juf-Anke, lesidee, kleuters, inspiratie, informatie, kleutergroep, groep-1-2, onderwijs, basisonderwijs, basisschool, thema's, projecten

juf-anke, lesidee, kleuters, groep-1-2, kleutergroep, spel, spelen, Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

juf-Anke, lesidee, kleuteruniversiteit, projecten, kleuters

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads


Lesideeën voor kleuters | thema boerderij

Boekentips

prentenboeken, boerderij, kleuters, voorlezen prentenboeken, boerderij, kleuters, voorlezen prentenboeken, boerderij, kleuters, voorlezen prentenboeken, boerderij, kleuters, voorlezen
prentenboeken, boerderij, kleuters, voorlezen prentenboeken, boerderij, kleuters, voorlezen prentenboeken, boerderij, kleuters, voorlezen prentenboeken, boerderij, kleuters, voorlezen

Projecten van Kleuteruniversiteit

Project 'de boerderij'

Op de boerderij van boer Bert valt van alles te beleven. De koeien gaan voor het eerst de wei in, boer Bert gaat in de stad op zoek naar nieuwe werkkleding en zijn nichtje Anna komt in haar groentetuintje werken.

--> Bekijk 'Op de boerderij van boer Bert'

project, boerderij, kleuters, juf-Anke

Plons!

Floortje, het varken, heeft het heel warm. Ze ziet de eenden vrolijk spetteren in het water. En hoewel het niet normaal is voor varkens om het water in te duiken, neemt Floortje een aanloop en …

In dit pakket neem je, op een zomerse dag, een kijkje op de boerderij van boer Van der Pluim. Aan de hand van verschillende activiteiten maak je kennis met zijn dieren. De dieren krijgen het warm en duiken na elke activiteit, stuk voor stuk, de vijver in. Dit pakket is geschreven bij het boek ‘Plons!’ van Martin Waddell en Jill Barton.

--> Bekijk het pakket 'Plons!'

project, boerderij, kleuters, plons

We hebben er een geitje bij - kleuters

Mik gaat naar de kinderboerderij. Ze hebben er een geitje bij.

Dit pakket bevat 14 reken- en taalactiviteiten bij het boek ‘We hebben er een geitje bij!’ van Marjet Huiberts en Iris Deppe. Bij de activiteiten komt er elke keer wat bij, net als het geitje op de kinderboerderij!

--> Bekijk het pakket 'We hebben er een geitje bij!'

we hebben er een geitje bij!, project, lesidee

Boer Boris gaat naar zee - kleuters

Boer Boris gaat naar zee.
Ga jij met hem mee?

Pak samen de spullen van Boer Boris in, tel de dieren, vergeet het kleinste schaapje niet en ga rijmend op weg naar zee. Bouw een zandkasteel en dobbel druppels tot je na een gezellige dag weer huiswaarts keert.

Het project ‘Boer Boris gaat naar zee’ bevat reken- en taalactiviteiten bij het gelijknamige boek van uitgeverij Gottmer, geschreven door Ted van Lieshout en Philip Hopman.

--> Bekijk het pakket 'Boer Boris gaat naar zee'

Boer Boris gaat naar zee lesideeën

Project lente - Benji en de gigagrote pompoen

Benji wil uit kleine zaadjes een gigagrote pompoen laten groeien. Hij plant de zaadjes, geeft water, wacht, geeft water, wacht …

Ga met Benji mee naar buiten! Dit vrolijke lenteproject bevat taal- en rekenactiviteiten, een dans- en bewegingsactiviteit, activiteiten voor natuur en techniek, een les Engels en suggesties voor de hoeken bij het boek ‘Benji en de gigagrote pompoen’ van Alan C. Fox en Eefje Kuijl. Met dit project kun je vier weken aan de slag.

--> Bekijk het project lente

lente, benji, kleuters, zaaien, project

Extra! Bij Benji en de gigagrote pompoen maakte de illustrator, Eefje Kuijl, twee prachtige kleurplaten. Je kunt ze hier downloaden (klik op de gewenste kleurplaat).

Benji en de gigagrote pompoen kleuters lente kleuters lente kleurplaat Benji en de gigagrote pompoen

We hebben er een geitje bij - peuters

Op de kinderboerderij hebben ze er een geitje bij. Mik gaat kijken. Ga je mee?

Dit pakket bevat 12 activiteitenkaarten met korte activiteiten voor jonge kinderen aan de hand van het boek ‘We hebben er een geitje bij!’ van Marjet Huiberts en Iris Deppe. Ideaal voor peuterspeelzaal en kinderdagverblijf.

--> Bekijk het pakket 'We hebben er een geitje bij!'

we hebben er een geitje bij, peuters lessuggestie

Boer Boris gaat naar zee - peuters

Boer Boris heeft vakantie,
Boer Boris gaat naar zee.
Hij pakt zijn kleine koffertje.
Wat neemt Boer Boris mee?

Ga je met Boer Boris mee naar zee? Dit pakket, op basis van het boek ‘Boer Boris gaat naar zee’ van uitgeverij Gottmer, geschreven door Ted van Lieshout en Philip Hopman, bevat 16 activiteitenkaarten met korte kringactiviteiten voor jonge kinderen en kleurplaten met suggesties voor een creatieve activiteit. Ideaal voor peuterspeelzaal en kinderdagverblijf bij de thema’s boerderij of vakantie.

--> Bekijk het pakket 'Boer Boris gaat naar zee'

Boer Boris gaat naar zee lesideeën

Lessuggesties op de boerderij

In het boek Spelen met prentenboeken vind je suggesties bij Dottie's eieren. Op de site van uitgeverij Lemniscaat vind je gratis suggesties bij de telthriller Eén vos, waarin de vos op de kippen van de boerderij jaagt.

--> Naar de lessuggesties bij Eén vos

spelen-met-prentenboeken dotties-eieren voorlezen, kleuters, boerderij

lesidee, kleuters, dotties-eieren lesidee, kleuters, dotties-eieren kleuters, thema-boerderij, een-vos

Kringactiviteiten

Rekenactiviteiten voor kleuters

Brokjes tellen
Nodig: brokjes
Leg de brokjes in de kring. Vraag de kinderen hoeveel brokjes ze denken dat het zijn.
Ga de brokjes tellen. Leg de brokjes in groepjes van 10 neer.
Hoeveel groepjes van 10 zijn het? En hoeveel brokjes zijn er dan nog over?
Wie weet hoeveel brokjes het in totaal zijn?
Pak enkele knuffels van boerderijdieren of plastic dieren. Leg 10 brokken neer. Vraag de kinderen deze brokken te verdelen over de dieren. Blijven er brokken over? Hoeveel brokken krijgt elk dier?
Leg brokjes bij de cijferkaartjes, 1 brokje op het cijfer 1, 2 brokjes op de 2 etc.
Verzin zo allerlei telactiviteiten met de brokjes.
Tot slot kun je het volgende spelletje spelen: Leg 10 brokjes op een rij. Neem één dierenknuffel. De kinderen doen de ogen dicht. De dierenknuffel komt enkele brokjes eten. De kinderen doen de ogen weer open. Hoeveel brokjes zijn er opgegeten?

Dieren tellen, sorteren en vergelijken
Nodig: een heleboel boerderijdieren, bijv. plastic dieren uit de bouwhoek en eventueel hoepels.
Vraag de kinderen de dieren te tellen. Hoeveel varkens zijn er? Hoeveel schapen? Hoeveel dieren in totaal? Hoeveel varkens zijn er als er 1 varken weggaat? Hoeveel zijn er als er 2 bij komen?
Sorteer de dieren en leg elke soort in een hoepel. Van welke dieren zijn er de meeste? Van welke de minste?
Vergelijk de dieren. Zet ze op volgorde van groot naar klein etc.

Kuikentjes in een doosje
Neem een eierdoos, voor 10 eieren, en vul deze met kleine kuikentjes. Eén in elk vakje. Laat de dichte doos aan de kinderen zien en laat de kinderen raden hoeveel kuikentjes erin zitten. Sommige kinderen zullen weten dat er 10 eieren in een doosje zitten of lezen dat op het etiket.
Maak vervolgens allerlei rekensommetjes met de kuikentjes. Hoeveel zijn er nog als er één weg gaat? En als er 2 weg gaan? Haal de kuikentjes nog niet uit de doos, maar laat de kinderen eerst nadenken en antwoorden. Daarna worden de kuikentjes uit de doos gehaald en kunnen de kinderen zien of het antwoord klopt. 
Als er verschillende kleuren kuikentjes in de doos zitten, kun je vragen hoeveel rode kuikentjes er zijn, hoeveel gele, hoeveel blauwe? etc. 
Vraag de kinderen wat de helft is. Je kunt dat makkelijk zien omdat er aan allebei de kanten 5 kuikentjes zitten. 5 erbij 5 is 10. Laat de kinderen dat maar eens zien met de handen. 5 Vingers en 5 vingers is samen 10. Kunnen de kinderen ook 6 vingers laten zien? En 3, en 2?
Vervolgens haal je een kuikentje weg uit één rij van 5 kuikens. In die rij zitten nu 4 kuikens, in de andere rij 5. Waar zijn er meer? Waar zijn er minder? Nu haal je in 1 rij 3 kuikens weg. Waar zijn er meer? Waar minder? De kinderen oefenen zo de begrippen meer en minder. 
Sluit af met het volgende spelletje: alle kinderen hebben de ogen dicht. Er zitten 10 kuikens in het doosje. Eén kind mag er wat kuikentjes uithalen en achter zich leggen. De kinderen doen de ogen open. De doos gaat rond in de kring. Hoeveel kuikentjes zijn er weg? Sommige kinderen zullen gaan tellen, anderen zien dit in één oogopslag.

Stallen bouwen en tellen
Bouw een aantal blokkenbouwsels in de kring. Dit doe je door bijv. 4 blokken tegen elkaar te leggen, 2 rijen van 3 gestapelde blokken naast elkaar, 4 blokken naast elkaar en 1 blok er bovenop etc. Bouw alleen met de vierkante blokken.
Nu heb je een aantal stallen gebouwd. Zet er wat dieren bij, zodat de bouwsels wat meer op stallen lijken.
De kinderen zitten in de kring en kijken naar de bouwsels. Welke stal is met de meeste blokken gebouwd? Welke stal met de minste? Waarom denken de kinderen dat? Laat ze de blokken van enkele stallen tellen en vergelijken. Tel daarna bij elke stal uit hoeveel blokken hij bestaat. Neem één stal en bedek enkele blokken onder een doek. Hoeveel blokken zijn er nu weg?

Hoeveel eieren legt Dottie? - tellen tot 10 en splitsen van 10
Nodig: kip (knuffel of handpop), 10 plastic eieren, deksel of bak met eventueel wat hooi of zaagsel erin voor het nest, kleine kuikentjes.

Dottie de kip zit op haar nest en broedt op haar eieren. Wat denken de kinderen, hoeveel eieren zouden er onder Dottie liggen? De kinderen mogen allemaal raden. Jij schrijft de antwoorden op een groot vel papier of het bord en turft wat er geraden wordt.  
Als alle kinderen geraden hebben kijken we wat het meest geraden is en wat het minst. Zitten er antwoorden bij waarvan de kinderen denken dat het niet kan (veel te veel)?

Nu gaan we kijken hoeveel eieren het zijn. Hoeveel kinderen hadden dat goed? 
De eieren breken één voor één langzaam open. De kinderen doen de ogen dicht en jij haalt wat eieren weg. Je zet er kleine kuikentjes voor in de plaats. De kinderen mogen weer kijken. Hoeveel eieren zijn er uitgebroed? Hoeveel eieren zijn er nog dicht?
Om het wat moeilijker te maken verdwijnen de eieren die uitgebroed zijn en komen er geen kuikentjes voor in de plaats. De kinderen doen de ogen weer dicht en jij haalt wat weg. Wat is weg?

Taalactiviteiten voor kleuters

Woordveld
Maak een woordveld rondom 'de boerderij'. Wat zie je op de boerderij? Schrijf de woorden op een vel papier. Laat de kinderen zinnen bij de woorden bedenken en klap de woorden.
Maak tekeningen bij de woorden. Herhaal moeilijke woorden gedurende de week om de woordenschat uit te breiden.

De b van boerderij
Maak een woordveld rondom de b van boerderij. Kunnen de kinderen meer woorden met de b erin bedenken? Schrijf de woorden op een vel papier. Geef de letters b een andere kleur of onderstreep ze.
Vraag de kinderen waar de b in het woord zit en klap het woord.
Laat kinderen tijdens de werkles tekeningen bij de woorden maken.
Voorbeelden: boer, boerin, big, bak, brok, boe, bezem, boter, biet, bok, hooiberg.

kleuters, thema-boerderij
Tip voor de werkles: zoek plaatjes van woorden met de b.

Jonge dieren
Hoe heten de jonge dieren? Hoe heet het jong van een koe? En van een varken? Van een kip? Een leuk prentenboek om het met de kinderen over jonge dieren te hebben is Dottie's eieren.
Lees "Dottie's eieren" voor. Praat tijdens het voorlezen met de kinderen over wat er gebeurt. Langs welke dieren gaat Dottie? Kan dit dier in haar ei zitten? Hoe heten deze jonge dieren en welk geluid maken ze?

Raad het dier
Nodig: plastic dieren of knuffels van boerderijdieren en een mand.
* Stop de dieren in een mand, koffer of tas. Omschrijf de dieren één voor één. De kinderen raden. Laat een kind in de mand kijken en een dier voor de klas omschrijven. Dieren die geraden zijn, worden in de kring gezet.
* Eén kind zit op de stoel van de juf/meester. De leerkracht houdt een plastic dier boven dit kind, zodat de klas het dier kan zien, maar het kind zelf niet. De klas geeft het kind op de stoel omschrijvingen. Kan het kind raden welk dier hij/zij is?
Of het kind stelt de klas vragen en de klas mag alleen met ja en nee antwoorden.

Zaaien
Stop een maïskorrel, zaadje van een boon o.i.d. in een potje met potgrond. Duw het zaadje tegen het glas, zodat de kinderen kunnen zien wat er gaat gebeuren. Maak elke dag een foto wanneer het zaad gaat kiemen of laat kinderen een tekening maken van wat ze zien.

Zaai met de hele klas tuinkers. Alle kinderen in een eigen bakje.


Liedjes voor kleuters |thema boerderij

Vijf kleine eendjes
Juf Joanna van Toontje Hoger Muzieklessen vertaalde het lied 'Five little ducks' en schreef er muziek- en kleurennotatie bij die je ook voor de boomwhackers kunt gebruiken.

--> Bekijk de muziek- en kleurennotatie bij dit lied

1. Vijf kleine eendjes gingen op reis.
Ver van huis, heel eigenwijs.
Moeder eend riep: “Naar huis en vlug!”
En vier kleine eendjes zwommen terug.
1-2-3-4

2. Vier kleine eendjes gingen op reis.
Ver van huis, heel eigenwijs.
Moeder eend riep: “Naar huis en vlug!”
En drie kleine eendjes zwommen terug. 1-2-3

3. Drie kleine eendjes gingen op reis.
Ver van huis, heel eigenwijs.
Moeder eend riep: “Naar huis en vlug!”
En twee kleine eendjes zwommen terug.
1-2

4. Twee kleine eendjes gingen op reis.
Ver van huis, heel eigenwijs.
Moeder eend riep: “Naar huis en vlug!”
En één klein eendje zwom terug.
1

5. Eén klein eendje ging op reis.
Ver van huis, heel eigenwijs.
Moeder eend riep: “Naar huis en vlug!”
En nul kleine eendjes zwommen terug.
0

6. Toen kwam papa eend naar huis.
“Waar zijn de eendjes, ze zijn niet thuis.
Papa eend riep: “Naar huis en vlug!”
En alle kleine eendjes zwommen terug.
1-2-3-4-5

Five little ducks - Engels

 

Toen het lammetje geboren werd
Toen het lammetje geboren werd
op de 19de mei,
toen was het nog zo klein, zo klein,
maar het mama schaap zei blij:
strakjes ga je groeien, groeien, groeien,
en dan word je net zo groot, net zo groot als wij!
Lammetje, biggetje, veulentje, kuikentje, baby'tje etc.

Spring maar, huppel maar
Kalfje, lammetje, kuikentje, veulentje,
kalfje, lammetje, big.

Spring maar, huppel maar
strek je jongen pootjes maar
spring maar, huppel maar
dans maar in het rond.

Ruik maar, luister maar
kijk naar al dat nieuwe
ruik maar, luister maar
de wereld is zo mooi.

Onder de vleugels van moeder kip
Onder de vleugels van moeder kip,
ligt een ei, ligt een ei
onder de vleugels van moeder kip,
ligt een kippe-ei.

Onder de vleugels van moeder kip
kraakt het zacht, kraakt het zacht
onder de vleugels van moeder kip,
kraakt het nu heel zacht.

Moedertje kip tokt reuze-blij
is het waar, is het waar?
Moedertje kip tokt reuze-blij
is het kuiken daar?

Dag, zegt het kuiken
daar ben ik dan
piep, piep klein
piep, piep klein
Dag zegt het kuiken
daar ben ik dan,
piep, piep, piep, piep klein.

Het hondje zegt waf
Het hondje zegt waf
en de duif zegt roekoe
de poes zegt miauw
en het koetje zegt boe
het varken zegt knor
en het eendje zegt kwak
maar wie zegt er niks?
dat is de slak.
Uit: Het grote liedjesboek

Vies klein varkentje
Vies klein varkentje,
je moet in bad.
Modder op je staartje
en modder op je gat.
Ik zal je even wassen,
ik maak je even nat.
Vies klein varkentje,
je moet in bad!
Uit: Het grote liedjesboek en Kleuterwijs

Poesje mauw
Poesje mauw, kom eens gauw
ik heb lekkere melk voor jou
en voor mij rijstebrij
o, wat heerlijk smullen wij.

Hondje waf, waf waf waf
blijf jij van mijn lekkers af
deze koek is van mij
ook voor jou is er wat bij

Kipje tok, tok tok tok
kom eens in mijn kippenhok
leg voor mij, 'n lekker ei
o, wat heerlijk smullen wij!

Boer, wat zeg je van mijn kippen?
Boer, wat zeg je van mijn kippen
boer, wat zeg je van mijn haan
hebben ze dan geen mooie veren
of staat jou de kleur niet aan?
Boer wat zeg je van mijn kippen
boer, wat zeg je van mijn haan?
Uit: Liedjes met een hoepeltje erom

Een koetje en een kalfje
Een koetje en een kalfje die stonden in de wei
toen kwam er een heel dik varkentje voorbij
dat zei, dat zei
geef dat kalfje maar aan mij!
Nee, zei de koe, boe boe boe
nee, zei de koe, boe boe boe.
Uit: Liedjes met een hoepeltje erom

Op de boerderij
Op de boerderij daar lopen dieren in de wei
en de boer die ging ze voeren
op de boerderij daar lopen dieren in de wei
en weet je wat hij zei?
dag kip, wil je wat eten?
ja zei de kip, tok tok tok
dag koe, wil je wat eten?
ja zei de koe, boe boe boe.
Uit: Liedjes met een hoepeltje erom

Vannacht is geboren
Vannacht op de boerderij is een lammetje geboren
en als je even luistert dan kun je 't vast wel horen.
Uit: Kleuterwijs

Knorrepot
Knor knor knorrepot
wat rol je door de modder
Knor knor knorrepot
wat ben je toch weer vies.
Uit: Liedjes met een hoepeltje erom

De grassprietpolka
Bij boer Bakkers boerderij stond een koe, stond een koe
en weet jij wel wat die zei?
Die zei: Boe!
Bij dit liedje hoort een dans. Kijk hiervoor in Kleuterwijs, blz. 136

Schaapje schaapje
Schaapje schaapje heb je witte wol?
Ja baas, ja baas, drie zakken vol!
Eén voor de meester en één voor z'n vrouw
één voor het kindje dat bibbert van de kou
Schaapje, schaapje heb je witte wol?
Ja baas, ja baas, drie zakken vol!
Uit: Kleuterwijs

Boer Boris gaat naar zee

 

Het koeienvlaaienlied

 

Telliedjes over de boerderij

cijfers, kleuters

cijfers, kleuters
Wij stellen op school tijdens elk thema een cijfer centraal. Dit cijfer bieden we eerst aan de in de kring. We zoeken er spulletjes bij, maken foto's en gaan dan buiten op zoek naar het cijfer. Ook hier maken we foto's van. Alle foto's komen in de cijfermuur.
We zingen ook graag liedjes over het cijfer dat centraal staat. Nu is dat de 8. Daarom hier 2 liedjes op bekende wijsjes over de boerderij en het cijfer 8.

8 Kleine eendjes
Op de wijs van Altijd is Kortjakje ziek, met een beetje eigen improvisatie.
8 Kleine eendjes zwommen in de sloot (Altijd is Kortjakje ziek)
1 zwom weg want hij was al zo groot (midden in de week maar 's zondags niet)
hij ging naar het meer voor even ('s zondags gaat ze naar de kerk)
en toen waren er nog 7. (met haar boek vol zilver werk)

7 Kleine eendjes zwommen in de sloot
1 zwom weg want hij was al zo groot
hij had genoeg van de zwemles
en toen waren er nog 6.

6 Kleine eendjes zwommen in de sloot
1 zwom weg want hij was al zo groot
hij zocht naar een goed verblijf
en toen waren er nog 5.

5 Kleine eendjes zwommen in de sloot
1 zwom weg want hij was al zo groot
hij vond een fijn plekje hier
en toen waren er nog 4.

4 Kleine eendjes zwommen in de sloot
1 zwom weg want hij was al zo groot
hij zei ik kijk wel wat ik zie
en toen waren er nog 3.

3 Kleine eendjes zwommen in de sloot
1 zwom weg want hij was al zo groot
hij zwom door de sloot naar zee
en toen waren er nog 2.

2 Kleine eendjes zwommen in de sloot
1 zwom weg want hij was al zo groot
hij zwom om een lelie heen
en toen was er nog maar 1.

1 Klein eendje zwom in de sloot (Altijd is Kortjakje ziek)
hij zwom weg want hij was al zo groot (midden in de week maar 's zondags niet)
mama keek eens om zich heen ('s zondags gaat ze naar de kerk)
en nu was ze weer alleen (met haar boek vol zilver werk)
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, (altijd is Kortjakje ziek)
alle eendjes groot gebracht. (midden in de week maar 's zondags niet)

8 Kuikentjes
Op de wijs van 'Ik zag twee beren' met een beetje eigen improvisatie.
Mama kip zit op haar nestje ('k Zag twee beren broodjes smeren)
broedend op haar eitjes (o dat was een wonder)
maar ineens, o nee, er breekt wat ('t was een wonder boven wonder)
help een eitje gaat kapot! (dat die beren smeren konden)
Krak, krak, krak, piep, piep, piep (hi, hi, hi, ha, ha, ha)
daar is kuiken nummer 1! ('k stond erbij en keek ernaar)

Mama kip zit op haar nestje
broedend op haar eitjes
maar ineens, o nee, er breekt wat
help een eitje gaat kapot!
Krak, krak, krak, piep, piep, piep
daar is kuiken nummer 2!
enzovoorts...

Versjes voor kleuters | thema boerderij

Piep piep kuikentje - versje
Piep piep kuikentje
kom maar uit het ei
eerst het ene vleugeltje
dan het andere vleugeltje
daar zijn ze allebei

Piep piep kuikentje
kom maar uit het ei
eerst het ene pootje
dan het andere pootje
daar zijn ze allebei

Piep piep kuikentje
kom maar uit het ei
wapper het ene vleugeltje
dan het andere vleugeltje
droog zijn ze allebei.

Ontbijt voor de dieren
Iedere morgen stapt boertje uit bed
om netjes zijn tuintje te harken
maar eerst zegt hij even de dieren gedag
dag koetje, dag paardje, dag varken
dag kipje, dag hondje, dag eend in de sloot
wie wil er haver en wie wil er brood?
dag schaapje, dag duifje, dag geitje
ik breng jullie zo een ontbijtje
en na het ontbijt zegt hij: prettige dag
dan pakt hij zijn harkje en gaat aan de slag
Uit: Het grote versjesboek

Elk dier zijn eigen werk
Het paardje trekt de wagen
het schaapje zorgt voor wol
het koetje geeft wat verse melk
soms wel een emmer vol
de kat verjaagt de muizen
de haan kraait: het is tijd
de hen legt elke morgen
een eitje voor 't ontbijt
de hond bewaakt de dieren
want hij is groot en sterk
en zo heeft op de boerderij
elk dier zijn eigen werk.
Uit: Het grote versjesboek

Het kuikentje
Eerst zat je in een eitje,
daarbinnen was het kaal.
Toen groeide je een tijdje,
‘krak’ deed de eierschaal.

Je stapte uit het dopje
en keek eens om je heen.
Je schudde met je kopje,
daar stond je nu. Alleen!

Je hebt een zacht geel lijfje,
da’s helemaal van dons.
En als je wilt dan blijf je,
gezellig bij ons.

De boerderij
Het geitje roept mè, mè,
het lammetje bè, bè.
Het koetje roept boe, boe, boe,
het duifje roekoekoe.
Het eendje roept kwakwa, kwakwa
en het ezeltje i-a, i-a.
Waf, waf, waf is de hond
maar de vis houdt zijn mond.


Ideeën voor de hoeken

Op de boerderij
Richt een boerderijhoek in. Denk bij de aankleding van deze hoek aan:
- knuffeldieren: schaap, lam, hond, kat, koe, kalf, varken, big, kip, kuiken, eend e.d. Laat alle kinderen één boerderijdier meebrengen.
- een speelgoed tractor
- plastic kruiwagen
- eieren
- wat hooi of stro
- een plastic schep, hark of riek
- een mand voor de kat
- rubber laarsjes / klompen
- een overal, boerenkiel, pet of rode zakdoek
- geruite tafelkleden
- een grote emmer
- brokjes / voer voor de dieren
- AH mini's, wortels, pepers etc.
- een gietertje
- bananendozen of schoendozen

boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek
De kinderen hebben een schoenendoos meegebracht en deze zelf omgetoverd tot hok of weiland voor een dier. Dit dier hebben ze vervolgens geknutseld.

Verzamel bananendozen of kratjes. Maak hier hokken voor de dieren van. Leg er wat stro in en zet in elk hok een knuffeldier.
Span bruine vlechtstroken voor een banendoos dat het kippenhok met spijlen wordt. Leg plastic eieren in het kippenhok.
Stapel kratjes op, met de open kant naar je toe en zet in elke krat een konijnenknuffel.
Zet verschillende bakjes met brokken neer en zet voederbakjes in alle hokken (bijv. frietbakjes).
Maak een vijver voor de eenden met een blauw kleed, plastic of een groot stuk karton.
Maak een wei van een groen kleed, grasmatjes of groen karton. Zet knuffeldieren in de wei. Maak er met blokken een hek omheen.
Steek de AH-mini's in een oase. Zo worden de gewassen geteeld. Zet er een gietertje bij.
Vul de hoek aan met een overall, kruiwagen, schep en laarsjes en de kinderen kunnen aan het werk!
Geef de kinderen opdrachten voor het voeren van de dieren of het zaaien van de groentes. Opdrachtkaartjes hiervoor vind je onder het tabblad 'downloads'. Zo oefenen de kinderen het tellen en de getalsymbolen spelenderwijs.

boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek
boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek
boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek
boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek

Thuis bij de boer
Zet laarzen in de huishoek, leg overalls klaar en zet pakken melk neer. Richt een plekje in de voor de waakhond.
Aan de muur hangen kaarten die het spelscript vertellen. De kinderen gaan de koeien melken op de boerderij, daarna ontbijten. Ze geven de dieren eten en gaan op het land aan het werk.
Boven de spelscriptkaarten hangen de voerderkaarten voor de dieren. De kinderen kijken op de zelfgemaakte klok hoe laat het is en pakken het juiste kaartje. De dieren die op dit kaartjes staan afgebeeld worden gevoerd. Je vindt de kaartjes onder het tabblad 'downloads'.

boerderij, kleuters, huishoek

De bouwhoek
Materiaal in de bouwhoek: blokken, plastic dieren, poppetjes, bomen, wat hooi of stro, blauw en groen karton.
Een tractor van bijv. duplo als je deze hebt.
Haal al het overige materiaal uit de bouwhoek weg. De kinderen maken een eigen boerderij in de bouwhoek. Ze kunnen hokken maken en hier dieren in zetten. Van het karton kunnen ze een vijver en een wei maken.

bouwhoek boerderij

Bouwtafel
De kinderen bouwen met kleine blokjes op tafel. Ze maken hokken voor de dieren, een weiland van groen papier met een hek van blokken eromheen, een vijver, het huis voor de boer etc.
Tip: Neem een groot stuk karton of kleed als ondergrond. Leg dit op tafel en teken hier met een zwarte, dikke stift de plattegrond van de boerderij op. Teken een groot vierkant waar de kinderen het huis op moeten bouwen, verschillende vierkanten/rechthoeken voor de hokken van de dieren, hier gaan de kinderen dus de blokken voor de hokken op zetten etc.
Zorg voor voldoende plastic dieren en ander wereldspelmateriaal.

bouwen, boerderij, kleuters

Boerderijtafel
Kleed een vertel-/speeltafel aan met de AH-mini's en/of speelfiguren van boerderijdieren.

speeltafel, verteltafel, boerderij, kleuters speeltafel, verteltafel, boerderij, kleuters

Een groentetuin in de zandtafel
Laat de kinderen een groentetuin in de zandtafel maken. Leg plastic groenten bij de zandtafel, een hark, een schep en takjes om in de grond te zetten bij de rijen ingezaaide groentes.
Gebruik het boek 'Anna en haar groentetuintje' om de kinderen te laten zien wat een groentetuin is en hoe je groentes zaait.

boerderij zandtafel

Eieren in de eierdoos - mondmotoriek
Geef de kinderen kleine pompons en een rietje. De pompons stellen eieren voor. De kinderen nemen het rietje in de mond en proberen de eieren die bij de kip liggen in een eierdoos te krijgen. Dit doen ze door aan het rietje te zuigen. Lukt het ze de eieren, zonder de handen te gebruiken, in de eierdoos te krijgen?

boerderij, mondmotoriek

Kuikens vangen - motoriek
Vul een bak met chenille kuikens en wat zaagsel, hooi of stro. De kinderen pakken de kuikens met een pincet uit de bak en leggen ze in een kunststof ei of eierdoos.

Zaaien
Laat de kinderen iets zaaien in een zakje, bekertje of op een bordje. Je kunt ook samen groentes of bloemen in een kweekkasje zaaien.
Hier worden pompoenen gekweekt n.a.v. het boek Benji en de gigagrote pompoen.

juf-Anke, lente, kleuters


Knutselen | thema boerderij

Schattige varkens, wasco en ecoline
Teken met zwarte wasco een varken (vierkant) op een groot vel papier (A3). Verf het varken met roze ecoline. Verf de achtergrond ook met ecoline.

varken knutselen thema boerderij kleuters boerdrij kleuters

Varken borduren
Teken een vierkant varken op een borduurblad. Borduur het varken en kleur het in.

thema boerderij kleuters knutselen

Scheuren
Vul een afbeelding (kleurplaat) van een dier op met gescheurde stukjes papier.

varken, boerderij, kleuters, scheuren, knutselen varken scheuren kleuters

Varken vouwen

varken vouwen

Dieren knutselen van doosjes
Beplak een doosje met gekleurd papier, bijv. roze voor een varken of bruin voor een paard. Maak een kop van een rond vouwblaadje en plak dit tegen het doosje. Maak poten van halve wc rolletjes.

kleuters, dieren, boerderij, knutselen

Kippen vouwen (1)
Vouw de schuine vouw. Vouw onder een hoekje een stukje naar binnen, zie foto. Plak de kippen op een vel papier. Knip poten, een kam, ogen, een snavel.

kippen, vouwen, kleuters

Kip vouwen (2)
kip vouwen kleuters

Kip vouwen (3)
boerderij kleuters thema

Kip verven
kip, verven

Kip op een eierdoos
Teken een kip op karton na van een kleurplaat. Knip de kip uit en gebruik hem als mal. Trek de kip een heleboel keren over op stevig papier. De kinderen knippen of prikken de kip uit (2x). Daarna verven ze de twee kippen of ze beplakken hem met propjes of gescheurde stukjes papier. Uiteindelijk plakken de kinderen de kippen aan de zijkanten van een open eierdoosje. Let er hierbij wel op dat de kinderen de juiste kanten van de kip versierd hebben.

Fleurige kip
Teken een kip met zwarte wasco. Teken een patroon op het lijf en verf de kip met waterverf.

kip verven

Mozaïeken
Een kuikentje dat uit een ei komt van mozaïek.

kuiken, mozaiek, blokjes, kleuters

Kuikentje borduren
Borduur een kuikentje en kleur het kuiken in.

boerderij kleuters

Eendjes in de vijver
boerderij, knutselen, kleuters boerderij, knutselen, kleuters

Lammetje van watjes
Een schattig lammetje! Gebruik een rond vouwblaadje voor de kop. Plak hier ogen, een neus en mond op. Knip oren. Teken deze van tevoren voor de kinderen of maak er een mal voor.
Plak de kop op een rond stuk karton dat net wat groter is dan de kop. Plak watjes rondom de kop. Plak er tenslotte de oren bovenop

boerderij, knutselen, kleuters

Lammetjes met wol
Knip lapjes van allerlei soorten stof (vooral bruin, wit en zwart) en stukjes wol, of laat de kinderen zelf knippen. Teken een lammetje op karton (zoek een voorbeeld bij Google 'kleurplaten lammetje'). 
De kinderen plakken de stof op de plaats waar het lammetje wol heeft. Knip het lammetje van tevoren uit, of laat de kinderen het lammetje uitknippen. 

Koe vouwen (1)
Nodig: 2 zwarte vouwblaadjes van dezelfde grootte. Wit papier, roze papier, ogen.

Lijf: Vouw 16 vierkantjes. Knip er 4 hokjes uit tussen de poten (zie foto). Knip uit dit reststuk een staartje. Knip vlekken uit wit papier en knip een uier uit roze papier.
Kop: Vouw 16 vierkantjes. Knip er onder aan beide kanten 2 vierkantjes af, zie de eerste foto. Vouw de 2 hokjes die onder overblijven om zodat er een punt ontstaat. Vouw de oren. Nu heb je het vouwwerkje wat op deze foto staat. Knip er vervolgens de 2 bovenste hokjes in het midden nog af zodat je de kop krijgt die je op foto 2 ziet.
Plak alles op elkaar en je koe is klaar! Plak de koe op een groen vel papier, het weiland, en versier dit.

koe, vouwen, kleuters koe, vouwen, kleuters

Koe vouwen (2)
koe, vouwen, kleuters

Koe verven - wasco en waterverf
koe, verven, wasco, waterverf, kleuters

Weet jij waar mijn melk blijft? - tekenen
kleuters, tekenen, koe

Koeien in de wei - groepswerk
kleuters, boerderij, tekenen

Tractor vouwen
Nodig: een groot, vierkant vouwblaadje (rood, groen, blauw..)
een geel vouwblaadje
zwart papier voor de wielen of grote, ronde plakfiguurtjes, zwarte en gele.

Vouw 16 vierkantjes. Knip er 4 vierkantjes van af, zie foto. Knip een raam uit het gele vouwblaadje. Plak wielen op de tractor.
Extra: maak een aanhanger van de 4 vierkantjes die je over hebt.

kleuters, boerderij, vouwen, tractor kleuters, boerderij, vouwen, tractor
kleuters, boerderij, vouwen, tractor

Met de tractor over het land
Vouw een tractor zoals hierboven beschreven. Laat de kinderen de wielen van een speelgoedtractor of -auto verven met zwarte verf en laat hen sporen maken op een vel papier (de akker). Plak de tractor op de sporen.

kleuters, boerderij, vouwen, tractor

Hokken en weilanden voor de dieren
Laat de kinderen een schoenendoos meebrengen. Ze maken een hok of weiland voor een boerderijdier van de schoenendoos. Dit doen ze door deze te verven, te beplakken met papier en te vullen met zaagsel, hooi of stro. Hierna wordt het boerderijdier geknutseld. Het dier kan gemaakt worden van een doosje of wc-rol, gevouwen worden, getekend of gekleurd.

boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek boerderij, kleuters, spel, spelen, themahoek

Vogelverschrikker vouwen
Nodig: 1 vouwblaadje voor het lijf, allerlei papier voor een hoofd en hoed, plakfiguurtjes.
Vouw 16 vierkantjes. Knip er links van onder naar boven 3 vierkantjes vanaf. Doe dit rechts ook. Je houdt nu de jas of het lijf van de vogelverschrikker over. Plak er kleine, ronde plakfiguurtjes op als knopen.
Knip een hoofd uit en plak dit op de jas. Plak een hoed op het hoofd. Versier de vogelverschrikker verder.

kleuters, boerderij, vouwen, vogelverschrikker

De werkjes op deze pagina zijn gemaakt door kinderen van 't Palet in Vlijmen, kinderen uit mijn eigen kleutergroepen en door mezelf.


Downloads voor kleuters | thema boerderij

Tel- en kleikaarten 'de boerderij'

Oefen het synchroon tellen en de getalbeelden op de dobbelsteen of de getalsymbolen door de boerderijdieren vlekken op hun vacht te geven. Print de kaarten en lamineer ze. De kinderen geven het dier het juiste aantal vlekken door er doppen of knopen op te leggen of door vlekken te kleien.
Tip! Laat de kinderen de vlekken met pincetten op het dier leggen, zo heb je er meteen een motorische oefening bij.

--> Download de tel- en kleikaarten

boerderij, kleikaart, telkaart, kleuters boerderij, kleikaart, telkaart, kleuters

Woordkaarten 'Eieren leggen'

Met deze woordkaarten kunnen de kleuters die interesse in letters tonen of al kunnen lezen aan de slag. Zorg voor kunststof eieren en eierdozen voor zes eieren. Schrijf letters op de eieren (zie download).
De kinderen pakken een woordkaart, kijken naar het woord en leggen dit na of vullen zelf de ontbrekende letter in en leggen het woord.

--> Download 'Eieren leggen'

kleuters lente woordkaarten kleuters lente boerderij kleuters lente leren lezen juf Anke

Zaaikaartjes

Het is lente. Tijd voor de boer om op zijn land te gaan werken. Wat verbouwt hij hier veel! De kinderen helpen hem een handje.

Met deze kaartjes oefenen de kinderen het tellen, de visuele waarneming en het afmaken van een reeks.

--> Download de zaaikaartjes

kleuters tellen lente boerderij kleuters tellen lente boerderij kleuters tellen lente boerderij

Vee voeren - opdrachtkaartjes tellen & getalsymbolen

Oefen het tellen, de getalsymbolen en het klokkijken.
De kinderen voeren de dieren in de boerderijhoek. Op het telkaartje zien ze welke dieren gevoerd moeten worden en hoeveel voer zij krijgen. Er zijn kaartjes waarbij het tellen wordt geoefend en kaartjes waarbij het tellen én het klokkijken worden geoefend.

Laat de kinderen een klok knutselen voor in de huishoek. Print de opdrachtkaartjes met de klok dubbelzijdig. De kinderen kijk op de klok hoe laat het is en zoeken het bijbehorende opdrachtkaartje. Ze draaien het om en zien welke dieren op dit tijdstip moeten worden gevoerd. De kinderen doen hun overall aan en gaan aan de slag.

--> Download de telkaartjes 'vee voeren'

boerderij, kleuters, tellen, telkaartjes boerderij, kleuters, tellen, telkaartjes boerderij, kleuters, tellen, telkaartjes

Dobbelbladen Moppereend

Deze download bevat verschillende dobbelbladen bij het boek Moppereend. De kinderen oefenen het synchroon tellen, herkennen van getalbeelden op de dobbelsteen en het herkennen van de getalsymbolen.

--> Download de dobbelbladen

moppereend, voorleesdagen, kleuters, lesidee, download, werkblad, juf Anke moppereend, voorleesdagen, kleuters, lesidee, download, werkblad, juf Anke

Kralenplankvoorbeelden Moppereend

In de download vind je verschillende kralenplankvoorbeelden van Moppereend. Moppereend staat in de opgedroogde vijver, danst in de regen en staat voor de regenboog.

--> Download de kralenplankvoorbeelden

moppereend, kralenplank, juf Anke, kleuters

Programmeerpakket lente

Breng de jonge dieren bij hun moeder. De kinderen leren met dit programmeerpakket spelenderwijs de beginselen van het programmeren, logisch denken, het tellen, de getalsymbolen, de begrippen links en rechts en oriëntatie op het platte vlak.

--> Download het programmeerpakket lente

programmeren kleuters programmeren kleuters programmeren kleuters

Knijpkaartjes boerderij - getallen

Oefen de getallenrij, de getalsymbolen en de fijne motoriek met deze knijpkaartjes. De kinderen kijken naar de getallenrij en plaatsen een kleine wasknijper bij het ontbrekende getal. De opdrachtkaartjes verschillen in moeilijkheid en er zijn kaartjes voor het vooruit tellen en kaartjes voor het terugtellen.

--> Download de knijpkaartjes met getallen

knijpkaartjes, boerderij, kleuters knijpkaartjes, boerderij, kleuters

Knijpkaartjes boerderij - letters en woorden

Oefen de visuele waarneming, het signaleren van de eerste letter in een woord, de letterkennis en de fijne motoriek met deze knijpkaartjes.
De kinderen plaatsen een kleine wasknijper bij de letter die zij vooraan in het woord zien.
Bij de kaartjes met een zwarte rand worden ook letters die verder niet in het woord voorkomen gebruikt. Bij de kaartjes met een blauwe rand zijn ook andere letters uit het woord te zien en moeten de kinderen weten wat de eerste letter is.

--> Download de knijpkaartjes met letters en woorden

knijpkaarten letters knijpkaartjes letters

Knijpkaartjes boerderij - rijmen

Oefen het rijmen en de fijne motoriek met deze knijpkaartjes.
De kinderen plaatsen een kleine wasknijper bij de afbeelding van het woord dat rijmt op het groot afgebeelde woord.

--> Download de knijpkaartjes 'rijmen'

rijmen kleuters rijmen kleuters boerderij

Naar zee - dobbelspel

Gooi met de dobbelsteen en breng Boer Boris naar zee. Oefen het tellen en de getalbeelden op de dobbelsteen spelenderwijs.

--> Download het dobbelspel

Boer Boris dobbelspel

De groentetuin - Opdrachtkaartjes tellen & getalsymbolen

De groentetuin is een pakket bestaande uit 22 pagina’s met maar liefst 40 spelsuggesties voor rekenen en taal die perfect aansluiten bij het thema ‘Boerderij’. De suggesties raken 14 verschillende reken-en taaldoelen en deze staan steeds per suggestie aangegeven. Download en je kunt er direct mee aan de slag in de kring of tijdens de werkles.
Naast de spelsuggesties zitten er opdrachtenkaarten en kaarten van negen verschillende groenten bij. Je kunt natuurlijk ook met speelgoedgroente aan de slag i.c.m. dit pakket.

--> Bekijk het pakket 'De groentetuin'

De groentetuin telkaartjes de groentetuin

Werkbladen 'lente'

Werkbladen rondom de lente, ook goed te gebruiken tijdens het thema boerderij met:
- meten - evenveel eieren en kuikens
- meten - te weinig eieren
- getallenrij invullen
- sprongen van 2
- woorden met de 'l' van lente
- rijmen
- auditieve analyse
- stempelen
- classificeren
- seriëren

--> Download de werkbladen

lente, werkbladen, kleuters, juf-Anke

Woordkaarten lente

Ook bij de woordkaarten voor de lente zitten een aantal kaarten die goed te gebruiken zijn tijdens het thema boerderij. Neem eens een kijkje.

--> Download de woordkaarten

woordkaarten, lente, juf-Anke, kleuters

juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

kleuters, lesidee, kabouterboek, dit-ben-ik, juf-Anke

juf-anke, lesidee, inspiratie, kleutergroep, kleuters, onderwijs, groep-1-2, prentenboeken, voorlezen