lesidee kleuters juf Anke


Over Juf Anke

Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op mijn site jufanke.nl. Ik wil anderen hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast schrijf ik, samen met Els, voor Kleuteruniversiteit, Praxisbulletin, De Vier Windstreken en Lemniscaat. In 2017 is ons eerste eigen boek verschenen: Spelen met prentenboeken!Nationale voorleesdagen 2018

Van 24 januari t/m 3 februari zijn de Nationale Voorleesdagen 2018. Dit jaar staat het prentenboek Sssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup centraal. Ook is er aandacht voor negen andere boeken die de Prentenboek TopTien compleet maken.

Over Ssst! De tijger slaapt

De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen.
Maar de dieren hebben wel hulp nodig. De lezer wordt dan ook aangemoedigd de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en zelfs een slaapliedje te zingen. Zal het alle dieren lukken veilig aan de overkant te komen? En zeg, waar zijn al die ballonnen eigenlijk voor?

Boekentips

Boeken uit de Prentenboek TopTien Nationale Voorleesdagen 2018

Tip! Bij het boek Antionia vind je (les)suggesties op de Lemniscaatkalender van 2018, bij de plaat van de maand september.


Kringactiviteiten

Feest Hoera! Het is feest in dit vrolijke prentenboek! Wil je verder met het thema feest? Neem dan een kijkje bij dit thema. --> Naar het thema feest

Jungle Wil je n.a.v. het prentenboek Ssst! De tijger slaapt met het thema jungle aan de slag? Neem dan eens een kijkje op de jungle themapagina. --> Ga naar de jungle

Dieren Kies je voor de thema's dieren of dierentuin, kijk dan op de pagina 'dieren'. --> Naar het thema dieren

Activiteiten bij het verhaal

Ssst, de tijger slaapt! - stiltespelletjes
Lees de eerste bladzijde van het boek voor. De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken! Leg het boek open in de kring en speel hierna een stiltespelletje.

* Wijs één kind aan dat de tijger is. Hij gaat in de kring liggen en 'slaapt'. Kies een ander kind dat langs de tijger naar de andere kant van de kring sluipt. Als de tijger dit kind hoort, wordt hij wakker. Als hij niets hoort, slaapt hij verder. Lukt het het kind om ongezien aan de andere kant te komen?
* Zorg voor een aantal ballonnen. Wijs een kind aan dat de tijger is. Hij gaat in de kring zitten en sluit de ogen. Kies een voor een kinderen uit die een ballon pakken en deze achter de tijger leggen. Dit doen ze zo stil mogelijk. Vraag de tijger na een tijdje hoeveel ballonnen er achter hem liggen. Lukt het hem dit te raden?
* Ga naar de speelzaal of naar buiten en ga hier met de kinderen in een kring zitten. Zorg voor een knuffel of handpop van een tijger. Wijs één kind aan dat met de tijger om de kring loopt. De kinderen sluiten ondertussen de ogen. Zeg het volgende versje op:
Kijk, de tijger gaapt,
ssst! de tijger slaapt,
wie maakt de tijger wakker vandaag?
Dat heeft hij niet graag!
Ondertussen legt het kind dat de tijger heeft hem achter een ander kind. Na de laatste regel van het versje kijken alle kinderen achter zich. Het kind dat de tijger heeft, wordt een tijger. Hij is gewekt en vindt dat niet zo fijn. Hij probeert het andere kind te tikken. Dit kind probeert op de vrijgekomen plek te gaan zitten, voordat hij getikt wordt.

Zzz, de tijger slaapt! - letterkennis
Maak met de kinderen het zzzz geluid van een slapende tijger. Voelen zij de trilling bij hun gehemelte? Schrijf de z op een vel papier en laat de letter aan de kinderen zien. Teken de 'z' een aantal keer samen denkbeeldig in de lucht, op elkaars rug enzovoorts.
Bedenk hierna woorden die met de z-klank beginnen. Schrijf deze woorden op en laat de letter z onderstrepen.
Maak de activiteit uitdagend door een doel te stellen zoals 'we bedenken tien woorden met de z-klank' of door een (kook)wekker te zetten. Als de wekker gaat, wordt de tijger wakker en tel je het aantal woorden dat bedacht is.

Gekleurde ballonnen - kleuren
Bekijk de gekleurde ballonnen op de tweede pagina van het boek. Benoem de kleuren. Vraag de kinderen in het lokaal naar iets op zoek te gaan in één van deze kleuren. De kinderen nemen dit mee naar de kring. Welke ballon heeft dezelfde kleur? Benoem deze kleur nog eens.

Aaien - tellen
Kikker zweeft over de tijger heen. De kinderen zorgen ervoor dat hij blijft slapen door hem te aaien. Leg een knuffel van een tijger of het boek open in de kring. Aai de tijger over zijn neus, terwijl je telt 1, 2, 3, 4 ... Laat hierna de kinderen aaien. Tel samen hoeveel keer er geaaid wordt. Oefen het tellen op deze manier. Breid dit uit met de volgende suggesties:

- Laat één kind aaien. Als jij in je handen klapt, stopt dit kind en aait een ander kind verder. Dit kind telt verder waar het vorige kind gebleven was. Oefen het verder tellen op deze manier.
- Aai en tel terug van vijf, tien of vijftien naar nul.
- Aai de tijger een aantal keer en laat de kinderen in stilte tellen. Vraag als je klaar bent hoeveel keer je de tijger geaaid hebt.
- Laat twee kinderen de tijger kort aaien. Tel het aantal aaien van beide kinderen. Vraag hoeveel dit samen is.
- Varieer door snel en langzaam te aaien. Kunnen de kinderen bijhouden met tellen?
- Laat de kinderen een getalsymbool zien. De tijger mag dit aantal keer geaaid worden.

Blazen - mondmotoriek
Vos is aan de beurt, maar hij is te zwaar. De ballon zakt naar beneden, steeds lager en lager. Blazen! Blaas samen met de kinderen. Laat kinderen die dit lastig vinden zien hoe je blaast.

Leg een ballon in het midden van de kring. Zet hier knuffels of speelfiguren van dieren omheen (zet deze een flink stuk van de ballon). Noem een dier en laat één van de kinderen de ballon hier naartoe blazen.
Geef de kinderen in tweetallen een ballon. Ze leggen de ballon voor zich op de grond. Eén kind noemt iets in het lokaal (bijvoorbeeld de deur, de kast, de radiator) en het andere kind blaast de ballon hier naartoe. Hierna wisselen de kinderen van rol.

Strepen op zijn buik - logische reeks
Schildpad kijkt een beetje bezorgd, want ... de tijger wordt wakker! Aai de tijger maar over haar buik.
Laat de kinderen de tijger aaien. Hoe ziet zijn buik eruit?
Maak het patroon op de buik van de tijger met teldopjes of repen papier: geel - bruin - geel - bruin of geel - zwart - geel - zwart. Laat de kinderen deze reeks afmaken. Leg hierna met andere kleuren een nieuwe reeks en laat deze afmaken. Breid dit uit door drie of meer verschillende kleuren te gebruiken.

Op de kop van de tijger - plaatsbepaling
Muis valt precies op de kop van de tijger!
Pak een knuffel of afbeelding van een muis en zet deze op het hoofd van één van de kinderen. Benoem waar Muis is: op het hoofd. Zet Muis hierna op andere plekken zoals naast een kind, voor een kind, achter een kind, onder de stoel van een kind.
Geef elk kind een afbeelding van een muis en oefen de plaatsbepalende begrippen nu samen. Vertel de kinderen waar ze muis moeten zetten. De kinderen kunnen dit ook in tweetallen oefenen.

Wiegen - links en rechts
Tijgers vinden het heerlijk om in slaap te worden gewiegd. Neem het boek erbij en wieg de tijger heen en weer.
Zorg voor een knuffel van een tijger. Wieg ook deze heen en weer. Benoem de begrippen links en rechts (zorg ervoor dat je deze begrippen vanuit het standpunt van de kinderen benoemt). Laat nu een kind wiegen en benoem de begrippen links en rechts weer. Wieg hierna samen heen en weer. Benoem elke keer de begrippen links en rechts. Zeg hierna naar welke kant de kinderen mogen wiegen. Links of rechts. Herhaal dit een aantal keer.

Lange poten - tellen met sprongen
Ooievaar is als laatste aan de beurt. Zij heeft de ballon niet nodig, want ze heeft hele lange poten.
Ooievaar stapt met grote stappen over tijger. Loop met grote passen door de kring, terwijl je met sprongen van twee telt. Herhaal dit en laat de kinderen meetellen. Laat hierna enkele kinderen als een ooievaar, met grote passen door de kring lopen. Tel samen met sprongen van twee.
Tip! Leg de getalsymbolen in een rij neer. Maak het tellen visueel. Loop langs de rij met getalsymbolen en sla telkens een getal over.
Oefen het tellen met sprongen van twee in de speelzaal of op de speelplaats nog eens samen. Laat de kinderen tegelijk lopen, terwijl je met sprongen van twee telt.

Pang! - waarneming, puzzelen
De ballon van ooievaar knapt kapot.
Teken een ballon op een blauw stuk karton. Knip de ballon uit en knip hem hierna in vijf stukken. Leg de stukken in de kring en laat de kinderen ze aan elkaar puzzelen. Breid de activiteit uit door meerdere ballonnen te tekenen. Knip ze elk in drie tot vijf stukken. Knip per ballon op een andere manier, bijvoorbeeld een keer met zigzaglijnen, een keer met golflijnen, een keer met rechte lijnen enzovoorts. Lukt het de kinderen om de ballonnen in elkaar te puzzelen?

Pang! - rijmen
De blauwe ballon knapt. Dat geeft een kabaal!
Schrijf woorden waarop gerijmd kan worden op smalle repen papier.
Suggesties: pang, feest, taart, blauw, muis, schildpad, vos, ooievaar
Rol de repen op en stop ze elk in een ballon. Blaas de ballonnen op en knoop ze dicht. Leg ze in de kring.
Pak de eerste ballon (liefst met het woord 'pang') en laat deze met behulp van een naald knappen. Er komt een rijmwoord tevoorschijn! Lees het woord voor en laat de kinderen op dit woord rijmen. Ga door tot de kinderen geen woorden meer weten en prik dan de volgende ballon kapot.

Gefeliciteerd! - het getal drie
Verrassing! Tijger is jarig!
Tel de kaarsjes op zijn verjaardagstaart. Bied de kinderen het getal drie aan. Laat dit getal zien, laat ze drie vingers opsteken en ga op zoek naar dit getal en het aantal drie in het lokaal of buiten. Maak foto's van wat de kinderen vinden.

Liedjes

Sluipen als een tijger
(Ik loop, Dirk Scheele)
Ik loop, ik loop, ik loop en ik loop
en ik loop nu als een beer
Wij lopen als een beer

Ik stamp, ik stamp, ik stamp
en ik stamp en ik stamp nu als een olifant
Wij stampen als een olifant

Ik sluip, ik sluip, ik sluip
en ik sluip en ik sluip nu als een tijger
Wij sluipen als een tijger

Ik spring, ik spring, ik spring
en ik spring en ik spring nu als een kikker
Wij springen als een kikker

Ik vlieg, ik vlieg, ik vlieg
en ik vlieg en ik vlieg nu als een vogel
Wij vliegen als een vogel

Ik ren, ik ren, ik ren en ik ren
en ik ren nu als een paardje
Rennen als een paardje, rennen als een paardje

Ik sta, ik sta, ik sta en ik sta
en ik sta nu als een boom
Stilstaan als een boom

Ik zit, ik zit, ik zit en ik zit
en ik zit nu als een leeuw, geeuw

Junglelied
Minidisco
In de jungle wonen apen
Wat doen die daar
Wat doen die raar
Ze zwaaien met hun lange armen
De hele dag
Slap van de lach

In de jungle wonen beren
Wat doen die daar
Wat doen die raar
Ze schudden met hun dikke billen
Heen en weer
Nog een keer

Maar één ding doen ze samen…
Oeh ah oeh ah
Alle dieren in de maat
Oeh ah oeh ah
Dansen hier tot ‘s avonds laat

In de jungle wonen tijgers
Wat doen die daar
Wat doen ze raar
Ze liggen zomaar wat te loeren
De hele tijd
Hun ogen wijd

Maar één ding doen ze samen…
Oeh ah oeh ah
Alle dieren in de maat
Oeh ah oeh ah
Dansen hier tot ‘s avonds laat
Oeh ah oeh ah
Alle dieren groot en klein
Oeh ah oeh ah
Vinden dansen echt heel fijn
Alle dieren samen.

De krokodil danst met de beer
Oehoh
De olifant swingt met de slang
Sssssh
De tijger danst met de giraf
Grraww
En de schildpad danst met de aap
Woehoe

In de jungle zijn olifanten
Wat doen die daar
Wat doen die raar
Ze stampen met hun grote poten
In het rond
Op de grond

Maar één ding doen ze samen…
Oeh ah oeh ah
Alle dieren in de maat
Oeh ah oeh ah
Dansen hier tot ‘s avonds laat
Oeh ah oeh ah
Alle dieren groot en klein
Oeh ah oeh ah
Vinden dansen echt heel fijn
Alle dieren samen.

Ideeën voor de hoeken

Feest!
Vier het verjaardagsfeest van tijger in de huishoek. Zorg voor spullen waarmee de kinderen een verjaardag kunnen vier en en kleed de huishoek feestelijk aan.
- slingers
- ballonnen
- feesthoed
- taart
- kaarsjes
- cadeautjes
- feeststoel
- borden
- vorken
- glazen of bekers
- limonade (lege fles)
- rietjes
- kleine gebakjes (kunststof of hout)
- verjaardagskaarten
- draad en kleine wasknijpers
- schoenendoos
- knuffel van een tijger
- eventueel andere dierenknuffels (kikker, vos, schildpad, muis, ooievaar)

Leg de versiering voor het verjaardagsfeestje klaar. De kinderen kunnen deze zelf ophangen. Tover een schoenendoos om tot brievenbus en zet deze bij de huishoek. Hierin kan de verjaardagspost bezorgd worden. De kinderen hangen de post hierna met kleine wasknijpers aan een draad.
Geef tijger een plek op de verjaadagsstoel en zet alle andere feestattributen klaar.

In de jungle
Tover de huishoek of themahoek om tot een echte jungle. Vraag de kinderen van thuis knuffels van jungledieren mee te brengen.
Verf wc rolletjes bruin, rijg ze aan een touw en hang deze jungletak op in de hoek. Maak lianen van slierten crêpepapier. Verf bomen op behangpapier of het raam.
Leg een blauw vel etalagekarton in de hoek. Dit is de vijver of rivier voor de krokodillen, schildpadden etc.
Leg een rugzak (een backpack) in de hoek met daarbij een fototoestel, een verrekijker en een junglehoedje.
Tip! Maak foto's van details van dingen in je lokaal. Bijvoorbeeld een stukje van de verwarming, een klein detail van een poster. Print de foto's uit en leg ze in de junglehoek. De kinderen mogen met een foto in de hand, de rugzak op de rug en een verrekijker of fototoestel op zoek naar het voorwerp waar de foto van gemaakt is.

Bouwtafel jungle
Leg een bruin of groen vel engels karton op een tafel. De kinderen maken hier een jungle op met bomen van wc- / keukenrollen, een rivier van blauw papier etc. Leg plastic dieren die in de jungle leven neer en kleine blokjes. Met de kleine blokjes kunnen de kinderen een brug over de rivier bouwen, een hutje in de jungle enzovoort.

Downloads

Lunchlijstjes - voer de dieren in de dierentuin

Voer de dieren in de dierentuin met deze telkaartjes. De kinderen pakken een opdrachtkaartje en geven de dieren te eten. Spelenderwijs worden het tellen en de getalsymbolen geoefend.
De opdrachtkaartjes verschillen in moeilijkheid. Er zijn kaartjes met de getallen t/m 5, t/m 10 en t/m 15, kaartjes met één meer en één minder en kaartjes waarbij de kinderen samen 10 moeten maken.

--> Download de lunchlijstjes


facebook juf Anke