Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht van een kleutergroep in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als educatief auteur voor Kleuteruniversiteit, Praxisbulletin en Lemniscaat. Dit doe ik samen met Els. In 2017 verscheen ons eerste eigen boek: Spelen met prentenboeken!

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • DownloadsKringactiviteiten
| Kerstmis

Met Kerst is het leuk om met z'n allen rond de kerstboom te zitten. Maak in deze periode de kring rondom de kerstboom. Maak 's morgens, als de kinderen binnen komen, de lampen in de klas uit en de lichtjes in de boom aan. Gezellig!
Tip! Maak de kerstboom eens helemaal zelf. Wij hebben een grote, kartonnen boom groen geverfd en zelf versiering geknutseld voor in de boom. De kinderen vonden het heel leuk!
Wil je aandacht aan de Advent besteden? Doe dit dan gerust al tijdens de Sinterklaastijd. Zo zien de kinderen dat er na deze drukke, spannende periode ook weer wat rustigers komt.

Nieuw! Rikki wil een kerstboom - kerstproject

Het is bijna Kerstmis, maar bij Rikki thuis staat nog altijd geen kerstboom.
Samen met papa gaat Rikki naar de kerstbomenmarkt.
Het wordt een gezellige, winterse wandeling door de sneeuw.

Ga met Rikki en papa mee en kies de mooiste kerstboom uit! Dit project bevat reken- en taalactiviteiten, een les spel en beweging en creatieve opdrachten voor twee weken bij het boek ‘Rikki wil een kerstboom‘ van Guido van Genechten.

--> Bekijk 'Rikki wil een kerstboom'

rikki wil een kerstboom project

Nieuw! Het Kerstverhaal - kerstproject

Let op! Dit is een bestaand project dat eerder geschreven werd bij Het Kerstverhaal van Marianne en Busser en Ron Schröder. Het project is dit jaar opnieuw uitgegeven bij een nieuw boek: Een ster boven Bethlehem.

Lang geleden woonden er in Nazareth een man en een vrouw: Jozef en Maria. Een engel verscheen aan Maria en zei: ‘Wees niet bang, God zal je een zoon schenken. Je zult hem Jezus noemen.’

Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, beeldende activiteiten en suggesties voor de hoeken bij het klassieke kerstverhaal. Het project is geschreven bij het boek ‘Een ster boven Bethlehem‘ met illustraties van Britta Teckentrup.

--> Bekijk 'Het kerstverhaal'

Hoeveel nachtjes tot Kerstmis? - kerstproject

‘Pssst! Papa Brom, word wakker! Ik denk dat het Kerstmis is …’

Kleine Pip kan niet wachten tot het Kerstmis is! Vier dit gezellige feest met hem mee. In dit project van Kleuteruniversiteit vind je twintig reken- en taalactiviteiten en een creatieve opdracht bij het boek Hoeveel nachtjes tot Kerstmis? van Sébastien Braun en Mark Sperring.

--> Bekijk 'Hoeveel nachtjes tot Kerstmis?'

De Kleine Kerstboom - kerstproject

Versier de kerstboom met een kringactiviteit voor elke dag, behorend bij een versiering. Het pakket 'De Kleine Kerstboom' bevat activiteiten voor rekenen, taal, muziek, beweging en de sociaal-emotionele ontwikkeling aan de hand van het prachtige boek ‘De Kleine Kerstboom’ van Ruth Wielockx.

--> Bekijk 'De Kleine Kerstboom'


Peuterproject: Kerst met Luuk en Lotje

Het is bijna kerst! Vandaag zetten Luuk en Lotje de kerstboom op en vanavond komen opa en oma op bezoek.

Dit pakket bevat vijftien activiteiten en twee spellen voor peuters bij het boek ‘Luuk en Lotje Het is kerst!‘ van Ruth Wielockx. Te gebruiken op de peuterspeelzaal, in de eerste kleuterklas,
het asielzoekerscentrum of op het kinderdagverblijf.

--> Bekijk het kerstproject voor peuters

Op weg naar Kerst

Voor Praxisbulletin schreven wij een artikel vol ideeën voor de adventstijd.

Het is een gezellige tijd in de Kerststraat. De lichtjes van de huizen branden en de bewoners kijken vol verwachting uit naar iets moois. Vier advent met de bewoners van deze sfeervolle straat!

--> Lees het artikel 'Op weg naar kerst'

24 Ideeën bij een adventskalender

adventskalender

--> Download de ideeën bij de adventskalender

1 Vandaag begint een nieuwe maand. Ken jij de namen van de 12 maanden? We zingen het liedje 'Twaalf maanden' (behorend bij Schatkist).
2 Twee is een paar. Waar hebben wij er twee van?
Nodig: een paar babysokjes
3 Het eerste feest nadert... We slapen nog twee nachtjes. We spelen een wachtspel.
4 Het is advent. Dat is de tijd voor Kerstmis. Vandaag steken we het eerste kaarsje aan en zingen het eerste couplet van een adventslied.
Nodig: een waxinelichtje
5 Vandaag is het vijf december. Zou Sint een verrassing voor ons hebben?
Nodig: klein sintje of pietje
6 Sint vertrekt weer uit Nederland. Breng jij de stoomboot naar Spanje?
Nodig: dobbelsteen en werkblad
7 Pakjesavond is voorbij. Wat heb jij gekregen?
8 Met Kerstmis zetten we de kerstboom. We zeggen een versje over de kerstboom op.
9 De kerstboom wordt gezet. Geven jullie dit een mooi plekje in de boom?
Nodig: kleine kerstbal, houten kerstfiguurtje of een dergelijke kleine kerstboomversiering.
10 Kerstmis, kerstman, kerstcadeau ... Ken jij nog meer woorden die met 'kerst' beginnen?
Nodig: een kerstmannetje
11 Het is advent. Dat is de tijd voor Kerstmis. Vandaag steken we het tweede kaarsje aan en zingen het tweede couplet van een adventslied.
Nodig: een waxinelichtje
12 De engel wenst vrede op aarde. Wat is jouw wens? We hangen onze wenssterren in de kerstboom.
13 Jozef en Maria zijn op weg naar Bethlehem. Op de rug van welk dier mag Maria zitten? We zingen het liedje 'Sjok, sjok, sjok, liep het ezeltje'.
14 De kerstboom siert de klas. Bouw jij een kerstboom van Kapla?
15 Kerstbomen in het bos. Ze zijn er van klein tot groot. Plak jij ze in de juiste volgorde?
16 We maken het graag licht in december. De mensen steken kaarsen aan. Er zijn grote en kleine kaarsen. Leg jij ze in de juiste volgorde?
17 Wat een mooie kerstboom staat er in de klas. Wat hangt er allemaal in? We spelen het spel: 'k Heb een kerstbal in mijn hand'.
Nodig: een kleine kerstbal
18 Het is advent. Dat is de tijd voor Kerstmis. Vandaag steken we het derde kaarsje aan en zingen het derde couplet van een adventslied.
Nodig: een waxinelichtje
19 De engel komt een blijde boodschap brengen. Heb je de engel al gezien? We spelen een bewegingsspel.
Nodig: een kleine engel
20 Met Kerstmis is het gezellig om lekker knus bij de open haard te zitten. We luisteren naar een mooi kerstverhaal.
21 De herders zijn met hun schapen in het veld. Elke herder heeft vijf schaapjes. Kun jij ze tellen?
22 Kling, klokje, klingelingeling... Horen jullie het kerstbelletje ook? We spelen het spel 'waar komt het geluid vandaan'.
Nodig: een klein kerstbelletje
23 Het is advent. Dat is de tijd voor Kerstmis. Vandaag steken we het vierde kaarsje aan en zingen het vierde couplet van een adventslied.
Nodig: een waxinelichtje
24 Jezus is geboren! We zingen een liedje voor hem.

adventskalender lesidee adventskalender school
Deze adventskalenders vond ik enkele jaren geleden bij IKEA.

Taalactiviteiten

Het kerstverhaal
Bij Kerst hoort het kerstverhaal. Veel scholen hebben voor Kerst een project waarin ook het kerstverhaal aan bod komt.
Een prentenboek of voorleesboek kun je ook gebruiken. Kijk onderaan deze pagina bij de boekentips.
Lees iedere ochtend een deel van het kerstverhaal voor, gezellig bij de kerstboom.

Het kerstverhaal naspelen
Kinderen vinden het leuk om het kerstverhaal na te spelen. Laat ze het stuk wat net voorgelezen is naspelen of speel het verhaal na met de figuren uit de kerststal. De kinderen laten de figuren praten.
Je kunt de kinderen ook eenvoudig verkleden met lakens en zo het kerstverhaal na laten spelen.

Woordenschat
Tijdens het versieren van de kerstboom kun je de woordenschat van de kinderen uitbreiden. Wanneer je de boom niet samen met de kinderen versiert, kan dit naderhand.
Vertel wat je allemaal ziet in de boom, bijv. de piek, een kerstklokje, een engel.
Speel een spelletje met de versiering in de kerstboom. Hak een woord, bijv b-a-l en laat de kinderen plakken. Of "ik zie, ik zie, wat jullie niet zien en het begint met de p...?"

Kritisch luisteren
Lees een verhaaltje uit bijv. Jip en Janneke voor dat over Kerstmis gaat. Stel tussendoor en/of na het verhaal vragen. Weten de kinderen nog wat er gebeurde?
Ik doe deze activiteit regelmatig in de kleine kring met de jongste kleuters. Groep 2 zit op dat moment aan tafel en speelt het spel 'Rol de dobbelsteen' (zie tabblad werkbladen) of zoekt plaatjes met de K van Kerst in tijdschriften.

De k van Kerst
Activiteiten met de letter van de week, de k van Kerst:
* Kunnen de kinderen de letter met hun handen of zelfs met hun hele lichaam maken? Maak hier een foto van voor de lettertafel / lettermuur.
* Bedenk een woord dat met de k begint. De bom (Tik tak boem) gaat rond in de kring. Als je de bom hebt, zeg je een woord met de k. Als de bom onploft, ben je af en draai je je stoel om of ga je op de grond zitten.
* Zoek in tijdschriften plaatjes van woorden met de k. Spreek af of de woorden met de k moeten beginnen of dat de k in het woord moet zitten. Plak de gevonden plaatjes op een A4tje.
* Maak een web van woorden met de k.
* Pak een voorwerp uit de lettermuur of van de lettertafel dat met een k begint. Eén leerling komt bij je staan. Houd het voorwerp boven zijn hoofd. De leerling mag niet zien wat het is, hij/zij weet alleen dat het met de k begint. De kinderen in de klas mogen aanwijzingen over het woord geven, bijv. het is rond, het glimt, het hoort bij Kerstmis, het kan kapot vallen, het hangt in de boom. De leerling moet raden wat je boven zijn hoofd houdt!

Schrijf een kerstkaart
Schrijf met de groep een kerstkaart, bijvoorbeeld naar de andere kleutergroep. Bedenk samen wat je op de kaart schrijft of schrijf er een versje op dat de kinderen geleerd hebben.
Breng de kaart samen naar de brievenbus. Bespreek hoe dat werkt met kerstkaarten. Wat gebeurt er nadat je ze in de brievenbus hebt gedaan? Wanneer zal de kaart aankomen?

Rekenactiviteiten

Wat hangt er in de kerstboom - tellen
Wat hangt er allemaal in de kerstboom? Kijk er eens met z'n allen naar. Hoeveel kerstballen denken de kinderen dat erin hangen? Kunnen we ze tellen? Gaat dat makkelijk? Hoeveel slingers hangen erin? Hoeveel engeltjes en hoeveel klokjes? Hoeveel houten figuurtjes hangen erin?
Waarvan hangt er meer in de boom? .......... of ............? Waarom denk je dat?
Maak een tabel waarin je aangeeft hoeveel er van alles in de boom hangt.

Van groot naar klein, van dik naar dun - seriëren
Print enkele sterren uit, grote sterren en kleine sterren. Dit kunnen ook kerstballen of kerstbomen zijn. Knip ze uit en leg ze in de kring.
Leg de kerststerren samen met de kinderen op een rij van..... klein naar groot, dik naar dun, breed naar smal. De kerstbomen kun je serieren van hoog naar laag, van dik naar dun, van lang naar kort etc.

Kaarsen seriëren
Nodig: een aantal kaarsen van verschillende grootte of dikte
Leg alle kaarsen die je gevonden hebt in de kring. We gaan de kaarsen op een rij leggen van kort naar lang of van groot naar klein of van dun naar dik.
Kunnen de kinderen ook bedenken welke kaars het langst zal branden en welke het kortst?

Kerstpost tellen
Nodig: veel kerstkaarten
Leg een heleboel kerstkaarten op een stapel in de kring of tover ze uit je tas of een brievenbus tevoorschijn.
Hoeveel kaarten zouden dit zijn? Wat denken jullie?
Hoe kunnen we weten hoeveel kaarten het écht zijn? Tel ze maar! Kunnen we de kaarten handig neerleggen, zodat je ze makkelijk kunt tellen?
Zijn er kaarten hetzelfde? Zouden dit genoeg kaarten zijn voor alle kinderen uit de klas? etc.

Pompom bezorgt kerstpost - tellen en het herkennen van de getalsymbolen
Nodig: een groepsknuffel of handpop (in dit voorbeeld is dat Pompom uit Schatkist), huisjes van kleine blokjes, cijferkaartjes, enveloppen met kaarten. Op de enveloppen staan cijfers.
Bouw een aantal huisjes in de kring en leg er een cijferkaartje (= het huisnummer) bij. De huizen krijgen de nummers 1, 2, 3, 4, 5, 6 etc. of 2, 4, 6, 8, 10 ,12, afhankelijk van wat je groep aankan. Laat bij één of twee huizen het huisnummer weg. Deze zijn zogenaamd 'kwijt'.

Pompom heeft kerstpost bij zich. Hij moet de post bezorgen. Kunnen de kinderen hem hierbij helpen? Kijk op de envelop naar welk huis de post moet. Leg de post bij het juiste huis.
O jee, op deze envelop staat nummer 8, maar we zien geen huis met nummer 8. Hoe kunnen we nu weten welk huis dit is?
Stel tijdens deze activiteit allerlei tel- en rekenvragen en bouw er eventueel nog huizen bij. Misschien zijn er ook wel huizen die meerdere kaarten krijgen? Welk huis heeft de meeste post? Welk huis de minste?
In mijn groep legden we bij elk huis een kerstknuffeltje, de bewoner van het huis. Toen alle post bezorgd was, haalden de knuffels hun post uit. De kinderen deden de ogen dicht en ik haalde één envelop weg. Welk dier (huisnummer) heeft zijn post uitgehaald? En welk dier nu?
Kan Pompom zijn post nu ook alleen bezorgen? Laat Pompom de enveloppen bij de huizen leggen, maar maak af en toe een foutje. Kunnen de kinderen vertellen wat er mis gaat?
kerst rekenen kleuters

Boekentips | thema Kerst

facebook juf Anke