Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht van een kleutergroep in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als educatief auteur voor Kleuteruniversiteit, Praxisbulletin en Lemniscaat. Dit doe ik samen met Els. In 2017 verscheen ons eerste eigen boek: Spelen met prentenboeken!

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes Versjes
  • Knutselen
  • Spelletjes / Materiaal
  • Gymles


Thema 'Kikker' Max Velthuijs & Kikkertiendaagse

In maart is het weer tijd voor de Kikkertiendaagse. Sluit hierbij aan met het Kikkerthema in jouw klas! Maak leuke werkjes en prachtige schilderijen van Kikker, lees voor, geef een kikkergymles en zing gezellige kikkerliedjes. Veel plezier!

Tips
* Lees elke dag 1 prentenboek van Kikker voor. Wanneer je weinig tijd hebt kun je voorlezen als de kinderen eten en drinken.
* Heb je een knuffel / handpop van Kikker of een leuk vingerpoppetje? Stel Kikker centraal! Kikker doet mee met elke kringactiviteit, zit bij het verfbod om nageverfd te worden en springt mee tijdens de gymles.


Leuk om te hebben! Kikker vingerpoppetjes! Verkrijgbaar op www.kikkervriendjes.nl.

Kringactiviteiten

Taalactiviteiten

kikker kleuters lesidee

Voorlezen
Wat past er beter bij het thema Kikker dan voorlezen? Zoek alle boeken die je van Kikker hebt op en lees ze voor!

Verhaal navertellen - verteltafel
Lees één van de boeken over Kikker van Max Velthuijs voor. Kunnen de kinderen het verhaal (aan de hand van de platen) navertellen?
Maak een verteltafel of leeshoek in je klas waarin de kinderen het verhaal tijdens de werkles nog eens na kunnen spelen.
Hiervoor kun je de vingerpoppetjes van Kikker en zijn vriendjes gebruiken of zelf afbeeldingen printen en op bijv. een wc rol plakken.

Verhaal naspelen
Speel met de klas één van de verhalen over Kikker na. Verdeel de rollen en laat de kinderen de tekst zeggen of jij vertelt en de kinderen spelen. Speel het verhaal vaker na en wissel de rollen. Geef de kinderen die kijken en luisteren ook een taak.

Zelf een verhaal verzinnen
Neem een boek van Kikker en lees dit niet voor! Laat wel de platen zien. De klas gaat het verhaal nu zelf bedenken. Wat zien de kinderen? Wat gebeurt er allemaal? Hoe zou het verder gaan? etc.

De kleuters 'lezen voor'
Als je veel kikkerboeken in je klas hebt, kunnen de kinderen elkaar voorlezen. Maak groepjes van 2 of 3 kinderen en geef elk groepje een boek. Eén kind bladert door het boek en vertelt het verhaal over Kikker aan het andere kind / de andere kinderen. Je kunt ervoor kiezen dit te doen nadat je de boeken zelf al eens voorgelezen hebt. Je kunt er ook voor kiezen de kinderen zelf een verhaal te laten bedenken. Sommige kinderen zullen dit nog wel moeilijk vinden.

Letterfeest
Idee n.a.v. een artikel in 'De wereld van het jonge kind'.
Organiseer een letterfeest rondom de K van kikker! Het letterfeest duurt één dagdeel. Bedenk allerlei leuke activiteiten die met de letter K beginnen. Hier wat inspiratie:

* De kinderen komen in Knalgroene Kleding naar school! Natuurlijk is gewoon groen ook goed.
* We krijgen allemaal een beetje Knalgroende schminck op ons gezicht.
* We eten een lekker Kikkersnoepje (kikkertje van Haribo), een stukje
K
omkommer of een Kaasje.
* Als we naar buiten gaan doen we dat niet lopend maar met
K
ikkersprongen.
* We Kruipen door het lokaal. Kunnen we onder de tafel door Kruipen?
* We Kleuren een Kleurplaat van Kikker.
* We bedenken woorden met de K voor de lettermuur of lettertafel.
* We bakken lekkere Koekjes van de letter K of een Cake.
* We maken iets moois van Klei. Een Kikker of de letter K?
* We spelen spelletjes met Knikkers.
* De kinderen mogen hun lievelings Knuffel mee naar school brengen!

Je kunt het feestje nog specialer maken door in elke kleutergroep een opdracht te doen. Laat de kinderen Kiezen of rouleren. Zo spelen ze ook een keer in de andere klassen, wat ze vaak erg leuk vinden!

letterfeestje

--> Download de uitnodiging

De 'k' van Kikker
Bedenk woorden met de k van kikker. Schrijf de woorden op een vel papier. Geef de k een andere kleur. Vraag de kinderen waar de k in het woord zit. Vooraan, achteraan, in het midden. Hak en plak / klap de woorden die opgeschreven worden. Welke woorden zijn lang? Welke kort? etc.
Leuk voor de werkles: geef de oudste kleuters een vel papier en tijdschriften. In de tijdschriften moeten ze plaatjes zoeken van woorden met de k erin. Deze knippen ze uit en plakken ze op het vel papier.
--> Download het letterwerkblad

Auditieve oefeningen
Auditieve oefeningen rondom het thema Kikker op de site van Juf Janneke. Klik hier.

Kikkerboeken
Enkele digitale prentenboeken van Kikker. Meer boeken vind je op YouTube.

 

 

Rekenactiviteiten

kikker lesidee kleuters

Kikkersprongen - vooruit en achteruit tellen, verder tellen
Nodig: een handpop, vingerpoppetje of knuffel (het liefst van Kikker).

Kikker houdt van springen, dat doet hij de hele dag! Vandaag gaan we zijn sprongen eens tellen. Kikker springt door de kring. De kinderen tellen hardop mee. Tel tot 10, tel tot 20. Kan Kikker ook achteruit springen? Hij springt terug de kring door, van 10 naar 0 of van 20 naar 0.

Nu wil Kikker naar een bepaald kind toe springen. In hoeveel sprongen zou Kikker bij dat kind zijn? Wat denkt de klas?
We gaan eens tellen hoeveel sprongen Kikker nodig heeft. Hebben we het goed geraden? Nu springt Kikker weer terug naar de stoel van de juf/ meester. Kikker springt achteruit en wij tellen achteruit terug.

Als dat goed lukt, wil Kikker wel eens verder springen. Hij springt naar het eerste kind (bijv. 6 spongen) en daarna springt hij door naar het volgende kind. We oefenen het verder tellen vanaf een bepaald getal (in dit geval vanaf 6).

Spelletje ter afsluiting: Kikker springt door de kring, máár, de kinderen mogen nu niet hardop meetellen. Ze tellen de sprongen in hun hoofd. Als Kikker stopt met springen, mogen de kinderen raden hoeveel sprongen hij gemaakt heeft.

Kikkersprongenspel - tellen en verder tellen
De kinderen zitten in de kring. Jij begint en springt als een kikker door de kring. Je telt hardop 1, 2, 3, 4. Dan tik je een kind aan. Dit kind wordt nu de kikker en gaat verder waar jij gebleven was 5, 6, 7... net zolang totdat het kind een ander kind aantikt of tot jij het genoeg vindt en in je handen klapt. Tot hoeveel kunnen jullie doorgaan?

Kikkersprongen in de speelzaal / buiten - sprongen van 2
De kinderen springen als kikkertjes door de speelzaal. Begin met sprongen van 1. Spring tot 10 en tot 20. Probeer ook eens achteruit te springen en terug te tellen!

Nu gaan we het springen met sprongen van 2 oefenen! De sprongen worden wat groter. Spring weer tot 10 of 20.
We gaan het springen oefenen met de getallenlijn erbij.
Schrijf de getallen (tot 10 of 20) op A4-tjes. Plak de A4tjes in een lange rij achter elkaar op de grond. De kikkertjes gaan in een rij achter elkaar klaarstaan. Ze springen in één keer naar de 2, dan naar 4 etc. De kinderen zien en ervaren zo dat ze telkens één getal overslaan. Dit maakt het maken van sprongen van 2 wat makkelijker. Tip: laat de kinderen náást de getallen springen en niet óp de A4-tjes, dan zijn ze zo stuk. In plaats van A4-tjes kun je natuurlijk ook gewoon getalkaartjes gebruiken. Leuke Kikkergetalkaartjes vind je onder het tabblad 'spelletjes / materiaal'.

Een spelletje ter afsluiting: haal de oneven getallen weg, zodat alleen 2, 4, 6, 8, 10 etc. te zien zijn. De kinderen doen de ogen dicht. Draai nu één van de even getallen om. Welk getal is omgedraaid?

Kikker en Haas - tellen en positioneren op de getallenlijn
Voorbereiding: --> Download de benodigde materialen.
Je vindt ze ook onder het tabblad 'spelletjes/ materiaal'. Print de materialen uit en lamineer ze.

Dit spel kan klassikaal gespeeld worden. Later kunnen de kinderen het spel ook in kleine groepjes spelen.
Bepaal van tevoren je doel: Wil je de getallenrij tot 10 oefenen, tot 20 of tot 30?

Leg de getallenlijn in de kring. Zorg ervoor dat alle kinderen aan de goede kant zitten (en het spel dus niet op z'n kop zien).
Leg Kikker aan het begin van de getallenlijn (voor de 1) en Haas aan het eind (achter de 10, 20 of 30).
Neem een getal in gedachten. De kinderen mogen raden. Vertel of het geraden getal te hoog of te laag is. Verplaats Kikker naar rechts wanneer het getal meer moet zijn en verplaats Haas naar links als het getal minder moet zijn.
Bijv. Jij hebt 7 in gedachten. Een kind raadt 4. Dit is te laag. Verplaats Kikker, schuif hem over de 1, 2, 3 en 4. De getallen tussen Haas en Kikker kunnen nog geraden worden. Nu wordt 8 geraden. Dit is te hoog. Verplaats Haas naar de 8. De getallen tussen 4 en 8 blijven over. Ga zo verder. Wie raadt het getal?

telspel kikker

De kikker op het lelieblad - seriëren
Voorbereiding: Maak een aantal leliebladeren (ong. 8) van verschillende grootte. Knip ze uit grote, groene vellen papier. Als je een knuffel, vingerpoppetje of plastic figuurtje van een kikker hebt, is het leuk deze erbij te gebruiken.

Leg de leliebladeren in de kring. De kikker wil over de leliebladeren springen. Hij wil beginnen op het kleinste blad en eindigen op het grootste blad. Kunnen de kinderen de kikker helpen?
Welk blad is het grootst? Hoe kun je dat weten?
Welk blad is het kleinst? Waarom? Welke bladeren moeten er nog tussenin?
Laat de kinderen de volgorde maken en samen bespreken of het goed is.
Wanneer de bladeren goed liggen, springt kikker naar de andere kant!

Schatzoeken met Kikker - kleuren en vormen
Voorbereiding: Print de benodigde materialen uit.
Je vindt ze onder het tabblad 'spelletjes / materiaal'.Schatzoeken met Kikker is een spelletje voor de jongste kleuters om de kleuren en vormen te oefenen. Je kunt dit spel eerst in de kring aanbieden. Later kunnen de kinderen het dan tijdens de werkles zelfstandig spelen.

In de download vind je een schatkaartje. Dit kaartje wordt onder een kikkerkaartje verstopt. Het kind noemt de vorm en kleur die op het kaartje staan. Is dit goed, dan mag het kind kijken of de schat onder het kikkerkaartje ligt. Wie vindt de schat?
Een uitgebreidere uitleg vind je in de download.

Natuuronderwijs

kikker lesideeen

Kikkervisjes
Leuk voor in de lente! Zet een bak met kikkervisjes in de klas! Kinderen kunnen zo zien hoe een visje in een kikker veranderd.
Wanneer de kikkervisjes pootjes krijgen moet er een steen in de bak geplaatst worden, zodat de kikkertjes boven water kunnen ademen. Je kunt de kikkervisjes zo nu en dan wat visvoer geven. Span op tijd een netje over de bak. Zo voorkom je dat je op een dag op school komt met allemaal springende kikkertjes door je klas ;)!

Over kikkers...
Wat weten de kinderen over kikkers? Niet over de Kikker uit de prentenboeken, maar over kikkers in de natuur. Laat de kinderen vragen stellen. Wat willen ze graag weten? Zoek dit meteen op. Het is handig hiervoor een digibord te gebruiken, dan kunnen de kinderen meekijken. Heb je dit niet, gebruik dan de computer.

Prentenboeken en spelletjes 'Kikker'

 


Liedjes en versjes voor kleuters | Thema Kikker

Liedjes

Niets is mooier dan een kikker te zijn
Melodie: Row your boat
Kikker wilde vliegen, maar het lukte niet.
Fladder fladder fladder fladder, 't deed 'm veel verdriet.

Kikker wilde bouwen, maar het lukte niet.
Timmer timmer timmer timmer, 't deed 'm veel verdriet.

Kikker wilde koken, maar het lukte niet.
Pruttel pruttel pruttel pruttel, 't deed 'm veel verdriet.

Kikker wilde lezen, maar het lukte niet.
Blader blader blader blader, 't deed 'm veel verdriet.

Kikker is mooi groen, zwemmen vindt hij fijn.
O, dacht kikker, niets is mooier dan een kikker te zijn.

Dag kleine Kikker
dag kleine kikker
bij ons in de sloot
eens was je klein
maar nu ben je groot
je werd als een vis
uit een eitje geboren
en toen kreeg je pootjes
van achter en van voren
je staartje verdween
het is werkelijk waar
en toen kon je springen
want toen was je klaar
dag kleine kikker
bij ons in de sloot
eens was je klein
maar nu ben je groot.
Uit: Het grote liedjesboek

Kikkerzwemles
De kikkers krijgen zwemles
ze staan al op de kant
ze hebben elk een handdoek
en een zwembroek in hun hand
de juf zegt doe je broek aan
en schiet eens even op
ga dan maar in de rij staan
met een badmuts op je kop.

Pootjes spreiden, pootjes sluiten
als je in het water ligt
en als je onder water gaat
hou dan je mondje dicht.
Meer tekst en muziek in het Zing je mee boek voor peuters en kleuters
van Marianne Busser en Ron Schröder.

Wij kikkertjes
Wij kikkertjes, wij kikkertjes
zij aardig om te zien
wij kikkertjes, wij kikkertjes,
zijn aardig om te zien.
Oewak, wak, wak
oewak, wak, wak etc.
Klik hier voor de muziek.

Versjes

Versje vóór het voorlezen
Ik ben kikker
met een rood-wit gestreepte broek
en te vinden in een boek
ik ben mooi groen
met mijn vrienden is er altijd wat te doen
vandaag heb ik voor jou een verhaal
luister maar eens allemaal!

Ik ben Kikker!
Ik kan zwemmen
pootjes spreid en pootjes sluit
dat ziet er al goed uit!

Ik kan springen
heel hoog in de lucht
en ik land dan met een zucht

Ik kan slapen
o zo lang lig ik in bed
en word wakker van de wekker die is gezet, tringgg!

Ik kan zonnen
lekker op mijn rug
maar nu moet ik weer naar mijn vriendjes terug.


Knutselen rondom het thema Kikker

Kikker knutselen
Maak een gezellige Kikkercollage! Zie foto. Hier zie je Kikker in de kou.

kikker max

kikker knutselen kikker knutselen
Ingestuurd door Mirjam Noordam

Kikker - vrije opdracht
Geef de kinderen de opdracht Kikker (Max Velthuijs) te knutselen. Geef ze groen, wit, rood en zwart papier en kosteloos materiaal en laat ze aan de slag gaan. Hoe Kikker eruit gaat zien en welk materiaal gebruikt wordt, is aan de kinderen.

Kikker in de kou, verven

kikker verven kleuters
Ingestuurd door Mirjam Noordam

Kikker inkleuren, patronen
Geef de kinderen de opdracht de sjaal van Kikker in te kleuren in 2 kleuren, om en om.

kikker kleuren kleuters
Ingestuurd door Mirjam Noordam

Kikker schilderen
Laat de kinderen Kikker op een groot verfvel schilderen. Geef ze afbeeldingen van Kikker of een kikkerknuffel die ze na kunnen schilderen.

Kikker tekenen
Maak een leuke kikkertekening. Plak er eventueel al een stukje kleurplaat van Kikker op, waarna de kinderen de kleurplaat inkleuren en de tekening verder afmaken.

Kikker van een wc rol
Beplak een wc rol met groen papier. Over de onderste helft plak je stroken wit en rood papier (de broek van Kikker).
Maak muizentrapjes voor de armen en benen van Kikker.
Plak oogjes van witte plakfiguurtjes bovenaan op de rand van de wc rol. De mond teken je daar met een zwarte stift onder.

kikker wc rol

Winterkijkdoos - Kikker in de kou
Versier een schoenendoos en maak er een mooie winterkijkdoos van, met daarin natuurlijk Kikker!

Kikker in de kou
Zoek een kleurplaat van Kikker. Knip Kikker uit en kleur hem in. Plak Kikker op een blauw vel papier waarop je sneeuw geverfd / gestempeld hebt.

Kikker van vouwblaadjes

Kikker knutselen

Kikker knutselwerkje

Kikker in de kou - mozaïek

Bovenstaande kikkerwerkjes zijn gemaakt door kinderen van 't Palet, Vlijmen

Een kikker vouwen
Klik hier voor vouwaanwijzingen voor de kikker. kikker vouwen

Creatieve opdracht voor de juf / meester
Een leuke raamschildering van Kikker! Zoek een leuke afbeelding van Kikker en schilder deze na op het raam.

Constructieve activiteiten

Kikker en zijn vriendjes van lego

Kikker van ClicsWerkbladen en downloads bij het thema Kikker

Bingo!

Speel bingo met de 'k' van Kikker. Deze bingo is gemaakt voor kinderen die al wat kunnen lezen.

--> Download de kikkerbingo

bingo korte woorden kleuters groep 3

Tel en kleur - kikkerdril

Gooi met 2 dobbelstenen en kleur net zoveel kikkerdril als het aantal dat je gegooid hebt. Wie heeft al de kikkerdril het eerst gekleurd?


--> Download het spel

Schatzoeken met Kikker - kleuren en vormen

Een spelletje voor de jongste kleuters om de kleuren en vormen te oefenen. Het schatkaartje wordt onder een kikkerkaartje verstopt. Het kind noemt de vorm en kleur die op het kaartje staan. Is dit goed, dan mag het kind kijken of de schat onder het kikkerkaartje ligt. Wie vindt de schat? Een uitgebreidere uitleg vind je in de download.

--> Download het spel

Kikker en Haas - positie op de getallenlijn

Doel:
Tellen, ordenen en positioneren op de getallenlijn.
Herkennen van de getallen t/m 10 / 20 / 30.
Begrippen meer, minder, hoger, lager, te veel, te weinig, groter, kleiner.

Speluitleg:
Dit spel kan klassikaal gespeeld worden. Later kunnen de kinderen het spel ook in kleine groepjes spelen.
Bepaal van tevoren je doel: Wil je de getallenrij tot 10 oefenen, tot 20 of tot 30?

Leg de getallenlijn in de kring. Zorg ervoor dat alle kinderen aan de goede kant zitten (en het spel dus niet op z'n kop zien).
Leg Kikker aan het begin van de getallenlijn (voor de 1) en Haas aan het eind (achter de 10, 20 of 30).
Neem een getal in gedachten. De kinderen mogen raden. Vertel of het geraden getal te hoog of te laag is. Verplaats Kikker naar rechts wanneer het getal meer moet zijn en verplaats Haas naar links als het getal minder moet zijn.
Bijv. Jij hebt 7 in gedachten. Een kind raadt 4. Dit is te laag. Verplaats Kikker, schuif hem over de 1, 2, 3 en 4. De getallen tussen Haas en Kikker kunnen nog geraden worden. Nu wordt 8 geraden. Dit is te hoog. Verplaats Haas naar de 8. De getallen tussen 4 en 8 blijven over. Ga zo verder. Wie raadt het getal?

telspel kikker
--> Download het spel

Cijferkaartjes Kikker


--> Download cijferkaartjes KikkerGym- en spelles - ideeën bij het thema Kikker

Gymmen in hoeken

Kikkergymles in hoeken
Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles!

kikker gymles

Dit is een gymles in hoeken. Het is een echte springles, waarbij allerlei springoefeningen aan bod komen.
De kinderen gymmen in groepjes en wisselen na een minuut of 7 van hoek. Zo hebben ze aan het eind van de gymles alle activiteiten gedaan.
Je kunt ervoor kiezen om ook een klassikale start en afsluiting te doen.
Lees meer over de kikkergymles en de kant-en-klare beschrijving van de hoeken in de download.

--> Download de kikkergymles

kikkergym kleuters

Tikspelletjes

Kikker in de vijver - tikspel
Teken met krijt een grote cirkel op de speelplaats (de vijver). Midden in deze cirkel teken je een kleine cirkel (een lelieblad). Eén kind is kikker en zit op de hurken op het lelieblad.
In de speelzaal kun je bijv. een touw gebruiken als vijver.
De kinderen zeggen: dag kikker. De kikker zegt: als je zin hebt, mag je bij mij in de vijver..... (hinkelen, springen, kruipen, op handen en voeten lopen).
De kinderen gaan de vijver in en doen wat de kikker zei. Als de kikker KWAK zegt, dan moeten de kinderen de vijver zo snel mogelijk verlaten en probeert de kikker kinderen te tikken.

Kikker op het lelieblad - tikspel / overloopspel
Leg matten in de breedte van de zaal met tussen elke mat of 2 matten een opening. Op elke mat zit een kikker. De kinderen staan bij de muur. Ze rennen, door de openingen, naar de andere kant van de zaal. De kikkers op de matten (leliebladeren) proberen een kind te tikken, maar mogen niet van hun blad af! Lukt het om iemand te tikken, dan wordt dit kind ook kikker en gaat op een lelieblad staan. Hoe meer kikkers, hoe makkelijker het tikken wordt.

Lelieblad wisselen - tikspel
Leg hoepels in de zaal, 2 minder dan het aantal kinderen. Kies 2 tikkers. Alle kinderen zijn kikkers en gaan op een lelieblad staan. Er lopen 2 tikkers tussen de leliebladeren door.
De kinderen proberen met elkaar van blad te wisselen zonder getikt te worden. Er mag maar één kind op elk blad staan. Als je getikt wordt, ben je de nieuwe tikker.

De kikker en de prinses - tikspel
De kinderen zitten in de kring. In het midden van de kring ligt de gouden bal. Eén kind is de kikker en loopt om de kring heen. Een ander kind wordt als prinses aangewezen, zonder dat de kikker weet wie. De kikker moet de bal die in de kring ligt proberen te pakken.
Wanneer de kikker zich in de kring begeeft, mag de prinses de kikker gaan tikken. Als de kikker weer uit de kring is, is hij weer vrij. Lukt het de kikker om ongetikt de bal te pakken?

Balspel

Kikkerkoning - oefeningen met de bal
Spelletjes met de bal. Alle kinderen krijgen een bal of hebben in tweetallen een bal.
- stuiteren met de bal en naar de overkant van de zaal lopen
- de bal overgooien
- in tweetallen op de grond zitten en de bal over rollen
- de bal tegen de muur stuiteren (en er overheen springen als de bal terugkomt)
- de klas in 2 groepen verdelen. Deze groepen gaan in 2 rijen staan. De kinderen staan achter elkaar. Ze geven een bal over de hoofden door. Welke rij is het eerst klaar?
Daarna wordt er een bal onder de benen door doorgegeven.
- kegelen met een bal
- lummelen

Dansen

Indische waterlelies - dans
Zoek de muziek van de Indische waterlelies - Efteling. Op Youtube is hij sowieso te vinden.
Verdeel de klas in 2 groepen. Eén groep kinderen mag kikker zijn. De kikkers springen, op de maat van de muziek, door de speelzaal.
De andere groep kinderen is waterlelie. De waterlelies geven elkaar een hand en dansen door de zaal. De waterlelies proberen van een lange sliert een kring te maken. De kikker springen de kring in. Aan het eind van het lied vormen de lelies een kring waar alle kikkers inzitten. Dan wordt er van rol gewisseld.facebook juf Anke