juf-Anke, lesidee, kleuters, kleutergroep, onderwijs
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht van een kleutergroep in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. In 2017 verscheen mijn eerste eigen boek bij Lemniscaat: Spelen met prentenboeken!
Publicaties in onderwijsbladen en meer ...

Lemniscaatkalender 2019

Ja, hij is er weer! De prachtige kalender van uitgeverij Lemniscaat, met op de achterkant van elke plaat suggesties geschreven door Els en mij. Met deze suggesties kun je op school of thuis met jonge kinderen aan de slag gaan. Elke kalenderplaat komt uit een prentenboek en de suggesties passen dan ook bij deze mooie boeken.

Lemniscaat kalender 2019
Wat een mooie voorkant! Deze komt uit Eiland van Mark Janssen.

--> Bij LeesVink en via de website van uitgeverij Lemniscaat kun je de kalender per stuk bestellen.

Onderwijsblad van de AOb

Voor het Onderwijsblad ben ik in mei 2018 geïnterviewd over jufanke.nl. Een fotograaf kwam foto's maken in de klas.

Brabants Dagblad

Een nieuwe rage ... spinners!

Nieuwe rage's, ineens zijn ze er. Zo ook de spinners. Op de eerste dag verschenen er twee in de klas en de tweede dag waren dat er al zes. Samen met Els besloot ik hier snel iets mee te doen. We leenden een spinner van een kleuter en schreven op een avond 20 suggesties met spinners. Deze publiceerden we op jufanke.nl. De krant vond dit interessant en kwam enkele dagen later bij ons op school voor een interview en bezoekje in de klas.


Els en haar leerlingen aan de slag met de spinner.

spinners kleuters juf anke

spinners ideeen kleuters

Jeroen Bosch

Voor Kleuteruniversiteit schreef ik met Els een lespakket over Jeroen Bosch, omdat het dit jaar, 2016, Boschjaar is. We schreven de lessen aan de hand van het boek 'Bosch' van Thé Tjong-Khing. Het lespakket is op de site van Kleuteruniversiteit te bekijken.

In het Brabants Dagblad van 29 januari 2016 stond een artikel over ons lespakket en ons werk voor Kleuteruniversiteit.

Jeroen Bosch lespakket kleuters

jeroen bosch

Praxisbulletin

Regelmatig schrijf ik met Els een artikel voor het onderwijsvakblad Praxisbulletin. Er zijn inmiddels al heel wat praktische artikelen van onze hand verschenen. Hieronder vind je een overzicht. Wil je alle artikelen bekijken, klik dan op de volgende link. --> Lees onze artikelen hier

Naar buiten!

In maart 2019 verscheen een nieuw artikel van ons in Praxisbulletin: Naar buiten!
Kinderen hebben voldoende beweging en buitenlucht nodig op een schooldag. Dat geldt zeker voor kleuters, die nog niet zo lang stil kunnen zitten. Combineer buitenspelen met samenwerkend leren en gebruik hiervoor materialen die in elke school te vinden zijn. Een springtouw, stoepkrijt, hoepels en pionnen staan garant voor uren speel- en leerplezier.

--> Lees het artikel 'Naar buiten!'

buiten spelen kleuters ideeën buiten spelen kleuters ideeën

Pakjespiet in de problemen

Voor Sinterklaas schreven we in 2018 een artikel dat aansluit bij de 21st Century Skills: Sinterklaas is nog maar net aangekomen of hij stuit op een probleem: de pakjes zijn achtergebleven op de kade. Zoek spelenderwijs met de kinderen naar creatieve oplossingen.

--> Lees het artikel 'Pakjespiet in de problemen'

Vestoppertje spelen

In maart 2018 verscheen het themaboek Overal leven. Voor dit boek schreven wij een les over camouflage: verstoppertje spelen.

--> Lees het artikel 'Verstoppertje spelen'

Drie ei is een paasei

In dit artikel geven we praktische suggesties voorafgaand aan het paasfeest. Ga mee op pad met Hansje Haas. Elke dag openen de kinderen een kunststof ei waar een opdracht in zit. Deze wordt tijdens de kring of werkles uitgevoerd.

--> Lees het artikel 'Drie ei is een paasei'

Schrijvers over schrijven

In december 2017 stonden we in Praxisbulletin met een interview.

Terugblikken

Het eind van het schooljaar komt in zicht. Tijd om terug te blikken. Met de activiteiten in dit artikel kunt u de kinderen de gezelligste, mooiste en leerzaamste momenten nog eens laten beleven.

--> Lees het artikel 'Terugblikken'

Op weg naar Kerst

Het is een gezellige tijd in de Kerststraat. De lichtjes van de huizen branden en de bewoners kijken vol verwachting uit naar iets moois. Vier advent met de bewoners van deze sfeervolle straat!

In dit artikel vind je activiteiten voor de adventstijd, voor elke dag één.

--> Lees het artikel 'Op weg naar kerst'

Jong en oud

Het thema van de Kinderboekenweek is: Opa en oma - Voor altijd jong. Bij dit thema schreven wij een artikel met een gezellig spellencircuit dat de kleuters samen met hun opa of oma kunnen doen.

--> Lees het artikel 'Jong en oud'

Op weg naar goud

Voor de Olympische Zomerspelen van 2016 schreven wij het artikel 'Op weg naar goud'.

--> Lees het artikel 'Op weg naar goud'

Uit de knoop

Heb jij een bak met knopen in de klas? Wat je 'Uit de knoop' kunt halen, lees je in ons artikel dat in mei in het Praxisbulletin verscheen.

--> Lees het artikel 'Uit de knoop'

Moeder in het zonnetje

In het Praxisbulletin van april 2016 vind je het artikel 'Moeder in het zonnetje'. In dit artikel geven we tips om Moederdag eens op een andere manier te vieren. Nodig de moeders uit op school en heb een gezellige dag!

--> Lees het artikel 'Moeder in het zonnetje'

De verjaardagstrein

Vier de verjaardag van een kleuter eens op een andere manier! Stap met je groep in de verjaardagstrein en maak een feestelijke reis!
Hoe dit gaat, lees je in ons artikel 'De verjaardagstrein', dat in Praxisbulletin nummer 4 (december 2015) verscheen.

--> Lees het artikel 'De verjaardagstrein'

--> Download hier de locomotief en wagons om de verjaardagstrein te maken.

verjaardagstrein kleuters juf anke

In de werkplaats - Kinderboekenweek 2015

Voor de Kinderboekenweek met het thema 'Raar, maar waar' schreven Els en ik het artikel 'In de werkplaats'. Dit artikel is geplaatst in nummer 1, september 2015.

--> Lees het artikel 'In de werkplaats'

artike praxisbulletin in de werkplaats

Bij dit artikel horen extra materialen.

--> Download 'Weegkaarten'
--> Download 'Meetkaarten'

Een dierentuin voor Beverdam, leren in de 21ste eeuw - Praxisbulletin

Het tweede artikel van Els en mij is te lezen in Praxisbulletin nr. 5, januari 2015. Het gaat over 21st Century Skills in het onderwijs. Daarbij beschrijven we een leeractiviteit over de dierentuin die we in onze kleutergroepen uitvoerden. De kleuters waren erg enthousiast en wij ook natuurlijk, zeker over dit mooie artikel!

--> Lees het artikel 'Een dierentuin voor Beverdam'.

Dit artikel heeft een uitbreiding met theoretische informatie op de site van Praxisbulletin (archief).

praxisbulletin

Genieten met getallen - Praxisbulletin

Ons eerste artikel is in het Praxisbulletin verschenen! In oktober 2013 zijn Els en ik begonnen met het schrijven van een artikel voor het Praxisbulletin. Een jaar later, oktober 2014, stond ons artikel In Praxisbulletin nr. 2. Het artikel gaat over de manier waarop wij de getallen in onze kleutergroepen aanbieden: Genieten met getallen.

--> Lees het artikel 'Genieten met getallen'.

Bij dit artikel horen mooie downloads, zoals een getallenfeest, getallenliedjes en spelletjes.

--> Download 'Getallenfeest'
--> Download 'Getallenliedjes'
--> Download 'Getallenrace'
--> Download 'Tel en kleur'
--> Download 'Kleikaarten'

praxisbulletin nr 2 getallen

Lemniscaat

Spelen met prentenboeken

In januari 2017 is ons eerste eigen boek verschenen: Spelen met prentenboeken.
In Spelen met prentenboeken vind je suggesties bij 22 prachtige prentenboeken van Lemniscaat. Dit zijn klassiekers zoals Ze lopen gewoon met me mee, Max en de Maximonsters, Woeste Willem en De Gruffalo en de nieuwste boeken zoals Kom uit die kraan!, Super Uil en Feestmaal voor de koning.
De suggesties bij deze prentenboeken variëren van taalactiviteiten, rekenactiviteiten en suggesties voor muziek en beweging tot spelletjes en creatieve opdrachten bij de verschillende boeken. In het boek zijn compleet uitgewerkte spellencircuits voor bijvoorbeeld een juffenfeest of kinderfeest te vinden, maar ook kringactiviteiten en activiteiten die je thuis met jonge kinderen kunt doen. Een heel gevarieerd boek dus!

Lemniscaatkalender 2016, 2017, 2018 en 2019

De Lemniscaatkalender telt dertien prachtige platen uit prentenboeken met op de achterkant van elke plaat suggesties voor school en thuis. De suggesties zijn door Els en mij met veel plezier geschreven en we zijn dan ook heel trots op deze mooie kalenders.

Lemniscaatkalender

Lespakketten bij prentenboeken

Voor uitgeverij Lemniscaat en Kleuteruniversiteit schrijven Els en ik lespakketten bij de nieuwste prentenboeken. Van onderstaande boeken is een pakket (vaak gratis) beschikbaar op Kleuteruniversiteit.

Zoevende Zebra

--> Bekijk het pakket 'Zoevende Zebra'

Ik ben Harry Vink

Ik ben Harry Vink

--> Bekijk het pakket 'Ik ben Harry Vink'

Het Zwarte Konijn

Het zwarte konijn

--> Bekijk het pakket 'Het Zwarte Konijn'

Kees van Dijk

Kees van Dijk

--> Bekijk het pakket 'Kees van Dijk'

Nee!

Nee!

--> Bekijk het pakket 'Nee!'

Wereld van het jonge kind

Kinderboekenweekproject Kleuteruniversiteit in HJK

In september 2014 werd het project dat Els en ik voor de Kinderboekenweek schreven bij het boek 'Rikki is jarig' getipt in het artikel 'Rekenfeesten' van Rob en Hanneke van Bree.

HJK Kinderboekenweek

Jufanke.nl getipt in HJK

In oktober 2012 werd mijn website getipt in De wereld van het jonge kind. Een verrassing! Ik bladerde het tijdschrift door en zag daar ineens mijn eigen naam staan. Erg leuk! Stiekem was dat natuurlijk altijd al mijn wens ;), eens ontdekt te worden door een veelgelezen vakblad.

Schrijfwedstrijd

In 2010 organiseerden de vakbladen JSW en HJK een schrijfwedstrijd met als onderwerp 'Yes, ik ben juf/meester!'
Ik ben enthousiast aan de slag gegaan met een verhaal uit de praktijk, werd genomineerd en heb na een stemming onder de lezers de schrijfwedstrijd van HJK gewonnen!
Daar ben ik toch wel een beetje trots op ;). Het is leuk om je eigen verhaal in een vakblad terug te zien. Mijn verhaal is gepubliceerd in HJK nr. 3, nov. 2010. Hier kunnen jullie het ook lezen.

Once upon a time…

Er was eens een kleine, knusse school in een klein dorp met een klas vol kleuters. Deze klas had een juf, een juf die voor het eerst haar eigen klas kreeg, midden in het schooljaar. Spannend! Hoe zouden de kinderen zijn? Hoe zou het zijn om alles voor het eerst alleen te regelen? Je eigen klas in te richten? Vol enthousiasme ging deze juf in de kerstvakantie aan de slag. Een team van klussers, verzameld in haar dorpje 10 km verderop, arriveerde in de school en toverde een leeg lokaal met wat spullen van de zolder en wat spullen van thuis om tot een paleisje voor haar kleuters.

Benieuwd hoe dit verder ging? Laten we eens een kijkje nemen in groep 1/2c. ‘En weet je wat nog wel het fijnste is? Dat we nooit, maar dan ook NOOIT meer bang hoeven te zijn voor de boze wolf!’ Juf slaat het Sprookjesboek dicht. Even is het muisstil in de kring. Dan slaakt één van de kinderen een diepe zucht. ‘Gelukkig, van die stomkop zijn we af!’ ‘Nu zijn jullie de geitjes’ zegt juf. Job is de wolf. Meteen stuiven de geitjes alle kanten op. Eén geitje kruipt in de ingebouwde kast. Een ander geitje klimt op de vensterbank en trekt het gordijn om zich heen, een derde geitje schiet onder de zandtafel en een vierde geitje wurmt zich in de ‘schildpad’ die normaal gesproken geen geitjes, maar tassen opbergt.

Dan wordt er op de deur gebonkt. Daar komt de wolf en hij roept luid ‘ik kom jullie OPETEN!’ De geitjes beven. De wolf sluipt door de klas. Hij kijkt onder tafel, hij kijkt onder de stoelen, hij zoekt bij de computers… Maar geen geitje te zien. Juf en de stagiaire kijken elkaar met een grote glimlach aan. Oei, dat ene geitje zit wel heel lang in de ingebouwde kast. Zou ze nog wel genoeg lucht krijgen? Het geitje is wel verdacht stil… De stagiaire neemt polshoogte en zet de deur op een kiertje. Ondertussen sluipt de wolf langs de leeshoek. De kussens schudden op en neer. Eén geitje lijkt erg veel lol te hebben in zijn schuilplaats. En de wolf, die domme wolf, hij ziet weer niks. Uiteindelijk lukt het de wolf toch om een aantal geitjes te pakken te krijgen. Maar dat geitje in de kast… de wolf vindt haar niet! De wolf druipt af en het geitje komt tevoorschijn. ‘Ik was het kleinste geitje, mij vond ie niet’ straalt ze. Alle andere geitjes roepen ‘nog een keer, juf, nog een keer!’

Het werk van een leerkracht lijkt soms wel een sprookje. Het ene moment zit je met je handen in het haar, omdat het even niet meezit: Een lastig oudergesprek, een moeilijke groep, geen vaste baan kunnen vinden…. Maar dan zijn er die momenten waarop je denkt ‘Yes, ik ben juf’. Die momenten waarop je heel gelukkig bent met je baan, je klasje, je kinderen. Je loopt met een glimlach door je klas en denkt ‘Yes, ik heb het leukste beroep van de hele wereld!’

En juf? Zij verhuist op dit moment van school naar school, van kleuters naar groep 8 en van de ene sollicitatie naar de andere. Nog altijd op zoek naar die vaste droombaan waarvan ze kan zeggen: ‘Hier werk ik nog lang en gelukkig!’

Kleuteruniversiteit

Samen met Els schrijf ik voor Kleuteruniversiteit. Hiermee zijn we in januari 2014 begonnen. Kleuteruniversiteit, van juf Sanne, is in maart 2014 gelanceerd. Inmiddels staan er al vele pakketten van onze hand op de site. Van complete projecten bij een thema tot lesideeën bij boeken, telkaartjes, spellencircuits en feestjes.

kleuteruniversiteit

Vrijwilligerswerk op een school in Thailand

6 Jaar geleden ging ik voor het eerst met IBO-Nederland (Bouworde) op pad om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen.
Ik begon als bouwvakker in Toscane. Dat was hartstikke spannend. Voor het eerst alleen op reis en werken in de vakantie. Wat zou me te wachten staan? Het schilderen, stenen sjouwen, wijn maken, tractor rijden en uren lang fruit plukken beviel wonder boven wonder zo goed dat ik het jaar daarna naar Kroatië ging. Niet meer als bouwvakker, maar voor sociaal werk in een weeshuis met gehandicapte kinderen. Dat paste toch meer bij mij en het was erg leuk! Eindeloos rondjes wandelen met de rolstoelen, liedjes zingen, schommels duwen...
De jaren daarna heb ik in Marokko met straatkinderen gewerkt en in een weeshuis bij de allerkleinsten geholpen en heb ik ook in Bulgarije in een tehuis voor gehandicapte kinderen en jongeren gewerkt.

Dit jaar (zomer 2012) begon het weer te kriebelen. Als ik verhalen las over vrijwilligers in Afrika of Azië dacht ik 'dat zou ik ook zo graag eens doen!' Maar dat is zo ver weg, zo lang vliegen, een totaal ander land, geen Westerse luxe...
Toen verscheen er een project in Thailand op de website van IBO-Nederland. Een bouwproject gecombineerd met sociale activiteiten op een school. Het klonk goed, dit was wat ik altijd al wilde en dan ook nog eens een kijkje nemen op een school in het buitenland! Maar dat betekende wel dat ik m'n zomervakantie op zou geven voor vrijwilligerswerk, een maand lang geen luxe en geen westers toilet :(, de hele vakantie gewoon doorgaan als juf ;), malariapillen, enge ziektes en een monstervlucht van 30 uur!
Ach ja, ik zal het vast wel overleven. Dit is m'n kans om m'n droom waar te maken. Boeken!! En toen, op de studiedag van het schoolbestuur, waarop we met onze tablets mochten spelen, kreeg ik het bericht dat ik mee mocht!! En zo begon mijn avontuur.


School in Thailand. Boven: oude bankjes en de gang
Onder: het kleutergebouw

Juli 2012 heb ik doorgebracht in Thailand, samen met 6 Belgen en 1 Nederlander. We hebben gewerkt op de Wat Ban Yoei Sakae school in Buriram. Hier hebben we Engelse les gegeven, met de kinderen gespeeld en geverfd. Heel veel geverfd. 300 m Muur rondom de school, vele grassprieten, de kruiwagen na een verfknoeipartij, mieren en kakkerlakken, de keuken en tenslotte ook nog eens de hele school van buiten. Werkelijk alles ziet nu blauw, zelfs de kinderen in hun schooluniformen!
Elke dag stonden we om half 8 op om naar het werk te gaan en werkten we tot 15u/16u. Daarna reden we achterin de pick-up van Roger, onze projectcoördinator, terug naar de stad, waar we gedropt werden bij het zwembad. Even zwemmen en daarna naar de ijssallon voor heerlijk Italiaans ijs.


De rommelige keuken die we blauw geverfd hebben


Het groeten van de vlag aan het eind van de schooldag


Juf Anke aan het werk ;)


Netjes in de kring voor de lunch (rijst)


Schattige jongens kijken naar de spelletjes die wij spelen


Het sportveld met achter de bomen de school


Lieve kleuter!

Maar nu het interessantste stukje voor juffen en meesters. Hoe ziet zo'n schooldag in Thailand er nu uit?
Hier volgt een beschrijving van een dag op de school waar ik werkte:

Een schooldag op de Wat Ban Yoei Sakae school in Thailand
"Goodmorning Teachaaa" "Goodmorning, how are you?" "I'm fine, thank you, and you?" "I'm oooke! Sit down please". Zo begint de dag in elke klas. Zodra je je hoofd om de hoek steekt staan de kinderen op en dreunen deze zinnen op.
In sommige lokalen zitten de kinderen braaf aan hun tafels, maar is er nog geen leerkracht te zien. Deze komt gerust een uur later binnen wandelen en begint met het dweilen van de vloer. De kinderen kijken naar de rekensommen op de tv en dreunen de antwoorden op.
"Teacher, can I go out please? Teacher, can I come in?"
Om half 12 gaat de bel en komen alle kinderen naar de centrale plaats voor de school. Dit is een tegelvloer met overkapping waar de kinderen netjes in een kring gaan zitten met hun lunch, natuurlijk iets met rijst, voor zich op de grond. Sommige kinderen kopen (extra) eten en als ze geluk hebben staat er een ijscoman op het schoolplein.
De leerkrachten vertrekken om half 12 met paraplu voor de zon naar het naastgelegen restaurant voor hun lunch. Daar zitten ze een uur gezellig en koel onder een rieten overkapping. Daarna begint de middag. Deze is snel voorbij. De kinderen zitten even in de klas, waarna ze de stoelen op de houten, oude tafeltjes zetten, de luiken voor de ramen (het ijzerwerk) dichtmaken en weer verzamelen op de centrale plaats. Hier drinken ze wat en meestal worden er spelletjes gespeeld of gedanst. Wij hebben al wel 10 keer hetzelfde liedje met dansje mogen aanschouwen. En maar door en door en door, net zolang tot het tegen half 4/ 4 uur is. Dan komen de kleuters van het verderop gelegen gebouw langs gewandeld en verzamelt iedereen bij de schoolvlag. Sommige leerkrachten vertrekken naar huis, terwijl de kinderen zich netjes in rijen opstellen voor het naar beneden halen van de vlag. Dit is een heel ritueel dat wel een tijdje duurt. Hierna zit de lange schooldag er voor de kinderen op. De dag begin namelijk al om half 8/ 8 uur(?) met tussendoor een middagdutje voor de allerjongsten.
De kinderen zijn na school snel verdwenen, allerlei kanten op. Te voet, achterop een brommer of met de schoolbus. Tijd om het uniform van de dag uit te doen, huiswerk te maken en te ontspannen.


Met Roger op bezoek op een andere school, de roze school!


De kinderen zitten in de rij wachtend op hun lunch


Hier hebben de kinderen nog nooit een blanke gezien

 


Boven: we schilderen alles blauw!
Onder: links de school, rechts de kleuters die elke middag slapen


De schoenen die bij het schooluniform horen in de rekken. De kinderen lopen op sokken of blote voeten in de school.Juf Anke op het prentenboek BlokkenKoos

Van vierkant tot kubus, van driehoek tot piramide, van cirkel tot bal. BlokkenKoos is gek op vormen en hij bouwt er dan ook een nieuwe vriend mee. Het is wel nog even schuiven, stapelen en passen, maar dan lukt het ook!

In 2012 heb ik, als juf, mijn mening gegeven over het toen nog te verschijnen boek BlokkenKoos. Een quote uit mijn review is op de omslag van dit boek geplaatst. Misschien heb je het boek al eens zien liggen in de winkel?

Twittermeeting voor onderwijs en ICT

Op 2 juni 2012 was ik in Arnhem op een gezellige, leerzame twittermeeting!

Juf Magazine - Malmberg

In het voorjaar van 2012 stond mijn voorleestip voor de kleuters: 'Het grote koning Bobbelboek' in Juf!


Column in het tijdschrift YES

In 2010 heb ik met een column in YES gestaan. Ik heb m'n column erg in moeten korten, waardoor het verhaal niet helemaal geworden is wat ik ervan hoopte, maar toch het vermelden waard.
Dit column gaat over mijn vrijwilligerswerk in een tehuis in Bulgarije.

I’m strong!

De laatste knuffels gaan m’n koffer in. Met veel moeite rits ik hem dicht.
Daar staan we dan, voor een vrolijk blauw-geel geschilderd hek rondom een tehuis in Bulgarije. Het zonnetje staat stralend aan de hemel. Kinderen komen blij aangehold. Nieuwe vrijwilligers!
Eén jongen komt bij me staan en brabbelt wat in het Bulgaars. Ik kan er geen touw aan vastknopen, maar ach, met handen en voeten kom je een heel eind. Ineens grijpt hij naar het stiekje in m'n haar en ja… daar gaat m'n staart. Lachend gaat hij er met het stiekje vandoor.
We lopen verder en ontmoeten enkele jongeren. Ze zijn lichamelijk gehandicapt en zitten in een rolstoel. Ze vertellen ons hun grootste droom: ooit weer kunnen lopen. Dat blijft een droom, want geld en middelen voor een operatie hebben ze niet. Hetzelfde geldt voor familie. Een gehandicapt kind, dát kan niet. En zo kom je dan in een tehuis terecht waar je eet, kletst, muziek luistert, slaapt, eet, kletst, muziek luistert… Deze weken met ons wordt dat wandelen (lees: rolstoelen de berg opduwen), het café, zwemmen, tennissen en kletsen over de liefde bijvoorbeeld. ‘I don’t believe in love’, laat één meisje ons weten. ‘Welke jongen vindt mij nou leuk?’
En dan ben ik weer thuis, terug in Nederland. Ik rits m’n koffer open en weer zie ik die glimlachende kindergezichtjes en ontzettend sterke jongeren voor me, die ondanks tegenslagen blijven zeggen ‘but I’m strong’! Zo knap en zo mooi! En ik zeur als ik een keer buikpijn heb?


boer-boris-in-de-sneeuw, prentenboek, kleuters, winter

coco-kan-het, voorleesdagen, juf-Anke, kleuters, prentenboek

alfabet, charlotte-dematons, prentenboek, kleuters, juf-Anke

het-wilde-dierenorkest, dan-brown, kleuters, juf-Anke, prentenboek

Anke-van-Boxmeer, spelen-met-prentenboeken, kleuters, lesidee

facebook juf Anke