Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads
  • Waterpret


Lesideeën voor kleuters | thema zomer & vakantie

Boekentips

op-reis-met-het-vliegtuig, kleuters, zomer, prentenboeken, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester kleuters, zomer, prentenboeken, voorlezen, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester kleuters, zomer, prentenboeken, voorlezen, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester kleuters, zomer, prentenboeken, voorlezen, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester
kleuters, zomer, prentenboeken, voorlezen, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester kleuters, zomer, prentenboeken, voorlezen, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester kleuters, zomer, prentenboeken, voorlezen, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester kleuters, zomer, prentenboeken, voorlezen, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester kleuters, zomer, prentenboeken, voorlezen, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester
kleuters, zomer, prentenboeken, voorlezen, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester kleuters, zomer, prentenboeken, voorlezen, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester kleuters, zomer, prentenboeken, voorlezen, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester kleuters, zomer, prentenboeken, voorlezen, voorleestip, vakantie, strand, juf, meester

Projecten van Kleuteruniversiteit

Project zomer - Rikki aan zee

Rikki gaat voor de eerste keer naar zee.
Samen met papa, mama en kilo’s kampeerspullen.
Het wordt een geweldige vakantie.

Dit zomerproject bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging, Engels, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken bij het prentenboek ‘Rikki aan zee‘ van Guido van Genechten. Met dit project kun je drie tot vier weken aan de slag.

--> Bekijk het zomerproject 'Rikki aan zee'

rikki-aan-zee, strand, zomer, project, kleuters

Project Onder water

Maak kennis met de leukste wilde dieren van de oceaan.

Dit project over de onderwaterwereld is geschreven bij het dierenprentenboek ‘Wilde dieren van de oceaan‘, samengesteld door Marja Baeten en het WNF, met illustraties van Gertie Jaquet. In het project vind je reken- en taalactiviteiten, een spel- en bewegingsles, Engels, muziek, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken. Met het project duik je zeker vier weken in de wonderlijke onderwaterwereld.

--> Bekijk het project onder water

onder-water, kleuters, project, thema

Project 'De gele ballon'

De gele ballon vliegt over land en over zee. Vlieg jij mee?

Ga op reis met de gele ballon! Met dit project maak je een reis rond de wereld. Het project bevat activiteiten voor taal, rekenen en natuur bij De gele ballon van Charlotte Dematons. Hiermee kun je twee tot drie weken aan de slag.  

Update! Dit project is in 2024 opnieuw bekeken en aangepast naar het onderwijs van nu.

--> Bekijk het project

de-gele-ballon, kleuters, project, zomer, wereldreis, reizen, op-reis, lesidee, juf-Anke

Project Insecten

Er leven onvoorstelbaar veel mini-diertjes op deze wereld.
Wist je dat er meer dan een miljoen soorten insecten zijn?

Leer alles over de kriebelbeestjes in en rondom huis met het project 'insecten' van Kleuteruniversiteit. Dit project is geschreven bij Het dikke kriebelbeestjesboek van Marianne Busser en Ron Schröder. Het project bevat taal- en rekenactiviteiten, activiteiten voor natuur en techniek, muzieklessen, een spel en bewegingsles, een les Engels en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je zeker vier weken aan de slag.
Naast dit project is er ook een plusproject insecten. Dit project is geschreven bij het boek Willewete Insecten.

Tip! Sluit het project af met een super gezellig insectenfeest!

--> Bekijk het project insecten
--> Bekijk het insectenfeest
--> Bekijk het plusproject 'insecten'

project insecten kriebelbeestjes kleuters insecten kriebelbeestjes kleuters insecten, kleuters, plusproject

Peuterproject 'zomer'

--> Bekijk het project 'Luuk en Lotje - Het is zomer'

zomer, peuters, peuterproject, kinderdagverblijf, eerste-kleuterklas, juf-Anke

IJskaartjes - tellen en getalsymbolen

Activiteiten met ijsbollen
De download 'ijskaartjes' bevat allerlei activiteiten met Italiaanse ijsbolletjes. Van tellen tot waarneming, van geheugen tot echt spel in de ijskraam.

Op het strand staat de ijscokar van Pablo. Heb je zin in een ijsje?
Pak een ijskaartje en neem een kijkje bij de ijscokar. Aan de hand van de ijskaartjes oefenen de kinderen spelenderwijs het tellen en de getalsymbolen t/m 20.
Met 20 spelsuggesties en opdrachtenkaarten in diverse niveaus.
--> Bekijk de ijskaartjes op Kleuteruniversiteit

ijskaartjes ijskaartjes

Lessuggesties zomer

In het boek Spelen met prentenboeken vind je zomerse les- en spelsuggesties bij de boeken Woeste Willem, De krokodil die niet van water hield, De gele ballon en O, o, Octopus!.

spelen-met-prentenboeken zomer, prentenboeken, lessuggesties, kleuters zomer, prentenboeken, lessuggesties, kleuters zomer, prentenboeken, lessuggesties, kleuters zomer, prentenboeken, lessuggesties, kleuters

Terugblikken - praktisch artikel in Praxisbulletin

Het eind van het schooljaar komt in zicht. Tijd om terug te blikken. Voor Praxisbulletin schreven wij een artikel met tips om terug te blikken.
Met de activiteiten in het artikel kun je de kinderen de gezelligste, mooiste en leerzaamste momenten nog eens laten beleven.

--> Lees het artikel 'Terugblikken'

Kringactiviteiten

Wat nemen we mee op reis?
Leg allerlei spullen die je nodig hebt als je op vakantie gaat in de kring, spullen voor een kind en spullen voor een volwassene. Praat met de kinderen over de spullen. Zet ook twee koffers in de kring, een grote en een kleine. Welke spullen horen in welke koffer? Maak een verdeling tussen de kleine spullen voor het kind en de grote spullen voor de volwassene.

Zwaar of licht
We gaan op vakantie! Vul een reistas met heel veel spullen, waardoor de kinderen hem als zwaar zullen ervaren. Laat verschillende kinderen de tas tillen en vraag wat ze ervan vinden: zwaar of licht?
Haal nu erg veel spullen uit de tas, zodat hij als heel licht ervaren wordt. Vraag de kinderen weer wat ze ervan vinden. Wat moeten we doen om de tas niet té licht en niet té zwaar te maken?

Logeren
Praat met de kinderen over uit logeren gaan. Bij wie gaan de kinderen wel eens logeren? Wat neem je dan mee? Je kunt deze voorwerpen zelf bij elkaar zoeken en in de kring leggen. Zo kun je met de kinderen een logeerkoffertje vullen.

Versje:
Jeroen gaat logeren bij zijn vriendje Max
Voor een paar dagen, misschien een hele week
Jeroen pakt zijn koffer in, wat moet er mee?
Zijn slaapzak en pyjama en zijn portemonnee

Een schone trui en sokken en een warme broek
zijn knuffel en zijn blokken en zijn mooiste boek
zijn knikkers en zijn stenen en zijn computerspel
"Nou ben ik wel klaar" zegt Jeroen, "zo heb ik alles wel"

Alles past in de koffer, dat is waar
maar wordt die koffer niet een beetje zwaar?
Kan Jeroen hem nog tillen, ook op de trap?
Ja hoor, dat kan hij wel, dat is toch reuzeknap!

Wat zit er in de koffer? Raad- en voelspel
Stop een heleboel spullen die nodig zijn als je op vakantie gaat in een grote koffer. Eén kind mag zijn hand in de koffer doen en een voorwerp voelen. Hoe voelt het? Is het hard of zacht? Is het glad of ruw? Is het groot of klein? Kun je er iets over vertellen? Het voorwerp wordt uit de koffer gehaald en besproken. Bij oudste kleuters kunnen de andere kinderen in de kring raden welk voorwerp omschreven wordt.
In de koffer: tandenborstel, haarborstel, knuffel, pyjama, wekker, toilettas, speelgoed, een boek, fototoestel, geld enz.

Wie is het langst?
Leer de kinderen de begrippen kort en lang. Daarna kun je een rij maken van alle kinderen uit de klas. De langste voorop en de "kortste" achteraan. De rij kan ook omgekeerd worden. Ook kunnen andere voorwerpen door de kinderen in een rij van lang naar kort gezet worden.

IJsbolletjes
Maak van gekleurde vouwblaadjes proppen, dat zijn de bolletjes van Italiaans ijs. Verzamel enkele bakjes waar het ijs in kan.
Leg de bollen in de kring. Vertel de kinderen dat je bij een ijskraampje geweest bent en een heleboel bolletjes ijs gekregen hebt. 
Vraag de kinderen hoeveel ijsbolletjes er liggen. Kun je dat zo zien of hoe kun je dat weten? Laat een kind de bolletjes tellen. Lukt dat zo makkelijk, of kan je ze makkelijk neerleggen (in een rij bijv.)? Is er voor iedereen in de klas een bolletje? Hoe kunnen we dat weten?
Welke kleur hebben de bolletjes? Welke smaak kunnen ze dan hebben?
Geef enkele kinderen een bakje of neem zelf een bakje. Bestel een ijsje d.m.v. een opdracht: ik wil 2 gele bolletjes en 1 witte. Geef een kind de opdracht ze te geven. Hoeveel bolletjes zijn dat in totaal?
Geef de kinderen zo verschillende opdrachten bestaande uit 1, 2, 3, 4, of 5 handelingen. Hoeveel kan welk kind onthouden?
Je kunt de bolletjes ook gaan sorteren op kleur. Hoeveel roze bolletjes zijn er? En hoeveel bruine? Hoeveel is dat samen?
Spelletje: leg 10 roze bolletjes op een rij. De kinderen doen de ogen dicht. De ijsdief komt en haalt er één of meerdere weg. Hoeveel zijn er opgegeten?

Seizoensspel: zomer
Verzamel van tevoren allerlei dingen die bij de zomer horen, zoals zonnebrandmiddel, een zonnebril, zwembroek, slippers, iets van de barbecue, strandbal, emmer en schepje, schelpen, ijsschep of wikkel van een ijsje...
Doe de zomerspullen in een strandtas of koffer.
Vraag de kinderen wat ze denken dat erin zit. Waar zou het mee te maken hebben?
Wat hoort er bij de zomer? Hoe ziet het er buiten uit in de zomer? Welke seizoenen kennen de kinderen?
Omschrijf iets uit de koffer en laat de kinderen raden. Laat het voorwerp zien als het geraden wordt. Bespreek hoe het heet en wat je ermee kunt doen (woordenschat). Laat kinderen er eventueel een zin mee maken of iets over vertellen.
Je kunt ook een kind een voorwerp laten kiezen en laten omschrijven aan de groep.

Vlinders - seriëren
Zoek vlinders op internet of teken ze. Zorg ervoor dat ze verschillend van grootte zijn. Knip de vlinders uit. Leg de vlinders in de kring. Hoeveel vlinders liggen er? Welke vlinder is het grootst? Welke vlinder is het kleinst? Leg de vlinders samen met de kinderen op een rij van klein naar groot.
Variatie: vlinders neerleggen van dik naar dun of van veel naar weinig.


Liedjes en versjes | zomer en vakantie

Lekker naar het strand
Ik ga vandaag
lekker naar het strand, lekker naar de zee
pak je zwembroek dan mag je mee
lekker naar het strand, lekker naar de zee
pak je zwembroek dan mag je mee!
I.p.v. zwembroek: zonnebril, zwempak, bikini, strandbal, handdoek.

Waar gaan we heen?
Waar gaan we heen?
Waar gaan we heen?
Zodra je aan vakantie denkt zegt iedereen meteen
waar gaan we heen?
Waar gaan we heen?
maar lekker liggen in je bed dat blijft toch nummer één.
Uit: Het grote liedjesboek

Blub blub blub
Blub blub blub blub blub blub
koppie onder water
blub blub blub blub blub blub
koppie weer omhoog

plets plets plets plets plets plets
spetter met het water
plets plets plets plets plets plets
schud je nu maar droog.
Uit: Kleuterdansen 5

Ik heb een koffertje
Ik heb een koffertje
vol mooie kleren
Ik ga naar oma toe, ik ga logeren
dat lieve mama, nog een kus voor jou
tot ziens, tot gauw.

Zoem zoem zoem
Toe maar bijtje - zoem zoem zoem
vlieg maar weer van bloem naar bloem
En ga daarna - vlug vlug vlug
naar je bijenkorfje terug
Ga daar zoete honing maken
die uitstekend zal gaan smaken
Dan wil ik straks wel proberen
alles op mijn brood te smeren.

De koning op vakantie
Gaat de koning op vakantie
fijn een weekje naar de zee
dan wil hij wél zijn eigen stoelen
en zijn eigen tafel mee

En hij wil zijn eigen borden
zijn eigen pannen en zijn mok
zijn eigen vorken - eigen messen
en zijn eigen kippenhok

Hij wil zelfs zijn eigen badje
en zijn eigen grote bed
daarom heeft men het paleis
maar op een vrachtwagen gezet!
Uit: Het grote versjesboek


Ideeën voor de hoeken

Op het strand
Tover de huishoek om tot strandhoek. Zet een strandtent op en leg een badhanddoek neer. Zorg eventueel voor een zonnescherm of parasol. Kleed de hoek aan met attributen zoals een zwemband, opblaasbare krokodil, zwemkleding, snorkel, schelpen enzovoorts.
Maak een klein hoekje waar ijsjes verkocht worden. Leg een blauw vel Engels karton of blauw plastic neer voor de zee. Hierin zwemmen vissen. Zet een picknickmand met zomers fruit en brood neer.

strand zomer kleuters strandhoek
strandhoek kleuters zomerhoek

IJskraam op het strand
Richt een hoek in waar de kinderen ijsjes kunnen verkopen. Hiervoor zijn nodig: een "balie" waar het ijs op gemaakt kan worden, een ijsschep, bolletjes ijs (pingpongballen, grote proppen gekleurd papier), lege ijsverpakkingen, poster met alle ijsjes waaruit gekozen kan worden, bekertjes om de bolletjes ijs in te doen, een kassa en geld.
Laat de kinderen zelf handijsjes knustselen die in de ijswinkel kunnen worden verkocht.
Naast de hoek kun je een klein strand creëren, met een handdoek, tas met spullen zoals zonnebrand, zwemband, slippers, duikbril, zonnebril, boek en andere leuke aankleding.

kleuters, zomer, spel, ijswinkel, spelen, strand kleuters, zomer, spel, ijswinkel, spelen, strand
kleuters, zomer, spel, ijswinkel, spelen, strand kleuters, zomer, spel, ijswinkel, spelen, strand
kleuters, zomer, strand, ijswinkel

Kampeerhoek
Maak van de huishoek een kampeerhoek. Zet er een (open) tent in, een paar klapstoeltjes, een waslijn, een fornuis, reistassen of koffers, een slaapzak, een kussen etc. Nu kunnen de kinderen spelen dat ze gaan kamperen.

Zomertafel
Leg op een tafel spullen die met het thema te maken hebben. Maak bijv. met zand een strand en leg hier schelpen in, een parasol en leg vissen, krabben etc. op een stuk blauw papier wat als zee dient. Zet in de hoek ook boeken over het thema en ander materiaal, zoals platen, posters en dingen die de kinderen meebrengen.

zomer, thematafel, kleuters

thematafel, picknick, kleuters

Watertafel
Laat de kinderen dolfijnen trainen in de watertafel. Bedenk gebaren waarbij de dolfijnen in het rond draaien, een salto maken, omhoog springen en klappen. Zorg voor hoepels (plastic armbanden) en ballen (pingpongballen).

zomer kleuters watertafel

Zandtafel
Doe schelpen in de zandtafel. Haal alle materialen eruit, op emmers en schepjes na. De kinderen kunnen nu mooie zandkastelen gaan bouwen met de emmers en deze versieren met de schelpen. Misschien mogen de kinderen ook wat water, om grachten te maken om hun kastelen. 

Vissen versieren
Teken met de Woody's van Stabilo vissen en laat de kinderen deze met loose-parts of andere leuke versiersels versieren. Je kunt hiervoor ook een vissenkleurplaat printen.

kleuter, zomer, vissen kleuters, zomer, vissen kleuters, zomer, vissen

Strandlakens versieren
Geef de kinderen een lap stof of theedoek en laat hen deze versieren met bijvoorbeeld schelpen. De kinderen leggen de schelpen in reeksen op het doek en versieren zo hun eigen strandlaken.

zomer kleuters

IJskaartjes - tellen en getalbeelden
Print de IJskaartjes van Kleuteruniversiteit en laat de kinderen het juiste aantal ijsbollen in de juiste kleur op de hoortjes leggen.

ijskaartjes, kleuters, tellen, zomer

IJsjes maken - motorische activiteit
Geef elk kind een lege ijshoorn en een pincet. Zet een bak met pomppoms of proppen papier klaar. De kinderen pakken een ijsbol (pompom of prop papier) met de pincet en stoppen deze in de ijshoorn.

zomer, kleuters, motoriek, ijsjes zomer, kleuters, motoriek, ijsjes

Picknicken
Laat de kinderen picknicken in het lokaal, in de gang of buiten. Geef ze een groot kleed, een mand en benodigdheden voor de picknick zoals servies en speelfruit, -brood en groenten. Een leuk boek hierbij is Een perfecte picknick.

kleuters, zomer, picknick kleuters, zomer, picknick

Picknicken - motorische activiteiten
Vul een pan met pasta en doe hier rode kralen bij. De rode kralen zijn de tomaten. De kinderen moeten de tomaten met mes en vork uit de pasta halen. Kinderen die dit lastig vinden, krijgen een lepel.

kleuters, zomer, picknick, motoriek

O jee, we willen gaan picknicken, maar er zitten insecten tussen het eten! Die moeten eruit! Verzamel kunststof etenswaren zoals de AH-mini's. Leg hier kunststof insecten tussen (Credu.nl). Met een pincet verwijderen de kinderen de insecten.

picknicken, kleuters, motoriek, groep1-2, zomer picknicken, kleuters, motoriek, groep1-2, zomer

Picknicken - kralenplank
- De kinderen ontwerpen een boterham met beleg met de kralenplankontwerper op de iPad en leggen deze hierna na op een echte kralenplank.
- De kinderen leggen zelf brood & banket op de kralenplank.

kleuters, picknick, zomer, kralenplank kleuters, picknick, zomer, kralenplank

Picknicken - groepstekening
Teken met Woody's een picknickkleed op tafel en laat de kinderen hierin tekenen.

zomer, picknick, kleuters, tekenen zomer, picknick, kleuters, tekenen

Picknicken - letters / beginklank
Maak een picknickkleed met enkele letters erop. De kinderen die al wat letters kennen, gaat op zoek naar producten die met deze letter beginnen. Wij gebruikten hiervoor de AH-mini's.

picknick, kleuters, letters, mini's, groep1-2, zomer picknick, kleuters, letters, mini's, groep1-2, zomer


Knutselen | thema zomer en vakantie

Een fleurig strandlaken
Leg een groot verfvel in de lengte. Het kind schildert hier strepen op, in verschillende kleuren. Als het blad helemaal vol is met kleurige strepen, moet het even drogen. Het kind tekent zichzelf nu op een wit vel en knipt zichzelf uit. Als het verfvel droog is, plakt het kind zichzelf op het badlaken. Maak rafeltjes aan de uiteinden door deze in te knippen.

zomer tekenen kleuters zomer tekenen kleuters 2\

Borduren
Teken een ijsje of emmertje met potlood op wit papier. Zet met zwarte stift punten op de potloodlijnen. Kopieer de ijsjes / emmertjes op stevig papier. De kinderen prikken de punten en borduren het ijsje of het emmertje.

borduren zomer ijsje zomer borduren kleuters

IJsjes knutselen
Laat de kinderen ijsjes maken die kunnen worden gebruikt in de spelhoek. Ik gaf ze hiervoor een stuk karton, gekleurd papier en een ijslollystokje. De kinderen bedachten zelf welk handijsje ze wilden maken.
De ijsjes werden in een deksel gestoken waar ik met een stanleymes openingen in had gesneden. Je kunt deze ook laten prikken.

zomer, kleuters, ijsje, knutselen

Meeuwen maken
De kinderen krijgen blauw/grijs, wit en oranje papier en maken een meeuw. Hoe ze dat doen, bedenken ze zelf. De meeuw wordt op het strand geplakt. Hiervoor kunnen de kinderen een vel papier in zandtinten verven.

kleuters, meeuw, knutselen, zomer, zee kleuters, meeuw, knutselen, zomer, zee
kleuters, meeuw, knutselen, zomer, zee kleuters, meeuw, knutselen, zomer, zee

Tent - vouwen
Vouw in een vouwblaadje het schuine kruis. Knip het blaadje over één schuine vouw doormidden. De helft blijft over.
Leg de helft met de punt naar boven voor je neer. Knip een stukje in over de vouwlijn die naar de punt loopt. Vouw de randjes naast het ingeknipte stuk schuin naar buiten (zodat je een tentopening hebt). Klaar is de tent!
Vouw nog meer tenten en plak ze op een vel papier.

Koffer - prikken, knippen, plakken
Teken een koffer en laat de kinderen deze uitknippen of uitprikken.
Geef de kinderen tijdschriften waarin ze dingen kunnen zoeken die ze mee op vakantie willen nemen. Deze worden op of rondom de koffer geplakt.

Vliegers - vouwen
Vouw een heleboel vliegers, grote en kleine (schuine vouw en de punten langs de middellijn vouwen). Plak de vliegers op en laat de kinderen er een touwtje aan tekenen of plakken van touw. Maak de staart van de vlieger mooi met strikjes e.d.
Laat de kinderen eventueel nog kindjes bij de vliegers tekenen.

Strandtekening
Laat de kinderen een blauwe zee tekenen of verven met waterverf. Je kunt de kinderen ook golven laten tekenen met wasco en hier met blauwe of groene ecoline overheen gaan. Zorg ervoor dat de helft van het blad met zee gevuld is.
Smeer de andere helft in met lijm en strooi hier zand op. Klaar is het strand!

Badlaken stempelen
Stempel op een verfvel. Stempel met kurken, dopjes, wattenstaafjes etc. Teken daarna jezelf en plak de tekening op het badlaken.

zomer, creatief, juf-Anke, kleuters

Picknicken - picknickkleed
Laat de kinderen twee kleuren vouwblaadjes kiezen. Ze vouwen 16 vierkantjes en knippen deze uit. De helft van de vierkantjes wordt opgeplakt als picknickkleed. De oudste kleuters kunnen een patroon leggen.

Picknicken - boterham beleggen
De kinderen tekenen een boterham of broodje en knippen deze uit. Daarna bedenken ze hoe ze deze willen beleggen.

Picknicken - tekenen en verven
Laat de kinderen zichzelf met een zwarte stift tekenen op een vel papier. Ze kleuren de tekening in met kleurpotlood en knippen deze uit. Hierna toveren ze een stevig vel wit papier om tot picknickkleed door er met waterverf op te verven. Ze kunnen patronen of lijnen verven. De tekening van zichzelf wordt op het picknickkleed geplakt.

zomer, picknick, kleuters, creatief zomer, picknick, kleuters, creatief zomer, picknick, kleuters, creatief

Picknicken - verven
De kinderen hebben een verftekening gemaakt n.a.v. het boek Een perfecte picknick. Bij dit boek deden wij een project van Kleuteruniversiteit.


Downloads voor kleuters | thema zomer

IJskaartjes - tellen en de getalsymbolen

Op het strand staat de ijscokar van Pablo. Heb je zin in een ijsje? De kinderen pakken een ijskaartje en nemen een kijkje bij de ijscokar. Aan de hand van de ijskaartjes oefenen ze spelenderwijs het tellen en de getalsymbolen t/m 20.

--> Bekijk de ijskaartjes bij Kleuteruniversiteit

ijskaartjes ijskaartjes ijskaartjes

Cijferdoolhof 'Onder water'

Met de cijferdoolhoven oefenen de kinderen het herkennen van de cijfers, het onthouden van een reeks en het inzicht. De doolhoven lopen op in moeilijkheid.

--> Download 'Cijferdoolhof Onder water'

cijferdoolhof, kleuters, juf-Anke, rekenen, getallen, cijfers, tellen, reeks, geheugen, onder-water, zomer cijferdoolhof, kleuters, juf-Anke, rekenen, getallen, cijfers, tellen, reeks, geheugen, onder-water, zomer cijferdoolhof, kleuters, juf-Anke, rekenen, getallen, cijfers, tellen, reeks, geheugen, onder-water, zomer

Letterdoolhof 'Onder water'

Met de letterdoolhoven oefenen de kinderen de letterherkenning, het kritisch waarnemen en onthouden van een reeks. Ze zoeken een reeks letters in een doolhof vol letters en banen zich zo een weg naar het zeedier in het midden. De doolhoven lopen op in moeilijkheid.

--> Download 'Letterdoolhof Onder water'

Dobbelblad 'Schoolreisje'

Dobbel de bus naar de bestemming. Het dobbelblad is er in twee niveua's en vijf verschillende soorten: naar het pretpark, naar de dierentuin, naar de boerderij, naar het museum en naar de speeltuin.

--> Download de dobbelbladen

schoolreisje, kleuters, uitstapje, bus, werkblad

Picknicken! - categoriën en letters

Voor deze download is het handig om de mini's die je enkele jaren geleden bij Albert Heijn kon sparen te hebben.
* De picknickkleden met de afbeeldingen: de kinderen kijken naar de afbeelding en ontdekken wat dit is. Ze gaan op zoek naar mini's in deze categorie en leggen ze bij de afbeelding op het picknickkleed. Lukt het ze om bij elke categorie iets te vinden?
* De picknickkleden met de letters: de kinderen kijken naar de letter en gaan op zoek naar een mini met deze letter vooraan in het woord. Ze leggen de mini op de letter. Er zijn letters gekozen waarvan in ieder geval een mini te vinden is, zoals m-melk, h-hagelslag, p-pannenkoek, k-kaas, b-brood, a-appel, s-sap, v-vis, r-raketje, t-tomaat

--> Download de picknickkleden

zomer, picknick, kleuters zomer, picknick, kleuters

Zomerse werkbladen

18 Werkbladen over de zomer en vakantie. Je kunt ze los gebruiken of een aantal werkbladen uitkiezen en er een boekje van maken.
De download bevat onder andere:
- auditieve analyse
- voorbereidend schrijven
- stempelen
- beginklank
- rijmen
- cijfers kleuren
- seriëren
- tellen
- classificeren
- zomertekening
- wat zit er in de koffer?

--> Download de zomerwerkbladen

zomer werkbladen kleuters

Dubbeldobbel - schelpen rapen

Speel het spel dubbeldobbel. De kinderen gooien de dobbelsteen en kleuren de schelp / de vis in die boven het getal dat ze gegooid hebben staat. Er wordt opnieuw gedobbeld en gekleurd. Bij welk getal zijn het eerst alle schelpen / vissen ingekleurd?

--> Download dubbeldobbel zomer

dubbeldobbel zomer

Tel- en kleikaarten zomer

Oefen het tellen en de getalsymbolen met deze leuke kleikaarten in een zomers thema.

--> Download de kleikaarten

kleikaarten zomer

De Mooiste Vis - Tel- en kleikaarten

Oefen het tellen en de getalsymbolen t/m 15 met deze kaarten van De Mooiste Vis. De kinderen leggen luchtbellen door knopen of klei op de kaarten te leggen.

--> Download de kaarten

kleikaart mooiste vis kleikaart mooiste vis

Vakantiefeest! - spelletjes als afsluiting van het thema

Luid de zomervakantie gezellig in met dit vakantiefeest. Maak je eigen paspoort, leg de koffers op de bagageband en de reis kan beginnen! In verschillende landen speel je leuke spelletjes en bij thuiskomst wordt de mooiste vakantieherinnering vastgelegd. In dit kant-en-klare pakket vind je alle benodigdheden voor het feest. Ook te gebruiken tijdens een juffen- en meestersdag of kinderfeest.

--> Download het Vakantiefeest

vakantiefeest vakantiefeest italie


Waterpret

Waterspelletjes voor een warme zomerdag

* klein badje buiten zetten waar de kinderen in pootje kunnen baden
* waterballonnen overgooien
* watergevecht met waterballetjes en bekertjes met water (2 groepen met een middellijn)
* elkaar natspuiten met een waterpistool
* plastic bekertjes die opgestapeld zijn als toren van een tafel spuiten met een waterpistool
* bekertjes water boven over je hoofd doorgeven
* water doorgeven: alle kinderen gaan in een rij staan. De eerste neemt een plastic beker water in de mond (tussen de tanden klemmen), de tweede leerling heeft een leeg bekertje in de mond. Leerling 1 probeert het water over de gieten in het bekertje van leerling 2, zonder handen! Leerling 2 moet op de knieën gaan zitten of bukken zodat leerling 1 het water naar beneden kan gieten. Wanneer leerling 2 het water heeft, geeft deze het door aan leerling 3 enz.
* waterrace: alle kinderen moeten een grote sok aan. Er wordt een bekertje water in de sok gestopt (klemmen tussen sok en been). De sok mag niet helemaal over het bekertje vallen. Nu moet de leerling een parcours afleggen met hindernissen (ergens overheen, onderdoor, slalom enz). Aan het eind zonder je hand het bekertje leeggieten in een grote emmer en de volgende mag starten!
* snoephappen in een teil met water
* flessenvoetbal, alle kinderen krijgen een fles water. Deze moeten ze zelf bewaken en ondertussen met een bal de fles van een ander om proberen te schoppen.
* sponzenspel: een groot zeil in het midden, opgehangen aan een touw. Aan elke kant staat een team. De kinderen gooien natte sponzen over het zeil.
Eventueel: natte spons die je vangt uitwringen in een emmer. Welk team verzamelt het meeste water?

download een gratis lespakket voor kleuters voor de vastentijd

een mooi voorleesboek voor kleuters over pasen

een boek over een eigenwijze geit, leuk voor de Kinderboekenweek

een mooi prentenboek voor kleuters van de schijfster van Help! Een verrassing!

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke