Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht van een kleutergroep in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. In 2017 verscheen mijn eerste eigen boek bij Lemniscaat: Spelen met prentenboeken!Reviews van interessant materiaal

Wil je jouw product onder de aandacht brengen op jufanke.nl?
Neem dan contact met me op door te mailen naar jufanke[at]hotmail.nl.

VakantieSmoeltjesSchrift
Josina Intrabartolo & Sonja Kemp – Scrivo Media

Door Els
Binnenkort heb je zes weken vakantie. Wat ga jij doen?
Ga je op vakantie, uit logeren, een weekendje weg, of een dagje naar een pretpark of dierentuin? Misschien blijf je thuis en beleef je daar verschillende avonturen.
Al jouw vakantie-avonturen kun je opschrijven in het VakantieSmoeltjesSchrift.
Wat een leuk schrift. Je kan er alles in opschrijven, tekenen of in plakken. Zo ontstaat er een mooie herinnering en heb je elke dag iets te doen.
De pagina’s in dit VakantieSmoeltjesSchrift hebben verschillende kleuren. Om herinneringen vast te leggen van een vakantie van drie weken heb je de gele pagina’s. De groene pagina’s zijn voor een vakantie van twee weken en de bruine pagina’s voor een week. De paarse pagina’s zijn bedoeld wanneer je een weekendje weggaat en tenslotte zijn er blauwe pagina’s. Op deze pagina’s kun je alles vastleggen van een uitstapje.
Voor elke vakantie heb je een voorpret-bladzijde. Geweldig om al in vakantiestemming te komen. Je vult o.a. in waar je naar toe gaat, waar je gaat overnachten, hoe het land er uit ziet en wat je mee wilt nemen. Natuurlijk ontbreekt de aftelkalender niet. Altijd leuk om te kijken over hoeveel nachtjes de vakantie begint.
Tijdens de vakantie kun je al je belevenissen opschrijven. De leuke, maar ook iets wat tegengevallen is. Bij elke dag worden eerst dezelfde vragen gesteld, daarna staan er verschillende opdrachten en vragen, die je kunt uitvoeren. Heel afwisselend, inspirerend en zeker niet eentonig. Tussendoor staan er smileys, kleine tekeningetjes en gezellige ‘praat’wolkjes. Ook is er ruimte om wat te tekenen of op te plakken. Denk aan een toegangskaartje, een suikerzakje of een bloemetje, wat je hebt gedroogd.  Alles is goed, het is jouw boek vol met herinneringen.
Wanneer je een keer geen zin hebt, mag je natuurlijk best een dag overslaan. Bij elke dag schrijf je de datum erbij. Zo blijft het overzichtelijk.
Krijg je al vakantiekriebels? Staat je koffertje of weekendtas al klaar?
Met het VakantieSmoeltjesSchrift wens ik jou een hele fijne vakantie!

Leuke nieuwe spellen voor kleuters

Dobble kids
Asmodee The Netherlands

Door Els
'
Daar, twee leeuwen, juf'. Een kleuter ontdekt op iedere kaart een leeuw. Hij speelt met drie klasgenoten Dobble kids.
Dobble kids is een spel met 30 kaarten en 30 dieren. Op elke kaart staan 6 dieren afgebeeld. Wanneer je twee kaarten vergelijkt staat er één identiek dier op. Het doel van het spel is om het identieke dier op twee kaarten te vinden.

Om het spel te leren leg je eerst twee kaarten op tafel en geeft de kinderen de opdracht hetzelfde dier te zoeken op de twee kaarten. De speler die dit dier als eerste ontdekt, benoemt het en krijgt deze kaarten. Er worden twee nieuwe kaarten neergelegd en weer wordt er gezocht naar het identieke dier. Het spel eindigt wanneer er geen kaarten meer op tafel gelegd kunnen worden. De speler met de meeste kaarten heeft gewonnen.
Zijn er spelers met een gelijk aantal kaarten, dan kunnen zij een duel spelen: Ze draaien ieder de bovenste kaart om en zoeken naar het identieke dier. De speler die het identieke dier vindt, wint het duel.
Dit is het basisspel. Beheersen de kinderen dit, dan kun je gaan variëren. In het doosje worden vijf ‘mini’spelletjes aangeboden, die met dezelfde kaarten gespeeld kunnen worden.

In de praktijk
Het spel Dobble kids is favoriet, sinds ik het in mijn kleuterklas heb aangeboden. De spelregels zijn makkelijk , zodat ook jonge kinderen dit spel al kunnen spelen. De kinderen zijn zeer fanatiek en roepen soms al snel een dier, in de hoop dat dit het dier is wat identiek is. Een andere keer kunnen ze het niet snel genoeg vinden. Een reactie van een kleuter was dan ook 'ik zoek ook wel, maar ik vind ze niet!' of 'die kikker is zo klein'. Het spel is spannend, omdat de dieren in grootte verschillen en dat maakt het voor de kinderen een uitdaging om het identieke dier te vinden.

De kaarten zijn in mijn groep ook gebruikt  om duo’s/ koppels te maken.
Ik heb de kaarten uitgedeeld en de twee kinderen die het identieke dier op hun kaart vonden, kregen een opdracht. Natuurlijk kun je ze ook weer twee nieuwe kaarten geven, waarmee ze weer aan het spel kunnen deelnemen.
Dobble kids, een spel dat snel gespeeld kan worden en zorgt dat kinderen kritisch waarnemen.


facebook juf Anke