juf-anke, lesidee, kleuters, inspiratie, kleutergroep, groep12, juf, meester, gratis, downloads, jonge-kind

juf-anke, lesidee, kleuters, groep-1-2, kleutergroep, spel, spelen, Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

juf-Anke, lesidee, kleuteruniversiteit, projecten, kleuters

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads


Lesideeën voor kleuters | thema lente

Boekentips

lente, prentenboek, kleuters, boekentip, juf-Anke lente, prentenboek, kleuters, boekentip, juf-Anke lente, prentenboek, kleuters, boekentip, juf-Anke lente, prentenboek, kleuters, boekentip, juf-Anke lente, kleuters, prentenboek, voorlezen, dat-is-mijn-bloem, de-blaadjesdief
lente, prentenboek, kleuters, boekentip, juf-Anke lente, prentenboek, kleuters, boekentip, juf-Anke lente, prentenboek, kleuters, boekentip, juf-Anke lente, prentenboek, kleuters, boekentip, juf-Anke ei-moet-uit, prentenboek, lente lente, voorlezen, voorleesboek, kleuters, juf-Anke

Projecten van Kleuteruniversiteit

lente, dat-is-mijn-bloem, project, kleuteruniversiteit, juf-Anke, bloemen

Nieuw! Project lente - Dat is mijn bloem!

Eekhoorn is zo blij. Het is lente en er bloeit een perfecte bloem – en Eekhoorn heeft besloten dat het zijn bloem is. Na wat er in de herfst met de blaadjes is gebeurd, neemt Eekhoorn geen enkel risico... Hij moet zijn bloem beschermen!

De makers van De blaadjesdief maakten een vrolijk en grappig prentenboek over de lente: Dat is mijn bloem!
Het project daarbij bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je vier weken aan de slag.

--> Bekijk het project 'Lente - Dat is mijn bloem!'


project-natuur, herfst, kleuters, kleuteruniversiteit, kolletje, bos

Project Natuur - Kolletje & Dirk, Daar is de wolf

Kolletje en Dirk gaan in het bos op zoek naar de wolf. Ze zien een staart, poot of oor tussen de struiken of achter een boom. Maar een wolf heeft toch geen pluimstaart? Of een wroetneus? Of stekels? Waar zit de wolf verstopt?

Het project bij Kolletje en Dirk - Daar is de wolf is heel geschikt voor een lentethema. De natuur staat in dit project centraal en het is juist de natuur die in de lente weer tot leven komt.
Het project bevat taal- en rekenactiviteiten, een creatieve activiteit, een spel- en bewegingsles, een muziekles en suggesties voor natuuronderwijs. En ... elke dag wordt gestart en afgesloten met een Grej of the day raadsel.

--> Bekijk het project 'natuur'


week-van-de-lentekriebels, kleuters, kikker-is-verliefd

Project 'Kikker is verliefd' - Week van de Lentekriebels

Kikker voelde zich vreemd. Hij moest lachen en huilen tegelijk.
En zijn hart klopte van boem-boem, boem-boem. Haas wist wat er met Kikker aan de hand was. ‘Je bent verliefd,’ zei hij.

Dit project is geschreven bij het boek ‘Kikker is verliefd’‘ van Max Velthuijs. Het bevat activiteiten over de verschillen en overeenkomsten tussen jongens en meisjes, wie je lief vindt, (culturele) diversiteit, je eigen lichaam en natuurlijk verliefd zijn. Dit project bij het boek ‘Kikker is verliefd’ is ideaal voor Valentijnsdag of de Week van de Lentekriebels.

--> Bekijk het project 'Kikker is verliefd'


Project & plusproject 'Insecten'

Er leven onvoorstelbaar veel mini-diertjes op deze wereld.
Wist je dat er meer dan een miljoen soorten insecten zijn?

Leer alles over de kriebelbeestjes in en rondom huis met het project 'Insecten' van Kleuteruniversiteit. Dit project is geschreven bij Het dikke kriebelbeestjesboek van Marianne Busser en Ron Schröder. Het project bevat taal- en rekenactiviteiten, activiteiten voor natuur en techniek, muzieklessen, een spel en bewegingsles, een les Engels en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je zeker vier weken aan de slag.

Het plusproject is geschreven bij het boek Willewete Insecten van Sanne Ramakers en Merel de Vink. Het plusproject is naast het 'gewone' insectenproject te gebruiken.

Tip! Sluit de projecten af met een super gezellig insectenfeest!

--> Bekijk het project 'Insecten'
--> Bekijk het Insectenfeest
--> Bekijk het plusproject 'Insecten'

project insecten kriebelbeestjes kleuters insecten kriebelbeestjes kleuters insecten, plusproject, uitdaging, kleuters

Extra! Bij het boek Benji en de gigagrote pompoen maakte de illustrator, Eefje Kuijl, twee prachtige kleurplaten. Je kunt ze hier downloaden (klik op de gewenste kleurplaat).

Benji en de gigagrote pompoen kleuters lente kleuters lente kleurplaat Benji en de gigagrote pompoen

Lessuggesties lente

In het boek Spelen met prentenboeken vind je suggesties bij de boeken Dottie's eieren en Raad eens hoeveel ik van je hou. Op de site van uitgeverij Lemniscaat vind je gratis suggesties bij De lente van Kleine Beer.

spelen-met-prentenboeken dotties-eieren raad-eens-hoeveel-ik-van-je-hou lessuggesties, lesidee, lente, kleuters, de-lente-van-kleine-beer

lesidee, kleuters, dotties-eieren lesidee, kleuters, dotties-eieren lessuggesties, lesidee, lente, kleuters, de-lente-van-kleine-beer

Kringactiviteiten | thema lente

Tip! Bij het thema boerderij vind je ook volop activiteiten voor de lente.

Taalactiviteiten

Praatplaat lente
Zoek een poster of praatplaat over de lente.
Wat zie je allemaal op de plaat? Welk seizoen zou het zijn? Hoe kun je zien dat het lente is? Wat hoort er bij de lente? Stel allerlei vragen. Bedenk ook vragen waarbij de kinderen naar iets op de plaat moeten zoeken en vragen waarbij ze kritisch moeten luisteren. Sluit af door enkele raadsels te geven.

Deze activiteit is eenvoudig uit te breiden naar een muzikale activiteit. Leg muziekinstrumenten in de kring en noem iets van de plaat, bijvoorbeeld het paard dat door de wei loopt. Hoe zou dit klinken? Laat de kinderen kiezen met welk instrument ze dit geluid kunnen verklanken. Noem vervolgens iets anders wat je ziet op de plaat, bijvoorbeeld het stromende water in de beek. Hoe kun je dit verklanken?
Laat een kind iets van de plaat verklanken met een muziekinstrument. De groep raadt wat het is.

lente, kleuters, praatplaat

Alle vogels vliegen - woordenschat
Jij vertelt iets over de lente, bijv. in de lente zie je bloesem aan de bomen. Als dit waar is, mogen de kinderen even vliegen. Vertel jij iets wat helemaal niet klopt, bijv. in de lente vallen de blaadjes van de bomen, dan blijven de kinderen zitten.

De lentefee - woordenschat
Houd een plaatje of iets tastbaars van de lente boven het hoofd van één kind. De andere kinderen gaan dit omschrijven. Kan de fee raden wat er boven haar hoofd hangt?

De detective - woordenschat
Jij hebt een lentewoordje in je hoofd. De klas mag 10 vragen stellen die jij met ja of nee beantwoordt. Kunnen de kinderen erachter komen welk woord jij in gedachten hebt?

Jonge dieren - woordenschat
Hoe heten de jonge dieren? Hoe heet het jong van een koe? En van een varken? Van een kip? Een leuk prentenboek om het met de kinderen over jonge dieren te hebben is Dottie's eieren.
Lees "Dottie's eieren" voor. Praat tijdens het voorlezen met de kinderen over wat er gebeurt. Langs welke dieren gaat Dottie? Kan dit dier in haar ei zitten? Hoe heten deze jonge dieren en welk geluid maken ze?

Kringactiviteit Dottie's eieren
Lees het prentenboek "Dottie's eieren" voor. Praat tijdens het voorlezen met de kinderen over wat er gebeurt. Langs welke dieren gaat Dottie? Kan dit dier in haar ei zitten? Hoe heten deze jonge dieren en welk geluid maken ze?
Zoek speelgoeddieren en laat de kinderen de dieren die in het boek voorkomen in de kring zetten. Zo kan het verhaal nog eens naverteld of nagespeeld worden.
Je kunt eventueel zelf een handpop (kip) meenemen die Dottie voostelt, met een aantal eieren die ze uit moet broeden. Als je dit later, samen met de speelgoeddieren, in een hoek legt, kunnen de kinderen het verhaal naspelen.

dotties-eieren

Woordweb / mindmap
Maak met de kinderen een woordweb over de lente. Als je werkt met een lettermuur of letter van de week, kun je de letter laten omcirkelen op het woordveld. Ook is het leuk om een paar kinderen tijdens de werkles tekeningen bij de woorden te laten maken.

Activiteiten met de woordkaarten
Nodig: de woordkaarten die je vindt onder het tabblad 'downloads'.

Wat kun je zoal met de woordkaarten doen?
* Zinnen bij de woorden bedenken. Deze zinnen opschrijven.
* De woordkaarten liggen in de kring. Jij geeft een omschrijving van een woord. De kinderen raden over welk woord je het hebt of wijzen het juiste plaatje aan.
* Woorden naschrijven of stempelen.
* Eigen ervaringen vertellen bij de woorden.
* De kaartjes mee naar buiten nemen tijdens een lentewandeling. Welke woorden kom je in het echt tegen? Maak foto's.
* Jonge dieren bij hun moeder zoeken, het geluid dat ze maken nadoen en bespreken hoe dat geluid heet.
* Auditieve oefeningen, zoals hakken, plakken, rijmen, eerste letter.
* Woordenschatspelletjes, kijk bij vakgebieden --> taalontwikkeling.

woordkaarten lente

Woorden harken
Leg een aantal woordkaarten met daarop afbeeldingen van korte woorden in de kring. Spreek één van de woorden fonetisch uit en laat de kinderen het genoemde woord met een kleine hark uit de rij harken.
Deze les en de bijebehorende woordkaarten vind je in het pakket 'Op de boerderij' op Kleuteruniversiteit.
Woorden harken

Rekenactiviteiten

Hoeveel eieren legt Dottie? - tellen tot 10 en splitsen van 10
Nodig: kip (knuffel of handpop), 10 plastic eieren, deksel of bak met eventueel wat hooi of zaagsel erin voor het nest, kleine kuikentjes.

Dottie de kip zit op haar nest en broedt op haar eieren. Wat denken de kinderen, hoeveel eieren zouden er onder Dottie liggen? De kinderen mogen allemaal raden. Jij schrijft de antwoorden op een groot vel papier of het bord en turft wat er geraden wordt.  
Als alle kinderen geraden hebben kijken we wat het meest geraden is en wat het minst. Zitten er antwoorden bij waarvan de kinderen denken dat het niet kan (veel te veel)?

Nu gaan we kijken hoeveel eieren het zijn. Hoeveel kinderen hadden dat goed? 
De eieren breken één voor één langzaam open. De kinderen doen de ogen dicht en jij haalt wat eieren weg. Je zet er kleine kuikentjes voor in de plaats. De kinderen mogen weer kijken. Hoeveel eieren zijn er uitgebroed? Hoeveel eieren zijn er nog dicht?
Om het wat moeilijker te maken verdwijnen de eieren die uitgebroed zijn en komen er geen kuikentjes voor in de plaats. De kinderen doen de ogen weer dicht en jij haalt wat weg. Wat is weg?

Kuikentjes - tellen tot 10 en splitsen van 10, meer / minder
Nodig: een eierdoos voor 10 eieren, 10 kleine kuikentjes, liefst in verschillende kleuren. Eén kuikentje in elk vakje.

Laat de gesloten doos aan de kinderen zien en laat de kinderen raden hoeveel kuikentjes erin zitten. Sommige kinderen zullen weten dat er 10 eieren in een doosje zitten of lezen dat op het etiket.
Maak vervolgens allerlei rekensommetjes met de kuikentjes. Hoeveel zijn er nog als er één weg gaat? En als er 2 weg gaan? Haal de kuikentjes nog niet uit de doos, maar laat de kinderen eerst nadenken en antwoorden. Daarna worden de kuikentjes uit de doos gehaald en kunnen de kinderen zien of het antwoord klopt. 
Als er verschillende kleuren kuikentjes in de doos zitten, kun je vragen hoeveel rode kuikentjes er zijn, hoeveel gele, hoeveel blauwe? etc. 
Vraag de kinderen wat de helft is. Je kunt dat makkelijk zien omdat er aan allebei de kanten 5 kuikentjes zitten. 5 erbij 5 is 10. Laat de kinderen dat maar eens zien met de handen. 5 Vingers en 5 vingers is samen 10. Kunnen de kinderen ook 6 vingers laten zien? En 3, en 2?
Vervolgens haal je een kuikentje weg uit één rij van 5 kuikens. In die rij zitten nu 4 kuikens, in de andere rij 5. Waar zijn er meer? Waar zijn er minder? Nu haal je in 1 rij 3 kuikens weg. Waar zijn er meer? Waar minder? De kinderen oefenen zo de begrippen meer en minder. 
Sluit af met het volgende spelletje: alle kinderen hebben de ogen dicht. Er zitten 10 kuikens in het doosje. Eén kind mag er wat kuikentjes uithalen en achter zich leggen. De kinderen doen de ogen open. De doos gaat rond in de kring. Hoeveel kuikentjes zijn er weg? Sommige kinderen zullen gaan tellen, anderen zien dit in één oogopslag.

Kikkersprongen in de speelzaal / buiten - sprongen van 2
De kinderen springen als kikkertjes door de speelzaal. Begin met sprongen van 1. Spring tot 10 en tot 20. Probeer ook eens achteruit te springen en terug te tellen!

Nu gaan we het springen met sprongen van 2 oefenen! De sprongen worden wat groter. Spring weer tot 10 of 20.
We gaan het springen oefenen met de getallenlijn erbij.
Schrijf de getallen (tot 10 of 20) op A4-tjes. Plak de A4tjes in een lange rij achter elkaar op de grond. De kikkertjes gaan in een rij achter elkaar klaarstaan. Ze springen in één keer naar de 2, dan naar 4 etc. De kinderen zien en ervaren zo dat ze telkens één getal overslaan. Dit maakt het maken van sprongen van 2 wat makkelijker. Tip: laat de kinderen náást de getallen springen en niet óp de A4-tjes, dan zijn ze zo stuk. In plaats van A4-tjes kun je natuurlijk ook gewoon getalkaartjes gebruiken. Leuke Kikkergetalkaartjes vind je hier.

Een spelletje ter afsluiting: haal de oneven getallen weg, zodat allen 2, 4, 6, 8, 10 etc. te zien zijn. De kinderen doen de ogen dicht. Draai nu één van de even getallen om. Welk getal is omgedraaid?

Het grootste ei - seriëren van klein naar groot
Nodig: eieren van verschillende grootte en eventueel een handpop van een kip.

Leg de eieren in de kring. De kip wil graag eerst het kleinste ei uitbroeden, dan het ei dat een beetje groter is etc. Het grootste ei bewaart ze voor het laatst. Kunnen de kinderen helpen de eieren in de juiste volgorde te leggen?

kleuters, tellen, rekenen, meten

De bloemenwinkel - seriëren van kort naar lang
Nodig: een heleboel (nep)bloemen

Leg de bloemen in de kring. Welke bloem heeft een lange stengel? Welke een korte? We leggen de bloemen in de juiste volgorde, van kort naar lang.

Seizoenenspel - tijdsbesef
Verzamel materialen die passen bij de verschillende seizoenen:
winter - wanten, das, handschoenen, plaatjes van een sneeuwman
zomer - zonnebril, zwemband, zonnemelk, badhanddoek
lente - bollen, zaadjes, bloemen, bloesemtak, knuffel van een lammetje
herfst - paraplu, regenlaarzen, kale tak, paddenstoel, herfstblaadje

Bekijk de spullen met de kinderen en sorteer ze op het juiste seizoen. Leg wat bij elkaar hoort naast elkaar in de kring of sorteer de spullen in hoepels.
Na deze activiteit ga je naar de speelzaal. Leg hier de materialen per seizoen bij elkaar op een plek in het lokaal.
De kinderen staan in het midden van de zaal. Jij geeft opdracht als:
- loop naar de lente
- loop naar de winter
- in dit seizoen zie je bloesem aan de bomen
- in dit seizoen maakt de egel zich klaar voor zijn winterslaap
- ik lig op mijn badhanddoek en kijk naar de blauwe lucht
- ik zie een lammetje dartelen in de wei

Natuuronderwijs

Zaadjes en bollen
Laat de kinderen zaden en bollen zien en praat erover.
Wat moet je doen om hier een plantje uit te krijgen?
Zaai een zaadje en kijk samen hoe het plantje groeit.

Kikkervisjes
Praat met de kinderen over de ontwikkeling van een kikkervisje tot een kikker. Laat een kikkervisje zien als dat mogelijk is.
Een mooi boek over dit onderwerp is: Het kleine kikkervisje van Sheridan Cain en Jack Tickle.

lente, kleuters


Versje voor kleuters | 1 april

1 april
Pas op, een enge spin
kijk uit, een grote reus
pas op, een rare aap
straks bijt hij in je neus
pas op, daar komt een muis
kijk uit, een krokodil
let heel goed op vandaag
want het is 1 april!

Liedjes voor kleuters | thema lente

Het is lente
T’is lente, t’is lente, kijk om je heen.
De bolletjes bloeien, je ziet het meteen.
Een krokus, een tulp en een mooie narcis.
Ik ben o, zo blij dat het lente is.

T’is lente, t’is lente, luister maar goed.
De vogeltjes zingen een lente-groet.
Een lijster, een merel,
wat heb ik dit gemist!
Ik ben o, zo blij dat het lente is!

Dit vrolijke lenteliedje is geschreven door juf Joanna van Toontje Hoger muzieklessen. Je vindt muziekbestanden en ideeën bij het liedje op haar site.

 

Oud-hollandse lenteliedjes
Juf Joanna van Toontje Hoger Muzieklessen maakte een leuke video voor kinderen met daarin vijf oud-hollandse lenteliedjes. Op haar website vind je de liedteksten en mp3 bestanden van deze liedjes.

--> Naar de liedteksten en mp3 bestanden
--> Naar de boomwhacker video van 'Alle eendjes zwemmen in het water'

 

Vijf kleine eendjes
Juf Joanna van Toontje Hoger Muzieklessen vertaalde het lied 'Five little ducks' en schreef er muziek- en kleurennotatie bij die je ook voor de boomwhackers kunt gebruiken.

--> Bekijk de muziek- en kleurennotatie bij dit lied

1. Vijf kleine eendjes gingen op reis.
Ver van huis, heel eigenwijs.
Moeder eend riep: “Naar huis en vlug!”
En vier kleine eendjes zwommen terug.
1-2-3-4

2. Vier kleine eendjes gingen op reis.
Ver van huis, heel eigenwijs.
Moeder eend riep: “Naar huis en vlug!”
En drie kleine eendjes zwommen terug. 1-2-3

3. Drie kleine eendjes gingen op reis.
Ver van huis, heel eigenwijs.
Moeder eend riep: “Naar huis en vlug!”
En twee kleine eendjes zwommen terug.
1-2

4. Twee kleine eendjes gingen op reis.
Ver van huis, heel eigenwijs.
Moeder eend riep: “Naar huis en vlug!”
En één kleine eendje zwom terug.
1

5. Eén kleine eendje ging op reis.
Ver van huis, heel eigenwijs.
Moeder eend riep: “Naar huis en vlug!”
En nul kleine eendjes zwommen terug.
0

6. Toen kwam papa eend naar huis.
“Waar zijn de eendjes, ze zijn niet thuis.
Papa eend riep: “Naar huis en vlug!”
En alle kleine eendjes zwommen terug.
1-2-3-4-5

Five little ducks - Engels

 

Het kikkervisje
Er zwemt een kikkervisje
in het water heen en weer
en straks krijgt het zijn allereerste pootjes
en krijgt hij nóg twee pootjes
heeft hij geen staartje meer
en springt hij vrolijk rond tussen de slootjes.
Uit: Het vrolijke lente voorleesboek

Bolletjes
Er liggen bolletjes in de grond,
te slapen, te slapen.
Er liggen bolletjes in de grond,
overal in het rond.
Wakker worden, wakker worden,
alle vogeltjes zingen,
alle vogeltjes fluiten,
zet de bloemetjes buiten!

De paarse krokus
Wat een mooie paarse bloem
staat daar buiten in het gras.
Weet je wel dat deze bloem
een klein bolletje eerst was.
Het werd lekker toegedekt
met wat water en wat stro
en nu het weer warmer wordt
bloeit de paarse krokus zo!De lente komt
Ik weet dat de lente komt, ik weet het nu heel zeker.
Ik weet dat de lente komt, waarom, waarom, waarom?
Wie heeft je dat verteld, het lammetje, het lammetje.
Wie heeft je dat verteld, het lammetje in het veld!
Uit: Liedjes met een hoepeltje erom

Hokus pokus krokus
Hokus pokus, kijk een krokus
het lijkt bijna toverij
Hokus pokus kleine krokus
is de winter echt voorbij?
Tover blaadjes aan de bomen
tover er wat bloesem aan
vraag de vogels in het zuiden
of ze weer naar huis toe gaan.Toen het lammetje geboren werd
Toen het lammetje geboren werd
op de 19de mei,
toen was het nog zo klein, zo klein,
maar het mama schaap zei blij:
strakjes ga je groeien, groeien, groeien,
en dan word je net zo groot, net zo groot als wij!
Lammetje, biggetje, veulentje, kuikentje, baby'tje etc.

Het insecten lied
Op de wijs van: de wielen van de bus
De vuurvlieg in de nacht doet bling bling bling
bling bling bling
bling bling bling
de vuurvlieg in de nacht doet bling bling bling
heel de nacht

De bij in de bloem doet bzz bzz bzz
bzz bzz bzz
bzz bzz bzz
de bij in de bloem doet bzz bzz bzz
heel de dag

De mieren in het gras gaan mars mars mars
mars mars mars
mars mars mars
de mieren in het gras gaan mars mars mars
heel de dag

De krekel in de wei doet tsjierp tsjierp tsjierp
tsjierp tsjierp tsjierp
tsjierp tsjierp tsjierp
de krekel in de wei doet tsjierp tsjierp tsjierp
heel de nacht.

Zaadje in de grond
Zaadje, zaadje in de grond
wanneer ga je groeien?
Zaadje, zaadje in de grond
welke bloem word jij?

Geef mij water
geef mij zon
uit de kraan of regenton
Ik word een bloem ik blijf geen zaadje
ik word de bloem van weet-ik-veel
ik word een bloem met rode blaadjes
ik word een bloem met een groene steel.
Kijk op www.tijldamen.nl voor de muziek

Lenteliedje
Hoor je de vogeltjes fluiten
zie je de bloemen groeien uit de grond?
Zie je de blaadjes aan de bomen?
En de lente komt weerom.
Zie je de lammetjes springen
zie je ze huppelen door de wei?
zie je de kalfjes drinken bij hun moeder
en de lente maakt mij blij.
Kijk op www.tijldamen.nl voor de muziek

Spring maar, huppel maar
Kalfje, lammetje, kuikentje, veulentje,
kalfje, lammetje, big.

Spring maar, huppel maar
strek je jongen pootjes maar
spring maar, huppel maar
dans maar in het rond.

Ruik maar, luister maar
kijk naar al dat nieuwe
ruik maar, luister maar
de wereld is zo mooi.
Kijk voor de muziek op www.tijldamen.nl

Vlieg op dikke vlieg
Vlieg op dikke vlieg,
dikke bromvlieg.
Je plaagt me en je kriebelt zo
ik wil je niet, je wiebelt zo
ga weg jij van mijn neus, dikke deus
ga weg jij van mijn neus.
Uit: Liedjes met een hoepeltje erom

Klein konijntje Peter
Klein konijntje Peter heeft een vliegje op zijn neus
vliegje op zijn neus
vliegje op zijn neus.
Hatsjie en de vlieg was weg!

Onder de vleugels van moeder kip
Onder de vleugels van moeder kip,
ligt een ei, ligt een ei
onder de vleugels van moeder kip,
ligt een kippe-ei.

Onder de vleugels van moeder kip
kraakt het zacht, kraakt het zacht
onder de vleugels van moeder kip,
kraakt het nu heel zacht.

Moedertje kip tokt reuze-blij
is het waar, is het waar?
Moedertje kip tokt reuze-blij
is het kuiken daar?

Dag, zegt het kuiken
daar ben ik dan
piep, piep klein
piep, piep klein
Dag zegt het kuiken
daar ben ik dan,
piep, piep, piep, piep klein.

Versjes voor kleuters | thema lente

Nieuw leven in de lente - versje
Eerst is alles koud en kaal
wat gebeurt er allemaal?

Blaadjes groeien aan de bomen
bloemen bloeien in het gras
vogels zingen en eendjes zwemmen
vrolijk in de waterplas.

Piep piep kuikentje - versje
Piep piep kuikentje
kom maar uit het ei
eerst het ene vleugeltje
dan het andere vleugeltje
daar zijn ze allebei

Piep piep kuikentje
kom maar uit het ei
eerst het ene pootje
dan het andere pootje
daar zijn ze allebei

Piep piep kuikentje
kom maar uit het ei
wapper het ene vleugeltje
dan het andere vleugeltje
droog zijn ze allebei.


Ideeën voor de hoeken

Op de boerderij
Maak een boerderijhoek waarbij het accent ligt op dieren en jonge dieren. Denk bij de aankleding van deze hoek aan:
- verschillende handpoppen waar de kinderen mee mogen spelen
- knuffeldieren: schaap, lam, hond, kat, koe, kalf, varken, big, kip, kuiken, eend e.d.
- kleine gele paaskuikentjes, bijv. 10. De kinderen moeten bij het opruimen van de hoek iedere keer tellen of de 10 kuikentjes er zijn.
- nep-eieren
- een nestje voor de kip
- een speelgoed tractor
- wat hooi of stro
- een plastic schep, hark of riek
- voer: brokjes, wortels, maïs e.d.
- een hok bijv. een klein konijnenhok of hondenhok
- een mand voor de kat
- rubber laarsjes
- een overal, boerenkiel, pet of rode zakdoek

Laat de kinderen de hokken voor de dieren zelf maken. Ze kunnen deze knutsselen of bouwen. Ook het voer kan zelf worden gemaakt. Bespreek met de kinderen wat er gebeurt op een boerderij. Wie werken er? (Welke rollen kunnen er worden gespeeld?) Wat doen ze? Denk aan: de dieren voeren op gezette tijden, de koeien melken, de koeien de wei in laten, de hond uitlaten, het gras op het land maaien, eieren bij de kippen rapen.

boerderijhoek, kleuters

In de bloemenwinkel
Richt een bloemenwinkel in. Zorg voor allerlei soorten kunststof bloemen. Zet deze bij elkaar in bijvoorbeeld Pringles bussen. Bekleed deze met een vel A4 papier en schrijf er de prijs van de bloemen op. Zet een kassa met speelgeld klaar en leg portemonnees neer. Zorg voor telefoons waarmee de klanten naar de winkel kunnen bellen.
Laat de kinderen een prijslijst maken, naamkaartjes om bij de bloemen te zetten en een bordje waarop staat of de winkel geopend of gesloten is.
Introduceer de bloemenwinkel in de kring en speel enkele situaties na. Laat een klant bloemen kopen, laat een klant een bestelling telefonisch doorgeven, zet bloemen die naar de winkel komen netjes op de juiste plek enzovoorts. Eén van mijn kleuters bedacht dat een stempelkaart leuk zou zijn. Elke keer als de klant iets koopt, krijgt hij een stempel. Een volle kaart geeft recht op een gratis bloem. We maakten de stempelkaarten samen en kopieerden deze. De kinderen kregen een stempel na elke aankoop en bij vier stempels mochten ze de stempelkaart aan mij laten zien.
De bloemenverkoper in onze winkel had een bloemenketting om, zodat de rolverdeling duidelijk was.

bloemenwinkel, lente, themahoek, kleuters

bloemen, lente, bloemenwinkel, spel, kleuters, hoeken bloemen, lente, bloemenwinkel, spel, kleuters, hoeken

bloemen, lente, bloemenwinkel, spel, kleuters, hoeken, sjaal-met-verhaal
Vilten bloemen van Sjaal met Verhaal

bloemen, lente, bloemenwinkel, spel, kleuters, hoeken bloemen, lente, bloemenwinkel, spel, kleuters, hoeken

Kuikens in het nest - motorische activiteit
Leg (chenille)kuikens in een mand en verstop ze tussen hooi, stro of snippers uit de papierversnipperaar. Laat de kinderen de kuikens met een pincet uit de mand halen.

Pasen lente motorisch kleuters

Kuikens en eieren - sensomotorische speelbak
Vul een bak of dienblad met materiaal om te voelen, zoals zaagzel, rijst of maïs. Voeg kuikens en eieren aan de bak toe en stukken wc-rol. De kinderen voelen in de bak en laten het materiaal door hun vingers glijden. Met de kuikens en eieren kunnen ze spelen en een kleine wereld maken.

lente, pasen, sensomotoriek, motoriek, voelbak

Bloemen leggen met figurovorm
Het format vind je op de site van Vouwjuf.

bloemen, lente, figurovorm

Bloemen leggen met Scope
lente, bloem, kleuters

Bloem op de lichttafel
Teken met een Woody een bloem op de lichttafel of teken deze op een vel papier en lamineer het. Laat de kinderen de bloem versieren met doorzichtige, kleurrijke materialen.

kleuters, lente, bloem, lichttafel, lesidee, Juf-Anke

Kralenplank
Geef de kinderen de opdracht iets dat met de lente te maken heeft te ontwerpen op de kralenplank. Dit is een leuke opdracht als extra uitdaging. De kinderen kunnen hun ontwerp ook eerst op de tablet maken met de app KralenPlankOntwerper. Hierna leggen ze hun voorbeeld op een echte kralenplank.

lente juf anke

Speeltafel lente
Leg kleine materialen klaar die passen bij de lente en laat de kinderen hiermee spelen, fantaseren en experimenteren. Denk aan kleine houtschijven, kiezelstenen, vilten bloemen, kleine insecten. De vilten bloemen (vingerpoppetjes) zijn van Sjaal met Verhaal.

lente, speeltafel, spel, kleuters, spelen lente, speeltafel, spel, kleuters, spelen

Thematafel lente
Leuk voor de aankleding van een lentetafel:
- kuikentjes
- grasmatten
- bloesemtakken
- knuffels van jonge dieren of plastic dieren
- boeken over de lente
- kikkervisjes

juf-Anke, lente, kleuters juf-Anke, lente, kleuters

juf-Anke, lente, kleuters Pasen lente juf Anke

In de tuin
Maak een tuintje in de klas waar de kinderen zaadjes kunnen zaaien, naar bloemen kunnen kijken, bloemen kunnen verzorgen, groenten kunnen zaaien e.d.
Aankleding van de hoek:
- een grote of kleine gieter (zonder water)
- laarsjes
- een jas of overal
- plantenbakken, denk aan bloempotten of langwerpige hangbakken
- zaadjes
- verschillende bloemen in vazen of groentes ter aankleding
- eventueel wat potgrond en een schepje met de afspraak dat ieder kind in de hoek één keer iets mag zaaien in bijv. een boterkuipje.
- een plastic zeil op de vloer zo nodig
- schepjes, harkjes, stokken en touw om te meten wanneer je een rij groenten wilt zetten

juf-Anke, lente, kleuters

Minimoestuin in de zandtafel
De zand/watertafel kan in het voorjaar ook dienen als minimoestuin. Met wat potgrond en zaden gaan de kinderen zelf aan de slag. Je kunt bloemen zaaien, maar ook groentes, zoals tuinkers en radijsjes.

Zaaien in de klas
Elk kind mag zelf zaadjes zaaien in een potje of boterkuipje. Of, nog leuker, in een eierschaal! In deze eierschaal is tuinkers gezaaid, op watten. De watten geef je regelmatig water. Zo krijg je een grappig gezichtje!

juf-Anke, lente, kleuters

Zaai gras in een panty. Doe eerst een klein beetje zand in de panty, dan de graszaadjes en dan de rest van het zand. Knoop de panty dicht tot een bol.

juf-Anke, lente, kleuters

Pompoenpitten zaaien in een kweekkas.

juf-Anke, lente, kleuters

De schooltuin
Zaai zaadjes van bloemen of groentes in de schooltuin. Zie ook het idee voor een hoek "in de tuin", hierboven.

Dieren in de klas
Dieren in de klas halen is leuk en leerzaam. Belangrijk is wel dat ze voldoende eten hebben en ook weer tijdig terug de natuur ingaan.
* Kikkervisjes
Kikkervisjes zijn in menig sloot en plas te vinden. Zorg voor genoeg voedsel en een stuk hout of een steen waar ze op kunnen klimmen zodra ze hun staart verliezen. Dek de bak dan wel af met fijn gaas of gedeeltelijk met folie.

juf-Anke, lente, kleuters

* Mierenmortel of pierenplek
Door van glas een hoge, smalle bak te maken, krijg je een prima verblijf voor mieren of pieren. Je kunt mooi het gangenstelsel bestuderen.
* Slakkenstad
Zoek slakken in de moestuin. Doe ze in een terrarium met voldoende groen voedsel.
* Lieveheersbeestjesland
Zoek met de kinderen lieveheersbeestjes in de schooltuin of op de speelplaats. Doe ze in een (glazen) bak met daarin voldoende groen voedsel.
* Van rups tot vlinder
Als er, zoals dit jaar (2010) veel rupsen zijn, kun je er met de kinderen enkele vangen. Zet ze in een glazen bak. Zorg voor voldoende voedsel en takken.
Ontdek met de kinderen hoe de rupsen zich ontpoppen tot een vlinder!


Knutselen | thema lente

Kleurrijke vogel
Teken een vogel met zwart wascokrijt. Voor een mooi resultaat bespreek je van tevoren met de kinderen hoe je dit kunt doen en laat je voorbeelden zien. Zoek plaatjes/foto's van vogels en leg deze op de tafel waaraan de kinderen gaan tekenen.
Schilder de vogel met allerlei kleuren waterverf.
vogel kleuters werkje
werkje vogel kleuters

Fleurige kip
Teken een kip met zwarte wasco. Teken een patroon op het lijf en verf de kip met waterverf.
kip verven kleuters lente pasen lente pasen werkje kleuters

Kip met lange poten
Teken een kip of vogel met zwarte wasco op een lang, smal vel papier. Verf de kip / vogel met waterverf of ecoline. Verf de achtergrond in warme tinten of lichte kleuren.
kip vogel verven

Vrolijke libellen
Teken met zwarte wasco libellen op een stevig vel A4-papier.
Verf de libellen met waterverf of ecoline.
lente knutselen waterverf

Kippen vouwen
Vouw de schuine vouw. Vouw onder een hoekje een stukje naar binnen, zie foto. Plak de kippen op een vel papier. Knip poten, een kam, ogen, een snavel.
vouwen kip kleuters

Dieren knutselen van doosjes
Beplak een doosje met gekleurd papier, bijv. roze voor een varken of bruin voor een paard. Maak een kop van een rond vouwblaadje en plak dit tegen het doosje. Maak poten van halve wc rolletjes.
knutselen boerderij kleuters

Koe verven - wasco en waterverf
verven koe boerderij werkje kleuters

Mozaïeken
Een kuikentje dat uit een ei komt van mozaïek.
Vouw een groot, wit vouwblaadje in 16 vierkantjes. Knip deze vierkantjes uit. Voor de driehoekjes vouw je een vierkantje dubbel en knipt over de vouw.
Voor dit werkje heb je 2 x 16 vierkantjes nodig.
Leg het voorbeeld na op een vel papier en plak de vierkantjes op.
Voor de kop kun je ook een klein, rond vouwblaadje gebruiken.
kuiken blokjes kleuters

Kuikentje borduren
Borduur een kuikentje en kleur het kuiken in.
boerderij kleuters borduren

Eendjes in de vijver
waterverf kleuters lente eend vijver lente verven kleuters

Bloesemtak
Knip takken van bruin papier of gebruik bruine stroken. Plak ze op een gekleurd A4. Knip vierkantjes van rose/geel sitspapier. Zet een potlood in het midden van het vierkante sitspapiertje. Vouw het papier om het potlood heen. Doe plak op het kleine gedeelte dat vlak blijft (het deel dat tegen de achterkant van het potlood aanzit). Plak de bloesem op de tak!

Kip - schuine vouw

Nodig: 2 vouwblaadjes, bruin, zwart of wit van dezelfde grootte. Restpapier in allerlei kleuren, in ieder geval rood en oranje. Een groot vel waar de kip op geplakt wordt.

Vouw de 2 vouwblaadjes allebei in de schuine vouw. Plak ze op elkaar, zie foto. Vouw van één blaadje een stukje om voor de staart.
Knip een kam, snavel en lelletje voor de kip. Maak een oog van ronde plakfiguurtjes of knip een oogje. Plak de kip op een vel papier en versier dit met bijv. stukjes hooi die je knipt, een nest, eieren, kuikentjes van gele vouwblaadjes etc.
kip vouwen kleuters

Kikkers vouwen

Nodig: grote, groene vouwblaadjes, plakfiguurtjes voor de ogen.

Vouw een vlieger. Knip de vlieger een stuk in over de vouwlijn (aan de dunne kant, zie foto). Vouw van de ingeknipte stukken pootjes.
Vouw de bovenkant, het brede gedeelte, van de vlieger om. Plak de kikker op een vel papier en plak er de ogen op.
kikker vouwen kleuters

Kikkers in de vijver
Klik hier voor vouwaanwijzingen voor de kikker.
kikker vouwen kleuters

Kikker knutselen
Geef de kinderen de opdracht Kikker (Max Velthuijs) te knutselen. Geef ze groen, wit, rood en zwart papier en kosteloos materiaal en laat ze aan de slag gaan. Hoe Kikker eruit gaat zien en welk materiaal gebruikt wordt, is aan de kinderen.
kikker knutselen wc rol kleuters

Kuiken voor de jongsten
Nodig: 2 gele, ronde vouwblaadjes van dezelfde grootte, oranje papier voor de snavel, plakfiguurtjes voor de ogen, stroken geel papier voor muizentrapjes en gekleurde vellen papier als achtergrond.

Plak 2 gele, ronde vouwblaadjes op een vel papier. Plak op het bovenste vouwblaadje een snavel en oogjes.
Maak 2 muizentrapjes en plak deze, als pootjes, onderaan het kuikentje (dit is op de foto niet gedaan).
Heb je kleine, ovale, gele vouwblaadjes, dan kun je deze opplakken als vleugels.
Versier het vel papier met stukjes groen papier (gras), een zon of een eierschaal (zie foto 2).
juf-Anke, lente, kleuters juf-Anke, lente, kleuters

Kuiken uit ei - 16 vierkantjes (1)
Nodig: bruin vouwblaadje en geel voublaadje dat 1 formaat kleiner is dan het bruine blaadje. Restpapier voor snavel, ogen en versiering. Vel papier voor de achtergrond.

Vouw de 2 vouwblaadjes allebei in 16 vierantjes. Vouw bij beide blaadjes alle hoekjes om. Knip voor het ei het blaadje zigzaggend doormidden.
Viersier de kop van het kuiken en plak alles op. Versier het blad met gras of hooi, een zon, bloemen, meer eieren etc. juf-Anke, lente, kleuters

Kuiken uit ei - 16 vierkantjes (2)
Nodig: 2 witte, vierkante vouwblaadjes (16x16), een geel vouwblaadje dat een formaat kleiner is dan de witte vouwblaadjes (14x14 of 12x12) en een geel vouwblaadje dat nog een formaat kleiner is (10x10).

Voor de eierschalen vouw je de witte blaadjes in 16 vierkantjes. Vouw één rij om en vouw van deze rij vervolgens de hoeken om. Knip de bovenkant drie keer in en vouw de hoeken om, zie foto.
Voor het kuiken vouw je de gele blaadjes in 16 vierkantjes en vouw je de hoeken om. Geef het kuiken een oog en snavel.
lente vouwen kuiken

Kuiken uit ei met splitpen
--> Download het werkblad. Knip het kuiken uit en verf het met gele verf of spons het met gele verf. Knip het ei uit. Plak het kuiken op het ei en maak de eierschalen met een splitpen aan elkaar vast. Versier de eierschaal met kleine, gescheurde bruine stukjes papier of echte stukjes eierschaal.

kuiken uit ei lente werkje kleuters juf-Anke, lente, kleuters

Paaskuiken - 16 vierkantjes
Nodig: 2 gele vouwblaadjes, het blaadje voor de kop is 1 formaat kleiner dan het lijf. Restpapier voor de pootjes, snavel en oog. Gekleurd vel papier voor de achtergrond.

Vouw beide blaadjes in 16 vierkantjes en vouw alle hoekjes om. Plak de blaadjes schuin naast elkaar op een vel papier, zie foto. Versier de kop. Versier het hele werkje met grassprietjes, bloemen etc. juf-Anke, lente, kleuters

Dottie en haar kuikens
Knutselidee naar het boek 'Dottie's kuikens'.
Nodig: 1 rond, wit vouwblaadje, ronde, kleine plakfiguurtjes in de kleuren rood, oranje en wit, iets voor de kop (een groot rond plakfiguur of een mal), geel papier voor de kuikens.

Vouw het witte, ronde vouwblaadje dubbel en knip het doormidden. Plak de vouwblaadjes iets over elkaar op, zie foto. Knip een kop uit wit papier en plak deze op. Knip ronde plakfiguurtjes doormidden voor de staart, kam, snavel en poten. Maak een oogje.
Knip kuikentjes uit geel papier, naar eigen inzicht. Plak deze achter Dottie (niet te zien op de foto). Versier het geheel met gras, geknipt uit groen papier, bloemen, een zon, water etc. juf-Anke, lente, kleuters

Lammetjes scheuren
Laat de kinderen (jonge) dieren scheuren uit stukken restpapier. De kinderen bedenken zelf welk dier ze willen maken en hoe dit dier eruit gaat zien.
lente lammetje kleuters

Lammetje van watjes
Een schattig lammetje! Gebruik een rond vouwblaadje voor de kop. Plak hier ogen, een neus en mond op. Knip oren. Teken deze van tevoren voor de kinderen of maak er een mal voor.
Plak de kop op een rond stuk karton dat net wat groter is dan de kop. Plak watjes rondom de kop. Plak er tenslotte de oren bovenop.
schaap watten kleuters

Lammetje van watjes (2)
Zoek een leuke kleurplaat van een lammetje en vul deze op met kleine stukjes van watjes.
schaap lente watten werkje kleuters

Schaap
Teken de omtrek van het schaap (van de vacht) met een zwarte stift op een wit vel papier. Kopieer dit voor alle kinderen.
Spons dit met gebroken wit/ grijs/ zwart/ bruin.
Laat het werk drogen. Knip het schaap daarna uit.
Knip een kop (van bijv. een mal) en teken hier het gezicht op met een wit kleurpotlood. Plak de kop op het lijf. Knip poten uit zwart papier.
juf-Anke, lente, kleuters

Lammetjes met wol en lapjes stof
Knip lapjes van allerlei soorten stof (vooral bruin, wit en zwart) en stukjes wol, of laat de kinderen zelf knippen. Teken een lammetje op karton (zoek een voorbeeld bij Google 'kleurplaten lammetje'). 
De kinderen plakken de stof op de plaats waar het lammetje wol heeft. Knip het lammetje van tevoren uit, of laat de kinderen het lammetje uitknippen. 

Kleuren van de regenboog
Een leuk werkje van een rups met daarin de kleuren van de regenboog!
juf-Anke, lente, kleuters

Kuikentjes
Kuikentjes op wc rollen. Beplak een wc rol met geel papier, bijv. een geel vouwblaadje.
Plak een klein, rond vouwblaadje op de wc rol. Dit is de kop van het kuikentje. Plak ogen een snavel op de kop. Versier het kuikentje.
juf-Anke, lente, kleuters

Lentebloemen - scheuren
Print een kleurplaat van een bloem. Laat de kinderen de knop van de bloem opvullen met gescheurde stukjes papier.
Knip een bloempot en plak deze bij de bloem.
lente bloem

Bloemenvaas vlechten
lente vlechten

Bloemen vouwen en stempelen
Vouw een krokus of tulp en stempel een hyacint.
tulp vouwen kleuters tulp vouwen kleuters

Tulp: Vouw 16 vierkantjes. Vouw de onderste hoekjes om. Knip boven 2 stukjes in en vouw alle hoekjes om. Bladeren: vouw een vlieger. Vouw aan de bovenkant van de vlieger nog een keer een soort vlieger. Vouw het blad vervolgens in de lengte dubbel. Maak zo nog een blad.
Krokus voor de jongste kleuters: schuine vouw en 2 punten schuin naar boven vouwen (zie voorbeeld).
Hyacint: knip een steel en stempel de bloem (met een kurk).

Bloemen tekenen en verven
Teken een bloem met zwarte wasco. Verf de tekening met waterverf.
lente kleuters knutselen

lente kleuters

Bloemen van een eierdoos
Knip een stukje van een eierdoos. Verf dit. Prik er een gaatje in en steek er een rietje door. Maak een mal van bloembladeren. De kinderen trekken de mal over en knippen of prikken deze uit. Zo krijg je een leuk bloemetje. Maak een vaasje voor de bloemen.
juf-Anke, lente, kleuters

Bloemen in een vaas - vouwen
Vouw verschillende bloemen (schuine vouw) en een vaas (16 vierkantjes). Plak de bloemen op, teken steeltjes en versier het werkje eventueel. Het is ook leuk om eerst een vaas te verven en dan bloemen te vouwen die in de vaas 'gezet' worden.
lente kleuters knutselen
De bloemen van de klas van juf Els

Tulpen vouwen - ruimtelijk
Vouw een vouwblaadje in 16 vierkantjes. Vouw dit blaadje daarna 2 keer in de schuine vouw. Knip aan elke kant precies in het midden één hokje in (over de middelste vouwlijn). Je knipt dus 4x een stukje in.
Smeer plak op één van de 2 hokjes naast de ingeknipte lijn. Vouw deze hokjes daarna over elkaar (net als wanneer je een doosje vouwt). Dit doe je bij alle knipjes en zo ontstaat de tulp.
Foto: rechtervaasje met 3 bloemen.
tulp vouwen ruimtelijk kleuters werkje lente

Bloemvaas
Knip een melkpak doormidden. Beplak het met gekleurd papier. Plak er bloemen op door bloemvormen uit te scheuren, zie foto.
bloemenvaas kleuters werkje lente

Bloemen stempelen
Nodig: aardappels, gele en groene verf, wit papier, gekleurd papier als achtergrond.

Snijd een aardappel in de breedte doormidden. Druk de ronde vorm in de groene verf en stempel in het midden van het witte vel papier de knop van de bloem.

Snijd een aardappel in 4 stukken (in de lengte doormidden en nog een keer doormidden). Druk 1 stuk in de gele verf en stempel hiermee de bladeren van de bloem.
Stempel ook de steel van de bloem met deze stempel, met groene verf. De bladeren aan de steel van de bloem kun je zowel met deze stempel als met de eerste stempel, waarmee je ook de knop gemaakt hebt, stempelen.
juf-Anke, lente, kleuters

Kip
Teken een kip op karton na van een kleurplaat. Knip de kip uit en gebruik hem als mal. Trek de kip een heleboel keren over op stevig papier. De kinderen knippen of prikken de kip uit (2x). Daarna verven ze de twee kippen of ze beplakken hem met propjes of gescheurde stukjes papier. Uiteindelijk plakken de kinderen de kippen aan de zijkanten van een open eierdoosje. Let er hierbij wel op dat de kinderen de juiste kanten van de kip versierd hebben.

Scheuren
Vul een afbeelding (kleurplaat) van een dier op met gescheurde stukjes papier.
scheuren varken kleuters lente boerderij

Doorzichtige vlinders
Print een kleurplaat van een vlinder op stevig papier. De kinderen prikken enkele grote gaten in de vlinder en plakken hier vloeipapier achter. Ze kleuren de vlinder in. Knip de vlinders uit en hang ze voor het raam.
juf-Anke, lente, kleuters

Vlinders
Maak een mooie vlinder van koffiefilters. Laat de kinderen een koffiefilter met stift inkleuren, voor en achterkant. Zorg voor vrolijke kleuren. Knip de filter in vleugelvormen of laat ze zoals ze zijn. Leg de bekleurde filters in het water, zodat de stift zich verspreidt. Laat de filters vervolgens drogen en plak ze daarna op een vel papier. Maak een lijfje tussen de vleugels in.
juf-Anke, lente, kleuters

Lieveheersbeestjes
Beschilder een mooie, ronde steen zodat de steen verandert in een prachtig rood met zwart lieveheersbeestje.

Raamversiering
Schilder een boom op het raam en versier deze met blaadjes die de kinderen zelf gevouwen en geknipt hebben (van 16 vierkantjes), zie foto.
Plak er eventueel, met de kleuterplak, enkele zelfgemaakte vlinders bij.
juf-Anke, lente, kleuters


Downloads voor kleuters | thema lente

Kriebelbeestjes zoeken

Wow, de insectenpot zit vol met insecten! Ga op zoek naar de insecten die op je zoekkaart afgebeeld staan.
De kinderen oefenen de visuele waarneming, het visueel geheugen en visuele discriminatie.

--> Download 'kriebelbeestjes zoeken'

kriebelbeestjes werkblad kleuters kriebelbeestjes kleuters werkblad thema insecten kriebelbeestjes thema insecten kleuters werkblad

Programmeerpakket lente

Breng de jonge dieren bij hun moeder. De kinderen leren met dit programmeerpakket spelenderwijs de beginselen van het programmeren, logisch denken, het tellen, de getalsymbolen, de begrippen links en rechts en oriëntatie op het platte vlak.

--> Download het programmeerpakket lente

programmeren kleuters programmeren kleuters programmeren kleuters

Cijferdoolhoven lente

Met de cijferdoolhoven oefenen de kinderen het herkennen van de cijfers, het onthouden van een reeks en het inzicht. De doolhoven lopen op in moeilijkheid.

--> Download 'Cijferdoolhof 1, lente, Pasen en berenjacht'

cijferdhoolhof, kleuters, cijferdoolhoven, juf Anke cijferdoolhof, kleuters, juf Anke

Woordkaarten 'Eieren leggen'

Met deze woordkaarten kunnen de kleuters die interesse in letters tonen of al kunnen lezen aan de slag. Zorg voor kunststof eieren en eierdozen voor zes eieren. Schrijf letters op de eieren (zie download).
De kinderen pakken een woordkaart, kijken naar het woord en leggen dit na of vullen zelf de ontbrekende letter in en leggen het woord.

--> Download 'Eieren leggen'

kleuters lente woordkaarten kleuters lente boerderij kleuters lente leren lezen juf Anke

Zaaikaartjes

Het is lente. Tijd voor de boer om op zijn land te gaan werken. Wat verbouwt hij hier veel! De kinderen helpen hem een handje.

Met deze kaartjes oefenen de kinderen het tellen, de visuele waarneming en het afmaken van een reeks.

--> Download de zaaikaartjes

kleuters tellen lente boerderij

juf-Anke, lente, kleuters juf-Anke, lente, kleuters

Werkbladen lente

Een aantal werkbladen rondom de lente met:
- de begrippen evenveel en te weinig
- tellen
- woorden met de 'l' van lente
- rijmen
- auditieve analyse
- stempelen
- classificeren
- seriëren

lente lesidee kleuters
--> Download de werkbladen

Vee voeren - opdrachtkaartjes tellen & getalsymbolen

Oefen het tellen en de getalsymbolen t/m 12 met de telkaartjes uit de downlaod 'vee voeren'.
Print de opdrachtkaartjes en lamineer ze. De kinderen voeren de dieren in de boerderijhoek. Op het telkaartje zien ze welke dieren gevoerd moeten worden en hoeveel voer zij krijgen.

--> Download de telkaartjes

vee voeren opdrachtkaarten vee voeren

Bloemen - Rekenspellenpakket

Met het spellenpakket ‘Bloemen’ oefenen de kinderen spelenderwijs het tellen, de kleuren en de getalsymbolen t/m 15 door middel van telkaartjes, dobbelspellen, een gezelschapsspel en twintig (kring)suggesties met bloemen.

--> Bekijk het rekenspellenpakket op Kleuteruniversiteit

Bloemen Rekenspellenpakket

De groentetuin - Opdrachtkaartjes tellen & getalsymbolen

De groentetuin is een pakket bestaande uit 22 pagina’s met maar liefst 40 spelsuggesties voor rekenen en taal die perfect aansluiten bij het thema ‘Boerderij’. De suggesties raken 14 verschillende reken-en taaldoelen en deze staan steeds per suggestie aangegeven. Download en je kunt er direct mee aan de slag in de kring of tijdens de werkles.
Naast de spelsuggesties zitten er opdrachtenkaarten en kaarten van negen verschillende groenten bij. Je kunt natuurlijk ook met speelgoedgroente aan de slag i.c.m. dit pakket.

--> Bekijk het pakket 'De groentetuin'

juf-Anke, lente, kleuters de groentetuin

Knijpkaartjes lente - letters en woorden

Oefen de visuele waarneming, het signaleren van de eerste letter in een woord, de letterkennis en de fijne motoriek met deze knijpkaartjes.
De kinderen plaatsen een kleine wasknijper bij de letter die zij vooraan in het woord zien.
Bij de kaartjes met een zwarte rand worden ook letters die verder niet in het woord voorkomen gebruikt. Bij de kaartjes met een gele rand zijn ook andere letters uit het woord te zien en moeten de kinderen weten wat de eerste letter is.

--> Download de knijpkaartjes met letters en woorden

knijpkaartjes lente letters knijpkaarten kleuters

Knijpkaartjes lente - fonemisch bewustzijn

Oefen het fonemisch bewustzijn en de fijne motoriek met deze multifunctionele knijpkaartjes.
De knijpkaartjes hebben twee opdrachten waaruit een keuze gemaakt kan worden:
1. De kinderen plaatsen een kleine wasknijper bij de afbeelding van het woord dat rijmt op het woord dat groot afgebeeld is.
2. De kinderen plaatsen een kleine wasknijper bij de afbeelding van het woord dat dezelfde beginklank heeft als het woord dat groot afgebeeld is.

--> Download de knijpkaartjes 'rijmen & eerste klank in het woord'

knijpkaartjes lente fonemisch bewustzijn knijpkaartjes lente fonemisch bewustzijn

Woordkaarten thema lente

36 Woordkaarten rondom de lente met o.a. woorden uit de Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters.
Knip de kaartjes uit en lamineer ze. Je kunt er de volgende activiteiten mee doen:
* Zinnen bedenken bij de woorden. Deze zinnen opschrijven.
* Omschrijving van een woord geven. Het kind raadt over welk woord je het hebt of wijst het juiste plaatje aan.
* Woorden naschrijven of stempelen.
* Eigen ervaringen vertellen bij de woorden.
* De kaartjes mee naar buiten nemen tijdens een lentewandeling. Welke woorden kom je in het echt tegen? Maak foto's.
* Jonge dieren bij hun moeder zoeken, het geluid dat ze maken nadoen en bespreken hoe dat geluid heet.
* Auditieve oefeningen met de woorden doen, zoals hakken, plakken, rijmen, eerste letter.
* Woordenschatspelletjes, kijk bij vakgebieden --> taalontwikkeling.

--> Download de woordkaarten

woordkaarten lente

Tel en kleur - kikkerdril

Gooi met 2 dobbelstenen en kleur net zoveel kikkerdril als het aantal dat je gegooid hebt. Wie heeft al de kikkerdril het eerst gekleurd?

--> Download het spel

juf-Anke, lente, kleuters

kerst, advent, vastenactie, juf-anke, kleuters, lesidee

kleuters, prentenboeken, kerst, voorlezen, juf, meester, lesidee

de-kleine-kerstboom, kleuters, kerst, lesidee

kleuters, kerst, voorlezen, prentenboek, kleutergroep, juf-Anke

kleuters, voorlezen, prentenboek, alle-dieren-sliepen, lemniscaat

juf-anke, lesidee, inspiratie, kleutergroep, kleuters, onderwijs, groep-1-2, prentenboeken, voorlezen