Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht van een kleutergroep in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als educatief auteur voor Kleuteruniversiteit, Praxisbulletin en Lemniscaat. Dit doe ik samen met Els. In 2017 verscheen ons eerste eigen boek: Spelen met prentenboeken!

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads


Lesideeën voor kleuters | thema winter

Projecten van Kleuteruniversiteit

Nieuw! Wilde dieren in de sneeuw

Omdat het weer in Nederland niet altijd winters is, maken we graag projecten die altijd te gebruiken zijn. Wilde dieren in de sneeuw is zo'n project. Super leuk om te gebruiken bij een thema over de Noord- en Zuidpool.

Het project bevat volop activiteiten en suggesties voor de hoeken aan de hand van het boek Wilde dieren in de sneeuw. Dit boek bevat leuke voorleesverhalen en informatieve stukken over de dieren.

Let op! Enkele activiteiten in dit project komen overeen met activiteiten uit het eerder verschenen project winter – ijsberen en pinguins. Aangezien het prentenboek bij dat project niet meer leverbaar is, is dit nieuwe alternatief ontwikkeld. Wilde dieren in de sneeuw heeft zeker genoeg nieuwe activiteiten en is niet per sé een vervanging van het vorige project.

--> Bekijk 'Wilde dieren in de sneeuw'


Nieuw! Wat een winterslaap!

Els en ik schreven een ontzettend leuk project bij het lieve, winterse prentenboek Wat een winterslaap!

Schildpadden houden niet van de winter. Waarom niet? Gewoon niet. Maar wat moet Schildpad, als hij geen rustig slaapplekje kan vinden? Moet hij dan de hele winter maar zijn ogen openhouden?
In dit project vind je reken- en taalactiviteiten, een creatieve opdracht, een les Engels en een bewegingsles bij het boek Wat een winterslaap! van Katy Hudson.

--> Bekijk 'Wat een winterslaap'

winter project kleuters

Project winter

Voor Kleuteruniversiteit schreven Els en ik een compleet en erg leuk winterproject aan de hand van de boeken Heksje Mimi tovert sneeuw en Willewete Seizoenen. Het project bevat sprankelende taal- en rekenactiviteiten, zoals Vogels voeren, Kleuren toveren, Onder het sneeuwtapijt, Woordenhoop en Ssst... sneeuw.
Daarnaast bevat het pakket lessen spel- en beweging en suggesties voor de hoeken. Een project voor drie weken winterplezier, ook wanneer er geen sneeuw ligt!

--> Bekijk het Project winter

Lesideeën winter - Project winter

winterproject kleuters winterproject kleuters
Activiteiten uit het 'Project winter'.

Plusproject 'De ijsbeer'

Het project winter 'ijsberen en pinguïns' past perfect bij het plusproject over de ijsbeer. Hiermee kun je ook de slimmere kleuteres in je groep uitdagen of groep 3 bij het thema betrekken.

Een ijsbeer wordt ook wel een poolbeer genoemd. Dit enorme zeezoogdier brengt het grootste deel van zijn leven door op het ijs en de sneeuw van de Noordelijke IJszee.

Leer alles over de ijsbeer met dit plusproject voor beginnende lezers en rekenaars in de kleutergroep en groep 3. Het project bevat activiteiten bij het informatieve prentenboek De ijsbeer van Jenni Desmond.

--> Bekijk het plusproject 'De ijsbeer'

ijsbeer winter slimme kleuters

Project 'Het weer'

Nog een prachtig project voor een winter die eigenlijk geen winter is. Heb het dan eens over: Het weer!

Koosje Konijn en Beer houden een picknick. Tijdens de picknick begint het opeens te stormen.

Leer meer over het weer samen met Djordjo, konijn en beer! Dit project van Kleuteruniversiteit bevat taal- en rekenactiviteiten, een dansles, een muziekles, een les Engels, natuurlessen en suggesties voor de hoeken bij de boeken Drakendonder van Esther Miskotte en Meer over het weer van Mack.

--> Bekijk het project 'Het weer'

Peuterproject 'Bobbi in de winter'

Heb je een peutergroep of de eerste kleuterklas? Ga dan aan de slag met het pakket 'Bobbi in de winter'. Het pakket bevat kringactiviteiten voor jonge kinderen bij de boeken ‘Bobbi in de winter’, ‘Bobbi viert sinterklaas’, ‘Bobbi viert kerst’ en ‘Bobbi is ziek’.

--> Bekijk 'Bobbi in de winter'

Bobbi in de winter lessen peuters

Lars, de kleine ijsbeer

Lars, de kleine ijsbeer, drijft op een ijsschots weg uit zijn witte poolwereld en komt in een land waar alles groen is.

Drijf mee met Lars, op weg naar een groot avontuur! Dit pakket van Kleuteruniversiteit bevat reken- en taalactiviteiten, een Engelse les, natuur- en technieklessen, een creatieve opdracht en een bewegingsles bij het boek ‘Een ijsbeer in de tropen’ van Hans de Beer. Met deze activiteiten kun je zeker twee weken aan de slag.
Dit project kan tijdens de winter gebruikt worden, maar is ook prima tijdens de andere seizoenen te gebruiken, omdat de nadruk niet op sneeuw, ijs en de Noordpool ligt.

--> Bekijk 'Lars, de kleine ijsbeer'

Elfstedentocht

Het is winter. Is het eindelijk eens tijd voor de Elfstedentocht? Bij ons wel! Schaats een route langs de elf plaatsen van de Elfstedentocht en voer in elke plaats een winterse opdracht uit.

Het pakket 'Elfstedentocht' van Kleuteruniversiteit bevat benodigdheden voor een koude, maar gezellige Elfstedentocht, van opdrachtkaarten met kringactiviteiten voor rekenen, taal en muziek tot een routekaart waarop je aangeeft waar je geweest bent. Ook leuk voor je eigen Elfstedentocht, als hij in Friesland maar niet wil komen!

--> Bekijk de 'Elfstedentocht'

Elfstedentocht lesidee

Prentenboeken thema winter

Kringactiviteiten

Bij de winterse prentenboeken
'Ik wil een diamant' en 'De grote schaatswedstrijd' staan leuke lesideeën op jufanke.nl. Deze boeken kun je gebruiken voor een compleet winters thema rondom één van deze mooie verhalen. Klik hier om naar de lessuggesties te gaan.
lesidee de grote schaatswedstrijd


Taalactiviteiten

Sneeuwvlokjes dwarrelen
Maak het begrip "dwarrelen" duidelijk aan de kinderen door sneeuwvlokjes in de klas te laten dwarrelen. Neem voor sneeuwvlokjes watten of confetti. Zeg er het versje van het sneeuwvlokje bij op. Laat vervolgens een kind sneeuwvlokje spelen of laat een kind een sneeuwvlokje naar beneden dwarrelen.

Auditieve oefeningen winter en vogels in de winter
Op de site van juf Janneke vind je auditieve oefeningen over de winter.
Klik hier voor de winteroefeningen.
Klik hier voor de oefeningen over vogels in de winter.

Dag meneer de sneeuwman
Leer de kinderen een liedje of versje over een sneeuwman aan. Bespreek vervolgens wat je nodig hebt om een sneeuwpop te maken en aan te kleden. Kies een kind uit dat sneeuwpop mag zijn en zeg het versje/liedje op. Kleed het kind ondertussen aan.

Praatplaat winter
Zoek een mooie plaat over de winter. Misschien heb je op school een praatplaat van Piramide? Praat met de kinderen over wat er op de plaat te zien is en wat bij de winter hoort. Koppel vervolgens een taalactiviteit aan de plaat door bijv. te vragen: zoek iemand die een sneeuwbal gooit, wie zit er op de slee? etc. Laat de kinderen ook zelf zinnen maken en zinnen afmaken. Verder kun je met de kinderen woorden die je op de plaat ziet klappen en woorden zoeken die met dezelfde letter beginnen.

Wat hoort bij de winter?
Verzamel allerlei winterspullen in een tas of doos. Denk aan: wanten, handschoenen, een das, een sjaal, een pindaslinger, kleine sneeuwpop, snowboots, etc. Vertel wat over de voorwerpen en laat de kinderen raden of laat één kind kijken en er iets over vertellen. Wat zit er in de tas?

Winterwoordveld
Maak met de kinderen een woordveld over de winter. Schrijf de woorden op en laat eventueel een paar kinderen die dat leuk vinden de tekeningen maken bij de woorden. maken.

De 'w' van winter
Een activiteit voor de oudste kleuters. Neem een groot vel papier en schrijf daar, in het midden, de 'w' op. Kunnen de kinderen woorden met de 'w' bedenken? Schrijf de woorden op. Geef de 'w' een andere kleur. Waar zit de 'w' in dit woord? Vooraan? Achteraan? In het midden? Hak en plak het woord.
Maak tekeningen bij de woorden en hang het vel in de klas op.
Als vervolgactiviteit kun je de kinderen enkele werkbladen laten maken over de 'w' en auditieve analyse. Deze vind je bij het tabblad 'werkbladen'.

Sneeuwballenrijm
Maak proppen van wit papier.
Zoek plaatjes die rijmen (in Word, bij Google). Print deze plaatjes (niet al te groot) uit.
Plak de plaatjes met doorzichtig plakfolie over de sneeuwballen heen.
Leg alle sneeuwballen in de kring. Bekijk ze met de kinderen. Wat staat erop?
Pak één sneeuwbal. Kunnen de kinderen hier een rijmwoord bij bedenken? Staat dit rijmwoord ook op één van de sneeuwballen? Welke sneeuwballen horen bij elkaar?

Seizoenenspel
Verzamel per seizoen allerlei spullen die goed bij dat seizoen passen, zoals:
zomer - zonnebril, zonnecreme, zwembroek, handdoek
herfst - paraplu, paddenstoel, knuffels van eekhoorn of egel
winter - wanten, das, handschoenen
lente - zaadjes, bloemen, knuffels van jonge dieren

Ga naar de speelzaal. Leg hier 4 hoepels neer en leg bij elke hoepel een symbool (foto) dat aangeeft welk seizoen erbij hoort.
Tover één voorwerp tevoorschijn. De kinderen rennen naar het seizoen waarvan ze denken dat dat bij het voorwerp hoort. Leg het voorwerp vervolgens in de juiste hoepel. Zo werk je alle voorwerpen af.

Rekenactiviteiten

Kleine ijsbeer gaat schotsje springen - seriëren
Knip uit witte vellen (verf)papier ijsschotsen van verschillende grootte. Knip er een flink aantal uit. Zoek een knuffel of leuke plaat van een ijsbeer.

Kleine ijsbeer weet een heel leuk spelletje, schotsje springen! Hij wil dat spelletje vandaag ook gaan spelen. De bedoeling is dat hij eerst de kleinste schots in de zee zoekt en dan steeds een schots die wat groter is. Uiteindelijk wil hij op de allergrootste schots terecht komen.
Leg enkele schotsen alvast in de kring. Welke schots is groot? Welke is klein? We gaan een rij maken van klein naar groot. Waar zou deze schots dan moeten liggen? En deze? Is deze groter of kleiner dan die? Leg 2 schotsen die bijna even groot zijn bij elkaar. Welke is het grootst? Laat verschillende kinderen antwoorden. Misschien krijg je ook verschillende antwoorden. Hoe kunnen we nu zéker weten welke het grootst is? Komen de kinderen met oplossingen als naast elkaar leggen, of nog beter, op elkaar leggen?
Vergelijk de schotsen constant en gebruik de begrippen groter dan, kleiner dan, grootst en kleinst volop.
Als alle schotsen liggen gaat de kleine ijsbeer springen! Hij staat op de eerste schots en springt naar de laatste schots. Laat de ijsbeer ook tellen! Ga op de eerste schots staan en begin te tellen met 1 op de tweede schots! Hé, nu klopt het niet! Er liggen bijv. 10 schotsen, maar de ijsbeer telt maar tot 9. Hoe kan dat nu?
Leg eventueel ook nog getalkaartjes op de schotsen, te beginnen bij schots 1. Daar kun je dan ook nog een leuk spelletje mee spelen, namelijk 'wat is weg?' De kinderen doen de ogen dicht, de ijsbeer gaat bovenop een getal zitten en de kinderen mogen weer kijken. Welk getal is nu bedekt?

rekenen winter kleuters
In mijn klas wilden de kinderen na deze kringactiviteit zelf met de ijsbeer spelen. Ze legden de schotsen op volgorde van klein naar groot en bouwden er met blokjes omheen. Iedere werkles waren er weer kinderen die dit wilden doen!

Rekenen met pinda's
Vertel de kinderen dat je een pindaslinger voor de vogels met ze wilt maken. Hiervoor heb je natuurlijk veel pinda's nodig. Bedenk een aantrekkelijke rekenactiviteit met de pinda's. Denk hierbij aan: pinda's tellen, pinda's in groepjes leggen, pinda's verdelen over 2 of 3 kinderen, pinda's sorteren op grootte etc.  Maak tijdens de werkles met enkele kinderen een pindaslinger en hang deze buiten op, als het kan zodat je hem vanuit de klas kunt zien. Nu maar hopen dat er vogels op af komen!

Cijferkaartjes winter
Een set leuke cijferkaartjes met daarop de cijfers 1 t/m 20.
Tips voor het werken met de cijferkaartjes:
* Laat de kinderen het juiste aantal wattenschijfjes (make up remove schijfjes) of watjes bij de kaartjes leggen. Dit zijn de sneeuwballen of vlokjes.
* Laat de kinderen de juiste hoeveelheid pinda's bij de kaartjes leggen.
* Knip een sneeuwbal uit een vel papier. Verstop de sneeuwbal onder één van de kaartjes. De kinderen raden waar de sneeuwbal ligt. Ze moeten het getal eerst juist benoemen en dan mogen ze kijken of de sneeuwbal onder dat kaartje ligt.
* Stop de kaartjes in de cijfermuur, i.p.v. de kaartjes die daar normaal gesproken inzitten of leg ze op de cijfertafel.


--> Download de cijferkaartjes
(Onder het tabblad 'downloads' hierboven vind je nog meer cijferkaartjes)

Sjaals van lang naar kort - seriëren
Laat alle kinderen op een koude dag hun sjaal/das pakken. Leg alle sjaals in de kring of laat de kinderen de sjaal op schoot houden. Wie denkt dat hij/zij een lange sjaal heeft? Wie heeft een korte sjaal? Klopt dat?
Ik wil wel eens weten wie de allerlangste sjaal van de klas heeft. Hoe zouden we kunnen weten wie dat is? En wie heeft de kortste, hoe kunnen we dat zeker weten?
Leg alle sjaals op volgorde van lang naar kort.

Ontdekkend leren / Natuur

IJsblokjes in de kring
Nodig: meerdere ijsblokjes
Zet op een koude dag een kuipje water buiten of vries ijsklontjes in.
Wat zou er gebeuren?
Kijk de volgende dag. Wat is er gebeurd? Hoe kan dat? Wat is dit? Wanneer krijg je ijs?
Wat gebeurt er als het ijs bij ons in de klas is? Het ijs smelt. Hoe snel gaat dat? Wat gebeurt er als we het ijs de kring rond geven?
De kinderen geven het ijsblokje aan elkaar door.
Stel de kinderen verschillende vragen:
- hoe vaak denk je dat het blokje de kring rond kan?
- hoe vaak kan het blokje daadwerkelijk de kring rond?
- wat gebeurt er als we zout op het blokje doen?
- wat gebeurt er als de kinderen telkens hun hand even om het ijsblokje vouwen?
- hoe lang doet een ijsblokje op de vensterbank erover tot het gesmolten is?

Voer voor de vogels
Houd een kringgesprekje over de winter, het weer in de winter, de dieren. Sommige dieren houden een winterslaap, anderen vliegen naar het zuiden. Wanneer er sneeuw ligt is het moeilijk om eten te vinden. We kunnen de vogeltjes dan een handje helpen.
Maak met de klas voer voor de vogeltjes, zoals vetbollen en pindaslingers. Hang ze buiten op een plek waar je ze kunt zien.
Het is ook leuk, en makkelijk te maken, om een plastic fles om te toveren tot voeder'huisje'. Snijd met een stanleymes een stukje uit de fles, zover mogelijk naar beneden, zodat de vogeltjes makkelijk in en uit de fles kunnen. Strooi wat lekkers op de bodem.

Motorische oefening

Sneeuwvlokjes blazen - mondmotoriek
Een erg leuk spelletje en tevens een goede mondmotorische oefening! Dit is net per se een kringactiviteit, maar meer geschikt om bijv. enkele kinderen tijdens de werkles te laten doen.

mondmotoriek

Maak een parcours op een grote groepstafel door poortjes uit papier te knippen, zie foto. Maak het extra winters door poortjes in iglo's en sneeuwpoppen te maken. Zoek hiervoor leuke plaatjes op internet. Plak de poortjes achter elkaar, zigzaggend op de groepstafel. Op de foto zie je 4 poortjes, dat kunnen er natuurlijk meer zijn!
Leg rietjes en watjes op de tafel. De kinderen blazen nu om de beurt een watje met het rietje door de poortjes. Ze mogen geen poortjes overslaan! Het watje moet uiteindelijk over de finish gaan.
Bij oudere kinderen kun je er een competitie van maken door de tijd op te nemen. Wie blaast zijn watje het snelst door de finish?

Muziek en dans

Sporen in de sneeuw
Print pootafdrukken van drie verschillende dieren (bijvoorbeeld een ijsbeer, papegaaiduiker en rendier). Kopieer deze een aantal keer en knip ze uit. Leg met de pootafdrukken drie sporen in de klas. Ontdek deze bij aanvang van de muziekles. Vraag de kinderen van wie deze sporen zouden kunnen zijn. Bedenk een dier bij elk spoor.
Leg de muziekinstrumenten in de kring. Kies bij elk spoor een instrument dat de kinderen erbij vinden passen. Het is fijn als dit instrumenten zijn waar je er meerdere van hebt. Verdeel deze instrumenten over de kinderen. Leg nu een spoor in de kring van bijvoorbeeld één afdruk van de papegaaiduiker, dan een afdruk van de ijsbeer en tenslotte een afdruk van de rendier. Wijs de afdrukken één voor één aan. De instrumenten die bij de afdruk die je aanwijst horen, spelen. Maak zo een muziekstuk samen met de kinderen door de pootafdrukken telkens op een andere manier neer te leggen en ze te herhalen zodat het muziekstuk steeds langer wordt.
In een volgende les kunnen de kinderen in groepjes een stuk gaan spelen. Geef ze voldoende pootafdrukken en laat ze hun eigen muziekstuk maken.

Winterslaap
Bedenk met de groep een slaapliedje voor een dier dat een winterslaap gaat houden. Speel dit slaapliedje met instrumenten. Bedenk samen welke instrumenten geschikt zijn voor een slaapliedje. Wissel af in solo's en samen spelen. Bedenk hierna een 'wordt wakker' liedje en kies ook hiervoor bijpassende instrumenten.

Sneeuwvlokjes in de lucht
Neem een heel groot stuk plastic, licht zeil of de parachute. Ga naar de speelzaal.
Ga met de klas om het plastic staan. Gooi watjes of stukjes piepschuim op het plastic. Dit zijn de sneeuwvlokjes. Zing een liedje over sneeuw en beweeg het plastic. Maak golfbewegingen, gooi het plastic omhoog etc. Kijk hoe de sneeuwvlokjes bewegen.

Ritmeoefening
Alle kinderen zitten in de kring, op de grond met een ritmestokje in de hand (een houten stokje of, bij gebrek hieraan, een alternatief zoals een dikke stift, blok). Let op, de vloer moet hard zijn. Heb je vloerbedekking in de klas, ga dan naar de speelzaal.

Zing het volgende liedje of zeg het als versje op:
Roodborstje tikt tegen het raam rin, tin, tin
laat mij erin, laat mij erin
't is hier te stil en te koud naar mijn zin
laat mij er snel toch weer in rin, tin, tin.

Zing het liedje een aantal keer, zodat de kinderen weten hoe het gaat. Zeg de tekst ook een keer duidelijk op, zonder te zingen.
Print een plaat van een roodborstje uit en leg deze in het midden van de kring. Hebben de kinderen dit vogeltje wel eens gezien?

Nu gaan we tikken op het ritme van het liedje!

Roodborstje tikt tegen het raam rin, tin, tin
laat mij erin, laat mij erin
't is hier te
stil en te koud naar mijn zin
laat mij er snel toch weer in
rin, tin, tin.

De kinderen tikken op de rode regels. Dit zien ze natuurlijk niet, maar jij spreekt met ze af dat ze mogen tikken op de woorden tot ze het woord 'stil' horen. Bij rin tin tin tik je drie keer. Wanneer de kinderen het woord 'stil' horen, tikken ze niet meer. Ze houden het ritmestokje omhoog tot ze weer 'rin tin tin' horen. Dan mogen ze weer 3 keer tikken.
Wissel af in hard en zacht door bijv. de regel 'laat mij erin' hard te tikken. Roodborstje wil immers heel graag naar binnen en wil gehoord worden!
Wissel verder af door kinderen alleen te laten tikken, de jongens en de meisjes apart, door een inleiding met andere ritme's te spelen en door te proberen een ander winterliedje of versje eens mee te tikken.

Sneeuwvlokjes in de wind - speelzaal
De kinderen liggen op de grond. Als de muziek begint zijn ze een klein sneeuwvlokje dat rustig op de grond heen en weer wiegt. De kinderen bewegen hun armen en benen rustig.
Als de muziek wat harder wordt (je kunt de muziek zelf harder zetten), rollen de sneeuwvlokjes door de sneeuw.
Wanneer de muziek nog harder wordt, gaan de sneeuwvlokjes dwarrelen. Dit kan door jezelf door de ruimte te bewegen, maar ook door je vingers en handen een dwarrelende beweging te laten maken.

Nu staan alle kinderen en zijn ze dwarrelende sneeuwvlokjes. De wind komt nu uit één richting van de zaal, bijv. vanuit de deur. Als de muziek begint te spelen, worden alle sneeuwvlokjes naar achter geblazen. De kinderen dwarrelen rustig naar achter. Als de muziek stopt, duwen de sneeuwvlokjes zichzelf terug in de richting van de deur.
Nu mogen de kinderen één lichaamsdeel weg laten blazen door de wind, bijv. de handen worden naar achter geblazen, totdat de muziek stopt. Dan de benen, het hoofd, de armen, de voeten etc.

Het dansen kan op vele instrumentale nummers. Dit nummer is bijvoorbeeld geschikt: http://youtu.be/KUv2gWgNnDI 
De vier jaargetijden van Vivaldi, winter.

Bewegingsverhaal
Zoek een instrumentaal, klassiek, muziekstuk waarin duidelijke overgangen zitten. Bedenk een winters verhaal dat bij het stuk past en beeld dit met de kinderen uit. Bijvoorbeeld: je gaat schaatsen, valt in een wak en zwemt onder water of je rol sneeuwballen en maakt een sneeuwman.


Werkbladen, woordkaarten en spelletjes

Winterwerkbladen

13 Werkbladen over de winter om te downloaden met o.a.
- stempelen
- letterkennis (de w)
- auditieve analyse
- beginklank
- visuele waarneming
- seriëren
- begrip 'grootste'
- tellen
- classificeren

werkbladen winter kleuters

--> Download de winterwerkbladen

Warme wintertruitjes

Oefen het tellen en de getalsymbolen met de warme wintertruitjes. Print de opdrachtkaartjes uit en lamineer ze. De kinderen leggen het juiste aantal knopen op de truitjes.
--> Download de warme wintertruitjes

wintertruitjes

Knopenkaartjes

Het is winter. Sjors de sneeuwman mist knopen op zijn buik. Geef jij hem mooie knopen?
Met de kaartjes uit het pakket 'Knopenkaartjes' van Kleuteruniversiteit oefenen de kinderen spelenderwijs de kleuren, het tellen en de getalsymbolen tot en met 20 door de sneeuwman knopen te geven. Daarnaast bevat het pakket 20 suggesties met knopen.
De knopenkaartjes zijn gemaakt door Els en mij.
--> Bekijk de knopenkaartjes

Knopenkaartjes

Logische volgorde

Leg de plaatjes van de sneeuwpop in de goede volgorde.

--> Download de plaatjes

Woordkaarten winter

24 Woordkaarten over de winter in kleur, met lidwoorden. Print de woordkaarten uit, knip ze uit en lamineer ze.
Bedenk zinnen bij de woorden, praat over de plaatjes en ervaringen van het kind met het woord en speel er woordenschatspelletjes mee. Kijk voor ideeën bij de taalactiviteiten op deze site.
--> Download de woordkaarten winter

Knopen leggen - tellen en getalsymbolen herkennen

Geef de sneeuwman knopen. De kinderen leggen het aangegeven aantal knopen op de buik van de sneeuwman.
De download bevat de getallen t/m 12 en een lege kaart waar je met een whiteboardmarker zelf een getal op kunt schrijven.
De sneeuwmannen kunnen ook als kleikaarten gebruikt worden. De kinderen kleien knopen voor de sneeuwman.
--> Download 'knopen leggen'

kleikaarten winter

winter kleikaarten

Getallenrace - winter

Dobbel de pinguïn naar de vis. Wie is het snelst?
--> Download de getallenrace

getallenrace winter

Rol en raap

Gooi met de dobbelsteen en raap sneeuwvlokken. Deze download bevat een spelblad voor de getallen tot en met 6 en een blad voor de getallen tot en met 12.
--> Download rol en raap

rol en raap winter

Rol de dobbelsteen

Spel om met een groepje tot ongeveer 4 kinderen te spelen.
Print het werkblad voor elk kind uit.
Eén kind gooit met de dobbelsteen/dobbelstenen en kleurt het getal dat gegooid is in op zijn/haar werkblad.
Gooit het kind de volgende beurt hetzelfde getal? Dan gaat de beurt naar de volgende en kun je niks kleuren.
Wie heeft al zijn getallen het eerst ingekleurd?
Het eerste werkblad bevat de getallen 1 t/m 5.
Het tweede en derde werkblad bevatten de getallen 2 t/m 12.
--> Download het spel

Motorische oefening - Sneeuwvlokken

Print het spelblad en laat de kinderen met een pincet witte pompoms of watten(bollen) op de cirkels leggen. Deze dienen als sneeuwvlokken.

Breid de opdracht uit door de getallen op het spelblad te gebruiken:
- Leg de sneeuwvlokken neer en benoem het getal waar je ze op legt.
- Leg de sneeuwvlokken in de volgorde van de telrij neer. Leg de eerste sneeuwvlok op het getal één, de tweede op twee enzovoorts.
- Twee kinderen leggen om de beurt een sneeuwblok neer. Ze beginnen bij één, gaan dan naar twee enzovoorts.
- Twee kinderen leggen om de beurt een sneeuwvlok neer. Het ene kind vertelt waar het andere kind de sneeuwvlok neer moet leggen en controleert dit. Hierna wisselen ze van rol.
- Leg de sneeuwvlokken in de omgekeerde volgorde van de telrij neer. Begin bij twaalf en eindig bij één.
- Gooi met twee dobbelstenen en leg een sneeuwvlok op het getal dat gelijk is aan het aantal gegooide ogen.
--> Download het spelblad

Tel en kleur

Het bovenstaande spel 'Rol de dobbelsteen' is vooral geschikt voor groep 2. Dit spel 'Tel en kleur' is ook erg leuk voor de jongste kleuters!
Je speelt het spel met ongeveer 4 kinderen.
Het spel bevat 2 niveaus.
1: Gooi met de dobbelsteen en kleur het aantal sneeuwvlokken dat je gegooid hebt in. Wie heeft al zijn sneeuwvlokken het eerst gekleurd?
2: Gooi met de dobbelsteen en gooi met de kleurendobbelsteen. Je kleurt het aantal dat je gegooid hebt in met de kleur die je gegooid hebt, bijv. 5 rode sneeuwvlokken, 3 blauwe sneeuwvlokken. Wie heeft zijn vlokken het eerst gekleurd?

--> Download het spel

Cijferkaartjes winter

Drie sets leuke cijferkaartjes met daarop de cijfers 1 t/m 20. Eén set bevat ook de aantallen bij elk getal, weergegeven in sneeuwvlokken.

Tips voor het werken met de cijferkaartjes:
* Laat de kinderen het juiste aantal wattenschijfjes (make up remove schijfjes) of watjes bij de kaartjes leggen. Dit zijn de sneeuwballen of vlokjes.
* Laat de kinderen de juiste hoeveelheid pinda's bij de kaartjes leggen.
* Knip een sneeuwbal uit een vel papier. Verstop de sneeuwbal onder één van de kaartjes. De kinderen raden waar de sneeuwbal ligt. Ze moeten het getal eerst juist benoemen en dan mogen ze kijken of de sneeuwbal onder dat kaartje ligt.
* Stop de kaartjes in de cijfermuur, i.p.v. de kaartjes die daar normaal gesproken inzitten of leg ze op de cijfertafel.


--> Download de cijferkaartjes met sneeuwpop

getalkaartjes winter
--> Download de cijferkaartjes met kinderen en sneeuwpop

getalkaartjes winter kleuters
--> Download de cijferkaartjes met aantallenfacebook juf Anke