- Kringactiviteiten
- Liedjes en versjes
- Hoeken
- Knutselen
- Downloads
Lesideeën voor kleuters | thema kunst
Boekentips
Projecten van Kleuteruniversiteit
Gratis lessuggesties van Lemniscaat
![]() |
Ik ben een kunstenaarIk ben een kunstenaar, ik kan niet stoppen met scheppen, alles inspireert me! Download gratis lessuggesties bij het boek 'Ik ben een kunstenaar'. Je vindt ze op de site van uitgeverij Lemniscaat en in het boek 'Spelen met prentenboeken'. |
Liedjes en versjes | thema kunst
Kunst
Uit: Koekeloere
Het is de kunst iets te verzinnen
wat nog niemand heeft verzonnen,
waaraan niemand is begonnen.
Iets met hout of verf of steen,
helemaal van jou alleen.
Dus wat zal ik eens gaan maken?
Blote dames in een wei,
of een beeld met zonder armen,
of misschien een heel groot ei?
Het is de kunst iets te verzinnen
wat nog niemand heeft verzonnen,
waaraan niemand is begonnen.
Iets met hout of verf of steen,
helemaal van jou alleen.
Dus wat zal ik eens gaan maken?
Heel veel streepjes op een doek,
of een juffrouw met een glimlach
of gewoon een heel mooi boek?
Het is de kunst iets te verzinnen
wat nog niemand heeft verzonnen,
waaraan niemand is begonnen.
Iets met hout of verf of steen,
helemaal van jou alleen.
Weet je wat ik nu ga maken?
Kijk, een prachtig schilderij.
Een portret met heel veel kleuren…
helemaal alleen van mij.
Het is de kunst iets te verzinnen
wat nog niemand heeft verzonnen,
waaraan niemand is begonnen.
Iets met hout of verf of steen,
helemaal van jou alleen.
Ideeën voor de hoeken
In het museum
Richt een hoek in als museum. Zorg voor een kassa waar de klanten hun kaartje kunnen kopen. Hang kunstwerken op die bekeken kunnen worden en maak naambordjes voor de kunstwerken.
Geef het personeel dat in het museum werkt opdrachten. Laat hen schilderijen vervangen en nieuwe schilderijen bestellen, de bezoekers rondleiden en als zaalwacht de boel in de gaten houden.
Maak een zoekkaart door details van de kunstwerken te fotograferen en op een kaart te printen. De bezoekers gaan op zoek naar de kunstwerken die op de kaart staan. Hebben ze alles gevonden, dan mogen ze een cadeautjes uitzoeken in de museumshop.
Richt een restaurant in voor de bezoekers van het museum. Een groepstafel waar je tijdens de speel-/werktijd een tafelkleed over legt kan al voldoende zijn.
Het dinomuseum
Laat de kinderen tijdens de speel-/werktijd dino's en fossielen maken. Fossielen kun je maken door afdrukken van dinopoten of schelpen in klei of zoutdeeg
te maken. Richt een museum in met een (vitrine)kast en tafel. Zet hier de dino's en fossielen op. Laat de kinderen naamkaartjes schrijven.
De kinderen maken toegangstickets voor het museum. Zorg voor een kassa met speelgeld en pasjes. Maak een plattegrond van het museum en maak een wegwijzer met daarop: restaurant, toilet, zaal, entree, museumwinkel. Richt eventueel een restaurant in. Een tafel met twee stoelen is al voldoende. Als je ruimte hebt, kun je ook een museumwinkel toevoegen.
De museumwinkel. De spullen voor de museumwinkel zaten in een bak. Het kind dat in de winkel werkt, pakt en stalt alles uit en schrijft bedragen op de prijskaartjes. Zo kun je ruimte in het lokaal besparen en wordt er toch een compleet museum neergezet, met zalen, winkel en restaurant.
Basisset dinomuseum
Deze download bevat toegangstickets, prijskaartjes voor de museumwinkel, speelgeld, rollenkaarten en richtingaanwijzers voor in het museum.
--> Download de basisset 'dinomuseum'
Tip! Met een zoekkaart kunnen de kinderen gericht op museumbezoek gaan. Maak foto's van details van de dino's en fossielen in het museum en druk zes foto's af op een blad. De bezoekers krijgen een blad met foto's en blijven in het museum tot ze de zes foto's hebben gevonden. Hierna kunnen ze wat lekkers bestellen in het restaurant.
In ons museum waren drie zalen (kasten en tafels waarop de dino's stonden). De zaalnummers hingen erbij en de kinderen schreven het zaalnummer op de zoekkaart als ze een dino vonden.
Je eigen museum
Stel al het werk dat tijdens dit thema gemaakt wordt tentoon op een tafel in het lokaal.
Drappeer een mooi kleed over deze tafel. Maak naambordjes voor elk kunstwerk. Nodig bezoekers uit om naar de tentoonstelling te komen kijken.
Kunst met Hamertje Tik
Print de gouden schilderijlijsten, knip de binnenkant eruit en bevestig ze op een Hamertje Tik plank. De kinderen timmeren kun kunstwerk binnen de lijst.
--> Download de gouden lijsten
Abstracte kunst
Plak schilderstape in rechte lijnen, horizontaal en verticaal, op een tafel. Er ontstaan vlakken. De kinderen vullen de vlakken op met mozaïekfiguren. Er ontstaat een abstract kunstwerk.
Mondriaan
Plak schilderstape in rechte lijnen, horizontaal en verticaal, op een tafel of in de activiteitenbak of zand-/watertafel. Er ontstaan vlakken. De kinderen vullen de vlakken op met logiblokken. Er ontstaat een kunstwerk van Piet Mondriaan.
De Stip
Vul de activiteitenbak met cirkelvormige voorwerpen in allerlei kleuren: vouwbladen, pompons, knopen, dopen. Je kunt de voorwerpen ook op een tafel of in een grote bak leggen. Leg pincetten bij de cirkels en lees het boek De Stip voor of bekijk het kunstwerk met cirkels van Kandinsky. Laat de kinderen zelf bedenken wat ze met de cirkels in de bak kunnen doen.
Kunst met doppen
Laat de kinderen met doppen kunstwerkjes leggen. Ik printte schilderijen met bloemen erop en liet de kinderen met doppen bloemen leggen.
Kunst met loombandjes
Laat met loombandjes op een kralenplank een kunstwerk maken.
Kunst op de kralenplank
Print enkele afbeeldingen van kunstwerken en leg deze in het midden van een kralenplank. Laat de kinderen de rand leggen.
--> Download de kunstwerken voor de kralenplank
Kunst met spiegels
Leg enkele spiegels neer en leg hier losse materialen bij zoals bloemen, schelpen, houtschijven, steentjes, doppen, diamantjes enzovoorts. Laat de kinderen een kunstwerk op of rondom de spiegel maken.
Kunst - dobbelspel
Schrijf met een (whiteboard)marker cijfers in een verfpalet. Het kind gooit met de dobbelsteen en legt een gekleurde pompon (of een gekleurd dopje, een knoop of fiche) op het cijfer gelijk aan het aantal gegooide ogen. Hij gaat door tot het verfpalet vol is.
Als meerdere kinderen het spel samen spelen, is degene die zijn verfpalet het eerst vol heeft de winnaar.
Variatie: Laat de kinderen de pompon met een pincet oppakken.
Mandala's en versieren met loose parts
Laat de kinderen mandala's maken met losse materialen of natuurlijk materiaal. Gebruik als basis een hoepel of ronde placemat.
Ga aan de slag met loose parts. Laat de kinderen vormen leggen of vormen opvullen met losse materialen. Gebruik verschillende ondergronden, zoals de vloer of een tafel, een theedoek met vakken of spiegels.
Beeldende activiteiten | thema kunst
De zonnebloemen van van Gogh
Laat de kinderen een zonnebloem maken. Ze bedenken zelf hoe: knutselen, maken met knex, tekenen en uitknippen ... Verzamel de zonnebloemen in een vaas.
Mondriaan
Plak stroken papiertape horizontaal en verticaal over een vel papier. Zorg ervoor dat er vlakken ontstaan. Laat de kinderen de vlakken inkleuren met verf in de kleuren geel, blauw, rood en zwart. Als de verf is opgedroogd, trek je de papiertape voorzichtig van het werk af. Laat de witte strepen die zijn ontstaan eventueel
opvullen met repen zwart papier.
Amandelbloesen van Gogh
De kinderen tekenen takken op een vel (blauw) papier. Van vloeipapier maken ze bloesem en deze plakken ze op de takken. De kinderen kunnen propjes maken of kleine, vierkantje stukjes vloeipapier om de achterkant van een potlood vouwen en opplakken. Zo staat de bloesem iets omhoog.
Kunstwerken in een schoenendoos
Zet een schoenendoos op z'n kant en plak een afbeelding van een bekend kunstwerk tegen de achterzijde (aan de binnenkant). De kinderen bekijken het kunstwerk en bedenken iets wat hierbij past: mensen, dieren, bloemen, vervoermiddelen, meubelstukken. Ze knutselen of kleien dit en zetten het in de schoenendoos, voor het kunstwerk.
--> Download een aantal bekende kunstwerken
Zelfportret met houtskool
De kinderen tekenen zichzelf (hun gezicht) met houtskool. Geef ze een spiegel om tijdens het tekenen in te kijken en laat van tevoren zelfportretten van bekende kunstenaars zien. Bespreek deze samen.
De cirkels van Kandinsky
Laat elk kind cirkels verven of kleuren met stift of wasco. Hang de cirkels bij elkaar op, zodat het kunstwerk van Kandisky ontstaat.
Foto's geïnspireerd op Rembrandt
De kinderen gaan op de foto in kleding uit de tijd van Rembrandt. Let bij het maken van de foto's op het licht. Laat zonlicht vanaf de zijkant komen.
Voor deze foto's is een zwart doek gebruikt als achtergrond. De foto's zijn met de camera van een tablet gemaakt. Voor de kleding kan gebruikt worden: kanten kleedjes, onderleggers van taarten, zwarte doeken, zwarte jasjes, zwarte lappen stof, witte strikken enzovoorts.
In de prentenboeken over Maurits Muis, heeft ook Maurits deze kleding aan. De kinderen gingen op de foto als Maurits Muis, dat is voor hen meer sprekend dan Rembrandt.
Het ei van Jeroen Bosch
Beplak een ballon met de techniek papier-maché. Verf het krantenpapier wit of plak een laatste laag met wc papier. Knip de bovenkant van het werk. Nu ontstaat het ei dat te zien is in de boommens van Bosch en ook terugkomt in het prentenboek 'Bosch'.
Zelfportret - tekenopdracht
De kinderen tekenen zichzelf op een schildersezel.
Wonderlijke wezens - Jeroen Bosch
Laat de kinderen een 'wonderlijk wezen' tekenen. Hier hebben de kinderen getekend met zwarte wasco en hun werk met waterverf ingekleurd.
Downloads | thema kunst
Gouden schilderijlijsten
Gebruik de schilderijlijsten voor creatieve opdrachten:
-
Laat de kinderen er kunstwerkjes in leggen met losse materialen zoals diamanten, glasstenen, schelpen, stokjes en doppen.
-
Bevestig ze op de planken van Hamertje Tik en laat de kinderen er kunstwerken in timmmeren.
- Gebruik ze als tekenformat en laat de kinderen er een tekening in maken.
-
Teken een cirkel in de lijst en geef de kinderen de opdracht deze cirkel te verwerken in een tekening. De cirkel wordt bijvoorbeeld het hart van een bloem, een wiel van een voertuig of de kop van een dier.
- Laat de kinderen een zelfportret in de lijst tekenen.
--> Download de gouden lijsten
De appelboom, Jeroen Bosch - telkaarten
Oefen het tellen en de getalsymbolen met deze kaarten. De kinderen kleien het juiste aantal appels in de boom of leggen rode (tel)dopjes op de boom.
Zelfportret, Jeroen Bosch - tekenopdracht
De kinderen tekenen zichzelf op een schildersezel.