hoe de kleuters erop zullen reageren.
Oktober 2021
De alles wat je worden wil machine
Kees de Boer - Ploegsma
Kees de Boer ken je vast wel van de illustraties in Agent en Boef, Maar eerst ving ik een monster, Tim op de tegels of de nieuwste uitgaven van Tommie en Lotje. De alles wat je worden wil machine is het eerste boek dat hij niet alleen illustreerde, maar waar hij ook zelf de tekst voor schreef.
Tom en Emma hebben een heel bijzondere machine gebouwd: een alles-wat-je-worden-wil-machine. Wat een uitvinding! Tom gaat erin, Emma toetst een beroep in en hop! de machine spuugt Tom uit als bakker. Maar waarom zou je eigenlijk niet twee beroepen tegelijk kunnen hebben? Geen probleem voor de machine! Met één druk op de knop verandert Tom in een bak-kapper en Emma in een circus-brandweervrouw. Zo proberen ze de gekste beroepen uit, totdat...
Wat zit dit verhaal goed in elkaar! Dit debuut van Kees de Boer is niet zomaar een verhaal, maar hier is écht over nagedacht. Dat maakt dat dit boek zich onderscheid van veel andere boeken over beroepen die voor de Kinderboekenweek zijn geschreven én dat dit een boek is dat ik om die reden graag aanbeveel. In het verhaal zit een mooie tweede laag, een verrassing die het verhaal net die diepgang geeft. Wat dat is? Dat mag je zelf ontdekken in dit fantasierijke verhaal waarin niets te gek is!
Het verhaal is vlot geschreven en de tekeningen daarbij zijn flitsend, grappig, vrolijk en net zo vlot. Kees de Boer verwerkt graag grapjes in zijn illustraties en zo ook in dit boek. Je raakt niet uitgekeken! Toen ik het boek in de klas neerzette, trok de knalgele kaft meteen de aandacht van de kleuters. En al lag het boek nog niet in de boekhandel, de kleuters riepen al enthousiast: dat boek heb ik óóóók! Nou, dat zouden ze willen ;). Een mooi cadeautje voor de Kinderboekenweek!
Oma drinkt thee in de hemel
Fang Su-zhen & Sonja Danowski - Clavis
De oma van Xiao Le woont ver weg in het Parfumdorp. Een bezoekje aan haar is altijd bijzonder, maar deze keer is ze erg zwak. Het blijkt de laatste keer te zijn dat Xiao Le haar ziet. 'Oma is nu in het Parfumdorp in de hemel,' zegt mama. Mama mist haar moeder erg en het is Xiao Le die haar troost en het verlies een beetje draaglijker maakt.
Oma drinkt thee in de hemel is een waar kunstwerk. Het verhaal speelt zich af in China en de Chinese cultuur komt door de prachtige illustraties van Sonja Danowski in dit boek tot leven. Ze heeft op elke bladzijde een paginagrote illustratie gemaakt: een realistisch schilderijtje vol emotie en sfeer.
Het verhaal dat Fang Su-zhen schreef, is geïnspireerd op haar eigen verhaal en gaat over verlies, rouw en herinneringen. Het boek laat je zien dat het heel verdrietig is om een naaste te verliezen en dat je daar lang verdriet van kunt en mag hebben. Met de tijd komen mooie herinneringen naar boven en die geven een beetje troost. Ik hoop dat dit boek ook wat troost biedt, aan kinderen die dat nodig hebben.
Wat als de wind komt?
Pamela Butchart en Kate Hindley
Olivier is een piekeraar. Hij is voor alles bang. Zijn grootste zorg is de WIND.
Madelief is helemaal nergens bang voor. Want wat is nu het ergste dat er kan gebeuren?
Wat als de wind komt? is een heel geschikt prentenboek voor kinderen die piekeren en zich snel zorgen maken. In het verhaal leert Madelief, het vriendinnetje van Olivier, hem het leven wat zorgelozer te zien. Haar motto is 'wat is nou het ergste dat er kan gebeuren?' en ze probeert van alles uit. Olivier heeft daar toch nog wat zorgen over en besluit dat hij degene is die Madelief moet beschermen. Als ze op een dag naar buiten loopt, een storm in, móet Olivier wel achter haar aan. Hij komt terecht in dat wat hij het meest vreesde, de wind. En dan beleeft hij een spannend avontuur ...
Ook ik leerde ooit te relativeren door iemand die míj vroeg: Wat is nou het ergste dat er kan gebeuren? en ging uitdagingen aan waarvan ik dacht ze nooit te durven. De wind kwam en ik ging alleen op vrijwilligersreis naar het buitenland, stapte voor het eerst alleen in het vliegtuig, had een spelletjesmiddag met wildvreemde mensen, gaf in m'n eentje een lezing en wandelde alleen door het bos, 's morgens vroeg om 5 uur. Ik ben de wind dankbaar en hoop dat dit boek veel kinderen een duwtje (een windvlaag) in de rug geeft, waardoor ze iets zorgelozer kunnen zijn en plezier beleven!
Van snoepjesproever tot matrassentester
Marianne Busser en Ron Schröder - Uitgeverij Moon
Een prentenboek vol grappige versjes over gewone, gekke en grappige beroepen. Ook Marianne Busser en Ron Schröder hebben weer een boek geschreven bij het thema van de Kinderboekenweek. Een leuke aanvulling op wat al verschenen is.
In Van Snoepjesproever tot matrassentester maak je kennis met een aantal kinderen die je in versjes vertellen wat zij later willen worden. Natuurlijk zijn dat, onbevangen als kinderen zijn, originele, grappige, gekke en fantasierijke beroepen. Zo wil Faya bottengraver worden en Paul apenoppasser. Yara wordt bruid en Annelies billenwasser van koeien.
In elk versje zit een grapje of een leuke twist, van elk versje word je vrolijk! De prachtige, kleurrijke illustraties van Mark Janssen versterken dat gevoel. Dit is zo'n boek dat je in één keer door wil bladeren. Wat zou het volgende beroep zijn? Welk grapje wordt er uitgehaald? Wat heeft de illustrator er nu voor fantastisch kunstwerk bij gemaakt?
Dit leuke boek is voor maar 7,99 verkrijgbaar. Een mooie aanvulling op mijn Kinderboekenweekcollectie!
Kolletje & Dirk - Werk aan de winkel
Pieter Feller & Natascha Stenvert - LS Amsterdam
Elk jaar verschijnt er rond de Kinderboekenweek een nieuw avontuur van Kolletje & Dirk. Dit jaar gaat dat natuurlijk over beroepen!
De verhalen over de vriendjes Kolletje & Dirk zijn fijn om voor te lezen. Ze passen perfect binnen de belevingswereld van de kleuters en hebben altijd een verrassingseffect: wanneer gaat Kolletje haar toversokken gebruiken en wat tovert ze deze keer? De personages komen in ieder boek weer terug, zodat je ze goed leert kennen. Wat zou Patrick Poeptoeter, de grapjas van elk boek, later willen worden? De verhaaltjes zijn precies lang genoeg om voor te lezen tijdens het fruit- of lunchmoment.
In Kolletje & Dirk. Werk aan de winkel komt Natascha Stenvert, de illustrator van het boek, in de klas van Kolletje op bezoek. Dit geeft aanleiding tot een kringgesprek over beroepen. De kinderen vertellen wat ze later willen worden en meester Lucas pakt zijn gitaar en maakt een beroepenrap. Na schooltijd gaan Kolletje en Dirk naar de kinderboerderij. Daar ontmoeten ze de dierenverzorgers en zien ze dat er geld nodig is voor de modderpoel. Kolletje en Dirk willen graag geld inzamelen door spullen te verkopen. Werk aan de winkel! In de verhaaltjes die volgen komen verschillende beroepen voorbij die in het boek in een andere kleur zijn gedrukt. Zo zie je snel welke beroepen dit zijn en dat het er een heleboel zijn! Ook de dierenarts en een bioloog komen voorbij. Dat zijn de beroepen die mijn kleuters hebben gekozen voor de spelhoeken. Leuk! Dit boek ga ik voorlezen, werk aan de winkel!
--> Meer nieuwe boeken over beroepen vind je op de pagina 'Kinderboekenweek', onder het tabblad 'boeken'.
September 2021
Ssst! Stil!
Nicola Kinnear - Veltman Uitgevers
Er was eens een kleine vos die heel erg stil was. Ze vond het fijn om stil te zijn, want daardoor zag ze alle kleine dingen in het bos, en kon ze er mooie verhalen over schrijven.
Ik lees de eerste zinnen van dit mooie prentenboek en zie mezelf, lopend door het bos, helemaal alleen. Stil. Lettend op de bloeiende heide, de paddenstoelen, de vogels, de insecten. Het is fijn om stil te zijn. In de stilte zie je zoveel meer. Maar dan kom je weer onder de mensen en is het DRUK! Iedereen heeft iets te vertellen, iedereen praat door elkaar. Hoe zorg je er dan voor dat je gehoord wordt?
Kleine Vos wordt in dit spannende verhaal gedwongen over haar grenzen te gaan en leert dat je om gehoord te worden, jezelf móet laten zien. Je zult harder moeten roepen dan je ooit hebt gedaan, maar het zit in je!
Dit prentenboek is zó lief en aandoenlijk! De tekeningen zijn prachtig, kleurrijk, vrolijk en spreken tot de verbeelding. Je voelt mee met de emoties van Kleine Vos en alles wat ze ziet en ontdekt. Je voelt de spanning als er een beer verschijnt in het bos, die Kleine Vos natuurlijk opmerkt, maar haar drukke vriendjes niet. Komt dit wel goed?
Een fijn prentenboek dat rustige kinderen het gevoel geeft dat ook zij er mogen zijn en hun sterke kanten laat zien. Het leert ze dat het in onze drukke maatschappij nodig is om jezelf te laten horen en dat je daarvoor wel eens uit je comfortzone moet gaan.
Welkom op de wereld
Smriti Prasadam-Halls en Jaime Kim - Veltman Uitgevers
Welkom, kleine baby,
slaperig en moe.
Welkom, kleine baby.
De wereld lacht je toe.
Als ik dit prentenboek in handen krijg, wil ik meteen het thema 'baby' inplannen! Wat is dit een schattig, vertederend boek!
In Welkom op de wereld vertelt een moeder haar kleine baby over de wereld, waar hij zojuist op is gezet. Ze vertelt over de zon, de bloemen, de vlinders, de zee, de bergen, de regen, de sneeuw, de vruchten, de sterren. Ze vertelt over al het moois dat de aarde ons geeft. Wat mogen we daar blij mee zijn! In korte zinnen, op rijm, wordt het verhaal verteld, ondersteund met de allermooiste illustraties. De schoonheid van de wereld spat er vanaf. Op elke bladzijde zijn dieren te zien, ook met hun kleintje. Welkom op de wereld!
Dit prentenboek laat maar weer eens zien hoe mooi onze aarde is. We zijn maar een klein onderdeel van de prachtige, immense natuur en daar moeten we zuinig op zijn!
Gewoon Ted
Lisa Sheehan - Veltman Uitgevers
Ted de draak is op zoek naar vriendjes, maar iedereen is bang voor zijn scherpe klauwen en de rookwolken die uit zijn neus komen. Daarom verkleedt hij zich als beer voor het grote picknickfeest in het bos. Zou zijn vermomming helpen? Of ontdekt hij dat hij vriendjes kan maken door gewoon Ted te zijn?
Gewoon Ted is ook weer een boek met een mooie boodschap: wees jezelf! Draak Ted ontdekt in dit verhaal dat hij leuk is zoals hij is en ook als zichzelf vriendjes kan maken. Dan moeten de andere dieren daar natuurlijk wel voor open staan. Ook zij leren: geef de ander een kans, pas dan weet je echt hoe iemand is.
Het verhaal is sfeervol geïllustreerd. Ondanks dat het voor Ted niet leuk is dat niemand met hem wil spelen, blijf je bij dit boek een vrolijk gevoel houden, door de mooie, felle kleuren, de vaart en de humor in de illustraties.
Weer een mooi prentenboek om toe te voegen aan het rijtje 'sociaal-emotionele ontwikkeling'. Dit boek gaat samen met Sst! Stil! bij de start van het schooljaar meteen mee naar school!
Een thuis voor Muis
Yvonne van Haaren
Muis woont gezellig samen met Papa in een caravan in het bos.
Maar als de zomer voorbij is, moet Papa op zoek naar een ander huis.
Tot die tijd mag Muis logeren bij Saar. Hij moet wennen aan zijn nieuwe familie.
Muis voelt zich anders. Als er gevaar dreigt, leert Muis
dat samenwerken de band versterkt.
Is het wel zo erg om anders te zijn?
Over je plek vinden binnen een nieuw gezin.
Een thuis voor Muis gaat over een onderwerp waar nog niet zo veel prentenboeken over zijn te vinden: de pleegzorg. Yvonne van Haaren, zelf pleegouder, bedacht hier een boek over te maken, zodat kinderen herkenning vinden in het verhaal van Muis en weten: je mag er zijn!
Een thuis voor Muis is op rijm geschreven en leest vlot door de korte zinnen. Het verhaal is vertederend, lief, maar ook spannend en eventjes hard, zoals het leven soms kan zijn.
Muis heeft het fijn bij zijn Papa, maar moet ergens anders gaan wonen. Dat is even wennen. Als 'pleegbroer' Pluis hem ook nog plaagt, voelt Muis zich in zijn nieuwe huis niet thuis. Dan dreigt er een groot gevaar voor Pluis en is het Muis die hem redt. Pluis is opgelucht, maar Muis voelt die opluchting niet. Hij hoort er niet bij. Gelukkig heeft Moeder Muis het in de gaten en vertelt hem dat hij niet uit haar buik komt, maar wel in haar hart zit. Iedereen is anders, er zijn veel verschillen, maar Moeder Muis zou niet anders willen. Dat geeft Muis het gevoel dat hij er weer bij hoort. Hij voelt zich thuis! Een warme en ontroerede afloop van dit mooie verhaal.
De illustraties bij het verhaal zijn door Yvonne zelf gemaakt. De zachte tekeningen geven de sfeer van het verhaal goed weer. Je sluit Muis in je hart!
Heb jij pleegkinderen (of adoptiekinderen) in je gezin of in de klas? Lees dan zeker dit mooie, verhelderende prentenboek eens voor. Ook wanneer je de boodschap 'je mag er zijn' mee wilt geven, is dit prentenboek een aanrader.
Een thuis voor Muis kun je rechtstreeks bij Yvonne bestellen via: thuisvoormuis@gmail.com
--> Meer informatie
Een versje op de taart
Mieke van Hooft - Clavis
Ik heb een bril,
een toverbril.
Ik zie alles
wat ik wil.
Ik zie een boom
met lollyblaadjes.
En een bad
vol chocolaatjes.
Slagroom in de prullenbak.
Olifanten op het dak.
Zeven baby's met een baard.
En een versje op de taart.
Op zoek naar een fijne versjesbundel voor in de klas? Met Een versje op de taart heb je hem gevonden! Deze bundel is heerlijk dik en bevat voor alle momenten van het jaar meerdere versjes. Zo heeft Mieke van Hooft versjes bedacht over school, de seizoenen, de feestdagen, Vaderdag en Moederdag, 1 april en meer. Ook bevat de bundel versjes over algemene thema's, dingen die het hele jaar door aan bod kunnen komen, zoals muziek, opa en oma, verhuizen, ziek zijn, boeken, beroepen en meer. Je hoeft de bundel maar open te slaan en je vindt in de inhoudsopgave vast en zeker een versje dat bij het moment past.
De versjes zijn kort en nodigen uit tot mee rijmen, wat de kleuters leuk vinden om te doen. Ze zijn herkenbaar, grappig, lief of juist stout. De illustraties van Marijn van der Wateren zijn zacht van kleur en geven het boek een lieve en grappige uitstraling.
Deze bundel staat dit schooljaar in mijn lokaal! Als we even een moment hebben, pak ik hem uit de boekenkast. Rijmen maar, het hele jaar door!
De verhaaltjesboom
Marianne Busser en Ron Schröder - Moon
Een boom vol met verhaaltjes staat in het voorleesbos
er hangen er wel honderd aan de takken
als iemand op een avond graag iets grappigs lezen wil
dan kan hij altijd een verhaaltje pakken
Een boom vol met verhaaltjes staat in het voorleesbos
we zouden je heel graag zo'n boompje geven
maar omdat dat niet kan, hebben Marianne en Ron speciaal voor jou
een paar van die verhaaltjes opgeschreven!
Nog een mooi boek op rijm is De verhaaltjesboom van Marianne Busser en Ron Schröder. Dit boek bevat een aantal dierenverhaaltjes, in korte zinnen op rijm geschreven. Eigenlijk net lange versjes dus ;). Het boek is uitgegeven in prentenboekformaat en prachtig geïllustreerd door Eefje Kuijl. Zij maakt zulke warme, vrolijke illustraties en bij deze leuke verhaaltjes spat de humor ervan af. De illustraties zijn vaak paginagroot en voor de kinderen een feest om naar te kijken, terwijl het bijbehorende verhaaltje wordt voorgelezen.
Zoals we van Marianne Busser en Ron Schröder gewend zijn, zit ook dit boek vol verhaaltjes waar je hardop om kunt lachen, ontroerd door raakt of een warm gevoel van krijgt. Daar word je blij van!
Tijd voor wat vrolijkheid of zin om de dierentuin in huis te halen? Bekijk De verhaaltjesboom dan zeker eens.
Augustus 2021
Tien overheerlijke juffen en meesters
Ross Montgomery en Sarah Warburton, vertaald door Thérèse en Jacques Vriens - Uitgeverij Volt
TIEN overheerlijke juffen en meesters, opgelucht en blij,
huppelen door het bos in een vrolijke rij.
Juf Anneke loopt achteraan
en ziet een heel lief bloempje staan.
Oh juf Anneke, doe niet zo dom,
kijk toch even achterom.
Daar zie ik iets bewegen ...
Nu zijn het er nog maar NEGEN!
Tien juffen en meesters sjokken na een lange schooldag naar de bushalte, maar missen de laatste bus. Gelukkig is er een andere manier om thuis te komen: door het donkere woud. In dit woud dreigt een groot gevaar: er zitten tien harige monsters klaar!
Dit kleurrijke, nieuwe prentenboek is een feest om voor te lezen! Aftelversjes en -liedjes zijn alom bij kinderen bekend en mijn kleuters houden ervan. Dit boek is één groot aftelverhaal. Dat het om juffen en meesters gaat die worden opgegeten is helemaal spannend! In het verhaal zit veel humor. Wat doen de juffen en meesters een domme dingen! De kinderen hebben natuurlijk allang gezien dat er monsters op de loer liggen en dat de volwassenen met open ogen in hun vallen trappen.
Op elke nieuwe bladzijde is het afwachten wat er nu weer gebeurt en welke juf of meester het team verlaat. Wie zal dit avontuur overleven?
Het verhaal eindigt grappig en verrassend, vooral voor kleuterjuffen. Ben je kleuterjuf, dan moet je dit boek aan het begin van het schooljaar zeker voorlezen! En maar hopen dat jij op een dag niet door het donkere woud naar huis hoeft te gaan.
Toen rups een vlinder werd
Bette Westera & Naomi Tieman - Gottmer
In mijn boekenkast staan inmiddels volop boeken over insecten. Prentenboeken en informatieve boeken. Een voorleesboek als dit is daar een mooie aanvulling op. De donkere kaft en prachtige tekeningen van Djenné Fila spraken maakten me nieuwsgierig.
In dit boek volg je vlinder in een aantal verhalen afgewisseld met versjes over insecten en prachtige, paginagrote illustraties tussendoor.
Vlinder fladdert door de tuin en komt daar allerlei kleine beestjes tegen. Elk beestje beleeft zijn eigen avontuur. In de verhalen leer je over de insecten. Je leest wat de beestjes uniek maakt, waar ze goed in zijn, waar ze nuttig voor zijn. De verhalen zijn mooi van lengte: leuk om voor te lezen tijdens bijvoorbeeld het fruit eten. Elk verhaal is sterk geschreven en grappig, spannend, ontroerend of herkenbaar. Je waant je even onder de beestjes en kunt over de verhalen nadenken en napraten.
Echt een fijn boek voor in de klas!
Juli 2021
Het feest Andersom
Paul Biegel & Aron Dijkstra - Gottmer
Het thema van de aankomende Kinderboekenweek is beroepen. Het feest Andersom is een fantastisch prentenboek waarin kinderen één dag aan het werk gaan en de grote mensen naar school. Andersomdag: wat een feest!
Het verhaal in dit mooie prentenboek, geschreven door Paul Biegel, zouden kinderen maar wat graag werkelijkheid laten worden! Hoe grappig zou het zijn als alle papa's en mama's in de kring, de huishoek en de bouwhoek zitten en de kinderen, aangekleed in een net pak of gewapend met handschoenen en bouwhelm, aan de slag gaan in het beroep van hun ouders. Ik had het als kind graag uitgeprobeerd, dan was ik m'n loopbaan als juf heel wat jaren eerder gestart ;). Het verhaal in Het feest Andersom is grappig, herkenbaar en ook een beetje spannend: zou het wel lukken met al die papa's en mama's in de klas en de kinderen op straat, als stratenmaker, agent of minister? De verhaallijnen in het boek komen op het eind mooi samen, wat het mooie en prachtig geïllustreerde verhaal ook nog sterk maakt.
Jammer dat Andersomdag niet meer bestaat.
Het dikke dinoboek
Marianne Busser en Ron Schröder - Moon
Wil jij alles weten over dino's? Dan is Het dikke dinoboek echt wat voor jou! Grappige versjes en bijzondere weetjes leren je alles over dino's.
Dit boek viel precies op tijd op de deurmat! We waren net gestart met het thema dino's toen we met de groep in quarantaine moesten. Via Teams vertelde ik de kinderen weetjes uit Het dikke dinoboek en vertelden zij mij alles wat ze al wisten over dinosaurussen.
Het boek viel in de smaak! De kinderen wilden nog een versje over een dino horen en nog één en nog één! Hoewel de versjes en weetjes ook zeker voor oudere kinderen nog heel geschikt zijn, vonden ook de in-dino's-geïnteresseerde kleuters ze erg interessant! Regelmatig klonk er een wow! of een 'ja, dat wist ik!'.
Met dit boek hebben Marianne Busser en Ron Schröder opnieuw een prachtig en compleet informatief versjesboek geschreven. Zoals we van hen gewend zijn mét de nodige humor. De illustraties daarbij zijn sprekend en nemen je even mee terug naar het tijdperk van de dino's.
Gevonden
Oliver Jeffers - Uitgeverij De Fontein
De illustraties van Oliver Jeffers spreken me aan. Prachtig in hun eenvoud en zo sprekend. Ik was dan ook benieuwd naar het nieuwste prentenboek Gevonden.
Wat moet een jongen doen als er plots een pinguïn voor zijn deur staat? Uitvinden waar die vandaan komt natuurlijk, en hem dan terugbrengen. De reis naar de Zuidpool is lang en moeilijk, maar ze komen gelukkig goed aan. Op de terugreis realiseert de jongen zich echter pas goed wat hij heeft achtergelaten …
Gevonden is een lief en warm verhaal over vriendschap. De pinguïn die bij de jongen voor de deur staat blijkt niet verloren te zijn, maar eenzaam. Na een lange reis komt de jongen daar gelukkig achter en zo komt alles goed.
Als je de illustraties in dit opnieuw prachtige prentenboek bekijkt, voel je zó met de jongen en de pinguïn mee! De emoties spatten van de pagina's. Knap hoe Oliver Jeffers zo sprekend tekent, in alle eenvoud.
Een toren van koe
Pieter van den Heuvel - Gottmer
Ben je ooit langs een weiland gereden waarin je een toren van koeien zag staan? Nee? Het kan, lees dit prentenboek maar!
Na De verhuisdieren is Een toren van koe opnieuw een grappig prentenboek van Pieter van den Heuvel waarin iets absurds gebeurt. De koeien gaan een toren bouwen en de hele wei helpt mee. Het hilarische verhaal dat volgt is op rijm, in korte zinnen, geschreven en geïllustreerd met al even zulke hilarische illustraties vol details. Echt een boek waar je meerdere keren door kunt bladeren en telkens zul je nieuwe dingen ontdekken! Wat zullen de kleuters de onverwachte dingen die in dit verhaal gebeuren grappig vinden! En vaak zien zij alle leuke details en verborgen grapjes nog eerder dan wij.
Tijd om te ontsnappen uit de realiteit, tijd voor Een toren van koe!
Friet Flamingo en andere rare snuiters
Sam Loman - Moon
Als je het boek Friet Flamingo van Sam Loman ziet, krijg je meteen zin in de zomer! Wat een vrolijkheid straalt dit versjesboek uit!
Friet Flamingo staat vol met grappige versjes over dieren die alleen in je fantasie bestaan. Wat dacht je van de Lanterpanter die de hele dag lummelt of de Snoepsnuiter die alles wat lekker is in één keer opslurpt? De versjes zullen de kleuters aanspreken, want wie wil er nou geen Snoepsnuiter of Lanterpanter zijn? Gewoon, voor één dag? Daarbij kunnen de kinderen bij de versjes volop mee rijmen en over de tekst nadenken om het grapje te snappen. Zullen ze ook ontdekken hoe het met Friet Flamingo zit?
Een heerlijk boek voor tijdens het fruit eten of om een versje uit voor te lezen net voor het naar huis gaan.
Hond vs. Kat
Barbara Jurgens, met illustraties van Barabara de Wolf - Moon
Op zoek naar een voorleesboek met korte voorleesverhalen voor volgend schooljaar? Het nieuwe boek Hond vs. Kat is een leuk, luchtig boek met grappige en herkenbare verhalen geschreven vanuit het oogpunt van twee leuke, ondeugende huisdieren.
Hond heeft een heerlijk luizenleventje en lieve Baasjes. Maar dan komen de Baasjes op een dag aanzetten met een raar, klein pluizenbolletje. Wat is dat? Het is Kat en ze komt ook bij de Baasjes wonen. Als dat maar goed gaat!
Voor iedereen met huisdieren, met name een hond en/of kat is Hond vs. Kat herkenbaar en extra grappig! Je ziet de situaties met je eigen huisdieren zo voor je! Een pan met lekker eten die nog op het aanrecht staat waar de dieren verlekkerd naar kijken, een dolle kat tijdens het gekke uurtje, een hond en kat die niet met elkaar door één deur kunnen en spelen met je hond in het park, allerlei situaties komen voorbij. Dit gaf bij mij in de groep aanleiding tot gesprekken over de huisdieren van de kinderen en mijn eigen dieren. Omdat je als lezer vaak al weet wat je kunt verwachten, zijn de verhalen over Hond en Kat extra spannend en grappig. Je weet wat de baasjes gaan zien als ze thuiskomen. Je weet wat hond en kat van plan zijn, waardoor je wilt weten hoe dit afloopt!
Een grappig voorleesboek voor de kleuters en groep 3/4, net even anders dan veel andere boeken.
Pauw is een beetje verlegen
Jin Xiaoyu & Leying Li - Clavis
Pauw wil zijn staart niet laten zien. Hij is veel te verlegen! Tot hij op een dag naar het bos gaat en ontdekt welke kracht er in zijn veren schuilt. Het avontuur haalt het beste in hem naar boven.
Pauw is een beetje verlegen is een inspirerend verhaal geïllustreerd met prachtige tekeningen in waterverf, wat mij zo nieuwsgierig maakte naar dit mooie prentenboek. De zachte illustraties, vol emotie, geven het verhaal de juiste sfeer. En wat is pauw mooi als hij aan het eind van het verhaal zijn prachtige staart durft te laten zien!
Een fijn prentenboek voor verlegen kinderen. Over jezelf durven zijn, jezelf laten zien en trots zijn op jezelf! Zo trots als een pauw.
Mei 2021
De walvis wilde meer
Rachel Bright en Jim Field - Gottmer
Twee vechtende eekhoorntjes, De leeuw in de muis, Laat maar los, Koala en Wolfje wil naar huis. Het zijn mijn favoriete prentenboeken. Elk met een sterk verhaal op rijm én een best-wel-belangrijke boodschap. De walvis wilde meer is het nieuwste prentenboek van Rachel Bright en Jim Field. Welke boodschap zou dit boek ons meegeven?
Wilbert de walvis is altijd op zoek naar meer spullen, want diep in zijn binnenste voelt hij een gat. Maar al die spulletjes maken hem niet gelukkig. Wilbert moet iets vinden waar hij wél blij van wordt. Maar wat?
De walvis wilde meer is een sprankelend verhaal over in de knoop zitten, geven in plaats van nemen en vriendschap. Het verhaal leert je dat je van heel veel spullen niet gelukkig wordt. Het is veel fijner om iets te kunnen doen voor een ander. Vrienden zijn belangrijker dan spullen. Naast deze les zitten er nog meer kleine boodschappen in dit prachtige prentenboek. Het boek is begrijpelijk geschreven en de zinnen op rijm zullen kleuters aanspreken. Het verhaal geeft aanleiding tot een gesprek. Hoe kan Wilbert de leegte die hij voelt vullen?
De illustraties zijn prachtig! Ze zijn kleurrijk, sprekend en geven het gevoel van Wilbert en de andere zeedieren geweldig weer. Hierdoor voel je met ze mee en word je door dit hartverwarmende verhaal geraakt. Evenals door de eerdere boeken van dit talentvolle duo.
Kop op, Herman!
Yvonne Jagtenberg - Gottmer
Nog een prachtig prentenboek over gevoelens is Kop op, Herman! Dit is het tweede boek over Herman het hangbuikzwijn van Yvonne Jagtenberg. In dit verhaal sjokt Herman met zijn ziel onder zijn poot de dag door. Misschien heeft Herman last van de lockdown tijdens de coronapandemie ;). Zijn gevoel zal in ieder geval herkenbaar zijn.
Herman het hangbuikzwijn voelt zich niet zo fijn vandaag. Hoe dat komt weet hij niet. Hij is niet ziek en hij heeft genoeg te eten. De andere dieren proberen hem op te vrolijken. 'Kop op, Herman,' zeggen ze. Maar hoe hard hij ook probeert zijn kop omhoog te houden, het wil niet lukken.
Herman is vandaag gewoon niet zo blij. Iedereen heeft wel een keer zijn dag niet en meestal gaat de zon de volgende dag weer schijnen. Bij Herman zitten zijn tranen in de weg en wanneer hij ze laat gaan, verdwijnt het rare gevoel in zijn buik. Herman voelt zich opgelucht en heeft weer zin om iets te doen.
Het verhaal laat je zien dat het oké is om een keer je dag niet te hebben. Dat gevoel mag er zijn. Huilen kan enorm opluchten om het nare gevoel kwijt te raken. Yvonne Jagtenberg heeft deze boodschap op een geweldige manier in een prachtig prentenboek gegoten. De illustraties zijn rustig en geven een eigen stijl weer. De teksten kort, waardoor het verhaal goed te volgen is en een fijne, rustige uitstraling heeft.
Misschien ...
Chris Haughton - Gottmer
Nog een prentenboekenmaker met een duidelijke eigen stijl is Chris Haughton. Als je het boek Misschien... ziet, denk je vast al aan de andere boeken van deze maker: Mama kwijt, Stoute hond! en Ssst!
Misschien... is een ontzettend grappig en spannend boek over drie kleine aapjes die heel graag een mango uit de mangoboom willen pakken. Mama heeft hen, toen ze even wegging, gewaarschuwd dat ze dat niet mogen doen. Er lopen tijgers rond! De kleine aapjes gaan natuurlijk toch op ontdekkingstocht. Geen tijger te zien! Steeds dichter komen ze bij de mangoboom totdat ...
De oplettende kijker heeft de tijgers allang gespot, waardoor de spanning oploopt. Gaan de aapjes de tijger in de gaten krijgen?
Misschien... is een heerlijk prentenboek met sprekende teksten die je direct mee het bos in nemen en illustraties in een unieke, eigen stijl. Duidelijk, rustig, eenvoudig en even sprekend als de tekst. Natuurlijk sluit dit leuke prentenboek af met een nieuw grapje ...
Het schermdiefje
Helen Docherty & Thomas Docherty - Clavis
Dit prentenboek wilde ik zien! Hoe actueel is het onderwerp van dit verhaal: schermpjes. En hoe vaak loop ik er zelf tegenaan: dat mensen op hun scherm turen tijdens een gesprek of bijna tegen je aan botsen op straat.
Van de makers van Het Schermdiefje heb ik ook Het Boekenliefje. Een mooi, vertederend verhaal dat voorlezen promoot. Zou dit boek ook iets willen promoten ;)?
Het Schermdiefje maakt je er bewust van hoeveel schermen er zijn. Overal om ons heen. Op een dag komt een klein meisje in de stad aan. Ze wil nieuwe vrienden maken en samen spelen, maar overal waar ze kijkt, ziet ze mensen op een scherm turen. Niemand heeft oog voor haar. Ze begrijpt niet waar die schermpjes voor zijn en besluit er haar tanden in te zetten. Hmm, best lekker! Zo begint de schermpjesverslaving van het meisje: het schermdiefje. Ze kijkt er niet op, maar ze schrokt ze allemaal naar binnen.
Zo komt het dat er op een dag nauwelijks nog schermen in de stad zijn en dat de dieren haar wél zien staan. En dan wordt er gespeeld, en plezier gemaakt!
Het Schermdiefje is een mooi prentenboek, met vrolijke illustraties dat helemaal past in deze tijd. De boodschap is misschien nog wel meer voor ouders dan voor jonge kinderen. Wellicht herkennen zij zich in het gevoel dat het Schermdiefje aan het begin van het verhaal heeft.
Willemijn Wiebelkont
Howard Pearlstein & Renate Vermeulen-Potter - Clavis
Een prentenboek over niet stil kunnen zitten en gewoon móéten bewegen komt altijd van pas. Willemijn Wiebelkont is zo'n boek over dit onderwerp. Handig voor op school én thuis.
Willemijn Wiebelkont móét gewoon bewegen. Ze kan er niets aan doen. Als haar gewiebel een grote puinhoop veroorzaakt, wordt Willemijn uit de klas gestuurd. Gelukkig weet de directeur precies wat Willemijn kan doen om rustig te worden.
Willemijn heeft last van 'Wiebels' en wat is het lastig om die in bedwang te houden. Ze brengen haar regelmatig in de problemen. Gelukkig heeft de school waarop Willemijn zit een fijne directeur die naar haar glimlacht als ze uit de klas wordt gestuurd en haar een trucje leert om de Wiebels in bedwang te houden. Wat is het fijn om de Wiebels die in je hoofd tekeer gaan te herkennen en trucjes te hebben om ze rustig te krijgen. Dit boek is zeker helpend voor kinderen die zich in het verhaal van Willemijn herkennen. Het leert hen dat de Wiebels er mogen zijn, ze horen bij hen, en het leert hen hoe ze de Wiebels onder controle kunnen krijgen op momenten dat het nodig is. Helpend is ook de directeur van Willemijn. Zo'n fijne directeur of leerkracht gun ik elk kind!
Maart 2021
Boer Boris start de motor!
Ted van Lieshout & Philip Hopman - Gottmer
Boer Boris start de motor! is het nieuwste boek in de Boer Boris serie. Dit boek is een kartonboek met uitklappagina's. Juist daarom ben ik er benieuwd naar. De prentenboeken in mijn leeshoek hebben het zwaar te verduren en worden langzaam vervangen door sterkere kartonboeken. Zou Boer Boris start de motor! ook iets voor mijn groep zijn?
In Boer Boris start de motor! komen grote machines van de boerderij voorbij. Wat zullen de kleuters dit interessant vinden! Er hoeft maar een machine voorbij de school te rijden en ze staan al bij het raam.
Zoals je gewend bent van de Boer Boris boeken, heeft ook dit boek een pakkend, grappig verhaal op rijm dat aansluit bij de belevingswereld van kleuters. Op elke dubbele bladzijde staat een machine centraal, die getekend is op een uitklappagina. De hoge machines hebben
een uitklappagina die naar boven openklapt, de lange machines een uitklappagina naar opzij en de machines die ín de grond werken een uitklappagina die omlaag klapt. Naast woordenschatuitbreiding maken de kinderen zo spelenderwijs kennis met de begrippen groot en klein, hoog en laag en boven en beneden. Het boek is nu actueel: lente, jonge dieren, boerderij! Ook in het najaar is het goed te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek over beroepen.
Op dit moment doen we activiteiten bij Boer Boris en de eieren. Ik denk dat ook Boer Boris start de motor! heel welkom is in mijn groep.
Vijf minuten
Liz Garton Scanlon & Audrey Vernick - Clavis
Nog vijf minuten spelen tijdens de werkles is niet zo lang, vijf minuten wachten tot iedereen zijn jas heeft gepakt duurt wel even. Hoe vaak zeg ik als juf niet 'nog vijf minuten!' Wat fijn dat er een nieuw prentenboek over tijd is verschenen. Ik zie meteen mogelijkheden: tijd --> rekenen!
Soms gaat de tijd snel en soms gaat de tijd traag. In dit prentenboek ervaren kinderen hoe dat komt. Ze zien een jongetje dat in verschillende situaties ervaart hoe lang vijf minuten duren. De ene keer moet hij erg haasten om iets in vijf minuten voor elkaar te krijgen (als hij in vijf minuten klaar moet staan om te gaan), terwijl diezelfde minuten een andere keer een eeuwigheid duren (als hij moet wachten in de rij). Vijf minuten kunnen vijf fijne minuten zijn (als je naar schattige hondjes mag kijken) of vijf vervelende minuten (als je in de stoel van de tandarts ligt).
Dit boek is een ideaal aanknopingspunt voor een gesprek over tijd en over de ervaring van de kinderen. Herkennen zij wat de jongen meemaakt? Hoe voelt het voor hen? Kunnen ze nog meer voorbeelden noemen?
Aan de hand van de sprekende, humoristische illustraties en de tekst kan worden verteld. Een mooi prentenboek dat aanleiding geeft tot een (reken)gesprek en activiteiten rondom tijd.
Koala kan niet slapen
Jin Xiaoyu & Xu Yang - Clavis
Kun je niet slapen? Ben je 's nachts wakker? Je bent niet de enige! Koala kan niet slapen en dat maakt hem niks uit!
Dit ontzettend lieve, vertederende en in zachte tinten geïllustreerde prentenboek is ideaal voor thuis. Het is een fijn boek om voor het slapen gaan voor te lezen. Je kind dut bij dit vrolijke, lieve verhaal zo weg. En als hij niet kan slapen, net als Koala, laat hem dan weten dat dat niet erg is. In je gedachten kun je mooie avonturen beleven en uiteindelijk ... uiteindelijk ben je zo slaperig dat je toch een keertje in slaap valt. Als Koala het kan, kan jij het ook!
Ik ben genoeg
Jessy Humann & Federico van Lunter - Clavis
Iedereen mag zijn wie hij diep vanbinnen is. Dat is genoeg.
Ik ben genoeg is een poëtisch verhaal met een boodschap: wat de dag ook brengt, je bent goed zoals je bent.
Op elke pagina van het boek zie je een dag uit het leven van één van de twee hoofdfiguren. Je ziet wat ze op die dag doen en wat ze aan de dag waarderen. Als je buiten bent, kun je genieten van de mooie wolken. Als het regent, kun je dankbaar zijn dat het gras water krijgt. Als je alleen bent, kun je genieten van duizend sterren. En als je samen bent met iemand van wie je houdt, is je hart vol warmte.
Je kunt genieten van de kleine dingen: een kopje thee, een gebaar van een ander en bloeiende bloemen. En soms, soms heb je je dag even niet en ben je verdrietig. Dat is ook oké. Ook op moeilijke dagen mag je zijn wie je bent.
Wat een prachtige boodschap!
Ik moest het boek een paar keer doorbladeren en begon er steeds meer in te zien. Waarschijnlijk kijkt een kleuter er weer heel anders naar.
Ik ben genoeg is een fijn prentenboek om samen met je kleuter door te bladeren, te ervaren en erover te praten, gezellig, knus bij elkaar.
Hallo allemaal
Diverse auteurs
Zo gaaf! Ik mocht meeschrijven aan een voorleesboek voor en door juffen en meesters! Terwijl ik vorig jaar in Noorwegen door de sneeuw ploeterde, bedacht ik de eerste verhalen voor deze bundel. Terug in Nederland klom ik in de pen en schreef vier voorleesverhalen. Over de gemene trollen Trulli en Trolli, over Eddie Eland en Huskey Hond die op zoek gaan naar het toverlicht. Over de boze wolf die geen slechterik wilde zijn en Lea en het Letteretertje. Samen met de andere verhalen in deze bundel is Hallo allemaal een feestje om voor te lezen!
Persbericht
Hallo allemaal - Het leukste voorleesboek door juffen en meesters
Wie weten beter wat leeft onder kinderen en waarover zij graag willen lezen dan de juffen en meesters die dagelijks met hen werken?
Met verhalen van bekende juffen en meesters onder wie juf Daisy, juf Sanne, juf Maike, meester Sander, juf Merel, meester Ismail, juf Anke, meester Bart en vele anderen. Met illustraties van juf Annemarie.
Vlog
Februari 2021
Vinnie & Flos - Op bezoek
Marte Jongbloed en Natascha Stenvert - Luitingh-Sijthoff
Ben je op zoek naar het leukste voorleesboek voor je kleutergroep? Stop maar met zoeken, want je hebt 'm gevonden! Vinnie & Flos is echt mijn favoriet en ik keek dan ook uit naar dit nieuwe deel.
Vinnie is een jongen die op zijn kamer een groot geheim verbergt: Flos! Flos is een grappig, eigenwijs wezentje dat eigenlijk in het bos thuishoort, maar ooit verdwaalde, zijn familie kwijtraakte en zo in het huis terecht kwam waar Vinnie nu woont. Vinnie en Flos zijn echte tegenpolen. Vinnie kijkt de kat uit de boom. Hij vindt nieuwe dingen spannend en vindt het fijn om van tevoren te weten wat hij kan verwachten. Flos daarentegen stapt overal op af en is zelfs een tikkeltje brutaal. Wanneer Vinnie ergens tegenop ziet, helpt Flos hem door de situatie thuis alvast te oefenen. Dat helpt Vinnie, net als de lijfspreuk van Flos: Snotteflos, als je het nou gewoon eens probeert!
Flos houdt van nieuwe avonturen en duikt overal op waar Vinnie ook is. Zonder dat Vinnie het weet, kruipt Flos in zijn jaszak of in de tas van zijn moeder. Zo komt hij tevoorschijn bij de tandarts en eet daar uit de tubes met fluoridepasta. Ook gaat hij stiekem mee naar Vinnie's zieke oma en zorgt voor opschudding wanneer oma ineens een bloem ziet 'lopen'.
De kleuters vinden Vinnie en Flos gelukkig net zo leuk als ik! De verhalen zijn zo heerlijk voorspelbaar. Wij weten elke keer als Vinnie het huis uit gaat al dat Flos stiekem mee is gegaan, maar Vinnie en zijn ouders weten dat nog niet. Waar zou Flos opduiken? Welke stoute streken zou hij uithalen? Zouden Vinnie's papa en mama hem zien?
In elk verhaal gebeurt iets wat Vinnie heel spannend vindt. Flos zegt zijn lijfspreuk dan en de kinderen doen vrolijk mee. Hopelijk helpt dit de kinderen die wat meer afwachtend zijn en vaak iets spannend vinden: Als je het nou gewoon eens probeert? Uiteindelijk komt het wel goed!
Kom mee Kees
Loes Riphagen - Gottmer
Een peuter slentert over het trottoir. Hij kijkt naar de heg en ziet een beestje. Geboeid blijft hij staan. Oma staat een stuk verderop te roepen: 'Kom nou, loop eens door!'. Maar hoe kun je nou doorlopen als er zóveel moois te ontdekken valt?
Kom mee Kees is het nieuwste boek van Loes Riphagen. Zij schreef ook Coco kan het, Prentenboek van het Jaar 2021.
Kom mee Kees gaat over kikker Kees en zijn papa. Ze zijn onderweg naar het kwaakconcert en moeten opschieten, anders komen ze te laat. Maar de weg ernaartoe is zo mooi! Kees ziet bijvoorbeeld een regenboog, een kevertje dat ondersteboven kan lopen en een tak die op een krokodil lijkt. Papa heeft geen tijd om te kijken, hij zegt alleen maar dat Kees op moet schieten. Tot papa de schrik van zijn leven krijgt en beseft dat de scherpe aandacht van Kees eigenlijk heel waardevol is.
Kom mee Kees is een helder geschreven verhaal met herhaling, een boodschap én een spannend stuk. Het verhaal past helemaal binnen de belevingswereld van jonge kinderen, die net als Kees echte onderzoekers zijn en zoveel zien. Misschien is die boodschap dan ook meer voor de volwassene bedoeld ;).
De illustraties zijn sfeervol, sprekend en heerlijk groot en het boek heeft een wat luxe, stevige uitstraling.
Dit verhaal vind ik mooi passen bij deze tijd, waarin ik meer dan ooit in de natuur te vinden ben en er écht de tijd voor heb. Wat kun je dan veel ontdekken waar je normaal gesproken aan voorbij loopt. Als je aandacht hebt voor de dingen om je heen kun je van de kleinste dingen genieten. Dat is precies wat Kees doet. De natuur is zo mooi en blijft verwonderen. Dit wil ik mijn kleuters graag meegeven: Kom mee, kinderen. Laten we op pad gaan, goed kijken en genieten!
Wie heeft de honing?
Louise Greig en Laura Huges - Ploegsma
Twee beren, een pot honing en een boek vol rampen. Niet zo leuk zou je denken, maar Wie heeft de honing? is grappig en luchtig!
In Wie heeft de honing? wil Beer een perentaart bakken. Het meel, de eieren en de peren staan al klaar, maar waar is de honing nou toch gebleven...? Die is van het aanrecht gepikt door een andere beer, maar dat weet alleen de lezer. Hij snoept de honingpot leeg, terwijl Beer op zoek gaat naar de dief en dat leidt tot hilariteit en veel gedoe.
Dit boek moest ik een paar keer opnieuw lezen. Wat gebeurt er veel en wat is er veel te zien! In het verhaal gebeurt van alles, maar ook in de teksten, het lettertype en de illustraties. En hoewel het verhaal een opeenstapeling van rampen is, word je er best vrolijk van! Het verhaal is grappig en snel met vrolijke, vlotte illustraties vol humor. De tekst is op rijm geschreven, wat fijn leest en voor de kleuters een uitdaging is: kunnen ze mee rijmen?
Een leuk, zonnig boek voor de zomer of voor gewoon even tussendoor.
Rijmelsteeltje
Eva Vleeskruyer en Hiky Helmantel - Clavis
Versjes voorlezen, ik doe het te weinig in mijn groep. Kan Rijmelsteeltje daar verandering in brengen?
Ik denk het wel! Rijmelsteeltje is een boek met verschillende speelse gedichtjes voor kleuters. Het begint met Rijmelsteeltje, een klein nachtkaboutertje dat een meisje mooie verhaaltje influistert net voor ze gaat slapen. Vrolijke dingen, verdrietige dingen en dingen om over na te denken. Het meisje deelt de verhaaltjes graag met jou, de lezer en zo wordt je meegenomen in deze bundel vol gedichtjes met vrolijke, grappige illustraties.
Rijmelsteeltje krijgt een plekje in mijn lokaal, zodat ik in plaats van een voorleesverhaal ook eens een versje voor kan lezen tijdens het fruit eten bijvoorbeeld. Ik heb er nu al zin in!
December 2020
Het knotsgekke kabaalkoor
David Walliams & Tony Ross - Clavis Uitgeverij
Het je zin in iets grappigs? Even samen lachen, even gek doen? Lees dan verder over het aller gekste koor dat je ooit hebt horen zingen: het knotsgekke kabaalkoor!
Het knotsgekke kabaalkoor is het nieuwste boek van David Walliams. Hij schreef al meer knotsgekke prentenboeken waaronder Geronimo, de pinguïn die geloofde dat hij kon vliegen en Het eerste nijlpaard op de maan. Om deze boeken heb ik met de kleuters flink gelachen, dus ik ben blij dat er een nieuw boek verschenen is en wat het extra leuk maakt: dit boek gaat over muziek! :)
Het verhaal speelt zich af op de Noordpool. Hier woont Kweeltje de walrus. Kwaaltje zingt dolgraag en wil graag deelnemen aan de dierentalentenjacht. Er is alleen één piepklein probleem: haar stem klinkt echt afgrijselijk! Zo afgrijselijk dat de andere dieren haar op een nacht verlaten. Kweeltje blijft alleen achter.
Het knotsgekke kabaalkoor is een verhaal met vaart, een verhaal waarin veel gebeurt en dat wordt ondersteund door de verschillende lettergroottes, de speelse teksten die op allerlei manieren op de pagina's zijn gezet en de humoristische illustraties van Tony Ross (bekend van De kleine prinses).
In het verhaal wordt volop gezongen en dat dat vals is, maakt niks uit. Als je van zingen blij wordt, dan moet je zingen. Of het nou mooi is of lelijk, het gaat erom dat je gelukkig bent! Een mooie boodschap die we de kinderen (in onze muzieklessen) mee kunnen geven.
Stop
Annemie Vandaele & Emmanuel Volant - Clavis Uitgeverij
'Stop, hou op!' Ik hoor het de kinderen bijna dagelijks zeggen. We leren ze dat ze het moeten zeggen als ze iets niet fijn vinden. Praten is beter dan knijpen of slaan. Maar wat als je 'stop' zegt en de ander luistert niet?
Het boek Stop sluit perfect op dit thema aan. Egel loopt met zijn mooie bal, van oma Egel die er niet meer is, door het bos. Dan komt hij Haas, Das en Eekhoorn tegen. Haas pakt de bal af en gooit over naar Das en Eekhoorn. Eerst vindt Egel het leuk, maar dan niet meer. 'Stop!' roept hij. Maar Haas gaat door en trapt zijn dierbare bal in de boom. Teleurgesteld vertelt Egel dat hij 'stop' had geroepen, maar dat er niet werd geluisterd.
Het boek Stop is duidelijk geschreven. De boodschap wordt in heldere taal overgebracht en de tekst en illustraties geven het gevoel van Egel goed weer. Je gaat met hem meeleven en begrijpt heel goed dat het niet fijn is als iemand niet naar je luistert. De kleuren in het boek zijn zacht en lieflijk en de karakters worden vol emotie neergezet.
Een fijn boek om te gebruiken tijdens sociaal-emotionele activiteiten in de kring en gesprekjes na incidenten tijdens het spelen.
Toto en het nieuwe elfje
Esther Miskotte - Clavis Uitgeverij
Wat als er een nieuw kind in de groep komt? Een kind dat anders praat, anders reageert, er anders uitziet en anders beweegt. Accepteert de groep de nieuwkomer of wordt hij vreemd aangekeken?
In het boek Toto en het nieuwe elfje komt er een nieuw elfje in de klas. Het is een vreemd elfje. Hij praat gek, hij ziet er gek uit en hij speelt wild op de trommel. Zijn klasgenoten moeten niets van hem hebben. De nieuwe elf doet zijn best om vrienden te maken. Vrolijk vliegt hij achter de anderen aan en vraagt keer op keer of hij mee mag doen, maar elke keer als ze hem zien, gaan ze snel weg en spelen iets anders. Wat is het lastig om bij de groep te horen als je nieuw bent!
Esther Miskotte heeft een prachtig nieuw prentenboek gemaakt over een thema dat in de meeste klassen wel zal spelen. Het is leuk dat de kinderen in het boek elfjes zijn. Het geeft het verhaal iets magisch en het lijkt voor de kinderen niet over hen te gaan, terwijl ze de boodschap wel meekrijgen.
Buitengesloten worden en samen leren spelen staan centraal. Ideaal om voor te lezen als dit in je groep speelt of elke keer wanneer de groep zich opnieuw vormt: wanneer er een nieuw kind bij komt en na een lange vakantie.
Jules
Erik Wouters & Anne Schneider - Clavis Uitgeverij
Jules is een voorleesboek met korte verhalen over een lieve, gevoelige jongen die regelmatig bang is. Hij vindt nieuwe dingen spannend, denkt veel over na en stelt veel vragen. Zijn grote vriend Knuffeldraak helpt hem overal bij en als Knuffeldraak of grote zus bang zijn, zorgt Jules goed voor ze.
In het boek lees je allerlei verhaaltjes en versjes uit het dagelijks leven van Jules en zijn familie. De verhalen gaan over herkenbare situaties voor jonge kinderen. Ze zijn ideaal om tussendoor voor te lezen. In de verhaaltjes is Jules regelmatig bang, maar de verhalen zelf zijn luchtig en met humor geschreven. Kinderen zullen aanvoelen dat Jules niet bang hoeft te zijn.
Dit mooie voorleesboek is ideaal om voor te lezen aan kinderen die de kat uit de boom kijken en veel dingen spannend vinden. Ze kunnen ervaren dat ze niet de enigen zijn en dat het goed komt.
Het verhaal bevat redelijk wat Vlaamse woorden. Die zul je in het Nederlands even aan moeten passen.
Dikke vriendjes durven alles
Ingrid & Dieter Schubert - Clavis Uitgeverij
Dikke vriendjes durven alles is het nieuwste boek van het bekende duo Ingrid en Dieter Schubert. Als je de illustratie op de kaft ziet, weet je al dat dit een boek van hen is. Zo herkenbaar!
Twee dikke vriendjes gaan samen op avontuur. Ze durven alles! Over de hoogste berg klimmen, over het diepste ravijn springen, in de meest woeste zee pootje baden. Wat zijn deze dikke vriendjes stoer! Maar als je beter kijkt, zie je dat het nét even anders gaat dan ze hadden bedacht.
Op het eind van het verhaal gluren twee ogen vanuit het struikgewas naar de vriendjes. Een schaduw komt dichterbij ... Durven ze nu nóg alles?
Wat een spannend en avontuurlijk prentenboek is Dikke vriendjes durven alles. Het is voor mij als leerkracht heel herkenbaar! In hun fantasiespel kunnen kleuters heel stoer zijn en durven ze alles. In het echt is dat toch even anders. Het verhaal is sterk geschreven, in korte zinnen, zonder overbodige tekst. Er zit herhaling in de gebeurtenissen, wat kinderen leuke vinden en de illustraties bij het verhaal zijn afwisselend spannend en vrolijk. Ze geven de sfeer van het verhaal helemaal weer.
Durf jij mee op avontuur?
Oktober 2020
Tom en Samira
Tosca Agterberg, Ann De Bode - Kluitman
Bij uitgeverij Kluitman kwam ik dit voorleesboek tegen. Wat leuk, ik kende het nog niet, maar de voorkant ziet er al meteen aantrekkelijk uit.
Het boek gaat over de twee vriendjes en buren Tom en Samira. Ze spelen graag samen, hebben veel plezier en maken wel eens ruzie. In hele korte verhalen wordt verteld wat Tom en Samira meemaken. De verhalen zijn super herkenbaar en passen helemaal binnen de belevingswereld van kleuters. De twee vriendjes rijmen erop los (doei ouwe koei), zitten op school in de kring en leren Engels, eten pannenkoeken bij Samira thuis, terwijl haar ouders niet mee mogen eten vanwege de Ramadan, ze vieren samen het Suikerfeest en beleven nog veel meer.
Het is fijn dat de verhalen zo kort zijn, prima om voor te lezen net voor het naar huis gaan of tijdens het fruit eten. Na elk verhaal volgt een vrolijk of grappig versje, waarbij de kinderen lekker mee kunnen rijmen.
Leuk dat het boek zo multicultureel is, het verhaal is een goede weergave van de maatschappij en de kinderen in de klas. In dit boek komt dit mooi naar voren, zonder dat er de nadruk op ligt. Zo zouden meer verhalen moeten zijn.
Omdat het boek over van alles gaat wat je gedurende een dag, week of jaar mee kunt maken, kun je het op elk moment in het jaar en bij elk thema voorlezen. Tom en Samira hebben me positief verrast en gaan mee naar school!
De Pareldief
Axel Scheffler & Rosa Scheffler - Uitgeverij Ploegsma
Van Axel Scheffler ken ik veel boeken die hij samen met Julia Donaldson maakte. De Gruffalo bijvoorbeeld en Stap maar op mijn bezemsteel. Deze boeken vind ik ontzettend mooi geïllustreerd en sterk geschreven, dus ik was dan ook benieuwd naar De Pareldief, een boek dat hij samen met zijn zus Rosa maakte.
De Pareldief is een spannend voorleesverhaal dat je in meerdere keren voor kunt lezen. Het gaat over een kleine grijze Hoen die ontzettend van blinkende dingen houdt, zo ook de parels die Pauw in zijn winkel verkoopt. Elke dag staart Hoen door de etalage naar al dat moois, maar helaas heeft hij geen geld om iets te kopen. Als er op een dag een hulpje gevraagd wordt voor de winkel, is het Hoen die er aan de slag mag gaan. Eenmaal binnen wordt het nóg moeilijker al dat moois te weerstaan. Als dat maar goed gaat!
Het verhaal is grappig, maar ook aandoenlijk. Je ziet hoe graag Hoen de mooie spullen wil en je voelt zijn schuldgevoel wanneer het misgaat. Het boek helpt kinderen inzien dat je het beste eerlijk kunt zijn en dat iets stelen niet mag, ook al wil je het nog zo graag hebben. Het verhaal laat ook de verschillen tussen arm en rijk zien en de gevoelens die daarbij kunnen horen. Een leerzaam verhaal met een wijze levensles.
Het Sneeuwvlokje
Benji Davies
- Luitingh Sijthoff
Benji Davies heeft al veel mooie prentenboeken gemaakt. Misschien ken je één van zijn boeken wel: De kleine walvis, Oma Vogeltje, Het eiland van opa, Donderkopje ...
Ik vind de prentenboeken van Benji Davies altijd bijzonder. Ze zetten een bepaalde sfeer neer
en gaan de diepte in. Blij verrast was ik dan ook toen zijn nieuwste boek Het Sneeuwvlokje werd aangekondigd.
Het Sneeuwvlokje is een warm verhaal over een vallend sneeuwvlokje dat een veilige plek zoekt om te landen. Ondertussen versiert een meisje thuis een prachtige kerstboom, maar er ontbreekt nog iets: een fonkelende ster. Het sneeuwvlokje landt op de boom en vindt zo de allerbeste plek: hij wordt de stralende ster!
De illustraties bij het verhaal zijn vertederend mooi. Rustig en zacht, in winterse tinten, passend bij de gedachte van Kerst. Ook de voorkant heeft deze sfeer: gouden letters, gouden randen bij de bomen en een lief meisje dat naar een sneeuwvlokje reikt.
Waar de wind ons ook heen blaast,
we vinden allemaal een plek om te landen ...
De herfst van Kleine Gans
Elli Woollard & Briony May Smith - Lemniscaat
Afgelopen voorjaar verscheen De lente van Kleine Beer. Een prachtig, aandoenlijk en leerzaam verhaal over de lente, met super sfeervolle illustraties. Het boek werd meteen één van mijn favorieten.
In De lente van Kleine Beer werd een vogel geboren. Het werd de nieuwe vriend van Kleine Beer. Die vogel blijkt Gans te zijn. In dit deel is Gans al wat gegroeid en breekt de herfst aan in het bos. Kleine Gans voelt dat er iets staat te gebeuren, maar wat zou het zijn?
In De herfst van Kleine Gans lees en zie je wat de dieren in de herfst doen. Ze maken een lekker warm hol voor de winterslaap, leggen een wintervoorraad aan of bouwen een nestje van bladeren. Kleine Gans kijkt naar de dieren en vraagt zich af wat ze moet doen. Ze probeert de dieren na te doen, maar een boom omzagen met haar snavel lukt niet en ook een gat in de grond graven om nootjes in te verstoppen is best lastig. Dan ziet Kleine Gans opeens een schaduw boven zich. Is het een monster? Nee, het zijn grote ganzen die naar het zuiden vliegen. Ineens weet Kleine Gans wat ze moet doen!
Wat prachtig is ook dit verhaal geschreven! Het is spannend, grappig en zo lief. Verschillende aspecten van de herfst komen aan bod, wat het naast leuk leerzaam maakt. In de tekst zitten herhalingen en dat spreekt jonge kinderen aan.
Ik vind het knap hoe de auteur het herfstseizoen in zo'n mooi verhaal verweeft, mét herhalingen en op rijm geschreven. De illustraties daarbij brengen het verhaal tot leven. Briony May Smith geeft de natuur weer zoals deze is: adembenemend mooi. De prenten kunnen zo aan de muur. Toevoegen aan je herfstboekencollectie dus ;).
Dierendorpje helpt de bijen
Gitte Spee & Kim-Lian van der Meij - Kluitman
In het dierendorpje groeien geen bloemen meer en daar zijn de bijen niet blij mee. Om honing te maken, hebben ze bloemen nodig. De bijen besluiten te vertrekken. Dat willen de dieren uit Dierendorpje voorkomen en snel bedenken ze een plan: zaadjes zaaien.
In dit vrolijke verhaal op rijm, leren de kinderen dat bloemen nodig zijn voor de insecten, de vlinders en de bijen bijvoorbeeld. Zonder bloemen kunnen zij niet leven en ... is er ook geen honing! Ook leren de kinderen hoe je bloemzaadjes zaait en wat er nodig is om bloemen te laten groeien. Een verhaal over de natuur dus, een onderwerp dat helemaal past in deze tijd, waarin we bewust met de natuur bezig zijn.
Het verhaal vind ik erg leuk om in de lente voor te lezen, waarna je zelf kunt gaan zaaien. De vrolijke, kleurrijke illustraties van Gitte Spee passen helemaal bij dit seizoen en het bijpassende liedje van Kim-Lian kun je gezellig samen zingen.
Ik krijg al zin om mijn tuin in het voorjaar zo bloemrijk mogelijk te maken. Fijn voor de insecten en fleurig om zelf naar te kijken! Nog even geduld ...
Dat wil ik later ook!
Vivian den Hollander en Dagmar Stam - Van Holkema & Warendorf
Ieder jaar schrijft Vivian den Hollander een nieuw avontuur over Lisa en Jimmy rond het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema 'geschiedenis' en dus duiken Lisa en Jimmy bij opa en oma in huis de geschiedenis in. Ze helpen met het opruimen van de rommelkamer, want opa en oma gaan verhuizen. Er komt van alles tevoorschijn: oud speelgoed, foto's van vroeger én de oude politiepet van opa. Jimmy vindt die pet hartstikke leuk en bedenkt dat hij later agent wordt. Lisa wordt liever dierendokter en vindt in de kringloopwinkel een mooie doktersjas.
Dat wil ik later ook! is een fijn voorleesboek over vroeger, nu en de toekomst. In het eerste verhaal ga je terug in de tijd, in het tweede verhaal ga je met Lisa en Jimmy naar de kringloopwinkel en in de verhalen die daarop volgen spelen Lisa en Jimmy een rollenspel: ze spelen wat ze later willen worden.
De verhalen over Lisa en Jimmy passen goed binnen de belevingswereld van kleuters. Ze zijn herkenbaar geschreven, vrolijk en grappig. Het wordt niet spannend of eng, wat de voorleesverhalen juist zo fijn maakt voor jonge kinderen.
De illustraties van Dagmar Stam passen goed bij de vrolijke kleutervriendjes en maken de boeken over Lisa en Jimmy herkenbaar.
Het boek is voor een klein prijsje verkrijgbaar en dus leuk om voor te lezen tijdens de Kinderboekenweek.
September 2020
Kolletje & Dirk - Het grote ridderfeest
Pieter Feller & Natascha Stenvert - Luitingh-Sijthoff
Naar dit boek keek ik uit! De laatste jaren verschijnt er elk jaar een verhaal over Kolletje en Dirk bij het thema van de Kinderboekenweek. Omdat de kleuters Kolletje en Dirk zo leuk vinden, en ik zelf natuurlijk ook, is dit nieuwe verhaal meer dan welkom. Gisteren las ik 'Kolletje gaat naar school' uit. De kleuters hebben ontzettend gelachen om Patrick poeptoeter en meneer De Jong die elke keer zegt: 'dag kleine vriendjes. Ook in dit verhaal komen Patrick en meneer De Jong voorbij.
De stad is jarig en daarom wordt er een groot middeleeuws feest gehouden. Kolletje en Dirk vragen zich af hoe oud de stad is. Opa Snor legt het uit. Hij gaat de geschiedenis in en vertelt over het ontstaan van de stad en de functie van een kasteel. Op school komt meester Lucas als troubadour de klas in en zingt een ridderliedje. De kinderen praten over het feest en denken na hoe ze verkleed willen gaan. Kolletje weet het al, zij gaat als ridderes.
In vier korte verhalen wordt naar het ridderfeest (het vijfde verhaal) toegewerkt en in elk verhaal spreekt Kolletje de bekende spreuk: Katharina, Orselia, Laetitia uit. De verhaaltjes zijn ideaal om voor te lezen tijdens het pauzemoment in de klas of thuis voor het slapen gaan. Ze zijn zo vrolijk, grappig en luchtig, waardoor je na het verhaal weer opgewekt verder gaat of 's avonds lekker in slaap valt. De illustraties van Natascha Stenvert zijn ook altijd erg leuk. Klein, kleurrijk, grappig en met oog voor detail. Met Kolletje en Dirk wordt de Kinderboekenweek zeker een feestje!
Het wilde dierenorkest
Dan Brown - Luitingh-Sijthoff
Wat leuk! Een prentenboek van Dan Brown! Toen het verscheen kreeg ik van verschillende mensen berichtjes: 'heb je het al gezien?' En ook de krant besteedde er een groot artikel aan. Dit prachtige prentenboek is dan ook een meesterwerk. Een verhaal op rijm, met diepgang, levenslessen én klassieke muziek, allemaal in één boek. Dan Brown bedenkt het.
In het boek stelt Maestro Muis zich voor. Hij is de dirigent van het orkest van wilde dieren. Samen smeden zij een plan. Aan de lezer de opdracht om dit te ontdekken. Vervolgens komen alle wilde dieren uit het orkest voorbij en wordt iets kenmerkends over hen verteld. Hierbij hoort een passende levensles, gevat in een spreuk, die Maestro Muis je laat zien. Zo toont hij onder andere: 'Je mag bewonderen wat anderen hebben, maar vergeet niet dat jij je eigen talenten hebt.' en 'Soms raak je zo in de war van het leven dat je vergeet te genieten van de kleine dingen.' Bij elk dier hoort een instrumentaal muziekstuk, door Dan Brown zelf gecomponeerd en gespeeld door het Zagreb Festival Orchestra. De muziekstukken zijn te luisteren via de speciale app die bij dit boek is gemaakt. Wanneer je je smartphone bij de bladzijde houdt, speelt het muziekstuk.
Dan Brown zou Dan Brown niet zijn als er ook in dit boek codes moeten worden gekraakt en verborgen boodschappen zitten. Zo blijft het boek je fascineren en kun je een hele tijd naar elke pagina kijken. Ik ben diep onder de indruk van dit prachtige boek. En dat bij zo'n mooi thema: muziek.
Dan Brown liet het verhaal illustreren door Susan Batori. Hij koos haar werk uit honderd voorbeelden van topillustratoren en koos voor een onbekend talent. De illustraties zijn zo vertederend. In veelal rustige kleuren worden de dieren lieflijk neergezet. Daar vrolijk je van op.
Het Wilde Dierenorkest moet je gewoon hebben. Op je verlanglijstje?
De voorleesreis
Marianne Busser en Ron Schröder - Moon
Ken je De voorleestrein, De voorleesboot en De voorleesfiets? Dit nieuwe boek van Marianne Busser en Ron Schröder is een bundeling van de drie voorgaande boeken. In het boek vind je grappige versjes, verteld door iemand met een bepaald beroep. Zo vertelt de herder een versje over een schaapje dat niet kan slapen en van de dokter schaapjes moet tellen. De bakker vertelt een versje over de koekjesbeer en de schilder over Oliebol, de circusclown. De versjes worden verteld terwijl de personen die ze vertellen met het vervoermiddel dat centraal staat reizen.
De versjes zijn, zoals we van Marianne en Ron gewend zijn, heel grappig en echt op het niveau van kleuters. Ze kunnen lekker mee rijmen én genieten van de prachtige, sprekende illustraties van Eefje Kuijl.
Dit boek ga ik zeker voorlezen op school. Een goede afwisseling van genre, na de voorleesverhalen waar ik het schooljaar mee begon.
Ziza wil geen ninja zijn
Marjet Huiberts - Moon
Dit boek sprak me aan omdat de jongens uit mijn klas elke dag ninja spelen. De gouden ninja, de zwarte ninja, de gele ... ze komen allemaal voorbij. In Ziza wil geen ninja zijn, wil de hoofdpersoon juist géén ninja zijn. Hij heeft andere talenten en wil zo ontzettend graag bewegen op muziek. Vechten is niets voor hem.
Op de kaft van het boek zie je Ziza, hij lijkt vrolijk, rustig en kijkt tegelijkertijd bedenkelijk. Geen vechtersbaas zo te zien. Zijn familie is dat duidelijk wel, zo zie je als je het boek openslaat. Ze sluipen door het bos, oefenen met stokvechten en verslaan het monster. Ziza voelt zich leeg en alleen.
In het verhaal ervaar je dat het fijn is om je eigen talenten te ontwikkelen. Doen waar je goed in bent en waar je van geniet. Iedereen is anders.
De illustraties van Coen Hamelink geven het verhaal een mooie, Oosterse sfeer. Ik ben benieuwd wat de ninja-kleuters ervan vinden!
Tin doet zijn zin
Bianca Antonissen & Lisa Brandenburg - Clavis
Wat een lieve cover, in prachtige, zachte tinten, heeft het boek Tin doet zijn zin. Ik krijg meteen zin om het boek te lezen. In Tin doet zijn zin wordt een vogel geboren. De andere vogels kijken hem aan. Zijn mama is nergens te zien. De andere vogels ontfermen zich over Tin én bemoeien zich met hem. Hij moet leren vliegen. Allemaal weten ze wel hoe dat moet, maar Tin let niet op. Hij hoort het niet en hij ziet het niet. Hij doet zijn eigen zin. De vogels maken vleugels voor Tin, maar Tin wil helemaal niet vliegen!
De lezer heeft ondertussen al wel in de gaten waarom Tin niet wil vliegen. Zouden de kinderen het ook zien? Juist dat gegeven maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Hoe zou het verder gaan? Wat gebeurt er? Komen de ander vogels erachter?
Het einde heeft een verrassende wending wanneer Tin met zijn vader mee gaat en vader zegt: 'Ga je mee, Tin? Pap wacht op ons!' Pap? Tin was toch al bij zijn vader, of ...?
Tin doet zijn zin is een mooi verhaal over talenten, jezelf zijn en ... vogels!
Een dag vol apenstreken
Loredana Baldinucci & Fabio Sardo - Clavis
Stel je voor ... je wordt op een ochtend wakker en je bent opeens een aapje. Dan kun je echt niet zomaar doen alsof er niets aan de hand is. Want je hebt een lange en zware dag voor de boeg.
Een dag vol apenstreken is een ontzettend grappig en herkenbaar boek! Alles wat jonge kinderen, en zeker de wat drukkere kinderen, wel eens doen komt erin naar voren. Niet het kind heeft hierbij de hoofdrol, nee , een aapje. Het aapje heeft moeite met aankleden, houdt niet van rustig ontbijten, rent graag naar school, kleurt niet graag binnen de lijntjes, vindt het moeilijk om lang stil te zitten en is 's avonds moe. Het verhaal wordt op een vlotte, leuke en duidelijke wijze verteld, ondersteund met humoristische illustraties. Zouden de kinderen zich in het aapje herkennen?