Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier


Thuisonderwijs aan kleuters

Op deze pagina vind je materiaal waar kleuters thuis mee aan de slag kunnen gaan, in het geval van thuisonderwijs of quarantaine. De eerste tips op deze pagina zijn voor ouders. Daarna volgen de tips voor leerkrachten voor het geval de scholen dicht gaan (scroll naar beneden).

De activiteiten en downloads op deze pagina zijn passend bij het thema 'winter'. Op zoek naar inspiratie voor Kerst? Bekijk dan de kerstpagina en open de tabbladen 'hoeken', 'knutselen' en 'downloads'.

* Op de pagina wordt gesproken van hem en hij. Lees hier zo nodig haar en zij.

Thuiswerkkalender en thuiswerkbingo kerst

Met de thuiswerkkalender krijgen de kinderen een thuisactiviteit voor elke dag. Daarnaast is er elke dag een extra uitdaging die de kinderen naar keuze kunnen doen.

De thuiswerkbingo is gelijk aan de thuiswerkkalender, maar zonder data. De kinderen kiezen welke activiteiten ze doen en proberen in een week (of dag) een horizontale of verticale BINGO te halen.

--> Download de thuiswerkkalender voor de week van 20 december
--> Download de thuiswerkbingo (uitdagingen zonder vaste data)

kleuters, thuisonderwijs, kerst, quarantaine, corona, kerstvakantie, onderwijs, juf-Anke kleuters, thuisonderwijs, kerst, quarantaine, corona, kerstvakantie, onderwijs, juf-Anke kleuters, thuisonderwijs, kerst, quarantaine, corona, kerstvakantie, onderwijs, juf-Anke

Structuur aanbrengen in de dag

Kinderen houden van duidelijkheid en structuur. Het geeft ze overzicht en rust. Kleuteruniversiteit maakte een dagschema dat je thuis kunt gebruiken, speciaal voor deze periode.
--> Download het dagschema

Op de site van schoolleverancier Heutink vind je een set gratis dagritmekaarten om structuur aan de dag te geven, net als op school gebeurt.
--> Naar de dagritmekaarten van Heutink

dagritme, dagritmekaarten, thuisonderwijs, kleuters, dagschema, planning, structuur dagritme, dagritmekaarten, thuisonderwijs, kleuters dagritme, dagritmekaarten, thuisonderwijs, kleuters

Zelf heb ik ook dagritmekaarten gemaakt (in een variant voor jongens en meisjes), zodat de structuur lijkt op die van school, zoals de kinderen gewend zijn. Op school ziet een dag er bij ons als volgt uit: binnenkomen en spelinloop, in de kring, buiten spelen, fruit eten en voorlezen, spelen en werken in de klas, lunchen, buiten spelen, spelen en werken in de klas, afsluitende activiteit in de kring, naar huis.
Print de kaarten en knip ze los. Bepaal voor elke dag wat je wilt gaan doen en leg de kaarten van je keuze op een rij of hang ze op een prik- of magneetbord. Bepaalde routines zullen dagelijks terugkomen, andere kun je per dag wisselen.
--> Download de dagritmekaarten

dagritme, kleuters, thuisonderwijs, dagritmekaarten dagritme, kleuters, thuisonderwijs, dagritmekaarten

Wat moet je kleuter kunnen? - doelenoverzicht

Je gaat als ouders thuis met je kleuter aan de slag, maar wat moet hij eigenlijk kunnen? Wat leren kleuters in de kleutergroep? Op de eerste plaats staat het spel centraal. Over spelen lees je verderop op deze pagina meer. In het spel en tijdens de kringactiviteiten werken we aan onder andere taal- en rekendoelen. Deze doelen heb ik in een handig overzicht gezet en uitgesplitst in rekenen en taal groep 1 en reken en taal groep 2. Het overzicht is niet compleet, maar helpt je op weg bij het werken met je kleuter thuis.

Bron: SLO - Deze doelen zijn aanbodsdoelen en landelijk bepaald

--> Download het doelenoverzicht voor kleuters

doelen, kleuters, thuisonderwijs, rekenen, taal, aanbod doelen, kleuters, thuisonderwijs, rekenen, taal, aanbod doelen, kleuters, thuisonderwijs, rekenen, taal, aanbod

Voorlezen

De mooiste prentenboeken voor de winter

wolfje-wil-naar-huis boer-boris-in-de-sneeuw het-sneeuwvlokje het-lied-van-de-blauwe-pinguin de-notenkraker
Door op deze boeken te klikken word je doorverwezen naar Bol.com.

Gratis downloads voor thuis

Kralenplankvoorbeelden

Download één van de kralenplankenpakketten. De meeste pakketten bevatten meerdere opdrachten: de klassieke kralenplankvoorbeelden, opdrachten met spiegelen en opdrachten met coderen. Kies bij het afdrukken van het PDF-bestand voor de optie 'afdrukken op ware grootte'. Heb je geen kralenplank thuis? Doe deze opdrachten dan met een kralenplankapp. Voor Apple is dit KralenPlankOntwerper en voor Android Kralenplank.

Variaties in het werken met de kralenplank:
* Span een elastiek over het midden en laat je kind de kralen spiegelen.
* Heb je nog loom-elastiekjes thuis? Laat je kind hier een kunstwerkje mee maken.
* Gebruik een dobbelsteen en leg het aantal kralen gelijk aan het aantal gegooide ogen op de kralenplank.
* Gebruik een stippen- en een kleurendobbelsteen en leg het aantal kralen gelijk aan het aantal gegooide ogen, in de kleur die de kleurendobbelsteen aangeeft.

--> Kralenplankvoorbeelden bij het boek 'Kikker in de kou'
--> Kralenplankenpakket bij het boek 'Coco kan het'
--> Kralenplankpakket thema feest
--> Kralenplankpakket 'Op berenjacht'
--> Kralenplankpakket algemeen
--> Kralenplankpakket thema vervoer

kralenplank, kralenplankvoorbeeld, Kikker, Kikker-in-de-kou, kleuters, juf-Anke kralenplank, kralenplankvoorbeeld, Kikker, Kikker-in-de-kou, kleuters, juf-Anke kralenplank, kralenplankvoorbeeld, Kikker, Kikker-in-de-kou, kleuters, juf-Anke kralenplank, kralenplankvoorbeeld, Kikker, Kikker-in-de-kou, kleuters, juf-Anke

Letter- en cijferdoolhoven

Heeft je kind interesse in letters of houdt hij van cijfers en rekenen? Hier vind je letter- en cijferdoolhoven in drie verschillende niveau's voor de thema's winter, vogels, natuur, ridders en onder water.

--> Download 'Cijferdoolhof Kikker in de kou - winter'
--> Download 'Cijferdoolhof natuur'
--> Download 'Cijferdoolhof ridders'
--> Download 'Cijferdoolhof onder water'

cijferdoolhof, rekenen, cijfers, kleuters, thuisonderwijs, juf-Anke cijferdoolhof, rekenen, cijfers, kleuters, thuisonderwijs, juf-Anke

--> Download 'Letterdoolhof Coco kan het - vogels'
--> Download 'Letterdoolhof onder water'

letterdoolhof, kleuters, coco-kan-het letterdoolhof, kleuters, coco-kan-het

Winterdorp mini's

Heb jij ze nog? De Winterdorp-mini’s die je vorig jaar bij Albert Heijn kon sparen? Met de mini's kun je een mooi winterdorp maken, maar je kunt er ook leerzame activiteiten mee doen, zoals een oefening in het visuele geheugen en het ontdekken en voortzetten van patronen.

De download bevat opdrachten waarbij de kinderen het visuele geheugen trainen en oefeningen in het ontdekken en voortzetten van patronen.
--> Download de oefeningen bij het winterdorp van AH

winterdorp, Albert-Heijn, onderwijs, mini's, wintermini's, kleuters, oefening, school

winterdorp, Albert-Heijn, onderwijs, mini's, wintermini's, kleuters, oefening, school winterdorp, Albert-Heijn, onderwijs, mini's, wintermini's, kleuters, oefening, school

Programmeren met het Winterdorp

Oefen de beginselen van het programmeren, het ruimtelijk inzicht en de oriëntatie op het platte vlak met dit programmeerpakket. Hier kun je de AH Winterdorp mini's bij gebruiken, maar de acitiviteiten zijn ook zonder de mini's uit te voeren.
--> Download het programmeerpakket

kleuters, winterdorp, ah, programmeren kleuters, winterdorp, ah, programmeren

Warme wintertruitjes

Laat je kind het tellen en de getalsymbolen oefenen met de warme wintertruitjes. Print de opdrachtkaartjes en lamineer ze. De kinderen leggen het juiste aantal knopen (of doppen / fiches) op de truitjes.
--> Download de warme wintertruitjes

wintertruitjeswinter, wintertrui, juf-Anke

Knopen voor de sneeuwman

Geef de sneeuwman knopen. Je kind legt het aangegeven aantal knopen op de buik van de sneeuwman en oefent hiermee het tellen en het herkennen van de cijfers.
De download bevat de getallen t/m 12 en een lege kaart waar je met een whiteboardmarker zelf een getal op kunt schrijven.
--> Download 'Knopen leggen'

kleikaarten winter winter kleikaarten

Getallenrace

Dobbel de pinguïn naar de vis en oefen het tellen en het herkennen van de getalbeelden op de dobbelsteen. Wie is het snelst?
--> Download de Getallenrace

getallenrace winter

Rol en raap

Gooi met de dobbelsteen en raap sneeuwvlokken. Deze download bevat een spelblad voor de getallen tot en met 6 en een blad voor de getallen tot en met 12. Je kind oefent hiermee het tellen van de stippen op de dobbelsteen en het herkennen van de cijfers.
--> Download Rol en raap

rol en raap winter

Cijferkaarten

Drie sets leuke cijferkaartjes met daarop de cijfers 1 t/m 20. Eén set bevat ook de aantallen bij elk getal, weergegeven in sneeuwvlokken.
--> Kleuters uit groep 1 oefenen in ieder geval de getallen tot en met 6. Kleuters uit groep 2 de getallen tot en met 15.

Tips voor het werken met de cijferkaartjes:
* Laat de kinderen het juiste aantal wattenschijfjes (make up remove schijfjes) of watjes bij de kaartjes leggen. Dit zijn de sneeuwballen of vlokjes.
* Laat de kinderen de juiste hoeveelheid pinda's voor de vogels bij de kaartjes leggen.
* Knip een sneeuwbal uit een vel papier. Verstop de sneeuwbal onder één van de kaartjes. De kinderen raden waar de sneeuwbal ligt. Ze moeten het getal eerst juist benoemen en dan mogen ze kijken of de sneeuwbal onder dat kaartje ligt.

--> Download de cijferkaartjes met sneeuwpop
--> Download de cijferkaartjes met kinderen en sneeuwpop
--> Download de cijferkaartjes met aantallen

getalkaarten, winter, kleuters getalkaartjes wintergetalkaartjes winter kleuters

Werkboekjes en werkbladen

Werkboekjes zijn fijn om je kind thuis even mee bezig te houden. Ze zijn 'schoolser' en het lijkt daardoor of kinderen er meer van leren. Toch is het belangrijk dat kleuters vooral handelend bezig zijn. Ze leren spelenderwijs, door zelf te ervaren, met al hun zintuigen. Actief aan de slag dus! Dat wat kleuters leren, blijft beter hangen als de activiteiten voor hen interessant zijn en als ze het zelf hebben ervaren. Om die reden werk ik op school zo min mogelijk met werkbladen en werkboekjes.
Kleuteruniversiteit heeft een alternatief voor de werkboekjes bedacht: actiebladen. Met actiebladen leren de kinderen door te spelen én te doen. Ze gaan onderzoekend aan de slag en gebruiken een blad om hun bevindingen op te noteren. Zo hebben ze toch het gevoel dat ze 'in een boekje werken' en zijn ze even bezig. Handig voor de ouders.

--> Bekijk de actiebladen van Kleuteruniversiteit

--> Download het thuiswerkboekje met werkbladen
--> Download een werkboekje in het thema winter
--> Download een werkboekje in het thema dierentuin
--> Download een werkboekje in het thema krokodillen

Ben je op zoek naar meer werkboekjes? Google dan op 'werkboekje juf Anke' en je vindt er nog veel meer bij de verschillende thema's op deze site.

thuiswerkboekje, thuisonderwijsactiebladen werkbladen-kleuters, actiebladen

Activiteitenbingo

Stimuleer je kind verschillende activiteiten te doen, wanneer hij zich snel verveelt of geneigd is achter een scherm te kruipen. Ga elke dag zeker even naar buiten en lees voor. Print een bingokaart om de activiteiten visueel te maken. Bepaal samen wat je (met je) kind gaat doen en kleur de cirkel bij de activiteit na afloop. Werk je thuis? Vertel je kind dan welke activiteit hij doet terwijl jij aan het werk bent. Kaart vol? Wauw! Fijn gespeeld! Geef je kind een dikke duim, een groot compliment en neem de tijd om samen iets te drinken met wat lekkers erbij.
Mis je een activiteit die je graag op de bingokaart ziet? Mail me even.
--> Download de bingokaarten

bingo, thuisonderwijs bingo, thuisonderwijs

Spelen

Kleuters leren door te spelen. In hun spel ontdekken zij de wereld om zich heen. Je hebt het vast wel eens gezien. Voorafgaand aan of na een vakantie met het gezin speelt je kind het 'op vakantie gaan' in een rollenspel. Kleuters leren veel door samen te spelen. De woordenschat wordt ontwikkeld, er wordt samen overlegd en er wordt taal uitgewisseld. Laat je kind samen met broers / zussen een rollenspel spelen (dan kun jij zelf ook even aan het werk) of speel zelf mee. Het materiaal dat je hiervoor nodig hebt is veelal in huis aanwezig of kun je je kind zelf laten maken (goed voor de fijne motoriek en de ontwikkeling van de fantasie en creativiteit).

Suggesties voor spel:

In het ziekenhuis: Leg een plaid op de bank. Zorg voor een dienblad met fruit of laat je kind fruit knutselen. Zet bekertjes op het dienblad voor water en leg er een krant, tijdschrift of prentenboek bij. Zorg voor een dokterskoffer met doktersinstrumenten of laat deze knutselen.
Op de ijsbaan: Laat je kind een ijsbaan maken. Geef de vorm van de baan met blokken aan. Hierna knutselt hij schaatsen van karton. Bevestig deze met een elastiek om zijn benen. Het kind richt een koek en zopie kraam in met een leeg pak chocolademelk, broodjes knakworst en koekjes van bijvoorbeeld klei. Het kind maakt entreekaartjes voor de schaatsbaan, betaalt voor een ticket en de schaatshuur en schaatst op de ijsbaan. Hij kan wat lekkers kopen bij de koek en zopie kraam. Geef hem hiervoor speelgeld.
In de bakkerij: Geef je kind een keukenschort en ovenwanten. Laat hem een lege doos omtoveren tot oven door deze te beschilderen, te beplakken of erop te tekenen. Geef hem beslagkommen en bakvormen voor taart, cake en cupcakes. Laat je kind zelf taart en gebak knutselen. Dit kan met karton, papier, rubber, piepschuim, (schuur)sponzen en klei. Maak speelgeld en doe dit in een portemonnee. Kom af en toen in de bakkerij langs om iets lekker te halen.
Tip! Zet een bak met zand neer en zorg voor siliconen cupcake vormen of een bakblik voor cupcakes. Laat je kind zandcakejes maken en deze versieren met kleine kaarsjes of diamantjes. Dit kan ook in de zandbak worden gedaan.

schaatsen, thema-winter schaatsen, spel, thema-winter

Naar buiten!

Buiten spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Je kind ontwikkelt de motoriek, doet zintuiglijke ervaringen op, staat in contact met de natuur, is actief bezig en leert ook hier spelenderwijs.

Vogels spotten - bingo!
Download de vogelspotkaart en laat je kind in de tuin naar de vogels op zoek gaan. Je kunt ook samen het dorp of de wijk in gaan. Als er een vogel is gespot, wordt deze op de kaart doorgestreept. Hoe heet de vogel? Gebruik gerust meerdere dagen voor deze uitdaging. Als je een vogel spot, doorstrepen!
Tip! Heb je geen printer? Download de bingokaart op je smartphone of tablet en streep de vogels digitaal weg. 

--> Download de vogelspotkaart

vogelbingo, vogels-spotten, vogelspotkaart, kleuters

Spelen met stoepkrijt
Met stoepkrijt kun je veel leuke dingen doen:
* Schrijf cijfers op doosjes, enveloppen of lege pakketten. Leg ze in een kruiwagen, wandelwagen of bolderkar. Schrijf dezelfde cijfers buiten op de stoep, een stuk uit elkaar. Laat je kind de post op de juiste plek bezorgen.
* Ontdek wat 'anderhalve meter afstand houden' betekent. Teken een cirkel anderhalve meter rondom je kind. Laat hem de cirkel verkennen. Hij kan over de lijn lopen, stappen van het midden van de cirkel naar de buitenlijn tellen, in de cirkel gaan liggen, kan hij de buitenlijn aanraken? Speel hierna een spel met de cirkel. Schrijf er cijfers in en mik er pittenzakjes of opgerolde sokken in. Hoeveel punten haal je?
* Zet de auto's of kunststof dieren van je kind buiten. Laat hem met stoepkrijt een dierentuin of dierenweide tekenen of een verkeerscircuit voor de auto's.
* Plak schilderstape op een buitenmuur, schutting of de stoep. Maak eerst een vierkant of rechthoekig raster van tape en maak lijnen van de ene kant van het raster naar de andere kant. Je kind kleurt de vakken die zijn ontstaan in met stoepkrijt. Haal de tape weg. Een prachtig kunstwerk ontstaat, zie foto.
* Ga op de stoep liggen en laat een ander jou omtrekken. Tover je zelf daarna om tot paashaas (zie foto).

buiten-spelen buiten-spelen buiten-spelen

Spelen met flessen
* Vul flessen met water. Iedere speler krijgt een fles en zet deze op de stoep of het gazon. Speel flessenvoetbal en probeer elkaars flessen met een bal omver te schoppen. Bewaak je fles goed! Valt je fles, zet hem dan zo snel mogelijk weer recht. Is al het water uit je fles gelopen? Dan heb je verloren.
* Zet een aantal flessen op een rij en rol er met een bal naar. Hoeveel flessen vallen om?
* Speel het spel 'spijkerpoepen'. Bevestig een draad aan de achterkant van je broek of aan een riem. Hang een spijker aan het uiteinde van de draad en probeer deze in een fles te krijgen.
* Leg op elke flessenopening een pingpongbal en probeer deze er met een waterpistool af te schieten.
* Vul de flessen met een laagje zand of water. Mik ringen om de flessen.

In de zandbak
* Graaf gaten in de zandbak en leg hier plastic (zakken) in. Vul de gaten met water en maak zo een kanalenstelsel.
* 'Bak' de mooiste zandtaarten.
* Verstop tien kunststof paaseieren in de zandbak en laat een ander ze zoeken.
Tip! Schrijf de getallen 1 t/m 10 op de eieren en leg ze als ze zijn gevonden in de volgorde van de getallenrij.
* Verstop een schat in de zandbak. Teken de zandbak op een vel papier en geef met een kruisje aan waar de schat ligt. Geef deze schatkaart aan een ander en laat hem de schat opgraven.

Zandbakkersbriefjes
Je kind is bakker in de zandbak en krijgt bestellingen binnen. Deze staan op bakkersbriefjes, zie download. De bakker maakt de bestelling klaar en bezorgt hem op de juiste plek. Dit is bij een hek, een boom, een deur, bij een gezinslid of bij de leerkracht (deze laatste kan nu even niet). Ondertussen leert je kind het tellen, de getalsymbolen en de kleuren spelenderwijs. Daarnaast is hij fijnmotorisch bezig.

--> Download de zandbakkersbriefjes

zandbak kleuters spel opdrachtkaarten zandbak kleuters spel opdrachten zandbak kleuters spel

Spelen met schaduwen
Zet op een zonnige dag je favoriete speelfiguren, bijvoorbeeld de dino's, buiten. Zet ze zo neer dat er een mooie, herkenbare schaduwen bij de dieren ontstaan. Trek de schaduwen met stoepkrijt over en kleur ze in.
Je kunt ook een vel papier of stuk behangpapier naast je dieren leggen. De schaduwen vallen op het papier. Trek deze met kleurpotloden, stiften of wasco over.

buiten-spelen

Huisnummerbingo
Print de bingokaart en zoek de getallen in de wijk. Hogere getallen, zoals 58, zullen de meeste kleuters niet herkennen, maar de afzonderlijke cijfers 5 en 8 herkennen ze wel. Laat je kind de getallen zelf benoemen. Een kind uit groep 1 moet de getallen tot en met 6 kunnen benoemen en een kind uit groep 2 tot en met 15. Getallen die hoger zijn, zoals 58, kun je afzonderlijk laten benoemen: 5 en 8. Streep de getallen die je hebt gevonden weg. Maak een foto van de volle kaart.
Variatie: Ga je liever niet meer de straat op? Zoek de getallen in huis (denk aan op pakken van levensmiddelen, in boeken en kranten, op de klok, op de afstandsbediening, op tv).

Heb je geen printer thuis? Download de bingo op je smartphone en streep de gevonden getallen met een fotobewerkingsapp door.

--> Download de huisnummerbingo

huisnummerbingo, kleuters

Taalactiviteiten

Voorlezen
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling en het vergroot de woordenschat van je kind. Lees daarom veel voor (elke dag). Kies voor een gevarieerd aanbod, van voorleesverhalen en prentenboeken tot versjes en gedichten. Houd na afloop van een verhaal een (kort) gesprek over het verhaal en stel vragen over het verhaal waardoor het kritisch luisteren wordt geoefend.

De Voorleeshoek biedt toegang tot heel veel prachtige prentenboeken die worden voorgelezen, ondersteund door klassieke muziek. Handig als je zelf echt even aan het werk moet.
--> Naar De Voorleeshoek

Mijn tips:
Voorleesverhalen:
Vinnie & Flos, nieuwe vrienden - Marte Jongbloed
Prentenboeken:
Het knotsgekke kabaalkoor (een splinternieuw boek dat zich afspeelt op de noordpool. Over muziek maken, jezelf durven zijn en samen zingen) - David Walliams
Samen
(een boek met als boodschap: laten we aardig zijn voor elkaar) - Axel Scheffler e.a.
Vogel Vliegop (een prachtig verhaal over vriendschap, we hebben elkaar nodig) - Julia Donaldson van De Gruffalo
Raar (een mooi boek over spiegels en spiegelen, goed voor de rekenontwikkeling en het ontdekken) - Mark Janssen
Versjesboek:
Het grote poeperdepoepboek (interessante weetjes over dieren en af en toe een beetje vies) - Marianne Busser en Ron Schröder
Kijk- en zoekboeken:
Kijk- en zoekboeken zijn hartstikke leuk. Ze doen o.a. een beroep op de woordenschat, het taalgebruik, de waarneming en de fantasie van je kind. Je kunt er samen een verhaal bij verzinnen. Thuis kun je rustig in zo'n boek bladeren, dat gaat beter dan in een grote groep op school. Ideaal dus!
De gele ballon - Charlotte Dematons
Nederland - Charlotte Dematons
Waar is de taart? - Thé Tjong-Khing
Eiland en Stop! monsters - Mark Janssen

--> Klik op de afbeeldingen van de boeken om ze te bekijken.

vinnie-en-flos samen het-knotsgekke-kabaalkoor
poeperdoepoepboek raar vogel-vliegop

Rijmen
Op school oefenen we het rijmen. Het stimuleert het klankbewustzijn, wat belangrijk is voor de lees- en schrijfontwikkeling. Spelenderwijs kun je met rijmen aan de slag gaan door boeken op rijm voor te lezen, zoals Wat rijmt er op stoep? van Harmen van Straaten of versjesbundels van bijvoorbeeld Marianne Busser en Ron Schröder.
Ook kun je op dingen die je in huis ziet rijmen. Bedenk om de beurt een rijmwoord en stop als één van de spelers geen woord meer weet. Wie wint?
Suggesties voor woorden om op te rijmen: vaas, koek, poes, mes, klok, bord

Hakken en plakken (auditieve analyse en synthese)
Ook dit is een vaardigheid die belangrijk is voor het latere leren lezen. Zeg een woord in losse klanken, bijvoorbeeld vaas: v-aa-s (spreek de letters fonetisch uit, dus de 'v' is 'vuh' in plaats van 'vee'). Laat je kind raden welk woord jij noemt. Zeg op deze manier verschillende korte woorden (van drie of vier klanken) in losse klanken.

Geheugenoefeningen
Speel geheugenspelletjes zoals memory en 'Wat is weg'. Bij 'Wat is weg' leg je verschillende voorwerpen uit het huis bij elkaar. Je kind kijkt er goed naar en sluit de ogen. Haal iets weg. Wat is verdwenen?

Kritisch luisteren
Lees veel voor of vertel verhalen en stel vragen. Zo train je de luistervaardigheid van je kind.

Luisteren naar geluiden
Neem een instrument of pak een pan en bestek. Vraag je kind de ogen te sluiten. Ga op een plek in de woonkamer staan en maak geluid. Het kind wijst in de richting waar jij staat. Hierna wisselen jullie van rol.
Variatie: Maak een dierengeluid. Laat je kind raden waar jij bent en vertellen welk geluid hij heeft gehoord.

Aan de slag met letters
In een kleutergroep worden volop activiteiten gedaan om het klankbewustzijn te stimuleren. Dit is nodig voor het latere leren lezen. Het is belangrijk om eerst de klanken goed te verkennen en later pas de letters te leren. Ga daarom niet te vroeg met je kind met letters aan de slag, maar speel rijmspelletjes en spelletjes met klanken. Kinderen die interesse in letters hebben, kun je activiteiten met letters aanbieden.
* Wat is de eerste klank in de naam van je kind? Schrijf deze letter op een vel papier en verken de klank. Hoe klinkt deze? Kun je de klank maken met je neus dicht? Met je mond dicht? Hoe ziet je mond eruit als je deze klank maakt? Wat gebeurt er als je deze klank bij een spiegel maakt of tegen een raam (misschien ontstaat er een waas?). Ga in huis op zoek naar voorwerpen met deze klank en verzamel ze. Maak een foto met je kind en de voorwerpen.
* Speel een letterspeurtocht. Hang verschillende letters in huis op en laat je kind deze zoeken. Verzamel ze. Ga hierna voor elke letter op zoek naar een voorwerp dat met deze letter begint en leg het voorwerp bij de letter.
* Speel lettertwister. Schrijf letters op vellen A4 papier en leg deze op de grond. Geef je kind opdrachten met lichaamsdelen en letters, zoals: zet je hand op de 'b'. Zet je voet op de 'l'.
* Speel een lettermepspel. Schrijf letters op notitieblaadjes en leg deze op tafel. Geef je kind een vliegenmepper. Noem een letter. Laat hem op de letter slaan.
* Draai een letter met een pimpampet rad of prik er één uit de krant. Geef je kind een leuke tas en laat hem in huis iets zoeken wat met de gekozen klank begint. Daarna draai je de volgende letter. Aan het eind van de activiteit haalt het kind alles uit de tas en vertelt wat het is. Met welke klank begint het?

Rekenactiviteiten

Telkaarten vogels
Met de telkaarten oefent je kind het herkennen van de getallen en de volgorde van de getallenrij.
Print de telkaarten. Gebruik de cijfers één tot en met zes voor kinderen uit groep 1, één tot en met vijftien voor kinderen uit groep 2 en de hogere getallen voor extra uitdaging.
Doe er één van de volgende activiteiten mee:
- Leg de getalkaarten neer en pak twee vliegenmeppers. Twee spelers hebben elk een vliegenmepper in de hand. De spelleider noemt een getal. Wie mept het eerst op het juiste getal?
- Verstop de vogels in huis. Laat je kind de vogels zoeken en daarna in de volgorde van de getallenrij leggen.
- Verstop de vogels in huis. Laat je kind de vogels in de volgorde van de getallenrij zoeken.
- Verstop de vogels, maar laat één vogel weg. Je kind zoekt de vogels en ontdekt welke ontbreekt.
- Leg de vogels op een rij, in de volgorde van de getallenrij. Draai één vogel om. Welke vogel is omgedraaid?
- Leg de vogels op een stapel en speel hoger / lager. Laat het eerst getal zien. Wat denk je, is het volgende getal hoger of lager?
- Print de getalkaarten twee keer en speel een vogelmemospel.
- Leg de vogels op de trap. Vogel één op de eerste trede, vogel twee op de tweede trede en zo verder.

--> Print de telkaarten

Gezelschapsspelletjes
Spelletjes zijn leuk en leerzaam. Denk maar aan spelletjes met een dobbelsteen of een kaartspel met getallen. Bij het spelen van een gezelschapsspel oefent je kind het beurtgedrag en het omgaan met een wedstrijdelement.

Mijn tips:
Regenwormen Junior (tellen en tactiek)
Uno (kleuren en getallen herkennen)
Bata-Waf van Djeco (meten, lengte vergelijken en getallen herkennen)
Misticat van Djeco (paren zoeken, patronen en kleuren herkennen)
Bunny Hop (kleuren herkennen, geheugen)
Kiekeboe! (niet specifiek een rekenspel, maar een spannend geheugenspel)

spelletje

uno bunny-hop drie-biggetjes roodkapje

Tellen
In kleutergroep wordt volop geteld (tot twintig) en worden de getallen geleerd (groep 2 tot en met 15). Oefen het tellen en het herkennen van getallen spelenderwijs.
* Schrijf de getallen (voor een kind uit groep 1 tot en met 6 en voor een kind uit groep 2 tot en met 15) op notitieblaadjes. Geef twee of meer spelers een vliegenmepper. Noem een getal. Wie slaat het eerst op het juiste getal?
* Schrijf getallen op de stoep en laat je kind ernaar rennen, springen, huppelen, hinkelen.
* Tel tijdens het eten. Hoeveel boterhammen eet je kind? Hoeveel wortels liggen er op zijn bord? Hoeveel aardappels eet hij?

Meten
In kleutergroepen worden begrippen aangeleerd zoals lang en kort, dik en dun, groot en klein en worden dingen op volgorde gelegd van klein naar groot, van dun naar dik enzovoorts. Ook wordt er op allerlei manieren gemeten. Welk touw is het langst? Hoeveel blokken is de tafel lang? En welke toren is het hoogst? Doe activiteiten met meten. Neem een bol wol en meet hoe lang de tafel is. Knip de draad af. Meet het bed, de bank en de televisie. Meet een struik in de tuin, een tuinstoel en de breedte van de deur. Leg alle draden naast elkaar. Welke is het langst?

Wegen
Ook wegen komt in de kleutergroep aan bod. Laat je kind helpen bij het bereiden van het avondeten of bak samen iets lekkers. Laat hem kennismaken met het wegen en de keukenweegschaal.

Puzzelen
Gooi twee puzzels door elkaar en laat je kind deze maken. Een uitdaging! Een eenvoudige puzzel kun je ook eens omgekeerd laten maken, met de afbeeldingen op de puzzelstukken naar beneden.

Activiteiten met schaduw
Ga naar buiten en ontdek schaduwen. Welke zijn groot en welke klein? Welke lang en welke kort? Speel schaduwtikkertje of trek met stoepkrijt de schaduw van je kind om.

Bakken
Als je bakt, ben je ook bezig met rekenen. Meten, wegen, tellen, de klok ... Op de site van Laura's Bakery vind je printables speciaal voor kinderen! Leuk om met je kind te doen.
Tip! Heeft je kleuter oudere broers / zussen, laat ze dan samen bakken aan de hand van deze recepten.
--> Naar de pagina

bakken bakken, kleuters

Motorische activiteiten

Kleien - maak je eigen klei
Kleien is een goede activiteit voor het ontwikkelen van de fijne motoriek. Heb je geen klei in huis? Maak het zelf. Doe dit samen met je kind. Zo is hij meteen bezig met meten, wegen, tellen en het uitbreiden van de woordenschat.

Nodig (voor 1 a 2 kinderen):
- 100 gr. bloem
- 70 gr. zout
- water
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel olie

Werkwijze:
Weeg de bloem en het zout af en doe dit in een pan. Giet de citroensap, de olie, wat kleurstof of ecoline en de geurstof in een maatbeker. Voeg hier water aan toe tot je in totaal 125 ml vloeistof hebt. Schenk de vloeistof bij de bloem en het zout in de pan. Roer dit door elkaar op een middelhoog 'vuur'. Blijf roeren. In het begin is het een vloeibaar papje, maar al snel wordt het vaster. Ga door tot er een bal ontstaat. Zorg ervoor dat je blijft roeren, anders brandt of koekt de klei aan. Als de bal goed droog is, haal je hem uit de pan. Kneed hem op het aanrecht en laat hem even afkoelen. Doe de bal hierna in een afgesloten zak of bakje, om uitdroging te voorkomen.

Tip! Gebruik een kleurstof om de klei een kleurtje te geven en een geurstof voor een fijne geur.

Bij verschillende thema's maakte ik kleikaarten. Leuke opdrachtkaarten voor het kleien. Hier staan er enkele op een rij.
--> kleikaarten winter - sneeuwman
--> kleikaarten feest
--> kleikaarten Rupsje Nooitgenoeg
--> kleikaarten jungle
--> kleikaarten voetbal

winter kleikaarten

De pincetgreep
Laat je kind aan de slag gaan met grote pincetten (Credu.nl) of gebruik eetstokjes of twee vorken. Deze oefening stimuleert de ontwikkeling van de fijne motoriek.
* Leg watten (sneeuwballen) neer en laat je kind deze met een pincet oppakken.
* Span draden door een mand met gaten. Leg kunststof insecten in de mand en laat je kind ze er met een pincet of twee vorken uithalen.

Pasen lente motorisch kleuters motoriek, kleuters

Bewegen maar!
Kleuteruniversiteit maakte een leuke bewegingsdownload. Je kind gooit met de dobbelsteen en doet de bijbehorende beweging na. Je hoeft geen printer te hebben om dit spel te kunnen spelen. Laat de afbeeldingen op een tablet of laptop zien.
--> Download het beweegspel

beweegspel beweegspel

Extra uitdaging

Heeft je kind behoefte aan extra uitdaging? Opdrachten die tegemoetkomen aan zijn grote leerbehoefte en nieuwsgierigheid? Hier vind je enkele tips.

SmartGames
SmartGames zijn denkspellen die zelfcorrigerend zijn. Je kind kan er zelf een tijdje mee aan de slag gaan. Stimuleer hem wel door te zetten wanneer het moeilijk wordt. De spellen Sneeuwwitje, Trucky en Roodkapje zijn bijvoorbeeld heel leuk.
Op mijn site vind je aftekenbladen die je kind stimuleren om door te zetten. Na elk 'level' kleurt hij een ster. De lege lijnen onderaan elke pagina zijn bedoeld voor een compliment wanneer je kind klaar is. Geef een compliment gericht op de inzet. Bijvoorbeeld: Wat heb jij goed doorgezet, wat heb jij hier geconcentreerd aan gewerkt, je hebt iets nieuws geprobeerd, fijn! Je hebt je best gedaan of hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

---> Download de aftekenbladen voor SmartGames

smartgame, aftekenblad, kleuters smartgame, aftekenblad, kleuters

Kraak de code!
Installeer de app 'Kralenplank ontwerper' (App Store) of gebruik een echte kralenplank. Download één van de kralenplankenpakketten van m'n site. Achterin deze pakketten vind je de opdracht: Kraak de code! Laat je kind met deze opdracht aan de slag gaan.
--> Kralenplankpakket 'op berenjacht'
--> Kralenplankpakket algemeen
--> Kralenplankpakket feest
--> Kralenplankpakket vervoer
--> Kralenplankpakket kermis

Programmeren
Robot Turtles van Thinkfun is een gezelschapsspel waarbij programmeren centraal staat. Het spel moet wel onder begeleiding van een volwassene of ouder kind worden gespeeld. Vooral de jongens uit mijn groep vinden dit spel enorm leuk!

Bij de downloads, bovenaan op deze pagina, vind je een programmeerpakket 'Op berenjacht'. Leuk voor kinderen die wat uitdaging kunnen gebruiken.

robot-turtles robot-turtles

Puzzelen
* Gooi meerdere puzzels door elkaar en probeer ze te maken.
* Maak een puzzel op z'n kop.
* Maak een puzzel zonder de rand.
* Leg één stuk neer en leg vervolgens alleen stukken die aan dit stuk passen. Andere stukken moeten even wachten.

Informatieve boeken
Duik samen in een informatief boek. Er zijn volop leuke boeken op de markt. De willewete serie van uitgeverij Clavis en de boeken in de WOW-serie van auteur Mack zijn bijvoobeeld aan te raden.

De grond onder je voeten bestaat uit een enorme uitklapbare poster met daarop alle lagen van de aarde. Uitdaging: laat je kind in de zandbak een diep gat graven, tot de onderste laag van de aarde. Daar is hij wel even zoet mee. Kun jij ook aan het werk ;).

de-grond-onder-je-voeten sterren-en-planeten het-bijzondere-beestjes-boek dinos

Bouwen
* Print een foto van een gebouw dat jullie hebben bezocht, bijvoorbeeld de Eiffeltoren en laat je kind dit gebouw met blokken of constructiemateriaal maken.
* Geef een bouwopdracht. Je kind maakt iets wat aan enkele eisen moet voldoen, zoals een huis met acht ramen, twee deuren en twee verdiepingen of een boerderij met negen weilanden voor dieren, een stal voor de tractoren en een sloot met een brug er overheen.

--> Download opdrachtkaarten voor het bouwen

verrijking, uitdaging, kleuters, bouwhoek, opdrachten

Meer ideeën?
* Kijk op deze site onder het menu-item 'leerlingenzorg' bij 'extra uitdaging'. Hier vind je nog meer tips, deze zijn echter wel gericht op het onderwijs.
* Mijn kleuteruni-collega Cora heeft een website speciaal gericht op 'slimme kleuters'. Hier is volop informatie en materiaal te vinden: slimmekleuters.nl
* Gratis online SmartGames. Meld je gratis aan op smartgameslive.com.

Beeldende activiteiten

Knutselsuggesties thema winter

Sneeuwuilen
Schattige uilen die je kunt maken met vingerverf of kunt stempelen met kurken. Onderstaande uilen zijn gestempeld. Je kind knipt eerst een strook bruin papier, een tak, en plakt deze op. Daarna stempelt hij de uilen en plakt de ogen en de snavel. Tenslotte wordt het werk versierd met sterren en een maan.

winter, knutselen, kleuters

Sneeuwmannen van vingerafdruk
winter, knutselen, kleuters

Sneeuwpop mozaïeken
Laat je kind 16 vierkantjes vouwen en uitknippen. Hier wordt de sneeuwpop mee gelegd.
winter, knutselen, kleuters

Sneeuwpop - motorische oefening
Je kind tekent de sneeuwpop met wasco. Hij trekt de lijnen meerdere malen over. Daarna plakt hij plakfiguren als knopen op. De sneeuwpop krijgt ogen, een neus en een hoed. De achtergrond wordt geverfd met waterverf.

winter, knutselen, kleuters

Sneeuwpopkunst
Teken een deel van het hoofd van een sneeuwman. Beplak het hoofd met gescheurde of geknipte stukjes papier. Plak er een oog, mond en neus (wortel) op. Plak eventueel een leuk liedje of versje over een sneeuwpop bij het werkje.

winter, knutselen, kleuters

Sneeuwpop van een eierdoos
Knip drie stukjes van een eierdoos af. Neem hiervoor een eierdoos die niet wit is, zodat je kind deze wit kan verven.
Versier de eierdoos met een sjaaltje van een stukje lint of wol, ogen, een wortelneus, een hoed en knopen op de buik.

winter thema kleuters

Warme winterkleding
Beplak een trui met lapjes stof.

winter, knutselen, kleuters

Iglo stempelen
Knip een schuurspons in kleine, rechthoekige stukken. Je kind stempelt een iglo met de spons. Hierna tekent hij zichzelf als Eskimo met een zwarte stift en kleurt de tekening in. De Eskimo wordt bij de iglo geplakt.

winter, knutselen, kleuters

winter iglo kleuters

Pinguïn met wasco en waterverf
Teken een pinguïn met zwarte wasco. Teken er met witte wasco sneeuwvlokken omheen. Verf de pinguïn daarna met zwarte waterverf. Geef de achtergrond vrolijke kleurtjes.

pinguin verven kleuters

pinguins verven

Pinguïn met plakaatverf en papier
Laat je kind strepen in felle kleuren op een stevig vel A3 papier verven. Daarna knipt hij een pinguïn van een vel zwart A4 papier en een vel wit A5 papier. De snavel en poten worden uit oranje papier geknipt. De pinguïn wordt op het verfwerk geplakt.

winter pinguin knippen winter zuidpool kleuters pinguin knutselen

Pinguïn knippen
De kinderen maken een ijsschots door stukjes sitspapier te scheuren. Hierna knippen ze zelf een pinguïn uit zwart en wit papier en plakken deze op de ijsschots.

winter pinguin kleuters winter pinguin kleuters

Pinguïn van een wc-rol
pinguin wc rol kleuters
Deze pinguïns hebben de kinderen zelf bedacht. De opdracht was: maak een pinguïn van een wc-rol. De kinderen kozen het materiaal dat ze wilden gebruiken zelf.

Sneeuwpop vouwen
Neem 2 of 3 witte vouwblaadjes van verschillende grootte. Vouw 16 vierkantjes. Vouw alle hoeken om. Plak de 2 / 3 blaadjes boven elkaar op een blad. Versier de sneeuwpop, vouw een hoed en... klaar!

sneeuwpop vouwen

Of vouw Olaf van Frozen. Olaf is gemaakt van vliegers.

olaf, frozen, vouwen, kleuters, winter

Wantjes vouwen
Vouw 16 vierkantjes. Knip één hokje in de hoek weg. Vouw nu alle hoekjes om. Knip bij het weggeknipte blokje een stukje in voor de duim, zie afbeelding. Vouw de duim om.
Plak een strook papier onder het wantje en versier het wantje bijvoorbeeld met een leuk patroon.

wantjes vouwen


Meer vouwen?

vouwboek vouwboek

--> Meer knutselideeën vind je op de themapagina's van deze website. Kijk bij de thema's en kies lente of Pasen. Klik op deze pagina's bovenaan op het tabblad 'knutselen'.

Meer suggesties

Spelen met prentenboeken

Ben je na het lezen van deze pagina op zoek naar meer suggesties? Kijk dan eens in het boek Spelen met prentenboeken dat ik heb geschreven. In dit boek vind je leuke en leerzame suggesties waar je thuis mee aan de slag kunt gaan bij 22 prentenboeken van uitgeverij Lemniscaat.
Ook op de Lemniscaatkalender van 2020 vind je suggesties voor zowel op school als thuis.

--> Lees meer over Spelen met prentenboeken

juf-Anke lemniscaatkalender

Suggesties van Kleuteruniversiteit

Kleuteruniversiteit geeft je volop inspiratie bij allerlei materiaal zoals Duplo en dozen. Ook vind je er beweegtips. Klik op de afbeelding om naar het bijbehorende blog te gaan.

thuisonderwijs thuisonderwijs thuisonderwijs thuisonderwijs

Spellenpakket voor thuis
Met huis, tuin en keukengerei kun je van alles doen,
mikado met spaghetti of een verstopspel met je schoen.
Spelletjes met lege flessen en vliegeren in de wind,
in dit pakket vind je leuke activiteiten voor jou en je kind.

Voor Kleuteruniversiteit schreef ik een pakket met 80 suggesties om thuis mee aan de slag te gaan. Voor de spellen en activiteiten heb je materiaal nodig dat in huis te vinden is zoals lege flessen, papier, kranten, ballonnen, blokken en spaghetti.

--> Bekijk het pakket 'Thuis aan de slag!'

thuisonderwijs

Jufanke.nl op social media

Op social media geef ik je tips, inspiratie en een kijkje in mijn klas. Ook houd ik je hier op de hoogte van mijn projecten voor Kleuteruniversiteit, artikelen en nieuw verschenen prentenboeken.

juf-Anke, instagram juf-Anke, facebook

Voor leerkrachten

Passende projecten

Bij Kleuteruniversiteit vind je verschillende projecten die in deze tijd passend zijn. Hier vind je er enkele. Klik op de foto's van de projecten om ze te bekijken.

Ziek zijn - Het boek De Gorgels en de Grote Operatie past goed bij deze tijd. Het vertelt hoe de Gorgels vechten tegen Brutelaars: wezentjes die de kinderen ziek maken. Het verhaal stelt kinderen gerust: een Gorgel zal hen beschermen. Ja, van het thema 'ziek zijn' heb je intussen misschien genoeg, maar het kan de kinderen helpen bij het verwerken van hun ervaringen.

Natuur - We zijn in de coronatijd met z'n allen veel meer de natuur in gegaan. De kinderen zijn vast ook in het bos geweest. Met dit project maak je, aan de hand van een Grej of the day, kennis met de dieren uit het bos.

Muziek - Muziek geeft vrolijkheid en verbindt. Een fijn thema in deze tijd.

Vriendschap & Valentijn - Wat een geluk dat ik jou gevonden heb! Een project over vriendschap bij een boek over liefde.

ziek-zijn, corona, project, kleuters natuur, kleuters, projectmuziek, kleuters, projectvriendschap, kleuters, project, valentijn

Ideeën voor het thuisonderwijs

Idee 1 - Uitdagingen

Het thuisonderwijs gaven wij vorm door middel van uitdagingen van de week. Elke week kregen onze kleuters enkele uitdagingen. De uitdagingen die we gaven, vind je hier terug. Wellicht geven ze inspiratie voor het bedenken van eigen uitdagingen. Hier kun je het lege format voor gebruiken.

--> Download het lege format om zelf uitdagingen te geven
--> Bekijk onze uitdagingen: 18 - 22 januari 2021
--> Bekijk onze uitdagingen: 11 - 15 januari 2021
--> Bekijk onze uitdagingen: 4 - 8 januari 2021
--> Bekijk de uitdagingen die we onze kleuters in 2020 gaven

Idee 2 - Thuiswerkkalender t/m 7 februari

Met deze thuiswerkkalenders krijgen de kinderen een thuisactiviteit voor elke dag. De opdrachten in het weekend zijn facultatief. De kalenders bevatten ook enkele keuzeopdrachten.

--> Download de kalender: 18 - 24 januari
--> Download de kalender bij Coco kan het: 18 - 24 januari
--> Download de nieuwste versie van de kalender: 18 jan. - 7 febr.

thuisonderwijs, thuiswerkkalender, uitdagingen, kleuters thuisonderwijs, thuiswerkkalender, juf-Anke, coco-kan-het

thuisonderwijs, kalender, activiteiten, kleuters, juf-Anke

Idee 3 - Thuiswerkbingo

Naast of in plaats van de uitdagingen kun je de kinderen een bingokaart geven. Ze kiezen zelf welke activiteiten ze doen en proberen in een week (of dag) een horizontale of verticale BINGO te halen. De bingokaart bevat activiteiten voor de winterperiode.

--> Download de thuiswerkbingo

thuisonderwijs, kleuters, juf-Anke, bingo, activiteiten

Idee 4 - Een rekenweek, taalweek, beweegweek of ...

Kies een doel dat tijdens een week centraal staat. Wij kozen voor tellen en getalbegrip. Bij de telthriller Eén vos van Lemniscaat hebben mijn collega's en ik opdrachten voor thuis bedacht, passend bij het verhaal.

--> Bekijk de opdrachten bij Eén vos

Idee 5 - Ontdekkend leren vanuit een prentenboek

Kleuters leren het meest als de activiteiten die ze doen betekenisvol zijn. Het is niet voor niets dat we het kleuteronderwijs in thema's gieten. Welk thema kies je in januari? Ligt er sneeuw en kun je voor 'winter' gaan of gok je op iets anders? Wanneer je werkt aan de hand van een prentenboek, heb je een pakkend verhaal, een thema om activiteiten bij te bedenken én een leuke digitale start van het nieuwe jaar met de kinderen.

Lees op de eerste dag van de schoolweek een prentenboek voor aan de groep. Dit kun je doen via videobellen of je neemt de voorleesactiviteit op. Plaats het filmpje op de social media app die je met de ouders gebruikt of op een afgeschermd YouTube kanaal. Let op! Het voorlezen van een prentenboek en dit delen is niet toegestaan, dus deel het filmpje niet openbaar.

Bedenk opdrachten en uitdagingen n.a.v. het verhaal, één voor elke dag. Geef de kinderen de opdrachten gedruende de week. Ze gaan aan de slag en kunnen het voorleesverhaal op elk gewenst moment nog eens terugkijken.

Kikker in de kou

kikker-in-de-kou, kleuters, winter

Dag 1 - Het verhaal
Lees het verhaal Kikker in de kou digitaal voor tot en met: Uitgeput viel hij languit in de sneeuw. Een zielige, naakte kikker.


Een zielige, naakte Kikker
Geef de kinderen de opdracht een zielige, naakte Kikker te maken. Hoe ze dat doen, bedenken ze zelf. Ze kunnen Kikker tekenen, verven, knutselen met papier, knutselen van een wc-rol, bouwen met blokken, maken met Clics, bouwen met Lego, kleien enzovoorts.

Dag 2 - Het harde, koude ijs
Het water was bevroren en daar lag Kikker op het harde koude ijs. Hoe moet ik me nou wassen als er geen water meer is? dacht hij geschrokken.
Het water is veranderd in ijs. Laat de kinderen nadenken over hoe je ijs kunt laten veranderen in water (smelten). Geef ze de opdracht bekers of bakjes met water te vullen en deze in de diepvries te zetten. Als het water bevroren is, zetten ze de bakjes op verschillende plekken in en om huis en bekijken welk bakje met ijs het eerst in water is veranderd. Wat ontdekken de kinderen?

Tip! Laat kleine speelgoeddieren invriezen. De kinderen proberen ze, wanneer het water volledig is bevroren, zo snel mogelijk te bevrijden.

Dag 3 - Schaatsen
Eend gaf Kikker een zetje en daar gleed hij over het ijs. Maar het duurde niet lang of hij ging onderuit.
De kinderen toveren een wc-rol om tot Kikker. Daarna bedenken ze iets waardoor Kikker uit zichzelf (dus zonder hem een zetje te geven) kan glijden of rollen. Ze meten met de voet, hand of door iets neer te leggen bij hoe ver Kikker is gekomen hoe ver Kikker is gegleden en bedenken daarna hoe hij nóg verder kan glijden. Lukt het om Kikker steeds wat verder te laten glijden?
Voorbeelden: Een kind legt een plank schuin neer en laat Kikker hier af rollen. Een kind laat Kikker door een brede buis glijden die hij schuin vasthoudt. Een kind probeert Kikker met een föhn vooruit te blazen. Een kind laat Kikker van de glijbaan glijden.

Dag 4 - Een dikke speklaag
'Winter is het fijnste wat er is.' zie Varkentje. 'Ja,' zei Kikker treurig, 'maar jij hebt een dikke speklaag en wat heb ik?' Arme Kikker, dacht Varkentje. Kon ik hem maar helpen.
Laat de kinderen bedenken hoe Varkentje Kikker kan helpen. Wat heeft hij nodig? De kinderen maken iets waardoor Kikker het warm krijgt. Ze gebruiken hiervoor hun eigen Kikker, die ze op dag 1 hebben gemaakt.
Voorbeelden: Een kind maakt van stof een trui voor zijn Kikker. Een kind maakt een haardvuur voor Kikker. Een kind vingerhaakt een warme das voor zijn Kikker. Een kind geeft zijn Kikker een kop warme chocolademelk.

Dag 5 - Beweging
'Doe mee, Kikkertje, beweging is goed voor je.' 'Nee,' zei Kikker, 'ik heb 't koud.'
De kinderen bedenken zes bewegingen die Haas en Kikker kunnen maken, zodat ze het warm krijgen. Ze maken een eenvoudige tekening van elke beweging en koppelen deze aan een getalbeeld van de dobbelsteen. Hierna rollen ze met de dobbelsteen en maken de juiste beweging. Lukt het om de bewegingen na verloop van tijd zonder de visuele ondersteuning uit te voeren?

Lees het verhaal verder voor, vanaf het moment waarop Kikker languit in de sneeuw ligt. Hoe loopt het af?

Tip! Laat de ouders van elke opdracht een foto maken en naar jou sturen.

--> Download de opdrachten bij Kikker in de kou

thuisonderwijs, kikker-in-de-kou, ontdekkend-leren, prentenboek, kleuters

Coco kan het

coco-kan-het, thuisonderwijs, voorleesdagen

Dag 1 - Het verhaal
Lees het verhaal Coco kan het digitaal voor.

Wat hoog!
Coco gluurt naar beneden. Wat is het hoog! Ze drukt haar vleugels plat op haar rug en trippelt snel terug naar het nest.
Coco wil wel naar beneden, maar ze durft niet. Het is veel te hoog. Laat de kinderen een afbeelding of knuffel van een vogel op een lage kast zetten. Hierna maken ze iets waarmee Coco van de kast kan worden gehaald. Het moet iets zijn dat op de vloer staat en tot de kast reikt. De kinderen bedenken zelf wat ze willen maken en welk materiaal ze gebruiken.
Suggesties:
- Een kind maakt een ladder van K'nex.
- Een kind maakt een ladderwagen van een Playmobilauto waar hij een ladder van karton aan bevestigt.
- Een kind hangt een touw op waarlangs Coco naar beneden kan glijden.
- Een kind maakt een trap van Kapla of blokken.

Dag 2 - Vormenkunst
En als het lukt, dan kan ik samen met mijn vriendjes mooie vormen vliegen.
De vogels vliegen vormen in de lucht. Laat de kinderen een vormenkunstwerk plat op de vloer maken. Het kunstwerk moet bestaan uit de vormen rechthoek, vierkant, cirkel en/of driehoek. De kinderen mogen het kunstwerk maken van bestaande materialen zoals pannen, onderzetters, puzzels, boeken, vazen, cd's, kussens enzovoorts of maken met natuurlijk materiaal. Het kunstwerk kan ook met stoepkrijt op de stoep worden getekend of worden geverfd op een groot vel (behang)papier.

Dag 3 - Fladderen met vleugels
'Nee, mama! Ik kan het echt niet!' piept Coco. 'Ik weet zeker dat je het wél kunt, lieve schat. Ik zal je helpen ...' 'HUPSAKEE!' 'Goed fladderen met die vleugels!'
Mama helpt Coco bij het vliegen. Laat de kinderen hun favoriete knuffel pakken en vleugels voor hem maken met knutsel- of constructiemateriaal. Hierna krijgt de knuffel vliegles. Kan hij vliegen?

Dag 4 - Pas op voor de poes
Kijk in het boek naar de poes. Op verschillende momenten loert hij naar Coco. Gevaarlijk!
Laat de kinderen vier dingen bedenken waarmee de poes naar huis kan worden gelokt en laat ze de oplossingen maken of tekenen.

Dag 5 - BOEM!
'Doe je voorzichtig, Coco? roept mama. 'En pas op voor die ...' BOEM!
Coco is tegen de boom gevlogen. Laat de kinderen bedenken wat haar kan troosten. Ze maken dit door te knutselen, tekenen, bouwen of construeren.
Denk aan: een warm nest, haar moeder, een lekkere worm, een pleister op de pijnlijke vleugel.

Tip! Laat de ouders van elke opdracht een foto of filmpje maken en naar jou sturen.

--> Download de opdrachten bij Coco kan het

coco-kan-het, thuisonderwijs, uitdaging, ontekkend-leren

Sara Snufje en de uitvindwedstrijd

Sara-snufje

Dag 1 - Het verhaal
Lees het verhaal Sara Snufje en de uitvindwedstrijd digitaal voor.

Naar Tech-Eiland
Sara Snufje is uitgenodigd voor een wedstrijd op donderdagmiddag op Tech-Eiland.
Er is geen brug van het vasteland naar Tech-Eiland. Dat vindt de bolleboosbond jammer. Ze zouden graag hebben dat er een brug komt. De kinderen kunnen vast helpen! Laat ze naar foto’s van bruggen kijken en laat ze bedenken hoe het kan dat bruggen kunnen blijven hangen of staan. Waarom zakken ze niet door? Zet twee tafels of stoelen een stukje bij elkaar vandaan. Geef de kinderen de opdracht met vellen papier en plakband een brug te maken van de ene stoel of tafel naar de andere. Hebben de kinderen in de gaten dat je het papier moet vouwen of oprollen om het steviger te maken? Wanneer de brug klaar is, wordt deze getest door er een speelgoedauto over te laten rijden.

Dag 2 - Op wielen
De professor komt op skeelers de ruimte in gegleden.
De kinderen vinden een vervoermiddel met wielen uit en maken het. Dit kan iets van constructiemateriaal zijn of een geknutseld vervoermiddel met bijvoorbeeld kartonnen wielen of wielen van doppen. Als het vervoermiddel klaar is, kijken ze hoe ver het kan rijden. Ze mogen het een zetje geven. Ze meten met de hand of voet hoe ver het vervoermiddel rijdt.

Dag 3 - Willie Schep
De uitvinders worden welkom geheten. Ook Willy Schep doet mee aan de wedstrijd.
De achternaam van Willie is Schep . De kinderen gaan op zoek naar een zandbakschep en fantaseren over wat je, naast 'scheppen' nog meer met een schep zou kunnen doen. Hoeveel dingen kunnen de kinderen bedenken? Laat ze foto's maken van hun verzinsels.
Suggesties: een schep als microfoon voor een optreden, een schep als insectenvanger, een schep als houder voor een waxinelichtje, een schep om over de vloer te schuiven (wie schuift zijn schep het verst?), een schep om een bloemstukje in te maken, een schep als toiletrolhouder.

Dag 4 - Een fijne slaapplek
Sara Snufje en Superkraai zijn beste vrienden. Sara slaapt ’s nachts in haar bed en Superkraai op een tak in de boom. Ze vinden dat best ongezellig en hebben zin in een slaapfeestje. Maar waar moet Superkraai slapen?
De kinderen gaan op zoek naar een knuffel of speelfiguur van een vogel of knutselen / construeren er zelf één. De vogel is Superkraai. Ze maken een fijne slaapplek voor Superkraai. De kinderen bedenken zelf hoe deze eruit gaat zien en welk materiaal ze willen gebruiken. Suggesties: een slaapplek gemaakt van blokken, een tak met zachte draad eromheen geweven, een tak of nest gemaakt van K’NEX, een gezellig versierde kleerhanger (tak), een versierde bezemsteel, een doos bekleed met zachte materialen.

Dag 5 - Een nieuw huisdier
Sara Snufje fantaseert wel eens over een vriendje voor Superkraai. Wat zou ze er graag een nieuw huisdier bij willen. Het moet wel een bijzonder vriendje zijn, eentje die nog niemand heeft. Een dier dat nog moet worden uitgevonden!
Geef de kinderen de opdracht een dier uit te vinden dat een combinatie van twee bestaande dieren is, bijvoorbeeld een koe gecombineerd met een paard. Ze tekenen, knutselen of bouwen het dier. Laat ze een naam voor het fantasiedier bedenken.

Tip! Laat de ouders van elke opdracht een foto maken en naar jou sturen.

--> Download de opdrachten bij Sara Snufje en de uitvindwedstrijd

sara-snufje, thuisonderwijs

Meer ideeën bij Sara Snufje en de uitvindwedstrijd?
Voor uitgeverij Lemniscaat schreef ik lessuggesties bij dit boek.
--> Naar de lessuggesties

Ideeën voor de herstart

Terugblikken met het praatpapier 'Weer naar school'

Voor de herstart heb ik een praatpapier gemaakt dat de kinderen thuis met hun ouders, of tijdens de eerste schooldagen met de leerkracht in kunnen vullen. Zo krijg je meer informatie over hoe de kinderen de weken thuis hebben beleefd.

--> Download het praatpapier

thuisonderwijs, weer-naar-school

Aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling
en groepsvorming

Veel scholen starten het schooljaar met 'gouden weken', nadat de kinderen zes weken thuis zijn geweest en elkaar niet gezien hebben. De tijd die we nu thuis zijn geweest is zelfs langer. De groep zal zich opnieuw gaan vormen. Misschien zijn er nieuwe leerlingen bij gekomen? Start daarom met de 'zilveren weken'. Leg de nadruk op gezellige spellen die je met de hele groep speelt, kennismakingsspellen als er veel nieuwe leerlingen bij zijn gekomen en sociaal-emotionele activiteiten om de gevoelens van de afgelopen periode een plek te geven.

--> Naar de pagina met groepsvormende activiteiten
--> Naar de pagina met sociaal-emotionele activiteiten
--> Naar de pagina voor de start van het schooljaar (om inspiratie op te doen)

Of gebruik een kant-en-klaar project gericht op groepsvorming en/of de sociaal-emotionele ontwikkeling:

kleuters, emoties, project, kleurenmonster vriendschap, kleuters, groepsvorming omgaan-met-elkaar, project, sociaal-emotioneel, kleuters vriendschap, kleuters, sociaal-emotioneel

 

download een gratis lespakket voor kleuters voor de vastentijd

een mooi voorleesboek voor kleuters over pasen

een boek over een eigenwijze geit, leuk voor de Kinderboekenweek

een mooi prentenboek voor kleuters van de schijfster van Help! Een verrassing!

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke

Door op deze boeken te klikken word je doorverwezen naar Bol.com. #affiliate