juf-Anke, lesidee, kleuters, kleutergroep, onderwijs
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht van een kleutergroep in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. In 2017 verscheen mijn eerste eigen boek bij Lemniscaat: Spelen met prentenboeken!Thuisonderwijs aan kleuters

Deze pagina is ontstaan toen de scholen plotseling moesten sluiten vanwege corona. In no-time werd het thuisonderwijs opgestart en bedacht ik uitdagingen om via deze pagina, samen met tips en materiaal voor ouders, aan mijn kleuters te geven. Nu de scholen weer zijn begonnen, blijft deze pagina bestaan, om u, als ouder, te kunnen helpen bij het geven van thuisonderwijs of om extra tips en materiaal aan te reiken.

* Op de pagina wordt gesproken van hem en hij. Lees hier zo nodig haar en zij.

Uitdagingen voor het thuisonderwijs

Uitdagingen thuisonderwijs

Het thuisonderwijs hebben wij vormggegeven door middel van uitdagingen van de week. Elke week kregen onze kleuters enkele uitdagingen die je hier terug kunt vinden.

--> Download het lege format om zelf uitdagingen te geven
--> Bekijk de uitdagingen die we onze kleuters gaven

kleuters, thuisonderwijs, corona, uitdaging, juf Anke, rekenen, taal, opdracht, thuis, ouders, blijfthuis kleuters, thuisonderwijs, corona, uitdaging, juf Anke, rekenen, taal, opdracht, thuis, ouders, blijfthuis

kleuters, thuisonderwijs, corona, uitdaging, juf Anke, rekenen, taal, opdracht, thuis, ouders, blijfthuis kleuters, thuisonderwijs, corona, uitdaging, juf Anke, rekenen, taal, opdracht, thuis, ouders, blijfthuis

Thuiswerkbingo

--> Download de bingokaart met activiteiten voor thuis

Weer naar school

Voor de herstart maakte ik een praatpapier dat de kinderen thuis met hun ouders, of tijdens de eerste schooldagen met de leerkracht in kunnen vullen. Zo krijg je meer informatie over hoe de kinderen de tijd thuis hebben beleefd.

--> Download het praatpapier

Structuur aanbrengen in de dag

Kinderen houden van duidelijkheid en structuur. Het geeft ze overzicht en rust. Kleuteruniversiteit maakte een dagschema dat je thuis kunt gebruiken, speciaal voor deze periode.
--> Download het dagschema

Op de site van schoolleverancier Heutink vind je een set gratis dagritmekaarten om structuur aan de dag te geven, net als op school gebeurt.
--> Naar de dagritmekaarten van Heutink

dagritme, dagritmekaarten, thuisonderwijs, kleuters, dagschema, planning, structuur dagritme, dagritmekaarten, thuisonderwijs, kleuters dagritme, dagritmekaarten, thuisonderwijs, kleuters

Zelf heb ik ook dagritmekaarten gemaakt (in een variant voor jongens en meisjes), zodat de structuur lijkt op die van school, zoals de kinderen gewend zijn. Op school ziet een dag er bij ons als volgt uit: binnenkomen en spelinloop, in de kring, buiten spelen, fruit eten en voorlezen, spelen en werken in de klas, lunchen, buiten spelen, spelen en werken in de klas, afsluitende activiteit in de kring, naar huis.
Print de kaarten en knip ze los. Bepaal voor elke dag wat je wilt gaan doen en leg de kaarten van je keuze op een rij of hang ze op een prik- of magneetbord. Bepaalde routines zullen dagelijks terugkomen, andere kun je per dag wisselen.
--> Download de dagritmekaarten

dagritme, kleuters, thuisonderwijs, dagritmekaarten dagritme, kleuters, thuisonderwijs, dagritmekaarten

Gratis downloads voor thuis

Kralenplankvoorbeelden

Download één van de kralenplankenpakketten. De meeste pakketten bevatten meerdere opdrachten: de klassieke kralenplankvoorbeelden, opdrachten met spiegelen en opdrachten met coderen. Kies bij het afdrukken van het PDF-bestand voor de optie 'afdrukken op ware grootte'. Heb je geen kralenplank thuis? Doe deze opdrachten dan met een kralenplankapp. Voor Apple is dit KralenPlankOntwerper en voor Android Kralenplank.

Variaties in het werken met de kralenplank:
* Span een elastiek over het midden en laat je kind de kralen spiegelen.
* Heb je nog loom-elastiekjes thuis? Laat je kind hier een kunstwerkje mee maken.
* Gebruik een dobbelsteen en leg het aantal kralen gelijk aan het aantal gegooide ogen op de kralenplank.
* Gebruik een stippen- en een kleurendobbelsteen en leg het aantal kralen gelijk aan het aantal gegooide ogen, in de kleur die de kleurendobbelsteen aangeeft.

--> Kralenplankpakket 'op berenjacht'
--> Kralenplankpakket algemeen
--> Kralenplankpakket feest
--> Kralenplankpakket vervoer
--> Kralenplankpakket kermis
--> Kralenplankvoorbeelden insecten

Cijferdoolhoven

Houdt je kind van cijfers en rekenen? Hier vind je zes cijferdoolhoven, oplopend in moeilijkheid, voor de thema's lente, pasen, berenjacht en insecten.

--> Download 'Cijferdoolhof 1, lente en berenjacht'
--> Download 'Cijferdoolhof 2, insecten

cijferdoolhof, rekenen, kleuters, cijfers, pasen, lente, berenjacht, juf-Anke cijferdoolhof, rekenen, kleuters, cijfers, pasen, lente, berenjacht, juf-Anke

Kriebelbeestjes

Stippen voor het lieveheersbeestje - Tel- & kleikaart
Met deze download oefent je kind het tellen en de getalbeelden op de dobbelsteen door het lieveheersbeestje stippen te geven.
Print de kaart uit de download en schuif deze in een insteekhoes. Laat je kind met de dobbelsteen gooien. Hij geeft het lieveheersbeestje het juiste aantal stippen door zwarte doppen of knopen op zijn vleugels te leggen of deze te kleien.

--> Download 'stippen voor het lieveheersbeestje'

thema insecten, kleuters, dobbelen, lieveheersbeestje, kleikaart, telkaart

Kriebelbeestjesrace - gezelschapsspel
Speel een gezelschapsspel met kriebelbeestjes. Zet voor elke speler een kunststof insect op de startpositie of knutsel de insecten. Gooi om de beurt met de dobbelsteen. Welk insect racet het snelst en is het eerst bij de finish?

--> Download de kriebelbeestjesrace

insecten, kleuters, gezelschapsspel, dobbelen insecten, kleuters, kriebelbeestjes, gezelschapsspel

Muggen meppen
Met dit spel oefent je kind de getalsymbolen en het synchroon tellen (tellen en tegelijkertijd de juiste mug aannwijzen). Geef je kind een vliegenmepper en noem een getal. Laat hem hierop meppen.

--> Download 'muggen meppen'

muggen meppen, thema insecten, kleuters, getalsymbolen, cijfers muggen meppen, kleuters, thema insecten, getalsymbolen, cijfers

Kriebelbeestjes zoeken
Met deze gratis download gaat je kind op zoek naar kriebelbeestjes die afgebeeld staan in een insectenpot. Hij oefent hiermee het kritisch waarnemen en het geheugen.

--> Download 'kriebelbeestjes zoeken'

kriebelbeestjes werkblad kleuters kriebelbeestjes kleuters werkblad thema insecten kriebelbeestjes thema insecten kleuters werkblad

Op berenjacht

Op berenjacht - programmeren
Ga je mee op berenjacht?
Door het lange gras, zwieperdewiep.
Door de rivier, plenserdeplons.
Door dikke, slikkerige modder, flapperdeflop.
Door een diep, donker woud, struikeldestruik.
Door een sneeuwstorm, loeierdeloei.
Naar een nauwe en donkere grot, sluiperdesluip!

In deze gratis download leert je kind de beginselen van het programmeren. Ook is hij spelenderwijs bezig met tellen, het herkennen van de cijfersymbolen, plaatsbepaling en de begrippen links en rechts.
Let op! In de download mag je 'over' de bomen lopen en door de rivier en de modder, net als in het boek 'Wij gaan op berenjacht'.

Juf Sandra maakte een instructievideo bij dit spel. Bekijk deze.

--> Download het programmeerpakket 'berenjacht'

berenjacht, kleuters, programmeren, op-berenjacht berenjacht, kleuters, programmeren, op-berenjacht

berenjacht, kleuters, programmeren, op-berenjacht berenjacht, kleuters, programmeren, op-berenjacht

Kralenplankpakket 'Op berenjacht'
Leg een beer op de kralenplank. Je kind leert hiermee synchroon tellen, de kleuren, zich concentreren, doorzetten en ontwikkelt de oog-/ handcoördinatie.
De download bevat een kralenplankvoorbeeld van een beer, een opdracht met spiegelen en een codeeroprdacht voor wat extra uitdaging.

Heb je geen kralenplank thuis? Doe deze opdrachten dan met een kralenplankapp. Voor Apple is dit KralenPlankOntwerper en voor Android Kralenplank.

--> Download het kralenplankpakket

berenjacht, kralenplank, kleuters, op-berenjacht berenjacht, kralenplank, kleuters, op-berenjacht

Op berenjacht - dobbelblad
Durf jij naar de berengrot te gaan? Ga op pad, maar pas op, bij elke hindernis mag je pas verder als je het juiste aantal ogen hebt gedobbeld. Succes!
Je vindt het dobbelblad in het werkboekje 'Op berenjacht'.

--> Download het dobbelblad
berenjacht, spel, dobbelblad, dobbelen, kleuters, onderwijs, thuisonderwijs, wij-gaan-op-berenjacht

Lente

Aan de slag met letters
Met deze woordkaarten kunnen de kleuters die interesse in letters tonen of al kunnen lezen aan de slag. Zorg voor plastic eieren en eierdozen voor zes eieren. Schrijf letters op de eieren (zie download).
De kinderen pakken een woordkaart, kijken naar het woord en leggen dit na of vullen zelf de ontbrekende letter in en leggen het woord.

Jantine stuurde me een download met eieren met letters erop. Deze kun je gebruiken als je geen plastic eieren in huis hebt.

--> Download 'Eieren leggen'
--> Download de eieren met letters erop

kleuters lente woordkaarten kleuters lente boerderij kleuters lente leren lezen juf Anke

Bouwvoorbeelden voor Lego en Duplo
Laat je kind eieren van Lego of Duplo maken. In het bestand vind je nog meer leuke ideeën die je met Lego of Duplo kunt doen, zoals:
- maak een kuiken
- blaas een ei (pingpongbal) door een baan van Duplo
- blaas een ei door poortjes

--> Download de bouwvoorbeelden

Werkboekjes en werkbladen

--> Download thuiswerkboekje 1
--> Download thuiswerkboekje 2 - Op berenjacht

berenjacht, werkboekje, werkblad, kleuters, onderwijs, thuisonderwijs, wij-gaan-op-berenjacht

Meer werkboekjes

Vindt je kind het leuk om in werkboekjes te werken? Hier vind je er enkele. Bedenk wel dat het spelen met echt materiaal en het ontdekken voorop staan en laat je kind niet dag in dag uit met werkboekjes (opdrachten op het platte vlak) aan de slag gaan.

--> Download een werkboekje in het thema dierentuin
--> Download een werkboekje in het thema krokodillen
--> Download een werkboekje in het thema lente

Ben je op zoek naar meer werkboekjes? Google dan op 'werkboekje juf Anke' en je vindt er nog veel meer bij de verschillende thema's op deze site.

Activiteitenbingo

Stimuleer je kind verschillende activiteiten te doen, wanneer hij zich snel verveelt of geneigd is achter een scherm te kruipen. Ga elke dag zeker even naar buiten en lees voor. Print een bingokaart om de activiteiten visueel te maken. Bepaal samen wat je (met je) kind gaat doen en kleur de cirkel bij de activiteit na afloop. Werk je thuis? Vertel je kind dan welke activiteit hij doet terwijl jij aan het werk bent. Kaart vol? Wauw! Fijn gespeeld! Geef je kind een dikke duim, een groot compliment en neem de tijd om samen iets te drinken met wat lekkers erbij.
Mis je een activiteit die je graag op de bingokaart ziet? Mail me even.
--> Download de bingokaarten

Spelen

Kleuters leren door te spelen. In hun spel ontdekken zij de wereld om zich heen. Je hebt het vast wel eens gezien. Voorafgaand aan of na een vakantie met het gezin speelt je kind het 'op vakantie gaan' in een rollenspel. Kleuters leren veel door samen te spelen. De woordenschat wordt ontwikkeld, er wordt samen overlegd en er wordt taal uitgewisseld. Laat je kind samen met broers / zussen een rollenspel spelen (dan kun jij zelf ook even aan het werk) of speel zelf mee. Het materiaal dat je hiervoor nodig hebt is veelal in huis aanwezig of kun je je kind zelf laten maken (goed voor de fijne motoriek en de ontwikkeling van de fantasie en creativiteit).

Suggesties voor spel:

In het ziekenhuis: Leg een plaid op de bank. Zorg voor een dienblad met fruit of laat je kind fruit knutselen. Zet bekertjes op het dienblad voor water en leg er een krant, tijdschrift of prentenboek bij. Zorg voor een dokterskoffer met doktersinstrumenten of laat deze knutselen.
Op de boerderij: Laat je kind met blokken weilanden voor dieren bouwen. Maak van een lege (schoenen)doos een konijnenhok. Knip repen papier en plak deze als tralies voor het hok. Alle knuffels en speelfiguren van boerderijdieren die in huis aanwezig zijn, krijgen een plek op de boerderij.
Bepaal vaste voedertijden voor de dieren en geef deze op de klok aan. Je kind kan het voer zelf knippen.
In de bakkerij: Geef je kind een keukenschort en ovenwanten. Laat hem een lege doos omtoveren tot oven door deze te beschilderen, te beplakken of erop te tekenen. Geef hem beslagkommen en bakvormen voor taart, cake en cupcakes. Laat je kind zelf taart en gebak knutselen. Dit kan met karton, papier, rubber, piepschuim, (schuur)sponzen en klei. Maak speelgeld en doe dit in een portemonnee. Kom af en toen in de bakkerij langs om iets lekker te halen.
Tip! Zet een bak met zand neer en zorg voor siliconen cupcake vormen of een bakblik voor cupcakes. Laat je kind zandcakejes maken en deze versieren met kleine kaarsjes of diamantjes. Dit kan ook in de zandbak worden gedaan.

Naar buiten!

Buiten spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Je kind ontwikkelt de motoriek, doet zintuiglijke ervaringen op, staat in contact met de natuur, is actief bezig en leert ook hier spelenderwijs.

Kriebelbeestjesbingo
Download de kriebelbeestjesbingo en laat je kind in de tuin naar de kriebelbeestjes op zoek gaan. Je kunt ook samen het dorp of de wijk in gaan. Als er een beestje is gevonden, wordt dit op de kaart doorgestreept. Hoe heet dit insect? Gebruik gerust meerdere dagen voor deze uitdaging. Als je een kriebelbeestje tegenkomt, doorstrepen!
Tip! Heb je geen printer? Download de bingokaart op je smartphone of tablet en streep de beestjes digitaal weg. 

--> Download de bingokaart

Boeken over kriebelbeestjes

Op berenjacht!
Ga je mee op berenjacht? Over de hele wereld werden in de coronacrisis knuffelberen voor de ramen gezet waar kinderen naar op zoek konden gaan. Misschien leuk om nog eens te doen? Vraag alle kinderen van de klas een beer voor het raam te zetten en ga op zoek!
Met deze speurkaart kunnen je kinderen naar de beren op zoek gaan. Ze mogen één beer kleuren of doorkruisen per huis met beren. Woont er een klasgenootje in het huis met de beer? Even zwaaien!
En ... lees het spannende, bijbehorende boek voor!

Tip! Bij de downloads, bovenaan op deze pagina, vind je speciaal voor de berenjacht leuke, gratis materialen.

--> Download de speurkaart

berenjacht, corona, buitenspelen, kinderen, beren, op-berenjacht

Kriebelbeestjes zoeken
Ga op zoek naar kriebelbeestjes. Stop ze in een boterkuipje of glazen pot om ze goed te kunnen bekijken. Hoeveel poten heeft het insect? Heeft het vleugels? Kan het zwemmen? Wat eet het? Ga op internet op zoek naar informatie over het kriebelbeestje. Laat je kind een tekening van het insect maken en laat hem daarna weer vrij.

--> Op safari in je eigen tuin met de tuinsafari van Heutink

Spelen met stoepkrijt
Met stoepkrijt kun je veel leuke dingen doen:
* Schrijf cijfers op doosjes, enveloppen of lege pakketten. Leg ze in een kruiwagen, wandelwagen of bolderkar. Schrijf dezelfde cijfers buiten op de stoep, een stuk uit elkaar. Laat je kind de post op de juiste plek bezorgen.
* Ontdek wat 'anderhalve meter afstand houden' betekent. Teken een cirkel anderhalve meter rondom je kind. Laat hem de cirkel verkennen. Hij kan over de lijn lopen, stappen van het midden van de cirkel naar de buitenlijn tellen, in de cirkel gaan liggen, kan hij de buitenlijn aanraken? Speel hierna een spel met de cirkel. Schrijf er cijfers in en mik er pittenzakjes of opgerolde sokken in. Hoeveel punten haal je?
* Zet de auto's of kunststof dieren van je kind buiten. Laat hem met stoepkrijt een dierentuin of dierenweide tekenen of een verkeerscircuit voor de auto's.
* Plak schilderstape op een buitenmuur, schutting of de stoep. Maak eerst een vierkant of rechthoekig raster van tape en maak lijnen van de ene kant van het raster naar de andere kant. Je kind kleurt de vakken die zijn ontstaan in met stoepkrijt. Haal de tape weg. Een prachtig kunstwerk ontstaat, zie foto.
* Ga op de stoep liggen en laat een ander jou omtrekken. Tover je zelf daarna om tot paashaas (zie foto).

Spelen met flessen
* Vul flessen met water. Iedere speler krijgt een fles en zet deze op de stoep of het gazon. Speel flessenvoetbal en probeer elkaars flessen met een bal omver te schoppen. Bewaak je fles goed! Valt je fles, zet hem dan zo snel mogelijk weer recht. Is al het water uit je fles gelopen? Dan heb je verloren.
* Zet een aantal flessen op een rij en rol er met een bal naar. Hoeveel flessen vallen om?
* Speel het spel 'spijkerpoepen'. Bevestig een draad aan de achterkant van je broek of aan een riem. Hang een spijker aan het uiteinde van de draad en probeer deze in een fles te krijgen.
* Leg op elke flessenopening een pingpongbal en probeer deze er met een waterpistool af te schieten.
* Vul de flessen met een laagje zand of water. Mik ringen om de flessen.

In de zandbak
* Graaf gaten in de zandbak en leg hier plastic (zakken) in. Vul de gaten met water en maak zo een kanalenstelsel.
* 'Bak' de mooiste zandtaarten.
* Verstop tien kunststof paaseieren in de zandbak en laat een ander ze zoeken.
Tip! Schrijf de getallen 1 t/m 10 op de eieren en leg ze als ze zijn gevonden in de volgorde van de getallenrij.
* Verstop een schat in de zandbak. Teken de zandbak op een vel papier en geef met een kruisje aan waar de schat ligt. Geef deze schatkaart aan een ander en laat hem de schat opgraven.

Zandbakkersbriefjes
Je kind is bakker in de zandbak en krijgt bestellingen binnen. Deze staan op bakkersbriefjes, zie download. De bakker maakt de bestelling klaar en bezorgt hem op de juiste plek. Dit is bij een hek, een boom, een deur, bij een gezinslid of bij de leerkracht (deze laatste kan nu even niet). Ondertussen leert je kind het tellen, de getalsymbolen en de kleuren spelenderwijs. Daarnaast is hij fijnmotorisch bezig.

--> Download de zandbakkersbriefjes

zandbak kleuters spel opdrachtkaarten zandbak kleuters spel opdrachten zandbak kleuters spel

Spelen met schaduwen
Zet op een zonnige dag je favoriete speelfiguren, bijvoorbeeld de dino's, buiten. Zet ze zo neer dat er een mooie, herkenbare schaduwen bij de dieren ontstaan. Trek de schaduwen met stoepkrijt over en kleur ze in.
Je kunt ook een vel papier of stuk behangpapier naast je dieren leggen. De schaduwen vallen op het papier. Trek deze met kleurpotloden, stiften of wasco over.

Huisnummerbingo
Print de bingokaart en zoek de getallen in de wijk. Hogere getallen, zoals 58, zullen de meeste kleuters niet herkennen, maar de afzonderlijke cijfers 5 en 8 herkennen ze wel. Laat je kind de getallen zelf benoemen. Een kind uit groep 1 moet de getallen tot en met 6 kunnen benoemen en een kind uit groep 2 tot en met 15. Getallen die hoger zijn, zoals 58, kun je afzonderlijk laten benoemen: 5 en 8. Streep de getallen die je hebt gevonden weg. Maak een foto van de volle kaart.
Variatie: Ga je liever niet meer de straat op? Zoek de getallen in huis (denk aan op pakken van levensmiddelen, in boeken en kranten, op de klok, op de afstandsbediening, op tv).

Heb je geen printer thuis? Download de bingo op je smartphone en streep de gevonden getallen met een fotobewerkingsapp door.

--> Download de huisnummerbingo

Taalactiviteiten

Voorlezen
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling en het vergroot de woordenschat van je kind. Lees daarom veel voor (elke dag). Kies voor een gevarieerd aanbod, van voorleesverhalen en prentenboeken tot versjes en gedichten. Houd na afloop van een verhaal een (kort) gesprek over het verhaal en stel vragen over het verhaal waardoor het kritisch luisteren wordt geoefend.

De Voorleeshoek biedt toegang tot heel veel prachtige prentenboeken die worden voorgelezen, ondersteund door klassieke muziek. Handig als je zelf echt even aan het werk moet.
--> Naar De Voorleeshoek

Mijn tips:
Voorleesverhalen:
Vinnie & Flos, nieuwe vrienden - Marte Jongbloed
Prentenboeken:
De lente van Kleine Beer (een nieuw, aandoenlijk verhaal over ... de lente!) - Elli Woollard & Briony May Smith
Samen
(het boek dat deze maand op de Lemniscaatkalender centraal staat met als boodschap: laten we aardig zijn voor elkaar) - Axel Scheffler e.a.
Vogel Vliegop (een prachtig verhaal over vriendschap, we hebben elkaar nodig) - Julia Donaldson van De Gruffalo
Raar (splinternieuw boek over spiegels en spiegelen, goed voor de rekenontwikkeling en het ontdekken) - Mark Janssen
Versjesboek:
Het grote poeperdepoepboek (interessante weetjes over dieren en af en toe een beetje vies) - Marianne Busser en Ron Schröder
Kijk- en zoekboeken:
Kijk- en zoekboeken zijn hartstikke leuk. Ze doen o.a. een beroep op de woordenschat, het taalgebruik, de waarneming en de fantasie van je kind. Je kunt er samen een verhaal bij verzinnen. Thuis kun je rustig in zo'n boek bladeren, dat gaat beter dan in een grote groep op school. Ideaal dus!
De gele ballon - Charlotte Dematons
Nederland - Charlotte Dematons
Waar is de taart? - Thé Tjong-Khing
Eiland en Stop! monsters - Mark Janssen

--> Klik op de afbeeldingen van de boeken om ze te bekijken.Rijmen
Op school oefenen we het rijmen. Het stimuleert het klankbewustzijn, wat belangrijk is voor de lees- en schrijfontwikkeling. Spelenderwijs kun je met rijmen aan de slag gaan door boeken op rijm voor te lezen, zoals Wat rijmt er op stoep? van Harmen van Straaten of versjesbundels van bijvoorbeeld Marianne Busser en Ron Schröder.
Ook kun je op dingen die je in huis ziet rijmen. Bedenk om de beurt een rijmwoord en stop als één van de spelers geen woord meer weet. Wie wint?
Suggesties voor woorden om op te rijmen: vaas, koek, poes, mes, klok, bord

Hakken en plakken (auditieve analyse en synthese)
Ook dit is een vaardigheid die belangrijk is voor het latere leren lezen. Zeg een woord in losse klanken, bijvoorbeeld vaas: v-aa-s (spreek de letters fonetisch uit, dus de 'v' is 'vuh' in plaats van 'vee'). Laat je kind raden welk woord jij noemt. Zeg op deze manier verschillende korte woorden (van drie of vier klanken) in losse klanken.

Geheugenoefeningen
Speel geheugenspelletjes zoals memory en 'Wat is weg'. Bij 'Wat is weg' leg je verschillende voorwerpen uit het huis bij elkaar. Je kind kijkt er goed naar en sluit de ogen. Haal iets weg. Wat is verdwenen?

Kritisch luisteren
Lees veel voor of vertel verhalen en stel vragen. Zo train je de luistervaardigheid van je kind.

Luisteren naar geluiden
Neem een instrument of pak een pan en bestek. Vraag je kind de ogen te sluiten. Ga op een plek in de woonkamer staan en maak geluid. Het kind wijst in de richting waar jij staat. Hierna wisselen jullie van rol.
Variatie: Maak een dierengeluid. Laat je kind raden waar jij bent en vertellen welk geluid hij heeft gehoord.

Aan de slag met letters
In een kleutergroep worden volop activiteiten gedaan om het klankbewustzijn te stimuleren. Dit is nodig voor het latere leren lezen. Het is belangrijk om eerst de klanken goed te verkennen en later pas de letters te leren. Ga daarom niet te vroeg met je kind met letters aan de slag, maar speel rijmspelletjes en spelletjes met klanken. Kinderen die interesse in letters hebben, kun je activiteiten met letters aanbieden.
* Wat is de eerste klank in de naam van je kind? Schrijf deze letter op een vel papier en verken de klank. Hoe klinkt deze? Kun je de klank maken met je neus dicht? Met je mond dicht? Hoe ziet je mond eruit als je deze klank maakt? Wat gebeurt er als je deze klank bij een spiegel maakt of tegen een raam (misschien ontstaat er een waas?). Ga in huis op zoek naar voorwerpen met deze klank en verzamel ze. Maak een foto met je kind en de voorwerpen.
* Speel een letterspeurtocht. Hang verschillende letters in huis op en laat je kind deze zoeken. Verzamel ze. Ga hierna voor elke letter op zoek naar een voorwerp dat met deze letter begint en leg het voorwerp bij de letter.
* Speel lettertwister. Schrijf letters op vellen A4 papier en leg deze op de grond. Geef je kind opdrachten met lichaamsdelen en letters, zoals: zet je hand op de 'b'. Zet je voet op de 'l'.
* Speel een lettermepspel. Schrijf letters op notitieblaadjes en leg deze op tafel. Geef je kind een vliegenmepper. Noem een letter. Laat hem op de letter slaan.
* Draai een letter met een pimpampet rad of prik er één uit de krant. Geef je kind een leuke tas en laat hem in huis iets zoeken wat met de gekozen klank begint. Daarna draai je de volgende letter. Aan het eind van de activiteit haalt het kind alles uit de tas en vertelt wat het is. Met welke klank begint het?

Rekenactiviteiten

Gezelschapsspelletjes
Spelletjes zijn leuk en leerzaam. Denk maar aan spelletjes met een dobbelsteen of een kaartspel met getallen. Bij het spelen van een gezelschapsspel oefent je kind het beurtgedrag en het omgaan met een wedstrijdelement.

Mijn tips:
Regenwormen Junior (tellen en tactiek)
Uno (kleuren en getallen herkennen)
Bata-Waf van Djeco (meten, lengte vergelijken en getallen herkennen)
Misticat van Djeco (paren zoeken, patronen en kleuren herkennen)
Bunny Hop (kleuren herkennen, geheugen)
Kiekeboe! (niet specifiek een rekenspel, maar een spannend geheugenspel)


Tellen
In kleutergroep wordt volop geteld (tot twintig) en worden de getallen geleerd (groep 2 tot en met 15). Oefen het tellen en het herkennen van getallen spelenderwijs.
* Schrijf de getallen (voor een kind uit groep 1 tot en met 6 en voor een kind uit groep 2 tot en met 15) op notitieblaadjes. Geef twee of meer spelers een vliegenmepper. Noem een getal. Wie slaat het eerst op het juiste getal?
* Schrijf getallen op de stoep en laat je kind ernaar rennen, springen, huppelen, hinkelen.
* Tel tijdens het eten. Hoeveel boterhammen eet je kind? Hoeveel wortels liggen er op zijn bord? Hoeveel aardappels eet hij?

Meten
In kleutergroepen worden begrippen aangeleerd zoals lang en kort, dik en dun, groot en klein en worden dingen op volgorde gelegd van klein naar groot, van dun naar dik enzovoorts. Ook wordt er op allerlei manieren gemeten. Welk touw is het langst? Hoeveel blokken is de tafel lang? En welke toren is het hoogst? Doe activiteiten met meten. Neem een bol wol en meet hoe lang de tafel is. Knip de draad af. Meet het bed, de bank en de televisie. Meet een struik in de tuin, een tuinstoel en de breedte van de deur. Leg alle draden naast elkaar. Welke is het langst?

Wegen
Ook wegen komt in de kleutergroep aan bod. Laat je kind helpen bij het bereiden van het avondeten of bak samen iets lekkers. Laat hem kennismaken met het wegen en de keukenweegschaal.

Puzzelen
Gooi twee puzzels door elkaar en laat je kind deze maken. Een uitdaging! Een eenvoudige puzzel kun je ook eens omgekeerd laten maken, met de afbeeldingen op de puzzelstukken naar beneden.

Activiteiten met schaduw
Ga naar buiten en ontdek schaduwen. Welke zijn groot en welke klein? Welke lang en welke kort? Speel schaduwtikkertje of trek met stoepkrijt de schaduw van je kind om.

Bakken
Als je bakt, ben je ook bezig met rekenen. Meten, wegen, tellen, de klok ... Op de site van Laura's Bakery vind je printables speciaal voor kinderen! Leuk om met je kind te doen.
Tip! Heeft je kleuter oudere broers / zussen, laat ze dan samen bakken aan de hand van deze recepten.
--> Naar de pagina

Motorische activiteiten

Kleien - maak je eigen klei
Kleien is een goede activiteit voor het ontwikkelen van de fijne motoriek. Heb je geen klei in huis? Maak het zelf. Doe dit samen met je kind. Zo is hij meteen bezig met meten, wegen, tellen en het uitbreiden van de woordenschat.

Nodig (voor 1 a 2 kinderen):
- 100 gr. bloem
- 70 gr. zout
- water
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel olie

Werkwijze:
Weeg de bloem en het zout af en doe dit in een pan. Giet de citroensap, de olie, wat kleurstof of ecoline en de geurstof in een maatbeker. Voeg hier water aan toe tot je in totaal 125 ml vloeistof hebt. Schenk de vloeistof bij de bloem en het zout in de pan. Roer dit door elkaar op een middelhoog 'vuur'. Blijf roeren. In het begin is het een vloeibaar papje, maar al snel wordt het vaster. Ga door tot er een bal ontstaat. Zorg ervoor dat je blijft roeren, anders brandt of koekt de klei aan. Als de bal goed droog is, haal je hem uit de pan. Kneed hem op het aanrecht en laat hem even afkoelen. Doe de bal hierna in een afgesloten zak of bakje, om uitdroging te voorkomen.

Tip! Gebruik een kleurstof om de klei een kleurtje te geven en een geurstof voor een fijne geur.

Bij verschillende thema's maakte ik kleikaarten. Leuke opdrachtkaarten voor het kleien. Hier staan er enkele op een rij.
--> kleikaarten De mooiste vis van de zee
--> kleikaarten zomer
--> kleikaarten feest
--> kleikaarten Rupsje Nooitgenoeg
--> kleikaarten Pasen
--> kleikaarten jungle
--> kleikaarten voetbal

kleien kleuters kleikaarten kleuters feest

De pincetgreep
Laat je kind aan de slag gaan met grote pincetten (Credu.nl) of gebruik eetstokjes of twee vorken. Deze oefening stimuleert de ontwikkeling van de fijne motoriek.
* Leg (chenille)kuikens in een mand en verstop ze tussen hooi, stro of snippers. Laat je kind de kuikens met een pincet of twee vorken uit de mand halen.
* Span draden door een mand met gaten. Leg kunststof insecten in de mand en laat je kind ze er met een pincet of twee vorken uithalen.

Pasen lente motorisch kleuters

Bewegen maar!
Kleuteruniversiteit maakte een leuke bewegingsdownload. Je kind gooit met de dobbelsteen en doet de bijbehorende beweging na. Je hoeft geen printer te hebben om dit spel te kunnen spelen. Laat de afbeeldingen op een tablet of laptop zien.
--> Download het beweegspel

Extra uitdaging

Heeft je kind behoefte aan extra uitdaging? Opdrachten die tegemoetkomen aan zijn grote leerbehoefte en nieuwsgierigheid? Hier vind je enkele tips.

SmartGames
SmartGames zijn denkspellen die zelfcorrigerend zijn. Je kind kan er zelf een tijdje mee aan de slag gaan. Stimuleer hem wel door te zetten wanneer het moeilijk wordt. De spellen Sneeuwwitje, Trucky en Roodkapje zijn bijvoorbeeld heel leuk.
Op mijn site vind je aftekenbladen die je kind stimuleren om door te zetten. Na elk 'level' kleurt hij een ster. De lege lijnen onderaan elke pagina zijn bedoeld voor een compliment wanneer je kind klaar is. Geef een compliment gericht op de inzet. Bijvoorbeeld: Wat heb jij goed doorgezet, wat heb jij hier geconcentreerd aan gewerkt, je hebt iets nieuws geprobeerd, fijn! Je hebt je best gedaan of hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

---> Download de aftekenbladen voor SmartGames

Kraak de code!
Installeer de app 'Kralenplank ontwerper' (App Store) of gebruik een echte kralenplank. Download één van de kralenplankenpakketten van m'n site. Achterin deze pakketten vind je de opdracht: Kraak de code! Laat je kind met deze opdracht aan de slag gaan.
--> Kralenplankpakket 'op berenjacht'
--> Kralenplankpakket algemeen
--> Kralenplankpakket feest
--> Kralenplankpakket vervoer
--> Kralenplankpakket kermis

Programmeren
Robot Turtles van Thinkfun is een gezelschapsspel waarbij programmeren centraal staat. Het spel moet wel onder begeleiding van een volwassene of ouder kind worden gespeeld. Vooral de jongens uit mijn groep vinden dit spel enorm leuk!

Bij de downloads, bovenaan op deze pagina, vind je een programmeerpakket 'Op berenjacht'. Leuk voor kinderen die wat uitdaging kunnen gebruiken.

Puzzelen
* Gooi meerdere puzzels door elkaar en probeer ze te maken.
* Maak een puzzel op z'n kop.
* Maak een puzzel zonder de rand.
* Leg één stuk neer en leg vervolgens alleen stukken die aan dit stuk passen. Andere stukken moeten even wachten.

Informatieve boeken
Duik samen in een informatief boek. Er zijn volop leuke boeken op de markt. De willewete serie van uitgeverij Clavis en de boeken in de WOW-serie van auteur Mack zijn bijvoobeeld aan te raden.

De grond onder je voeten bestaat uit een enorme uitklapbare poster met daarop alle lagen van de aarde. Uitdaging: laat je kind in de zandbak een diep gat graven, tot de onderste laag van de aarde. Daar is hij wel even zoet mee. Kun jij ook aan het werk ;).

Bouwen
* Print een foto van een gebouw dat jullie hebben bezocht, bijvoorbeeld de Eiffeltoren en laat je kind dit gebouw met blokken of constructiemateriaal maken.
* Geef een bouwopdracht. Je kind maakt iets wat aan enkele eisen moet voldoen, zoals een huis met acht ramen, twee deuren en twee verdiepingen of een boerderij met negen weilanden voor dieren, een stal voor de tractoren en een sloot met een brug er overheen.

--> Download opdrachtkaarten voor het bouwen

verrijking, uitdaging, kleuters, bouwhoek, opdrachten

Meer ideeën?
* Kijk op deze site onder het menu-item 'leerlingenzorg' bij 'extra uitdaging'. Hier vind je nog meer tips, deze zijn echter wel gericht op het onderwijs.
* Mijn kleuteruni-collega Cora heeft een website speciaal gericht op 'slimme kleuters'. Hier is volop informatie en materiaal te vinden: slimmekleuters.nl
* Gratis online SmartGames. Meld je gratis aan op smartgameslive.com.

Beeldende activiteiten

Knutselsuggesties thema insecten

Een bezig bijtje
Vouw een gele vouwcirkel dubbel of teken een grote cirkel op een geel vel papier. Knip de cirkel door. De halve cirkel is het lijf van de bij. Plak het lijf op een vel papier en geef het zwarte strepen door zwarte repen op het lijf te meten en op maat te knippen. Knip vleugels en een kop voor de bij. Teken het oogje en pootjes. Gras wordt gemaakt van groen papier of getekend.

bij knutselen, insecten, kleuters

Een hongerige rups
Knip een eierdoos doormidden en beschilder deze. Groen voor het lijf en rood voor de kop. Steek (chenille)draad in de kop voor de voelsprieten en geef de rups een gezicht.

rups van eierdoos, kleuters, thema insecten

Mijn kriebelbeestje
Teken met een zwarte stift kriebelbeestjes in de insectenpot. Kleur ze in met kleurpotlood.

--> Download de lege insectenpot

tekenen, thema insecten, kleuters, kriebelbeestjes

Knutselsuggesties 'Op berenjacht'

Teken een beer met wasco en verf deze met waterverf. Op de eerste foto zie je de beer achter de piano. Knip voor de piano repen papier. Een goede motorische oefening, waarbij ook het meten aan bod komt.

Knutselsuggesties voor de lente

Lammetje van gescheurde stukjes papier
Laat je kind stukjes papier scheuren. Dit is een goede oefening voor de fijne motoriek.
lente lammetje kleuters

Vouwen
Als je kind vouwt, ontwikkelt hij de fijne motoriek en de oog- / handcoördinatie. Vouwen doet ook een beroep op de rekenontwikkeling. Denk maar aan omgaan met meetkundige begrippen zoals recht, schuin, dubbel, hoek en punt. Je kind is bezig met vormen: een vierkant wordt een rechthoek of driehoek, leert zich concentreren, denkt logisch na en traint het inzicht. Hieronder enkele vouwwerkjes voor de lente. Op de vouwpagina van mijn site en bij de verschillende thema's vind je meer vouwwerkjes.

Laat je kind verschillende bloemen (zie foto) en een vaas (16 vierkantjes) vouwen. Plak de bloemen op, teken steeltjes en laat je kind het werk versieren met stift of kleurpotlood.
lente kleuters knutselen

Neem een groot en iets kleiner geel vouwblaadje. Vouw beide blaadjes in 16 vierkantjes en vouw alle hoekjes om. Plak de blaadjes schuin naast elkaar op een vel papier, zie foto. Versier de kop. Versier het werkje met grassprietjes, bloemen enzovoorts.

Meer vouwen?

--> Meer knutselideeën vind je op de themapagina's van deze website. Kijk bij de thema's en kies lente of Pasen. Klik op deze pagina's bovenaan op het tabblad 'knutselen'.

Muziek

Zingen en dansen

Hier tip ik enkele leuke liedjes die je met je kind kunt zingen. De kinderen uit mijn groep kennen de liedjes.

* Zoek op YouTube of Spotify naar 'Jeroen Schipper'. Hij heeft volop leuke liedjes uitgebracht. Luister maar eens naar de cd's 'Rood, rood mannetje' en 'Swingen als een kangoeroe'.
* Zoek op Spotify naar 'Zinglish Jeroen Schipper' en kies 'alle nummers bekijken'. Hier vind je liedjes in zowel het Nederlands als Engels. Het klapliedje is erg leuk evenals Hé, hoi, hallo! en Sneeuwvlok.
* 'Haren vol banaan' van Erik van Os is ook leuk om te beluisteren. Je vindt zijn album op Spotify.
* Wil je dansen? Zoek dan op 'Minidisco' en leef je uit!

Tip! Een dikke zwarte vlieg
Leuk bij dit liedje: Neem een vliegenmepper en ga in een kring zitten. Je kind rent met de vliegenmepper in de hand om de kring. Bij de zin 'zeurend in mijn oor', legt hij de mepper achter een ander en rent weg. Degene die de vliegenmepper heeft gekeregen, staat snel op, pakt de vliegenmepper en rent achter het kind (de vlieg) aan. Hij probeert hem te meppen. Nu klinkt in het lied 'bzzz, bzzz, bzzz'. De vlieg probeert op de vrijgekomen plek in de kring te gaan zitten. Hier is hij veilig. Wanneer er weer wordt gezongen, is de jacht op de vlieg voorbij en loopt degene die de mepper heeft om de kring.

Slinger slinger aapje

 Papa Gaai ging fietsen

 

Swingen als een kangoeroe

Rood rood mannetje

 

Lopen, lopen

 

Meer suggesties

Spelen met prentenboeken

Ben je na het lezen van deze pagina op zoek naar meer suggesties? Kijk dan eens in het boek Spelen met prentenboeken dat ik heb geschreven. In dit boek vind je leuke en leerzame suggesties waar je thuis mee aan de slag kunt gaan bij 22 prentenboeken van uitgeverij Lemniscaat.
Ook op de Lemniscaatkalender van 2020 vind je suggesties voor zowel op school als thuis.

--> Lees meer over Spelen met prentenboeken

Suggesties van Kleuteruniversiteit

Kleuteruniversiteit geeft je volop inspiratie bij allerlei materiaal zoals Duplo en dozen. Ook vind je er beweegtips. Klik op de afbeelding om naar het bijbehorende blog te gaan.

Spellenpakket voor thuis
Met huis, tuin en keukengerei kun je van alles doen,
mikado met spaghetti of een verstopspel met je schoen.
Spelletjes met lege flessen en vliegeren in de wind,
in dit pakket vind je leuke activiteiten voor jou en je kind.

Voor Kleuteruniversiteit schreef ik een pakket met 80 suggesties om thuis mee aan de slag te gaan. Voor de spellen en activiteiten heb je materiaal nodig dat in huis te vinden is zoals lege flessen, papier, kranten, ballonnen, blokken en spaghetti.

--> Bekijk het pakket 'Thuis aan de slag!'

Jufanke.nl op social media

Op social media geef ik je tips, inspiratie en een kijkje in mijn klas. Ook houd ik je hier op de hoogte van mijn projecten voor Kleuteruniversiteit, artikelen en nieuw verschenen prentenboeken.

herfst, prentenboek, kleuters

sinterklaas, kleuters, prentenboek, sinterklaasliedjes, mark-janssen


facebook juf Anke