Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier


Chantal komt werken bij ... mij!

Chantal Jazen gaat als kleuterjuf aan de slag in mijn groep

11 februari 2019
Vandaag heb ik zoiets gaafs gedaan! Het allerliefst zou ik het meteen met jullie delen, maar helaas, ik mag er nog niets over zeggen. #mondjedicht Alvast wat typen over deze bijzondere ervaring kan ik wel.

Chantal komt werken

Een bijzonder verzoek

In januari kreeg ik een mailtje in de mailbox van jufanke.nl. Dat gebeurt wel vaker, zo niet, zeer regelmatig. Reclame's, vragen van bezoekers, een verzoek tot medewerking aan promotie ... Nu was er weer zo'n mailtje. Het zat in de box 'ongewenste mail' en ik las er snel overheen. Weer zoiets, dacht ik. Tot enkele woorden mij wakker schudden en ik het nog eens las. Chantal Janzen ... programma ... werken ... kleutergroep. Wat? Dit is serieus! Er werd mij gevraagd of Chantal Janzen voor haar nieuwe programma Chantal komt werken een dag mee zou mogen lopen in mijn kleutergroep. Ik dacht meteen 'neeee, niet bij mij'. Ik hoef niet op tv en ik wil al helemaal niet in de belangstelling staan. Dat geeft alleen maar stress en zenuwen. Dat kan ik niet en ... nee, dat doe ik niet. Toch bleef het in m'n hoofd hangen en ik mailde de producer. Wat houdt het in? Kan ik buiten beeld blijven? Het antwoord was: nee, je wordt een belangrijk figuur in het programma, je moet het écht leuk vinden om je verhaal te vertellen. Weer dacht ik 'nee, jammer!' En weer bleef het in m'n hoofd hangen. In het mailtje werd verteld dat ze een mooi, positief beeld wilden schetsen van verschillende beroepen en zo ook het beroep leerkracht. Ik zou hiermee aan veel mensen kunnen laten zien wat voor een prachtig beroep wij hebben en wat voor mooie dingen wij doen op school. Weer dacht ik na en uiteindelijk zei ik: JA! Dit is een kans voor mezelf, voor m'n klas en al durf ik het niet, ik ga het doen!
Hierna volgden gesprekken en mails tussen de producer, mij, de directeur en later ook de ouders en het team.

Anke-van-Boxmeer, Chantal-komt-werken, tv, juf-Anke, Chantal-Janzen

De opnamedag

Maandag 11 februari was het zover. Om half 7 's morgens, in alle vroegte (het was nog donker) stond de crew bij mij voor de deur. Goedemorgen! Vijf leuke, vrolijke, enthousiaste mensen, van cameramannen tot geluidsman en regisseur kregen een snelle rondleiding door m'n huis (de Engelse boekenkast met alle prentenboeken, m'n werkkamer vol schoolspullen, het boek dat Els en ik geschreven hebben, Blekkie de kat ... o nee, die was nergens te bekennen). We bedachten wat we zodadelijk, als Chantal kwam, konden doen en bekijken. Ik kreeg een microfoontje op, in m'n auto werd een camera geplaatst en er was koffie. Een half uurtje later waren we klaar voor de draaidag. Iedereen verliet het huis, ik bleef achter en wachtte op de bel ...

Vanaf dit moment zie je in het programma op RTL4 wat er gebeurde.
Chantal en ik gingen samen naar school en Chantal is daar met haar crew de hele dag gebleven. Ze heeft echt alles meegedaan. Van het klaarzetten van de werkjes 's morgens vroeg, het voorbereiden van de kringactiviteit tot het verwelkomen van de kinderen, het leiden van de kringactiviteit, het buiten spelen, het fruit eten en de lunchpauze, het meespelen tijdens de werkles, een les Engels, muziek en het werk na schooltijd: werkjes klaarleggen, de klas vegen, de tafels poetsen ...
Ook heeft ze tijdens de pauzes met het team gesproken over het onderwijs én bedacht ze een verrassing voor ons team dat haar 'mannetje' uit kon voeren. Deze verrassing zie je aan het eind van de uitzending en zorgde bij ons voor heel veel plezier! Goed voor de teambuilding ;).

Chantal komt Werken juf Anke

Anke-van-Boxmeer, Chantal-komt-werken, tv, juf-Anke, Chantal-Janzen

Aan het eind van de dag was er voor iedereen tijd voor foto's met Chantal en werden we op een teamfoto gezet. Rond half 4 werd het weer rustig op basisschool Roald Dahl. Mijn hoofd bleef nog lange tijd vol. Zoveel indrukken, zoveel mensen die vroegen hoe het was. Het was ontzettend leuk, ontzettend bijzonder! Ik had niet verwacht dat ik het zó leuk zou vinden en zó rustig zou blijven (waar waren de zenuwen??)

Anke-van-Boxmeer, Chantal-komt-werken, tv, juf-Anke, Chantal-Janzen Anke-van-Boxmeer, Chantal-komt-werken, tv, juf-Anke, Chantal-JanzenAnke-van-Boxmeer, Chantal-komt-werken, tv, juf-Anke, Chantal-Janzen

Het was gaaf om eens te zien hoe zo'n opnamedag gaat. Alles verliep eigenlijk heel natuurlijk en spontaan. Zelden hoefden we iets opnieuw te doen. Ja, een enkele keer als de cameramannen zich moesten verplaatsen of als hun band vol was. Dan moesten we even wachten of opnieuw naar binnen lopen. De kinderen konden ook gewoon hun ding doen, al vonden sommigen het natuurlijk ontzettend spannend. Zeven grote mensen in het lokaal! Camera's op je neus of tijdens het boterhammen eten zo ongeveer in je nek ;). Toen ik even alleen met de groep was, werd het ineens zo rustig! Weg spanning. Weg 'hallo, hier ben ik, ik wil mezelf laten zien!'

De uitzending

Op donderdag 11 april werd mijn aflevering uitgezonden. Ik vond het heel spannend om te gaan kijken. Veel spannender dan het opnemen zelf. Namens de crew werd er een enorme, overheerlijke, slagroomtaart op school bezorgd met het logo van Chantal komt werken en werd ons veel kijkplezier gewenst. Super lief (en lekker)! Met collega's, cola en chips keek ik de uitzending. Wat een grappige, leuke, aflevering waarin het onderwijs goed neergezet werd en wat een dolle boel in m'n klas! Juf Chantal had het niet makkelijk vandaag.

 

De kleuters snapten het allemaal niet zo goed: 'Ik zat in de iPad!', 'Wanneer heb je dat opgenomen?', 'Komt Chantal op Netflix of YouTube?', 'Moet ik nu in de tv gaan om onze klas te kunnen zien?' Ook waren ze enorm jaloers op het springkussen waarop ze hun juffen en meester zagen. Maar ... voor hen was er de day after ook een verrassing: een echte ballenbak!

Anke-van-Boxmeer, Chantal-komt-werken, tv, juf-Anke, Chantal-Janzen

Het was een hele ervaring! De kinderen, hun ouders, mijn collega's en ik zullen dit nog lang gaan onthouden.

Lees meer ...

--> Over Chantal komt werken bij juf Anke op Tv Schijndel
--> Over Chantal komt werken bij juf Anke in het Brabants Dagblad
--> Column 'Chantal als decaan' in het Brabants Dagblad

 

download een gratis lespakket voor kleuters voor de vastentijd

een mooi voorleesboek voor kleuters over pasen

een boek over een eigenwijze geit, leuk voor de Kinderboekenweek

een mooi prentenboek voor kleuters van de schijfster van Help! Een verrassing!

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke