- Kringactiviteiten
- Liedjes en versjes
- Hoeken
- Knutselen
- Werkbladen
- Gymles
Lesideeën voor kleuters | Thema Wereld
Project 'Wereldkinderen'
Ontmoet kinderen van over de hele wereld met de activiteiten uit dit pakket. Houd in Egypte een kamelenrace met Karim, grill sardientjes bij Flavia in Portugal en moedig samen met Emma het baseballteam aan. De activiteiten zijn geschreven aan de hand van het boek ‘Wereldkinderen’.
Een project waarbij de kinderen door middel van activiteiten veel te weten komen over verschillende landen en gewoontes. Met kant en klare opdrachtkaarten en bijlagen. Even printen en je kunt aan de slag.
--> Bekijk het pakket 'Op wereldreis'
De gele ballon
De gele ballon vliegt over land en over zee.
Vlieg jij mee?
Reis de wereld over met de gele ballon! Het pakket 'De gele ballon' van Kleuteruniversiteit bevat reken- en taalactiviteiten bij het boek ‘De gele ballon’ van Charlotte Dematons.
Bijzondere bouwsels - plusproject
Reis mee de wereld over. Nederland is het begin.
Met dit plusproject voor beginnende lezers en rekenaars in een kleutergroep en groep 3 heeft iedereen het naar zijn zin!
Bekijk bijzondere bouwsels van over de hele wereld. De kinderen brengen tijdens rekenactiviteiten, taalactiviteiten en een les Engels een bezoek aan deze bijzondere bouwwerken en gaan zelf aan de slag. Een pakket op basis van het boek Willewete ‘Bijzondere bouwsels’.
--> Bekijk het plusproject 'Bijzondere bouwsels'
Ideeën voor de opening van het thema
Kinderen van de wereld
De kinderen mogen allemaal verkleed naar school komen. Ze mogen zich verkleden als iemand uit een ander land. De kinderen hebben vast wel kleding liggen van bijv. carnaval.
Denk aan: Spaanse danseres, cowboy, Chinees, Fransman met stokbrood en petje, Mexicaan, Hollands meisje, Rus, Indiase etc.
De reismachine
De kinderen zitten gezamenlijk in een ruimte. Op het podium staat een heel grote doos / schot waar een reismachine van gemaakt is. Met deze machine reist één van de leerkrachten de wereld over. Telkens stapt hij/ zij in een ander land uit en vertelt wat hij/ zij daar allemaal ziet.
Vertel dit op een spannende manier, laat souvenirs uit die landen zien, verkleed je als iemand uit dat land en toon foto's op bijv. een digibord.
Je kunt ook in elk land een nieuwe leerkracht uit de reismachine laten stappen die vervolgens van alles ontdekt in dat nieuwe land. Misschien staan er wel leerkrachten in dat land die een andere taal spreken, eten dat bij dat land hoort eten, een volksdans doen etc. Maak er zo een leuk toneelstuk van.
De wereldtafel
Maak een plekje in de klas met een tafel waarop allerlei souvenirs en vakantiefoto's staan. De kinderen mogen zelf souvenirs (voorwerpen uit andere landen) en foto's meenemen om in de klas op de 'wereldtafel' te zetten.
Post!
Er komt post de klas binnen! De post komt uit het buitenland en zit in een luchtpostenvelop. Je kunt zelf van tevoren een brief schrijven en deze de klas in laten brengen, maar misschien ken je ook wel iemand die echt in het buitenland zit en mee wil doen. Je kunt de kinderen dan brieven/ tekeningen naar deze persoon laten sturen en/of berichtjes posten op Twitter of Facebook. Laat de kinderen van alles uitzoeken over het land waar deze persoon is. Welke taal spreken ze daar? Kunnen we een paar woordjes leren? Hoe zien de mensen eruit? Wat eten ze? etc.
Misschien heeft de school een adoptiekindje waarvan je de post tijdens de Kinderboekenweek de klas in laat brengen. De kinderen kunnen hem/haar dan een brief of tekening terug sturen en van alles over het land waar dat kind woont uitzoeken.
Pompom gaat de wereld rond! Laat Pompom met verschillende mensen mee op reis gaan. Misschien gaat er wel iemand uit de klas op vakantie of zakenreis (ouders). Willen zij Pompom meenemen en foto's maken van Pompom in dat land?
Nog spannender is het om een berichtje op internet (Twitter, Facebook) te plaatsen met de vraag wie Pompom mee op vakantie wil nemen en enkele foto's voor de klas wil maken. Stuur Pompom dan, met een memorystick, op en wacht af...
Misschien worden er tijdens de reis wel foto's met een smartphone gemaakt en naar de klas gestuurd...?
De klas kan ondertussen van alles uitzoeken over het land waarin Pompom is, zoals de taal die daar gesproken wordt, het eten, de mensen, de vlag, muziek etc.
Tip: Pompom is ook in een klein formaat verkrijgbaar, iets handiger voor op reis. Je kunt ook een andere knuffel meegeven i.p.v. Pompom.
Schoenmaatjes - help een kansarm leeftijdsgenootje!
Een leuk en ook nog eens heel goed initiatief om tijdens het thema 'Wereld' aan mee te doen: Schoenmaatjes!
Van simpele schoenendoos tot onvergetelijk cadeau: Schoenmaatjes (voorheen Operatie Schoenendoos) is dé kans voor kinderen om iets concreets te doen voor kansarme leeftijdsgenootjes wereldwijd. Als Schoenmaatje vullen zij een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. Jaarlijks doen tienduizenden kinderen met deze actie mee.
Het is hartverwarmend om te zien hoe blij de kinderen met hun schoenendoos zijn. Zo'n persoonlijk gebaar van een kind uit Nederland maakt diepe indruk!
De schoenendozen worden verzonden naar landen als Oeganda, Malawi en Irak. Schoenmaatjes probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de onderwijsprojecten in die landen. Voor de uitdelingen werkt Edukans samen met lokale partnerorganisaties. De schoenendozen gaan naar kinderen op scholen, in weeshuizen, vluchtelingenkampen, opvangcentra voor straatkinderen etc.
Lees hier meer over Schoenmaatjes.
Vivian den Hollander schreef een leuk boek voor de onderbouw waarin de actie Schoenmaatjes ook aan bod komt. Dit boek is heel geschikt om er bijv. tijdens het fruit eten iedere dag een stukje uit te lezen.
Ook is er het boek 'Wasbeer en Otter vinden een doos' van uitgeverij Kwintesses, dat over de actie Schoenmaatjes gaat.
Koekeloere in Turkije
Moffel, Piertje en vriend Arie gaan op bezoek in Turkije.
In 2 afleveringen zie je hun belevenissen tijdens een leerzame rondreis. Ze maken kennis met het dagelijks leven thuis, op de markt en in en rond de moskee.
Aflevering 546 - 6 juni 2012: 'Met een prijs op reis'
Aflevering 547 - 13 juni 2012: 'Hutspot met kebab'
Klik hier voor gemiste uitzendingen en meer info over Koekeloere.
Kringactiviteiten 'Hallo wereld'
Woordveld wereld
Maak een woordveld over de wereld. Wat kunnen de kinderen erover vertellen? Wat weten ze al? Wat willen ze nog te weten komen de komende week?
De wereld rond
Je komt met een backpack op je rug of een koffer in je hand de klas binnen. Vertel dat je net terugkomt van vakantie. Je bent naar een ander land geweest en hebt daar heel veel gezien. Vertel over je reis, over dingen die je meegemaakt hebt. Laat eventueel foto's zien (als je een digibord hebt, is het leuk en makkelijk om de foto's digitaal te laten zien).
Stop van tevoren spullen die bij dat land horen in je backpack of koffer. Haal de spullen er met de kinderen één voor één uit (maak het spannend). Vertel over de voorwerpen en stel vragen aan de kinderen.
Zo heb ik de kleuters een keer verteld over Marokko. Ik heb ze foto's laten zien van de mensen in dat land en foto's van de natuur. In mijn tas zaten spullen uit Marokko, zoals een kleine djembe, een beeldje van een kameel, een boek over land en een paspoort. De kinderen herkenden sommige dingen en hadden er veel over te vertellen. Ze vonden deze activiteit heel interessant!
Mijn vakantie - souvenirs
Laat de kinderen souvenirs en foto's van hun vakantie meebrengen. Vertel er aan elkaar over in de kring. Maak een mooi hoekje voor deze spullen in de klas.
Ik ga op reis en neem mee...
Een leuk spelletje over vakantie! Elke keer wordt de zin 'ik ga op reis en neem mee...' gezegd. Het eerst kind bedenkt iets wat hij/zij meeneemt, bijv. een beer. Het tweede kind zegt: 'ik ga op reis en neem mee... een beer en een...'. Zo moet alles wat al gezegd is telkens herhaald worden, tot iemand het niet meer weet.
De wereldbol
Bekijk samen de wereldbol. Waar wonen wij? Hoe groot is ons land? Heeft iemand familie of kennissen in het buitenland? Welk land? Waar ligt dat land?
Waar zijn de kinderen wel eens op vakantie geweest? Is dat land ver weg?
Als je een digibord in de klas hebt kun je ook op zoek gaan met Google Earth of Google Maps / Streetview.
Met Google Streetview is het ook leuk om gewoon in de eigen woonplaats langs de huizen van de kinderen te wandelen.
Een andere taal
Leer de kinderen enkele woorden in een andere taal. Tellen in het Engels is bijvoorbeeld heel leuk, maar ook leren hoe je in andere landen 'hallo' zegt.
Misschien willen de kinderen zelf graag bepaalde woorden leren?
Engels leren
Wil je jouw klas wat Engels of een andere vreemde taal leren tijdens de Kinderboekenweek? Kijk dan hier voor leuke spelletjes en liedjes om een vreemde taal aan te leren.
Babuschkapoppetjes, seriëren
Babuschkapoppen komen uit Rusland en zijn ook in veel Oost-Europese landen te vinden. Leuk om een lesje voorbereidend rekenen mee te doen!
Begin met het uitpakken van de poppen. Dit is al een spannende activiteit. Telkens weer komt er nog een poppetje uit. Hoe lang zal dit doorgaan?
Daarna kun je de kinderen vragen stellen zoals:
Welk poppetje is het grootst?
Welk poppetje is het kleinst?
Zoek de poppen die even groot zijn (wanneer je met meerdere poppen werkt).
Zet de poppen in een rij van groot naar klein.
Welk poppetje is groter/kleiner dan dit poppetje?
Hier zijn 2 poppetjes, welke hoort er tussenin?
Trommelen op de djembé, tellen
Heb je een djembé? Dan kun je
hier een leuke telles mee geven. Laat de kinderen tellen hoe vaak je op de djembé slaat. Kunnen ze dit ook met de ogen dicht?
Misschien kun je een telliedje zingen en dit op de djembé begeleiden? Telliedjes vind je bij de vakgebieden --> rekenontwikkeling.
Ik voel een voet! - de wereld verkennen
'Ik voel een voet' is een heel leuk, prachtig geïllustreerd prentenboek. Vijf dieren slapen 's nachts in een hangmat. Het is pikdonker. Plotseling hoort de schildpad iets. Wat zou dat zijn? Van schrik vallen ze uit de hangmat. Eén voor één gaan ze op onderzoek uit.
Met dit boek blijf je dichtbij huis met het thema Hallo wereld! Je kunt de wereld met de kleuters van dichtbij verkennen.
Lees het prentenboek voor en neem het als leidraad voor de Kinderboekenweek. Van dit prentenboek is ook een voelboek verschenen.
Leuke tekenopdracht: teken één van de dieren uit het boek in de nacht. Gebruik wasco en donkere ecoline of kleur een vel papier vol met allerlei leuke kleuren krijt, kleur er daarna zwart krijt overheen en kras erin. Nu komen de kleurtjes weer tevoorschijn.
Ga naar de themapagina 'Ik voel een voet' voor veel meer ideeën!
Kijk eens om je heen - waar is het gemaakt?
Door: Betty Sluyzer
Kijk eens om je heen.
Thuis of in de klas.
Wat komt er echt uit Nederland?
Kijk in een boek.
Waar is het gedrukt?
Kijk in de labels van je kleren.
Waar is het kledingstuk gemaakt?
Kijk op de computer.
Waar is de computer gemaakt?
Kijk onderop een pan.
Welk merk staat erop?
Kun je uitvinden waar de pan gemaakt is?
Of uit welk land het merk komt?
Welke merken auto's komen uit welke landen?
Het automerk Opel komt uit Duitsland.
Maar worden alle Opels in Duitsland gemaakt?
Je lichaam tekenen
Door: Betty Sluyzer
Iedereen ziet er anders en toch hetzelfde uit.
Leg een rol behangpapier op de grond.
Trek een strook uit, groter dan een kind.
Laat een kindje op de grond liggen op zijn rug.
Teken de omtrek van het kind met een dikke stift.
Knip de rol op maat af.
Schrijf de naam van het kind erbij.
Hij kan zichzelf nu
-verder aankleden
-versieren met de kleren:
-die het nu aanheeft
-met kleding uit het land van herkomst.
Nadenken over namen
Door: Betty Sluyzer
Op de hele wereld zijn bepaalde namen populair in een bepaalde tijd.
Welke namen komen vaker voor in je klas?
Komen die uit een bepaalde cultuur of een bepaald land?
Wie heeft de langste voornaam?
Wie de kortste?
Vraag de ouders of de naam van hun kind een betekenis heeft.
Of zoek dit op.
Anders en hetzelfde
Door: Betty Sluyzer
In 'Mijn tweede Van Dale voorleeswoordenboek' voor kleuters, met verhaaltjes en versjes bij 1000 abstracte (lekker moeilijke) woorden en begrippen staat dit verhaaltje bij het trefwoord anders. Lees het voor. En praat daarna door over anders en hetzelfde zijn.
Olifant en Muis wandelen door het park.
‘Stop eens even,’ zegt Muis. ‘Ik bedenk net iets.’
Naast elkaar laten Muis en Olifant zich op het gras zakken.
‘Jij ziet er anders uit dan ik.
Jouw vel zit veel losser dan mijn vel.
Jij bent duizend keer zo groot en zwaar als ik.
Jij bent veel sterker dan ik.
Dus wij verschillen nogal van elkaar.
Maar, en dat is nou zo grappig, wij zijn ook heel erg hetzelfde.
We zijn allebei dieren.
We hebben allebei grote oren en een lange snuit.
Ons velletje heeft dezelfde kleur en we hebben allebei vier poten en een staart.’
Olifant knikt langzaam.
‘Dus als ik het goed begrijp, zeg je dat wij maar een heel klein beetje anders zijn
en dat we eigenlijk heel erg op elkaar lijken.’
‘Juist,’ zegt Muis.
Ze kijken elkaar aan en dan beginnen ze tegelijk hard te lachen.
Extra vragen en opdrachten
Zet eens twee poppen of twee auto’s naast elkaar.
Zijn ze precies hetzelfde?
Wat is er anders?
Waarin verschillen ze van elkaar?
Definitie
Definitie van het begrip anders:
Iets is anders als het verschilt van iets. Het is niet hetzelfde.
Opdrachten bij het liedje 'Kleuren'
Door: Betty Sluyzer
Dit liedje vind je bij het tabblad 'liedjes en versjes'.
Praat met de kinderen over hun gevoel bij bepaalde kleuren.
In de coupletten wordt genoemd waar de kleuren bij horen.
Waarbij nog meer?
Wat is de lievelingskleur van de kind(eren)?
Waarom?
Praat ook over andere kleuren zoals roze, oranje, grijs en paars.
Welke dingen zijn roze?
Kun je een couplet maken bij roze?
Uitbeelden, bewegen en dansen bij het liedje Kleuren
Je kunt het hele liedje uitbeelden.
Je kunt de rollen over de kinderen verdelen.
Je kunt ook iedereen alle handelingen uit laten voeren.
Lees de tekst van het liedje en beeld uit wat er gezongen wordt.
Alle eigen bewegingen zijn goed.
Verzin ook samen met de kinderen nog meer gevoelens en bewegingen bij elk van de kleuren.
Mogelijke handelingen bij het liedje Kleuren
Bij het refrein: laat alle kinderen een lap vasthouden met de kleur die hij of zij vrolijk of saai of lelijk of fraai enzovoort vindt.
Bij de coupletten: Luister naar het liedje en beeld uit wat er gezongen wordt.
Zingen en bewegen bij het liedje Kleuren
Over de kleuren wit, bruin en groen heb ik ook coupletten gemaakt.
We hebben ze niet in het liedje gestopt, omdat het liedje anders te lang werd.
Je kunt de coupletten opzeggen of zingen op de wijs van het liedje Kleuren.
Hoe kun je bij deze kleuren bewegen?
Kun je nog meer dingen verzinnen die deze kleur hebben?
Wit wit wit
Is de kleur van schoon
Van engelen en feeën
Van winter, koud en sneeuw
Van sleeën met zijn tweeën
Wit wit wit
Bruin bruin bruin
Is de kleur van snoep
Van chocola en paarden
Van drollen op de stoep
Van modder en van aarde
Bruin bruin bruin
Groen groen groen
Is de kleur van gras
Van bladeren en bomen
Van kikkers in een plas
Die uit het water komen
Groen groen groen
Digibordlessen Hallo Wereld
* Hallo wereld! Een les voor groep 1/2 over verschillende landen en culturen met verhalen, versjes, liedjes, boeken en een leuke opdracht. Klik hier voor de website of hier voor de download.
Nadenken over je lichaam
Extra lesidee bij de digibordles van Betty Sluyzer
In de Digibordles staat een versje uit het boek Billen Buikje Benen.
In het boek staan 8 spreads vol met versjes over (de functie van): hoofd, haren, oren, mond, lippen, tong, tanden, vingers, handen, buik, navel, billen, benen, voeten, tenen.
Welke lichaamsdelen zie je op het omslag van het boek?
Hebben alle mensen en kinderen op de wereld dezelfde lichaamsdelen? Zien ze er hetzelfde uit?
* Download hier een lees- en speelbrief bij het boek 'Billen, buikje, benen'.
* Hallo wereld! Schrijfworkshop voor groep 4 en hoger door Rian Visser.
Klik hier.
* Hallo wereld vriendenboekje voor het digibord, door Betty Sluyzer.
Wereldspelletjes
Speel spelletjes die uit andere landen afkomstig zijn. Hieronder enkele suggesties.
Bedek je oren - Korea
Dit is een lievelingsspel van zowel kinderen als volwassenen. Het aantal deelnemers aan het spel is onbelangrijk.
De spelers zitten in een kring. Ze kiezen één speler als leider, die met beide handen zijn oren bedekt.
De speler die links van de leider zit, bedekt zijn rechter oor met zijn rechter hand. De speler rechts van de leider moet zijn linker oor met zijn linker hand bedekken. (Met andere woorden, de oren het dichtst bij de leider zijn bedekt.)
De leider haalt zijn handen weg en duidt een andere speler uit de kring aan.
De nieuwe leider bedekt beide oren met zijn handen. Opnieuw bedekken de spelers die net links en rechts van de leider zitten hun ‘dichtstbijzijnde’ oor. De nieuwe leider duidt dan een nieuwe speler aan en het spel gaat zo snel mogelijk verder.
Elke speler die zijn oor te traag bedekt of die een fout maakt, ligt uit het spel. De winnaar is de laatste speler die overblijft.
Wie is het? - Chili
Dit is een spel voor zes tot dertig spelers.
Eén kind is HET. De spelers staan in een rij achter HET. HET mag niet zien wie achter hem/ haar staat.
HET zet negen trage stappen vooruit terwijl de andere spelers vlug van plaats verwisselen. Eén van hen gaat net achter HET staan.
De andere spelers vragen HET: “Wie staat achter jou?”
HET mag drie vragen stellen voor hij/ zij raadt wie het is. Bijvoorbeeld: “Is het een jongen of een meisje?”, “Is zij/ hij klein of groot?”, “Heeft zij/ hij donker of licht haar?”
De spelers mogen slechts met één woord op de vragen antwoorden. HET moet dan raden wie net achter hem/ haar staat.
Als HET juist geraden heeft, blijft hij/ zij de volgende beurt HET. Als HET verkeerd geraden heeft, wordt een andere speler HET.
Cuop co - Vietnam
Twee groepen kinderen spelen dit spel tegen elkaar. Een stuk plein of veld wordt gebruikt als speelveld. Aan beide kanten van het speelveld staat een groepje kinderen. De vlag wordt in het midden gelegd. Bij een signaal gaat er van iedere groep een kind naar het midden om daar tegen elkaar te spelen. Eén kind moet dan op een tactisch uitgekozen moment de vlag pakken en deze proberen naar de overkant te brengen. De andere moet het kind met de vlag dan proberen te tikken. Tijdens het spel kunnen er ook steeds meer kinderen het speelveld op en zorgen voor afleiding, zodat een ander kind uit hun groep makkelijk de vlag kan pakken en kan wegrennen. De groep die de vlag aan de andere kant van het speelveld weet te brengen heeft gewonnen.
De slang - Thailand
Twee kinderen vormen een poortje. Ze staan rechtop met de handen in de lucht tegen elkaar. De andere kinderen vormen een slang, door middel van elkaar in de zij vast te houden. Deze slang loopt onder het poortje door en het poortje moet steeds sluiten als het laatste kind onder het poortje doorloopt. Als dit lukt moet het kind wat in het poortje gevangen is genomen, afhaken. Dit tot er geen kinderen meer over zijn.
Jogo do Anel - Portugal
De jongens en meisjes spelen dit spelletje met een steentje. Een van de kinderen staat voor de groep en laat zien dat zij een steentje in de hand heeft. Dan klapt ze beide handen met het steentje erin dicht en gaat met haar hand een voor een de kinderen langs. De kinderen openen hun handen een beetje als ze langs komt, zodat het meisje met de steen in haar hand de mogelijkheid heeft om bijna ongezien haar steentje in een van de handen van de kinderen te laten vallen. Als ze zo enkele keren de groep heeft gepasseerd, dan wijst zij een kind aan die mag raden wie het steentje in zijn/haar hand heeft. Het kind dat het steentje in haar hand heeft, is nu aan de beurt. Het raden is dus niet bepalend wie er opnieuw mag beginnen, maar wie het steentje heeft.
Bandje rollen - Botswana
Er zijn geen echte spelregels. De autobanden worden voortgeduwd met de handen van de ene kant naar de andere kant. Aan de overkant draaien de kinderen om. Wie is het eerst terug bij de startlijn?
Meer wereldspelletjes vind je hier.
(Prenten)boeken
Andere titels, die niet verkrijgbaar zijn bij bol.com:
* Honingkoekjes en beschuit met muisjes - over feesten in onze en andere culturen, verteld aan jonge kinderen - SGO Hoevelaken
* De hele wereld rond - verhalen, sprookjes, spelletjes en recepten van over de hele wereld - Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen
* Ik wil ergens anders wonen - mol wil verhuizen - Jonathan Emmett
Liedjes bij het thema wereld
Hallo wereld
Op de wijs van: Een wereld, Jeroen v/d Boom
Door: Juf Anke - 1 Couplet en refrein
He jij, waar kom jij vandaan
Frankrijk, Ierland of Japan?
he jij - wat spreek jij
tel jij van één - of zeg jij one?
jouw huis - van klei, hout of steen
met een dak erop of geen
we wonen allemaal ergens
koud, warm - rijk of toch arm
op onze wereld.
(Ik zing) hallo wereld, hallo wereld, hallo wereld
kijk maar eens - hier ben ik dan!
ik zing hallo wereld, hallo wereld, hallo wereld
we maken er - iets van!
Zing maar mee
Op de wijs van: Grote banaan uit Afrika
Door: Juf Anke
In China en in Korea,
daar zingen ze allemaal zo
van je jing jang jong
ni wa wa wa (maak spleetogen)
en dan in Mexico
ai ai ai ai
oi oi oi oi (beide handen in de lucht, draai met de handen)
zing maar eventjes mee
we gaan nu t'rug naar Nederland
van je hiep hiep hiep hoezee! (juichen)
Allemaal gelijk
Op de wijs van: Altijd is Kortjakje ziek
Door: Juf Anke
Blank of bruin en arm of rijk
allemaal anders
allemaal gelijk
wij geven elkaar de hand
kom jij ook uit Nederland?
blank of bruin en arm of rijk
allemaal anders
allemaal gelijk.
Billen, buikje, benen
Liedje bij het gelijknamige boek, door: Betty Sluyzer
Beluister dit liedje hier.
Billen, buikje, benen
Knieën, voeten, tenen
Vingertjes en handen
Lippen, tong en tanden
Billen, buikje, benen
Knieën, voeten, tenen
Haren, ogen, oren
Een neusje recht van voren
Billen, buikje, benen
Knieën, voeten, tenen
Billen, buikje, benen
Knieën, voeten, tenen
Kleuren
Liedje door: Betty Sluyzer
Beluister dit liedje hier.
Kleuren kleuren, mooie kleuren
Wat zijn er veel kleuren
Kleuren kleuren, mooie kleuren
Heel erg veel
Vrolijke en saaie
Lelijke en fraaie
Lichte en zware
Gewone en rare
Kleuren kleuren, mooie kleuren
Wat zijn er veel kleuren
Kleuren kleuren, mooie kleuren
Heel erg veel
Rood rood rood
Is de kleur van vuur
Van voor het stoplicht stoppen
Van liefde, knus en warm
Van harten die snel kloppen
Rood rood rood
Blauw blauw blauw
Is de kleur van zee
Van hemel en van luchten
Van rustig, koel en kalm
Van hele diepe zuchten
Blauw blauw blauw
Refrein
Zwart zwart zwart
Is de kleur van nacht
Van slapen en van sluipen
Van donker, stil en zacht
Van griezelen en kruipen
Zwart zwart zwart
Geel geel geel
Is de kleur van zon
Van aan de lente ruiken
Van vrolijk, licht en blij
En van een schattig kuiken
Geel geel geel
Refrein
Kaartje - bij het prentenboek Raf
Door:
Liesbeth van den Berg-Hermsen
Luister hier naar dit liedje
'k Stuur een kaartje uit een ver land
nu lig ik lekker op het strand
morgen in de bergen en dan in het bos
gister in het oerwoud was ik haast de klos
een tijger wou me pakken
een slang die viel me aan
ik kon nog net ontsnappen
ik moet nu verder gaan
'k stuur een kaartje vanuit een ver land
nu lig ik lekker op het strand
morgen in de bergen en dan in het bos
gister in het oerwoud was ik haast de klos.
Klein Chineesje
Uit: Liedjes met een hoepeltje erom
Klein Chineesje
tsjing tsjang tsjong
waar ga je naar toe
met je wing wang wong?
Ik ga spelen
op m'n xylofoontje
hele mooie wijsjes
ding dang dong
Cowboy Billie Boem
En wie rijdt er op z'n paard door de prairie?
Het is cowboy Billy Boem, door de boeven zeer gevreesd.
Er is nooit in het Wilde Westen 'n cowboy geweest
die zo dapper was als cowboy Billy Boem.
En van je hotsie, knotsie, knetter, van je jippie, jippie, jee,
Maar zijn paard was zeer vermoeid en die wou niet verder mee.
Maar hij moest de boeven vangen dus nam hij een ander beest
en nu mag je zelf bedenken wat voor 'n beest dat is geweest.
Toemba toemba
Toemba, toemba, toemba, toemba,
Toemba, toemba, toemba!
In het bos, in het bos,
Wonen indianen.
Ze weten niet wat pijlen zijn,
Ze schieten met bananen!
Toemba, toemba, toemba, toemba,
Toemba, toemba, toemba!
In het bos, in het bos,
Wonen krokodillen.
Ze eten niet, ze drinken niet,
Ze bijten in je billen!
Toemba, toemba, toemba, toemba
toemba, toemba, toemba!
Schiet hem dood in zijn poot
leg hem in een kissie
doe er dan wat water bij
dan zwemt ie als een vissie!
Banaan uit Afrika
Een grote banaan uit Afrika
die danste de hele dag
van je bie boe ba bananana
en iedereen die hem zag
zei hé waar komt die banaan vandaag
hé waar gaat ie naartoe
we dansen de banaan achterna
van je bie boe balaboe.
De wereld is een toverbal
De wereld is een toverbal
geen mens weet hoe hij worden zal
maar één ding dat weet iedereen
je kunt het niet alleen
dus zullen we er samen
iets van moeten maken
de wereld is een mooi
maar bewerk'lijk ding
dus zullen we er samen
iets van moeten maken
hé, hé, hé, hé,
kom maar in de kring!
Hallo wereld - Kinderen voor Kinderen
De wereld is mooi
Mooi, de wereld is mooi
zo mooi, zo mooi
zo bie ba boe ba beestig mooi
de wereld is mooi
zo mooi, zo mooi
zo bie ba boe ba beestig mooi!
Alle kleuren - K3
Van Afrika tot in Amerika.
Van op de Himalaya tot in de woestijn.
Van Afrika tot in Amerika.
Ja, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn.
Reik je hand naar me uit, leg ze in de mijne.
En laat ons dromen van betere tijden
Is je huid donkerder of bleker dan de mijne.
Laat ons proberen elkaar niet te vermijden!
Niemand op straat spreekt je aan, ziet je staan.
Waarom doen mensen elkaar toch zo`n pijn.
Zou het niet beter zijn als wij voortaan.
Verdraagzaam zijn, verdraagzaam zijn.
Van Afrika tot in Amerika.
Van op de Himalaya tot in de woestijn.
Van Afrika tot in Amerika
Ja, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn.
Hand in hand! Oog in oog!
Alle kleuren van de regenboog!
De planeet, waar je woont,
als ze soms te grauw is.
Laat ons beloven samen te gaan leven.
Waar het niks uitmaakt of men purper,
groen of blauw is.
Want voor ons drietjes is het om het even.
Niemand op straat spreekt je aan, ziet je staan.
Waarom doen mensen elkaar toch zo`n pijn.
Zou het niet beter zijn als wij voortaan.
Verdraagzaam zijn, verdraagzaam zijn.
Van Afrika tot in Amerika.
Van op de Himalaya tot in de woestijn.
Van Afrika tot in Amerika.
Ja, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn.
Hand in hand! Oog in oog!
Alle kleuren van de regenboog
Als wij nu hand in hand samen gaan staan.
Kinderen onder de zon, één voor één.
Dan is de hemel op aarde voortaan.
Van iedereen, van iedereen.
Van Afrika tot in Amerika.
Van om de Himalaya tot in de woestijn.
Van Afrika tot in Amerika.
Ja, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn.
Hand in hand! Oog in oog!
Alle kleuren van de regenboog!
Hand in hand! Oog in oog!
Alle kleuren van de regenboog!
Alle kleuren van de regenboog
Tante in Marokko
Ik Heb een tante in Marokko en die komt, hiep, hoi (2x)
Ik Heb een tante in Marokko,
Een tante in Marokko (2x)
En die komt, hiep, hoi.
Refrein
Zing ik a-ja, jippie, jippie, jee. Hiep, hoi
Zing ik a-ja, jippie, jippie, jee. Hiep, hoi
Zing ik a-ja, jippie, a-ja jippie,
A-ja, jippie, jippie, jee. Hiep, hoi
En ze komt op twee kamelen, als ze komt, hobbel de bobbel (2x)
En ze komt op twee kamelen,
Ze komt op twee kamelen,
Ze komt op twee kamelen,
Als ze komt, hobbel de bobbel.
Refrein
En ze schiet met twee pistolen als ze komt, pief paf.
En ze schiet met twee pistolen als ze komt, pief paf.
En ze schiet met twee pistolen, ze rijdt met twee pistolen,
Ze rijdt met twee pistolen als ze komt, pief paf
Refrein
En we braden dan een varken aan het spit, knor, knor (2x)
En we braden dan een varken,
We braden dan een varken, (2x)
Aan het spit, knor, knor
Refrein
En dan drinken we een cola tot besluit, blub, blub. (2x)
En dan drinken we een cola
Dan drinken we een cola (2x)
Tot besluit, blub, blub
Refrein
En dan gaat ze met de sneltrein weer naar huis, tuut, tuut (2x)
En dan gaat ze met de sneltrein
Dan gaat ze met de sneltrein (2x)
Weer naar huis, tuut, tuut
Refrein
Liedjes in een andere taal
Corda corda bon
Uit de Antillen - Kleuterwijs
Corda corda bon
tur kiko ma's bisábo
Corda corda bon,
cu Dalia n'ta bini mas
Tur dia tur dia
tur dia m'a bisé
tur dia tur dia
tur dia m'a bisé
Vertaling:
Luister toch eens goed
ik zeg het je telkens weer
Dalia komt niet meer
Ik zeg het je elke dag.
Wasoema
Uit Suriname - Kleuterwijs
Wasoema e meki moi moi skoema
griti krosi gi ma sma nanga oema
Wasoema wasoema wasoema wasoema
Vertaling:
Wasvrouw, maak een sopje en was de kleren van de mannen en de vrouwen.
Piñon piñon
Uit Spanje - Kleuterwijs
Piñon piñon piñon
pirulin pirulin pirulero
Piñon piñon piñon
pirulin, pirulin, pirulon
un dos tres.
piñon = zonnepitten waarmee taarten worden versierd
pirulero = de man die zonnepitten verkoopt
Missie las
Uit Suriname - Kleuterwijs
Missie las, missie las,
missie las eng got ring,
Find him, find him,
find him, find him, find him,
let me see, oh see.
Vertaling:
Mevrouw heeft haar gouden ring verloren.
Zoek hem en laat hem me zien.
Me go bai wan kaw
Uit Suriname - Kleuterwijs
Me go bai wan kaw
me go bai wan kaw
me go bai wan kaw wan kaw,
wan kaw nanga sélá toetoe.
Vertaling:
Ik ga een koe met zeven hoorns kopen.
El ele
Uit Turkije - Kleuterwijs
Gel bize katul bize
hem oyuna hem söze
Türkü söyleyip oy oy
oynayalum loy loy.
Vertaling:
Hand in hand, kom bij ons spelen en zingen
Zing hoy hoy en dans hoy hoy.
Versjes bij het thema wereld
Hallo wereld
Door: Juf Anke
Hallo wereld, daar ben ik dan!
kijk eens wat ik allemaal kan...
2 armen en 2 benen
een blanke huid en wiebeltenen
haren lang en blond
grote, ronde ogen, een lachende mond!
Hallo wereld, daar ben ik dan!
kijk eens wat ik allemaal kan...
2 armen en 2 benen
een bruine huid en wiebeltenen
haren bruin met krul
donkere ogen, een hele knul.
Hallo wereld, daar ben ik dan!
kijk eens wat ik allemaal kan...
2 armen en 2 benen
een gele huid en wiebeltenen
haren steil en zwart
spleetoogjes, ik zwaai hard.
Hallo wereld, daar ben ik dan!
kijk eens wat ik allemaal kan...
2 armen en 2 benen
een witte huid en wiebeltenen
haren steil en rood,
groene ogen, ik ben al groot!
In Frankrijk zeggen ze oui
In Frankrijk zeggen ze oui
in Italië si si
in Duitsland zeggen ze jawohl
dat leer je allemaal op school
daar leer je ook in de les
dat ze in Engeland zeggen yes
dat zeggen ze ook in Canada
Maar wij zeggen gewoon: Ja!
De reismachine
Door: juf Anke
1, 2, hop
we drukken op de knop
3, 4, piep, boem
daar gaan we, zoem!
we vliegen omhoog
we vliegen omlaag
5, 6, 7, 8, 9, 10
wat zullen we in ...... (naam land) zien?
Elke keer wordt er een nieuw land bedacht wanneer dit versje opgezegd wordt. Na het versje bedenken de kinderen wat ze in dit land zullen zien. Je kunt dit ook samen op het digibord opzoeken en bekijken, bijv. de dieren in dit land, de mensen, muziek, de taal, hoe het land eruit ziet...
Eten op reis
Uit: Het Grote Versjesboek
Ik krijg straks op vakantie
steeds iets anders op mijn bord
als iemand mij het land noemt,
weet ik al wat het wordt.
In Frankrijk eet ik stokbrood
in België patat
in Duitsland eet ik schnitzel
of braadworst, wist je dat?
In Engeland ontbijt ik
met eieren en spek
ik krijg van al dat reizen
echt vreselijk veel trek
Maar voordat straks mijn koffers
en mijn tassen zijn gepakt
wil ik nog naar oma
die pannenkoeken bakt!
Ideeën voor de hoeken
De wereldtafel- / hoek
Zet een thematafel in de klas waarop alle attributen die tijdens de Kinderboekenweek de klas binnenkomen verzameld en tentoongesteld kunnen worden. Denk aan souvenirs uit allerlei landen, muziekinstrumenten uit andere landen, posters, platen en foto's van andere landen, brieven uit het buitenland, (prenten)boeken...
Afrikahoek
Maak (i.p.v. de huishoek) een Afrikahoek in de klas! Bouw een hutje van een grote doos of een klein tentje waar je een bruin doek over legt. Je kunt ook een nomadentent maken van veel doeken en touw.
Leg natuurlijke materialen in de hoek, boomstammen om op te zitten, een kampvuurtje, een pot om in te koken, rieten mandjes, kleurrijke doeken die de kinderen om kunnen slaan, een getinte pop, muziekinstrumenten.
De bouwtafel
De kinderen bouwen Afrikaanse hutjes met de kleine blokken. Maak van tevoren daken van ronde vouwblaadjes. Geef de kinderen opdracht een hutje te bouwen waar het dak goed op past. Het hutje moet een deur hebben en er moet een (playmobil)poppetje in kunnen staan.
Breid het spel uit met Afrikaanse dieren, bomen die de kinderen maken van wc rollen en poppetjes.
Bouwtafel van 't Palet, Vlijmen
Noord-/zuidpool
Maak een winterse noord-/zuidpoolhoek in je klas! Leg een blauw zeil op de grond.
Er zijn echte iglo tentjes verkrijgbaar voor kinderen. Misschien heeft één van de kinderen zo'n tentje. Anders kun je ook een klein tentje opzetten waar je een wit laken overheen legt.
Kleed de hoek aan met knuffels van ijsberen en pinguïns. Maak ijsschotsen van piepschuim die je aan draden aan het plafond hangt.
Leg warme kleding in de hoek (das, wanten).
Het reisbureau
We gaan op reis! Maak een reisbureau met daarin allerlei reisgidsen, foto's en posters van buitenlandse bestemmingen, een tafel met een computer / toetsenbord, telefoon.
Beeldende activiteiten | Thema Wereld
Afrikaans meisje groep 1
Nodig: kleurplaat van een fruitmand (scroll naar beneden), plakfiguurtjes, rond bruin vouwblaadje, rond gekleurd vouwblaadje, gekleurde vellen papier
Vouw een groot, rond vouwblaadje dubbel en knip het doormidden. Dit is de jurk van het meisje. Plak de jurk zo ver mogelijk naar beneden op een gekleurd vel papier, anders past het werkje niet helemaal op het papier. Plak met gekleurde plakfiguurtjes een ketting op de jurk.
Plak het hoofd een stukje over de jurk. Plak ogen, een neus en een mond. Plak krulhaar van zwarte rondjes.
Kleur de kleurplaat van een fruitmand in en knip hem uit. Plak de fruitmand op het hoofd van het meisje.
Afrikaans meisje groep 2
Nodig: kleurplaat van een fruitmand, plakfiguurtjes, rond bruin vouwblaadje, vierkant gekleurd vouwblaadje, gekleurde vellen papier
Vouw 16 vierkantjes. Knip aan beide zijden een stukje in. Vouw nu een stuk schuin om zodat er een jurk ontstaat (zie foto). Versier de jurk met patronen van plakfiguurtjes.
Plak een klein, bruin, rond vouwblaadje, het hoofd, op de jurk.
Maak handen van halve, grote plakrondjes of gewoon kleine rondjes die je niet doormidden knipt.
Plak krulhaar en kleur een fruitmand.
De fruitmand kopiëren en in Word plakken. Pas het formaat naar wens aan. De kinderen mogen de poten er vanaf knippen.
Afrikaanse vrouw groep 2
Nodig: tijdschriften of reclamefolders om fruit uit te knippen, plakfiguurtjes, een rond bruin vouwblaadje, een vierkant vouwblaadje voor het shirt, een vierkant vouwblaadje voor de rok, een vierkant vouwblaadje voor de fruitmand.
Vouw voor de rok 16 vierkantjes. Knip er 6 vierkantjes uit (hangt af van de grootte van je vouwblaadje).
Vouw voor het shirt de schuine vouw. Vouw de punt aan de bovenkant naar de achterkant om. Vouw de andere 2 punten naar voren zodat je armen krijgt. Plak het shirt op, plak het hoofd er een stukje overheen.
Plak haren van zwarte, ronde plakfiguurtjes.
Vouw de fruitmand.
Knip fruit uit tijdschriften en plak deze in de fruitmand.
Gemaakt door kinderen van 't Palet, Vlijmen
Aapjes van een wc rol
Apen tekenen
Teken apen met een zwarte fijnschrijver of zwart stiftje op huidskleurig papier. Verf de apen met waterverf of kleur ze in met stift.
De aapjes zijn gemaakt door kinderen van 't Palet, Vlijmen
Apen vouwen
Nodig: kop - bruin vouwblaadje van 13 cm, lijf - bruin vouwblaadje van 10 cm, buik - wit vouwblaadje van 7 cm. Bruine stroken.
Op onderstaande foto zie je de werkbeschrijving. Deze is erg onduidelijk, dus probeer ik hier ook te beschrijven hoe je moet vouwen.
Kop: Vouw 16 vierkantjes. Knip er rechts één hele rij af (van boven naar beneden). Knip bovenaan 2 hokjes in, zie foto bij nr. 2. Vouw de hoekjes om. Vouw de omgevouwen hoekjes vervolgens omlaag (nr. 4 en 5 op de foto). Vouw onder een hoek om over 4 hokjes. Doe dit zowel links als rechtsonder. Vouw de punt die ontstaat naar binnen en klaar is de kop.
Lijf: Vouw 16 vierkantjes. Vouw alle hoekjes om.
Buik: Vouw 16 vierkantjes. Vouw alle hoekjes om. Plak de buik op het lijf.
Plak de aap op een vel papier en plak er een tak van papier boven, waar de aap aan kan zwieren.
Leuke ideeën op Pinterest
Bekijk hier mij Pinterest pagina met daarop allerlei leuke knutselwerkjes voor de Kinderboekenweek die ik op andere site's vond.
Wereldbol van papier maché
Nodig: ballon, behangplak, krantenpapier, wc papier, verf
Blaas een ballon op, niet te groot, want de ronde vorm moet behouden blijven. Beplak de ballon met in behangplak (kleuterplak) gedoopte stroken krant. Plak meerdere lagen krant om de ballon.
De laatste laag beplak je met wc- of keukenpapier, zodat de aardbol wit wordt. Laat dit drogen.
Verf de bol met groen en blauw.
Paspoort
Maak je eigen paspoort met foto en handtekening (of vingerafdruk).
In de download vind je een voorbeeld van een kinderpaspoort. Print dit paspoort op een leuke kleur papier. Laat de kinderen een foto meebrengen of maak foto's van de kinderen en laat ze het paspoort, met jouw hulp, invullen.
Vouw het paspoort en versier de voorkant.
Mijn wereld - tekenopdracht
Laat de kinderen 'de wereld' tekenen. Dit kun je laten doen op het werkblad in de download.
Vlaggen
Zoek op hoe de vlaggen van verschillende landen eruit zien. Maak ze na met kleurpotloden en stiften of met gekleurd papier. Hang de vlaggen op in de klas. In de download vind je mallen om vlaggen in te maken.
Noordpool - Eskimo's
* Maak een eskimo van een klein, rond vouwblaadje. Dit wordt het gezicht. Beplak dit met ogen, een neus en mond. Plak het gezicht op een gekleurd vel papier. Plak watjes om het gezicht heen (de muts van de eskimo).
* Kijk voor meer eskimo's op mijn Pinterest pagina.
Azië - Pandaberen
Kijk voor pandaknutsels op mijn Pinterest pagina.
Afrika - Zebra vol strepen
Een leuk werkje vol strepen! Leer de kinderen hoe ze een zebra kunnen tekenen. Eerst een lijf, dan de nek en kop, dan de poten en staart. Verf de zebra. Let op, teken de zebra op een gekleurd vel papier, zodat je ook de witte strepen kunt verven.
Plak het werkje op een groter vel papier en versier de rand met strepen.
Chinees nieuwjaar
Maak vuurwerk. Dit kun je met verf of wasco doen. Je kunt ook vuurwerk maken door ecoline over een papier te blazen met een rietje.
Werkbladen en downloads | Thema Wereld
Woordkaarten 'Hallo wereld!'
Creatieve opdrachten
Deze download bevat enkele opdrachten die onder het tabblad 'knutselen' uitgelegd staan.
- maak je eigen paspoort
- teken de wereld
- vlaggen maken
--> Download de creatieve opdrachten
Billen, buikje, benen
Werk je met het boekje Billen, buikje, benen? Dan kun je hier een lesbrief downloaden.
Gymles - Reis rond de wereld
Naar het boek 'Vriendjes van overal' van Vivian den Hollander.
Inleiding
* Dansen op volksdansmuziek (kijk voor tips onderaan op deze pagina)
* Dansen met kleurrijke linten
* Tikspel Chinese muur
* Tikspel Schipper mag ik overvaren - we varen naar de overkant: Engeland!
Kern
In de gymzaal staan verschillende situaties klaar. De kinderen mogen vrij gymmen of gymmen in hoeken. Denk aan:
* Bergbeklimmen in Zwitserland (het wandrek)
* Over een rivier vol krokodillen zwaaien in Afrika (touwen met banken)
* Over de Chinese muur lopen (de balk of een bank op z'n kop)
*
Springen als een kangoeroe in Australië (springen van hoepel naar hoepel, over hindernissen springen of van mat naar mat)
*
Je een weg banen door de jungle (wendsprongen over een bank maken)
--> Download de 'Reis rond de wereld' gymles, deze is meteen klaar voor gebruik.
--> Download het paspoort voor de gymles, print het dubbelzijdig op stevig (gekleurd) papier.
Afsluiting
*
De aap en de kokosnoot
De kinderen zitten in de kring. In het midden ligt een kokosnoot (of een bal). Eén kind is de aap. Dit kind mag even niet kijken. De leerkracht wijst een bewaker aan. Dit kind blijft in de kring zitten. De aap mag de kokosnoot gaan pakken en loopt door een opening de kring in, maar.... zodra de aap de kokosnoot aanraakt, mag de bewaker de aap proberen te tikken. De aap moet door dezelfde opening de kring weer uit. Kan de bewaker de aap tikken en lukt het de aap om de kokosnoot buiten de kring te brengen?
Dansen op wereldmuziek / volksdans
Zoek op internet, bijv. You-Tube, folklore muziek om op te dansen.
Hieronder staan enkele nummers getipt die je kunt zoeken. De dansjes die erbij horen vind ik lastig om hier goed te beschrijven, misschien kun je op You-Tube wat inspiratie opdoen voor een leuke dans. Zelf heb ik met de kleuters het volgende gedaan:
* Allemaal achter elkaar in een lange rij huppelen op vrolijke muziek. Grote rondes huppelen in de speelzaal, schuin overstreken, recht oversteken. De kinderen hadden een lint van crêpepapier vast waar ze mee zwaaiden.
* De poortjesdans op vlotte muziek. 2 Leerlingen staan tegenover elkaar en maken met de handen tegen elkaar een poortje. De andere leerlingen huppelen hier in tweetallen onderdoor. Zij sluiten aan en maken ook een poortje.
* Op snelle, vrolijke muziek: 2 leerlingen pakken elkaar handen vast en huppen zijwaarts naar de overkant van de speelzaal.
* Dansen in een grote kring. Houd elkaar vast met de pinken (Turkse dans). Draai rond met de armen, terwijl je elkaar vast blijft houden. De kring loopt rond en loopt naar binnen en buiten. De kring gaat op een gegeven moment op één plek los en de sliert van kinderen rolt zichzelf op.
Wanneer je 'allochtone' kinderen in je klas hebt, kunnen zij je misschien ook wel een dans uit hun land laten zien.
Tips voor volksdansmuziek:
Hava Nagila - Israël
Sirtaki - Griekenland
Jiana - Roemenië
Tropanka - Bulgarije
Ya da Kalinushku Iomala - Rusland
Cobankat - Albanië
Halay - Turkije
Kolobarski Vez - Servië