Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads


Lesideeën voor kleuters | thema de autocoureur

autocoureur, Max-Verstappen, kleuters, kleutergroep, lesidee, project, juf-Anke, racen, auto's

Project 'De autocoureur'

Een autocoureur die in de formule 1 rijdt, hoort bij de beste racers ter wereld. Hij kan een wedstrijd alleen maar winnen als alles perfect in orde is. Zal hij deze wedstrijd winnen?

Race met de autocoureur mee door dit pakket van Kleuteruniversiteit. Het pakket bevat reken- en taalactiviteiten, een les Engels en enkele extra activiteiten bij het boek De autocoureur van Liesbet Slegers. Met deze activiteiten kun je drie weken aan de slag.

--> Bekijk 'De autocoureur'

gargage, auto, kleuters, automonteur, lesidee, juf-Anke, project

Project 'De garage'

Vroem! Vroem! Neem een kijkje in de garage en ontdek wat daar allemaal gebeurt!

Dit project van Kleuteruniversiteit bevat taal- en rekenactiviteiten, een muziekles met een uniek lied van Jeroen Schipper, een bewegingsles, activiteiten rondom natuur en techniek en Engels en suggesties voor de hoeken bij het boek Willewete De garage van Pierre Winters en Frodo De Decker. Dit project bevat activiteiten voor ongeveer drie weken.

--> Bekijk het project 'De garage'


Kringactiviteiten 'de autocoureur'

De m van Max - beginklank
Vraag de kinderen met welke klank 'Max' begint. Laat ze de m-klank maken en verkennen. Hoe klinkt deze? Hoe ziet je mond eruit als je de m-klank maakt? Lukt het ook met je mond open? En met je neus dicht?
Laat de kinderen woorden met de m-klank vooraan bedenken en schrijf deze op. Zitten er kinderen in de klas met een naam die met de 'm' begint? Zij zitten bij Max in het team!
Hang de opgeschreven woorden op in het lokaal, bijvoorbeeld op de lettermuur.

Klaar voor de start - volgorde van de getallenrij
Zorg voor een flink aantal racewagens (internet) en schrijf hier met zwarte stift getallen op, bijvoorbeeld een tot en met twaalf. Leg de racewagens in de kring. Vertel dat de coureurs een tijdrit gereden hebben. De uitslag staat op de wagens. Nummer een mag vandaag het eerst starten, dan nummer twee enzovoorts. Laat de kinderen de racewagens in de volgende van de getallenrij voor een startstreep (strook papier) leggen.
Haal de wagens hierna weg. Leg één racewagen neer, bijvoorbeeld nummer vijf. Vraag welke twee wagens na vijf starten. Haal de wagens weg en leg een andere racewagen neer. Ga zo door. Lukt het de kinderen om verder te tellen vanaf een bepaald getal?

Racen! - getalbeelden op de dobbelsteen
Schrijf de cijfers één tot en met zes op vouwcirkels en leg deze in een rij in de kring. Zet twee raceauto's voor de eerste cirkel (met het cijfer één). Verdeel de groep in tweeën. Elke groep racet met één van de auto's. Laat een kind van de eerste groep met een dobbelsteen gooien. Gooit hij één, dan racet de auto van deze groep naar het eerste cijfer. Gooit hij een ander aantal ogen, dan gebeurt er niets. De andere groep is aan de beurt. Als één gegooid wordt, is het volgende cijfer dat gegooid moet worden twee, dan drie en zo verder. Wie is het eerst bij de finish, bij cijfer zes?

Naar de pitstop - auditief geheugen
Max zit in zijn racewagen. Hij merkt dat er iets niet goed is en wil naar de pitstop. Door de microfoon geeft hij aan zijn team door wat er aan de hand is.
Laat één van de kinderen een woord zeggen en vraag de groep dit te herhalen. Breid dit uit naar meerdere woorden na elkaar en (korte) zinnen.

Op het podium - seriëren
De race zit erop. De winnaar is bekend. Vraag de kinderen wat er nu gebeurt (de winnaars mogen op het podium komen). Laat de kinderen bedenken hoe ze een podium in de kring kunnen maken en laat ze dit uitvoeren. Het podium is juist gemaakt als de drie 'blokken' waar de coureurs op gaan staan in grootte verschillen.
Kies met de groep drie kinderen die op het podium plaats mogen nemen. Op de hoogste plek, komt één van de grootste kinderen uit de groep, op de laagste plek één van de kleinste kinderen en op de middelste plek (plek twee)een kind met een gemiddelde lengte.
Geef de winnaars een prijs, bijvoorbeeld een beker, medaille of champagnefles. Zorg ervoor dat ook deze in grootte verschillen. De grootste prijs is voor de winnaar, de middelgrote prijs voor de tweede plaats en de kleinste prijs voor de derde plaats.


Liedjes voor kleuters | de autocoureur

De wielen van Max
Op de wijs van: De wielen van de bus

De wielen van Max die draaien rond,
draaien rond, draaien rond.
De wielen van Max die draaien rond,
als hij weer gaat racen.

De motor van Max zegt vroem, vroem, vroem,
vroem, vroem vroem, vroem, vroem vroem.
De motor van Max zegt vroem, vroem, vroem,
als hij weer gaat racen.

De mensen aan de kant die juichen hard,
juichen hard, juichen hard.
De mensen aan de kant die juichen hard,
want Max die gaat weer winnen.

Heb je al gehoord van Max Verstappen?
Op de wijs van: De zevensprong

Heb je al gehoord van Max Verstappen,
heb je al gehoord van snelle Max?
Ze zeggen dat hij goed racen kan,
hij kan winnen van elk andere man,
Van auto 1,
Van auto 2,
Van auto 3,
Van auto 4,
Hij is de kampioen ...

Muziekles

Op het circuit - bewegingsverhaal & verhaal met geluiden
Bedenk met de kinderen wat er allemaal gebeurt op het circuit, van het in de auto stappen tot de finish van de race. Bedenk bij alle gebeurtenissen een passende beweging en maak zo een bewegingsverhaal. Speel dit verhaal een aantal keer. Neem er daarna muziekinstrumenten bij. Laat de kinderen voor elke gebeurtenis een geluid kiezen dat hier bij past. Geef verschillende kinderen een instrument. Speel het verhaal en laat de geluiden maken.

In mijn groep startten we bij de startlijn. Alle auto's stonden klaar. Vroem ... vroem ... vroem ... er klonken ronkende motoren. Eén van de kinderen zette het licht op groen en een ander sloeg op de bekkens. De race ging van start. Met raspen werd het racende geluid gemaakt. De auto's scheurden over het circuit. De kinderen zonder instrument zaten in de auto en maakten racebewegingen: bocht naar links, rechtdoor, bocht naar rechts ...
Er ging iets stuk aan de auto, de coureur reed de pitstop in. Hier gingen de monteurs snel aan het werk. Er klonk getimmer en gesleuteld. Het startschot werd weer gegeven en de auto schoot er vandoor, op de finish af. Bij de finish klonk het applaus van het publiek en de motoren stopten met draaien.
We hebben dit verhaal meerdere keren uitgespeeld, met en zonder geluiden. De kleuters kwamen met steeds meer nieuwe, goede ideeën en toevoegingen. Het was erg leuk!


Ideeën voor de hoeken

Op het circuit
Onze huishoek heeft een deur naar buiten. Toen we met dit thema startten, was het net lente en werd het wat warmer. De deur kon open! Buiten maakten de kinderen met stoepkrijt, pionnen en autobanden een circuit. Met twee kleuterfietsen werd er over dit circuit geracet. De coureurs droegen een helm, een pak en handschoenen. Er stonden kinderen langs het circuit met de vlaggen: een blauwe, groene, rode, gele en zwart-witte vlag. Elke dag werd de pitstop gemaakt, ook met pionnen of stoepkrijt. In de pitstop stonden de monteurs klaar met een hesje aan, de reservebanden en een gereedschapskist.
Naast het circuit was het podium met drie stoelen, verschillend in hoogte, medailles, bekers en een fles champagne.

Leuke toevoeginen zijn: een tribune voor het publiek, een camera voor de fotograaf van de krant of cameraman van de tv, een microfoon voor de verslaggever.

huishoek kleuters autocoureur themahoek

Een circuit in de bouwhoek
De kinderen maken met blokken en wegdelen een circuit in de bouwhoek. Geef ze eventueel foto's van circuits ter inspiratie. Zorg ook voor een stoplicht, een start- en stopstreep, vlaggen, een tribune, pitstop en raceauto's.

bouwhoek autocoureur formule 1 kleuters

bouwhoek autocoureur kleuters formule 1


In de pitstop

Een circuit van Kapla
De kinderen maken een circuit van Kapla. Ze zorgen ook voor een pitstop, tribune en start- en stopstreep. Geef ze raceauto's en poppetjes die het publiek en het team van de coureur kunnen zijn.

kapla circuit autocoureur kleuters formule 1

kapla circuit autocoureur kleuters formule 1

kapla circuit autocoureur kleuters formule 1

Racewagens van constructiemateriaal
Geef de kinderen wegdelen en laat ze met Clics, K'nexx of lego auto's maken die op deze wegdelen kunnen rijden.

autocoureur kleuters constructiemateriaal formule 1

Op het krijtbord
De kinderen maken een circuit op het krijtbord. Dit kun je natuurlijk ook op het verfbord laten doen.

autocoureur kleuters krijtbord tekening

Kleuteruniversiteit racespel
Bij Kleuteruniversiteit (via de winkel van Heutink) vind je een leuk racespel dat goed bij dit thema past. De kinderen oefenen met dit spel verschillende getalbeelden en het tellen. Ze werken samen om de auto's naar de eindstreep te brengen. Het spel kan klassikaal, in kleine groepjes en alleen gespeeld worden.

racespel kleuteruniversiteit kleuters

Insteekmozaïek
Mijn kleuters bedachten dat ze ook een circuit met insteekmozaïek konden maken. Het werd erg leuk! Met een auto erbij was het circuit compleet!

autocoureur kleuters formule 1 mozaiek

Kralenplank
Laat de kinderen zelf een auto op de kralenplank leggen.
Werk je liever met een voorbeeld? Onder het tabblad 'downloads' vind je enkele racewagens voor de kralenplank.


Knutselen met kleuters | thema de autocoureur

Een racewagen
Geef de kinderen een doosje en laat ze dit beplakken. Tover het doosje om tot racewagen door er wielen aan te maken (kurken, doppen, plakcirkels, vouwcirkels, wc-rollen), een autocoureur te tekenen die in de auto kan zitten, een stuur te maken, een nummer op de auto te schrijven enzovoorts.
Maak eventueel ook een circuit en zet de racewagen hierop.

knutselen kleuters autocoureur racen

knutselen kleuters autocoureur racen

knutselen kleuters autocoureur racen

knutselen kleuters autocoureur racen

Blokjesauto
De kinderen vouwen 16 vierkantjes en knippen deze los. Daarna leggen ze een raceauto met de vierkantjes. Dit kun je ze zelf laten bedenken of je geeft ze een voorbeeld. De vierkantjes worden opgeplakt. Geef de auto wielen en een nummer en teken de autocoureur erbij.
Mijn kleuters begonnen met het tekenen van een circuit met wasco. Daar werd de auto op geplakt.

autocoureur, raceauto, knutselen, blokjes, kleuters

Op het circuit - motorische oefening
De kinderen tekenen een lemniscaat. Dit doen ze verschillende keren met eventueel verschillende kleuren krijt. Hierna maken ze een raceauto van papier en plakken deze op het circuit of ze tekenen de raceauto.


Downloads | thema de autocoureur

Dobbelbladen

In deze download vind je verschillende dobbelbladen met als thema 'de autocoureur'. Er zijn spellen die de kinderen alleen kunnen spelen en ook spellen voor tweetallen.

--> Download de dobbelbladen

autocoureur racen kleuters

Kralenplankvoorbeelden

In deze download vind je de volgende kralenplankvoorbeelden van racewagens:

raceauto kralenplank raceauto kralenplankautocoureur formule 1 raceauto kralenplank

--> Download de kralenplankvoorbeelden

download een gratis lespakket voor kleuters voor de vastentijd

een mooi voorleesboek voor kleuters over pasen

een boek over een eigenwijze geit, leuk voor de Kinderboekenweek

een mooi prentenboek voor kleuters van de schijfster van Help! Een verrassing!

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke