lesidee kleuters juf Anke


Over Juf Anke

Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op mijn site jufanke.nl. Ik wil anderen hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast schrijf ik, samen met Els, voor Kleuteruniversiteit, Praxisbulletin, De Vier Windstreken en Lemniscaat. In 2017 is ons eerste eigen boek verschenen: Spelen met prentenboeken!


  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads


Lesideeën voor kleuters | thema ziek zijn

Peuterproject 'Ziek zijn'

Kaatje voelt zich slapjes. Ze heeft koorts.
Mama neemt haar mee naar de dokter.

Ga met Kaatje mee naar de dokter. Dit pakket van Kleuteruniversiteit bevat activiteiten voor peuters bij het boek ‘Kaatje bij de dokter’ van Liesbet Slegers. Te gebruiken op de peuterspeelzaal, in de eerste kleuterklas, het asielzoekerscentrum of op het kinderdagverblijf.

--> Bekijk het project 'Ziek zijn' voor peuters

Project ziek zijn voor kleuters

Een gebroken arm, buisjes in de oren, amandelen laten knippen, een flinke griep … Elke kleuter komt wel eens bij de dokter of gaat naar het ziekenhuis. Het thema ‘Ziek zijn’ is herkenbaar voor elke kleuter.

Het pakket van 99 pagina’s bevat taalactiviteiten, rekenactiviteiten, een verkeersles, een spelles en suggesties voor de hoeken aan de hand van de boeken ‘Saar bij de dokter’ en Willewete ‘Naar het ziekenhuis’.

--> Bekijk het project 'Ziek zijn' op Kleuteruniversiteit


Kringactiviteiten bij het thema ziek zijn

Kringgesprek
Praat met de kinderen over ziek zijn. Ben je wel eens ziek geweest? Wie is er wel eens in een ziekenhuis geweest? Wat deed je daar? Wat zag je daar? etc.
Speel vervolgens een situatie bij de dokter of in het ziekenhuis na in de daarvoor bestemde hoek (zie het tabblad hoeken). Zo is de hoek meteen geïntroduceerd.

Woordveld ziek zijn
Wat kunnen de kinderen vertellen over ziek zijn? Maak een woordveld. Teken plaatjes bij de woorden of laat kinderen er tijdens de werkles plaatjes bij tekenen.

Praatplaat ziekenhuis
praatplaat ziekenhuis

Ra, ra, wat zit er in de koffer?
Neem een dokterskoffertje en verzamel hier spullen in die met dokter/ziekenhuis te maken hebben zoals: een spuit, pleisters, stethoscoop, pyjama, hoestdrank, medicijn, beterschapskaart, thermometer, verkoudheidssnoepjes e.d.
Beschrijf iets uit het koffertje door te vertellen waar het voor dient. Kunnen de kinderen het raden? Wanneer een voorwerp geraden is mag één kind komen om het voorwerp uit het koffertje te halen. Breng dit spannend!
Wanneer alle voorwerpen in de kring liggen kun je er andere spelletjes mee doen zoals taaloefeningen: lettergrepen, hakken en plakken, rijmen, zinnen maken etc.

De 'z' van ziek
Schrijf de z op een vel papier. Kunnen de kinderen woorden die met de z beginnen verzinnen? Schrijf de woorden op. Geef de z een andere kleur. Hak de woorden met de kinderen in stukjes. Klap en stamp de stukjes. Welk woord is lang? Welk woord is kort? Zijn er ook woorden met een z in het midden?

De fruitschaal
Neem allerlei soorten fruit mee of verzamel plastic fruit. Stop het fruit in een mand en zorg ervoor dat de kinderen het fruit nog niet zien (leg er een theedoek over). Speel een raadspelletje. Jij omschrijft het fruit en de kinderen raden of één kind mag komen voelen en raden.
Sorteer het fruit daarna, bijv. op kleur of vorm. Oefen de namen van het fruit.

Tellen met pilletjes
Neem snoepjes die op pilletjes lijken mee naar school. Doe er een telactiviteit mee. Stop de pilletjes in een potje. Hoeveel pilletjes denken jullie dat er in het potje zitten? Laat alle kinderen raden.
Hoe kunnen we nu zeker weten hoeveel pilletjes er zijn?
Tel de pilletjes. Bedenk samen met de kinderen hoe je dat handig kunt doen.
Zijn er genoeg pilletjes voor alle kinderen uit onze klas? Tel de kinderen, geef elk kind een pilletje. Hoeveel pilletjes zijn er nog over? Of komen we tekort?
Je bent ziek en moet iedere dag 3 pilletjes slikken. Leg de pilletjes in groepjes van 3. Hoeveel dagen kun je pilletjes slikken voordat ze op zijn?
Bedenk meer van dit soort telopdrachten.

In de wachtkamer
Laat een aantal patiënten één voor één de wachtkamer binnenkomen. Zij trekken een nummer. Laat de kinderen het juiste getal bij de patiënt leggen. Vraag de kinderen welke patiënt als eerste aan de beurt is, welke als vijfde enzovoorts. Oefen de rangtelwoorden, het tellen en de getalsymbolen.
ziek zijn kringactiviteiten kleuters

Pompom is ziek
Pompom is ziek. Bespreek met de kinderen hoe jullie kunnen onderzoeken wat hij heeft. Luister met een stethoscoop, geef hem een prikje, voel aan zijn hoofd en neem zijn koorts op.
Leg Pompom lekker in zijn bedje.
Nu kijken we iedere dag of Pompom nog koorts heeft. Teken hiervoor een thermometer en kleur in wat de temperatuur van Pompom is. Laat de kinderen de temperatuur iedere dag aflezen. Hang de thermometers in de klas. Zakt de koorts van Pompom? Stijgt de koorts? Hoeveel dagen heeft hij al koorts?

Pleisters op een rij
Knip pleisters in verschillende breedtes. Laat de kinderen een logische volgorde leggen, van dik naar dun.

Potjes vol pillen
Geef elk kind een potje of bakje met daarin vier pillen (teldopjes, snoepjes, fiches) verschillend in kleur. Vertel de kinderen dat de pillen verkeerd in de potjes gedaan zijn. Dat is natuurlijk niet goed voor de patiënten! Vertel de kinderen dat ze de pillen één voor één mogen ruilen en ervoor moeten zorgen dat ze vier pillen in dezelfde kleur in hun potje verzamelen. Kinderen waarbij dit gelukt is, gaan op hun stoel zitten.

Prentenboeken
Knijpkaartjes ziekenhuis - rijmen

Oefen het rijmen en de fijne motoriek met deze knijpkaartjes.
De kinderen plaatsen een kleine wasknijper bij de afbeelding van het woord dat rijmt op het groot afgebeelde woord.

--> Download de knijpkaartjes 'rijmen'

knijpkaartjes ziekenhuis kleuters

Pillenpotjes - rekenspellenpakket

Het is druk in de apotheek. De assistente vult de pillenpotjes voor de klanten die aan de balie staan, terwijl een auto pillenpotjes naar het ziekenhuis brengt.

Met het spellenpakket Pillenpotjes oefenen de kinderen spelenderwijs het tellen, de kleuren en de getalsymbolen t/m 12 door middel van telkaartjes, dobbelspellen, een gezelschapsspel en twintig (kring)suggesties met pillen.

--> Bekijk dit pakket op Kleuteruniversiteit

ziekenhuis thema kleuters

Getallenrace - Naar het ziekenhuis

Oh, oh! Je moet met spoed naar het ziekenhuis. De ambulance staat al klaar en de zuster staat op je te wachten. Dobbel de ambulance naar de zuster. Kleur net zoveel rondjes als het aantal ogen dat je gooit. Je kunt dit spel alleen of met meerdere kinderen spelen. Ieder heeft een eigen spelblad. Wie is het eerst bij het ziekenhuis?

--> Download de getallenrace

getallenrace dobbelspel kleuters ziek zijn

Rol & Raap - Pillen

Oefen de getalbeelden op de dobbelsteen en de getalsymbolen met dit spel.
De kinderen leggen pillen (teldopjes, fiches of snoepjes) boven de getallen op het spelblad. Ze gooien met de dobbelsteen en rapen de pil die bij het getal ligt dat ze gooien. Deze pil stoppen ze in een pillenpotje.

--> Download rol & raap

dobbelspel ziek zijn kleuters

 

facebook juf Anke