Juf Anke lesidee groep 3 4 5 taal rekenen spelling lezen thematisch werken gouden weken start schooljaarDe sociaal-emotionele ontwikkeling

Hooggevoeligheid

Onderzoekers gaan ervan uit dat 1 op de 6 mensen hooggevoelig is. Misschien geldt dat ook wel voor jou en vast en zeker voor één of meerdere kinderen uit je groep. Hooggevoeligheid is een eigenschap die aangeboren en erfelijk is. Bij hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen lijkt het of de zintuigen iets beter werken dan bij anderen. Harde geluiden klinken oorverdovend, licht is fel, kleding kriebelt vaak en een vies geurtje ruikt nog sterker. Het is alsof de zintuigen meer opmerken dan die van andere mensen. Daarnaast zijn er nog andere kenmerken die bij hooggevoelige kinderen passen:
- ze trekken zich sommige dingen erg aan en vinden dingen wat eerder eng dan anderen. Dat komt doordat ze er wat meer bij voelen.
- ze voelen met anderen mee en willen graag dat iedereen zich fijn voelt.
- ze voelen sfeer en stemmingen goed aan.
- ze zijn opmerkzaam en zien dingen die anderen niet direct opvallen.
- ze houden niet zo van drukte. Gillende kinderen in de gymzaal, een drukke markt. Het liefst blijven ze een beetje aan de kant.
- ze kunnen slecht tegen dingen die niet eerlijk zijn.
- ze kunnen erg opzien tegen dingen die ze nog nooit hebben gedaan. Het maakt ze onrustig.
- ze zijn voorzichtig en vermijden gevaar.
- ze kunnen genieten van iets moois, zoals muziek, schilderijen of een mooi theaterstuk.

Zo zijn er nog meer kenmerken die passen bij hooggevoelige kinderen. Niet alle kenmerken hoef je in hetzelfde kind terug te vinden. Ook wanneer een paar kenmerken bij hem passen, kan het kind al hooggevoelig zijn.

Kinderen die hooggevoelig zijn, krijgen veel prikkels te verwerken. Dit kost ze veel energie. De energie is eerder op dan bij andere kinderen. Ze raken overprikkeld. Lees hier meer over op de pagina over gedrag. Geef deze kinderen de mogelijkheid zich terug te trekken, even een rustig plekje op te zoeken of iets anders doen. Hierdoor worden ze weer rustig.

Uit: Fenne en het danskamp

Leestip! Fenne en het danskamp

Josina Intrabartolo schreef een boek over hooggevoeligheid, speciaal voor kinderen. Het verhaal gaat over Fenne. Fenne zit al heel wat jaren op ballet. Ze geniet ervan en kan helemaal opgaan in de muziek. Op haar slaapkamer heeft ze een schilderij hangen van een ballerina. Niet iedereen snapt wat ze hiermee moet, maar Fenne vindt het prachtig. Het was haar mooiste verjaardagscadeau ooit.

Na één van haar balletlessen vertellen de juffen enthousiast dat ze een leuke mededeling hebben: de groep mag meedoen aan een wedstrijd in België en omdat het een eindje rijden is, blijven ze er twee nachten slapen. Alle meiden barsten in juichen uit, maar Fenne krijgt een knoop in haar maag. Ergens anders slapen? Dat vindt ze super spannend!

In Fenne en het danskamp lees je hoe het verder gaat met Fenne. Zou ze mee op kamp durven gaan? Hoe verloopt de danswedstrijd?
De schrijfster heeft veel kenmerken van hooggevoelige kinderen in het verhaal verwerkt. Het diep nadenken over dingen, spanning voor het onbekende, het overprikkeld raken en op tijd rust willen nemen, niet tegen harde geluiden kunnen, bang zijn voor een spooktocht in het bos, enorm kunnen genieten van kunst en muziek, jezelf anders voelen, opmerkzaam zijn en gevoelig zijn voor sfeer.
In de balletgroep van Fenne zit ook een meisje met een totaal tegengesteld karakter aan dat van haar: Jasmijn. Jasmijn is luidruchtig, druk, brutaal, nergens bang voor, jaloers en lijkt heel zelfverzekerd. Al doet Jasmijn nog zo naar, Fenne komt voor haar op als ze het moeilijk heeft en zoekt een oplossing wanneer er een conflict ontstaat. Hierin zie je weer een eigenschap van een hooggevoelig meisje: anderen aanvoelen, een fijne sfeer willen creëren en het anderen naar de zin maken. '

Fenne en het danskamp is een heel mooi verhaal voor kinderen die hooggevoelig zijn. Zij zullen zich hier echt in herkennen. Ze zullen het gevoel krijgen dat ze niet alleen zijn, dat het niet erg is om soms anders te zijn en dat er heel veel meer mensen zijn die zich hetzelfde voelen. Daarbij worden handvatten gegeven om met lastige situaties om te gaan en laat het verhaal kinderen zien dat je soms gewoon iets nieuws moet proberen, ook al vind je het eng.

Ook voor andere kinderen is het verhaal geschikt om te lezen. Ik vind het echt een mooi verhaal en anderen herkennen er misschien een vriendin of klasgenootje in.

Achterin het boek vind je informatie over hooggevoeligheid. Er wordt hier verwezen naar stukken uit het verhaal, waar uitleg bij gegeven wordt. De informatie is naar het kind toe geschreven en ook interessant voor de volwassene.

Fenne en het danskamp
Josina Intrabartolo
Uitgeverij Scrivo Media
2018

Van dezelfde auteur is ook het boek Ridder Zeldenmoed verschenen. Een boek over (hoog)gevoeligheid met ook hierin achterin wat meer informatie voor kinderen en ouders.