juf-Anke, lesidee, kleuters, inspiratie, informatie, kleutergroep, groep-1-2, onderwijs, basisonderwijs, basisschool, thema's, projecten

juf-anke, lesidee, kleuters, groep-1-2, kleutergroep, spel, spelen, Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

juf-Anke, lesidee, kleuteruniversiteit, projecten, kleuters


Voorleesdagen 2023 | Lesideeën voor kleuters

Van 25 januari tot en met 4 februari zijn de Nationale Voorleesdagen 2023. Dit jaar staat het prentenboek Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld centraal. Ook is er aandacht voor negen andere boeken die de Prentenboek TopTien compleet maken.

maximiliaan-modderman, feestje, voorleesdagen, lesidee

Over Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?

Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.


Prentenboek TopTien

De bijzondere beer

De bijzondere beer is één van de boeken uit de PrentenboekTopTien. Bij dit boek vind je gratis lessuggesties van uitgeverij Lemniscaat.

lessuggesties, de-bijzondere-beer, voorleesdagen, kleuters

De bijzondere beer werd weggegooid, maar sprong uit de vuilcontainer en werd de beste vriend van Noor.
De kinderen gaan aan de slag met spullen die zomaar bij het vuilnis kunnen liggen en ervaren dat je daar heel bijzondere dingen mee kunt doen.

Tijdens deze activiteiten wordt er elke dag iets uit een vuilnisbak gehaald (van tevoren heb je deze voorwerpen in een schone vuilnisbak gestopt). De kinderen spelen er spelletjes mee of maken kunst.

--> Bekijk de gratis activiteiten


Lesideeën bij Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Kringactiviteiten

Taalactiviteiten

In bad - visueel geheugen
Neem een leeg babybad of een bak die een bad voorstelt. Doe hier één voor één enkele knuffelbeesten in. Vraag de kinderen wie er in bad zitten. Laat ze de knuffelbeesten in de volgorde waarin ze in bad zijn gegaan herhalen. Start met telkens twee knuffelbeesten die na elkaar plaatsnemen in het bad en breid dit uit naar drie en meer knuffelbeesten. Wanneer je het vingerpoppetje van Maximiliaan Modderman hebt, gaat ook hij mee in bad.

Wie zit er in het bad? - woordenschat, kritisch luisteren
Leg iets van Maximiliaan Modderman in het bad, zoals zijn trui. Dek de trui toe met een wit laken (badschuim). Laat de kinderen raden wat er in het bad ligt, door een omschrijving te geven. Als de kinderen het hebben geraden, leg je iets anders in het bad.

De 'v' van vies - letterkennis
Teken een bad op een vel papier. Vertel de kinderen dat alle vieze dingen in bad gaan. Laat ze dingen bedenken met de v-klank vooraan. Deze woorden gaan in bad. Schrijf ze in het bad. Onderstreep de /v/ in elk woord.
Suggesties: vies, vogel, vink, verhuisdoos, vader, verf, veel, voortand, vlek, vier, vuist, vaak

Taart versieren - hakken en plakken
Versier de taart voor het feestje van Maximiliaan Modderman! Zet de verjaardagstaart van de groep in de kring of teken een taart op een vel papier. Vertel welke versiering Maximiliaan Modderman op de taart doet door deze woorden in losse klanken te zeggen. Voor elk juist geraden woorden, mogen de kinderen een gekleurd (tel)dopje of een knoop op de taart leggen.
Suggesties: bes, kaars, room, braam, soes, snoep, koek, spek

Een feestje voor een beestje - rijmen
Maximiliaan Modderman geeft een feestje, een feestje voor een beestje!
Rijm met de kinderen op allerlei beesten. Ga op zoek naar kunststof speelfiguren of knuffels van deze beesten en zet ze in de kring. Laat de kinderen voor elk juist gevonden rijmwoord een traktatie (teldop of knoop) bij het beest leggen. Welk beest krijgt de meeste traktaties van Maximiliaan Modderman?
Suggesties voor dieren om op te rijmen:
aap, koe, krokodil, nijlpaard, kat, hond, vis, olifant

Rekenactiviteiten

Kaarsjes op de taart - tellen
Zorg voor een verjaardagstaart of maak een eenvoudige taart van klei. Neem kleine verjaardagskaarsjes of prikkers. Zet enkele kaarsjes op de taart en laat de kinderen tellen hoeveel kaarsjes er op de taart staan. Geef telopdrachten:
- Zet vier kaarsjes op de taart.
- Zet twee kaarsjes op de taart en doe er drie bij.
- Neem één kaarsje weg.
- Zet evenveel kaarsjes op de taart als hoeveel jaar jij bent.

Water in het bad - meten en inhoud
Vul een teil of babybad met water. Zorg voor maatbekers van verschillend formaat of enkele drinkglazen die verschillen in grootte. Vul één van de bekers met water. Neem een andere beker en vraag of hier evenveel water in kan, meer of minder. Giet de ene beker leeg in de andere en kijk wat er gebeurt. Ga zo verder met het vergelijken van inhoud.
Vraag de kinderen tenslotte hoeveel water er in het bad of de teil zit. Is dit meer of minder water dan in alle bekers bij elkaar past? Hoeveel bekers kun je vullen met het water uit het bad of de teil?

Om de beurt in bad - rangetelwoorden
Zet enkele knuffels op een rij en zorg voor een leeg babybad, een bak of een teil.
Vertel dat de knuffels van Maximiliaan Modderman in bad moeten. Noem een knuffel. Deze mag als eerst. Laat de kinderen de knuffel in het bad zetten. Nu mag de derde knuffel in de rij in bad. Vraag de kinderen welke knuffel de derde in de rij is. Ga zo verder en geef opdrachten met rangtelwoorden.

Muziek

Liedjes bij Maximiliaan Modderman


Ideeën voor de hoeken | Maximiliaan Modderman

Maximiliaan Modderman viert een feestje in de huishoek
Laat de kinderen het feestje van Maximiliaan Modderman vieren in de huishoek. Bespreek samen wat er nodig is voor het vieren van het feestje: knuffels, taart, een bad om alles weer schoon te maken, versiering en cadeautjes. Laat de kinderen dingen die geknutseld kunnen worden zelf maken, zoals vlaggetjes en slingers (ringenslingers van repen papier). Zorg verder voor papieren borden en bekers, ballonnen en andere feestelijke attributen.

Tip! Richt een hoek in als feestwinkel, supermarkt of bakkerij. De kinderen gaan hier vanuit de huishoek naartoe en kopen de benodigdheden voor het feest. Heb je weinig ruimte? Alleen een winkelstelling (Educo) kan al dienst doen als winkel en neemt niet veel plek in.

feest, kleuters, huishoek, verjaardag, spel, spelen
In de huishoek zijn alle overbodige spullen weggehaald. De kinderen kopen de benodigdheden voor de verjaardag in de feestwinkel. Aan de muur hangt een draad waar de verjaardagskaarten worden opgehangen. Kinderen schrijven deze en stoppen ze in de brievenbus bij de huishoek. In de keuken staat een receptenboek voor taart.

De bakkerij
Richt een hoek in als bakkerij. Zet een tafel neer waaraan de kinderen kunnen werken. Hier wordt de taarten voor het feestje van Maximiliaan Modderman 'gebakken'. De kinderen kunnen taarten van klei of papier maken. Zorg voor een doos die door de kinderen wordt omgetoverd tot oven. Leg ovenwanten, een schort en bakkersmuts klaar en zorg voor taart- en cakevormen.
Taarten die klaar zijn, worden in de vitrine gezet. Zet een kleutertafel op z'n kop en wikkel doorzichtig folie om de tafel, van poot naar poot. Omwikkel drie kanten en laat één kant vrij. Aan deze kant kan de medewerker de taarten in en uit de vitrine halen.
Maak een bestellijst waarop de medewerker aan kan vinken welke taarten de klant wil bestellen.
Zet een kassa met speelgeld klaar en een pinapparaat.
De kinderen uit de huishoek komen in de bakkerij verjaardagstaarten kopen.

feest, kleuters, klei, taart, donut, knutselen, bakkerij, verjaardag feest, kleuters, klei, taart, cupcake, knutselen, bakkerij, verjaardag
De kinderen hebben donuts en cupcakes gekleid voor in de bakkerij.

feest, kleuters, bakkerij, spel, spelen, gebak feest, kleuters, verjaardag, bakkerij, thema, knutselen, taart, spel, spelen
Ze hebben gebakjes en taarten geknutseld en versierd.

Moddertaartjes voor Maximiliaan Modderman
Richt de 'bakkerbij' buiten in, tijdens het buitenspelen. De kinderen maken moddertaartjes en verkopen deze. Met karren en fietsen worden de taartjes bezorgd of naar huis gebracht.

De kinderen zijn bakkers en krijgen een bestelling binnen. Deze staat op een bakkersbriefje. Ze maken de bestelling klaar en bezorgen hem op de juiste plek. Ondertussen leren ze het tellen, de getalsymbolen, de kleuren en het op een klasgenootje afstappen spelenderwijs. Daarnaast zijn de kinderen fijnmotorisch bezig.

--> Download de (zand)bakkersbriefjes

zandbak kleuters spel opdrachtkaarten zandbak kleuters spel opdrachten zandbak kleuters spel

Wassen! - de watertafel
Vul de watertafel of een bak met lauwwarm water. Doe er wat zeep of afwasmiddel in. Geef de kinderen sponzen, washanden en een handdoek. Laat ze dingen schoonmaken in de bak. Denk aan een pop (zonder zachte materialen) en kunststof speelgoedbeesten.

Vlaggenlijnen maken in de rekenhoek
Download het pakket 'Feestvlaggetjes' van Kleuteruniversiteit en laat de kinderen vlaggenlijnen leggen voor het feestje van Maximiliaan Modderman. Ze oefenen hierbij het tellen, het herkennen van getalsymbolen, de kleuren en het ontdekken en voortzetten van een patroon.

--> Bekijk het pakket 'Feestvlaggetjes'

feestvlaggetjes, kleuteruniversiteit
Met Stabilo Woodys heb ik de lege vlaggenlijn op tafel getekend.

Taart versieren met loose parts
Print een afbeelding van een taart of teken met Stabilo Woodys een taart op tafel. Je kunt de kinderen ook hun eigen taart laten tekenen. Laat ze deze hierna versieren met loose parts.

kleuters, thema-feest, verjaardag, taart, loose-parts, creatief, versieren kleuters, thema-feest, verjaardag, taart, loose-parts, creatief, versierenkleuters, thema-feest, verjaardag, taart, loose-parts, creatief, versieren

Taart versieren met klei
Print de kleikaarten en laat de kinderen de taarten versieren of laat ze er kaarsjes op kleien.

--> Download de kleikaarten

feest, kleikaart, kleuters, verjaardag, spel, spelen

Taartjes bakken in de zandtafel
Zorg voor materiaal bij de zandtafel waarmee de kinderen taarten kunnen bakken, zoals emmertjes, vormpjes (lege bakken van mona toetjes), kleine kaarsjes, versierselen zoals schelpen en glasstenen, mesjes om in het zand te tekenen etc.

zandtafel, feest, verjaardag, kleuters, ipc zandtafel, feest, verjaardag, kleuters, ipc

Downloads | Maximiliaan Modderman

In bad - dobbelblad

Maximiliaan Modderman neemt een bad. O, wat is hij vies! Maak Maximiliaan en zijn knuffelbeesten schoon.

Print het dobbelblad en lamineer het. Kleur de cirkels met een whiteboardmarker in, zodat het vlekken worden. De kinderen dobbelen met een dobbelsteen (1-3 of 1-6) en vegen met een papieren doekje het aantal vlekken weg gelijk aan het aantal gegooide ogen. Ze gaan door tot iedereen schoon is.

--> Download het dobbelblad

maximiliaan-modderman, voorleesdagen, juf-Anke

Kralenplankenpakket thema feest

Deze download bevat drie verschillende opdrachten op de kralenplank in het thema feest:
- een kralenplankvoorbeeld naleggen
- een voorbeeld spiegelen
- coderen: Kraak de code!
In de download vind je uitleg over de opdrachten.

Let op! Kies bij het afdrukken voor de optie 'ware grootte', zodat de kralenplankvoorbeelden precies onder een doorzichtige kralenplank passen (voor de jongste kleuters).

--> Download het kralenplankenpakket 'feest'

kralenplank, feest, kralenplankvoorbeelden, kleuters, thema-feest, spiegelen, coderen, motoriek, motorische-oefening, onderwijs kralenplank, feest, kralenplankvoorbeelden, kleuters, thema-feest, spiegelen, coderen, motoriek, motorische-oefening, onderwijs

kralenplank, feest, kralenplankvoorbeelden, kleuters, thema-feest, spiegelen, coderen, motoriek, motorische-oefening, onderwijs kralenplank, feest, kralenplankvoorbeelden, kleuters, thema-feest, spiegelen, coderen, motoriek, motorische-oefening, onderwijs

Feestvlaggetjes - telkaartjes

'Feestvlaggetjes' zijn opdrachtkaartjes, waarmee de kinderen spelenderwijs de kleuren, het leggen van reeksen, het tellen en de getalsymbolen tot 20 oefenen door feestvlaggetjes aan een lijn te hangen. Naast de opdrachtkaartjes bevat het pakket 20 suggesties om met losse vlaggetjes aan de slag te gaan.

--> Bekijk de feestvlaggetjes

Feestvlaggetjes

Slingers - motorische oefening

Gebruik veters of draad. De kinderen leggen lussen (open guirlande) rondom confetti. Zo ontstaan er slingers.

--> Download 'slingers'

carnaval kleuters motoriek

Kleikaarten - feest!

Oefen het tellen en de getalsymbolen t/m 12 met deze kleikaarten. De kinderen versieren een taart voor Maximiliaan Modderman met het op de kleikaart aangegeven aantal kersen, kaarsjes of iets anders. Dit doen ze door versiering te kleien.

--> Download de kleikaarten

Kleikaarten feest kleikaarten feest


kleuters, lesidee, spel, spelen, inspiratie, juf-Anke, kunst, pim-pom, prentenboeken, tips, groep-1-2

lente, kleuters, juf-Anke, lesidee

dat-is-mijn-bloem, de-blaadjesdief, voorlezen, kleuters, lente, prentenboek, kleutergroep, juf-Anke

juf-anke, lesidee, inspiratie, kleutergroep, kleuters, onderwijs, groep-1-2, prentenboeken, voorlezen

leren-lezen-doe-je-met-je-lijf, juf-Anke, lezen, kleuters, groep-3