juf-Anke, lesidee, kleuters, kleutergroep, onderwijs, basisschool-Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.


  • iPad & Tablet
  • Digibord
  • Social Media
  • Websites voor kleuters

Kleuters & digibord, iPad, social media, internet

Op deze pagina vind je alles op het gebied van kleuters en ICT. Van handige websites voor je digibord of touchscreen tot apps voor de iPad en links naar andere interessante onderwijssites.
Kijk bij de tabbladen hierboven.

Tablets in het onderwijs

De iPad in de klas

Een iPad in de klas. Wat kun je ermee? Wat zijn goede, leerzame apps voor kleuters? Hoe zet je de iPad in? Op deze pagina beschrijf ik de apps die ik op mijn iPad geïnstalleerd heb en die leuk én leerzaam zijn voor kleuters, op school en thuis!

De iPad in mijn kleutergroep

Voor mijn kleutergroep heb ik zes iPads ter beschikking. Deze gebruik ik zo nu en dan tijdens de werkles of het inloopwerk.
Op de iPads staan inmiddels veel Apps. Deze heb ik in mapjes gesorteerd op o.a. letters en lezen, rekenen, spelletjes en overig.

We werken op de volgende manieren met de iPads:
* De kinderen mogen zelf kiezen welk spel ze spelen. De spellen die op de iPad staan, zijn educatief.
* Ik kies een app die bij de doelen waar we aan werken past, die ik goed vind als extra oefening voor een individuele leerling of die past binnen het thema. Deze app zet ik vast (druk drie keer achter elkaar kort op de thuisknop en stel begeleide toegang in met een code), zodat de kinderen er niet uit kunnen. De kinderen doen de activiteit tijdens de spelinloop of tijdens de werkles. Als de kinderen tijdens de werkles op de iPad mogen, houd ik bij wie er is geweest, omdat veel kinderen dit leuk vinden en iedereen zo aan de beurt komt. Je kunt dit visueel maken door een lijst met namen en symbooltjes van je leerlingen te printen en een wasknijper te plaatsen bij het kind dat aan de beurt is. De wasknijper gaat naar beneden en kinderen weten zo wanneer ze op de iPad mogen.
* Er is een iPad beschikbaar in de klas voor het maken van foto's en filmpjes. De kinderen fotograferen hun bouwwerk, maken een filmpje en vertellen wat ze hebben gemaakt, filmen een tekening waar ze een verhaal bij vertellen of een muziekstuk dat ze hebben geoefend in de muziekhoek.
Als je ook een digibord hebt, kun je tijdens de evaluatie van de werkles foto's van filmpjes die zijn gemaakt met de iPad op het digibord laten zien. De kinderen zien nu wat andere kinderen in een hoek hebben gespeeld en kunnen aan elkaar vertellen wat ze hebben gedaan. Dit geeft inspiratie!
* Er ligt een iPad in het atelier. Hiermee scannen de kinderen QR-codes die leiden naar instructiefilmpjes voor het vouwen. Meester Sander maakte verschillende digitale vouwinstructies die hij met QR-codes op de instructiemuur weergeeft. Op YouTube vind je instructies van de Vouwjuf.
--> naar de vouwinstructies van Meester Sander

* Wanneer de spelhoek is omgetoverd tot winkel, ligt er een iPad als digitale kassa. De app Little Zebra Shopper is hier erg geschikt voor. De kinderen scannen producten, krijgen kassabonnen te zien, kunnen pinpassen scannen, de pincode laten intoetsen enzovoorts.

De iPad is niet elke week beschikbaar om 'vrij' op te spelen, tot grote ergernis van de kinderen ;), want voor kleuters blijft écht spelen toch het allerbelangrijkst!

Beveiligd leren en spelen

Vind je het niet fijn dat de kinderen misschien tijdens het spelen op je iPad rondneuzen? Geen probleem! Je kunt de App die de kinderen mogen spelen beveiligen, zodat ze er niet uit kunnen.
Ga naar instellingen --> algemeen --> toegankelijkheid --> begeleide toegang. Zet 'begeleide toegang' aan. Stel een toegangscode in.
Ga naar een App en open deze. Als je in de App bent, druk je drie keer snel op de ronde knop (thuisknop). Nu wordt de App beveiligd. Wil je er weer uit? Druk dan weer drie keer op de thuisknop en tik het wachtwoord in.

Leerzame apps voor kleuters

Taal, leren lezen & schrijven

Leren lezen met Lola
Een app waarbij de oudste kleuters leren lezen en bezig zijn met rijmen.

Juf Jannie letters leren lezen
Een goede, betaalde, educatieve app. Je kunt hier allerlei activiteiten met letters doen, zoals een stiptekening met letters maken, de uitspraak van letters beluisteren (deze worden correct uitgesproken, zoals in groep 3), zelf letters aanraken die genoemd worden, letters bij een plaatje zoeken, plaatjes bij een letter zoeken.

Woordwijs voor kinderen
Deze app bevat een sprekende letterdoos. Kleuters die interesse in letters tonen, kunnen met deze app hun eerste woorden leggen.

Rekenen, ruimtelijk inzicht & programmeren

Juf Jannie - cijfers leren
Een gratis app met twee activiteiten. Tik op een cijfer en je hoort welk getal het is én bekijk de getallen met de juiste hoeveelheid erbij. Bij de 2 zie je bijv. twee koeien en bij de 3 drie ganzen. Handig voor jongste kleuters die de cijfers nog niet kennen.

KralenPLankOntwerper voor iPad
Tip! Een superapp voor elke kleuterklas! Deze app is gratis.
De kralenplankontwerper ziet er rustig en overzichtelijk uit. Kinderen kunnen hier zelf een leuk kralenplankvoorbeeld maken. Dit ontwerp kun je vervolgens doormailen of uitprinten. Natuurlijk ook leuk voor de leerkracht.

Rush Hour
Het spelletje met de rode auto, bekend van het gelijknamige spel (van Thinkfun). Het spelbord staat vol auto's. Kun jij de rode auto naar de uitgang brengen? Hier is ruimtelijk inzicht voor nodig.

Lola's Fruitwinkel - sudoku
Lola's Sudoku is gratis. Ideaal, want als deze App je bevalt kun je de uitgebreide versie altijd nog kopen.
De App ziet er erg mooi uit en het achtergrondmuziekje maakt het spel ook nog eens heel gezellig.
De kinderen leggen een fruitsudoku. Ze moeten hierbij goed nadenken en dus logisch redeneren.

Lola's rekentrein
Tip! Een leuke, vrolijke App waarbij de kinderen van alles leren. Getallen, tellen, van weinig naar veel, patronen, eenvoudige sommen etc.
Iedere keer rijdt Lola een rondje met haar trein. Onderweg komt ze opdrachten tegen. Als Lola weer bij het station komt, mag je een vriendje in de trein zetten en wordt het rondje weer gereden.
Je kunt deze App eerst gratis bekijken en als hij bevalt de betaalde versie kopen. Deze versie bevat meerdere niveau's.

Rekenkoning Junior
De app Rekenkoning voor jonge kinderen. Dit is een app voor kinderen die interesse hebben in rekenen.

Aap rekenen
Voor kleuters die al wat kunnen rekenen is dit een leuke app. Zet de snelheid op zijn laagst. De sommen worden steeds wat moeilijker.

Swipea Tangram Puzzels voor Kinderen
Een kleurrijke app waarbij de kinderen tangrammen leggen.

Yum-yum numbers
De kinderen oefenen het schrijven van de getallen en tellen. Er kan op diverse manieren geoefend worden, bijvoorbeeld in een sneeuwlandschap of op verschillende soorten fruit. De kinderen worden in stappen naar het zelfstandig schrijven van het cijfer geleid.

Toca Builders
De kinderen maken hun eigen gebouwen en oefenen ruimtelijke begrippen en het ruimtelijk inzicht.

Hoopa City
De kinderen bouwen een eigen stad. Ze hebben hierbij ruimtelijk inzicht nodig en zijn bezig met ruimtelijke begrippen.

Kodable
Een grappige app met lieve, pluizige beestjes, waarbij de kinderen de beginselen van het programmeren oefenen.

Turtle Logic en Turtle Logic 2
Tip! Een app die lijkt op Kodable (de app hierboven). De kinderen leggen een route van pijlen voor een schildpad. Deze volgt de pijlen naar het eindpunt. Het inzicht wordt hier goed geoefend. Het spel bevat verschillende levels, van makkelijk naar steeds moeilijker, met meerdere schildpadden die tegelijkertijd hun route volgen.

Thinkrolls en Thinkrolls 2
Tip! Dit spel is in mijn klas heel populair. Thinkrolls is een denkspel dat de mentale vaardigheden stimuleert.

Bee-bot
De bee-bot is een klein bijtje (robotje op wielen) dat je kunt programmeren. Er is ook een app van waarbij de kinderen leren programmeren.

Oog- / handcoördinatie, schrijven & motoriek

Letterschool
Tip! Gezellige, vrolijke, betaalde app met muziek van Dirk Scheele. Deze app leert je letters of cijfers schrijven. Je kunt kiezen voor hoofdletters of kleine letters (zoals in groep 3). De letters die je aanklikt worden ook genoemd, zodat de kinderen weten welke letter het is. Vervolgens moeten ze de letter 3 keer overtrekken. Dit gaat telkens op een leuke manier, bijv. met een grasmaaier die over de letter rijdt. Ook wordt er aangegeven wat de juiste schrijfrichting is. Ga je fout, dan hoor je een geluidje. Een goede app voor kleuters die interesse in letters hebben.

Leren schrijven met Tracy
Leren schrijven met Tracy is een handige app voor het leren schrijven van de schrijfletters. Wil je de lees-/blokletters oefenen? Kijk dan eens bij de app Letterschool.

Yum-yum numbers
De kinderen oefenen het schrijven van de getallen en tellen. Er kan op diverse manieren geoefend worden, bijvoorbeeld in een sneeuwlandschap of op verschillende soorten fruit. De kinderen worden in stappen naar het zelfstandig schrijven van het cijfer geleid.

KralenPLankOntwerper voor iPad
Tip! Een superapp voor elke kleuterklas! Deze app is gratis.
De kralenplankontwerper ziet er rustig en overzichtelijk uit. Kinderen kunnen hier zelf een leuk kralenplankvoorbeeld maken. Dit ontwerp kun je vervolgens doormailen of uitprinten. Natuurlijk ook leuk voor de leerkracht.

Apps bij (prenten)boeken

Rupsje Nooitgenoeg
Rupsje Nooitgenoeg terkt de wereld in. De kinderen gaan met hem op ontdekkingstocht en geven hem te eten. Deze app doet een beroep op de creativiteit van de kinderen.

Gruffalo: Games
Er is nu een app van het bijzondere wezen 'De gruffalo'. De app bevat zes Gruffalo spellen voor jonge kinderen, zoals memory en boter, kaas en eieren.

Gruffalo: Puzzels
Puzzel mee met de Gruffalo. De app bevat zes spellen zoals een doolhof, een zoektocht naar aangegeven afbeeldingen, een memoryspel en een spel met kleuren.

Bobo spelen
Speel mee in de boomhut van Bobo. De app bevat vijftien spelletjes.

Dikkie Dik spelletjes
Tip! Een betaalde app met allerlei spelletjes.
- Welk dierengeluid hoor je?
- Tellen. Je ziet een getal. Zoek de juiste hoeveelheid erbij.
- Puzzelen
- Kleuren
- Een balletje door een doolhof laten rollen door je iPad te bewegen
- Zoek de juiste vorm
- Memory
Een redelijk dure app, maar wel de moeite waard.

Educatieve spelletjes

Kleutereiland
Met deze app kunnen de kleuters vanalles oefenen. Schrijfpatronen, schaduwen zoeken, seriëren, geluiden herkennen, ruimen .. kortom, echt een educatieve app.

Electro voor iPad
Ken je het nog? Het spelletje electro waarbij je verbanden tussen 2 plaatjes moet leggen en met 2 snoertjes contact moet maken waardoor er een groen lampje gaat branden?
Er is ook een leuke electro app. Een deel van deze app is gratis. Je kunt hier oefenen met klein en groot, aanzichten en ingepakte cadeaus. Wil je meer kaarten? Dan kun je deze bijkopen.

Toca Kitchen Monsters
Een betaalde App van Toca Boca waarbij je monsters eten moet geven.

Toca Hair Salon
Naar de kapper! Een betaalde App van Toca Boca. Kinderen vinden deze App leuk om te spelen!

Toca Store
Winkeltje spelen, met z'n tweeën op de iPad. Dat kan met deze betaalde App van Toca Boca.

Toca Doctor
Tip! Naar de dokter! De kinderen voeren telkens kleine opdrachtjes uit die iets met het lichaam te maken hebben, zoals tanden poetsen, splinters verwijderen, luizen weghalen etc. De oefeningen doen een beroep op o.a. de oog-handcoördinatie. Een betaalde App die kinderen heel leuk vinden!

Dr. Panda, allerlei spelletjes
Tip! TribePlay heeft allerlei leuke, leerzame, betaalde spelletjes met Panda in de hoofdrol. Zo zijn er onder andere de volgende Apps verschenen (ook in het Nederlands):
- Dr. Panda's Dierenziekenhuis
- Dr. Panda's Supermarkt
- Dr. Panda's Creche
- Dr. Panda's Restaurant
- Dr. Panda's Moestuin
- Dr. Panda's Klusjesman
- Dr. Panda Teach me! (Leer het me!)
- Dr. Panda's Buschauffeur
- Hoopa City
- Dr. Panda's Kerstbus
- Dr. Panda's Zwembad
- Dr. Panda's Vliegveld
- Dr. Panda's Garage
- Dr. Panda's Schoonheidssalon
- Dr. Panda's Huis
- Dr. Panda's Postbode
- Knutsel Klas met Dr. Panda
- Dr. Panda's Speelgoedauto's
- Dr. Panda en Toto's Boomhut


Schooltv

Social media tools voor midden- en bovenbouw

Apps voor de leerkracht

Klasbord
Tip! Klasbord is een gratis social media tool waarmee je als leerkracht ouders direct op de hoogte kunt houden van activiteiten in de klas.
Je kunt foto's delen, oproepjes doen voor hulpouders of spullen die je nodig hebt, teksten schrijven, een herinnering sturen, huiswerk doorgeven. Ouders ontvangen de berichten via de Klasbord app of in hun mailbox. Lees hier meer over klasbord of kijk onder het menu-item 'social media' hierboven voor mijn ervaringen met Klasbord.

Pic collage
Een app om foto collages te maken en foto's te zoeken in Google.

Tiny Tap
Zelf een spel maken? Dan kan met deze gratis app! Je maakt een foto die je bewerkt tot een spelletje.
Zo kun je een foto van een heleboel letters maken en de kinderen de vraag geven: waar is de r? Die vraag spreek je zelf in.
Of je zet een aantal voorwerpen op een rij en vraagt: welke is het grootst? Welke is het kleinst?
De kinderen antwoorden door op de foto te tikken.

KralenPLankOntwerper voor iPad
Ontwerp je eigen kralenplankvoorbeelden met deze handige app. Print de voorbeelden uit en de kinderen kunnen aan de slag.

EHBO Rode kruis
Een gratis app van het Rode Kruis met o.a. tips voor eerste hulp bij kinderen zoals een bloedneus, schaafwond, verslikking, koortsstuipen, voorwerpen in de neus etc. Gebeurt er iets in de klas? Deze app kan je helpen!

iMovie
Handige app voor leerkrachten en oudere kinderen. Maak snel en eenvoudig je eigen filmpje.

Zelf kralenplankvoorbeelden ontwerpen
Geef de kinderen de opdracht een kralenplankvoorbeeld te ontwerpen, passend bij het thema dat op dat moment aan de orde is. Installeer hiervoor de app KralenPlankOntwerper. Print de ontworpen kralenplanken uit en leg ze in het 'echt' op de kralenplank.

krokodil ipad kralenplank ipad

Een eigen verhaal maken met de camerafunctie van de iPad
Geef enkele kleuters de opdracht een verhaal te tekenen over een onderwerp dat op dat moment actueel is. Dit verhaal wordt op meerdere vellen papier getekend (gebruik hiervoor kleine stukjes wit papier die je later op een brede strook kunt plakken).
De kleuters tekenen bijvoorbeeld een verhaal uit een boek na of bedenken zelf een verhaal over bijvoorbeeld Sinterklaas. De getekende afbeeldingen worden in de juiste volgorde op een brede strook papier geplakt. Houd de iPad boven de eerste tekening en zet de camera aan. De kleuters vertellen het verhaal bij de afbeelding en schuiven de strook vervolgens door naar de tweede afbeelding. Zo ontstaat er een zelf ingesproken verhaal. Bekijk het filmpje op YouTube over de Book-o-matic:

 

Een verhaal maken met StoryBuddy
Maak een verhaal met foto's en tekst met de app StoryBuddy. Laat de kleuters het verhaal verzinnen en vraag een bovenbouwleerling te helpen met het maken van de foto's en het typen van de tekst.

Een ingesproken boodschap
Een leuk idee voor vader- of moederdag: Laat de kleuters voor de camera een stukje inspreken voor papa of mama en mail het filmpje op vader-/moederdag naar de ouders.

Foto's voor de letter- en cijfermuur
Maak met de iPad foto's van woorden die met een bepaalde letter beginnen of van cijfers in en om de school. Vooral bij voorwerpen die niet in de letter- of cijfermuur passen is het handig om er met de iPad een foto van te maken. Laat de kinderen naar deze voorwerpen speuren.
De foto's druk je af en stop je in de lettermuur.
Meer ideeën voor de camerafunctie van de iPad vind je bij het tabblad social media.

Buiten dansen
Met de komst van de tablet en smartphone heb je je muziek overal bij de hand. Koppel je tablet of smartphone aan een bluetooth speaker en zet deze buiten. Open een muzieklijst met kinderliedjes op Spotify (bijvoorbeeld de Mini Disco) en dansen maar!

Tablet in de leeshoek

* Digitale prentenboeken op YouTube bekijken, dat kan met de iPad of tablet in de leeshoek. Een handig hulpmiddel hiervoor zijn de QR-code kaarten die Martijn de Winter voor een heleboel prentenboeken gemaakt heeft. Print de kaarten uit, maak een selectie uit de 50 boeken, laat de kleuters scannen en kijken maar! --> Naar de kaarten

* Lekker wegdromen in een boek met de Voorleeshoek! De Voorleeshoek leest prentenboeken voor, ondersteund met klassieke muziek. Er zijn al heel wat prentenboeken ingespreken.
--> Naar de Voorleeshoek

voorleeshoek, kleuters, boeken, lezen, voorlezen, prentenboeken


Handige websites met materiaal
voor het digibord

kleuteruniversiteit digibordlessen
www.kleuteruniversiteit.nl

Op Kleuteruniversiteit vind je de leukste digibordlessen bij mooie prentenboeken. Er zijn gratis lessen en betaalde lessen. Neem eens een kijkje! Misschien vind je een les die bij jouw thema past.

yurls hieronymusschool
hieronymusschool.yurls.net
Juf Margriet verzamelt op haar YURLS pagina een schat aan links naar interessante kleutermaterialen. Hier vind je ook digibordlessen, links naar filmpjes, educatieve spelletjes en ander online materiaal.


www.jufmarije.nl
Juf Marije maakt leuke, leerzame digibordlessen voor kleuters. Op haar site zijn lessen bij allerlei thema's te vinden. Tellen, auditieve oefeningen, rijmen etc.


www.marijeandringa.yurls.net
Erg complete site met vanalles voor het digibord. Je vindt hier materiaal bij verschillende thema's, zoals digitale prentenboeken, leuke praatplaten, filmpjes, liedjes. Een handige startpagina!


www.kleuterportaal.nl
Site met allerlei digibordtools zoals het stoplicht, een verjaardagstaart, time-timer, maar ook thema's, tv op het digibord, prentenboeken en meer. Ook dit is een handige startpagina.www.schoolopseef.nl
Leuke site voor verkeerslessen. Elke maand staat er een nieuwe verkeersplaat op de site. Bij de plaat wordt een verhaal verteld. Daarna kun je met de kinderen liedjes over het onderwerp zingen, filmpjes over verkeer bekijken en leerzame verkeersspelletjes spelen.


www.bordwerk.nl
Bordwerk is een verzamelsite met digibordmateriaal. Je kunt zelf materiaal maken en inzenden. Op deze site vind je digitale oefeningen, maar ook tools zoals de verjaardagstaart.
Digibord Pro bevat een programma om op het digibord te schrijven. Een fijn programma dat ik persoonlijk fijner vind werken dan bijv. Easyteach.
Voor digibord Pro moet je school/bestuur een licentie kopen.


www.gynzy.nl
Een relatief nieuwe site, ook weer met een verzameling aan digibordtools en oefeningen.


Social Media bij de kleuters

Social Media bij de kleuters. Moet dat nou? Zitten kleuters niet al genoeg achter de computer en voor de tv? Ze komen later, als ze ouder zijn, vast nog heel veel in aanraking met social media. Laat de kleuters lekker kleuter zijn en hun eigen fantasie gebruiken, laat ze spelen!
Dit waren mijn eerste gedachten bij het onderwerp social media in de kleutergroep. Misschien denk jij er ook wel zo over. Toch ben je nu op deze pagina over social media in de klas beland. Dat komt doordat ik enthousiast ben geworden na een studiedag over dit onderwerp. Hier lieten enkele enthousiastelingen alle mogelijkheden van sociale media in de klas lieten zien en werd ik nieuwsgierig. Hierna heb ik me verder in dit onderwerp verdiept en leuke, goede mogelijkheden ontdekt om je onderwijs uit te breiden met social media. Natuurlijk wel met mate, want de kleuters moeten vooral blijven spelen ;)!

Je klas op Klasbord

Klasbord is een app voor de smartphone of tablet waarop je informatie kunt delen met de ouders van je groep. Jij zet (met de klas) foto's, nieuwtjes, liedjes, versjes, vragen etc. op Klasbord en de ouders kunnen dit thuis lezen en hier eventueel op reageren.
Wij werken op school met Klasbord en we zijn er enthousiast over!

Hoe werkt het?
Je installeert de app op je smartphone of tablet en maakt een account aan. Daarna krijg je een mail van Klasbord met daarin een kort stappenplan en een unieke inlogcode voor ouders. Met deze mail kun je de ouders uitnodigen. Ouders die zich voor Klasbord aanmelden, sturen jou een volgverzoek. Ook ouders zonder smartphone of tablet kunnen de klas volgen via een e-mail nieuwsbrief.
Jij accepteert je volgers en je Klasbord is klaar voor gebruik.

Ervaringen
Bij ons op school zijn de ouders erg enthousiast over Klasbord. We krijgen er veel leuke reacties op. Alle ouders van de groep doen mee.
Ouders vinden het fijn om te weten wat er in de kleutergroep speelt. Soms weten kleuters thuis niet meer wat ze op school gedaan hebben. Met behulp van de foto's en informatie op Klasbord vertellen de kleuters thuis veel meer.
Ook zijn ouders direct betrokken bij de thema's in de klas. Zo zien de ouders het wanneer je een nieuwe letter aangeboden hebt en worden er door de kinderen meteen allerlei spulletjes mee naar school gebracht. Oproepjes voor iets dat je nodig hebt in de klas worden snel gelezen en een dag later krijg je de spullen al. Handig!
Natuurlijk kun je de ouders ook mailen, maar in de drukke, dagelijkse praktijk schuiven de mailtjes in de overvolle mailboxen naar beneden en worden vergeten. Met Klasbord kun je makkelijk en snel, direct reageren. Ik ben enthousiast!


Een blog voor je klas

Vind je het fijn om informatie met ouders te delen? Houd je van verhaaltjes schrijven? Dan is bloggen wat voor jou. Je kunt een blog aanmaken voor je klas, waarop ouders de belevenissen van de groep kunnen lezen. Op deze pagina kun je schrijven wat jullie in een week gedaan hebben, verslag doen van een schoolreisje of excursie, liedjes en versjes die geleerd zijn delen of de kinderen laten vertellen en dat typen op het blog.
Een voordeel van een blog is dat ouders op de berichten kunnen reageren, dat je lange berichten kunt maken, foto's kunt plaatsen en links naar bijv. online oefenmateriaal en dat je de lay-out van je blog zelf vorm kunt bepalen.

--> Een blog maken met Blogger.
--> Een blog maken met Wordpress.

Foto's delen via Instagram

Je kunt een groepspagina op de schoolwebsite bijhouden, een blog voor je groep schrijven of een Facebookpagina voor je klas aanmaken. Is lange berichten typen niks voor jou? Heb je altijd tijd te kort? Deel je informatie dan door middel van foto's via Instagram. Let hierbij goed op wat je deelt in het kader van de wet op de privacy. Zorg ervoor dat je acoount privé is en dat je alleen ouders toegang verleent.
Betrek de kleuters bij het plaatsen van foto's door iedere dag of iedere week 5 minuten terug te blikken en de kinderen te laten vertellen wat ze gedaan/geleerd hebben. Wat de kinderen de ouders willen laten weten wordt aan het eind van de dag/week getweet. Zo heb je meteen een terugblikmoment en afsluiting van de dag met je klas.

Jouw groep op Facebook

In één van de kleutergroepen waar ik gewerkt heb, hadden we een eigen Facebookpagina voor de groep. Dit werkte goed. Een groot voordeel is dat ouders de berichten die je stuurt meteen in hun nieuwsoverzicht op FB zien. Ze hoeven niet speciaal naar de schoolsite te surfen om nieuws te lezen, maar komen jouw informatie vanzelf tegen. Doordat je bij FB meteen kunt reageren, krijg je meer reacties van ouders. Doe je een keer een oproep voor plastic tassen of kosteloos materiaal? Ouders zien je bericht voorbij komen en het materiaal komt sneller binnen!
Regelmatig kun je posten wat je met de klas gedaan hebt. Zo blijven ouders op de hoogte. Vooral ouders van kinderen die thuis weinig vertellen vinden dit heel fijn. Het is natuurlijk ook leuk om kinderen zo nu en dan wat te laten posten (zij vertellen, jij typt). Verder kun je op FB foto's plaatsen, liedjes en versjes typen die aangeleerd zijn en hele verhalen typen over bijv. een uitstapje (bij de notities).
Een ander voordeel is dat je zelf ook snel wat op FB gepost hebt. Foto's die je met een smartphone of tablet maakt kun je meteen op de site plaatsen!
Nadelen van een FB pagina:
- niet alle ouders zullen Facebook gebruiken en dus zul je niet iedereen op deze manier bereiken.
- jij wordt met alle ouders vrienden. Niet onder je eigen naam, maar onder de naam van je klas. Ouders lezen geen persoonlijke informatie over jou, alleen over je groep. Jij kunt echter wel alles wat ouders op FB posten lezen. Misschien vind je dit een nadeel. Kijk dan gewoon nooit in het nieuwsoverzicht ;)!
- je kunt je pagina afschermen of FB openbaar gebruiken. Dit laatste lijkt een nadeel, maar de schoolwebsite, waarop vaak van alles gepost wordt is toch ook openbaar?!

* Je groeps Facebookpagina gebruiken voor het stellen van vragen.
Stel, je werkt rondom een bepaald thema en hebt een vraag. Je wilt bijvoorbeeld iets weten over de postbode of bakker, je wilt weten hoe het jong van een olifant heet, je wilt graag een expert in de klas die de kinderen iets komt vertellen maar je kent zelf niemand, je wilt weten hoe de familieleden van Pompom heten.
Stel je vraag op Facebook. Misschien heeft iemand het antwoord voor je?! Belangrijk hierbij is dat je account veel volgers heeft en dat je relevante #gebruikt, zodat je vraag bij veel mensen onder de aandacht gebracht wordt.

Een Facebookpagina voor je klas aanmaken:
* Maak een keuze. Wil je een nieuwe pagina maken of maak je een bedrijfspagina? Een bedrijfspagina maak je onder je eigen naam. Je hebt hier dus zelf een FB account voor nodig. Deze pagina kun je niet afschermen.
* Maak je een nieuwe pagina (dit is een nieuw account, alsof je een nieuw persoon op FB bent), kies dan een voor- en achternaam. Gebruik als voornaam bijvoorbeeld 'Kleutergroep' en als achternaam 'Naam school' of 'Plaats waar de school staat'.
Voordeel: ouders komen alleen op deze pagina en niet op de pagina van jou persoonlijk. Bovendien hoef je zelf niet eens een FB pagina te hebben om op deze manier een groepspagina aan te maken.
* Bedenk of je de pagina helemaal af gaat schermen of openbaar laat.
* Bedenk wat je na een schooljaar met de pagina doet. Laat je iedereen vriend blijven? Ontvriend je iedereen? Maak je een nieuwe pagina aan voor je nieuwe groep?

Een digitaal prentenboek maken

Maak zelf een digitaal prentenboek! Kies een prentenboek en lees dit eerst een aantal keer voor. Speel het verhaal na met de kinderen, zodat ze het verhaal goed kennen.

* Fotografeer de bladzijden van het prentenboek. Laat de kleuters bij elke bladzijde vertellen wat er gebeurt. Neem dit op met je telefoon.
Zet de ingesproken tekst onder de ingescande bladzijden met een programma als Windows Movie Maker en je hebt een digitaal prentenboek!
Je kunt de ingescande bladzijden ook in Powerpoint zetten en met een microfoon op je computer de teksten opnemen. Deze voeg je dan in Powerpoint in.
Zoek in Google voor meer informatie over het maken van een digitaal prentenboek.

* Laat de kinderen uit een hogere groep digitale prentenboeken voor de kleuters maken en deze aan hen presenteren.

Foto's maken met je tablet

Als je een tablet of smartphone in de klas hebt, is het heel handig om hier foto's mee te maken. Deze foto's kun je snel op Klasbord of op je groepspagina op Facebook zetten! Ook kun je ze gebruiken voor de portfolio's van de kinderen.
Het is ook leuk om regelmatig foto's te maken met je tablet en de kinderen deze af en toe te laten bekijken op het digibord tijdens de spelinloop. 'Hé, juf, weet je nog, toen waren we bij de kinderboerderij!' 'Sanne heeft een mooi bouwwerk gemaakt! Dat wil ik ook maken!'

Filmpje van een stad vol blokjes op YouTube

Wanneer de kinderen met de kleine blokken op tafel gebouwd hebben en echt een flink bouwwerkt gemaakt hebben, zoals een hele stad, kun je hier een filmpje van maken met je tablet of smartphone. Je zet deze op tafel en rijdt als het ware door de stad! Je tablet of smartphone filmt alsof hij een persoon is die door de stad wandelt. Zet het filmpje op YouTube en iedereen kan zien hoe knap de kinderen gebouwd hebben.
De kleuters kunnen het filmpje bekijken en zien hun stad vanuit een ander perspectief dan van opzij of bovenaf.

De groepsknuffel gaat op reis

Een leuke activiteit met Social Media wanneer je werkt rondom thema's als 'vakantie', 'reizen', 'zomer', 'de wereld'.
De groepsknuffel gaat de wereld rond! Laat hem met verschillende mensen mee op reis gaan. Misschien gaat er wel iemand uit de klas op vakantie of zakenreis (ouders). Willen zij de knuffel meenemen en foto's maken van hem in dat land?
Nog spannender is het om een berichtje op internet (Twitter, Facebook) te plaatsen met de vraag wie de groepsknuffel mee op vakantie wil nemen en enkele foto's voor de klas wil maken. Stuur hem dan, met een memorystick, op en wacht af...
Misschien worden er tijdens de reis wel foto's met een smartphone gemaakt en naar de klas gestuurd via de mail, Facebookpagina of Twitter...?

De klas kan ondertussen van alles uitzoeken over het land waarin de knuffel is, zoals de taal die daar gesproken wordt, het eten, de mensen, de vlag, muziek etc.


Sites met spelletjes voor de kinderen


www.kenny.nl
Een site van Kennisnet met spelletjes voor de kleuters.www.bobo.nl
Kinderen vinden de site van Bobo erg leuk. Ze kunnen hier spelletjes spelen zoals puzzelen en kleuren, maar ook naar liedjes luisteren en dat doen ze heel graag!

leerwereld.bobo.nl
Leerzame spelletjes spelen met Bobo. Deze site biedt nog meer mogelijkheden dan bovenstaande site van Bobo. De leerwereld is op het onderwijs gericht en bevat veel leerzame spelletjes om aan de tussendoelen voor rekenen en taal te werken. Voor het gebruik van de leerwereld moet je een abonnement afsluiten.www.koekeloere.nl
De site van het schooltv programma Koekeloere met filmpjes, spelletjes en een kleurplaat.

marijeandringa.yurls.net
Handige verzamelpagina met alle leerzame spelletjes voor kinderen. De kinderen kunnen hier zelf kiezen uit o.a. Bobo, Koekeloere, Schatkast en Kenny of jij kiest een spel uit.

kleuters, juf-Anke

kleuters, lesidee, start-schooljaar, juf-Anke, tien-overheerlijke-juffen-en-meesters

juf-anke, kleuters, gouden-weken, start-schooljaar, lesidee

alfabet, charlotte-dematons, prentenboek, kleuters, juf-Anke

kleuters, lesidee, juf-Anke, prentenboeken

facebook juf Anke