juf-Anke, lesidee, kleuters, kleutergroep, onderwijs, basisschool-Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.

juf-Anke, lesidee, kleuteruniversiteit, projecten, kleuters

- advertorial -

schrijver-in-beeld, kinderboekenweek

Schrijver in beeld 2

Met Schrijver in beeld besteed je aandacht aan lezen in de klas. Bekende schrijvers komen digitaal bij je op bezoek. Dit kun je met de groep doen of met de bouw, maar ook de hele school kan meedoen aan Schrijver in beeld. De Kinderboekenweek is natuurlijk hét ideale moment om dit te doen. Schrijver in beeld stimuleert kinderen om te lezen én laat hen hier plezier aan beleven met bekende kinderboekenschrijvers via het digibord. Dit jaar zijn dat onder andere Mirjam Oldenhave en Rick de Haas (Boutje van de rommelberg), André Kuipers (Hoe word ik astronaut?), Caja Cazemier (Like me!) en Harmen van Straaten (Wat rijmt er op stoep?).

--> Bekijk alle auteurs en boeken

Je school schaft de 7 boeken van deze schrijvers aan en hierna meld je je aan om gratis toegang tot 5 video's per groep te krijgen, waarin de schrijver je les overneemt. Deze kun je op een zelfgekozen moment kijken.

 

Met de unieke inlogcode die je ontvangt als je je met je school aanmeldt voor Schrijver in beeld, krijg je toegang tot het lesmateriaal voor jouw groep.

* Groep 1/2 gaat aan de slag met Lizette de Koning, rondom haar boek Jop & Keetje.

In het eerste filmpje stelt Lizette zich aan de kinderen voor en in het tweede filmpje leest ze een verhaal voor uit haar bundel Jop & Keetje. Daarna volgen drie filmpjes met opdrachten. Lizette nodigt de kinderen uit te vertellen over hun lievelingsknuffel, zingt een swingend lied waarop de kinderen mogen sokkenschaatsen en geeft een creatieve opdracht over de seizoenen.

Het is leuk om de schrijver van het boek waar je mee aan de slag gaat, in dit geval Lizette, zo enthousiast te zien vertellen over haar werk. Je komt meer over haar te weten en dat maakt je nieuwsgierig naar haar boeken. Je hoopt dit natuurlijk ook bij de kinderen en hun ouders te bereiken. De opdrachten zijn kort, wat voor kleuters perfect is, en leuk om te doen. De kinderen worden zo meer bij de verhalen over Jop & Keetje betrokken en de personages komen tot leven.

* Voor groep 3 staat het ontzettend grappige prentenboek Wat rijmt er op stoep? van Harmen van Straaten centraal.

Ook Harmen vertelt de kinderen wat over zichzelf en leest zijn boek voor. Daarna krijgen de kinderen drie keer een opdracht: rijmen, een hindernisbaan maken en een creatieve opdracht.
De filmpjes waarin de opdrachten worden uitgelegd zijn kort (2 minuten), dus vragen niet veel van je tijd. Aan jou hoe lang je de uitwerking van elke opdracht wilt laten duren.

Toen ik kennismaakte met Schrijver in beeld was ik meteen enthousiast. Als kind vond ik het ontzettend leuk en spannend als er een schrijver op school kwam. Voordat een schrijver kwam, in ons geval waren dat Jacquens Vriens en Peter Vervloed, lazen we al zijn boeken. Ik las uit mezelf niet zoveel, maar als ik eenmaal een goed boek te pakken had, las ik het in één keer uit. Het bezoek van de schrijvers op mijn vroegere basisschool heeft me kennis laten maken met nieuwe schrijvers en boeken. In deze tijd zijn er door de digitale middelen veel meer mogelijkheden en kun je een schrijver ook digitaal binnenhalen, laagdrempelig en wanneer het jou uitkomt.

De Kinderboekenweek is een fijn moment om met Schrijver in beeld aan de slag te gaan. We verliezen ons nog wel eens in het thema, beroepen. Dit gaat echt over lezen!

--> Meld je aan voor Schrijver in beeld

prentenboek, kleuters, voorlezen, juf-Anke, lesidee, help-een-verrassing

het-ontprikkeldieet, ontprikkelen, boek, informatie, corona, rust

het-leuke-lenteboek, voorlezen, kleuters

dit-is-natuur, prentenboek, kleuters, lesidee

spelen-met-prentenboeken, juf-Anke, kleuters, voorlezen