lesidee kleuters juf anke
  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads
  • Kabouterpad

Ideeën voor de hoeken

Herfsttafel

Herfsttafel met tel- en sorteerbakjes.
Herfsttafel van juf Lia

Raamschildering

raamschildering


Raamschildering met versiering van de kinderen

Het kabouterbos
Maak een bos in de klas! Enkele ideeën: van een parasol kun je een paddenstoel maken. Bekleed de parasol met een rood doek of rood crêpepapier en plak er witte stippen op. Als je geen parasol hebt, kun je hiervoor een grote paraplu gebruiken en deze aan het plafond ophangen.
Zet boomstronken in de hoek waar de kinderen op kunnen zitten, of leg enkele dikke takken neer.
Leg verkleedkleren in het bos, zoals kabouterpakjes en/of dierenpakjes. Je kunt ook enkele grote dierenknuffels in het bos zetten, zoals een eekhoorn, een egel en een hert. Zorg voor wat herfstvruchten zoals eikels en kastanjes, die de dieren kunnen verstoppen voor de winterslaap.
Misschien heb je nog een grote pan met houten lepels waar de kabouters kaboutersoep in kunnen maken. Een rieten mandje voor de kabouters is ook leuk.
Eventueel kun je ook enkele herfstboeken in de paddenstoel zetten, zodat de kabouters daarin kunnen lezen.

Speeltafel
Maak een herfstspeeltafel in de klas, met bijvoorbeeld kabouters.
Op onderstaande tafel ligt een groot vel karton waarop ik vakken heb getekend. Hier moeten de kinderen huisjes op bouwen voor de kabouters. Daarna kunnen ze met het kabouterdorp spelen.

Zandtafel in herfstsfeer
In de herfst kun je je zandtafel vullen met maïskorrels, of met kastanjes, takken en bladeren. Hieronder een zandtafel met zand, kastanjes, takken en plastic paddenstoelen.Halloweenhoek
Een hoek voor de heksen... Maak een wat donkere hoek, door bijv. zwarte doeken te gebruiken, een legernet of zwart zeil. Hang nepspinnen en een nepspinnenweb in de hoek (van watten of van touw).
Zorg voor heksenkleding of in ieder geval een heksenhoed en bezem.
Zet een ketel in de hoek waarin de heks soepjes en drankjes kan brouwen. Zorg ook voor ingrediënten voor in deze soep, bijv. herfstvruchten of spinnen.
Eventueel kun je deze hoek aanvullen met wat herfstwerkjes: kralenplanken, stempelopdrachten, een memory of dominospel rondom het thema, kleurplaten en prentenboeken.

Herfsthol
Maak een gezellig holletje in de klas waarin bijv. muis woont.
Zet spullen in de hoek waar muis mee kan 'spelen', zoals een pot om eten in te verzamelen en in te roeren, mandjes om herfstvruchten in te sorteren en tellen, muizenkleding of muizenoren die je zelf maakt van karton en op een band plakt die de kinderen op hun hoofd kunnen zetten.
Maak (samen met de kinderen) enkele recepten voor bijv. herfstsoep en notentaart. Teken de recepten en plak ze in de hoek, zodat de kinderen dit met herfstvruchten, takjes en bladeren kunnen maken.
Koop plastic bladeren en strooi ze op de grond en maak ze vast aan het hol.
Dit is een idee n.a.v. het prentenboek 'Noten', waarin muis vanuit haar holletje op zoek gaat naar noten.

Zie de foto's voor ideeën


herfst kleuters

herfsthoek kleuters


De kleding voor de muizen ligt klaar.


Recepten voor herfstsoep


Een herfstboom op het raam

Kabouterhuis
Maak van je huishoek een kabouterhuisje. Zet er een kaboutertentje in of schilder een paddenstoel met deur op een groot wit laken. Hang dit voor de ingang van de huishoek. De kinderen gaan door de deur in het laken de paddenstoel binnen.