juf-Anke, lesidee, kleuters, inspiratie, informatie, kleutergroep, groep-1-2, onderwijs, basisonderwijs, basisschool, thema's, projecten

juf-anke, lesidee, kleuters, groep-1-2, kleutergroep, spel, spelen, Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

juf-Anke, lesidee, kleuteruniversiteit, projecten, kleuters

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Gymles
  • Werkbladen


Lesideeën voor kleuters | thema helden

Gezamenlijke opening van het thema

Superleerkrachten
Elke leerkracht verkleedt zichzelf als een superheld. Dit kan een eigen held uit een kinderboek van de leerkracht zijn of een andere held.
's Morgens staan de leerkrachten als standbeelden op verschillende plaatsen op de speelplaats. De kinderen kunnen er als ze op school aankomen naar kijken.
Dan gaan de kinderen naar een gezamenlijke ruimte en verschijnen de helden op het podium. Welke helden hebben de kinderen gezien?

Toneelstuk 
Speel een stuk uit een kinderboek waarin een held voorkomt met enkele collega's na voor de kinderen van de hele school.
Bijvoorbeeld: Kikker is een held, Geronimo Stilton, Mijn held

Hoe word ik een superheld?
De kinderen zitten in een centrale ruimte. Er verschijnt een leerkracht op het podium die overal bang voor is. (Kijk ter inspiratie in het boek 'bang mannetje')
De leerkracht wil heel graag dapper zijn, maar weet niet hoe dat moet. De kinderen mogen bedenken hoe je een held kunt worden.
Er worden verschillende ideeën verzameld en de leerkracht gaat de komende dagen aan de slag, met hulp van de kinderen.

Kringactiviteiten | thema helden

Als het over superhelden gaat, kun je denken aan dapper zijn. Superhelden zijn nergens bang voor! Een aanknopingspunt voor enkele activiteiten rondom emoties.

Emoties - Doos vol gevoelens
Doe enkele activiteiten uit de 'doos vol gevoelens'. Leg de nadruk op het gevoel 'bang zijn'. Superhelden zijn immers nooit bang. En wij? Zij wij ergens bang voor? Hoe voelt dat? Kun je het zien als iemand bang is? Wat kun je dan doen?

Emoties - Superheldjes in de speelzaal
Nodig: grote smileys van de basisgevoelens. Elke smiley op één A4.
Een handtrom of tamboerijn.

Introductie: Bespreek de basisgevoelens bang, boos, blij en verdrietig met de kinderen. Wanneer heb je een bepaald gevoel? Hoe voel je jezelf dan, is het een fijn gevoel? Hoe ziet dat gevoel eruit? Oefen een aantal keer hoe je eruit ziet als je bijv. boos bent. Ben dan allemaal boos! Doe dit met alle gevoelens.

Leg de smileys met de 4 basisgevoelens verspreid in de speelzaal (in een groot vierkant). Steek elk gevoel even omhoog en vraag de kinderen wat dit is. De kinderen zoeken een plek in de zaal. Ze lopen in een grote kring om de gevoelens heen. De kinderen lopen dus telkens een grote ronde. Dit doen ze op het ritme van de trom. Zodra de trom stopt, moeten de kinderen het gevoel waar ze het dichtst bij staan uitbeelden. Bijv. de trom stopt als een kind bij blij is, dat kind kijkt dan heel blij. Ondertussen zijn er andere kinderen die boos, verdrietig of bang kijken. De kinderen blijven op de plek staan en houden het gevoel vast, tot de trom weer klinkt. Dan lopen de kinderen weer rond.

Emoties - Bang zijn
* Zoek 'enge' muziek (filmmuziek, klassieke muziek) en laat de klas een fragment horen. Vertel er van tevoren niets over!
Wat hebben de kinderen gehoord? Wat vonden ze van deze muziek? Hoe klonk de muziek?
* Vul een zakje met 'enge' voorwerpen, zoals een nepspin, nepinsect, heks, skelet, knuffel van een draak etc. Laat een kind iets uit het zakje grabbelen. Wat is dit? Wie is hier bang van? Wie niet?
* Praat over bang zijn. Wat is dat? Waar ben jij bang van? Hoe voelt dat? Hoe kijk je als je bang bent?
* Schrijf alles over bang zijn in een woordveld op een groot vel papier. Plak er een picto/smiley van bang zijn bij en hang het vel op in de klas.

Emoties - Dapper zijn
In veel prentenboeken komen helden voor. Stoere personages, personages die van niets of niemand bang zijn, personages die magische krachten hebben. Veel hoofdpersonen komen als een held uit het boek.
Eén van deze hoofdpersonen is muisje uit het boek 'Mijn held' van Ingrid en Dieter Schubert. De liefde van muisje voor zijn meisje kent geen grenzen. 'Niets houdt mij bij jouw vandaan!" zegt muisje. En daar moet hij heel wat heldendaden voor verrichten. Ter introductie van het thema 'helden' of 'dapper zijn' kun je dit boek voorlezen.
Het boek is wel meer geschikt voor de oudste kleuters.
Praat na afloop van het verhaal met de kinderen over dapper zijn. Was muis dapper? Wat deed hij wat dapper was? Ben jij zelf dapper? Wat kan jij goed? Ken jij iemand die je dapper vindt? Wie is jouw held?
Maak met de groep een woordveld over dapper zijn. Hang dit op in de klas.

Vertrouwensspelen
Een superheld zijn is meer dan stoer en dapper zijn. Een superheld ben je als je elkaar helpt, elkaar vertrouwt en accepteert. Daarom hier enkele leuke vertrouwensspelen.

* Blindelings vertrouwen
- De kinderen werken in tweetallen. Eén kind heeft de ogen dicht. De ander leidt dit kind door het lokaal.
- Doolhof. De helft van de groep wordt blind, de anderen zijn de leiders. De blinden gaan even naar de gang. De leiders maken met de leerkracht een doolhof van stoelen en tafels in de klas. Dan gaat elke leider zijn/haar blinde halen en leidt hem of haar door het doolhof. Dit mag door het kind vast te pakken of door er tegen te praten.

* De bruisende rivier
De kinderen zitten op stoelen in een kring en schuiven de stoelen zo dicht mogelijk tegen elkaar. Nu gaan de kinderen op de stoelen staan. Ze staan op een brug met veel rotte planken ertusen. Deze kunnen ieder moment breken. Dan vallen de kinderen in het water, waar de krokodillen in liggen. Om dat te voorkomen moeten de kinderen dus niet in het water vallen!
De leerkracht haalt telkens een stoel weg. De kinderen moeten nu bij elkaar op de stoel gaan staan en elkaar stevig vasthouden. De kinderen moeten erop vertrouwen dat ze elkaar niet laten vallen. Het spel stopt wanneer iemand 'verdronken' is.

* Man bij de grens
In de kring wordt van een aantal stoelen een grens gemaakt. Tussen de stoelen zijn één of meerdere openingen. Eén kind is grensbewaker en krijgt een blinddoek om. Een ander kind krijgt ook een blinddoek en moet door een gat in de grens zien te komen. Dit hoeft dat kind niet alleen te doen, iemand met de ogen open mag hem/haar leiden. Wel zonder woorden! De grensbewaker mag immers niet horen waar de 'boef' zich bevindt. 

Boeken bij het thema helden

Bang mannetje

Je kunt het prentenboek 'Bang mannetje' als rode draad door dit thema laten lopen. Dit boek gaat over een mannetje dat helemaal niks durft. Iedere keer weer ziet hij dat anderen veel dapperder zijn dan hij. Hij wil ook dapper zijn! Hiervoor moet hij naar de Toverboom. Om daar te komen moet hij door het Wilde Woeste Woud. Daar dreigen allemaal gevaren. De Toverboom heeft gezegd dat hij niet bang hoeft te zijn en dus loopt bang mannetje dapper door het woud.

Dit prentenboek is helemaal uitgewerkt in het boek 'Het prentenboek als invalshoek'. In dit boek staan allerlei leuke activiteiten voor kleuters rondom 'Bang mannetje'. Een erg praktisch boek! Kijk hieronder om het boek te bestellen.


juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

kleuters, lesidee, kabouterboek, dit-ben-ik, juf-Anke

juf-anke, lesidee, inspiratie, kleutergroep, kleuters, onderwijs, groep-1-2, prentenboeken, voorlezen