Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht van een kleutergroep in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. In 2017 verscheen mijn eerste eigen boek bij Lemniscaat: Spelen met prentenboeken!


  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads
  • Kabouterpad


Ideeën voor de hoeken

Herfst in de huishoek
Met enkele eenvoudige toevoegingen wordt het herfst in de huishoek. Laat wat bladeren net buiten de huishoek vallen. Zet een kruiwagen, bezem en hark klaar. Hang wat herfstbladeren in de huishoek op. Zet een knuffel van een eekhoorn of egel neer, hang een spinnenweb of vleermuis voor het raam en leg een herfstprentenboek op tafel.

Herfstfiguren van Kapla

paddenstoel kapla
Paddenstoelen

kapla herfst boom
Herfstboom

herfst kapla kleuters
Herfst in het bos

Paddenstoel clics

herfst paddenstoel clics
Een kleuter bedacht deze paddenstoel van Clics.

Herfsttafel

Herfsttafel met tel- en sorteerbakjes.
Herfsttafel van juf Lia

Verteltafel herfst
De kleuters hebben zelf de achtergrond geverfd en de tafel ingericht. Op de tafel staan bomen, liggen herfstvruchten, zijn dieren uit het bos te vinden en de kinderen vonden dat er ook gepicknick moest worden.

herfst kleuters

herfst kleuters

Egels kleien - motorische activiteit
Geef de kinderen een stuk klei en laat ze hier een egel van maken. De stekels kunnen met de hand gevormd worden of de kinderen gebruiken prikkers.

herfst klei kleuters

Nootjes rapen - motorische activiteit
Geef de kinderen een pincet en hazelnootjes of eikels. Ze pakken de herfstvruchten met het pincet op en leggen het op het bord. Eventueel dobbelen ze met een 1-2-3 dobbelsteen om te bepalen hoeveel herfstvruchten per keer neergelegd worden.

Spinnen vangen - motorische activiteit
Zorg voor een mand met openingen, zoals een wasmand. Span draden door de openingen, zodat er een spinnenweb ontstaat. Leg kleine spinnen in de mand. De kinderen vangen de spinnen met een pincet.

herfst motoriek kleuters

Stekels voor de egel - motorische activiteit
Knip egels uit karton en maak er met de perforator gaatjes in. De kinderen steken een chenilledraad door een gat en draaien dit met de vingers dicht. Zo geven ze de egel stekels.

herfst kleuters

Herfstkunst - creatieve activiteit
De kinderen krijgen herfstmateriaal en maken hier een eigen creatie mee. Hier gebruikten de kleuters houtschijven als basis. Deze versierde ze met paddenstoelen, eikels, kabouters en bladeren.

herfst kleuters

Herfstmandala - creatieve activiteit

herfst mandala
De kleuters maken samen een mandala tijdens het inloopwerk.

Een hol voor de eekhoorn
Geef de kinderen de opdracht een hol voor de eekhoorn te maken. De kinderen bedenken zelf met welk materiaal ze dit gaan doen. Ze kunnen een hol bouwen in de bouwhoek, een hol maken van clics, een hol maken van Kapla, een hol knutselen ... Hier hebben twee jongens een hol van een doos gemaakt. Ze zijn er uren mee bezig geweest.

herfst eekhoorn hol

Raamschildering

raamschildering


Raamschildering met versiering van de kinderen

Het kabouterbos
Maak een bos in de klas! Enkele ideeën: van een parasol kun je een paddenstoel maken. Bekleed de parasol met een rood doek of rood crêpepapier en plak er witte stippen op. Als je geen parasol hebt, kun je hiervoor een grote paraplu gebruiken en deze aan het plafond ophangen.
Zet boomstronken in de hoek waar de kinderen op kunnen zitten, of leg enkele dikke takken neer.
Leg verkleedkleren in het bos, zoals kabouterpakjes en/of dierenpakjes. Je kunt ook enkele grote dierenknuffels in het bos zetten, zoals een eekhoorn, een egel en een hert. Zorg voor wat herfstvruchten zoals eikels en kastanjes, die de dieren kunnen verstoppen voor de winterslaap.
Misschien heb je nog een grote pan met houten lepels waar de kabouters kaboutersoep in kunnen maken. Een rieten mandje voor de kabouters is ook leuk.
Eventueel kun je ook enkele herfstboeken in de paddenstoel zetten, zodat de kabouters daarin kunnen lezen.

Speeltafel
Maak een herfstspeeltafel in de klas, met bijvoorbeeld kabouters.
Op onderstaande tafel ligt een groot vel karton waarop ik vakken heb getekend. Hier moeten de kinderen huisjes op bouwen voor de kabouters. Daarna kunnen ze met het kabouterdorp spelen.

herfst speeltafel

Voor het volgende kabouterbos heb ik de kinderen kabouters, bomen, houtschijven, kiezelstenen, kleine blokken, mozaïek en pompoenen gegeven. Dit is wat de kleuters maakten:

kabouters herfst kleuters

herfst kabouterbos kleuters

Zandtafel in herfstsfeer
In de herfst kun je je zandtafel vullen met maïskorrels, of met kastanjes, takken en bladeren. Hieronder een zandtafel met zand, kastanjes, takken en plastic paddenstoelen.Halloweenhoek
Een hoek voor de heksen... Maak een wat donkere hoek, door bijv. zwarte doeken te gebruiken, een legernet of zwart zeil. Hang nepspinnen en een nepspinnenweb in de hoek (van watten of van touw).
Zorg voor heksenkleding of in ieder geval een heksenhoed en bezem.
Zet een ketel in de hoek waarin de heks soepjes en drankjes kan brouwen. Zorg ook voor ingrediënten voor in deze soep, bijv. herfstvruchten of spinnen.
Eventueel kun je deze hoek aanvullen met wat herfstwerkjes: kralenplanken, stempelopdrachten, een memory of dominospel rondom het thema, kleurplaten en prentenboeken.

Herfsthol
Maak een gezellig holletje in de klas waarin bijv. muis woont.
Zet spullen in de hoek waar muis mee kan 'spelen', zoals een pot om eten in te verzamelen en in te roeren, mandjes om herfstvruchten in te sorteren en tellen, muizenkleding of muizenoren die je zelf maakt van karton en op een band plakt die de kinderen op hun hoofd kunnen zetten.
Maak (samen met de kinderen) enkele recepten voor bijv. herfstsoep en notentaart. Teken de recepten en plak ze in de hoek, zodat de kinderen dit met herfstvruchten, takjes en bladeren kunnen maken.
Koop plastic bladeren en strooi ze op de grond en maak ze vast aan het hol.
Dit is een idee n.a.v. het prentenboek 'Noten', waarin muis vanuit haar holletje op zoek gaat naar noten.

Zie de foto's voor ideeën


herfst kleuters

herfsthoek kleuters


De kleding voor de muizen ligt klaar.


Recepten voor herfstsoep


Een herfstboom op het raam

Kabouterhuis
Maak van je huishoek een kabouterhuisje. Zet er een kaboutertentje in of schilder een paddenstoel met deur op een groot wit laken. Hang dit voor de ingang van de huishoek. De kinderen gaan door de deur in het laken de paddenstoel binnen. 


kleurenmonster gaat naar school

ontprikkelen, rust, stress, overspannen, burn-out, depressie, ontprikkeldieet, Josine-van-Boxmeer


facebook juf Anke