lesidee, groep-3, groep-4, groep-5, juf-anke


juf-anke, lesidee

leren-lezen, groep 3, juf-anke


Tekenen en handvaardigheid | Lesideeën voor het basisonderwijs

Tips voor leuke websites met tekenideeën

Op onderstaande websites vind je veel leuke en meestal makkelijk uitvoerbare ideeën voor je teken-/handvaardigheidles. Kijk maar eens en je vindt vast iets leuks!

tekenen lesidee

1. Op http://tekenenenzo.blogspot.com/ zijn ontzettend veel leuke tekenideeën te vinden voor groep 3 t/m 8. De ideeën zijn gerangschikt op maand en zo is er dus voor elk moment van het jaar iets leuks te vinden. Een aanrader.

tekenen lesidee

2. We heart art http://ourartlately.blogspot.nl/ is een engelstalige website vol met leuke ideeën voor alle groepen van de basisschool.

creatief lesidee

3. Nog zo'n leuke, engelstalige site is http://dishingart.blogspot.ch/. Hier vind je prachtige, kleurrijke tekeningen.

4. Op Deep space sparkle vind je ook een heleboel ideeën. Je kunt zoeken op groep of op onderwerp. Het leuke aan deze site is dat kinderen stapsgewijs kunnen leren hoe ze iets, bijv. een dier, moeten tekenen. De site is engelstalig.

5. http://elementaryartroom.blogspot.nl/ Ook een engelstalige site. Bevat iets minder ideeën dan bovenstaande sites, maar ook leuk om eens te bekijken.

6. Op de site van basisschool 't Kofschip staan ook veel tekenideeën. De site ziet er wat minder aantrekkelijker uit dan bovenstaande sites, maar als je even zoekt kom je ook hier leuke ideeën tegen!

lesidee tekenen


Creatieve ideeën

Kat met patronen
Een leuk werkje om bezig te zijn met patronen én de warme en koude kleuren. Teken een kat en verf hem met koude kleuren. Verf patronen in het lijf en de staart van de kat.
Vul de achtergrond op met warme kleuren, gebruik ook hier patronen.

Zebra vol strepen
Een leuk werkje vol strepen! Leer de kinderen hoe ze een zebra kunnen tekenen. Eerst een lijf, dan de nek en kop, dan de poten en staart. Verf de zebra. Let op, teken de zebra op een gekleurd vel papier, zodat je ook de witte strepen kunt verven.
Plak het werkje op een groter vel papier en versier de rand met strepen.

Silhouetten
Teken met één donkere kleur stift verschillende dingen op een vel papier. Kleur alles ook met diezelfde kleur in.
Hier is dat gedaan rondom het thema 'halloween'. Zo lijkt het net alsof je een heleboel silhouetten ziet.

Warme en koude kleuren
Een leuk werkje waarbij de kinderen warme en koude kleuren gebruiken.
Zie foto.

Vrolijke vlinder
Leer de kinderen hoe ze een vlinder kunnen tekenen, zie foto. Doe dit samen in stapjes.
Teken patronen in de vleugels van de vlinder. Let erop dat de patronen in beide vleugels hetzelfde zijn.
Verf de vlinder of kleur hem in met stift.
Trek de originele lijnen over met zwart krijt of een zwarte stift.

Kleurrijke vis
Teken een vis. Teken eerst het lijf, dan de vinnen.
Maak met wasco patronen op de vis, zie foto.
Verf de vis daarna met ecoline.

Het grootste ijsje ooit
Teken een super ijsje met potlood. Verf het ijs met waterverf. Trek de potloodlijnen daarna over met zwart krijt of een zwarte stift (let op dat de stift niet uitloopt door de waterverf).

Kameleon
Hoe teken je een kameleon?
1. Teken met een zwarte oliepastel een cirkel voor het oog.
2. Trek een lijn, begin een eindje voor het oog, ga omhoog en trek een half ronde lijn voor de kop, ga weer omhoog en vorm het lijf. Trek de lijn helemaal door, onder langs het papier en maak een lijn tot je ter hoogte van het oog bent. Dit is de onderkant van de staart. Trek een lijn van het eind van de staart terug naar de buik, zodat de staart gevormd wordt. Teken de buik en de onderkant van de kop.
3. Teken poten.
4. Teken stekels, decoraties en bladeren.

Neem nu gekleurde pastelkrijtjes en kleur de kameleon in. Hoe meer knallende kleuren, hoe leuker! Let op! Als je klaar bent met kleuren, trek je de originele lijnen weer over met zwart krijt.

Kerststal
kerststal knutselen
Gemaakt door groep 3

Herfstopdrachten
1. Laat de kinderen fantasiedieren of mensfiguren maken van gedroogde bladeren. Plak de gedroogde bladeren op zwart papier. Versier de dieren/mensen met eikels, eikeldopjes en takjes. Zorg voor goede lijm.
2. De kinderen tekenen een boom van wasco. Hier plakken ze gedroogde bladeren aan. Naast de boom kunnen de kinderen met wasco versieringen tekenen, zoals dieren, paddestoelen, mensen in het bos. Laat de kinderen tekenen op zwart papier.
3. Een lijstje van bladeren. Plak gedroogde bladeren op een lijstje van karton. Maak een mooie herfsttekening en plak deze in het lijstje.

Herfstbladeren
Laat de kinderen herfstbladeren inkleuren met wasco en uitknippen. Beide kanten kleuren! Hang de herfstbladeren op in het lokaal.

Winteropdrachten
1. Op zwart papier met wit potlood of witte wasco een wintertekening maken.
2. Vuurwerk: - op wit papier met rietjes ecoline blazen
- Verf, ecoline o.i.d. spatten op papier (bovenste helft) met een tandenborstel en een zeefje. Dit is het vuurwerk. Op de onderste helft tekenen de kinderen iets (huizen, mensen).
3. Op zwart papier een nachttekening maken. De contouren van de huizen worden met een wit potlood getekend. 
4. Sneeuwpop 3D: maak een grote krantenprop voor het lijf, doe er veel plak tussen (behangplak). Laat de prop drogen. Plak er wc papier overheen. Maak nu een tweede prop voor het hoofd. Plak de twee proppen op elkaar. Versier de sneeuwpop met papier.

Paasslinger
Laat de kinderen paaseieren tekenen op karton en uitknippen. Versier de paaseieren met kleurtjes, stift of wasco en niet ze aan een touw of stuk crepepapier. Hang de slingers met paaseieren voor het raam of in de paastak.

Paasei
Beplak een ballon met papiermaché. Laat hem drogen.
Beschilder het ei.
Of:
Snijd het ei doormidden en verf één helft. Maak een kuiken van papier en zet dat in het ei. Maak van karton een ring en beplak deze met groen papier (gras). Zet het ei op de ring.

Bloemendecoratie
Laat alle kinderen een bloempot tekenen of overtrekken van een mal. Vervolgens mogen de kinderen van gekleurd papier allerlei bloemen knippen. Deze worden op de pot geplakt.
Plak alle bloempotjes naast elkaar tegen het raam. Zo heb je een mooie raamdecoratie voor de lente.