juf-anke, lesidee, kleuters, inspiratie, kleutergroep, groep12, juf, meester, gratis, downloads, jonge-kind

juf-anke, lesidee, kleuters, groep-1-2, kleutergroep, spel, spelen, Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

juf-Anke, lesidee, kleuteruniversiteit, projecten, kleuters

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads


Kringactiviteiten thema politie

Woordweb politie - woordenschat
Laat de kinderen vertellen wat zij over de politie weten. Maak een woordweb of mindmap over 'de politie'. Laat enkele kinderen tijdens de werkles tekeningen bij de woorden maken.

Wat is weg? - visueel geheugen
Leg telkens drie of vier afbeeldingen in de kring. Vraag de kinderen de ogen te sluiten. Er komt een boef! Haal een afbeelding weg. De kinderen openen de ogen en ontdekken wat verdwenen is. Breid de activiteit uit door meer afbeeldingen te gebruiken en ook meer dan één afbeelding weg te pakken.

Door de portofoon - auditief geheugen
Zorg voor twee portofoons of walkietalkies. Zeg een woord of zin in één van de portofoons. Geef de andere portofoon aan een kind en laat hem het woord of de zin herhalen. Ga zo verder.

In de cel - rijmen
Zet een aantal boeven (poppetjes) in een cel. Noem een woord en wijs een boef aan. Wanneer de kinderen tien rijmwoorden op dit woord weten, wordt deze boef vrijgelaten. Lukt dit niet, dan blijft de boef zitten. Ga verder met de volgende boef. Noem een ander woord waar de kinderen op rijmen. Ga zo door tot er voor alle boeven gerijmd is.
Suggesties voor rijmwoorden: pet, boef, cel, portofoon, geld, buit, agent, snel, goud.

Op boevenpad - getalsymbolen op de dobbelsteen
Leg een pad van twintig groene en tien rode vouwblaadjes in de kring. Leg de rode en groene vouwblaadjes door elkaar neer. Zet twee boeven (poppetjes) voor het pad. Verdeel de klas in twee groepen. De groepen gooien om de beurt met de dobbelsteen en verzetten hun boef het aantal vouwblaadjes gelijk aan het aantal gegooide ogen. Als de boef op een rood vouwblaadje komt, gaat hij iets stelen! De kinderen gooien nóg een keer met de dobbelsteen en pakken evenveel diamanten als het aantal gegooide ogen. Wanneer een boef op een groen blaadje komt, gebeurt er niets. Welke boef heeft aan het eind van het pad het meest geroofd?

Diamantenroof - hoeveelheden overzien
Geef elk kind vier diamanten (teldopjes of fiches). De kinderen leggen deze voor zich. Wijs één kind aan als agent. Hij verlaat de ruimte. Haal bij één van de kinderen een diamant weg. Roep de agent terug. Kan de agent snel ontdekken waar een diamant verdwenen is? Breid de activiteit uit door meerdere diamanten weg te nemen.

Goudstenen - wegen
De boeven hebben goud gestolen! Hoeveel het goud waard is, bepaald je met de balans. Leg enkele (gouden) blokjes in een bakje van de balans en zet gewichten aan de andere kant. Kunnen de kinderen de balans in evenwicht krijgen? Je kunt het goud ook vergelijken op gewicht met kleine voorwerpen uit het lokaal.

Tralies - meten
Knip een aantal stroken van verschillende lengte uit zwart papier. Teken een groot vierkant (de cel) op een vel wit papier. Vertel dat er tralies in het raam van de cel moeten. Welke tralie past precies? Laat de kinderen meten en de tralies op een rij van kort naar lang leggen.

Prentenboeken

 


Liedjes en versjes
- thema Politie

Een boef is ontsnapt - Agent en Boef
Liesbeth van den Bergh - Hermsen
Een boef is ontsnapt,
hij heeft wat lijm gegapt.
Iedereen zit vastgeplakt,
Boef moet snel gepakt.

Kijk voor het volgende couplet en het muziekbestand op lekkerzingenproducties.nl

Zie mij eens gaan
Op de wijs van Click, clack van Ralf (1ste couplet en refrein)
Ik heb een jasje en een pet op,
boeven vang ik graag
geef mij maar een zware klus
en ja ik vang de boef vandaag.

Bonnen schrijven, een bekeuring,
kijk, daar kom ik aan,
ik ben de politieman,
zie je mij al staan?

(fluit, fluit, fluit, fluit - blaas op een politiefluit).

Oho oho, kijk daar eens die boef, kijk daar eens die boef, hey!
oho oho, daar kom ik dan aan
zie mij eens gaan.

Een petje met een klep
Een timmerman heeft een hamer
een schoonmaker een dweil
een slager heeft zijn messen
en een houthakker een bijl
een metselaar een troffel
een tuinman heeft een schep
en een politiemannetje
een petje met een klep.
Uit: Het grote versjesboek

Daar komt de politie aan

Bij de politieIdeeën voor de hoeken
- thema Politie

Op het politiebureau
Tover de huishoek om tot politiebureau. Denk hierbij aan
- een tafel
- een computer, toetsenbord
- een telefoon
- politiespullen zoals een pet, jasje, handboeien
- een blocnote met pen
- stoelen
- een hoekje als gevangenis
- gevonden voorwerpen waaronder kostbare spullen
- voetafdrukken
- knuffel van een hond
- eten voor de boef, zoals speelfruit en -brood, een bord, beker en bestek

Richt het politiebureau in. Zet een tafel neer voor de agent. Op de tafel staan zijn telefoon, computer en ligt zijn blocnote. In een hoek is de gevangenis voor de boef.
Print voetafdrukken en knip ze uit. Leg kostbare spullen in de hoek. Maak een plattegrond van het lokaal en doe deze in een plastic hoesje. Leg de plattegrond samen met een whiteboardmarker in de hoek.
De kinderen verdelen de rollen. Eén van de kinderen is de boef, de andere kinderen zijn agenten. De boef pakt de voetstappen en legt een spoor door het lokaal. Aan het eind legt hij iets kostbaars wat hij gestolen heeft, zoals een ketting, een diamant, een sleutel. Hierna verstopt de boef zich. De agenten komen. Ze volgen het spoor met hun speurhond en vinden het gestolen voorwerp. Ze zoeken de boef en slaan hem in de boeien. De boef wordt in de cel gezet.
De boef kan ook op de plattegrond aangeven waar hij zit door er een kruisje op te zetten. De agenten kijken op de plattegrond en zoeken de boef. De boef kan ook een knuffel zijn die in het lokaal verstopt wordt.

politie huishoek

politie huishoek

politie huishoek kaart van het lokaal
Een plattegrond. Waar zit de boef?

politie huishoek
Voetstappen die leiden naar de verstopplek van de boef.

Politieauto's
Leg een wegenmat neer met daarop politieauto's en een politiebureau (bijv. van blokken). Zorg ook voor poppetjes, bijv. playmobil van politiemannen.

Op het bureau
Bouw een politiebureau, bijvoorbeeld met blokken, in de buurt van het poppenhuis. Zorg voor Playmobil poppetjes van agenten en een boef en zet een politieauto voor de deur. Leg enkele diamanten in het poppenhuis. De dief steelt hier de diamanten en wordt gearresteerd.

politie kleuters

politie kleuters

In de bouwhoek
Laat de kinderen een politiebureau in de bouwhoek maken. Zorg voor een landingsplaats voor de helikopter op het dak, parkeerplaatsen voor de auto's en motors en cellen voor de boeven in het gebouw. Zet poppetjes van agenten en boeven in de bouwhoek, waar de kinderen mee kunnen spelen.

Een cel - Kapla
Maak een cel met kapla. Geef de kinderen een boef die ze in de cel kunnen stoppen.

gevangenis kapla

Badge versieren
Print een politiebadge en laat de kinderen deze versieren. Deze badge komt uit het pakket 'Jan Politieman' van Kleuteruniversiteit.

badge politie kleuters


Beeldende activiteiten
- thema Politie

Politiewagen
De kinderen vouwen 16 vierkantjes. Ze vouwen het vouwblaadje hierna dubbel en plakken het dicht. Eén hoekje wordt omgevouwd. De auto krijgt een raam, wielen en een zwaailicht. De kinderen plakken de auto op een vel papier en tekenen er een boef of agent bij.

politie

Politiepet
Nodig: dikke stroken blauw papier, politielogo, zwart papier
Maak van de strook blauw papier een band die om het hoofd van het kind past. Niet de band vast. Plak het politielogo op de voorkant van de band.
Maak van het zwarte papier een klep, met plakrand. De kinderen knippen de klep uit. Niet of plak de klep aan de band vast en klaar is de politiepet.

Helikopter
Neem een rond of ovaal wit vouwblaadje. De kinderen tekenen hier met zwarte stift een agent in. Verder maken ze rood / blauwe strepen op het vouwblaadje en schrijven hier het woord 'politie' op. Het blaadje wordt op een vel papier geplakt. Daarna maken de kinderen de staart en propellor van de helikopter van repen papier. Ook het onderstel wordt van repen papier gemaakt.

helikopter politie kleuters knutselen

Gezocht!
Geef de kinderen een 'Gezocht - poster' en laat ze hier een boef op tekenen.

--> Download de 'gezocht' posters

boef tekenen kleuters
Deze poster komt uit het pakket 'Jan Politieman' van Kleuteruniversiteit.


Downloads bij het thema politie

Diamantenroof

De kinderen gooien met de 1-2-3 dobbelsteen en lopen als boef over het pad. Wanneer ze op een rode cirkel komen, gooien ze nog een keer en stelen diamanten. Hoeveel diamanten hebben ze gestolen voordat ze bij de agent zijn?

--> Download diamantenroof

politie diamantenroof

Kralenplanken

--> Kralenplank politie 1
--> Kralenplank politie 2
--> Kralenplank politie 3
--> Kralenplank boef
--> Kralenplank politiewagen 1
--> Kralenplank politiewagen 2

kralenplanken politie juf anke

kerst, advent, vastenactie, juf-anke, kleuters, lesidee

kleuters, prentenboeken, kerst, voorlezen, juf, meester, lesidee

de-kleine-kerstboom, kleuters, kerst, lesidee

kleuters, kerst, voorlezen, prentenboek, kleutergroep, juf-Anke

kleuters, voorlezen, prentenboek, alle-dieren-sliepen, lemniscaat

juf-anke, lesidee, inspiratie, kleutergroep, kleuters, onderwijs, groep-1-2, prentenboeken, voorlezen