- (Kring)activiteiten
- Boeken
- Liedjes & versjes
- Hoeken
- Knutselen
- Downloads
Lesideeën voor kleuters | thema beroepen
Prentenboeken over beroepen
Opening van het thema
Aan het werk!
Open het thema met de kleutergroepen samen. Elke leerkracht gaat verkleed als iemand die een beroep uitoefent en verwelkomt de kinderen wanneer ze op school aankomen. De kinderen zien de werknemers en raden welke beroepen worden uitgeoefend.
Suggesties: brandweerman, leerkracht, politieagent, vuilnisman, postbode, tandarts, piloot, conducteur, schoonheidsspecialist, kapper, hondentrainer, metselaar, timmerman, stratenmaker.
Beroepenwirwar
Verkleed jezelf als dokter, boswachter, bouwvakker, leerkracht, agent of ...? Zorg voor enkele attributen die bij je beroep passen. Wissel deze uit met collega's. Zorg ervoor dat iedereen attributen van een ander beroep heeft. Speel een toneelstuk. Doe om de beurt iets met de attributen wat helemaal niet bij je beroep past. De dokter komt de kinderen bijvoorbeeld onderzoeken met een schuurmachine en de boswachter geeft de planten water met een doktersspuit. Laat de kinderen hierna vertellen hoe het wel hoort. Wat hoort bij wie?
Toneelstuk n.a.v. een kinderboek
Neem een (prenten)boek met 'beroepen' als thema en speel het verhaal uit dit boek voor de kinderen na tijdens de opening.
Projecten over beroepen
Project beroepen & Muziekproject beroepen
Astronaut, bakker, ijscoman, olifantenwasser, politieagent,
piloot, schilder, meester, dokter of clown in een circustent.
In het project 'beroepen' vind je bij verschillende beroepen uit ‘Later word ik… De beroepengids voor kleuters‘ van Marianne Busser en Ron Schröder activiteiten op het gebied van taal, rekenen, spel- en beweging, Engels en natuur en techniek. Ook bevat het project suggesties voor de hoeken én als optie een raadsel van de dag.
Het muziekproject 'beroepen' sluit hier mooi op aan. Dit project is geschreven bij het versjes- en liedjesboek ‘Ik weet wat ik worden wil‘ van Erik van Os en Elle van Lieshout. Bij elk liedje uit het boek vind je een muzikale activiteit in het project, waarbij ook aandacht wordt besteed aan taal, rekenen, executieve functies en sociaal-emotionele vaardigheden. Het project is te gebruiken in de kleutergroep en groep 3. Met dit project krijg je volop muziekinspiratie voor het thema beroepen of gedurende het schooljaar én ... je hoeft er niet muzikaal voor te zijn.
--> Bekijk het project 'beroepen'
--> Bekijk het muziekproject 'beroepen'
![]() |
De bakkerHet paard van Boer Boris is jarig. Er moet taart komen. Dit project bevat activiteiten voor taal, rekenen en muziek. Daarnaast vind je in het pakket een bakactiviteit, een suggestie voor spel- en beweging, voor buitenspel en de spelhoek bij het boek ‘Boer Boris en Bakkertje Bas‘ van Ted van Lieshout en Philip Hopman. Met dit project kun je drie weken aan de slag. --> Bekijk het project 'De bakker - Boer Boris en Bakkertje Bas' |
Kringactiviteiten
Woordweb beroepen - voorkennis activeren en woordenschat
Maak met de kinderen een woord- of mindmap rondom 'beroepen' of het beroep dat je tijdens de Kinderboekenweek centraal stelt. Haal hun voorkennis op door ze te laten vertellen wat ze er al over weten. Noteer dit op een vel papier. Plak later afbeeldingen of foto's in het woordweb of laat de oudste kleuters tekeningen maken.
Van wie is het? - woordenschat en uitbeelden
Verzamel kleding en attributen die bij verschillende beroepen passen. Doe ze in een leuke kist en zet deze in de kring. Tover de kleding / attributen één voor één tevoorschijn. Vraag de kinderen bij wie dit hoort. Wat weten ze over dit beroep? Doe alsof jullie dit beroepen gaan uitoefenen. Bedenk welke kleding je nodig hebt en kleed je denkbeeldig om. Ga daarna aan de slag (beeld uit).
Beroepenmix - visuele waarneming en woordenschat
Verzamel verkleedkleding en attributen die bij verschillende beroepen passen en maak setjes met dingen die bij elkaar horen, bijvoorbeeld: een schort, koksmuts en deegroller, een politiepet, hesje en handboeien, een brandweerhelm, brandblusser en handschoenen, een kwast, verf en een schildersdoek.
Vraag een kind naar voren te komen. Laat hem drie dingen van drie verschillende sets kiezen en aandoen of in de hand nemen, bijvoorbeeld een verfkwast, koksmuts en handboeien. De groep vertelt welke beroepen zij zien.
Variatie: Vraag drie kinderen naar voren. Ze kiezen drie sets en elk kind doet van elke set iets aan / houdt iets vast. Welke drie beroepen ziet de
groep in de mix?
Hints - visuele waarneming en woordenschat
Laat een kind een beroep uitbeelden voor de groep. Kan de groep raden welk beroep het is? Gebruik eventueel woordkaarten van beroepen of wijs een beroep aan in een boek. Dit wordt uitgebeeld.
Beroepenslang - letters en klanken
Bedenk samen bij elke letter van het alfabet een beroep. Hoe ver komen jullie?
Een brief voor mijn lief - rijmen
Verzamel een aantal attributen of kledingstukken die kenmerkend zijn voor een beroep, zoals kwast, meel, brief, bloem, steen, voer, spuit
Neem het eerste attribuut erbij en vraag de kinderen wat het is en van wie het zou zijn. Geef het attribuut de kring rond. Elk kind dat het attribuut krijgt, rijmt erop. Ga door tot de kinderen geen rijmwoorden meer weten. Kies dan het volgende attribuut.
Naar het werk - tellen en getalbeelden op de dobbelsteen
Leg een pad van ongeveer dertig vouwbladen in de kring. Zet enkele (Playmobil)poppetjes of afbeeldingen van mensen die een beroep uitoefenen voor de eerste cirkel. Gooi om de beurt voor elk poppetje met de dobbelsteen en verplaats hem het aantal gegooide ogen over het pad. Wie is het eerst op zijn werk? Laat de kinderen bedenken waar zo iemand werkt. Binnen, buiten? In een kantoorgebouw, in een winkel, in een ziekenhuis?
Meten maar! - meten en seriëren
De timmerman is hard aan het werk. Hij meet verschillende latten op. Zorg voor latten die verschillen in lengte. Vraag de kinderen hoe lang ze zijn. Laat de kinderen bedenken hoe ze de latten op kunnen meten: met een meetinstrument, afpassen met de voet, afpassen met de hand, er kleine voorwerpen langs leggen en deze tellen. Vergelijk de latten met elkaar. Wat is het verschil in lengte? Laat ze op volgorde leggen van kort naar lang.
Schudden met pillenpotjes - muziek
De apotheker maakt de potjes met pillen in orde. Geef elk kind een potje gevuld met enkele teldopjes (pillen). Bedenkt samen drie woorden die passen bij het thema 'ziek zijn': Eén woord dat uit één klankgroep bestaat, een woord dat uit twee klankgroepen bestaat en een woord van drie klankgroepen. Teken de woorden op een vel papier en maak er evenveel stippen als aantal klankgroepen bij. Leg de woorden op een rij en speel ze door met de pillenpotjes te schudden, bijvoorbeeld: drank (één keer schudden), dok-ter (twee keer schudden), zie-ken-huis (drie keer schudden).
Variaties:
- Verander de volgorde.
-
Varieer in luid en zacht, snel en langzaam.
- Teken de woorden nog een paar keer, zodat ze kunnen worden herhaald.
- Draai een vel papier om. Dit woord spelen de kinderen in hun hoofd.
- Verdeel de woorden onder de kinderen. Elk kind speelt zijn eigen woord.
Pillenpartituren - muziek
Deze activiteit is een vervolg op de vorige activiteit.
Geef de kinderen opnieuw ieder een potje met pillen (teldopjes). Herhaal de vorige activiteit kort en maak daarna groepjes. Geef elk groepje tekenmateriaal en papier. De kinderen tekenen stippen op de vellen papier: één, twee of drie. Eventueel bedenken ze hier woorden bij, die ze erboven tekenen. Geef ze een flink aantal vellen papier, zodat ze de stippen kunnen erhalen. De groepjes leggen een partituur en oefenen dit. Ze kunnen varieren in luid en zacht en afspreken hoe ze dit weergeven. Na enige tijd oefenen verzamel je iedereen in de kring. De kinderen laten horen wat ze hebben bedacht.
Boeken over beroepen
Op deze pagina bespreek ik een aantal boeken met het thema 'beroepen' die mijn aandacht trokken. Ook onder het tabblad '(Kring)activiteiten, vind je boeken over beroepen.
Het mysterie van het steenhouwertje
Thé Tjong-Khing - Leopold
Enkele jaren geleden schreef ik een kunstproject bij Bosch van Thé Tjong-Khing. Wat een meesterwerk was dat! Natuurlijk wil ik dit nieuwe boek, Het mysterie van het steenhouwertje ook bekijken. En wat leuk is, in dit boek maak je kennis met bijzondere beroepen, zoals architect, metselaar, houtsnijder, goudsmid, glas-in-lood zetter, vergulder, steenhouwer en glasblazer. Daar kun je op aanhaken tijdens de Kinderboekenweek!
Het mysterie van het steenhouwertje speelt zich af in de KoepelKathedraal. Daar moest ik toch even wat over opzoeken. De KoepelKathedraal staat in Haarlem en wordt de Sagrada Familia van Nederland genoemd. Hij staat in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld van de 19de eeuw én nog steeds, meer dan 125 jaar later, voegen moderne kunstenaars werken toe aan het interieur.
In de KoepelKathedraal heersen de wezens en ze nemen je mee in hun bizarre wereld. Een spannend begin voor een prentenboekverhaal!
‘Markus, pas op! Liep je weer te dromen?!’ Vandaag is Markus Superhavik, een held met scherpe ogen die met dieren kan praten. Hij gaat naar de steenhouwer, die helemaal op het dak van de grote KoepelKathedraal aan het werk is. Maar onderweg wordt er iets heel kostbaars gestolen...
Superhavik gaat erachteraan!
Het mysterie van het steenhouwertje is een spannend, mysterieus verhaal waarin volop valt te ontdekken én te leren. Bij de prachtige, gedetailleerde illustraties staat tekst, wat je helpt bij het volgen van het verhaal. Het einde is grappig, verrassend en leerzaam. Nu wil je zeker eens een bezoek brengen aan de KoepelKathedraal!
Een boek voor alle leeftijden, waarin je leert over de kunst en de geschiedenis van de KoepelKathedraal. Door dit pakkende verhaal, zul je alles wat je leest en ziet niet snel vergeten.
Later als ik groot ben
Bette Westera en Mattias de Leeuw - Lannoo
Later als ik groot ben, ga ik heel veel dingen durven. Koude cole drinken, ook al prikt het in mijn keel. Olifanten zoenen op de puntjes van hun slurven. Slapen op de zolder van een donker spookkasteel.
Later als ik groot ben gaat over alles wat kleuters dromen. 'Later word ik superheld!' 'Later word ik eenhoorn!' 'Later word ik spiderman!' Het mooie aan de kleuterleeftijd is de verwondering, de fantasie: alles kan. Al is het een beetje spannend, later als ik groot ben, kan ik de hele wereld aan! Dit boek gaat niet over echte beroepen, maar neemt je mee in de fantasiewereld van een kind. Later als ik groot ben ...
Het verhaal is op rijm geschreven en bij elke korte zin verbeeldt een paginagrote illustratie de droom van het kind. Het prentenboek is heerlijk groot en daarom een fijn kijkboek om, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, in weg te dromen. Wat is later fijn, als je zo mag fantaseren!
Wat wil ik worden?
Lucy Fleming en Frances Stickley - Veltman Uitgevers
Je kunt grote dromen hebben, ook al ben je klein.
Als je in jezelf gelooft, kun je alles zijn!
In dit ontzettend lieve, vrolijke boek op rijm kijk je een dagje mee in de wereld van enkele kleuters. In hun spel zijn zij van alles: clown, superheld, ridder, technicus, piloot, dokter en nog veel meer. In hun fantasie kunnen ze de hele wereld aan! Volop beroepen komen voorbij en wat worden ze prachtig geïllustreerd! Als ik dit boek bekijk, zou ik al deze beroepen wel eens willen proberen, maar vooral nog even kleuter met deze kleuters willen zijn :).
Wat wil ik later worden? is een geschikt boek om voor te lezen ter introductie van het thema beroepen. Met het team of de bouw kun je beroepen uit dit boek uitbeelden, waarna je het voorleest. Welke beroepen hebben de kinderen gezien?
Het boek geeft de kinderen een mooie boodschap mee: geloof in jezelf, dan kun je alles worden!
Het feest Andersom
Paul Biegel & Aron Dijkstra - Gottmer
Het thema van de aankomende Kinderboekenweek is beroepen. Het feest Andersom is een fantastisch prentenboek waarin kinderen één dag aan het werk gaan en de grote mensen naar school. Andersomdag: wat een feest!
Het verhaal in dit mooie prentenboek, geschreven door Paul Biegel, zouden kinderen maar wat graag werkelijkheid laten worden! Hoe grappig zou het zijn als alle papa's en mama's in de kring, de huishoek en de bouwhoek zitten en de kinderen, aangekleed in een net pak of gewapend met handschoenen en bouwhelm, aan de slag gaan in het beroep van hun ouders. Ik had het als kind graag uitgeprobeerd, dan was ik m'n loopbaan als juf heel wat jaren eerder gestart ;). Het verhaal in Het feest Andersom is grappig, herkenbaar en ook een beetje spannend: zou het wel lukken met al die papa's en mama's in de klas en de kinderen op straat, als stratenmaker, agent of minister? De verhaallijnen in het boek komen op het eind mooi samen, wat het mooie en prachtig geïllustreerde verhaal ook nog sterk maakt.
Jammer dat Andersomdag niet meer bestaat.
Kolletje & Dirk - Werk aan de winkel
Pieter Feller & Natascha Stenvert - LS Amsterdam
Elk jaar verschijnt er rond de Kinderboekenweek een nieuw avontuur van Kolletje & Dirk. Dit jaar gaat dat natuurlijk over beroepen!
De verhalen over de vriendjes Kolletje & Dirk zijn fijn om voor te lezen. Ze passen perfect binnen de belevingswereld van de kleuters en hebben altijd een verrassingseffect: wanneer gaat Kolletje haar toversokken gebruiken en wat tovert ze deze keer? De personages komen in ieder boek weer terug, zodat je ze goed leert kennen. Wat zou Patrick Poeptoeter, de grapjas van elk boek, later willen worden? De verhaaltjes zijn precies lang genoeg om voor te lezen tijdens het fruit- of lunchmoment.
In Kolletje & Dirk. Werk aan de winkel komt Natascha Stenvert, de illustrator van het boek, in de klas van Kolletje op bezoek. Dit geeft aanleiding tot een kringgesprek over beroepen. De kinderen vertellen wat ze later willen worden en meester Lucas pakt zijn gitaar en maakt een beroepenrap. Na schooltijd gaan Kolletje en Dirk naar de kinderboerderij. Daar ontmoeten ze de dierenverzorgers en zien ze dat er geld nodig is voor de modderpoel. Kolletje en Dirk willen graag geld inzamelen door spullen te verkopen. Werk aan de winkel! In de verhaaltjes die volgen komen verschillende beroepen voorbij die in het boek in een andere kleur zijn gedrukt. Zo zie je snel welke beroepen dit zijn en dat het er een heleboel zijn! Ook de dierenarts en een bioloog komen voorbij. Dat zijn de beroepen die mijn kleuters hebben gekozen voor de spelhoeken. Leuk! Dit boek ga ik voorlezen, werk aan de winkel!
Van snoepjesproever tot matrassentester
Marianne Busser en Ron Schröder - Uitgeverij Moon
Wordt verwacht ...
Liedjes en versjes over beroepen
Kinderen voor Kinderen
Worden wat je wil
Door: Kinderen voor Kinderen
Liedjes
Ra, ra wie ben ik?
Door: Muzieklessen Toontje Hoger
Ra, ra, wie ben ik
wie ben ik, wie ben ik?
Ra, ra, wie ben ik
wie ben ik?
1. Help, daar is een brand
ga snel aan de kant
met de waterspuit
doof ik alles uit.
Wie ben ik?
2. Ruimtepakken aan
we gaan nu naar de maan
druk maar op de knop
kijk we stijgen op.
Wie ben ik?
3. Zing je met mij mee
één en één is twee
spelen in de hoek
of lezen in een boek
Wie ben ik?
Goed geraden, dat ben ik!
Later als ik groot ben
Door: Muzieklessen Toontje Hoger
Een swingend lied over beroepen voor de midden- en bovenbouw.
Wat zal ik later worden?
Wat zal ik later worden als ik groot ben
word ik een groenteman of bakker of een held
wat zal ik later worden als ik groot ben
ja hoe verdien ik toch mijn geld?
Word ik een brandweerman die elke brand kan blussen
word ik een dokter die je beter maken kan
zal ik als filmster straks de mooiste meisjes kussen
word ik een kok die staat te roeren in een pan?
Uit: Het Grote Liedjesboek
De bakker
Elke morgen, opgelet
springt de bakker uit zijn bed
hij pakt meel uit grote zakken
hij moet honderd broden bakken
honderd broden, bruin en wit
krentenbrood waar spijs in zit.
Elke morgen, keer op keer
is de bakker in de weer
taarten maken, koekjes bakken
hij verkoopt vaak volle zakken
maar soms eet hij, wat een mop
zelf de meeste dingen op.
Uit: Het grote liedjesboek
Zeg bakkertje
Zeg bakkertje, zeg bakkertje
Wat doe je met dat meel
Ik maak er grote broden van
En koekjes, o, zo veel
Zeg bakkertje, zeg bakkertje
Wat doe je met dat meel
Ik maak er appelflappen van
En spritsen, o, zo veel
Zeg bakkertje, zeg bakkertje
Wat doe je met dat meel
Ik maak er krentenbollen van
En wafels, o, zo veel.
Beste tandarts
Op de wijs van Vader Jacob
Beste tandarts, beste tandarts
kijk eens gauw, kijk eens gauw
een gaatje in mijn tanden, een gaatje in mijn tanden
auw, auw, auw,
auw, auw, auw!
De brandweermannen
Op de wijs van: De wielen van de bus
De brandweersirene doet wiehoewie, wiehoewie, wiehoewie
de brandweersirene doet wiehoewie, als we een brand gaan blussen.
De brandweermannen doen dan snel, doen dan snel, doen dan snel,
de brandweermannen doen dan snel hun brandweerkleren aan.
Ze gaan in de wagen, vlug, vlug, vlug,
vlug, vlug, vlug, vlug, vlug, vlug
ze gaan in de wagen vlug, vlug, vlug
op weg naar het brandje.
De slangen rollen, roetsj, roetsj, roetsj,
roetsj, roetsj, roetsj,
roetsj, roetsj, roetsj
de slangen roetsj, roetsj, roetsj en daar komt dan het water.
De mannen blussen pffff, pfff, pfff
pfff, pfff, pfff, pfff, pfff, pfff
de mannen blussen pfff, pfff, pfff
en weg is het brandje!
1, 2, 3, 4, brandweerman
Op de wijs van hoedje van papier
Eén, twee, drie, vier, brandweerman, brandweerman
één, twee, drie, vier kom de brand is hier
neem nu vlug de waterspuit
spuit het vuur nu maar snel uit
één, twee, drie, vier, kom de brand is hier.
Versjes
Een petje met een klep
Een timmerman heeft een hamer
een schoonmaker een dweil
een slager heeft zijn messen
en een houthakker een bijl
een metselaar een troffel
een tuinman heeft een schep
en een politiemannetje
een petje met een klep.
Uit: Het grote versjesboek
De kapper
Dag meneer de kapper
mijn haren zijn te lang
wilt u ze even knippen
want ik ben echt niet bang
knip, knip knippen maar
beste kapper pak je schaar
knip knip knippen maar
ik ben klaar.
Uit: Het grote versjesboek
De brandweer-olifant
Zeg heb jij het ook gelezen?
Het stond in elke krant.
Er woont hier in de dierentuin
een brandweer-olifant.
En als er ergens brand is
drinkt hij een hele vijver op
dan loopt hij vlug de stad in
met een zwaailicht op zijn kop.
Snel rent hij naar een brandje.
En met zijn lange snuit
spuit hij in een ogenblik
alle vlammen uit.
Ideeën voor de hoeken | beroepen
Onderstaande ideeën zijn afkomstig van andere pagina's op mijn site. Op zoek naar meer ideeën en gratis downloads bij dit beroep? Kijk dan op de desbetreffende pagina. Tip! Kun je deze niet vinden, even Googlen.
Bij de fietsenmaker
De kinderen gaan aan het werk in een fietsenwinkel. Zet een tafel neer die als balie dient. Zet hier een computer met toetsenbord of laptop op en zet een telefoon en kassa met pinapparaat klaar. Hier kan de winkelmedewerker de telefoontjes aannemen, betalingen doen en bestelling intypen. Richt een winkel in met enkele kinderfietsen, fietshelmen, fietstassen, fietsmanden, bagagebinders, verlichting voor de fiets, fietsbellen enzovoorts.
In de winkel helpt een winkelmedewerker de klanten die op zoek zijn naar een nieuwe fiets.
Maak een werkplaats en leg hier gereedschap en werkkleding klaar. Zorg voor een kinderfiets waaraan (zogenaamd) gesleuteld kan worden.
De kinderen doen de werkkleding aan en gaan aan het werk in de werkplaats. Ze horen van de klant wat er aan de fiets gedaan moet worden en gaan aan de slag.
In de trein
Tover de huishoek om tot een treinstation mét trein. Zo kunnen de kinderen spelen alsof ze op reis gaan. Denk bij de aankleding van deze hoek aan:
- een loket, bijv. een poppenkast die als loket dient
- kaartjes (gebruikte treinkaartjes die je hebt verzameld)
- iets om de kaartjes te knippen, bijv lege niettang
- conducteurskleding of pet
- koffer (om mee op reis te gaan)
- grote klok
- trein (enkele stoelen achter elkaar is al voldoende)
1. Een treinrails door het lokaal. 2. De trein van mijn collega's: juf Annemieke en juf Marjolein.
1. De kinderen hebben op de ramen getekend.
2. Ook aan de binnenkant zijn ramen geschilderd. Buiten zie je gebouwen en een molen.
In de bloemenwinkel
Richt een bloemenwinkel in. Zorg voor allerlei soorten kunststof bloemen. Zet deze bij elkaar in bijvoorbeeld Pringles bussen. Bekleed deze met een vel A4 papier en schrijf er de prijs van de bloemen op. Zet een kassa met speelgeld klaar en leg portemonnees neer. Zorg voor telefoons waarmee de klanten naar de winkel kunnen bellen.
Laat de kinderen een prijslijst maken, naamkaartjes om bij de bloemen te zetten en een bordje waarop staat of de winkel geopend of gesloten is.
In het restaurant
Richt een restaurant in. Enkele tafeltjes met leuke kleedjes erop kunnen al genoeg zijn. Zorg voor een plekje waar de kok het eten klaar kan maken. Maak samen met de kinderen menukaarten waarop ze aangeven wat ze willen eten. Zorg voor een dienblad voor de serveersters, een pinapparaat, een kassa en kassabonnen.
Tip! Knip frietjes van schuuursponzen.
Bij de dokter
Richt een wachtkamer en spreekkamer van de dokter in. Heb je weinig ruimte, houd het dan klein. Een wachtkamer kan ook alleen maar bestaan uit één of twee stoelen. Denk bij de inrichting van de hoek aan: stoelen of een bankje in de wachtkamer, een tijdschrift voor de wachtende mensen, iets waar de wachtende kinderen mee kunnen spelen, doktersjas, doktersspullen in een koffertje, verband, pleisters: spreek af dat elk kind per keer één pleister mag plakken, een behandeltafel: een groepstafel of de bovenkast van de kast (gym) met daarop een laken en kussen waar de patiënt op kan gaan liggen, een tafel met stoel waaraan de patiënt vertelt wat er aan de hand is, computer of laptop, telefoon, materiaal voor een ogentest, materiaal voor een gehoortest, weegschaal, meetlat, handschoenen
In het ziekenhuis
Als de patiënt bij de dokter is geweest, kan hij/zij doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Wanneer er geen doktershoek is, staat de ziekenhuishoek op zichzelf. Denk bij de inrichting van de ziekenhuishoek aan: twee tafels met laken en kussen als bedden of kindermatrassen op een tafel, poppenbed voor de baby's in het ziekenhuis, nachtkastjes (stoelen uit de huishoek), fruit en een fruitschaal, wat speelgoed, tijdschrift, een dienblad met kopjes en borden, zodat de patiënt wat te eten en drinken kan krijgen, bloemen, pyjama's en sloffen, doktersjas, doktersspullen, verband, pleisters, keelstokje, mitella, pillenpotjes en pillenstrips, beterschapskaarten en tekeningen die boven het bed hangen, televisie
Tip! Verf houten fruitkisten wit en gebruik ze als ziekenhuisbedden voor de poppen en beren.
1. De operatietafel met daarachter een röntgenfoto. De kleding voor de chirugen ligt klaar.
2. Overzicht van het hele ziekenhuis met vooraan de recenptie (met de computer), daarachter het bed waar de patiënt in ligt en links de operatietafel.
In de dierentuin
Laat de kinderen een knuffel van een dier meebrengen dat in de dierentuin woont. Zet de dieren in een lege hoek en laat enkele kinderen hier een fijne leefomgeving voor de dieren creëren. Er kunnen hokken worden gebouwd met blokken, Kapla of clics. Er kunnen hokken worden gemaakt van kartonnen dozen of met papiertape op de vloer. Zorg voor eten voor de dieren, een bezem, hark en kruiwagen voor de verzorgers. Leg overalls klaar. Laat enkele kinderen een plattegrond van de dierentuin tekenen en maak richtingaanwijzers.
Onderzoeksblad voor de bioloog in de dierentuin / jungle spelhoek
In de dierenhoek gaat de onderzoeker (de bioloog of Freek Vonk) aan het werk. Met een verrekijker, vergrootglas en notitieboekje bestudeert hij de dieren. Deze download kan hij vast goed gebruikt!
--> Download het onderzoeksblad
Bij de dierendokter
Richt een hoek in met enkele stoelen die als wachtkamer dienen, een tafel met computer en telefoon als balie, en een tafel of bovenkant van de gymkast als behandeltafel. Leg instrumenten klaar waar de dierenarts mee kan werken, zoals een stethoscoop, mondkapje, handschoenen en spuitjes. Zorg voor een bench en knuffeldieren.
Het baasje komt met de patiënt, een knuffeldier (in een bench), bij de dierenarts. Bij de balie vertelt hij hoe het dier heet en wat er aan de hand is, daarna neemt hij plaats in de wachtkamer. De dierenarts roept hem binnen als hij aan de beurt is en behandelt het dier.
Download voor de dierendokter spelhoek
Deze download bevat materiaal voor de spelhoek 'dierendokter':
* Behandelkaarten waarop de dierendokter aan kan geven wat hij heeft gedaan. Hij omcirkelt het dier of tekent dit, schrijft zijn naam op de kaart en zet een kruisje bij wat hij heeft gedaan.
* Receptenkaarten waarop de dierenarts aan kan geven wat het dier nodig heeft. Hij zet een streep op het spuitje om aan te geven hoeveel millimeter van een medicijn het dier krijgt, hij kleurt een aantal pillen of zet een kruisje bij de zalf.
* Rollenkaarten. Print de rollenkaarten en lamineer ze. Bevestig ze aan een keykoord of maak er met een perforator gaatjes in en doe er een draad door zodat de kinderen de kaart als een ketting om de nek kunnen hangen.
In de bakkerij
Richt een hoek in als bakkerij. Zet een tafel neer waaraan de kinderen kunnen werken. Hier worden de taarten 'gebakken'. Ze kunnen taarten van klei of papier maken. Zorg voor een doos die door de kinderen wordt omgetoverd tot oven. Leg ovenwanten, een schort en bakkersmuts klaar en zorg voor taart- en cakevormen.
Taarten die klaar zijn, worden in de vitrine gezet. Zet een kleutertafel op z'n kop en wikkel doorzichtig folie
om de tafel, van poot naar poot. Omwikkel drie kanten en laat één kant vrij. Aan deze kant kan de medewerker de taarten in en uit de vitrine halen.
Maak een bestellijst waarop de medewerker aan kan vinken welke taarten de klant wil bestellen.
Zet een kassa met speelgeld klaar en een pinapparaat.
Tip! Leg een tablet neer met daarop de app 'Little Zebra Shopper', dit is een digitale kassa.
Laat de winkelmedewerker de prijzen van de taarten bedenken, op post-its schrijven en bij de taarten plakken.
De kinderen uit de huishoek komen in de bakkerij verjaardagstaarten kopen.
De kinderen hebben donuts en cupcakes gekleid voor in de bakkerij.
Ze hebben gebakjes en taarten geknutseld en versierd.
Op het politiebureau
Tover de huishoek om tot politiebureau. Denk bij de inrichting aan: een tafel, computer of toetsenbord, telefoon, politiespullen zoals een pet, jasje, handboeien, blocnote met pen, stoelen, hoekje als gevangenis, gevonden voorwerpen waaronder kostbare spullen, voetafdrukken (verf), knuffel van een hond, eten voor de boef, zoals speelfruit en -brood, een bord, beker en bestek
Richt het politiebureau in. Zet een tafel neer voor de agent. Op de tafel staan zijn telefoon, computer en ligt zijn blocnote. In een hoek is de gevangenis voor de boef.
Print voetafdrukken en knip ze uit. Leg kostbare spullen in de hoek. Maak een plattegrond van het lokaal en doe deze in een plastic hoesje. Leg de plattegrond samen met een whiteboardmarker in de hoek.
De kinderen verdelen de rollen. Eén van de kinderen is de boef, de andere kinderen zijn agenten. De boef pakt de voetstappen en legt een spoor door het lokaal. Aan het eind legt hij iets kostbaars wat hij gestolen heeft, zoals een ketting, een diamant, een sleutel.
Hierna verstopt de boef zich. De agenten komen. Ze volgen het spoor met hun speurhond en vinden het gestolen voorwerp. Ze zoeken de boef en slaan hem in de boeien. De boef wordt in de cel gezet.
De boef kan
ook op de plattegrond aangeven waar hij zit door er een kruisje op te zetten. De agenten kijken op de plattegrond en zoeken de boef. De boef kan ook een knuffel zijn die in het lokaal verstopt wordt.
1. Een plattegrond. Waar zit de boef? 2. Voetstappen die leiden naar de verstopplek van de boef.
Op het circuit
Onze huishoek heeft een deur naar buiten. Toen we met dit thema startten, was het net lente en werd het wat warmer. De deur kon open! Buiten maakten de kinderen met stoepkrijt, pionnen en autobanden een circuit. Met twee kleuterfietsen werd er over dit circuit geracet. De coureurs droegen een helm, een pak en handschoenen. Er stonden kinderen langs het circuit met de vlaggen: een blauwe, groene, rode, gele en zwart-witte vlag. Elke dag werd de pitstop gemaakt, ook met pionnen of stoepkrijt. In de pitstop stonden de monteurs klaar met een hesje aan, de reservebanden en een gereedschapskist.
Naast het circuit was het podium met drie stoelen, verschillend in hoogte, medailles, bekers en een fles champagne.
Leuke toevoeginen zijn: een tribune voor het publiek, een camera voor de fotograaf van de krant of cameraman van de tv, een microfoon voor de verslaggever.
Op de boerderij
Richt een boerderijhoek in. Denk bij de aankleding van deze hoek aan: knuffeldieren: schaap, lam, hond, kat, koe, kalf, varken, big, kip, kuiken, eend e.d. Laat alle kinderen één boerderijdier meebrengen. Een speelgoed tractor, plastic kruiwagen, eieren, wat hooi of stro, een plastic schep, hark of riek, een mand voor de kat, rubber laarsjes / klompen, een overal, boerenkiel, pet of rode zakdoek, geruite tafelkleden, een grote emmer, brokjes / voer voor de dieren, AH mini's, wortels, pepers etc., een gietertje, bananendozen of schoendozen
De kinderen hebben een schoenendoos meegebracht en deze zelf omgetoverd tot hok of weiland voor een dier. Dit dier hebben ze vervolgens geknutseld.
Verzamel bananendozen of kratjes.
Maak hier hokken voor de dieren van. Leg er wat stro in en zet in elk hok een knuffeldier.
Span bruine vlechtstroken voor een banendoos dat het kippenhok met spijlen wordt.
Leg plastic eieren in het kippenhok.
Stapel kratjes op, met de open kant naar je toe en zet in elke krat een konijnenknuffel.
Zet verschillende bakjes met brokken neer en zet voederbakjes in alle hokken (bijv. frietbakjes).
Maak een vijver voor de eenden met een blauw kleed, plastic of een groot stuk karton.
Maak een wei van een groen kleed, grasmatjes of groen karton. Zet knuffeldieren in de wei. Maak er met blokken een hek omheen.
Steek de AH-mini's in een oase. Zo worden de gewassen geteeld. Zet er een gietertje bij.
Vul de hoek aan met een overall, kruiwagen, schep en laarsjes en de kinderen kunnen aan het werk!
Beeldende activiteiten | beroepen
Later word ik ...
Laat de kinderen zichzelf tekenen in het beroep dat ze later willen worden.
Later word ik ...
De kinderen knippen wat ze later willen worden.
Politieagent
De kinderen vouwen een politieauto van 16 vierkantjes. Ze vouwen het vouwblaadje hierna dubbel en plakken het dicht. Eén hoekje wordt omgevouwd. De auto krijgt een raam, wielen en een zwaailicht. De kinderen plakken de auto op een vel papier en tekenen er een agent bij (in dit voorbeeld is de boef erbij getekend).
Autocoureur
Laat de kinderen een doosje beplakken. Tover het doosje om tot racewagen door er wielen aan te maken (kurken, doppen, plakcirkels, vouwcirkels, wc-rollen). De kinderen tekenen een autocoureur die in de auto kan zitten en maken een stuur.
Astronaut
De kinderen vouwen 16 vierkantjes en knippen deze los. Dit doen ze twee keer met twee verschillende kleuren of ze wisselen kleuren met elkaar uit. Met de vierkantjes leggen ze een raket. Ze maken hierbij een patroon. Voor de punt van de raket vouwen ze één blaadje twee keer in de schuine vouw en knippen één van de vier driehoeken uit. De raket wordt aangekleed met een astronaut, sterren, de maan enzovoorts.
Downloads | thema beroepen
Eén beroep gekozen dat tijdens je thema centraal staat? Kijk bij de themapagina's of het thema dat je hebt gekozen erbij staat. Op de themapagina's vind je gratis downloads. Hier vind je downloads over 'beroepen' in het algemeen.
Dobbelbladen beroepen
Dobbel de dokter, violist, bakker, politieagent, brandweerman en meer mensen naar hun werk.
Dit pakket bevat 6 verschillende dobbelbladen, verschillend in niveau.
Cijferdoolhoven beroepen
Met de cijferdoolhoven oefenen de kinderen het herkennen van de cijfers, de visuele waarneming, visuele discriminatie en het onthouden en herhalen van een reeks cijfers. De download bevat 15 pagina's met cijferdoolhoven, oplopend in moeilijkheid. De antwoordbladen kun je op de achterkant van de doolhoven printen of achter de hand houden voor eigen gebruik.
--> Download de cijferdoolhoven
Kralenplankenpakket beroepen
Dit pakket bevat kralenplankvoorbeelden van verschillende beroepen, onderverdeeld in drie opdrachten: klassieke kralenplankvoorbeelden om na te leggen, voorbeelden om het spiegelen te oefenen en een 'kraak de code' opdracht. De voorbeelden zijn geïnspireerd op beroepen uit de beroepenreeks van Liesbet Slegers.
Tip! Kies bij het afdrukken voor 'ware grootte', zodat de kralenplankvoorbeelden precies onder een doorzichtige kralenplank passen.
--> Download het kralenplankenpakket
Tekenopdracht beroepen
De kinderen tekenen zichzelf als wat ze later willen worden. De download bevat verschillende formats om uit te kiezen voor de Kinderboekenweek 2021.
Download voor de dierenarts in de spelhoek
Deze download bevat materiaal voor de spelhoek 'dierenarts':
* Behandelkaarten waarop de dierenarts aan kan geven wat hij heeft gedaan. Hij omcirkelt het dier of tekent dit, schrijft zijn naam op de kaart en zet een kruisje bij wat hij heeft gedaan.
* Receptenkaarten waarop de dierenarts aan kan geven wat het dier nodig heeft. Hij zet een streep op het spuitje om aan te geven hoeveel millimeter van een medicijn het dier krijgt, hij kleurt een aantal pillen of zet een kruisje bij de zalf.
* Rollenkaarten. Print de rollenkaarten en lamineer ze. Bevestig ze aan een keykoord of maak er met een perforator gaatjes in en doe er een draad door zodat de kinderen de kaart als een ketting om de nek kunnen hangen.
Onderzoeksblad voor de bioloog in de dierentuin / jungle spelhoek
Mijn groep wil tijdens de Kinderboekenweek graag 'Freek Vonk' spelen, bioloog dus. Daarom hebben we een dierenhoek ingericht. Alle kinderen hebben van thuis een knuffel meegebracht en de hoek wordt aangekleed, zodat de dieren een fijne leefomgeving hebben. In de hoek gaat Freek Vonk aan het werk. Met een verrekijker, vergrootglas en notitieboekje bestudeert hij de dieren. Deze download kan hij vast goed gebruikt!
--> Download het onderzoeksblad